Dodaj do ulubionych

NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!!

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 18:50
MERCEDES O405, SCANIA CN 94 UB (autobusy) i Chorzowskie 'stopiatki' -> strasznie je lubie, ngt6
jakos mi nie leza...
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 18:56
      Wybory wielkiego nie ma.
      Ulubione autobusy:

Scania OmniCity ( krótka i przegubowa)
      Ulubione tramwaje:

NGT6 - mimo wszelakich narzekań są to pierwsze od dawna nowe tramwaje w Krakowie
      105 Na- też mam do nich sentyment, a w każdym razie wolę od "Norymberg" ( w
      tych ostatnich często zacinają się fotokomórki gdy jest tłok; wystarczy, że
      ktoś chlapnie w fotokom. błotem lub stanie na niej i już tramwaj nie może
      ruszyć).
      • Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:12
        malopolanin napisał(a):

> Wybory wielkiego nie ma.
        > Ulubione autobusy:
        >
        > Scania OmniCity ( krótka i przegubowa)
        > Ulubione tramwaje:

tak, ale przegubowa lepsza

> NGT6 - mimo wszelakich narzekań są to pierwsze od dawna nowe tramwaje w Krakowi
        > e
        > 105 Na- też mam do nich sentyment, a w każdym razie wolę od "Norymberg" ( w
        > tych ostatnich często zacinają się fotokomórki gdy jest tłok; wystarczy, że
        > ktoś chlapnie w fotokom. błotem lub stanie na niej i już tramwaj nie może
        > ruszyć).

o tak, norymbergi sa najgorsze, na szczescie nie musze nimi czesto jezdzic.
        • kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 19:27
          Stopiątki, a zwłaszcza po Naprawie Głównej, czyli z nowymi, podwójnymi
          siedzeniami. Za komfort jazdy. A z autobusów to Scanie z zasadzie wszystkie
          lubię. Są wygodne (na siedząco, oczywiście), rzadko się psują. Lubię
          też "melony", czyli mikrobusy - Autosany, ale raczej za ogólną prezencję, niż
          za funkcjonalność.
          • Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 19:49
            kuba203 napisał(a):

> Stopiątki, a zwłaszcza po Naprawie Głównej, czyli z nowymi, podwójnymi
            > siedzeniami. Za komfort jazdy.

nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to sie nimi okropnie podrozuje.
            'drugiej generacji' (z tylu z drazkiem na suficie po srodku) sa najfajniejsze, jak dla mnie

A z autobusów to Scanie z zasadzie wszystkie
            > lubię. Są wygodne (na siedząco, oczywiście), rzadko się psują. Lubię

113 sa wprost OKROPNE sensowne sa OmniCity

> też "melony", czyli mikrobusy - Autosany, ale raczej za ogólną prezencję, niż
            > za funkcjonalność.

heh, musze sie kiedys przejechac..na jakich liniach jezdza?
            • malopolanin Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 03.03.02, 20:38
              113, 141, 183, 118, 100...
            • kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 04.03.02, 07:09
              Gość portalu: mtq napisał(a):

>
              >
              > nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to sie ni
              > mi okropnie podrozuje.

Jeszcze nie widziałem tramwaju pomalowanego w środku na żółto ani różowo :) Ale
              na niebiesko owszem, niebieski jest przyjemny dla oka (przynajmniej mojego).
              • Gość: mtq Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 12:24
                kuba203 napisał(a):

> Gość portalu: mtq napisał(a):
                >
                > >
                > >
                > > nieee, zwlaszcza jak sa pomalowane od srodka (zielono, rozowo, zolto) to s
                > ie ni
                > > mi okropnie podrozuje.
                >
                > Jeszcze nie widziałem tramwaju pomalowanego w środku na żółto ani różowo :) Ale
                >
                > na niebiesko owszem, niebieski jest przyjemny dla oka (przynajmniej mojego).

tak, na zolto to chyba nie ma, ale na rozowo to ostatnio chyba 1 jechala...
                • kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 04.03.02, 16:00
                  Nie widziałem, ale to faktycznie chyba wściec się można w takim wnętrzu.
    • Gość: Zbigniew SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 20:58
      Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby
      uruchamiać klimatyzację:)))
      pozdrawiam miłośników transportu publicznego.
      • malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:02
        Mam rozumieć Zbigniew, że przesiadasz się z samochodu na autobus ? :)
        • Gość: Zbigniew Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:40
          malopolanin napisał(a):

> Mam rozumieć Zbigniew, że przesiadasz się z samochodu na autobus ? :)

Jeżdżę wszędzie samochodem (muszę się przyznać) a jak na Stare Miasto do taryfa.
          Chyba się nie obraziłeś ale w tych scaniach to naprawdę gorąco wtey Ikarusy
          wygrywają taaaaaaaakie wielkie okna chociaż czasami same wypadają (zdrzyło się
          kiedyś na studiach w 129)
          pozdr.
          • malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:48
            Na upały to masz rację. W Scaniach nie włączają klimatyzacji i w największy
            skwar, gdy w dodatku w autobusie trafi się niemiłosierny tłok, to czekam na
            nieszczelnego Jelcza lub Ikarusa.
            • Gość: Tomek Re: SCANIA IP: *.chello.pl 05.03.02, 19:24
              Chyba wszyscy juz zapomnieli jak 2 miesiace temu szyby w jelczach i ikarusach
              byly biale od szronu a pasazerowie trzesli sie z zimna i nawet ogrzewanie nie
              pomagalo! Wtedy w scaniach bylo cieplutko i przytulnie -scanie przcierz sa ze
              Szwecji a nie z Włoch! Pozdrawiam
              • kuba203 Re: SCANIA 06.03.02, 07:39
                Scanie są po prostu dobre i na zimę, i na lato, tylko, że trzeba to umieć
                wykorzystać.
      • Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:40
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby
        > uruchamiać klimatyzację:)))
        > pozdrawiam miłośników transportu publicznego.

całkiem słuszny pomysł. kto sie jeszcze podpisuje? malopolanin, jaki byl adres?
        • malopolanin Re: SCANIA 03.03.02, 21:50
          zarzad@mpk.krakow.pl
          rzecznik@mpk.krakow.pl
          :))))
          • Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 21:58
            poszlo. proponuje pisac glownie w lecie heh :-)))
            • kuba203 Re: SCANIA 03.03.02, 22:35
              Taak, chyba teraz jednak nie jest najlepszy czas na tego typu petycje. Ale
              myślę, że do sprawy wrócimy chyba w lecie, nie? Jak znowu wrócimy cali spoceni
              po podróży autobusem.
              • Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 12:22
                kuba203 napisał(a):

> Taak, chyba teraz jednak nie jest najlepszy czas na tego typu petycje. Ale
                > myślę, że do sprawy wrócimy chyba w lecie, nie? Jak znowu wrócimy cali spoceni
                > po podróży autobusem.

a moze by napisac petycje do narodu, zeby sie myl? i rozdawac mydlo za darmo?
                • kuba203 Re: SCANIA 04.03.02, 15:59
                  Dobry pomysł. Podaj na jaki adres wysłać, to napiszemy :)))
                  • Gość: mtq Re: SCANIA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 21:54
                    czekaj, czekaj... chyba taki:

brudnipolacy@narodpolski.pl
                    i
                    brudni@polacy.pl

:-)))))
      • Gość: Hubert Re: SCANIA IP: *.zine.net.pl 05.03.02, 06:45
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Wszystko fajnie ale w upalne dni można się udusić może petycja do MPK żeby
        > uruchamiać klimatyzację:)))

Przydała by się jeszcze petycja do narodu polskiego, zeby nie otwierali okien.
        Wtedy klima puszczona na 200% swoich Możliwości nic nie wskóra.

Zresztą to samo w NGT6. Rano jak są pozamykane okna, to od nawiewu obok szyb
        szczypią oczy - czyli nawiew jest dobry
        • kuba203 Re: SCANIA 05.03.02, 10:40
          Ten jeden jedyny raz, kiedy mi się udało jechać z włączoną klimą, to po prostu
          kierowca zamknął okna na pętli i powiedział, żeby nie otwierać, bo puści
          nawiew, a potem, jak już nie było gorąco w środku, to ludzie nie otwierali, bo
          nie było potrzeby.
    • Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 18:46
      Na początku zaznaczam, że nie jestem z Krakowa, dlatego kilka pojazdów nie
      będzie wam może znanych.

Najlepsze autobusy wg mnie to:

- VOLVO 7000
      - MERCEDES O405N

Wśród tramwajów na wyróżnienie zasługują:

- 2N, 5N (odpowiedniki Waszych normalnotorowych N i 4N) - to już klasyka. Coś
      wspaniałego. Zgrzyty, dudnienia, skrzypienia, świsty, turkoty - wzorcowa
      muzyka zabytkowych wagonów. W sam raz dla mnie. I ten styl wnętrza. :) Wagony
      te niestety miały poważną wadę techniczną - bardzo długie pomosty. Przy dużym
      obciążeniu jednego z nich wagon potrafił stanąć dęba (może trochę przesadzam,
      ale napewno wagony "tupały").
      - 805Na (105Na) - najpopularniejsza maszyna na torach naszych miast.
      - 803N, 102NaW (102Na) - stylistyka 100% tramwajowa. W dodatku to już zabytki
      na miarę słynnych, wyżej wspomnianych "enek".
      - LILPOPy (bez odpowiedników w Krakowie) - wagony przedwojenne zaprojektowane
      specjalnie dla Łodzi. Klasyczny styl pudła wagonu. Piękne wnętrza z
      mosiężnymi i stalowymi detalami. Do dziś zachowały się na chodzie 2
      egzemplarze (model II z 1929r. i model III z 1939r.). Jest jeszcze jeden -
      - aktualnie w remoncie (model III).
      - HERBRAND - tego z pewnością nie macie! To ewenement na skalę kraju. Wagon
      tzw. pierwszej generacji tramwajów - z otwartymi pomostami, świetlikami
      dachowymi, podłużnymi ławkami. Nasz model GE pochodzi prawdopodobnie z
      1910r., ale ostatnio pojawiły się pewne dokumenty, wskazujące na to, że jest
      to przebudowany wagon VNB125 z 1898r. - to bodajże najstarszy w Polsce
      tramwaj na chodzie!
      - Cityrunner - najnowsze dziecko spłodzone przez Bombardiera (producenta
      starszego brata "citka" - modelu NGT6 używanego w Krakowie).

A teraz kilka wagonów nie używanych w Łodzi, które wg mnie zasługują na
      wspomnienie w tej klasyfikacji:

- SKODA ASTRA- za stylistykę (głównie wagony dla Portland w USA)
      - BOMBARDIER NGT6 - za stylistykę pudła
      - Wagony tramwaju (kolejki miejskiej) Trogener Bahn w Szwajcarii - za ogólny
      styl a'la wagony kolejowe.

Pozdrowienia z Łodzi
      Michał Chylak
      KMST
      • Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:15
        Jak coś piszecie do MPK, to na adres mrup@mpk.krakow.pl , bo na pozostałe żadko
        odpowiadają. Maile odbiera pani Marzena Majcher (tylko nie mówcie im, że to ja
        ten adres podałem)
        • kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 18.03.02, 19:25
          A czym się ta Pani M. M. wyróżnia? Wyjątkową cierpliwością w odpowiadaniu na
          listy?
          Do mch: mam wrażenie, że wymieniłeś wszystkie modele tramwajów, jakie są w
          Łodzi...
          • Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:28
            Dokładnie. Do tej pory odpowiadała na wszystkie moje maile i za jej sprawą
            dostałem biulertyn MPK ("Krakowski Przewoźnik") listem poleconym. Właśnie przed
            chwilą czytałem jej odpowiedź na maila, którego wysłałem dziś przed południem.
          • Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 19:46
            kuba203 napisał(a):

> Do mch: mam wrażenie, że wymieniłeś wszystkie modele tramwajów, jakie są w
            > Łodzi...

Eeeetam. Mamy jeszcze GT6 - tez całkiem przyjemne :-)
            Prawdę mówiąc to nie mam jakiegoś wybitnie ulubionego wagonu.

• Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:49
              Z Twojej wypowiedzi wynika, że po Łodzi jeżdżą NGT6???
              • Gość: mch Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: *.pai.net.pl 18.03.02, 19:52
                Nie, nie! Ale się zagmatwało. :)

W Łodzi są GT6, a wspominając o NGT6 miałem na myśli Kraków.
                • Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 19:54
                  A H A
                  • Gość: Yogy Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! IP: 192.168.2.* 18.03.02, 20:24
                    Ja lubię Scanię 113 CLL, CN 94 UB (OmniCity), Jelcz M 181 MB i Man NG 313. Z
                    tramwajów - NGT6.
            • kuba203 Re: NAJLEPSZE modele autobusow / tramwajow!!! 18.03.02, 20:49
              Gość portalu: mch napisał(a):

>
              > Eeeetam. Mamy jeszcze GT6 - tez całkiem przyjemne :-)
              > Prawdę mówiąc to nie mam jakiegoś wybitnie ulubionego wagonu.
              >
              Aha, zapomniałem o GT6... A co do NGT6, czy Wasz "citek" przypadkiem też nie ma
              takiego oznaczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka