Dodaj do ulubionych

W Łobzowie parkują tylko sami swoi

IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 07:13
W ZSBM Piast jest gorzej: aby dostac identyfikator trzeba byc zameldowanym na stałe i okazać dokument własności pojazdu. Fakt rejestracji firmy w danym lokalu spółdzielni nie interesuje, jej właściciel nie wjedzie. Ciekawe, że cena pilota do bramy jest liczona wg uznania - od 50 zł do 130 zł. Gdy pilot zgubisz - na nowy nie masz szans, możesz sprzedac auto, albo parkować poza bramą.
Obserwuj wątek
    • Gość: 123 Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 07:54
      Spoldzielnie tworza mieszkancy najczesciej leniwi i nikomu nie chce sie poswiecic troche czasu na pojscie na zebranie wiec wazne decyzje podejmuje ktos inny a potem pretensje ze spoldzielnia "to lub tamto".Idz na zebranie i walcz o swoje.
    • Gość: beck NIE do końca ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 08:11
      Sam znak B1 z tabliczką "nie dotyczy mieszkańców" może sobie prezes jeden z drugim wsadzić w ... i SM nie MA PRAWA KARĆ!!! Spójrzcie panowie w przepisy RD!!!
      Sytuacja się zmienia... jak przed takim znakiem spółdzielnia ustawi...znak o "strefie ruchu" wówczas jak najbardziej zgodnie z prawem służby mają możliwość egzekwowania przepisów w tym tych porządkowych:) Więc jak się pisze artykuł panie redaktorze to proszę najpierw zajrzeć do przepisów a nie pisać co ślina na język przyniesie... takie dziennikarskie ble ble ble:)
      • Gość: eeee Re: NIE do końca ... IP: 78.133.245.* 09.12.11, 08:22
        Bzdury gadasz:

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
        ...
        2 . wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.
        • Gość: Łobzowianka Ciekawe kto się skarży.. IP: *.aster.pl 09.12.11, 09:47
          U nas na małym parkingu spółdzielnia musiała postawić jeszcze blokadę, bo mimo zakazu parkowały nam na wewnętrznych ciasnych parkingach po całych dniach samochody okolicznych firm, nawet na miejscu dla inwalidy. Nie wiem kto się skarży, chyba właśnie pracownicy tych firm. Mieszkańcy - spółdzielcy z "Łobzowa" są zadowoleni.
          A miasto może oprócz pozwoleń na stawianie nam wysokościowców zainteresowałoby się gdzie mają parkować nowi mieszkańcy. Bo będzie jeszcze gorzej.
          • Gość: Frantz Re: Ciekawe kto się skarży.. IP: *.home.aster.pl 09.12.11, 11:39
            Ja się skarżę, bo wynajmuje mieszkanie i odmówiono mi identyfikatora argumentując, że nie jestem członkiem spółdzielni. Czyli identyfikatory są dla przyjaciół królika
            • Gość: gościu Re: Ciekawe kto się skarży.. IP: *.aster.pl 09.12.11, 14:09
              glupie starcze geritryczne wymysły.. ja to bym ich spalił
          • Gość: gosc Re: Ciekawe kto się skarży.. IP: *.aster.pl 09.12.11, 12:59
            Chyba ty jestes zadowolona... jakbys miala samochod z obca rejestracja i mieszkala tam pare lat a mimo to dostawalabys wezwania na straz i placila mandady do 500 zł to moglbys mowic logiczniej.. wez sie ogarnij i nie pisz glupot bo tylko osmieszasz nasze chore osiedle... żol...
            • eminey Re: Ciekawe kto się skarży.. 09.12.11, 15:29
              Zaraz zaraz.
              Jestes tam zameldowany, samochod jest na Ciebie...to czemu nie wystapisz o pozwolenie na wjazd?
        • Gość: Krakus Re: NIE do końca ... IP: *.ghnet.pl 09.12.11, 10:08
          Masz częściową rację, ale nie do końca :)
          Spółdzielnia (Wspólnota, osoba prywatna, itd.) może sobie na swoim prywatnym terenie postawić takie znaki na jakie ma "ochotę", ale ...
          ... dopóki ten teren nie jest strefą ruchu w rozumieniu KRD dopóty ani Policja ani Straż Miejska nie mają prawa karać delikwenta za niezastosowanie się do postawionych znaków.
          Do tej pory na terenie prywatnym w/w Służby nie miały prawa interweniować i dopiero ostatnia nowelizacja KRD w 2011 roku, dała im taką możliwość - ale tak jak już wcześniej zaznaczyłem teren taki musi być strefą ruchu i musi być oznakowany jako strefa ruchu.
          Jeśli chodzi o tereny Spółdzielni to wystarczy przegłosowanie na Walnym Zebraniu stosownej uchwały. I tyle. Jak się chce to wszystko jest proste, no nie :)

• Gość: eeee Re: NIE do końca ... IP: 78.133.245.* 09.12.11, 10:13
            Mam całkowitą rację. Mandat można dostac (oprocz drog publicznych) w strefach ruchu lub na drogach wewnętrznych nie będących strefami ruchu gdzie występuje oznakowanie. Wprost wynika to z 1 i 2 art. PORD.
            • Gość: Krakus Re: NIE do końca ... IP: *.ghnet.pl 09.12.11, 10:32
              Nie, nie masz racji.
              W tej chwili to jeszcze nie obowiązuje, więc Służby Publiczne dalej nie mają prawa interweniować na takim terenie (jeśli to nie jest strefa ruchu). Wspomniany przez Ciebie przepis zawarty w Art. 1 ust. 2 PORD wejdzie w życie dopiero z dniem 11.02.2012.
              Jeśli nie wierzysz to odsyłam do stosownej ustawy: Dz. U. z 2011 r. Nr30, poz. 151.

Pozdrawiam i życzę więcej dokładności w czytaniu przepisów, bo nieznajomość prawa szkodzi ;)
              • Gość: eeee Re: NIE do końca ... IP: 78.133.245.* 09.12.11, 11:45
                Owszem, nie wierzę, prodaj konkretny paragraf mówiący o tym, że Art. 1 ust.2 PORD wchodzi w życie 11.02.2012
              • Gość: Adf Re: NIE do końca ... IP: *.aster.pl 09.12.11, 14:56
                Coś się komuś pomieszało i połajanki sam sobie funduje . Wskazany przepis art.1.ust.2. obowiązuje od 04.09.2010r .Nie kompromituj się więc wprowadzającymi w błąd głupkowatymi uwagami bo wypowiedzi na forum , z uwagi na formę, prawdopodobnie pochodzą od prawników .Prawnikiem to raczej nie zostaniesz.
            • Gość: do krakusa Re: NIE do końca ... IP: *.aster.pl 09.12.11, 14:28
              Krakusy... możesz popisywać się i rzucac hasłami o ustawach a jak tego nie przeżyłeś i nie musiales nawiedzac straży miejskiej na Stachiewicza to sie nie odzywaj.. bo ja mam juz dosc jeżdzenia tam i wymigiwania się od mandatow i nie tylko ja.. w teorii każdy może być dobry ale praktyka kładzie na łopatki
      • Gość: reeer Re: NIE do końca ... IP: *.aster.pl 09.12.11, 09:42
        Zaraz, zaraz Kolego, nie tak do końca.Art.1.ust.2.pkt 2 ustawy prawo o ruchu drogowym stanowi, że przepisy ustawy stosuje się także poza drogami publicznymi w zakresie wynikającym m.in. ze znaków i sygnałów drogowych, zatem nie zgodzę się z Twoim zdaniem, że na drodze spółdzielni czy innej drodze prywatnej znak drogowy nie ma znaczenia. Ponadto skoro mamy do czynienia z drogą przeznaczoną do ruchu pojazdów to właśnie znak drogowy jest dla kierującego pojazdem właściwym źródłem informacji o określonych przez właściciela zasadach korzystania z drogi. Zatem zarządy spółdzielni postępują właściwie oznaczając drogi wewnętrzne spółdzielni ogólno obowiązującymi znakami drogowymi, co odpowiada prawu.

Natomiast odrębnym zagadnieniem jest to czy ograniczenia i zakazy wprowadzone przez spółdzielnię, odzwierciedlone na znakach drogowych , nie naruszają innych praw osób do korzystania z tej drogi. Doszło, bowiem tutaj do ograniczenia prawa korzystania z drogi części osób charakteryzujących się wspólną cechą istotną, czyli mieszkających w jednym domu przez to, że posiadaczom kilku pojazdów ogranicza się możliwość dojazdu tylko jednym wskazanym pojazdem, na który spółdzielnia wystawia identyfikator. Taka regulacja wydaje się sprzeczna z prawem a przy tym nieracjonalna . Skoro z uwagi na deficyt miejsc parkingowych Spółdzielnia Łobzów wprowadziła zasady ,że mieszkańcy lokalu mogą korzystać tylko z jednego miejsca postojowego to nie ma przecież znaczenia którym z posiadanych pojazdów mieszkaniec to miejsce zajmuje . W świetle powyższego uważam,że ustalając zasady korzystania z dróg wewnętrznych spółdzielnia jest obowiązana uwzględnić interes prawny wszystkich osób dla których korzystanie z drogi jest konieczne . W przypadku gdy określone zasady naruszają czyjś interes prawny pozostaje wezwać spółdzielnie do usunięcia tego naruszenia a w przypadku odmowy pozostaje skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego , przy czym członkowie mogą to zrobić dopiero po wyczerpaniu trybu postępowania wewnątrzspółdzieczego.
    • Gość: Mazowiecka 36 I bardzo dobrze IP: 193.193.85.* 09.12.11, 09:47
      Prezesie. Zgłaszaj interwencje do Straży Miejskiej, wróć do robienia zdjęć pojazdów które nie mają identyfikatorów i wysyłaj do straży. Niech się b... nauczą parkować. I w nocy też zgłaszaj bo przez napływowych nie ma gdzie zaparkować. Ode mnie masz 8 głosów na najbliższym walnym. I zaporę zamontujcie ponownie.
      • Gość: ala Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 11:40
        To jak do Ciebie ktoś przyjedzie w odwiedziny, to gdzie będzie mógł zaparkować ? Straszni egoiści mieszkają w Krakowie. Wyobraź sobie sytuację, że parkować możesz tylko na swoim osiedlu, na innym nie, bo też takie zakazy wprowadziły. To po co w takim razie komuś samochód, skoro będzie można poruszać się tylko w pobliżu domu, gdzie właściwie na nogach można się przejść ?
      • Gość: Frantz Re: I bardzo dobrze IP: *.home.aster.pl 09.12.11, 11:45
        Mieszkam na wójtowskiej i dostałem wezwanie do Straży Miejskiej, bo zaparkowałem przed blokiem gdzie mieszkam. Ludzie puknijcie się w łeb. To, że na tablicach nie mam KR to nie znaczy, że nie jestem mieszkańcem. Nie ważne czy mieszkam tu tydzień czy 10 lat mam takie same prawa. Chcę dojechać pod dom gdzie mieszkam! Co w tym dziwnego!
        • Gość: nh To gdzie masz meldunek tymczasowy? IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:38
          Ważne ile tu mieszkasz! Jeżeli jesteś włąścicielem albo najemcą to miej rejestrację nawet z Marsa.
          • Gość: Frantz Re: To gdzie masz meldunek tymczasowy? IP: *.home.aster.pl 13.12.11, 16:15
            A co za różnica ile tu mieszkam? Niech będzie od tygodnia - przeprowadziłem się i potrzebuje dojechać pod blok gdzie mieszkam! Przepustka parkingowa ma zależeć od okresu zamieszkania?
      • Gość: aab Re: I bardzo dobrze IP: *.aster.pl 09.12.11, 16:50
        lecz sie
    • Gość: nh Przykład godny naśladowania IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 10:02
      Popieram takie inicjatywy całym sercem. Niejednokrotnie pod własnym blokiem stanąć nie mogę własnym autem gdyż parkingi, zatoczki i trawniki są obstawione przez: KNT, KLI, KBR, KWI, a nawet TKI. Do tego dochodzą również klienci lokali usługowych, którzy w d*pie mają znaki i zakazy. Rzecz kończy się tak, że niekiedy muszę zasuwać od auta do domu 10 minut, a parkuję przy ruchliwej ulicy, albo na miejscu, gdzie chciałby stanąć ktoś, kto mieszka w pobliżu. Najgorsze jest to, że ludzie mieszkający w danym miejscu od lat są rolowani przez cwaniaczków (wiejsckich lub miejskich). Ci pierwsi wynajmują mieszkania bo w Krakowie się niby uczą albo pracują - widać bo co święto to banda jedzie na wieś, gdzie ma chaupę z wielkim podwórkiem, na którym mnie nie wolno stawać. Ci drudzy mieszkają często w nowych deweloperskich osiedlach a w moje strony przyjeżdżają bo u nich deweloper nie zadbał ani o pawilony handlowe, ani o przychodnię, ani o przedszkole... na ich osiedlach są bramy, strażnicy, parkingi podziemne na które ja wjazdu nie mam!

Zakaz wjazdu osobom postronnym na tereny spółdzielni lub wspólnot powinien być bezwględnie egzekwowany, a kary za jego łamanie powinny zasilać budżety półdzielni i wpsólnot.
      • Gość: Oko Re: Przykład godny naśladowania IP: *.aster.pl 09.12.11, 10:13
        Jak widzę chcesz dzielić posiadaczy samochodów na spółdzielców i niespółdzielców ? Czyli spółdzielcy mogą dla siebie rezerwować miejsca na których inni parkować nie mogą ale jednocześnie spółdzielcy mogą zajmować miejsca niespółdzielcom mieszkającym przy drodze publicznej ,tak? Czyli to jest sprawiedliwe ,że jedni parkują wszędzie a inni tylko na drogach publicznych ? Uważam ,że spódłzielnie powinny posiadać wyłącznie tereny ,które nie są drogami a drogi ,będące w ich wieczystej dzierżawie , które dostali od państwa powinno się przekwalifikować na drogi publiczne .Nie może być tak ,że przy ogromnym braku miejsc parkingowych jedni sobie wygradzają miejsca a inni nie mają gdzie parkować.
        • Gość: nh Re: Przykład godny naśladowania IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 11:20
          Nie chodzi tak naprawdę o spółdzielnie. Spółdzielnia jest jakąś organizacją. Równie dobrze może zająć się tym Rada Dzielnicy, albo Miasto. Kierowców dzielę na tych którzy mają prawo stać pod swoim domem i tych któzy tego prawa nie mają. Pozdrawiam!
          • Gość: wieśniak Re: Przykład godny naśladowania IP: *.static.chello.pl 09.12.11, 11:36
            Proponuje jeszcze zamontowanie gniazda z karabinem maszynowym przy szlabanie wjazdowym. Nie będą się wiejskie pędraki pętać po wielkomiejskich osiedlach i swym lichym wygladem zakłócać wielkomiejskiego bogacza posiadacza 40 mkw....
          • Gość: bbc Re: Przykład godny naśladowania IP: *.159.6.242.static.crowley.pl 09.12.11, 12:33
            o tak. miasto! najlepiej gdyby miasto takie przepisy wprowadzilo. wolno zaparkowac tylko w promieniu np. 15m od wlasnego domu. gdzie indziej zakaz! mysle, ze to mocno by rozladowalo korki (bo kto chcialby jechac gdziekolwiek gdyby nie mogl zaparkowac?).
            • Gość: nh Żal się robi jak się Was czyta IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:28
              Wszystko można sprowadzić do poziomu absurdu (karabiny maszynowe, zakaz parkowania dla członków spółdzielni, 15m od własnego domu). Każdy jest mocny w gębie, a najbardziej na odległość przez Internet. Gdybyście mieli odrobinę rozsądku lub chęci by go użyć to byście zrozumieli o co chodzi. Problem dotyczy określonych rejonów miasta.

W ścisłym centrum, gdzie nie ma fizycznej możliwości tworzenia większej ilości miejsc parkingowych (ze względów historycznych), a gdzie jest duże zapotrzebowanie na miejsca parkingowe (mieszkańcy + przedsiębiorcy + klienci), problem próbuje się rozwiązywać parkomatami i podziemnymi parkingami (jednym parkingiem). Współczuję ludziom, któzy tam mieszkają, bo mimo iż mają zezwolenia na parkowanie to nie koniecznie mają miejsce - wiadomo, że nie wyburzy się starówki. Jedyna nadzieja w większej ilości parkingów podziemnych w ścisłym centrum (jak np. w Antwerpii, Brukseli, Montpellier).

Na terenach peryferyjnych, gdzie istnieją osiedla o wewnętrznej sieci uliczek osiedlowych i parkingów, uliczki te i parkingi przeznaczone są w pierwszej kolejności dla MIESZKAŃCÓW. Moje osiedle ma kształt wieloboku i posiada rozbudowaną sieć uliczek, która z drogą publiczną połączona jest jedynie dwiema uliczkami wjazdowymi. Z jakiej racji ludzie postronni parkują tu samochody? Dlaczego nikt nie dba o to, żeby mieszkańcy bloków mogli parkować w pobliżu swoich mieszkań.

Postawcie się w sytuacji osoby, która wraca z dzieckiem od lekarza albo z zakupami ze sklepu i musi przejść powiedzmy kilometr na mrozie, ponieważ pod jej blokiem stoją samochody z rejestracjami z sąsiednich gmin.
              • Gość: nina i ciebie też żal IP: *.multi-play.net.pl 09.12.11, 21:42
                Myślisz że ci z sąsiednich gmin zaparkowali i poszli do swojej gminy na nogach? Albo tu mieszkają, albo odwiedzają rodzinę/ znajomych. Może sąsiadce kran wymieniają? A może wreszcie do ciebie przyjechali. Puknij się w głowę
                • Gość: ;h Re: i ciebie też żal IP: *.aster.pl 10.12.11, 09:15
                  Część KLI,KBR,KCH,KMI,KRP,KRA, przyjeżdża do prac robotniczych w blokach spółdzielni ale część parkuje bo pracuje w centrum a tam obowiązują ograniczenia wjazdu i opłaty za parkowanie . Parkują więc gdzie się da najbliżej płatnej strefy stąd też częsta ich obecność .Zobacz co się dzieje na ulicach Sienkiewicza , Pl.Axentowicza ,Wyspiańskiego ,Grottgera,Mazowieckiej .Ze wsi i miast powiatowych przyjeżdżają do Krakowa bo u siebie nie mają pracy a z rolnictwa w Małopolsce ciężko jest wyżyć .
                  • Gość: Frantz Re: i ciebie też żal IP: *.home.aster.pl 12.12.11, 10:41
                    No i co z tego, że mam rejestrację na "obcych" numerach jak ja tu mieszkam.
          • eminey Re: Przykład godny naśladowania 09.12.11, 12:53
            A co jesli musze zaparkowac, a nie jestem mieszkancem?

Tzn niczego sobie nie roszcze, ale troche nie fair zabierac komus taka mozliwosc. Winno sie zstawic jedno miejsce pod kazdym blokiem, przy ktorym bedzie parkometr...
      • Gość: KLI Re: Przykład godny naśladowania IP: *.usr.onet.pl 09.12.11, 10:18
        Nie napinaj się tak, bo ci żyłka pęknie wielki "miastowcu" ;)
        • Gość: nh Stodoła IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 11:24
          Jak się trzyma traktor w stodole to ma się spokój...

A co do bycia "miastowcem". Nie chwalę sobie mieszkania w mieście i wolałbym mieszkać na wsi. Jednak z przyczyn finansowych nie mam wyjścia (czekam aż Kaczyński zrówna poziom życia na wsi i w mieście, to nam w mieście Lemingom będzie żyło się trochę lepiej). Jednak z tego co obserwuję to raczej "wsiowi" mają parcie na miasto. Njabardziej widać to po rejestracjach oraz po akcencie w autobusach.
          • Gość: Bronowice Re: Stodoła IP: *.static.chello.pl 09.12.11, 11:42
            No i co z tego? Gdyby nie Ci przybysze ze wsi, dzięki którym rozrasta się Kraków, na Broniwicach dalej pasłyby się krowy, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu... Problemem są niespełna rozumu urzędnicy miejscy, którzy wydają pozwolenie na budową kilkunastopiętrowych bloków mieszkalnych bez jakiegokolwiek parkingu podziemnego... Albo ogromnego centrum konferencyjnego przy Rondzie Grunwaldzkim z zaplanowaną ilością miejsc parkingowych około 10-ciu...
            • Gość: nh Re: Stodoła IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 14:40
              A już się nie pasą?

Co do urzędników to zgoda, tylko czemu ci za komuny byli lepsi? I miejsca były do parkowania, i ścieżki rowerowe, i szerokie ulice....
              • Gość: KLKL Re: Stodoła IP: *.aster.pl 09.12.11, 15:06
                Za komuny 1 samochód przypadał na 1000 mieszkańców a teraz samochodów jest 1000 razy więcej przy czym Kraków w zakresie drogownictwa zmienił się niewiele .
                • Gość: nh Re: Stodoła IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 16:26
                  Kraków - nie. Huta jeszcze się trzyma, bo tutaj projektowali z głową. Za to mamy nowy dworzec w Krakowie (RDA), gdzie zakręty są tak ciasne, że część autobusów się w nich nie mieści i zamiast wysadzać w zatoczkach wysadzają na podjeździe. Ale oczywiście ani projektant ani "urzędnik" nie wiedzą ile wynosi długość najdłuższego autobusu seryjnego w Europie... i nie mogą tego sprawdzić.
      • Gość: PARANOJA I co jeszcze??? IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 10:29
        MIEJSC JEST TYLE POD BLOKIEM CO 20 LAT TEMU WIEC NIE MA SIĘ CO DZIWIĆ
        może każda osoba tez powinna mieć identyfikator numerek w widocznym miejscu żeby nie chodziła bezprawnie po terenie innej spółdzielni...
      • Gość: Frantz Re: Przykład godny naśladowania IP: *.home.aster.pl 09.12.11, 11:49
        Co z tego, że mam rejestrację TKI jak wynajmuje mieszkanie na terenie spółdzielni to dla czego chcesz pozbawić mnie prawa wjazdu na parking! Jakie to do diabła ma znaczenie. Mieszkam tu i chce dojechać ! Jesteś egoistą!
        • Gość: nh TKI IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:33
          Nie twierdzę, że rozwiązanie zastosowane w tym przypadku jest idealne - szczegóły można dopracować. Jeżeli masz UCZCIWĄ i LEGALNĄ umowę najmu mieszkania, to na tej podstawie i na podstawie oświadczenia o posiadaniu pojazdu powinni Ci wydać zezwolenie na wjazd (identyfikator, naklejkę, cokolwiek). Jeżeli natomiast sobie parkujesz pod czyimś blokiem, bo Ci szkoda na parkometr, albo pracujesz dwie przecznice dalej i oszczędzasz na parkingu, albo co gorsza wynajmujesz "na krzywy ryj"... to sorry, ale nie powienieneś mieć prawa stać.
          • Gość: mieszkaniec Re: TKI IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 14:14
            czy to wazne ze sie wynajmuje na "krzywy ryj" czy nie? czasami nie ma innej mozliwosci bo właściciel mieszkania sie nie zgadza....place czynsz tak samo jak kazdy inny mieszkaniec spoldzielni i za te moje pieniadze np wykonuje sie remonty, utrzymuje pracownikow spoldzielni wiec jakim prawem nie moge parkowac skoro place w czynszu rowniez za taka mozliwosc???!!!!!....przepraszam, niektorzy mieszkancy spoldzielni (ci wielce "prawi" i właściwi) w ogole nie placa, maja dlugow od cholery!!!!! ludzie pomyslcie troche!!!!!
            • Gość: nh Re: TKI IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 14:43
              Ważne jak wynajmujesz. Co z tego, że pieniądze idą z Twojego portfela, skoro i tak figuruje pod nimi Twój "landlord"? Poza tym i Ty i on łamiecie prawo, a w takiej sytuacji nic się Tobie nie należy. Rozumiem, że płacisz, ale skoro właściciel to oszust to albo nie rób z nim interesów albo donieś na niego do US.
      • Gość: bbc Re: Przykład godny naśladowania IP: *.159.6.242.static.crowley.pl 09.12.11, 12:31
        najprostszym rozwiazaniem (i nawet nie takim drogim) jest ograniczenie wjazdu nie znakiem a szlabanem. proste i skuteczne. latwiej zlamac przepis niz szlaban. a na swoim (spoldzielczym) terenie mozna takie szlabany postawic. trzeba tylko troszke checi.
      • Gość: HJHL Re: Przykład godny naśladowania IP: *.aster.pl 09.12.11, 15:15
        Idąc tokiem twojego rozumowania na drogach publicznych ,w miejscach w których są budynki mieszkalne należy ustawić zakaz postoju nie dotyczy mieszkańców co oznacza ,że spółdzielcy tam parkować nie mogą .Niech więc jadą wpierw do domu ,zaparkują na zamkniętych dla innych drogach wewnętrznych a następnie na piechotkę kilka kilometrów na zakupy .Wtedy będzie sprawiedliwie bojeden drugiemu nie będzie zajmował miejsca pod domem . Teraz natomiast nie jest sprawiedliwie ,bo spółdzielca parkuje pod domem innych na drodze publicznej blokując miejsca mieszkańcom tych budynków ,robi zakupy i wygodnie sobie jedzie pod swój dom gdzie już czeka na niego wolne miejsce parkingowe. A co do własności to proszę bardzo , niech spódłzielcy wykupią od skarbu państwa grunt pod miejsca parkingowe np. 10 000 zł za każde tak jakby musiał to zrobić każdy inny obywatel ( miejsce postojowe na własność w prywatnym budynku kosztuje 30 000 zł ) bo dotychczas dostali je za komuny za darmo i wówczas staną się właścicielami w sprawiedliwym znaczeniu .
      • Gość: abc Re: Przykład godny naśladowania IP: *.aster.pl 09.12.11, 16:57
        lecz sie frajerski egoisto.. myslisz ze jestes lepszy bo tu mieszkasz na stałe?? ja wynajmuje mieszkanie od 5 lat i płace mandaty przez takich zasrancow jak ty!! mam takie samo prawo tu stac jak i ty! to ze mam obca rejestracje to powod zeby sprzedawac sie na straz? albo przebijac opony w samochodzie? pelno jest takich plytkich glupkow ktorzy trzepia hajs na mlodych i maja w d*pie ze to dzieki nam zyjecie!
        wiem gdzie parkujesz
    • Gość: PARANOJA kazdy bedzie parkowal na swoim osiedlu ... IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 10:19
      to wszystko jest chore ścisłe centrum strefa ok
      ale dlaczego inne dzielnice tez strefa ??? dlaczego oni maja parkować za darmo w mojej dzielnicy??? co jeszcze wymyślicie?
      CHYBA ZE KAŻDY BĘDZIE TYLKO PO SWOIM OSIEDLU, PODWÓRKU MÓGŁ JEŹDZIĆ i PARKOWAC
    • Gość: YBO W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.aster.pl 09.12.11, 10:19
      Z tego co plotkują ,w spółdzielni jest grupa emerytów aktywistów ,którzy mają czas i wciąż wymyślają dogodne dla siebie rozwiązania .Emeryci mają tylko jedno autko ,to egoiści, wypuścili władze spółdzielni na takie własnie rozwiązanie .Prezes nie jest niczemu winny bo jemu pozostało jedynie wykonać podjętą,jak się domyślam przez walne zgromadzenie , uchwałę i tyle. Z artykułu
    • Gość: .... Paranoja ... IP: *.nsystem.pl 09.12.11, 10:32
      Taaaa ... najlepiej to jeszcze wybudować betonowe zasieki z drutem kolczastym a przy wjeździe postawić umundurowanego żołnierza z karabinem, który w razie potrzebuje na miejscu zastrzeli delikwenta.
      • Gość: PARANOJA Re: Paranoja ... IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 10:35
        emeryta nie żołnierza...
        ma czas nie trzeba składek odprowadzając same plusy
    • Gość: Robert Dla Łobzowa zakaz parkowania gdzie indziej IP: *.silesnet.pl 09.12.11, 11:04
      Jeżeli takie podejście do parkowania się rozpowszechni to będzie można parkować TYLKO na swoim osiedlu bo niby dlaczego inne spółdzielnie mają być gorsze. Na początek może zakazać członkom tak nowatorskiej spółdzielni parkowania gdzie indziej albo od razu załatwmy sprawę kompleksowo - zabrońmy wszystkim parkowania poza miejscem zamieszkania. Będzie ciekawie.
    • Gość: andrzej Ale śmiszne to prawo IP: *.fema.krakow.pl 09.12.11, 11:31
      tylu znawców Kodeksu Drogowego i różne zdania.
      Ja mam prawo jazdy od 1975 roku i w terenie zabudowanym jeżdżę bez zapiętych pasów, światła świecę chociaż jest to rozrzutność.
      Trzeba kogoś mądrego, najlepiej z PRAWA I SPRAWIEDLIWOŚCI aby roztrzygnął czy ANIOŁ ma rację.
      • Gość: bbc Re: Ale śmiszne to prawo IP: *.159.6.242.static.crowley.pl 09.12.11, 12:37
        bardzo jestes dzielny. a jak sie rozwalisz bez tych pasow to masz juz napisana karteczke (w razie gdybys roslina zostal), ze leczysz sie tylko za swoje i zyczysz sobie finansowania Twojego leczenia (wynikajacego z lekkomyslnosci) z podatkow innych ludzi?
    • Gość: gość W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.aster.pl 09.12.11, 12:54
      Pierwsze slysze żebt spoldzielnia wydała identyfikator hahahahah smiech na sali i klamstwo w zywe oczy!!! Mieszkam tu 4 lata, nie mam zameldowania a nie mama szansy dostac identyfikatora a malo tego "wspaniali" sasiedzi dzwonia po straz jak zobacza samochod... a malo tego jak "kochani sasiedzi" widza samochod z obca rejestracja to nawet opone nożem przetną, wyginaja wycieraczki i pisza bulwersujace kartki z "nakazem" usuniecia samochodu (mimo ze ktos parkuje w miejscu nie objętym zakazem, jednak blisko bloku) Przebijanie opon zdarzyło się niejednokrotnie... a oczywiscie Policja nic z tym nie zrobi, bo jak człowiek chciał zgłosić przestępstwo to tylko go wyśmiali i powiedzieli " i tak umorzymy ta sprawę, szkoda waszego czasu".
      Problem tkwi tu w głupocie mieszkańców i niechęci do innych a jak już ma się inna rejestracje to chyba niedługa będą palić samochody.. ludzie leczcie sie!!! To właśnie dzięki ludzią z innych miast, studenom możecie wynajmować mieszkanie i pławić się w pieniądzach.. az tacy chciwi jestescie?? Oby wam to bokiem wyszło!!
      • Gość: nh Przebijanie opon to syf IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:36
        Zgadzam się, że przebijanie opon i rysowanie lakieru to świństwo a na dodatek przestępstwo. Jednak czemu nie masz tymczasowego zameldowania? Wg mnie ideałem byłoby zezwolenie wydawane na podstawie legalnej umowy najmu lub innego tytułu własności.
      • Gość: PARANOJA Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.play-internet.pl 09.12.11, 14:03
        przypomina mi się reportaż kilka lat temu o rysowaniu lakieru w samochodzie i wszyscy rozkładali ręce wiec właściciel zainstalował kamerę i co wyszło ze to staruszka ze złości ...
        pozdrawiam wszystkie staruszki :>
    • Gość: kr W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: 78.133.165.* 09.12.11, 15:22
      Jestem właścicielem mieszkania na teranie spółdzielni mieszkaniowej Łobzów. Kiedy tam mieszkałem miałem identyfikator. Teraz mieszkanie wynajmuję studentom, z których jeden ma samochód. Pomyślalem, że skoro ja już tam nie mieszkam, to przekażę mu swój identyfikator. Ale nic z tego, bo okazało się, że trzeba byc albo właścicielem mieszkania albo być w nim zameldowanym, żeby dostać identyfikator. Student nie jest zameldowany, choć mieszkanie wynajmuję legalnie (umowa zgłoszona do spółdzielni, Urzędu Skarbowego - płacę od tego podatek). Co za różnica czy parkuję tam ja czy któs komu wynajmuję mieszkanie?
      • Gość: jASZCZUR Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 16:09
        ciekawe na kogo parkuj pracownicy spółdzielni?
        Jednemu dadzą a drugiemu nie.Ja mam identyfikator a ojciec chodź mieszka i jest zameldowany to NIE.Bo mu się nie należy.KOMUNO WRÓC
      • Gość: nh Rzeczywiście... IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 16:22
        To dziwne, że spółdzielnia tego nie uznaje. Szkoda. Nadal uważam, że "student" musi mieć meldunek tymczasowy.
        • Gość: kupa Re: Rzeczywiście... IP: *.aster.pl 09.12.11, 17:13
          Student "musi " miec meldunek tymczasowy... wiesz co wez sie schowaj z takimi tekstami bo nie zdajesz sobie sprawy jakie glupoty pierniczysz... jestescie debilni w swoich twierdzeniach bo i tak nie dostanie identyfikatora!!!!! kazdy mądry o ile jego nie dotyczy sprawa! to tak jakbys powiedzial dzieciom z afryki " jak jestescie glodne to sobie hodujcie świnie i uprawiajcie kukurydze"
          po prostu sie nie da i juz! takie chamstwo, arogancja i chciwosc to tylko w krakowie! zapraszamy wszystkich studentów! dajcie nam swoja kase i wypierniczac stąd! - dewiza krakusów
        • Gość: eu Re: Rzeczywiście... IP: *.aster.pl 09.12.11, 17:27
          Do obowiązku meldunkowego spółdzielnia nic nie ma .Obowiązek meldowania się nie wynika z prawa spółdzielczego i jest to zwykła czynność administracyjno technicza która spoczywa na konkrestnej osobie oraz nie jest żródłem żadnego prawa .Brak jest zatem podstaw prawnych do jakichkolwiek kroków ze strony spółdzielni uzależniających uprawnienia osób zamieszkałych od zameldowania . Widać ,że w niektórych spółdzielniach żyją jeszcze minioną epoką . Jest bowiem oczywiste ,że w omawianym zakresie prawo parkowania pojazdu powinien mieć ten kto faktycznie mieszka bo codziennie używa pojazdu a kwestia zameldowania nie ma z omawianym uprawnieniem parkowania żadnego związku bo czy jest zameldowany czy nie i tak mieszka i korzysta z pojazdu .Nie rozumiem zatem dlaczego tak trudno to pojąć i tworzy się w spółzielniach wewnętrzne przepisy porządkowe , których poprawność w odniesieniu do przepisów prawa jest bardzo wątpliwa. Zdaje się ,że wśród starszych spółdzielców panuje przekonanie rodem z minionej epoki ,że na walnym zgromadzeniu mogą uchwalić co chcą a to nie jest prawda i nauczki dotychczas nie dostali tylko z tegopowodu ,że pokrzywdzeni z tej czy innej przyczyny nie wytoczyli jeszcze przeciwko spółdzielni powództwa.
    • Gość: nina Czy mieszkańcy tej spółdzielni przyjmują gości? IP: *.multi-play.net.pl 09.12.11, 21:28
      Mieszkańcy Łobzowa, czy was ktoś odwiedza? Ktoś do was ze szczerym sercem a wy mu mandat?
      • Gość: gugcia0 ludzie,rzad was pogodzi,da paliwo po 10 zl za litr IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 23:11
        i bedziecie tramwajem po zakupy jezdzili,jak za PRL,a autka w 99% beda staly pod blokiem,jako symbol statusu,super statusu- mieszkanie 45 m2 w bloku plus 15 letnie auto pod blokiem.Mlodzi,calkowicie przez was i rzad,znienawidzeni i zgnebieni,a znajacy czesto po 3 jezyki,opuszcza ten raj parkingowo-spoldzielczy,i zamieszkaja na stale w dalekich krajach,tam wynajma domki z miejscem do parkowania Land Rovera,urodza im sie dzieci,beda tam placic podatki i skladki na emeryture,a u nas roczna dotacja do ZUS bedzie ok.70 mld zl,aby zapewnic wplywy do ZUS rzad dla pozostalych w kraju podniesie VAT do 30%,litr paliwa do 20 zl,prad i gaz o 300%,itd.Bedzie tu raj i zielona wyspa i bedzie wreszcie spokoj z parkowaniem,gdy paliwo bedzie po 20 zl za litr nie bedzie jezdzil nikt i auta stana sie stalym elementem krajobrazu,jak lawki,trzepaki,kamienie.Bedzie super!
    • Gość: sm łobzów W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 23:55
      szczerze to do poki spoldzielnia nie rozwiaze problemu bedzie jeszcze gorzej. winne temu miedzy innymi starsze osoby bo to one sie skarza i ci co maja identyfikator a nie moga zaparkowac pod domem bo parking jest pelny. ja sama bylam w sadzie stracilam 250 zlotych na ta glupote i parkuje na ulicy chociaz mi sie to nie podoba. wjezdzac nie moge bo juz ktos z mojej rodziny posiada identyfikator a po 2 samochod nie jest na mnie... w spoldzielni pytalam czemu nie zrobia bramy czy szlabanu..? na to mi odpowiedzieli ze osoby starsze boja sie ze nie dojedzie taksowka lub ambulans pod blok. dla mnie to jest chora sprawa ile stresu w sadzie przez cos takiego. niech bedzie taki zakaz tylko zeby nie krzywdzil najbardziej tych co mieszkaja w danym bloku(rzeczywiscie sa mieszkancami). nie wspomne o tym ze stan parkingow jest oplakany!! jedynym wyjsciem jest remont(poszerzenie parkingow) i umieszczenie szlabanu lub bramy. Mowie o sm lobzow a w szczegolnosci wroclawskiej... panie prezesie prosze to przemyslec bo buntuje pan ludzi przeciwko sobie(mowie tez o sobie) radze wymyslec jakies inne rozwiazanie niz te glupie identyfikatory!!
      • Gość: ? Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: 77.236.16.* 10.12.11, 05:55
        tak w ogóle to chyba właściciel terenu
        może DOWOLNIE ustalić zasady korzystania z swojego terenu ???

a co do samochodzików, to kupując autko
        można chyba przewidzieć czy jest gdzie je "parkować"???

mam nadzieję /niewielką/ że w końcu zacznie u nas
        być przestrzegane prawo /tak w ogóle i o ruchu drogowym w szczególe
        a dokładniej o zasadach parkowania/
        i właściciele samochodzików nagle zauważą że nie stać
        ich na utrzymanie samochodzika w wielkim mieście.....

na złom, i problem się rozwiąże....
        • Gość: Frantz Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.home.aster.pl 12.12.11, 10:58
          Autko miałem już zanim się przeprowadziłem na wójtowską. Byłem święcie przekonany, że jak tu mieszkam to mogę parkować, ale nie- trzeba było straż miejską nasyłać bo obca rejestracją. Dobrze, że służbowym autem nie zaparkowałem pod blokiem bo byłoby kolejne wezwanie. Skoro uważasz, że utrzymanie auta w kosztuje, to niech te identyfikatory będą wydawane odpłatnie dla wszystkich i będzie po problemie - taki podatek od luksusu. Nie ważne czy tu mieszkasz. Dostajesz odpłatną wjazdówkę i już, ale chwila.. przecież to miało być dla przyjaciół królika...
      • Gość: LLL Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.aster.pl 10.12.11, 09:21
        Bardzo współczuje z powodu tych utrudnień ,ale tyle Pani napisała tekstu a nie wskazała rzeczy naistotniejszej . Z jakiego powodu była Pani w sądzie ,jakie zarzuty i jaki skutek.
      • Gość: Frantz Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.home.aster.pl 13.12.11, 16:20
        Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy na prywatnym parkingu są publiczne latarnie miejskie?
        Jeżeli tak to jest to wał!
    • Gość: qwerty W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.11, 11:06
      Sam dostałem mandat za parkowanie pod blokiem, w którym bądź co bądź mieszkam. Przyszło mi zapłacić 100 zł i 5pkt karnych, od razu miło się robi na sercu. Codziennie jak przechodzę przez parking jest co najmniej kilka wolnych miejsc w rożnych porach dnia i wieczorem. Straż miejska powiedziała mi, że ciężko uzyskać taki identyfikator bo jest problem. Po tym artykule zamierzam powołać się na niego i ową łatwość w dostaniu identyfikatora gdyż nie rozumiem dlaczego mam parkować gdzieś indziej jak tutaj wynajmuję mieszkanie.
      • Gość: LLL Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.aster.pl 10.12.11, 11:44
        Możesz dokładnie podać za co był mandat bo parkowanie bod blokiem nie jest karalne. Czyżby chodziło o niezastosowanie się do znaku B1 zakaz ruchu ustawionego przez spółdzielnię na drodze wenętrznej ?
        • Gość: Frantz Re: W Łobzowie parkują tylko sami swoi IP: *.home.aster.pl 12.12.11, 11:01
          Geriatryczne ORMO celowo ustawiło znak B1 aby podnieść sankcje i dzielić identyfikatorami wg. uznania. Mam wezwanie do Straży Miejskiej na 15-tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka