Gość: gość IP: *.2-0.pl 05.05.12, 08:37 a niech jej PZPR zasponsoruje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja ob... IP: *.play-internet.pl 05.05.12, 08:42 Może gdyby Pan Rusinek nie zajmował się kwestią powitania przy pisaniu e-maili lub listów, oraz nie wypisywał bzdur na ten temat w Gazecie Wyborczej nagrobek już by stał.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joko ono Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 09:34 Gdyby Pan Rusinek odpowiedział na mail od Konserwatora wysłany w lutym (ale niefortunnie zaczynający się od nieakceptowanej formułki "witam") to pewnie rzeczywiście nagrobek już by był. Skarcony Konserwator - dowiedziawszy się z GW, że jego mail zapewne nie doczeka się odpowiedzi - poprawił się wysyłając ten sam list, ale rozpoczynając go od formułki "Wielmożny Panie" i nagrobek będzie, bo Pan Rusinek łaskawie raczył zareagować. Tekst, że Pan Rusinek, że cieszy się (zapewne jak dziecko) z telefonu dziennikarki, świadczy jakim bufonem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 05.05.12, 10:37 Konserwator jest urzędnikiem państwowym ,jakbyś nie wiedział i obowiązują go terminy na które nie powinny mieć wpływu osobiste animozje .Jeżeli jest inaczej ,to powinien zwolnić stanowisko ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yky Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.ghnet.pl 05.05.12, 12:17 Wg mnie zapewne nie cieszył się w sposób, jaki napisałaś. Stwierdzenie, że cieszy się z telefonu, bardziej ma charakter cieszy się, że może rozwiać wątpliwości. Czy miał sam przychodzić do gazety i robić o tym wywiad wcześniej? Ponadto nie rozumiem nagonki na niego, jedynie mogę przyznać rację, że jego pojawianie się w mediach poprzez temat 'witam' było lekko nieroztropne, a potem żenujące. Z drugiej strony to media robią coś z niczego, szczególnie, gdy z dnia na dzień wyczekują możliwości podjęcia jakiegoś nowego tematu, który wypełni artykuły na tydzień. Także nie wiem skąd u Ciebie taka chęć dogryzienia temu człowiekowi. Ja też nie mam żadnej większej idei, by go konkretnie bronić, ale tego typu ataki są same w sobie mało sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 05.05.12, 12:23 Chyba ten post nie był do mnie kierowany :):)Nie wiem dlaczego jego pojawienie się w prasie miałoby być nieroztropne ?Jest purystą językowym i ma do tego prawo a wielu z nas taka uwaga wyjedzie na dobre :):) Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 05.05.12, 12:02 Gość portalu: Anna napisał(a): > Może gdyby Pan Rusinek nie zajmował się kwestią powitania przy pisaniu e-maili > lub listów, oraz nie wypisywał bzdur na ten temat w Gazecie Wyborczej nagrobek > już by stał.... Na pewno, zrobiłby go przecież własnymi rękami jako polonista ze specjalnością artysty kamieniarza. Ludzie, myślcie, zanim coś napiszecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja ob... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 09:14 Przestańcie sie tak spinać, zycie jest fajne i Pani Wisława na pewno spokojnie poczeka i nie przeszkadza jej ta karteczka. Z pewnoscią jakos dowcipnie skomentowałaby Wasza troskę o jej nagrobek. Ale cóż to takie Polskie. Trzeba mieć szybko, okazałe miejsce pielgrzymek. Jakos skromny grób nas nie zadowala,nie przychodzimy do Wisławy przecież,przychodzimy na grób Noblistki ! 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulu Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.nsystem.pl 05.05.12, 09:25 > Przestańcie sie tak spinać, zycie jest fajne i Pani Wisława na pewno spokojnie > poczeka i nie przeszkadza jej ta karteczka. Pai Szymborska nie wierzyła w życie pozagrobowe więc nie ma co czekać bo po prostu obecnie staje się prochem. Tak więc szanując jej poglądy nie ma się co nią przejmować w obecnym stanie i na siłę dorabiać ideologię do obecnego stanu. A jeśli nagrobek jest potrzebny komuś kto o niej pamięta? To może nie pamięta i stąd taki stan nagrobka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.12, 08:15 A życie pozagrobowe dostępne jest tylko dla wierzących, praktykujacych katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 06.05.12, 12:54 Gość portalu: anna napisał(a): > Przestańcie sie tak spinać, zycie jest fajne i Pani Wisława na pewno spokojnie > poczeka i nie przeszkadza jej ta karteczka. Z pewnoscią jakos dowcipnie skoment > owałaby Wasza troskę o jej nagrobek. Ale cóż to takie Polskie. Trzeba mieć szyb > ko, okazałe miejsce pielgrzymek. Jakos skromny grób nas nie zadowala,nie przych > odzimy do Wisławy przecież,przychodzimy na grób Noblistki ! > > > nie, to nie tak... Nie, ze grób jest skromny, tylko, że grób jest opisany niechlujnie! dobrze, ze nie napisał po żydowsku (zwijane na rolce papieru) > > > > 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja ob... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 10:03 rzeczywiście, może należało na ten okres przejściowy, zamiast kartki papieru położyć bardziej elegancką tabliczkę. Myślę,że to nie byłby problem. Odpowiedz Link Zgłoś
siekier35 "To grób noblistki? 05.05.12, 10:03 to nie jest wstyd.to kompromitacja Odpowiedz Link Zgłoś
chris30 Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 05.05.12, 10:16 Głupi chamie, Szymborska zagwarantowała testamentem, że państwo grosza nie wyda na jej grób, książki ani fundację, właśnie po to, żeby tacy idioci jak ty nie mieli okazji do narzekania. A do PZPR należała krócej niż większość idoli PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eww nagrobek IP: 195.8.52.* 05.05.12, 10:21 tabliczkę można zamówić ekspresowo - nagrobek-pomnik powinien być skromny i ładny - mógłby go zaprojektować dobry artysta rzeźbiarz ... Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: nagrobek 05.05.12, 12:05 Gość portalu: eww napisał(a): > tabliczkę można zamówić ekspresowo - nagrobek-pomnik powinien być skromny i ład > ny - mógłby go zaprojektować dobry artysta rzeźbiarz ... A skąd pomysł, że nagrobek nie będzie skromny i ładny? Grób Lema spełnia te wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eww Re: nagrobek IP: 195.8.52.* 05.05.12, 21:40 a czy napisałem, że nie będzie ? wyraziłem tylko swoje zdanie - bo Polacy lubią świecidełka, wysoki połysk, trochę kiczu ... warto byłoby zrobić coś ładnego a zarazem skromnego - ale nie tak skromnego jak kartka papieru : ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taddy Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.dhcp.embarqhsd.net 05.05.12, 14:08 "A do PZPR należała krócej " - nie wazne ile ale nalezala i towarzysza Stalina oplakiwala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.opera-mini.net 06.05.12, 08:18 "nie wazne ile ale nalezala i towarzysza Stalina oplakiwala" Ale opozycjonistów tak jak niektórzy towarzysze z PiS-u, nie skazywała! Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 06.05.12, 12:58 Gość portalu: alik napisał(a): > "nie wazne ile ale nalezala i towarzysza Stalina oplakiwala" > Ale opozycjonistów tak jak niektórzy towarzysze z PiS-u, > nie skazywała! Przynależność do PZPR-u według mniw niw hańbi (sam zresztą należałem). A "opozycjonistów" to sobie odpuść... Obejrzyj "Popiół i diament", zobaczysz "opozycjonistów" z "gnatem" w kieszeni. Teraz takich bandytow nazywa się "Żołnierzami Wyklętymi" Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 A jej jest wszystko jedno:):) 05.05.12, 10:35 Pieniaczy nie lubiła i obrońców nigdy nie potrzebowała a człowiek któremu zaufała i powierzyła swoje ziemskie sprawy ,robi to co do niego należy :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 10:50 Ludzie jacy wy jesteście dziwni, nie potraficie nawet uszanować woli zmarłej, która chciała skromny grób. A wy najchętniej postawilibyście tam mauzoleum. Czy nie możecie pojąć skromności która Pani Wisława była wielka. Jeśli nie, to nie zrozumiecie jej życia ani jej twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś
gaissa Re: "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja 05.05.12, 10:58 "(...)Ale też nic lepszego nie ma na mogile oprócz tej rymowanki, łopianu i sowy.(...)" Mądrym dla memoryału, idiotom dla nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
kulfon13l Język polski się kłania, panie Rusinek 05.05.12, 11:08 Wielkie oburzenie na słowo „witam” na początku listów, a kartka na grobie z błędem? „Szymborska – Włodek”? Jeśli wszystko powinno być językowo perfect, to warto również zadbać o poprawny zapis dwuczłonowego nazwiska. Między jednym i drugim nie wstawia się myślnika (pauzy) otoczonej spacjami, tylko dywiz (i oczywiście bez spacji)! Tak więc nie „Szymborska – Włodek” tylko „Szymborska-Włodek”. Tak – wiem, że drobiazg, ale skoro się pan czepiasz takich detali, to inne chyba także warto zadbać… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Język polski się kłania, panie Rusinek IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 11:18 Witam! zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości. Nie dość, że napis na kartce zawiera błąd, to zamiast samej kartki można było postarać się - z szacunku wobec zmarłej - o skromną tabliczkę. Tymczasową. Ale Pan "nie lubię słowa witam" był widocznie zbyt zajęty sobą. Mówiąc serio: żałosny z Ciebie, marny człowiek, biedny witam-Rusinku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienienie Re: Język polski się kłania, panie Rusinek IP: *.play-internet.pl 06.05.12, 12:59 @ja tak tak, dobrze się na forum ocenia ludzi, prawda? a najlepiej, to bezpodstawnie. wystarczy kilka klawiszy i już można rzucać inwektywami "żałosny, mały człowiek". no przecież pozwolił na spację przy nazwisku, więc jest żałosny, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Język polski się kłania, panie Rusinek IP: 198.21.21.* 05.05.12, 12:09 popieram..."witam" mu przeszkadza, że niby taki wykształcony...a w zwykłej codziennej sytuacji nie potrafi się zachować Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Język polski się kłania, panie Rusinek 05.05.12, 12:10 Kulfon, jesteś pewien, że to pan Rusinek pisał tę kartkę? Tutaj jest dobrze: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114883,11114402.html?i=28 Ludzie bywają szaleni, jaką masz pewność, że jeden z drugim nie ukradł oryginalnej kartki, a to, co widać na zdjęciach, to wersja stworzona przez kogoś życzliwego? Poza tym - rany, ale masz problemy. Dwie spacje za dużo na tymczasowej kartce. Weź się zajmij sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Język polski się kłania, panie Rusinek IP: *.ghnet.pl 05.05.12, 12:21 Hej, Pewnie przedmówcom zrobiło się głupio, ale dogryźć bez sprawdzenia było fajnie. W przypadku grobu mojej mamy, gdy wiedziałem, że nagrobek powstanie z 3 tygodnie też zostawiłem gotową tabliczkę nie analizując, czy mi pasuje, czy nie. Oczywiście nie znając tematu w tym czasie za plecami szereg osób mogło plotkować, że chcieliby coś więcej itd. Najłatwiej jest krytykować, a jeszcze w tym przypadku niesamowicie elokwentnie czepiać się słownictwa i ortografii. Faktycznie niepotrzebnie gazeta wyciągnęła ten temat witam, bo Rusinek poza wszystkim wydał ostatnio fajną książkę dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hershelf Re: Język polski się kłania, panie Rusinek IP: *.telnet.krakow.pl 05.05.12, 20:07 Czepia się. I dobrze. Tak jak Rusinek. Najwyraźniej więc to Ty masz jakieś problemy, skoro Ci to przeszkadza. Sama się zajmij sobą i nie marudź już w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.aster.pl 05.05.12, 11:16 Opinie wystawiają ludzie, którzy nie mają pojęcia o sprawie. Dwa miesiące temu pochowałam ojca na Cmentarzu Rakowickim i do tej pory płyta jest położona, a nie postawiony nagrobek. To wszystko wymaga czasu i zachodu . Urzędowe sprawy trwają, a natura ma swoje prawa. Ziemia po pochówku musi osiąść, żeby się za dwa - trzy miesiące nie rozpadło wszystko. Nie ma również napisu na nagrobku. Postawiłam oprawioną klepsydrę i wiadomo kto jest pochowany. Najważniejsza jest pamięć i zapalony znicz a nie szpan i grobowiec na pokaz. To nie styl śp. Wisławy Szamborskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poetria Re: "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 18:39 Tak, to prawda, moja rodzina miała ten sam problem z grobem babci na Rakowicach. Myślę, że tym razem czepiają się Michała. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja 06.05.12, 13:03 Gość portalu: gosia napisał(a): > Opinie wystawiają ludzie, którzy nie mają pojęcia o sprawie. Dwa miesiące temu > pochowałam ojca na Cmentarzu Rakowickim i do tej pory płyta jest położona, a ni > e postawiony nagrobek. To wszystko wymaga czasu i zachodu . Urzędowe sprawy trw > ają, a natura ma swoje prawa. Ziemia po pochówku musi osiąść, żeby się za dwa - > trzy miesiące nie rozpadło wszystko. Nie ma również napisu na nagrobku. Postaw > iłam oprawioną klepsydrę i wiadomo kto jest pochowany. Najważniejsza jest pamię > ć i zapalony znicz a nie szpan i grobowiec na pokaz. To nie styl śp. Wisławy Sz > amborskiej ...ale kartki nie przypięłaś pinezką do drzewa, prawda? Nie pisze o braku nagrobka, lecz o zwykej tabliczce z imieniem i nazwiskiem (a choćby i o tej klepsydrze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW do oburzonych IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 11:19 przypominam, ze nagrobek się stawia po kilku miesiącach opd pogrzebu, gdy ziemia osiądzie. No chyba ze ktos chce za kilka miesięcy naprawiać popękany nagrobek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: do oburzonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 11:32 nie jestem fanem Rusinka, ale poprzednicy mają rację- po prostu na rakowickim tyle to trwa, mogę potwierdzić swoim przykładem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: do oburzonych IP: 192.166.203.* 05.05.12, 12:31 W przypadku pani Szymborskiej nie chowano trumny, tylko urnę, nie było potrzeby wykopywać kilku m3 ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close [...] 05.05.12, 12:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... 05.05.12, 12:06 Pani Wisława ,życzyła sobie być pochowaną w grobowcu rodzinnym :) nie na Wawelu ! Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... 05.05.12, 12:14 puzonik48 napisała: > Pani Wisława ,życzyła sobie być pochowaną w grobowcu rodzinnym :) nie na Wawel > u ! Ot co. Poza tym - ilu polskich noblistów spoczywa na Wawelu? ŻADEN. Miłosz jest pochowany na Skałce. Sienkiewicz - z Francji przeniesiono jego prochy do Warszawy i złożono w kat. św. Jana. Reymont też w Warszawie, na Powązkach. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... 05.05.12, 12:21 misself napisała: > puzonik48 napisała: > > > Pani Wisława ,życzyła sobie być pochowaną w grobowcu rodzinnym :) nie na > Wawel > > u ! > > Ot co. > Poza tym - ilu polskich noblistów spoczywa na Wawelu? ŻADEN. > > Miłosz jest pochowany na Skałce. > Sienkiewicz - z Francji przeniesiono jego prochy do Warszawy i złożono w kat. ś > w. Jana. > Reymont też w Warszawie, na Powązkach. Główny celem mojego postu nie było przenoszenie noblistów na Wawel, ale jaskrawe podkreślenie jakie wartości są hołubione w tym kraju. Tutaj nie liczy się intelekt, przedsiębiorczość i zwycięstwo tylko uległość wobec kleru reprezentującego bliskowschodnią "miłość bliźniego" i martyrologia (wymiernie wyceniana przez kler). Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... 05.05.12, 12:27 Nie przypisuj tych "wartości" krajowi ,są to wartości cząstki narodu ,na szczęście nie tak wielkiej żeby narzucić je wszystkim :):) tylko bardzo krzykliwej . Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... 05.05.12, 12:16 puzonik48 napisała: > Pani Wisława ,życzyła sobie być pochowaną w grobowcu rodzinnym :) nie na Wawel > u ! Na potrzeby zapasionego przybłędy spod Odessy jego rodzinę (żonę) również przeniesiono na Wawel. Teraz kler szykuje miejsce dla kolejnego agresywnego półmetrowego przybłędy spod Odessy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: Pani Wisława trafiłaby na Wawel, gdyby... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 18:28 przeczytałam artykuł z dużym zainteresowaniem. Ciekawe są losy Rajmunda Kaczyńskiego jako AK-owca po wojnie. Moja mama opowiadała mi, że po wojnie dalsza kuzynka będąca w AK ukrywała się ok. 5 lat u nas w domu, aż to tzw. odwilży i ujawnieniu się bez konsekwencji. Natomiast Rajmund Kaczyński zaraz po wojnie dostał się na Uniwersytet, gdzie po roku ją skończył z tytułem. Mało tego dostał okazały dom. To wielki znak zapytania na który chciałabym znać odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posesjant "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.181.5.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.05.12, 12:06 Wisława cieszy się, że nie trafiają do niej bufony i fanfary od kolumn i postumentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rakowice - prawda do narzekających ludzi złej woli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.12, 12:07 Nie znacie się po prostu, Rakowice wymagają stosu dokumentów zeby cokolwiek zrobić, a który normalny człowiek remontuje swój grób za życia??? kilka miesięcy to norma. Raczej trzeba się zając skracaniem procedur! Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja 05.05.12, 15:26 Ech, kołtunerio krakowska... "Wstyd wam" z powodu czyjegoś nagrobka? Bo nie dość zdobny jak na Wasze gusta?? Swojej głupoty się wstydźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
szary212 "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... 05.05.12, 15:27 Dzień bez Rusinka to dzień stracony, jak widać w GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostropak Re: noblistka stara pod starym kamiem IP: *.pools.arcor-ip.net 05.05.12, 16:14 bardzo pasowna kombinacja a kamienie wg zydowskiego rytualu ok tez pasuja jak talala tylko nie robic tu zadnej polerowanej kamiennej szmiry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: "To grób noblistki? Wstyd!" Rusinek uspokaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 16:13 ludzie się zajmują nie swoimi sprawami - niech każdy uprawia swój ogródek a świat będzie lepszym miejscem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan G. "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.szczecin.mm.pl 05.05.12, 16:29 Do tych, co tak przejęli się nagrobkiem Noblistki! Weżcie tomik wierszy W. Szymborskiej i czytajcie, czytajcie i jeszcze raz czytajcie. To jest najlepsze, co możecie dla Autorki "Stu pociech" na tym świecie zrobić. Wspaniałej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 16:51 profesor Dźwigaj powinien zaprojektować ładny monument, ewentualnie pomnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 18:52 Chciałam napisać: Idze, idze, bajoku! ale zrozumiałam, że to żart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topsel "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 05.05.12, 18:19 Jaki pogrzeb ( bez księdza) - taki grób ( jest w piekle). Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Re: "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja 06.05.12, 08:37 Dzięki temu ,że bez klechy to piękny .Bo tylko na pogrzebach bez czarnych pięknie mówi się o zmarłych ,nie odwala się sztampy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Topsel "To grób noblistki? Wstyd!". Rusinek uspokaja o... IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 05.05.12, 18:25 Jedna noblistka z Krakowa sama się w grobie bez księdza pochowała; przychodzi do gawiedź na wiosnę, a grób do nich rzecze - precz poszli , ja sczeznę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gulgul Tydzień bez R., to dla GW tydzień stracony IP: *.play-internet.pl 05.05.12, 18:49 Pompowanie autorytetu moralnego idzie, jak widzę, planowo. Tak trzymać panie i panowie redaktorzy! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
quaga Witamy wykonawcę testamentu 05.05.12, 19:02 Witamy troskliwego wykonawcę testamentu który nie pożałował na kartkę papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv wiekszość krakowian ryje nagrobki za życia IP: *.ists.pl 05.05.12, 19:08 stąd to "święte" oburzenie. Pani WSz była jednak inna niż ta większość. Odpowiedz Link Zgłoś