Dodaj do ulubionych

Kraków: koniec promowania się przez kulturę?

• Gość: abc Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 19:14
      Dajecie się wszyscy manipulować aż miło. Pewnie trudno w to uwierzyć, ale urzędnik to nie zawsze skończony debil. Przecież to jest łatwo policzyć (i jest liczone), że zewnętrzne firmy nie zrobią tylu imprez, nie poprowadzą 10 punktów informacji miejskiej, nie pomogą kręcić filmów w Krakowie i co tam jeszcze KBF robi za taką kasę.
      Jasne, że kilkadziesiąt milionów budżetu rocznie to kupa kasy, ale Wam się wydaje, że tygodniowy festiwal, podczas którego jest grana muzyka sakralna albo darmowy (dla publiczności) koncert światowej gwiazdy to kosztuje 200 zł? Jaka agencja zewnętrzna zrobi zarabiający na siebie festiwal sztuki współczesnej, który publiczność może oglądać za darmo? Na czym tu zarobić?
      Takie czasy, że do kultury trzeba dokładać. Takie czasy, że każdego interesuje co innego, więc dla większości KBF robi 1 interesujący festiwal, bo każdego interesuje max 1-2 dziedziny kultury. Ale w sumie robi ich kilkanaście i każdy znajduje swoją wierną publiczność. Poczytajcie opinie w mediach o tych festiwalach - każdy jest chwalony w swojej kategorii, każdy zdobywa rok rocznie nagrody.
      Gdyby tu jeszcze chodziło o to, że zaoszczędzone pieniądze pójdą na inne akcje kulturalne - ale tak nie jest. Zmarnowane zostaną tylko pieniądze, które przez lata były ładowane w ten interes. I jakieś inne miasto zyska na tym, że Kraków ładował pieniądze w wypromowanie jakiejś marki festiwalu.
      • Gość: inna Re: Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Pl IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.12, 16:01
        No dobrze, można przyjąć, że akurat Misteria KBF robi dla mnie. Tylko skąd na niego wziąć bilety? Nie ma ich już w pierwszym dniu sprzedaży! Od lat na nie poluję i nie tylko ja, a kupować muszę pokątnie od kogoś kto dostał innymi kanałami. Nie wiem jak dostał, nie wnikam.

Mam oczy i widzę, że na tych wywalczonych przeze mnie koncertach pół sali świeci pustkami. Mówię o filharmonii, a nie o stadionie.
        Dopiero do niedawna można kupić płyty z koncertów, które odbyły sie wiele lat temu. Jaki problem, żeby to wydać sprawnie, czyli w kilka miesięcy po imprezie. Wielu takich, którzy nie ostali biletu,, lub tych, których nie stać na bilet. kupi. Ale po latach? Może nawet kupię, ale w sukces finansowy szczerze wątpię.

Wydaje mi się bezsensowne wydawać miejską kasę, żeby żona jednego czy drugiego sponsora przewietrzyła futro na koncercie. Chciałabym oczywiście móc pójść na koncert Jarousskiego w krakowie, a nie telepać się w tym celu do Paryża czy choćby Widnia, ale i tak okazuje się, że te koncerty są nie dla mnie. Dla kogo? Z moich obserwacji wynika, że dla sponsorów. To w takim razie niech sponsorzy płacą za wybieg dla żon i przyjaciółek.

Problem nie w jednym czy nawet dwóch festiwalach. Problem w tym, że w najlepszym sezonie turystycznym w Krakowie niewiele się dzieje. Sama często korzystam z oferty zwiedzania miast połączonego z udziałem np. w koncercie. Spróbujcie coś takiego zorganizować w Krakowie.
        Szczęścia, zdrowia, pomyślności życzę temu, kto się na to porwie.
    • Gość: henio Proponuję zero funduszy dla KBF! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 19:29
      Radni też powinni zagrać ostro i zaproponować redukcję budżetu KBF do zera. Miasto, w którym trzy czwarte dróg wymaga natychmiastowego remontu a szkoły nie dostają pieniędzy na czas powinno zredukować wydatki na igrzyska.
      • Gość: ew Re: Proponuję zero funduszy dla KBF! IP: *.nsystem.pl 03.01.12, 19:39
        Taaa, zamknąć teatry, filharmonię, w sumie po co te uniwerki tylko darmozjadów produkują. Naród chce tesco, chodnik i mieć ciepło w bloku z wielkiej płyty na Ruczaju. Kultura to spisek masoński wyniszczający białą rasę prawdziwych krakowskich patriotów.
        • Gość: henio Re: Proponuję zero funduszy dla KBF! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 20:29
          Taa, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Najlepiej przekręcić słowa przedmówcy a później przekręcone słowa wyśmiać. Póki co, ani teatry, ani filharmonia, ani uniwerki nie są utrzymywane przez KBF.
    • Gość: pepe Niesamowite... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 19:39
      że w "wybiórczej" znalazł się krytyczny artykuł w stosunku do PO!
      Brawo dla dziennikarza!
    • Gość: gośc Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.vectro.com 03.01.12, 20:38
      szkoda
    • Gość: sprawconyprezydent Rzeszów wydaje więcej na inwestycje niż Kraków !!! IP: *.fiberway.pl 03.01.12, 21:04

w tym roku Rzeszów wyda 330 mln na nowe inwestycje, natomiast Kraków 250 z czego wiekszość pójdzie na spłatę starych rachunków.

Trochę dziwne bo w Krakowie mieszka 750 tys a w Rzeszowie 200 tys.

• Gość: rzeszowiak Re: Rzeszów wydaje więcej na inwestycje niż Krakó IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.01.13, 20:50
        Powiem więcej, Rzeszów ma może ze 175 tys.....
    • Gość: POLAK zapamietajcie nazwiska radnych IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 22:15
      ZAPAMIĘTAJCIE NAZWISKA RADNYCH którzy uważają że dla krakowa wazniejsze jest wyremontowanie kawałka chodnika niż tak bezcenne perły kultury .... W czasie kryzysu nie oszczędza się na inwestycja prorozwojowych w dodatku generujących zysk ...
      • swedenborg1 Re: zapamietajcie nazwiska radnych 03.01.12, 23:59
        Chyba sobie żartujesz , festiwale są fajne ,pewnie interesują jakąś grupę ludzi ale uznawanie ich za perły kultury jest grubą przesadą. Człowieku , bezcenne perły kultury to może jest Bitwa pod Grunwaldem albo muzyka Pendereckiego . Taka przesada świadczy o jakichś dziwnościach . O co chodzi ? . O bezcenne perły festiwalu, którego nazwę wymieni 1 % mieszkańców czy o pieniądze na te festiwale , których zabraknie . Jednak chyba o to drugie ! . Ja tam radnych popieram , część festiwali powinna zostać ale taka histeria nastraja mnie bardzo podejrzliwie .
    • 2_sara Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... 03.01.12, 22:17
      Krakowscy radni PO pobili absolutny,haniebny rekord politycznej prywaty i działania na szkodę własnego miasta!
    • Gość: wujo Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.acn.waw.pl 03.01.12, 22:51
      Jeżeli te festiwale znikną z Krakowa dzięki radym PO w życiu już na tych pajaców nie zagłosuję.

KBF i organizowane bądź współorganizowane przez tę instytucję festiwale to jeden z nielicznych sensownie i konsekwentnie budowanych programów za prezydentury Jacka M. Rzeczywiście przełamane zostało zaściankowe myślenie o kulturze w Krakowie, gdzie za kulturę w którą warto łożyć pieniądze uważano wydarzenia elitarne. Sacrum Profanum, Selector czy Coke to imprezy, których zazdroszczą nam w całej Polsce i które świetnie reklamują nasze miasto także poza granicami. Jeżeli nie będzie na nie kasy, jestem pewny, że Wrocław czy Poznań natychmiast przechwycą te wydarzenia, a na ich powrót nie będzie już szans.

Kraków przez wiele lat był kompletną pustynią jeśli chodzi o ambitniejszą popkulturę. Brak u nas porządnych klubów w których grają zagraniczne gwiazdy, brak jakiejkolwiek sensownej hali sportowej. W ostatnich latach powoli się to zmieniało ale jak widać dla wyremontowania paru dziur w drodze warto zaprzepaścić to co budowano latami. Żenada.
    • Gość: sam światełka świąteczne IP: *.play-internet.pl 04.01.12, 00:04
      a ja proponuję ściągnąć już świąteczne świecidełka bo chyba za prąd miasto też płaci (???) rok temu choinka przy pl.inwalidów świeciła do połowy lutego... ech ech
    • Gość: gość Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.um.krakow.pl 04.01.12, 14:59
      Zastanawia mnie jedna rzecz, jeśli chodzi o promocje... Dlaczego wianki w tym roku przenoszone są na Błonia, a nie są organizowane jak co roku nad Wisłą?? Czy nie uważacie, że jesli Wianki odbędą się na Błoniach to turyści - kibice którzy przyjadą do Krakowa w związku z Euro potraktują koncerty jako wydarzenie przygotowane specjalnie dla nich, a nie jako coroczne wydarzenie związane z obrzędem (choc na dzień dzisiejszy to koło obrzędu to ta impreza już nawet nie stoi, ale to inna bajka)??

Dodatkowo Wianki to impreza nie tylko dla Kibiców, ale może i nawet przede wszystkim dla mieszkańców i turystów, która skupia (nie chce przesadzić) ok 150 tyś ludzi... strefa kibica ma pomieścić z tego co pamietam ok 30 tys osób, co z innymi osobami, które będą chciałby przyjsc na wydarzenia związane ze świetem miasta czy wiankami na Błonia w miejsce, które nie jest w stanie przyjąć tylu osób... jesli Strefa Kibica jest wg. KBF-u doskonałą promocją Miasta to gratuluję...

Co się tyczy festiwali, bardzo podobają mi się one, ale wg. mnie nie przyciągają one procentowo dużej ilości osób z poza promienia 100 km od Krakowa, więc przyjmijmy że to nie turyści a odwiedzający, nie korzystają oni z hotelu, sporadycznie z gastronomii, a pamiątek też raczej nie kupują. Płacą za bilet i za parking (na Hucie osobie, która ma prywatny parking). Więc z całym szacunkiem do festiwali, bo są cenne, nie przynoszą one na tyle dużej promocji miastu, ile miasto musi na nie wykładać.

Zgodzę się z tymi co napisali promujmy Kraków, krakowskie sławy, gwiazdy, sportowców, tradycji itp, a nie importujmy "gwiazd" do Krakowa...
    • Gość: Bicz Polityczna „prywatyzacja” kultury. IP: *.ists.pl 04.01.12, 23:07
      Polityczna „prywatyzacja” kultury.
      Ludzie władzy chętnie uczestniczą w dużych przedsięwzięciach, festiwalach i eventach gdzie gwarantowany jest tłum potencjalnych wyborców. Ich doradcy i sekretariaty bardzo dbają o to, aby nazwisko pryncypała znalazło się na plakacie, mediach a w konsekwencji ustach gawiedzi. Namolne wpisywanie w podświadomość zwrotów POD PATRONATEM lub, lub że środki na ten cel przeznaczył marszałek lub wojewoda mają na celu stworzenia wrażenia wydawania ICH prywatnych pieniędzy !!!..A to oczywista nieprawda !!!.

Warunkiem uzyskania takiego efektu jest obsadzenie SWOIMI stanowisk dyrektorskich odpowiednich urzędów lub instytucji. To umożliwia (już od dłuższego czasu powoduje) swobodny transfer publicznych pieniędzy z „kultury” na cele propagandowe i polityczne (np. Europejski Kongres Kultury we Wrocławiu) KBF. Zamiast budowania od podstaw wrażliwości naszych dzieci na zajęciach plastycznych, bibliotekach lub ogniskach muzycznych wmawia się nam, że najważniejsze jest Święto Kapusty, Sylwester, Festiwal Buraka lub inny spęd piwożłopów gdzie nasz domniemany burmistrz lub prezydent będzie mógł przemówić do swojego elektoratu. Wychowywanie i nauka to długi i nieefektowny proces.

Już niedługo podduszone kiepskimi datacjami świetlice, Ośrodki Kultury znikną z naszych osiedli.
      Już teraz organizacja konkursu lub wystawy za kilkadziesiąt złotych to decyzja między szaleństwem a żenadą oraz rodzaj heroizmu zawodowego „pani” ze świetlicy. W dokumentacji tych instytucji nie będzie festiwali, przeglądów czy spektakularnych wydarzeń artystycznych. Już teraz jest przaśnie i biednie.
      Po określonym czasie „sprawozdawczość” w Wydziałach Kultury wykryje ten zastój… a decydenci dojdą do wniosku, że należy je zlikwidować. W miejsce sieci lokalnych bibliotek, domów kultury powoła się „zaufane” instytucje z gigantycznymi budżetami do dużych zadań lub eventów, na których tle jaśnieć będą nasi kolejni wybrańcy i „przewodnicy”.
      Nic to!... że za kilka lat wychowamy sobie armię imprezowiczów i miłośników polskich Oktoberfest – ów.
      Nic to!....że w filharmoniach do Mozarta trzeba będzie dodać striptiz by zyskać słuchacza.

Rozdział środków na kulturę nie powinno odbywać tajnie w zaciszu magistrackich czy gminnych gabinetów. Konieczna jest konsultacja z dyrektorami instytucji związanych z kulturą i oświatą. Od wielu lat budżet kultury jest rodzajem niespodzianki i dawania „po uważaniu”. Oczywiście dopieszcza się jedynie „swoich” zapominając o gospodarskiej wizji obejmującej całość zagadnienia. PRACA U PODSTAW nie jest archaizmem, lecz stalą koniecznością i potrzebą społeczną.

Sołtysie, Burmistrzu, Prezydencie !!!
      Patronaty w większości smrodliwie informują, kto jest waszym człowiekiem. Innym trudno ich nie przyjąć. Prawdziwej sztuce i kulturze nie jest potrzebne wasze nazwisko na plakacie. Jestem za powszechnym bojkotem patronatów. Patronaty nie poprawiają jakości prapremiery w teatrze ani poziomu wystawy malarstwa w galerii. Patronaty rozwijają klientelizm….a to przecież zwykła patologia!

KBF powinien być prywatna firmą. Szukać kasy u sponsorów i zarabiać na biletach.
      KBF powinien opracować listę powiązań „rodzinnych” swoich pracowników z miejscowymi Vipami. Dziwnie znajome nazwiska ludzi z gazet!!!
    • Gość: * Brawo dla radnych PO IP: *.centertel.pl 05.01.12, 03:08
      Kurcze, za akcje z KBF to chyba zacznę głosować na PO, jak pragnę zdrowia...
    • zegareek Uważaj, Platformo!!! 05.01.12, 15:59
      uważaj Platformo - ja w każdym razie nie daruję, jeśli wykończysz Sacrum Profanum i Komedię - uważaj - bo nie jestem jedyny w tym mieście, który ma podobne zdanie
      • Gość: lars ulrich Proszę o racjonalne wytłumaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 16:51
        Bardzo zdecydowane stanowisko! Dlaczego takowe masz? Czy te dwa festiwale na rok akurat w Krakowie są dla Ciebie ważniejsze niż równe drogi i ciepłe szkoły na codzień?
      • Gość: antyzegareeek Re: Uważaj, Platformo!!! IP: *.centertel.pl 05.01.12, 17:03
        Szalejącym po forach pracownikom KBF i okolic mówimy stanowcze NIE. I nie jestem jedyny w tym mieście, także uważaj kolego.
    • Gość: tak trzymać Po dodała kasy na remonty dróg i ocieplenie szkół IP: *.fiberway.pl 05.01.12, 21:59
      obcinają na kulturę dla elit i dają dla zwykłych krakowian tj:
      - remont dróg
      - termomodernizację-ocieplanie kilkunastu szkół
      - place zabaw dla dzieci.

Więc proszę nie siać defetyzmu
    • Gość: łeksiu Nie będzie paru żałosnych festiwali... IP: *.2-0.pl 06.01.12, 01:53
      ...mniej piwska wyżłopią turyści z UK. Krakówek kaput...
      • Gość: krakus Nie masz racji Warszawsioku. IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 14:52
        Kraków górą. Chociaż ma fatalnego prezydenta, który doprowadził miasto do bankructwa.
    • Gość: łeksiu precz ze skansenem, precz z KBF! IP: *.2-0.pl 06.01.12, 01:57
      ..nie zgadzamy się na taką formułę promowania Krakowa - niech promocję miasta weźmie w swoje ręce ktoś poważny. Teraz ludzie młodzi!!!!!!
    • Gość: ratujmy festiwale Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 02:09
      Ratujmy krakowskie festiwale! Nie stójmy bezczynnie!

www.facebook.com/pages/Ratujmy-krakowskie-festiwale/334057253286140
      Wejdźcie i przyłączcie się!
    • Gość: Butik Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 10:38
      Żeby dbać o kulturę powszechną, trzeba mieć własną. A o to PT Radnych nie posądzam!!! Na szczęście nie wszystkich, ale niestety wyjątki potwierdzają regułę.
    • Gość: xyz Po krytyce Sacrum Profanum stwierdzono, że to jest IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 14:47
      sztuka dla wybranych. Więc te 4 mln niech 'wybrani" dopłacą z własnej kieszeni. Ja wolę parkingi, załatanie dziur w jezdniach i chodnikach i inne niedofinansowane mniej ambitne działa dla "normalnych".
    • Gość: V pożegnajcie sie z moim głosem POpisowcy IP: 80.54.192.* 07.01.12, 19:09
      i ja już na to towarzystwo więcej nie zagłosuję
    • Gość: Maria Nie będzie Sacrum Profanum, Selectora, Off Plus... IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 20:27
      ciać ciąć!!ciąć!! podatkami naszymi dobrze gospodarzyć ,moze wreszcie ludziska zrozumia ,ze budżet sie bierze z p o d a t k ó w,,,,,,,,,,,,ktore placimy codziennie wszyscy to nie jest martix to jest nasza realna kasa!!! a jeszcze bym rozliczyła kasjera:-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka