Gość: kolarz IP: *.ghnet.pl 29.08.11, 13:10 Panie wygodnicki, trzeba było jeszcze wjechać pod samą Filharmonię. Nie dla samochodów w obrębie Starego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ron Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 29.08.11, 13:12 Na szczęście coraz rzadziej wjeżdzam w strefę bo i po co. Jakoś udało mi się zauważyć kontrolerów ok. 19.30. W ten sposób dowiedziałem się że strefa została wydłużona czasowo. Mają teraz po prostu żniwa - lajtowa robota, latem w cieple ciachać nieświadomych klientów. Majcher ma długi więc nie dziwota, że akcji informacyjnej nie było. To mimo wszystko gwóźdź do trumny dla starego miasta. Życie przeniesie się już definitywnie do galerii a w okolicy rynku zostaną same piwiarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.multi-play.net.pl 29.08.11, 13:19 Mylisz się. Przykłady z całej Europy pokazują, że wyrzucanie aut oznacza ożywanie centrum, wzrost aktywności społecznej, towarzyskiej. Ludziom przyjemniej się spędza czas w mieście, gdzie mają swobodę, gdzie nie muszą się przeciskać obok aut, iść spory kawałek do najbliższego przejścia dla pieszych, gdzie nie ma takiego hałasu, tylu spalin, gdzie się można czuć bezpiecznie, gdzie się nie wymaga na każdym kroku wytężonej uwagi. Na duże, tygodniowe zakupy i tak nie jeździ się do centrum. Jak się idzie na koncert czy do teatru, to auto raczej ogranicza, bo samym problemem znalezienia miejsca nie można się niczego napić. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino zobaczymy jak to ożywi 29.08.11, 13:54 Starowiślną i Krakowską - oby nie okazało się że sklepy i drobne firmy wyniosą się ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Ty naprawdę myślisz, że ktoś do tych sklepików IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 14:36 dojeżdża autem?! Już to widzę: Józek z Bieżanowa, nie idzie do sklepu na rogu, tylko wsiada w samochód i przez 20 minut przebija się przez miasto, by kupić chleb na Starowiślnej. Tak samo po baterię do komórki nie jedzie do najbliższego marketu, tylko od razu na Miodową. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino do sklepów spozywczych nie 29.08.11, 15:05 ale jest tutaj wiele rożnych firm, usług i restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Usługi i małe firmy działają dla okolicznych IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 16:01 mieszkańców , a nie dla osób z pozostałych części miasta. Oczywiście z małymi wyjątkami. Restauracje w centrum gdzie jest strefa A i B też mają się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pengos Owszem, dojeżdża. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.11, 18:13 > dojeżdża autem?! Już to widzę: Józek z Bieżanowa, nie idzie do sklepu na rogu, > tylko wsiada w samochód i przez 20 minut przebija się przez miasto, by kupić > chleb na Starowiślnej. Prawie trafiłeś. Mi się zdarza jechać przez miasto 30 minut, by kupić chleb na Meiselsa :) Owszem, raczej przy okazji niż tylko w tym celu (choć zdarzały się i wyjazdy wyłącznie po chleb)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Właśnie potwierdziłeś tezę, że strefa parkowania IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 18:46 była tam niezbędna :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 29.08.11, 13:59 Wierzysz że strefa to wyrzucanie aut? Może aut frajerów, bo zawsze znajdzie się wystarczająca ilość cwaniaków z przepustkami by zapełnić chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 19:31 dzisiaj o 14 pojechałem autem do marchewki z groszkiem - kiedyś jeździłem w kółko i szukałem miejsca. Teraz zatrzymałem sie przy samej restauracji, zapłąciłem 2 zł za 40 minut, zjadłem obiad i odjechałem. a strefa powinna działac jak najbardziej do 20 - ponieważ wtedy własnie wracają mieszkańcy - koncząć pracę o 17, zakupy po drodze i dojazd - to akurat tak w okolicach 18:30-19 dojeżdzają pod swoje mieszkania i tam juz wszystko jest zajęte (darmowy parking) A co do Pana co napisał ten list w gazetach o tym pisali, w tv i radio mówili, na wijeżdzie do strefy jest napisane że do 20:00. Więc tłumaczenie że był na wczasach jest głupie. Zmiany godzin obowiazywania strefy zostały wprowadzone ponad miesiąc temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 30.08.11, 10:07 a strefa powinna działac jak najbardziej do 20 - ponieważ wtedy własnie wracają > mieszkańcy - koncząć pracę o 17, zakupy po drodze i dojazd - to akurat tak w o > kolicach 18:30-19 dojeżdzają pod swoje mieszkania i tam juz wszystko jest zajęt > e (darmowy parking) Tylko pytanie czy ulica należy do mieszkańców ulicy czy całego miasta? Jeżeli do mieszkańców ulicy to niech sobie ją też sami remontują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANtek Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 14:23 Jakie to wielkie miasta europejskie masz na myśli? Bo w takim Paryżu z pewnością stosunkowo łatwo zaparkujesz samochód w samym centrum. I nikt samochodów z centrum nie wyrzuca - coś ci się pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 19:37 - Berlin, Barcelona, Budapeszt, Nowy York, Praga, Rzym, Warszawa, Hong-Kong - tam jeżdizłem i wszędzie są opłaty za parkowanie w centrum. NIe wiem czy są opłaty wjazdowe bo miałem pozyczony lokalny samochód - wiec nie płaciłem nic za wjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
famaii Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 19:47 Gość: TM 29.08.11 - Berlin, Barcelona, Budapeszt, Nowy York, Praga, Rzym, Warszawa, Hong-Kong - tam jeżdizłem i wszędzie są opłaty za parkowanie w centrum. NIe wiem czy są opłaty wjazdowe bo miałem pozyczony lokalny samochód - wiec nie płaciłem nic za wjazd. W Rzymie 2 samochody mieszkańca - parkowanie za friko, Warszawa 30 PLN rocznie, pozostałe można sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui ty się mylisz 29.08.11, 15:32 Gość portalu: Leonidas napisał(a): > Mylisz się. Przykłady z całej Europy pokazują, że wyrzucanie aut oznacza ożywan > ie centrum, wzrost aktywności społecznej, towarzyskiej. Ludziom przyjemniej się > spędza czas w mieście, gdzie mają swobodę, tak. ale....te przykłady to miasta z doskonale zaplanowaną siecią ciągów pieszych, ścieżek rowerowych, z mocnym szkieletem połączeń komunikacji masowej typu kolej miejska i podmiejska, metro - uzupełnionej siatką często kursujących połączeń autobusowych i tramwajowych. w Krakowie niezaRadni i niekompetentni urzędnicy męczą się z koleją aglomeracyjną od 40 lat - i nadal nic wymęczyć nie mogą. Kraków jest chory na paraliż umysłowy i permanentną impotencję władz - jakakolwiek opcja polityczna by to nie była. kiedy mieszkańcy powiatu krakowskiego oraz przedmieść i oddalonych od centrum osiedli Krakowa będą mogli przemieszczać się szybko miejską koleją - większość problemów z parkowaniem i korkami w centrum zniknie. niestety urzędasy są zbyt tępe, aby to ogarnąć, no chyba że jest to nowy długofalowy plan wyrównania deficytu budżetowego za pomocą "mandatu za wszystko" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodii Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.fr.airliquide.com 29.08.11, 13:17 Niestety ja też ufnie zaparkowałem w strefie po 18.00 i dostałem biały bilecik. Zastanawia mnie fakt dlaczego tego typu zmiany wprowadza się w połowie okresu urlopowego, a nie np od 1 września. Od 27 maja strefę rozszerzono (była duża akcja informująca), natomiast wydłużenie godzin strefy całkowicie umknęłó moim oczom i uszom. Przewodnicy miejscy, który też powinni wiedzieć tego typu informacje, w dalszym ciągu myślą iż strefa jest do 18.00 Popieram taryfę ulgową przez 1 - 3 miesięcy, bo w końcu najważniejsze jest edukowanie a nie karanie! Drodzy radni - porażka informacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.multi-play.net.pl 29.08.11, 13:23 Primo, zmiany nastąpiły z początkiem czerwca. Widać, jak czytasz i słuchasz, co się mówi... Po drugie, przez kilka miesięcy o tym się dużo pisało, mówiło. Była akcja informacyjna!! Można mieć tylko zastrzeżenia do braku parkomatów. Jeśli autor jest takim melomanem, to znaczy, że się interesuje tym, co się dzieje w mieście. Zaś jak się interesuje, to musiał to słyszeć i niech nie udaje teraz greka. Każdy ma obowiązek poza tym śledzić we własnym zakresie zmiany w przepisach. List jest kompletnie niepoważny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kodii Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.fr.airliquide.com 29.08.11, 13:35 Po pierwsze primo na początku czerwca zmiana dotyczyła tylko i wyłącznie rozszerzenia strefy parkowania Po drugie primo akcji informacyjnej dot wydłużenia godzin nie było. Radzę przeczytac tekst dogłębnie. Nie śledzę wszystkich zmian w przepisach, jak nie jestem w stanie śledzić wszelkich zmian w oznakowaniu ulic - tego jest po prostu za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 19:54 Po kolei: Strona ZIKiT Kraków dnia 21 lipca 2011 - informacja o godzinach strefy Strona Karków.naszemiasto 20 kwietnia 2011 - informacja o podstrefach i godzinach Strona PolskaLokalna.pl - 10 maja 2011 - informacja o podstrefach i godzinach Gazeta Krakowska (papier i www) 27 maja 2011 Onet - 14 lipca 2011 - informacja o podstrefach i godzinach www.mmkrakow - 4 sierpnia - komplet informacji wp.pl - 7 lipca - pełna informacja Gazeta.pl - 23 licpiec 2011 - i wiele jeszce innych dat w gazeacie Nawet na FB Wszędzie były informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 21:46 Nie każdy jest młody i śledzi wszystkie nowinki na internecie, spędzając przy kompie większość dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 11:59 -Telewizja Kraków - Radio Kraków - wszystkie wydania papierowe Gazet Lokalnych Chyba nie można wymagać żeby do 800 tys. mieszkańców, do każdego z nich przychodził pracownik ZIKiT i informował. Nieznajomość prawa, przepisów, rozporządzeń - szkodzi. I nie trzeba większości dnia spędzać przy kompie żeby z któregokolwiek portalu informacyjnego dowiedzieć sie o zmianach w strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 62.233.215.* 30.08.11, 12:52 Ale to obowiązkiem prawodawcy (a mówimy tu o prawie lokalnym) jest jak najszersze rozpowszechnienie informacji o zmianach prawnych. Mówienie, że obywatel mógł sobie doczytać, dosłuchać, czy dogooglać, nie wyczerpuje znamion rozpowszechnienia informacja. Poza tym, zgodnie z kpa urzędy powinny działać w taki sposób aby budować zaufanie do władzy publicznej. Wprowadzanie zaskakujących zmian (po 23 latach nagle przedłuża się okres obowiązywania strefy o 2 godziny każdego dnia) w okresie urlopowym, a następnie bezwzględne egzekwowanie kar, zaufania z pewnością nie buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino jak ktoś nic nie robi to może i ma czas 29.08.11, 13:50 śledzić wszystkie przepisy. czytając serwisy internetowe i prasę jakoś nie trafiłem na kampanię. inaczej było w przypadku strefy na Kazimierzu ...... PS. proszę o kilka rad jak śledzić wszystkie przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
bibi234 Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 14:03 co ty leonidas radnym jesteś? autor ma całkowitą rację, w ogóle powinno zostać po staremu, a jak czytam "kolarz" to już myślę "gupi" albo "misjonarz..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Popieram wszystkie Twoje wypowiedzi poza powyższą IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 14:28 Obywatel ma pracować i płacić podatki, a nie śledzić sejmowy dziennik ustaw i dziennik (?) uchwał Rady Miejskiej. Jeśli władza zmienia istotne przepisy to jej obowiązkiem jest o tym odpowiednio wszystkich poinformować. To radni są dla mieszkańców Krakowa, a nie na odwrót. Tak samo system kar administracyjnych mamy nie po to, by "władza" mogła się wyżywać i z lubością karać każdego kto coś przeoczył. Kary mają przede wszystkim służyć społeczności, a nie być sposobem na walkę z nią. To ostateczne rozwiązanie, gdy nie ma innych metod, by wymusić przestrzeganie przepisów lub zapobiec recydywie. W większości typowych przypadków wystarcza zwykłe upomnienie. Wtedy obywatel ma pewność, że "władza" działa dla niego i chce mu pomóc, a nie, że na niego poluje i za wszelką cenę próbuje czymś "przywalić". W dodatku każdą wątpliwość "władza" ma rozstrzygać na korzyść "oskarżonego". Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Popieram wszystkie Twoje wypowiedzi poza powy 29.08.11, 15:52 Chwila ludzie, kto mówi, że nasi urzędnicy maja jakąkolwiek chęć służenia komukolwiek? Ja wracałam po urlopie - malutka podkrakowska miejscowość i się okazało, że WSZYSTKIE drogi dojazdowe - nawet zaznaczone objazdy są w remoncie.Oczywiście oznaczony objazd to taki, który był wyznaczony już daaawno daawno temu - wiosną i nie dotyczył mojej miejscowości, ale nakładając kilka kilometrów można było z niego skorzystać. Oczywiście aktualnych informacji o tym, że drogi są zamknięte nie ma, można się o tym dowiedzieć dojeżdżając do punktu zamknięcia,gdzie obok kierunkowskazu do mojej miejscowości postawiono znak zakaz wjazdu. Miałam jeszcze okazję porozmawiać z 6 osobami, odświętnie ubranymi, z ZIKITu, które sobie stały na słoneczku przy zamkniętej drodze. Jeden pan na moje zarzuty, że nie zapewniono dojazdu do miejscowości ani nie wystawiono żadnych informacji, zaczął sugerować, że ludzie to już sami nie wiedzą czego chcą, narzekają na brak remontów, na remonty i nikomu nie można dogodzić, bo same fochy robią. Ciekawa jestem, czy ten pan będąc u dentysty byłby zadowolony, jakby pani doktor uznała, ze jej wygodnie będzie złapać zęba jak się kolanem o brzuszek pana oprze i dobre zaprze. Na 100% chodziłoby o pomoc w usunięciu niepotrzebnego elementu i komfort wykonywania zabiegu. Dla lekarza. Myślę, ze pan z ZIKITu nigdy więcej nie poszedłby do tej pani doktor a nie wiem czy by jej nie podał o odszkodowanie. Niestety ZIKIT nie dział według zasad obowiązujących w innych branżach. Oni robią łaskę mieszkańcom, którzy są dla działających urzędników tylko elementem irytującym. Pewnie nigdy nie przyszło tym państwo do głowy (i nie przyjdzie), ze działają w usługach tzn. ich miejsca pracy powstały wyłącznie po to, by służyć. Nawet jak dostali się na nie z wysokiego polecenia, poparcia itp. PS. Zastanawiam się jak długo mój post będzie wisiał, bo zauważyłam ciekawą prawidłowość - na Gazecie Kraków negatywne wpisy o ZIKITcie znikają bardzo szybko. Radnych można szkalować dowolnie, prezydenta i marszałka też, a ZIKITu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Popieram wszystkie Twoje wypowiedzi poza powy 29.08.11, 17:04 To informacje o przesunięciu godziny bezpłatnego parkowania w dowolnej pipidówce znajdują się w "sejmowym dzienniku ustaw"? Ciekawe... A informacji nie trzeba specjalnie szukać po urzędowych wykazach - wystarczy czytać prasę, albo przynajmniej zajrzeć czasami do Internetu. Parkowanie mnie absolutnie nie interesuje, a i tak informacje na ten temat do mnie dotarły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Władza ma karac, gdy MUSI, a nie gdy tylko MOŻE IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 18:44 Każdy przedstawiciel władz ma być wyrozumiały dla mieszkańców, bo to oni go zatrudnili przez swoich przedstawicieli. Zadaniem urzędników jest pomagać, a nie utrudniać mieszkańcom życie lub złośliwie ich karać przy byle niedopatrzeniu. W tym konkretnym przypadku dobra akcja informacyjna ze strony ZIKiTu skuteczniej ograniczyłaby ilość zaparkowanych samochodów niż wlepianie "post-factum" kar osobom niedoinformowanym. Parafrazując: lepiej zapobiegać, niż karać. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 13:18 panie melomanie nieznajomość prawa nie tłumaczy jego łamania, za co słusznie został pan ukarany tłumaczenia o urlopie są po prostu śmieszne, wystarczyło zwracać uwagę na znaki pionowe, no ale zapewne spodziewał się pan, że wiadomość o zmianach granic i godzin funkcjonowania strefy zostanie panu dostarczona na srebrnej tacy przez lokaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
bibi234 Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 14:06 ach jakie to śmieszne! hihihi !!! widać pańskie maniery w argumentacji "hrabiego" de WD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BB Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 29.08.11, 14:09 znaki pionowe oznaczające strefę c są ustawione na wszystkich ulicach do wjazdu do strefy C? Hm... albo jestem ślepy albo co ale nie kojarzę takich znaków. Co innego strefa B ta jest oznakowana wyraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 14:14 Gość portalu: BB napisał(a): > znaki pionowe oznaczające strefę c są ustawione na wszystkich ulicach do wjazdu > do strefy C? oczywiście, skąd kierowcy mieliby wiedzieć gdzie jest strefa, polecam pojeździć sobie tu i tam a znaki z pewnością zauważysz Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 15:53 Słusznie, tu i tam. Ale nigdzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 20:03 Na każdym wieździe do strefy masz znak - tylko trzeba patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HHLJP Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 15:53 Jiedyś znaki D-44 strefa parkowania były dużego formatu .Ale przecież obecni urzędnicy chcą się pokazać ,że coś nowego potrafią zrobić i postawili nowe ,małe znaki ,których treści , w tym godziny obowiązywania i sposobu uiszczania ołat nie sposób przeczytać .Widać nie zdało to egzaminu a wręcz odwrotnie ,jak widać nowe znaki zamiast informować nie informują ale stoją więc urzędnicy kary mogą pakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 20:05 to taka sugestia - skoro widzisz że jest strefa - to wiesz że trzeba zapłacić za parkowanie - a skoro nie chce Ci sie dowiedzieć od której do której - to powinieneś płacić cały całą dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józek Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 21:51 Niekoniecznie przez lokaja, ale dobra władza publiczna POWINNA zadbać, o to by informacja dotarła do obywateli, którym POWINNA SŁUŻYĆ. > zapewne spodziewał się pan, że wiadomość o zmianach granic i g > odzin funkcjonowania strefy zostanie panu dostarczona na srebrnej tacy przez lo > kaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.11, 13:20 Gdyby glupota mogla latac, fruwal bys jak golebica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 81.219.145.* 29.08.11, 13:27 Uchwała Rady Miasta przedłużająca godziny obowiązywania strefy została przyjęta na początku lipca i w każdej gazecie pisano o niej przynajmniej kilkakrotnie (a na gazecie.pl szczególnie). Było dużo czasu na przygotowanie się, a nawet jak się nie wiedziało, to można zapytać kiedy się parkuje... Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino zabawa w strefy parkowania to szeroki temat 29.08.11, 13:23 zastanawiam się w czyim interesie to jest robione ..? np. strefa na Kazimierzu - tysiące ludzi tam pracujących ma poważny problem (bo abonament miesięczny jest zaporowo drogi) - podobno to dla dobra mieszkańców ale mieszkańcy tez jada do pracy i następują wymian aut w rożnych miejscach. Teraz buntuje sie Podgórze ... u mnie pod blokiem na Prądniku tez nie ma gdzie parkować więc przyjezdny mieszkaniec Kazimierza powinien płacić itd. dochodzimy do absurdu . Wszystko to półśrodki bo komunikacja nie zapewni dojazdu dla wszystkich tak aby zostawić auto w domu, brak parkingów tanich lub bezpłatnych przy pętlach. najłatwiej jest poszerzyć, wydłużyć zakazać ale bez alternatywy. Zapraszam decydentów niech popracują miesiąc na Kazimierzu oczywiście bez kupowania abonamentu na który 90% ludzi nie stać i zobaczą co to znaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonidas Re: zabawa w strefy parkowania to szeroki temat IP: *.multi-play.net.pl 29.08.11, 13:29 kilkaset zł na benzynę, drugie tyle na ubezpieczenie, serwis, naprawy, przeglądy i mówisz, że nie stać na parkowanie?? To znaczy, że nie stać na auto. Nikt Ci nie gwarantował miejsca. To przestrzeń publiczna, należy do wszystkich. Nie masz gdzie parkować pod blokiem u siebie? Trzeba było kupić sobie garaż albo miejsce na parkingu, a nie teraz płakać. Ja zapłaciłem 30 tys za garaż, to mam. Gdzie nie można na Kazimierzu dojechać?? Przejść 5 minut piechotą nie można?? Nóg nie ma?? Jak ktoś jest inwalidą, to ma możliwość wyrobienia odpowiedniej karty. Jak jest zdrowy, może przejść kilkaset metrów. Szukanie miejsca zajmowało przed wprowadzeniem strefy bardzo dużo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino brak zrozumienia tematu to niestety plaga naszych 29.08.11, 13:46 czasów. - po pierwsze 12 x abonament to ok. 3000 PLN rocznie, po drugie - nie rozumiem Twojego bełkotu o przestrzeni publicznej, po trzecie to może niech mieszkańcy wszystkich dzielnic powinni mieć garaże, po czwarte - nie pisałem nic ze mi się nie chce chodzić - tylko że z wielu miejsc Krakowa nie sposób przyjechać do pracy komunikacją (odwożąc np. dziecko do przedszkola po drodze) w czasie rozsądnym ..... dla wielu osób cwaniaczku to 3000 to wartość całego lub połowy auta. Gdyby abonament dla pracowników w strefie wynosił 100 PLN miasto miałoby sporo dodatkowej kasy - a tak mamy koszmar w Podgórzu Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: brak zrozumienia tematu to niestety plaga nas 29.08.11, 16:00 Ale tamten pan to pewnie decydent, który wie lepiej. On ma samochód, on ma garaż, on ma przepustki. Poczekajmy, zmieni się układ osobowy w urzędzie i nagle się okaże, że wyjście do teatru czy na koncert, czy codzienne załatwianie interesów może być bardzo skomplikowane i drogie. Jesteśmy regionem, gdzie, z dużych ośrodków, najmniej się zarabia, mamy najmniej miejsc do parkowania, mizerną komunikację i najdłuższą w Europie porę płatnego parkowania. To pewnie z dbałości o rozwój regionu. I żeby na fontanny w Rynku po milionie na jedną na utrzymanie starczyło. No i darmowe bilety na koncerty dla urzędników, którzy nie muszą płacić za parkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: brak zrozumienia tematu to niestety plaga nas 29.08.11, 17:08 Jak jeździsz rzęchem za 3000, to tym lepiej, że nie stać cię na parkowanie w centrum. Naprawdę nie potrzeba tu rzęchów, zasmradzających i tak nie najlepsze powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr odpowiedz mało merytoryczna IP: *.mp.pl 30.08.11, 09:35 przyjedz na Kazimierz i obejrzyj auta mieszkańców, nie wspomnę już o tym że obrażasz ludzi których stać tylko na takie auto. Ponadto za 3 tys może kupić Golfa III 1,6, Tico na gaz czy Twingo benzyna. Jeśli te auta zagrażają ekosystemowi centrum to przesadziłeś .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falconi21 Re: zabawa w strefy parkowania to szeroki temat IP: *.eu 29.08.11, 14:06 przynajmniej parkujesz za darmo pod swoim domem, ja nie mam takiej możliwości tylko mieszkając w strefiie C muszę zaplacić abonament... ogólnie dobrze, że są opłaty dla przyjezdnych, bo gdyby nie to zaparkowanie graniczyłoby z trudem, ale dla mieszkańców powinno być za darmo ale np tylko np w bezpośredniej okolicy mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino nie parkuję za darmo bo za miejsce w garazu 29.08.11, 14:17 zapłaciłem tyle co za całkiem przyzwoity kilkuletni samochód, ... nie jestem przeciwny opłatom dla przyjezdnych tylko ich wysokości. To że pracujemy w Waszych strefach jest dla Waszych dzielnic korzystne (wynajmujemy lokale, kupujemy żywność, gazety itd. ). Opłata abonamentowa dla nas powinna być tylko rozsądniejsza. Dla Was symboliczna (np. 10 PLN). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPO Re: nie parkuję za darmo bo za miejsce w garazu IP: *.kznmail.pl 29.08.11, 14:58 Ale matole zapłaciłeś za miejsce w garażu i zawsze zaparkujesz. A mieszkaniec np. Kazimierza nie ma takiej pewności, a płacić trzeba.. To nie fair... Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino a przeczytałes całą wypowiedz 29.08.11, 15:10 czy tylko obrażać potrafisz - chociaż hasło antyPO coś tłumaczy. napisałem 10 PLN czyli tyle co nic - tyle co koszt przygotowania tego identyfikatora albo może i nawet jest to mniej. Po drugie przyjedz na Kazimierz - miejsca jest FULL - do wyboru do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: a przeczytałes całą wypowiedz 29.08.11, 16:06 Mieszkańców na Kazimierzu nie ma już tak dużo, a osoby pracujące z biurach, hotelach, pubach zazwyczaj dojeżdżają. Zwłaszcza ci z knajp mają szczególnie trudno, bo komunikacja nocna nie dotyczy bardzo wielu rejonów Krakowa i jego obrzeży. Muszą parkować, a problemem jest nie to, że Rada dba o mieszkańców zostawiając im wolne miejsca na chodnikach, ale, że przez 20 lat od upadku komunizmu nie udało się zbudować żadnego parkingu w Krakowie (nie liczę parkingów przy Galeriach, bo prywatne, i szpecącego okolice Wawelu, malutkiego, jednopoziomowego schronu z cenami z kosmosu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPO Re: a przeczytałes całą wypowiedz IP: 192.166.203.* 29.08.11, 18:03 No właśnie mieszkam na Kazimierzu i uwierz mi, że nie ma miejsca FULL. Co prawda po wprowadzeniu strefy jest trochę luźniej ale i tak czasami trzeba trochę "pozwiedzać" okolice swojego miejsca zamieszkania. Nie mówiąc co się dzieje w weekend. Tak jak we Wrocławiu i Warszawie dla mieszkańców powinna być opłata ok 10 pln (dla wszystkich a nie 1 mieszkanie=1 abonament) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqłka Re: nie parkuję za darmo bo za miejsce w garazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 21:09 Nie każdy mieszkaniec Kazimierza może sobie kupić abonament za 10 zł. Ja mam czasowe zameldowanie (innego nie mogę mieć), mieszkam tu od 7 lat, płacę podatki ale i atk traktuje się mnie jako oszusta. To jest również skandaliczne, bo z założenia przyjmuje zaufanie do obywatela - takie mamy prawo w Polsce. Ale co tam - to jest przecież Kraków, który się rządzi swoim prawem (albo bezprawiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyPO Re: nie parkuję za darmo bo za miejsce w garazu IP: *.kznmail.pl 30.08.11, 07:11 Zgadzam się z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: zabawa w strefy parkowania to szeroki temat IP: 77.236.26.* 29.08.11, 20:14 i Tu masz rację brak parkingów ............ :) Tyle że nikt za darmo ich nie wybuduje. A u nas niestety pokutuje przez cały czas taki schemat 1 osoba dojeżdżająca do pracy - 1 samochód. Jak kogoś stać na coś takiego niech płaci za parkowanie, po kłopocie. Na wiekszości ośiedlowych dróżek ( i słusznie ) jest zakaz wjazdu - nie dotyczy mieszkańców. Generalnie schemat jest taki że ludzie bez względu na to czy mają złe czy dobre połączenie komunkacją miejską to i tak wybierają samochód, i wjeżdżają nim prawie do budynku w którym pracują. I to dotyczy każdego z Polskich miast - i małych i dużych. w małym to ludzie po 400 metrów dojeżdżają autem. W dużych to wpychają sie w każda wolną lukę w centrum - tacy jesteśmy i do póki nie zmienieni się mentalnośc ludzi to tak będzie. I trzeba będzie robić opłaty i dawać mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 77.236.26.* 29.08.11, 13:23 Wychodzi tylko na to, że Panowie jeżdżą na pamięć! tabliczki są dobrze widoczne i wyraźnie jest napisane w jakich godzinach obowiązuje strefa... Gdyby zmienili tabliczki pod znakiem zakazu zatrzymywania i postoju z godzinami ich obowiązywania, na korzystne dla kierowców, to na pewno Panowie zauważyliby je od razu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 29.08.11, 14:02 To zatrzymaj auto, wyjdź z niego i czytaj tabliczki. Znaki to znaki a tabliczki to tabliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 17:10 No tak, jak ktoś czyta w tempie 1 wyraz na minutę to faktycznie może mieć problemy z odczytaniem czegokolwiek poza "stop". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 22:19 Nie każdy jest młody i ma wzrok sokoli. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino dlaczego wygodnicki !!!! 29.08.11, 13:32 skoro można to dlaczego nie zaparkować w miejscu wyznaczonym - wokół plant czy na Zwierzynieckiej. Po co zapi.... od AGH do Filharmonii. Autorowi chodzi o informowanie - skoro strefa do 18 jest od nie wiem - może 20 lat to trudno za każdym razem szczegółowo czytać tablice strefowe. Wystarczyła trochę szersza kampania dla mieszkańców. Przyjezdny raczej sprawdzi bo się będzie bał mandatu. ja tez bym pewnie zaliczył taka wpadkę gdyby nie ten artykuł .... Odpowiedz Link Zgłoś
bibi234 Re: dlaczego wygodnicki !!!! 29.08.11, 14:11 masz rację i ma ją meloman, było ok ale miasto chce zarobić, a wszyscy kolarze &co to bezmyślni acz zaciekli misjonarze akurat takiej teraz idei, za jakis czas, jak ciała podupadną znajdą sobie ideę inną i będą ją wmuszać reszcie :( Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: dlaczego wygodnicki !!!! 29.08.11, 16:09 Nasi radni kiedyś chcieli małpując kulturalniejsze narody, zapewniać darmowy dojazd do instytucji kultury komunikacja miejską. Jednak włączyła im się ich naturalna formacja umysłowa i uznali, ze skoro barany mają kasę i płacą za oglądanie wrzeszczących bab, to niech i zapłacą za parkowanie. Do markietu po piwo można za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość dlatego wygodnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 01:17 bo do filharmonii jedzie się tramwajem lub autobusem. a jesli już "musi się" autkiem - to po drugiej stronie ulicy są dwa parkingi: podziemny (20 metrów) i naziemny (50 metrów), a 100 m dalej jeszcze jeden wielki podziemny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr iście komunistyczny nazkaz do filharmonii IP: *.mp.pl 30.08.11, 09:44 tramwajem !!!! skoro wymyślono samochody to może i można autem ......... skoro są miejsca do parkowania oznaczone P to dlaczego nie mogę z tego korzystać. Dlaczego mi tego zabraniasz !!!! Nie chodzi o to by zaparkować w drzwiach filharmonii tylko Dyskusja jest o tym ze wydłużono czas strefy po wielu latach i słabo o tym informowano. Są np. w wielu punktach Krakowa tablice świetlne z info z Zikitu - myślę że taka informacja przez miesiąc na tych tablicach dałaby super efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztefen Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 13:33 Nie będę z dziećmi jeździł co centrum tramwajką, smród, kieszonkowcy, opóźnienia. poza tym do mnie nie jeździ ani tram ani bus. Z resztą, którzy to radni tacy mądrzy? ale z nazwiska proszę. tacy mądrzy, a jak stadiony budować dla kolegów imć Małeckiego (bo nie dla pikników), to 700 mln zł sie znalazło. i 200 mln zł dla ładnego, oj ładnego, stadionu Cracovii. tutaj to nei starczyło odwagi, zeby powiedzieć nie. To może jeszcze jakieś cool wianki zróbcie, jakeiś święto kościelne na rynku, żeby się przypodobać jeszcze komuś. Fajny macie zawód: garniak, komórka, laptopy tez są? super. a abo na auto w centrum jest? bo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino Popieram - mam podbna sytuację 29.08.11, 14:10 radny ma abo i jak przejedzie po płycie to mu g. zrobią . Ciekawe czy taki radny zapłaciłby trzy stówy za abonament miesięcznie - wątpię. Ja mimo iż w MPK jest rożnie pojechałbym ale - do autobusu pieszo 10 min (z dzieckiem) , potem jedna przesiadka trochę jazdy i 10 min pieszo - JESTEM w SZKOLE. Potem pieszo 5 min i ponownie MPK z jedna przesiadka i jestem w pracy na Kazimierzu - podsumowanie wychodzę 7.15 - w pracy ok. 9.00 . Mieszkam 10 min autem od centrum G. Krakowska, w granicach miasta a woków jest pełno bloków, domów . To samo autem - wychodzę o 7.30 i jestem w pracy 8.10 (po drodze zaliczam szkołę). I tak ma mnóstwo ludzi u mnie w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 154toni Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.198.9.109.rev.sfr.net 29.08.11, 13:33 Rzeczywiscie, w Zachodniej Europie dazy sie do tego , aby wyrzucic auta z CENTRUM MIASTA. I slusznie. Tam nie moze byc samochodow, dotyczy to rowniez RADNYCH. Z drugiej strony w POLSCE nie mysli sie o obywatelach tylko o samym sobie. Nikt sie nie przyznaje do zlych uczynkow ( patrz w sadach_ niewinni ). tylko CI DRUDZY sa winni. Mentalnosc POLAKA to obojetnosc, podejrzliwosc , samolubstwo i chciwosc. Oczywiscie sa w Polsce rowniez wyjatki. Kiedy zmienimy swoja mentalnosc???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.home.aster.pl 29.08.11, 13:40 Sęk w tym, że w zachodniej Europie stwarza się mieszkańcom alternatywy. Sprawna komunikacja miejska - w Krakowie tego niestety nie ma i długo pewnie jeszcze nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 16:13 I darmowe, albo tanie parkingi. tego w Krakowie nie ma ani jednego. Mimo ogromnej kasy na infrastrukturę, fakt głównie sportową i to w jednym miejscu, gdzie parkować można za darmo. Za to nas wszystkich kosztuje policja w ilościach hurtowych pilnująca samochodów wielbicieli sportu czy też imprez sportowi towarzyszących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: athina Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 91.218.211.* 29.08.11, 13:44 Kochani Malkontenci! tak to jest jak się nie czyta gazet, przeglada internetu. Ja non-stop napotykałam się na informację o zmianach w strefie zanim jeszcze zostały wprowadzone. Poza tym czyta się znaki, gdzie zawsze jest informacja od ktorej do ktorej jest platna strefa. Odpowiedz Link Zgłoś
dubnobasswithmyheadman Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 13:46 Nieznajomość prawa oczywiście kosztuje, w tym wypadku 50 zł. To się zgadza. Nie wiem natomiast jakaż to była akcja propagandowa, bo jakoś przeglądając przynajmniej raz dziennie lokalne wiadomości krakowskie trafiłem na jeden jedyny artykuł o sesji rady miasta, planującej wprowadzenie wydłużenia godzin strefy. Coś słaba ta akcja informacyjna! Insza inszość jest taka: parkując na np ulicy Bożego Ciała (czyli Kazimierz) również należy od niedawna stosować się do strefy, zatem pytam wszystkich "znafców i kolaży" skąd przeciętny parkujący ma to wiedzieć?? Czy ma biegać i szukać fukcjonariuszy? A może tych parkomatów po drugiej stronie ul. Dietla? Podejrzewam, że pie.rzenie o akcji informacyjnej pochodzi od pracowników magistratu, którzy informowali, ale kolegów z innych pięter :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: for_pit Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.zax.pl 29.08.11, 13:49 Panie kolarz zwracam uwage, ze nie wszyscy krakowianie mieszkaja w odleglosci od centrum, ktora pozwala w racjonalnie krotkim czasie dotrzec komunikacja masowa czy rowerem dodatkowo bywaja tacy, ktorzy maja jednak pewne obawy przy braku sciezek rowerowych. do artykuly - argument "powinien pan ogladac TV" po prostu rozwala - jesli ktos wybral sie chocby w bieszczady na wedrowke to faktycznie ma baaardzo silna motywacje ganiac za telewizorem zeby byc na biezaco a bywaja tacy, ktorzy tv nie ogladaja z zasady lub maja ciekawsze pomysly na zmarnowanie wolnego czasu :P Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 18:45 Gość portalu: for_pit napisał(a): > zwracam uwage, ze nie wszyscy krakowianie mieszkaja w odleglosci o > d centrum, ktora pozwala w racjonalnie krotkim czasie dotrzec komunikacja masow > a czy rowerem jak ktoś mieszka w szczurowej, to już nie liczy się do kategorii "krakowianie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meadow Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.ghnet.pl 30.08.11, 01:06 ooooo ja piórkuję... ale mu przygadałeś... o ja... ale to było mocne ... dobre ... kurde no ... nie mogę się otrząsnąć ... o jaaa ... o ... mega ... kurde ... szacun no ... o ja ... jesteś moim idolem ... kurde no ... dobre ... pewnie jesteś z siebie dumny i słusznie ... co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.aster.pl 29.08.11, 22:30 Dlaczego Bieszczady. Wystarczy za granicę. :-) To już urzędasom do głowy nie przyjdzie. Trzy tygodnie we Włoszech: Toskania, Sycylia. Brak TV to prawie jak terapia. Przyjeżdżam do Krakowa i przypadkiem zaparkowałem przy tablicy wjazdu do strefy i tu szok: Nie dość, że zamiast C jest Pcośtam, to gdyby nie to, że cyferki "2" i "0" były większe niż wcześniejsze "1" i "8", to chyba bym nie zauważył, że czas obowiązywania strefy został wydłużony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.motorola-solutions.com 29.08.11, 13:56 Nie było informacji na ten temat. Mimo iz żywo interesuje sie tym tematem i staram sie być na bieżąco z informacjami dotyczącymi stref parkowania w Krakowie (nie jeżdże samochodem, temat żywotnie interesuje mnie "od drugiej strony": zależy mi, zeby na chodnikach było jak najmniej samochodów utrudniających ruch pieszych) o tym, że wydłużono czas obowiązywania strefy dowiedziałem sie dopiero z tego tekstu. To jest rzeczywiście nie w porządku, tak się nie powinno robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 91.218.211.* 29.08.11, 13:59 zikit.krakow.pl/strefa-platnego-parkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.motorola-solutions.com 29.08.11, 14:13 Twój link jest wart tyle co stwierdzenie z artykułu "trzeba było oglądac telewizję". Co z tego, ze informacja wisi sobie na stronie ZIKiT-u? Kazdy ma obowiązek tam co chwile zaglądać, bo a nuz wprowadzono jakies zmiany? Taka informacja ma być podana metodą "push", a nie "pull" - czyli tak, zeby "sama" dotarła do wszystkich zainteresowanych. Wyraźnie, jasno i głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ' Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.cela.pl 29.08.11, 14:19 To wszystko prawda i podpisuję się obydwoma rękami. Nie wiem tylko po co ten uszczypliwy wtręt o Muzyce w Starym Krakowie, czy to jest artykuł o parkowaniu czy o muzyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nabity też Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.11, 14:24 Do autora listu. Mnie nałożona opłata wcale nie dziwi. Ja dostałem mandat/opłatę w pierwszym dniu obowiązywania przedłużonej strefy o 18.15 tj. bodaj 4 sierpnia :) goście na Pl. Św Ducha mieli niezłą frajdę wypisując wszystkim jak leci upomnienia. Na moje pytanie czemu robią bydło zamiast informować w pierwszy dzień obowiązywania przedłużonej strefy, Pan był łaskaw mnie poinformować, że w radiu mogłem usłyszeć lub na stronie internetowej przeczytać, no i w Kronice ponoć podawali....:) Brawo Majchru... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak O właśnie to ta mentalność IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 15:16 Zamiast: "O rany, masowo wlepiamy kary mieszkańcom dla których przecież jesteśmy, coś tu jest nie tak, trza ich lepiej informować, jesteśmy od tego, by strefy parkowania prawidłowo działały, a nie od tego, by zwiększać przychody ZIKiTu." jest: "Ha! Mamy was! Niedoinformowani! Teraz zapłacicie! Teraz wam pokażemy, ale mamy łowy! 500 zł w 10 minut. Ha!". Odpowiedz Link Zgłoś
famaii Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 14:54 Dla zainteresowanych www.facebook.com/pages/Stop-dodatkowym-oplatom-za-parkowanieabonament-dla-mieszkancow-Krakowa/146510432096775?ref=ts Odpowiedz Link Zgłoś
biedron78 Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 15:00 Pan taki kulturalny, do Filharmonii się wybrał, na pewno zna taką starożytną maksymę: Ignorantia iuris nocet a dla reszty płaczących tu, że nie wiedzieli, że gazet nie czytają, że telewizora nie mają, ani internetu (choć to trochę dziwne na tym forum) - tłumaczę: Nieznajomość prawa szkodzi. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uj Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 62.233.211.* 29.08.11, 15:25 jak Pan tak pięknie włada łaciną to ja tylko dopowiem że przy takich zmianach a sa to duże zmiany jak na kulturalne miasto to przydała by się kampania info oraz takie coś to zazwyczaj się nazywa vacatio legis. Przydatne i wtedy nikt nie powinien sie czuć oburzony. Ogólnie wszystkim polecam rower może i nie jest bezpieczny w krk ale póki co nie ma dla nich stref. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 17:15 Vacatio legis? No chyba nie zaczęli pobierać mandatów w 5 minut po uchwaleniu nowych przepisów? Parkowanie mnie nie interesuje, nie szukałam specjalnie informacji na ten temat, ale kilkakrotnie trafiłam na nie zarówno w prasie, jak i w Internecie. W kronice krakowskiej też o tym mówili, więc nie bajdurzcie, że nie było informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łobziak Nawet jak takich jak Ty jest 60% IP: *.noc.fibertech.net.pl 29.08.11, 17:43 to zakichanym obowiązkiem władzy było zrobić WSZYSTKO, by chociaż spróbować dotrzeć z kampanią do pozostałych 40% zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronowice nowe bilety, nowe godziny strefy, rondo Katynia IP: *.play-internet.pl 29.08.11, 22:41 skandal żeby robić to w wakacje - o biletach jakoś info do mnie dotarło (3 tyg urlopu - zostałem z pulą starych za ~12 PLN), o strefie nigdzie nie było informacji. Oj prof.M, jak popierałem to ten ruch mi się bardzo nie podoba... A ty biedron78 przekonasz się kiedyś że dura lex sed lex. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fentrowycz Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: 80.51.209.* 29.08.11, 15:16 Bardzo współczuję. Ja też nie przeczytałbym informacji o zmianach. Jeśli jest ustalone, że strefa obowiązuje do 18 i tak jest od 20 lat to trudno oczekiwać, że choćby tylko średnio inteligentny człowiek będzie 6000 razy czytał to samo, żeby za 6001 zobaczyć, że radni wymyślili coś nowego. Po prostu proponuję wynieść się z tego miasta albo czytać 6000 razy to samo. Ja po 4 pokoleniach wyprowadziłem się z żalem. Brak mi codziennego widoku rynku w drodze do pracy ale stać mnie na mandat kilka razy do roku, mam gdzieś krakowskich radnych i ich pomysły, myślę, że na moje miejsce wprowadził się ktoś kto z przyjemnością zgłębia zawiłości uchwał p.t. Rady Miasta, stosuje się do nich z prawdziwą przyjemnością i jest wzorowym obywatelem mIasta Krakowa w XXI wieku. Ja nie potrafiłem. A te wypowiedzi rowerzystów, piechurów, miłośników smrodu w komunikacji zbiorowej to głosy proroków nowych religii, niech Pan się nie przejmuje. Pozdrawiam z gór!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koma Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 23:15 Zazdroszczę. Też bym tak chciała, Kraków jest coraz trudniejszy dla mnie, coraz bardziej nieznośny. Może kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui radni = bezmózgie, tępe tłuki ?? 29.08.11, 15:22 obserwując zachowania naszych przedstawicieli nasuwa się pytanie - czy nasi niezaRadni to bezmózgie, tępe tłuki ? co rusz dowiadujemy się o idiotycznych przepisach przegłosowywanych przez naszych radnych. nasuwa się pytanie, czy radni to skorumpowani oszuści, czy tylko cierpią na rozdwojenie jaźni ? casus stadionu Wisły to naczelny przykład - radni publicznie krytykują szkodliwe decyzje, które sami na sesjach zatwierdzają. różnica pomiędzy opłatą strefową obowiązującą do 18 a do 20 jest całkowicie nieistotna z punktu widzenia mieszkańców i radnych (większość pracujących dojeżdżających przed 18 opuszcza miasto) natomiast jest to istotne z punku widzenia osób chcących skorzystać z oferty kulturalnej Krakowa, no chyba że osoby chcące dojechać do teatru, opery, kina w centrum mają być karane za chęć odwiedzenia instytucji kultury. radni swoją uchwałą twierdzą, że osoby z powiatu krakowskiego nie mają prawa korzystać z krakowskiej opery czy teatru i powinni zostać u siebie w domu przed tv. brawo niezaRadne pajace, kieszenie u was głębokie, a czaszki puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 15:37 To samo zrobili z opłatami za przedszkola. Najpierw rodzice podpisali umowy z nowymi stawkami, a ta banda z RM przegłosowała w lipcu jeszcze wyższe stawki, przez które rodzice miesięcznie zapłacą za przedszkole więcej o kilkadziesiat procent !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 17:16 To podpisywałeś z RM jakąś umowę o bezpłatnym parkowaniu po 18? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 16:00 Miałam podobne doświadczenie w zeszłym tygodniu, niestety. Bardzo nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Strefa do 20, a parkomatów nadal brak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 16:00 Polecam również parkowanie na terenie 'nowej' strefy C. Zwłaszcza mniejsze uliczki Kazimierza. Znalezienie parkomatu, 'biletera' czy jakiegokolwiek oznakowania miejsc, gdzie można uiścić opłatę parkingową graniczy z cudem. Ostatnio zaparkowałem przy Augustiańskiej i straciłem 20minut na szukanie, a gdy wróciłem - zastałem mandat za wycieraczką. Takie rzeczy tylko w Polsce - żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap Re: Strefa do 20, a parkomatów nadal brak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 21:43 Wzdłuż ul.Augustiańskiej jest 6 parkomatów. na małych uliczkach może nie ma parkomatów, ale parkomaty są widoczne w niedalekiej odległości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 16:02 Filharmonia nie jest w obrębie starego miasta. Pod filharmonie nie można wjechać wiem nie wiem o co Panu chodzi. Poza tym to jak ktoś płaci podatki ( a wszyscy je płacimy nawet kupując bułkę w sklepie), a do tego jesteśmy równi wobec prawa, to wszyscy mozemy sobie wjechać na ulicę smoleńsk. Nazywanie kogoś wygodnickim jest tu raczej nie na miejscu. Bo nawet jak taki jest to NIC CI DO TEGO!!! Chcesz jeździć na rowerze to Twoja sprawa. Ona chce autem to jego. Płaci takie podatki w benzynie, że może sobie pojechać autem miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 17:18 No to o co ci chodzi? Chce jeździć autem, to niech płaci za zajmowanie przez to auto miejsca na ulicy. Następnym razem może zażyczysz sobie parkingu na dziedzińcu wawelskim, bo "jak ktoś płaci podatki...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 10:51 chyba nie przeczytałeś na jaki post to była odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
balusz Listy. Nabity w strefę płatnego parkowania 29.08.11, 16:32 Przecież to złodziejskie miasto, strefa to dodatkowy haracz dla zadłużonego przez "nie da się majchrowskiego" miasta. Radni szanowny Panie mają krakowian w głebokim poważaniu, sami przyznali sobie abonament w wysokości aż 10 zł za parkowanie w strefie. Odpowiedz Link Zgłoś