Dodaj do ulubionych

Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo...

• Gość: MarFi Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 22:34
      Witam
      Słowo "witam" na początku maila oznacza tyle, że kogoś witamy. Tłumaczenie, że istnieje różnica między przywitaniem a powitaniem to jakaś kompletna bzdura. To jest dokładnie to samo. A bezosobowość słowa "witam" jest w pewnym sensie celowa. Ten sam list jest wysyłany często do wielu osób, mogą być wśród nich zarówno osoby bliskie, koledzy, koleżanki, dzieci, jak i np. przełożeni, osoby, którym należy się zwyczajowo większy szacunek itd. Trudno jednocześnie np. do mamy i do profesora pisać "szanowni państwo", albo "Cześć, Mamusiu i Szanowny Panie Profesorze". Można by również użyć "Dzień dobry", ale jeśli ktoś przeczyta tego maila w nocy, to taki zwrot powinien z automatu zmienić się na "Dobry wieczór", itd. A "witam" jest neutralne i najbezpieczniejsze.
      Stosując formalizację maili, podobnie jak w przypadku standardowych listów papierowych, również należałoby w mailach urzędowych wpisywać swój adres po lewej, adres adresata po prawej, na górze po prawej data i miejscowość, itd. A przecież w elektronicznym mailu wyglądałoby to normalnie głupio, rozjeżdżałoby się takie formatowanie. Trzeba przyjąć do wiadomości, że mail elektroniczny to nie jest to samo medium, co list papierowy, i siłą rzeczy pisze się go inaczej. Jest to również medium stosunkowo młode, dlatego normy dopiero się tak naprawdę tworzą.
      Deklaracja, że ktoś nie odpowie, bo nadawca napisał "witam" zamiast "Szanowny Panie" to faktycznie bufonada w najczystszej postaci, aż żałosne i śmieszne :D
      • Gość: alojzy Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.ghnet.pl 21.04.12, 22:49
        @MarFi - otóż to!
      • Gość: mihu Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 22:50
        Lepiej sam bym tego nie napisał. Dostaje maile zaczynające się od Szanowny Panie najczęściej od osób, które:
        - są po 50 roku życia
        - czegoś ode mnie chcą,
        - wymuszają sztuczną powagę maila - a w normalnej rozmowie są zażyłe
        - w perfidny sposób obrażają mnie w treści maila.

A najbardziej rozwala mnie Szanowny Panie Inżynierze, Szanowny Panie Dyrektorze a później jakieś bzdety, na które odpowiadam w trzech słowach.
        A jaszcze jedno jak wymieniamy bardzo krótkie treści to też za każdym razem należy napisać Szanowny Panie, Szanowna Pani a na końcu koleją formułkę.

Niestety pewne osoby są już za STARE do pisania maili i dlatego przenoszą nawyki z normalnej korespondencji. Co nie ma sensu - gdyż mail jest całkowicie inną formą.
        Oczywiście nie do każdego i zawsze należy pisać Witam ale tak samo nie do każdego i zawsze należy pisać Szanowny Panie, Szanowna Pani.
        Więcej obycia w Świecie życzę a wtedy i w Polsce będzie się żyło lepiej - (nie tylko tym z PO)
      • Gość: zorka5 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: 213.192.68.* 21.04.12, 23:49
        @ MarFi

Dziękuję za rozsądny głos w dyskusji. Dla mnie "witam" w mailach ma wydźwięk jak najbardziej NEUTRALNY. Oczywiście nie stronię od "Szanowni Państwo" w sytuacjach, gdy okazanie szczególnego szacunku w korespondencji jest wymagane treścią lub statusem danej osoby.

Mam wrażenie, że przewijające się tu głosy "ach, ja też nie lubię tego okropnego "witam"" pochodzą od osób, które albo prowadzą korespondencję mailową rzadko albo wyłącznie formalną lub z osobami b. przywiązanymi do swojej pozycji w jakiejś hierarchii (uczelnie, zawody zaufania społeczniego itp.)

Ciekawe, że nikt z krytykujących nie zaproponuje jakiejś stosownej ich zdaniem neutralnej formy rozpoczęcia i zakończenia maila.

"Szanowny Panie (np.) Malarzu Pokojowy, byłbym ogromnie wdzięczny, gdyby przyniósł Pan ze sobą próbki farb, o których rozmawialiśmy. Załączam serdeczne pozdrowienia, Pański szczerze zobowiazany - Zleceniodawca"... Trochę to drewniane, n'est-pas?
    • Gość: Yogo Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.04.12, 22:34
      Pracuję w kancelarii i nie mogę wyplenić tego "witam". Całkowicie popieram. Do klienta zwracam się zawsze "Szanowny Panie" "Szanowna Pani" lub "Szanowni Państwo"

Z wyrazami szacunku

Yogo
      • kij.janka Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 21.04.12, 22:45
        A kiedy zwracasz się do klienta "Szanowni Państwo"? Gdy ma dwie głowy czy raczej cztery nogi?
      • obrain Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 07:14
        całkowicie się zgadzam. Pracuje w ludzmi po 10 lat krzesło w krzesło, rozmawiamy o rodzinach i planach, a gdy chwilę pozniej dostaje od kogos tak bliskiego email zaczynający sie od 'witam' to robi mi się bardzo przykro. Czuje sie potraktowany przedmiotowo, obco i ozięble. Mam wrażenie że jestem tylko narzędziem niezbędnym do załatwienia cudzej sprawy z email'a. Najlepiej w ogole bym nie odpowiadał tylko wrzucił tą wiadomość do kosza. Także całkowicie popieram że uzywanie tego słowa do znajomych jest krzywdzące dla rozmówcy.
    • s3kawek A ja to skwituje staropolskim 21.04.12, 22:34
      "wyżej sra niż dupe ma". Typowy narcystyczny bufon uważający się za kogoś lepszego niż jest.
      • Gość: ażzębybolą Re: A ja to skwituje staropolskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 23:46
        Co dowodzi Twojej nieznajomości form jak również istnienia zjawiska
        zwanego pauperyzacją.
        Zauważyłem że od jakiegoś czasu zwrócenie komuś uwagi na szeroko pojęte błędy
        w mowie i piśmie często skutkuje atakiem niedouczonego barana że "mu wolno"
        albo "najważniejsze że wiadomo o co chodzi"
        I kompletny brak chociażby zażenowania o wstydzie nie wspominając.
        Przecież to jest zgroza.
        W najlżejszych przypadkach tłumaczą się delikwenci wyrazami na d.....że niby jakaś to "dys"
        A jak wiadomo są to zwykłe lenistwo i nieuctwo.
        Ale skoro chamstwo w sejmie to co się dziwić narodowi który posłów wybiera.
        Acha...koło "staropolskiego" ta Twoja mądrość spod brudnego napletka nawet nie leżała.
      • Gość: Orzech Re: A ja to skwituje staropolskim IP: *.aster.pl 21.04.12, 23:51
        Skwitowałeś raczej staroprostackim...
    • Gość: PurystA z Warszawy Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 22:35
      Zgadzam sie absolutnie i w pelni z Panem. Ale co tez Pani Redaktor sobie mysli, ze w Warszawie to jacys imbecyle mieszkaja ? Co to znaczy "w Warszawie nie zrozumieja"...? To chyba jacys niedorozwinieci i ograniczeni tak zwani internauci (tak apropos, kto to sa internauci ? Bo to troche jak kosmonauci... A do nternetu to juz chyba wiekszosc populacji "wchodzi"). Zrozumieja, zrozumieja, zapewniam.
      A apropos tematu rozmowy, to mowienie Panie Michale jest po prostu mega denerwujace i niestosowne, kiedy dzwoni mlody konsultant z banku czy cholera wie czego i od razu na dzien dobry wyjezdza z tym Panem Michalem. A jak sie mu zwroci uwage to nie ma pojecia o co chodzi i doaczego ja sie denerwuje... Witam tez jest takim wytworem epoki.
      Pozdrawiam serdecznie:))
    • mysl_to_nie_boli Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 21.04.12, 22:36
      We mnie Pan Rusinek budzi głębokie współczucie. Doskonale potrafię go zrozumieć. Łapie ostatnie chwile, kiedy ktoś na niego jeszcze zwraca uwagę. Za dwa lata moda na zmarłą poetkę się skończy, a co dopiero mówić o kapciowym... Więc chłopina, z wdziękiem kabotyna i bufona, robi wrzutkę do sieci, żeby ogrzać się w gasnącym świetle...
      • Gość: :) Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.free.aero2.net.pl 21.04.12, 23:42
        A ja lubię i cenię p. Rusinka jako tłumacza i autora, zupełnie bez związku z Wisławą Szymborską (że jest "pierwszym sekretarzem", dowiedziałem się dużo po tym, gdy zacząłem rozpoznawać jego nazwisko). Nobla to on może za swoją twórczość nie dostanie, ale czytać go - przyjemnie. Każdemu wedle gustu.
      • Gość: marianka Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 09:39
        Zgadzam się w całej rozciągłości. Znalazł chłopisko swoją furtkę do pokazania się i prze na szkło.

Żenada
    • Gość: janek Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 22:36
      co za brednie. facet sie kompromituje.
    • Gość: MonX Kretynizm nadętego bufona IP: *.wroclaw.mm.pl 21.04.12, 22:37
      I tyle. "Witam" jest bardzo ładnym, neutralnym powitaniem mailowym. Zawsze go używam, najczęściej z wzajemnością. Czasem używam "dzień dobry", ale tylko gdy wiem, że odbiorca przeczyta go w dzień ( a zazwyczaj nie wiem). "Szanowny Panie" w mailu to czysty idiotyzm. "Szanowny Panie" miałoby oczywiście ma sens, gdybysmy faktycznie mieli jakąś poważniejszą sprawę do kogoś szanownego - ale takich spraw raczej nigdy nie należy załatwiać mailem!
      • Gość: miki Re: Kretynizm nadętego bufona IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.04.12, 22:42
        Czy Szanowny Pan Rusinek miałby gdziekolwiek cokolwiek do powiedznia, gdyby nie był sekretarką Szymborskiej? Przypuszczam, że wątpię.
        • vogon.jeltz Re: Kretynizm nadętego bufona 22.04.12, 12:49
          Gość portalu: miki napisał(a):

> Czy Szanowny Pan Rusinek miałby gdziekolwiek cokolwiek do powiedznia, gdyby nie
          > był sekretarką Szymborskiej? Przypuszczam, że wątpię.

To się nazywa "syndrom kapciowego". Przydupasowi kogoś ważnego po śmierci pryncypała wydaje się, że sam jest kimś ważnym. Syndrom osobliwie występujący w Krakowie i okolicach, vide tamtejszy biskup - wyjątkowy przygłup, ale był kapciowym wyjątkowo ważnej persony.
    • Gość: Laowai Drodzy Rodacy IP: *.central.biz.rr.com 21.04.12, 22:37
      Drodzy Rodacy, od jakiegos miesiaca net worth firmy Apple jest wieksza od naszego polskiego PKB. Zajmujmy sie wiec powaznymi sprawami a nie tego typu glupotami. Dziekuje i wierze,ze razem mozemy wypracowac lepsze jutro, pozdrawiam.
      • chelseaa Re: Drodzy Rodacy 21.04.12, 23:48

"Witam", dość protekcjonalna forma, jeśli witają się tak znajomi, albo bliscy. Natomiast jako forma obojętna, bez zażyłości, jest dość wygodna. Nie musisz się martwić, czy ktoś to przeczyta rano, czy wieczorem.
      • greg0.75 Re: Drodzy Rodacy 22.04.12, 01:35
        Oczywiście zauważyłeś, że wartość netto różni się od produktu krajowego brutto praktycznie wszystkim?
    • Gość: Świetlicki Spłyń, żegnaj, Michale IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 22:39
      Jak mówią ludzie zimy: "spie...j bez względu.".
    • Gość: miki Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.04.12, 22:39
      Skoro popadamy w przesadę to na całego.
      Pan Rusinek mowi, ze "Wita" gospodarz.
      Dobrze, w takim razie - ja otrzymuję e-maila. Od kogoś. Widze jedynie nagłowek i tytuł (treści nie widzę). Czy można przyjąć że Autor jest "gospodarzem" te e-maila? Jak najbardziej, ponieważ Autor go napisał. Zatem nie ma nic niestosownego, ze mnie przyWITA, w momencie, kiedy otworzyłam jego email ;-)

Nie musiałam otwierać wiadomości. Mogłam ją skasować bez czytania.
      Ale skoro otworzyłam - byłam, poniekąd jak gość, ciekawa co też ma do powiedzenia/pokazania itd.

"Szanowna Pani" nieodmiennie mi przypomina "Wielce Szanowną Panią" Joanny Chmielewskiej lub też nestora, zwracającego się z pretensją do sąsiada:
      - Ależ, szanowny panie, co też pan opowiada...

;-)
    • bugatti Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 21.04.12, 22:40
      Na toquamtsa napisał:

> "Rusinku" zbyt zażyłe. proponowałbym na początek "Rusku" ;-)
      > (wypowiedź kończę emotikoną, czyli jestem cham ze wsi)

Na to wygląda.
    • Gość: M Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 22:43
      CISZEJ NAD TĄ TRUMNĄ!
    • zamiastki Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 21.04.12, 22:43
      Dobry wieczór,
      pokora i dystans, zamiast Witam. W załączeniu fragment z mowy Noblowskiej Pani Wisławy Szymborskiej.
      empiro.blox.pl/2012/02/Pierwsze-zdanie-jest-najtrudniejsze.html
    • Gość: taaa Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 22:43
      Buc
    • pakulec kimże jest pan Rusinek, że aż należy Go cytować? 21.04.12, 22:43
      czy to, że przez pewien czas był sekretarzem Noblistki robi z niego jakiegoś celebrytę?
      • Gość: vtss Re: kimże jest pan Rusinek, że aż należy Go cytow IP: *.netia.pl 23.04.12, 09:27
        Czy to ważne, kim jest? Cytuje się tego, co mądrze mówi. Tzn. taki jest zwyczaj, u nas zarzucony, bo cytuje się kogoś za to, że jest znany - widzę, że Ci ten zwyczaj podły odpowiada. Szkoda.
    • Gość: alojzy Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.ghnet.pl 21.04.12, 22:44
      Może "witam" nie jest najlepsze, może nawet jest głupie, bezmyślne, nietrafne, ale jego popularność nie wynika z tego, ze ludzie są tępi, nieoczytani itd., tylko z tego, że "Szanowny Panie/szanowna pani" jest tak beznadziejnie przestarzałe i niepasujące do stylu mailowego. Ja używałem kiedyś witam, teraz piszę "dzien dobry" (z poczuciem dyskomfortu), ale pisanie do kogoś, kogo się zna, z kimś się współpracuje, ale z kim nie jest się na ty, Szanowna Pani - to staroświeckość, utrudniająca komunikację.
    • Gość: góralka Re: słowo Witam na początku listu? Nie lubię. IP: *.klodzko.hypnet.pl 21.04.12, 22:45
      Mnie się wydawało, że tylko ja nie lubię być witana za pomocą czasownika: "witam".
      Ot, taka dziwaczka ze z mnie, myślałam. Może jestem indywidualistką, ale czuję
      w tym słowie wyższość, pozycję z drugiej strony biurka. Niechętnie czytam listy,
      które mają w nagłówku to "witam",już na wstępie "mniej ważne" dla mnie.
      Intuicyjnie unika tego stylu wiele osób,nawet kiedy wcześniej używały "witania" po czasie przechodzą na inne sposoby. Jest to często: cześć / nie lubię/, hej /może być/,dobry wieczór lub dzień dobry /stosuję/. Myślę, że lepiej wcale nie witać, niż używać: witam.
      Lepiej nieco wg mnie brzmi: "witaj", ale nie dla wszystkich stosowne.List internetowy ma temat, a ten jest rodzajem powitania, zachęca, sygnalizuje coś istotnego.
      W treści listu zatem wcale nie musi być powitanie.
      Tak myślę.

• Gość: arek Re: słowo Witam na początku listu? Nie lubię. IP: *.ghnet.pl 21.04.12, 23:02
        Naprawdę twoje upodobania są bardzo ciekawe. Nie lubisz cześć? A dlaczego? Za to hej może być? Ale witam broń boże?! A niby dlaczego, bo tak przeczytałaś u Rusinka. Poczytaj lepiej rozsądniejsze komentarze.
      • obrain Re: słowo Witam na początku listu? Nie lubię. 22.04.12, 07:26
        myślę że ewaluowałem razem z nagłówkiem powitania dokładnie w ten sam sposób. Nie stosuje już nigdy "witam" tylko 'dzień dobry Pani/Panie...'. Mysle że jest w tym wiecej szacunku dla rozmówcy.
    • Gość: grzegorz Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.12, 22:46
      Panie Michale. Pan nie rozumie ze jezyk ewoluuje, a dążenie do upraszczania i bezpośredniości w komunikacji jest jak najbardziej porządane.
      • kol.3 Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 21.04.12, 23:01
        To nie jest ewolucja, to jest schamienie.
        • Gość: zmartwiony Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.ip.netia.com.pl 22.04.12, 11:05
          zamiast czepiania się formy powitalnej, zwróćmy uwagę i potępiajmy niegramatyczność i kompletny brak znajomości ortografii niektórych wpisujących. Niestety dostęp do klawiatury mają i erudyci i pospólstwo spod budki z piwem, którym złożenie kilka wyrazów w sensowne zdanie obnaża ich osobowość. Brońmy się, piętnujmy je, być może uchronimy się przed degradacją swojej znajomości języka polskiego - szczególnie ortografii (bo to jest zaraźliwe) czytając wpisy poniektórych autorów. Tak samo walczmy z wulgaryzmami zdarzającymi się i na tym forum.
          • chocapic.duo Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 13:44
            "Zmartwiony".
            Jeśli chcesz komuś wytykać braki, sam powinieneś pisać bezbłędnie. I nie chodzi mi o ortografię, a o interpunkcję. To również ważny element języka. Wspomnij batalię o "lub czasopisma".
      • processor Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 21.04.12, 23:25
        Ewoluuje i uprasza, upraszcza, upraszcza aż język polski stanie się następnym językiem algorytmicznym (napisz Pan wtedy wiersz np w Fortranie)
        • Gość: Gość Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.04.12, 13:51
          Brak odpowiedzi z powodu za powitanie "witam" uważam za brak poszanowania drugiej osoby.
          Przez wiele lat mieszkałam za granicą, dziwiło mnie w mailach to słowo, które nie ma zbyt długiej tradycji, chyba mniej niż 10 lat. Powiem tak: w tym kraju jest brak poszanowanie języka ojczystego i brak jakichkolwiek tradycji!!!! Nawet taki autorytet jak Pan Miodek dopuszcza wszystko. "Kurwa" jest słowem wypowiadającym emocje "Polaka". Proszę Państwa o czym tu jest dyskusja???? Naród nie szanuje sam siebie i pozwala na to aby oszołomy tworzyły jego wizerunek w świecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Ja & moi Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.aster.pl 21.04.12, 23:54
        A stan kmiecy na salonach standardy z chaty kurnej, stara się rozpowszechnić, co w dobie internetu całkiem sprawnie wychodzi.
        • vogon.jeltz Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od 22.04.12, 12:53
          Gość portalu: Ja & moi napisał(a):

> A stan kmiecy na salonach standardy z chaty kurnej, stara się rozpowszechnić, c
          > o w dobie internetu całkiem sprawnie wychodzi.

Ależ panie hhrabio, jest oczywiste, że wszyscy powinniśmy naśladować obyczaje dahmozjadów z wyższych sfeh.
    • Gość: Szmul Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.play-internet.pl 21.04.12, 22:48
      Witam,
      Jestem z Wawy i nic nie rozumiem. To ten kapciowy Noblistki?
      Pozdrawiam!
      • Gość: Avita Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.aster.pl 21.04.12, 23:34
        Witam,
        Jesteś wspamiały!
        Pozdrawiam

Avita
    • sushi2010 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 21.04.12, 22:49
      Kazdy ma jakies tam swoje ulubione i znienawidzone powiedzonka.

Ja reaguje alergicznie na ludzi, ktorzy koncza kazde zdanie przeciaglym oznajmujacym 'tak'.
    • kerkopithekion a tak BTW... 21.04.12, 22:52
      ... ze smutkiem zauważam że po śmierci Chlebodawczyni pan Rusinek zaczyna wyrastać na celebrytę
      jakoś mi to nie pasuje do wieloletniego sekretarza Wisławy Szymborskiej
    • Gość: studenciok wzór maila IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.12, 22:56
      Miłościwy Panie Doktorze R.!

Sługa Wasz uniżony (wpisać imię studenta) zwraca oczy ku swemu czcigodnemu opiekunowi i o wysłuchanie pokornie prosi w sprawie.. (wpisać rodzaj sprawy).

Do nóg padam,
      (wpisać nazwisko studenta)
      • Gość: Aga Re: wzór maila IP: *.play-internet.pl 22.04.12, 07:55
        Nie mniej Szanowny Studencie, powaliłeś mnie Acan na kolana z treścią-wzorem swojego maila. Pozwolisz, Waść, że będę z niego czasami korzystać, bo jest świetny! :)) A tak na marginesie, ludzie, którzy chcą się dowartościować kosztem innych, moim zdaniem mają problem z własną i niską samooceną. W takich sytuacjach zawsze stawiam za przykład naszego zmarłego Papieża. Był człowiekiem mądrym i wykształconym. A nigdy nie zauważyłam, aby stawiał się na piedestale i kazał się czcić.
        O, mowo polska, jakżeś przebogata!
        Padam do nóżek
        Sługa uniżony;)
        P.S. Na ten czas udaję się chyżo do przygotowalni, ażeby uważyć jadło dla familijnej gawiedzi na poranną wieczerzę. Inako będą głodni, gdy powstaną ze swych legowisk!
      • Gość: mmag Re: wzór maila IP: 93.90.218.* 22.04.12, 10:47
        Wzór jest niezastąpiony...
    • Gość: gosc12345 Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.171.36.210.static.crowley.pl 21.04.12, 22:57
      Szpanerek
    • Gość: przem Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... IP: *.ghnet.pl 21.04.12, 22:57
      Święte słowa; (jeszcze) odpowiadam na maile zaczynające się od tego zwrotu, ale tylko dlatego, że musiałbym przestać odpowiadać nie tylko na maile studentów, ale również niektórych pracowników naukowych.
    • smok_wawerski Jest słowo Witam na początku listu? To nie odpo... 21.04.12, 22:58
      Klasyczny krakoski dupek, zadufaniec i pozer, piwniczną stęchlizną karmiony. Tam pełno takich nadwrażliwców głeboko przeżywających swą marną kawiarnianą egzystencję. Pozostancie na swoich miejscach i dostarczajcie lolkontentu.
      • Gość: LOL Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.ghnet.pl 21.04.12, 23:17
        Głęboko przeżywam sformułowanie "krakoski" LOL
      • q-ku przy takim słownictwie nic nie dziwi 22.04.12, 00:30
        także brak znajomości form
      • Gość: jan_maria Re: Jest słowo Witam na początku listu? To nie od IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 11:51
        Co za głębia myśli.
        Poznać skąd rodem i gdzie się chował farmazon jeden, z wiaderkiem węgla kolczastym drutem przez most Poniatowskiego w te i nazad ganiany!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka