Dodaj do ulubionych

Zaczęła się walka o 200 milionów złotych

IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.12, 08:14
a może coś dla tych, co już tu płaca podatki od lat? tak, abym nie przeniosła sie np. z powrotem do mamusinej mieścinki?
Obserwuj wątek
    • Gość: ekspert lepszy pomysł to... IP: *.multi-play.net.pl 16.03.12, 08:23
      ... nie płacisz w Krakowie, masz zakaz tu pracy. Od razu wszyscy zaczną płacić.

Swoją drogą to na Kraków najgłośniej narzekają przyjezdni którzy oczywiście nie są tu zameldowani i nie płacą tu podatków, ale mieszkają pracują studiują i jeszcze wszystko by chcieli za darmo - patrz akcja że za drogie mieszkania na wynajem, wyścigi przyjezdnych korposzczurów po trupach itd.
      • Gość: xxx wprowadzic stawki ustalane przez gmine IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.12, 11:32
        zeby gminy mogly konkurowac miedzy soba
        jakby Krakow zaproponowal o pare % mniejszy podatek to by ludzie tu placili
        ot taka wewnetrzna konkurencja podatkowa
        wymuszaloby to oczywiscie ciecia biurokracji
        same plusy

wiem, wiem nierealne w neokomunizmie
        2 miliony pasozytow budzetowych by musialo sie zabrac za uczciwa prace a to niewykonalne
      • Gość: Bartosz Klimek Re: lepszy pomysł to... IP: *.deltavista.pl 16.03.12, 12:55
        Zakaz pracy! Widzę, że ktoś tu z rozrzewnieniem wspomina komunę.
      • Gość: JA I Re: lepszy pomysł to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 20:12
        MIESZKAM W KRAKOWIE JUŻ PRAWIE 30 LAT ...WIELE LAT PRACOWAŁAM A TERAZ JESTEM BEZ PRACY BO .....PRZYJEZDNI ZABIERAJĄ ROBOTĘ I CHOCIAŻ CHCIAŁABYM BARDZO ODPROWADZAĆ PODATKI TO JAKIEŚ BADZ....A MI TO UNIEMOŻLIWIAJĄ
    • Gość: Drum Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 08:33
      Mnie się to podoba , jak mieszkasz czy pracujesz - to płac w tym miejscu.
      A dla takich jak ja - juz tu płacących podatek - powinny być preferencje w rekrutacja do samorządowych zlobkow , przedszkoli czy szkół.
      • tomeyk Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 09:12
        Ze żłobkami i przedszkolami to świetny pomysł - warunkiem wstępnym rozpatrzenia podania o przyjęcie do żłobka/przedszkola powinno być płacenie podatków w Krakowie przez rodziców.
    • Gość: aq Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: 81.219.183.* 16.03.12, 08:50
      Trzeba im utrudnić życie: Nie płacisz podatków w Krakowie to masz droższą komunikację, płatne biblioteki, droższe muzea a dla płacących PIT w Krakowie zrobić odpowiednie zniżki.
    • Gość: zs Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.ip.netia.com.pl 16.03.12, 09:13
      Finansowanie przedszkoli ???? wiadomo jak to wygląda...
      Z rondem ofiar Katynia już mnie nie denerwujcie - ile ludzie zapłacili róznych podatków, przez to że URZEDNICY i MIASTO nie przygotowali sie do inwestycji mieszkańcy stali dodatkowe 1,5 roku w korkach.
      Odpowiedział ktoś za to ???? A skąd!
      Jak chcecie by ludzie płacili podatki na WAS to najpierw zapracujcie na ich zaufanie.
      Mimo że mieszkam w Krakowie, to zaczynam mieć ochotę by zacząć sie rozliczać gdzie indziej, tylko po to byście jak najbardziej odczuli brak pieniędzy i nauczyli sie że pieniądze PUBLICZNE (czyli wszystkich nas) trzeba wydawać dużo bardziej odpowiedzialnie niż nawet swoje. A działacie dokładnie odwrotnie....
      • Gość: robert Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: 194.246.16.* 16.03.12, 09:34
        Ja nie place podatkow w krakowie i nie mam zamiaru tego robic. Nie bede oplacal bandy nieudacznikow. Kasy chca coraz wiecej, ale tylko na premie, podyzki. Ile im sie ta tyle roztwonia...
      • gervee Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 09:34
        O to chodzi by puliczną złotówkę trzy razy obejrzeć nim raz się ja wyda. Teraz jest odwrotnie ... kasa leci a potem łapanie się za głowę, że skarbczyk pusty.
    • gervee Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 09:32
      Płaćcie podatki w Krakowie a będziecie mieć:

- problemy z przyjęciem dziecka do przedszkola;
      - ciągłe gmeranie w oświacie - niedotrzymywanie obietnic (klasy dla 6-latków), likwidacja domów kultury;
      - dziury w drogach ... polecam ulicę Hamernia (wskazany samochód terenowy);
      - nieliczenie się ze zdaniem mieszkańców - oświata, spalarnia odpadów, spopielarnia zwłok
      - i najgorszy z tych wszystkich grzechów - nieliczenie się z groszem publicznym - ot tak lekką ręką wydaje się pieniądze na bylejaki stadion miejski, na którym ma grać Wisła, na budynek pod Wawalem, planowane COI w Czyżynach itp....
      Płaćcie w Krakowie ... każdą ilość pieniędzy da się zmarnować a potrzeba ich więcej na zmarnowanie.
      • Gość: Żuczek Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 10:10
        No to odwróćmy sprawę - Nie płaćcie podatku i niczego nie oczekujcie .
        Świetny jest ten pomysł żeby w rekrutacji do przedszkoli ,żłobków , szkół stosować warunek płacenia podatku w Krakowie , więcej - powinno to być robione i przy biletach , i przy zatrudnianiu a już zatrudnianie w urzędzie , krakowskich szkołach czy firmach powinno być uwarunkowane płaceniem tutaj podatku.
        Także i krytykowanie czegokolwiek w Krakowie powinno być brane pod uwagę tylko w przypadku kiedy to są obywatele Miasta Krakowa , czyli tutaj płacący podatek .
        • haldeman79 Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 10:46
          Gość portalu: Żuczek napisał(a):

>(...) i przy zatrudnianiu a już zatrudnianie w urzędzie , krakowskich sz
          > kołach czy firmach powinno być uwarunkowane płaceniem tutaj podatku(...)

Proponuje wybudować jeszcze mur wokół Krakowa.
        • Gość: gość gość Znowu się eksperci odezwali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 11:18
          Świetny pomysł? Przecież to od dawna funkcjonuje. W każdym żłobku i przedszkolu pierwszeństwo mają dzieci z dzielnicy! Tych spoza miasta w ogóle nie bierze się pod uwagę.
          Problem z przedszkolami nie polega na tym, że się przyjmuje dzieci spoza Krakowa, ale dlatego, że przedszkoli jest za mało.
          Zwłaszcza, że wiele osób z podmiejskich gmin wcale się nie pali do szkół i przedszkoli miejskich, bo podmiejskie są znacznie lepiej dofinansowane, zadbane i często mają o wiele wyższy poziom. Albo - co bogatsi - i tak dają dzieci do prywatnych.
          Tymczasem ludzie z podmiejskich miejscowości powinni mieć takie samo prawo do przedszkoli w mieście, bo tu pracują, tu wypracowują zyski dla firm, które płacą znacznie większe podatki niż PIT.
          Szkoda, że w tej akcji władze miasta nie zauważają, że większość osób wyprowadzających się pod miasto pozostaje zameldowanych w mieście i tu płaci podatki. I to jest zabójcze dla gmin. Albo niech ta zasada działa w obie strony, albo nie działa w ogóle.

• Gość: Rafał Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: 141.129.1.* 16.03.12, 10:00
      Na razie są obiecanki cacanki, więc dalej płacę podatek do mojej rodzinnej miejscowości.
      Poczekam na konkretne ustawy w sprawie preferencji pyz przyjmowaniu do żłobka i becikowego i wtedy zmienię urząd skarbowy. Mój roczny dochód to 117 000, więc panie Majchrowski - do roboty!
      Same obiecanki jeszcze mnie nie przekonały.
    • Gość: Desti Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.compower.pl 16.03.12, 10:04
      Mam pytanie i liczę, ze znajdzie się ktoś kto będzie umiał mi na nie odpowiedzieć.

Czy mieszkając w gminie np. Kocmyrzów-Luborzyca jest możliwość aby płacić podatki w mieście Kraków? Chodzi o to, ze pracując w Krakowie, posyłając dzieci do szkół w tym mieście, korzystając z jego infrastruktury chciałabym, aby moje podatki trafiały właśnie tutaj.
      Dodam, ze tak na dobrą sprawę mieszkam na granicy gmin.
      Ewentualnie czy prawo daje taką możliwość, aby jeden z małżonków płacił podatki np w mieście Kraków, a drugi w innej gminie, jeśli rozliczają się osobno?
      • Gość: Alman Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 10:06
        Z tego co wiem to właśnie tak można, zgłaszasz tym kwestionariuszem ZAP zmianę miejsca płacenia , zawiadamiasz pracodawcę i składasz PIT w Krakowie.
        • Gość: Desti Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.compower.pl 16.03.12, 10:10
          Ale to również tyczy sie tych, którzy nie mogą w żaden sposób wykazać miejsca zamieszkania w Krakowie, bo np. nie wynajmują tu mieszkania itd.?
        • Gość: bzz Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 11:38
          Zgodnie z przepisami jest obowiązek płacenia podatków w miejscu zamieszkania. Nie można sobie płacić w dowolnym wybranym miejscu.
      • Gość: gośćgość A ze swojej lokalnej infrastrktury nie korzystasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 11:23
        Nie jeździsz po drogach gminnych, odcięłaś się od gminnej kanalizacji, wodociągów? Odłączyłaś świtało na drodze gminnej do domu? Jak ci rura od wody pęknie w drodze w zimie to będziesz sobie pogotowie z Krakowa ściągać? Straż pożarną też?
        Co za bzdurne gadanie!
    • Gość: sądeczanin Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: 213.134.163.* 16.03.12, 10:52
      śmieszne jest to że Kraków chce mój 1500zł podatku ale właściciel mieszkania które wynajmuje nie płaci podatku od wynajmu (12 miesięcy razy 100zł to jest 1200zł)....reasumując lepiej jest skubać przyjezdnych i samemu narzekać....podatek już zapłaciłem w Sączu
      • Gość: krakus Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych IP: *.multi-play.net.pl 16.03.12, 10:54
        to sio do sącza łososie w dunajcu łowić, a nie zuzywać krakowską infrastrukturę nie płacąc za to
        • haldeman79 Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 11:19
          Gość portalu: krakus napisał(a):

> to sio do sącza łososie w dunajcu łowić, a nie zuzywać krakowską infrastrukturę
          > nie płacąc za to

Kolega urodził się w Krakowie i nigdy poza rogatki tego miasta nosa nie wyściubił?
    • Gość: ola <a href="http://inicjatywa.gorka-narodowa.pl/" target="_blank" rel IP: 194.11.254.* 16.03.12, 11:02
      inicjatywa.gorka-narodowa.pl/
      Mieszkańcy Górki Narodowej mają dosyć ignorowania ich przez władze miasta.
      Dołącz do akcji.
    • Gość: bzz Magistrat rozpoczął walkę o 200 milionów z poda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 11:21
      Czegoś tu nie rozumiem. Przecież JEST obecnie obowiązek płacenia podatków w miejscu ZAMIESZKANIA a nie w miejscu zameldowania. Może wystarczyłoby aby urzędy skarbowe nałożyłyby porządne kary dla tych, którzy postępują niezgodnie z obowiązującymi przepisami - na przykład obowiązek wpłacenia zaległego podatku za 5 lat z odsetkami. Od razu wszyscy sobie dobrze zapamietają, że podatki płaci się w miejscu zamieszkania.
      • Gość: ponury Re: Magistrat rozpoczął walkę o 200 milionów z po IP: *.tktelekom.pl 16.03.12, 13:05
        ...może wystarczy, że sobie USy przeksięgują wpływy, jak dojdą do wniosku, że były wpłacone na niewłaściwe konta?
        To takie komuchowate - tylko karać i karać
      • Gość: sądeczanin Re: Magistrat rozpoczął walkę o 200 milionów z po IP: 213.134.163.* 16.03.12, 13:06
        tak ale kto cie zamelduje na wynajmowanym mieszkaniu ????? chętnie bym tu płacił bo tutaj mieszkam, pracuje, jeżdżę na kkm, i wydaje całą wypłatę, ale muszę mieć coś więcej z tego (np. meldunek czasowy)
    • hawker111 Re: Zaczęła się walka o 200 milionów złotych 16.03.12, 16:44
      Pomysł bardzo dobry , trzeba szukać wszelkich możliwych dochodów. A to takie dochody , które nie zwiększają obciążeń mieszkańców . I najważniejsze - takie działania mają szansę na tworzenie takiego małego lokalnego obywatelskiego patriotyzmu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka