sselrats Przekret - to samo stalo sie z nazwami innych dan 25.08.11, 19:45 sznycel - oryginalnie schnitzel stek - oryginalnie stake itd... Odpowiedz Link Zgłoś
oliviatomek Re: Przekret - to samo stalo sie z nazwami innych 26.08.11, 01:41 sselrats napisał: > sznycel - oryginalnie schnitzel > stek - oryginalnie stake > itd... stake powiadasz,no no,czlowiek pie...a dostaje od czytania takich bzdur *staek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Klimek Re: Przekret - to samo stalo sie z nazwami innych IP: *.deltavista.pl 23.09.11, 13:05 Popełnić błąd - każdemu może się zdarzyć. Ale popełnić błąd poprawiając kogoś - to już jest co najmniej niegrzeczne. **steak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: istambułczyk Istambuł Forever IP: *.toya.net.pl 25.08.11, 20:02 najlepszy kebab niby doner jaki jadłem w Polsce to restauracja Istambuł na Piotrkowskiej koło empiku (chyba już ex-empiku); baraninka w tortilli na ostro, mają też wszelkiej maści adany itp. stołują się tam również opaleni zjadacze tureccy i laski w burkach, więc musi to o czymś świadczyć, mają też ayran ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boofuls Re: Istambuł Forever IP: *.lodz.mm.pl 25.08.11, 23:38 Popieram w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
jurny_jerzy Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 25.08.11, 20:57 Wypadałoby mieć choć szczątkowe pojęcie o tym, co się pisze, bo ten artykuł to same brednie. Zacznijmy od tego, że kebab wywodzi się oryginalnie z kuchni arabskiej, a nie tureckiej, i słowo arabskie to "kabbāb" (كبّاب), najstarszy tekst, w jakim je widziałem, pochodzi ze schyłku X w., ale mogą istnieć starsze, bo nigdy tego nie badałem, więc cały wywód o tym, jak to język polski zmienia "oryginalną" turecką formę kebap można włożyć między bajki. Ten wyraz jest zapożyczeniem już w języku tureckim, który przejawia tendencję do ubezdźwięczniania końcowych spółgłosek, ot i cała filozofia. Już w kuchni arabskiej istnieje zresztą wieloznaczność słowa "kabbāb", które również może oznaczać albo szaszłyk, albo krojone opiekane mięso, albo mielone mięso, zależnie od kraju, a czasem nawet regionu i lokalnego ususu (w Turcji jest zresztą podobnie, choć nie całkiem tak samo). Teza o tym, jak to u nas "nie wiemy, co jemy" upada więc, a artykuł żenuje brakiem elementarnej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.236.rev.vline.pl 25.08.11, 22:29 Turecki jogurt jest od niedawna też w tesco. Produkuje go ta sama firma co jogurt bałkański. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale ten z tesco jest całkiem niezły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z cielęciny ?!?!?!?! IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 22:43 z jakiej cielęciny?!?!?! już bardziej prawdopodobne ze strusiny :-) w Polsce bije się minimalne ilości cieląt, więc z jakiej cielęciny te kebaby robią? Nawet baraniną to nie pachnie a raczej jakąś nieokresloną masą, choć i tak nasze kebaby lubię... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.ksi-system.net 25.08.11, 23:18 WIELICZKA MA DOBREGO KEBABA W GDOWIE TEZ POLECAM DONERA W KRAK POD BAGATELA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 11 Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.play-internet.pl 31.08.11, 19:32 Jak Ci smakuje kebab pod bagatelą to gratuluje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kebab z frytkami IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 23:41 "W tureckim kebabie oprócz surówek zawsze znajdziemy frytki. Dla Polaków to połączenie jest szokujące" ta jasne. w szczecinie można juz od dawna sobie zamówić, w bułce frytki i kebab. wiem, że znajomi z innych częsci kraju dziwili sie, ale smakowało im. także nie jest to nic szokującego jakby sie mogło wydawać. nie okłamujcie ludzie, że polak jest zszokowany frytkami i kebabem. szokująca jest niewiedza dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolekrakow Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.ghnet.pl 25.08.11, 23:56 dwa tygodnie temu wrócilem ze stambułu gdzie najtańszy kebap to 5 liry, a zatrulem sie nim tak ,że chetnie zasiliłem nim niebezpieczne ale i piekne wody bosforu...Krakowskie są na pewno zdrowsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geralt Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.11, 00:34 Dziwne, ayran można dostać przynajmniej w połowie Gdyńskich kebabów, aż trudno uwierzyć że w Krakowie jest nie do dostania... Odpowiedz Link Zgłoś
paher Kebab - Kebap to wałeczek przyprawionego mielonego 26.08.11, 00:49 ...baraniego mięsa oblepiony wokół drutu w celu usmażenia jak szaszłyk. Te nasze to jest szałarma! Tyle, że szałarma w oryginale składa się w 80 procentach z baraniego mięsa upieczonego jak ten "nasz kebap" plus parę wiórków warzyw i sos a wszystko ZAWSZE w CIENKIM ARABSKIM zwiniętym w rulon chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
d6s1 Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 26.08.11, 00:51 .... zawsze twierdzilam, ze w Krakowie jest inaczej jak gdzie "indziej" krakowski Kebab to nie tylko osmieszenie tego co juz co poniektorzy zdazyli poznac u zachodnich Sasiadow, ale pokazuje jak Polacy sa Latwowierni, i daja sie po prostu Turkom-albo tym co mysla, ze im sie uda, nas przecietnych zjadaczly chleba WYROLOWAC. A szkoda, .. bo prawdziwe jedzenie Tureckie, tez te szybkie jest nie tylko smaczne ale i tanie, tak wiec powinno sie dac WYPOWIEDZENIE tym wszystkim nie tylko w Krakowie co nas robia w Balona Odpowiedz Link Zgłoś
jasko_bartnik Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? 26.08.11, 04:45 Słabo szukali... ja z dostaniem ayranu nigdy nie miałem problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
kharper mielone koty i psy 26.08.11, 08:32 roadctwo jak wy to mozecie jesc, bleee, arabski syf Odpowiedz Link Zgłoś
barbapapa2000 oj pismaki pismaki... 26.08.11, 08:47 döner kebeb powstal w Niemczech... i stad sie wywodzi..oczywiscie stworzyli go Turcy jako Fast Food. W Turcjie ta polowa chleba z miesem i salatka pojawila sie kiedy Turcy mieszkajacy wczesniej w Niemczech wrocili do siebie i "odkryli" rynek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha döner IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.11, 09:05 dokladnie, to co jedza w Krakowie to jest döner Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Opiekana mortadela w kapuście. 26.08.11, 09:06 >mięsno-kapuściane kebaby Jakie mięsno? Gdzie nie wejdę, to zamiast mięsa wołowego (o baranim nawet nie marzę), to wszędzie widzę opiekaną mortadelę - smak to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 09:16 arabskie jedzenie jest zdrowe i pyszne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hsdjfgh Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.11, 09:35 W szczecinie prawie wszedzie jest wybor pomiedzy salatka frytkami a tym i tym. W budkach prowadzonych przez turkow widzialem rowniez wspomniany Yogurt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hello oczywiście, że w Polsce kupi się Ayran IP: 194.42.116.* 26.08.11, 12:58 zapraszam do Reala, robi go spółdzielnia z Kobylnicy koło Słupska. Może nie tak dobry jak oryginalny. Można też wymieszać wodę mineralną jogurtem bałkańskim i dosolić. a w Turcji najczęściej podają Kebab/p Iskender. Zapraszam do Łodzi do tureckich restauracji. Tu też podają z Ayranem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mate Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.11, 14:19 Polacy zawsze muszą zrobić każdą zagraniczną potrawę na swój sposób. Psując tym samym ich oryginalny smak. Podobnie jest z pizzą, gdzie już widziałem nawet takie wynalazki w składnikach jak kaszanka czy biała kiełbasa. Później jedzie taki do Włoch i dziwi się, czemu u nich ta pizza zupełnie inna i czemu nie ma pizzy z kaszanką. Takich przykładów można mnożyć w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.superkabel.de 08.09.11, 13:28 > Polacy zawsze muszą zrobić każdą zagraniczną potrawę na swój sposób. Psując tym > samym ich oryginalny smak. Podobnie jest z pizzą, gdzie już widziałem nawet ta > kie wynalazki w składnikach jak kaszanka czy biała kiełbasa. Ojej. A Turcy w Berlinie robią pizzę sucuk - ze swoją ostrą czosnkową kiełbasę. Straszne. Potem jedzie taki Turek do Włoch i się dziwi, że tam tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Czym jest krakowski kebab, a czym turecki keb IP: *.w92-150.abo.wanadoo.fr 22.09.11, 23:42 ja nie widzę w tym nic złego. w końcu pochodzimy z Polski kraju kaszanki i bigosu, wychowaliśmy się na innym jedzeniu niż włosi tak wiec wszystko jest dostosowywane do konsumenta. Obecnie mieszkam we Francji i tak jak uwielbiałam pizze w naszych polskich pizzeriach tak tutaj nie cierpię, jak dla mnie nie ma wyboru bo dają takie zestawy które w ogóle mi nie pasują, przede wszystkim są bardzo ubogie, a hitem jest pizza z 3 serów w tym z sera koziego! dziękuje bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa U nas w Wa-wie, to kebab z baraniny jest na kazdym IP: *.182.118.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.08.11, 15:38 kroku (Efez, Sahara, Kebab King i 100 innych) - a w Krakowie to robia chyba z tych golebi na Starowce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lara Czym jest krakowski kebab, a czym turecki kebap? IP: *.karoo.kcom.com 27.08.11, 21:36 ja uwielbiam kebaba z siennej-czy ktos moze podac mi przepisy na te sosy!!!!w necie jest mnostwo no ale jakie sa te nasze krakowskie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regenerato Piosenka o kebabie IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 23:51 Polecam ten kawalek dla wszystkich fanow kebaba JASNA LIRYKA - CHO NA KEBABA.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant "Zawsze" frytki w tureckim doner kebap? IP: 208.51.23.* 23.09.11, 09:55 Nie sądzę. W Stambule frytek w doner kebapie nie zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś