Dodaj do ulubionych

List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę"

IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 12:19
Przecież tramwaj linii 40 jeździ wtedy, kiedy nie kursuje "dziesiątka". W niedzielę w ciągu dnia linia 10 nie kursuje. Czterdziestka zabiera zatem jej pasażerów, faktycznie ma trochę dłuższą trasę - ale przecież Borek Fałęcki to nie wyłącznie miejsce pielgrzymek, inne tramwaje jeżdżą tam przez cały tydzień.
Obserwuj wątek
    • Gość: msu2krk List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.181.72.66.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.11, 12:22
      Widać że autor listu postrzega wszystkie linie mpk tylko i wyłącznie przez pryzmat mieszkańca centrum Krakowa. Ja mieszkam w hucie i akurat linia 40 jest tą którą najczęściej przemieszczam się w weekend jadąc do miasta. Po prostu kursuje częściej niż inne. Mało tego na trasie rondo kocmyrzowskie-dworzec główny jest ona prawie zawsze pełna. Dlatego jeśli miasto miałoby ją likwidować powinno zwiększyć częstotliwość kursowania jakiejś innej linii na trasie huta-Kraków.
      pozdrawiam
      • Gość: Bb Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: 87.206.230.* 25.10.11, 12:59
        Autorowi chodziło chyba o zlikwidowanie 40 i zastąpieniem jej 10 dojeżdżającą tylko do Łagiewnik, nie natomiast całkowitym wycięciem tramwajów na tej trasie. Teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na częstotliwość jazdy w weekend, chociaż z naszym Zikitem to nic nie wiadomo, najchętniej wykorzystali by każdą okazję aby jeszcze bardziej zmniejszyć ilość kursów na każdej z linii.
    • Gość: dooperelek List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 12:34

kolejne naciągane argumenty...teraz padło na "moherową linię" - 1 szy raz słyszę, ale tak naprawde chodzi o kolejne skandaliczne ograniczenie, a że kościół na tapecie? to może palikoty wesprą?? ja mam zgoła inną propozycję...niech MPK zlikwiduje wszystkie linie, a potem zgasi światło....żeby nie raziło tych co czekają na to, aby zająć ich miejsce...kraków zachorował bardzo poważnie...tylko diagnozy brak i lekarstwa też
    • Gość: miś Każdy powód by dowalić moherom dla autora jest IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 12:42
      dobry. Nawet jeżeli to się kupy nie trzyma. Żenada.
      • stasieczek5 Re: Każdy powód by dowalić moherom dla autora jes 25.10.11, 15:13
        Tu nie idzie o kupę...
        Tu idzie o ... Majchrowskiego, którego autor artykułu widział (podobno) w moherowym berecie.
        Stąd i tytuł, i pretensje....
      • Gość: Barnaba Hola panowie redaktorzy! Wstyd! IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 21:45
        Problem czterdziestki jest problemem, ale czy to powód, by stosować ten paskudny język wykluczenia i pogardy wobec części społeczeństwa, która akurat chodzi do kościoła w niedziele i czasami chce podjechać do Łagiewnik? To tacy sami obywatele tego kraju jak wy, tez płacą podatki i też mają swoje prawa. Zwłaszcza prawo do bycia szanowanym przez media. Czy gdyby jakiś antysemita ochrzcił sobie linię tramwajową kursującą na Kazimierz linią "czosnkową", to też byście to wywalili na czołówkę? Wstyd.
    • Gość: kinga 40 i 12 są niepotrzebne IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 12:47
      absurdem jest funkcjonowanie tych linii
      skoro nawet radni z nich nie korzystaja
      • Gość: zibi Re: 40 i 12 są niepotrzebne IP: *.um.krakow.pl 26.10.11, 10:11
        dokładnie, nikt nie walczy o 12 jak sugeruje autor bo to taka sama bzdura jak 40. niesamowite że zikit zrobił coś sensownego...
    • Gość: iupoy Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: 93.159.162.* 25.10.11, 12:49
      porąbało ich chyba. kursy ograniczyli tak drastycznie, że nawet w tygodniu w środku dnia trzeba czekać nie wiadomo ile na jakiś tramwaj, a ceny biletów coraz wyższe! to jakiś absurd, zamiast budować zbędne stadiony i marnować na to pieniądze lepiej bylo przeznaczyc je na jakiś bardziej pozyteczny cel!
      • Gość: niemalkontent A możesz tak konkretniej? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 14:42
        Które to kursy zostały tak "drastycznie ograniczone, że nawet w tygodniu w środku dnia trzeba czekać nie wiadomo ile na jakiś tramwaj"?
        Hę?
        • eminey Re: A możesz tak konkretniej? 25.10.11, 15:03
          Wiekszosc linii zostala ucieta - co do tego nie ma watpliwosci.

Moze te 5 minut to nie jest wiele...ale dla kogos, kto dojezdza z peryferii, albo ma 2 przesiadki po drodze, to sporo. Bo wtedy albo trzeba czekac rzeczywiscie niewiadomo ile na nastepny, albo na kazdej kolejnej przesiadce cos ucieka...
          • Gość: yiuot Re: A możesz tak konkretniej? IP: 93.159.162.* 25.10.11, 15:08
            50/13/7/9 wystarczy? powiedzmy, ze muszę się przesiąść na rondzie grzegórzeckim, na którym przeniesiono przystanek w najgłupszy z mozliwych sposób i maraton z wywieszonym jęzorem przez dwa przejscia ze swiatlami do przystanku jadącego na płąszów to gorzej niż orka w polu.
            • eminey Re: A możesz tak konkretniej? 25.10.11, 15:38
              Jak dla mnie rondo grzegorzeckie powinno zostac oddane ludziom i komunikacji.

Tak, wiem samochody...trudno, poczekaja.
            • Gość: niemalkontent Prosiłem o "konkretniej": IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.11, 17:27
              Czyli o linie których kursy spełniają łącznie obydwa warunki:

- zostały DRASTYCZNIE OGRANICZONE

skutkiem których to ograniczeń:

- w tygodniu w środku dnia trzeba czekać nie wiadomo ile na jakiś tramwaj

Podajesz linie 50, 13, 7, 9 ...
              50 w tygodniu w środku dnia jeździ co 10 minut. Przed wakacjami jak jeździło? Co 3? Że te 10 minut to jest "drastyczne" ograniczenie?
              13 w tygodniu w środku dnia jeździ co 10 minut (z dokładnie 3 większymi lukami między 7 a 19). Przed wakacjami jak niby jeździło? Co 5?

7 i 9 o ile mnie pamięć nie myli to już od dłuższego czasu jeżdżą co 20 minut ... oczywiście można powiedzieć, że "kiedyś" 9 jeździło co 10 minut. Tylko że na tej zasadzie można sięgnąć jeszcze dalej w przeszłość i powiedzieć, że 139 jeździł w takcie co 6, a 130 o 3. A na linii 16 jeździły co 10 minut składy 2x102N.

Oczywiście - cięcia są i tego nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje.

Jedyne co można kwestionować, to bezmyślne komentarze oparte zapewne o tabelki, z których wynika, że puszczenie na linię Bombardiera co 10 minut zamiast składu 2x105 co 10 minut oznacza "drastyczne" okrojenie oferty przewozowej. Bo ilość wzkm "drastycznie" spada - o połowę.
        • Gość: brovar Re: A możesz tak konkretniej? IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 00:31
          Gość portalu: niemalkontent napisał(a):

> Które to kursy zostały tak "drastycznie ograniczone, że nawet w tygod
          > niu w środku dnia trzeba
          czekać nie wiadomo ile na jakiś tramwaj"?
          > Hę?

Podpowiem Ci "16" Zostało ścięte do f~20 przez to podróżuje się jak na niżej obrazku.
          imageshack.us/photo/my-images/843/49794569.jpg/
          imageshack.us/photo/my-images/268/16akf.jpg/
          MPK i ZIKIT jedni drugich warci..
          • eminey Re: A możesz tak konkretniej? 26.10.11, 08:50
            Mam pytanie - dlaczego czesc osob na tym forum pisze "f". Czy polskie slowo czestotliwosc przestalo juz istniec?
            Czy to ma pokazac, ze jest sie wyksztalconym i swiatowym, bo stosuje sie oznaczen, ktorych nauczylo sie na fizyce w liceum?

Oznaczenia wystepujace w fizyce nie sa stale i niezmienne, a jesli juz sie jakichs uzywa, to trzeba je zdefiniowac (tak jest we wszystkich publikacjach naukowych).

Skad to f?
          • Gość: pasażer Re: A możesz tak konkretniej? IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 22:43
            > Podpowiem Ci "16" Zostało ścięte do f~20 przez to podróżuje się jak na niżej ob
            > razku.
            > rel="nofollow">imageshack.us/photo/my-images/843/49794569.jpg/
            > rel="nofollow">imageshack.us/photo/my-images/268/16akf.jpg/

Te zdjęcia są tyle samo warte, co filmik mający "wykazać" masakryczne zatłoczenie linii 10. Tyle tylko, że kręcony na Rondzie Mogilskim w momencie gdy ani 4, ani 15 nie jechało z powodu zatrzymania na Basztowej wykazał jedynie całkowicie stronnicze dobieranie przez kręcącego faktów do z gry przyjętej teorii.
    • Gość: uruszula Zikit- ci ludzie wiedzą ze ta instytucja juz IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 12:52
      Zikit- ci ludzie wiedzą już ze ta instytucja wkrótce zostanie zlikwidowana więc większość pracowanikow zikitu szuka juz innej pracy- zikit to tragedia dla Krakowa, podobnie jak majflowski- no nic- wyjezdzam z tego miasta, a wy sie meczcie skoro wybraliscie sobie majfluwskiego
      • Gość: Ja wyjeżdzaj i nie wracaj! IP: 213.172.181.* 25.10.11, 13:43
        "Czym się martwisz? Czym się smucisz? Ze wsi jesteś na wieś wrócisz..."
        • eminey Re: wyjeżdzaj i nie wracaj! 25.10.11, 15:04
          Ja jestem z Krakowa i tez bym chetnie wyjechal - tylko nie stac mnie na dom gdzies indziej...

Jestem wiezniem miasta, w ktorym sie urodzilem - ehh.
    • Gość: lajik ZIKIT mowil IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 13:54

Krakowianie, nie wjezdzajcie autami do centrum ,korzystajcie z super komunikacji miejskiej, teraz okazuje sie ze owa komunikacja jest okrojona na kazdym froncie, wiec mam nie wjezdzac autem, komunikacja tez moge miec klopoty, jak mam sie dostac do centrum? rowerem? w zimie tez? z drugiego konca Krakowa tez?
    • Gość: jot23 List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 13:57
      Ale o co chodzi autorowi z tymi "dwoma pociągami tramwajowymi"?. Czy chodzi mu o likwidację linii 10 w niedzielę z czesttotliowością 20 minut i pozostawienie jej raz na pół godziny? Ten list wymaga wyjaśnień autora - może napisze.
    • Gość: pani List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.11, 14:04
      Jeśli "10" wypadnie z kursu, to nie ma innej linii z osiedla Piastów do centrum. Tym samym osiedle to zostanie na uboczu bez "40", podczas gdy przez inne przejeżdża po kilka numerów !
    • Gość: fhfh Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 16:21
      Nie rozumiem artykułu. Linię 40 należy zlikwidować, ale na odcinku Łagiewniki - Borek F. Na pozostałej trasie kursowałaby jako 10.
    • Gość: pasażer Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.204.82.168.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.11, 16:50
      Autorowi zapewne chodzi o likwidację "40" w niedziele i zastąpienie jej tradycyjną "dziesiątką" do Łagiewnik z tą samą częstotliwością. I ma rację - kursy do Borku są zbyteczne. Nie chodzi o to, żeby w niedziele z Piastowa do Łagiewniki nic nie jeździło :).
      • Gość: MP Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.ghnet.pl 25.10.11, 22:06
        Kursy do Borku są jak najbardziej potrzebne! Za pętlą w Łagiewnikach nie zaczyna się las, dalej dojeżdża jeszcze sporo pasażerów, a niektórzy na Borku przesiadają się na autobusy. Mam zupełnie odwrotne wrażenie - że linie kończące się na Łagiewnikach powinny zostać przedłużone do Borku, a obecny koniec na Łagiewnikach służy wyłącznie temu, żeby pracownicy MPK mieli bliżej do zajezdni...
    • Gość: gość Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 16:55
      Wyjątek potwierdza regułę. Tych "artykłuw" nikt nie czyta przed opublikowaniem. Taki pan Kwiatkowski wyleje swoje żale i Ty ten bełkot czytaj. Jak ci panie Kwiatkoś nie pasi MPK w Krakowie to się na rower przesiądź.
    • Gość: Sitka List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.hsd1.mn.comcast.net 25.10.11, 17:33
      W zoologicznej nienawisci do Kosciola Katolickiego GW nazywa nawet linie tramwajowa "moherowa czterdziestka". To skrajny przyklad wscieklizny.
    • msf13 List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" 25.10.11, 18:42
      103 powinna jeździć z Ronda Matecznego pod akademiki CMUJ, po drodze jest Instytut Pediatrii, Geriatrii i Biblioteka Medyczna. Nie o Kozłówek tylko tu chodzi. Linia 183 o trasie Złocień - Prokocim UJ to czysta kpina! Teraz, po zlikwidowaniu 103, rodzice z dziećmi muszą iść do Instytutu Pediatrii kawał drogi pod górkę (a np. ortopedia jest na samej górze!). Osoby zmierzające do Domu Spokojnej Starości, najczęściej niemłode i mające kłopoty z poruszaniem się, mają jeszcze dalej. Gdyby autobus jadący w tamtym kierunku jechał od Ronda Matecznego, mógłby zebrać wszystkie te osoby jadące z różnych kierunków, tak jak było dawniej. Teraz mają tę możliwość tylko mieszkańcy Złocienia. Chyba nikt z MPK nie pofatygował się na Rondo Matecznego rano żeby zobaczyć osoby wsiadające do 103 gdy jeszcze jeździła, można natomiast teraz przyjrzeć się autobusom 183, które regularnie jeżdżą puste. Jest to taka linia żeby nazywało się, że jest komunikacja do pętli Prokocim UJ, ale są to wyrzucone pieniądze. Niby teoretycznie można się przesiąść na skrzyżowaniu Wielickiej i Teligi, ale przystanki są bardzo od siebie odległe i dla osób starszych lub chorych jest to niewykonalne.

• Gość: pasażer Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 19:22
        > Chyba nikt z MPK nie pofatygował się na Rondo Matecznego rano żeby zobaczyć osoby
        > wsiadające do 103 gdy jeszcze jeździła,

Wiesz, akurat z MPK to na każdym kursie była osoba obserwująca wsiadających do 103.
        Tylko że MPK nic do tego, gdzie jaka linia jeździ ...
      • Gość: Złocieniak Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: 62.233.182.* 25.10.11, 22:32
        A kto Ci broni wsiąść w 183. Trzeba było walczyć o nie likwidowanie 103, jak się nie umie walczyć to się tak ma. Na Złocieniu ludzie walczą i mają, stąd 183 na tej trasie. My walczymy przed decyzjami a nie narzekamy po decyzjach. 183 jeździ puste? Buhaha
    • Gość: krakus List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.dynamic.chello.pl 25.10.11, 18:59
      Jeździłem codziennie z Prokocimia na Prądnik Czerwony - czyli 9 do Ronda Mogilskiego a potem jakimkolwiek autobusem w okolice Ronda Barei.

522 nie mogłem jeździć, bo jakiś idiota nie pomyślał, że do nowo wybudowanych biurowców przy ulicy Lublańskiej będą jeździć pracujący tam ludzie - i 522 tam nie staje.

Po tych wszystkich cięciach kursów kilkakrotnie zwyczajnie nie zmieściłem się do autobusu jadącego z Ronda Mogilskiego.

Po kilku spóźnieniach do pracy dałem sobie spokój z mpk i przesiadłem się do auta.

Jeżdżę sobie wygodnie autem, co prawda stojąc w korkach - i jestem przynajmniej 15min szybciej niż mpk.

Na szczęście auto zużywa jakiś 10l lpg na 100 - mam 12 km w jedną stronę, więc podróż kosztuje mnie w paliwie licząc gaz po 3 złote (bo i tak za chwilę tak będzie) około 7,5 zł w obie strony.

Bez czekania, moknięcia na przystanku, wysłuchiwania 'taki młody a siedzi'

Policzmy pieniądze:

Bilet godzinny kosztuje 3,60......
      Sieciówka - 94 zl - bez sensu, bo 20x bilet godzinny (przyjmując 20 dni roboczych w miesiącu) = 72 zł (TANIEJ NIŻ SIECIÓWKA!)
      Na 2 linie - 64 złote (OSIEM złotych taniej niż 20 biletów godzinnych)

Auto - miesięcznie 20 x 7,5 zł = 150 zł

Dwukrotnie drożej niż 20x bilet godzinny.

Ale - nie po to człowiek pracuje żeby za jakieś 70 zł/msc gnieść się jak śledź i wściekać na wiecznie niepunktualną komunikację.

Totalna paranoja. To w taki sposób miasto 'zachęca' do korzystania z komunikacji miejskiej???

Dziękuje. Nie postoję - ani w tramwaju, ani w autobusie.

Oczywiście koszt auta to też koszty stałe - ubezpieczenia, przeglądy, naprawy, amortyzacja itp., ale od stania pod blokiem koszty stałe auta przecież nie spadają? Są takie same - czy się jeździ czy nie.

Chciałem pokazać na moim własnym przykładnie jak NIEWIELKA w skali miesiąca jest różnica między jeżdżeniem do pracy autem a mpk. A jak wracam, to nawet do pół godziny szybciej.

Pozostały czas mogę poświęcić rodzinie - i to jest najważniejsze.

Krakus

• Gość: ttt Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.nsystem.pl 25.10.11, 19:44
        krakus 100% racji. Też mam podobne doświadczenia. Pozdrawiam
      • Gość: jot23 Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 12:40
        Gwoli ścisłości:
        - bilet godzinny nie kosztuje 20 dni roboczych * 3,60 - tylko dwa razy yle bo trzeba jeszcze wrócić
        - sieciówka kosztuje 89 zł (przy drugim i kolejnym zakupie).
        Co do reszty - ok.
    • Gość: krakowiaczek List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 20:44
      jestem za likwidacją 40 na odcinku Borek - Lagiewniki, a tym samym za wzmocnieniem linii np. 14, 5 lub 9. Oczywiście, należałoby dać większe tramwaje na linię 15 i 16, bo MPK je ma, ale ZIKiT nie raczy w tej sprawie nic zrobić oprócz kwęknięcia "nie da się". I tak wolę km, bo akurat u mnie luz w pojazdach, a autobus co 20 min mi wystarcza. Wychodzi się na określoną godzinę i z powrotem też.
    • Gość: MP List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.ghnet.pl 25.10.11, 22:09
      Ocena linii tramwajowych przez pryzmat tego, czy są "moherowe" jest zupełnie bez sensu!
      Fakt jest taki, że linia 8 w niedzielę kursuje co 20 min, czyli zdecydowanie za rzadko. Utrzymanie 40 daje możliwość wydostania się z Borku do centrum we w miarę rozsądnych odstępach czasowych. Gdyby skasować 40, to należałoby zwiększyć częstotliwość 8 na co 10 min w całym tygodniu łącznie z weekendami.
      • Gość: pasażer Re: List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.11, 22:35
        > Fakt jest taki, że linia 8 w niedzielę kursuje co 20 min, czyli zdecydowanie za
        > rzadko. Utrzymanie 40 daje możliwość wydostania się z Borku do centrum we w mi
        > arę rozsądnych odstępach czasowych.

A to 19 zawiesili w weekendy? Czy może w weekendy ma trasę omijającą ścisłe centrum?
    • Gość: Aaaaaaaaaa List. Zlikwidować "moherową czterdziestkę" IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 10:42
      Moherowa linia to 2. Same babcie nią jadą, nie wiadomo dlaczego. Pewnie na cmentarz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka