Dodaj do ulubionych

Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY]

18.09.12, 22:07
Zaraz jakis idiota napisze, ze u niego komunikacja jest jeszcze gorsza, wiec Biezanowowi (choc nie tylko, bo 502 jedzie przez caly Krakow) zabrac nalezy...
Obserwuj wątek
    • Gość: zuzzy Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.dynamic.chello.pl 18.09.12, 22:34
      Mnie akurat 703 pasuje. Jedzie z Huty na Bieżanów i taki mam właśnie dojazd do pracy. I faktem jest, że 703 jeździ więcej osób, niż jeździło 522, być może dlatego, że 703 zahacza o aleje. A najbardziej odpowiadałoby mi, gdyby przyspieszony autobus jechał z huty na bieżanów przez nowohucką... ale to chyba mżonki...
      • marthaja Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI 18.09.12, 22:54
        Mnie się wydaję, że dlatego jezdzi wiecej osob, ze ma czesciej kursy. Zresztą 703 dubluje na alejach i biezanowskiej 173.
    • Gość: AnTY Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: *.play-internet.pl 18.09.12, 22:51
      Czy wy jesteście tak tępi czy może macie jakaś zaćmę na mózgu która wam nie pozwala racjonalnie myśleć. Jakim trzeba być debilem żeby tego nie zauważyć (tylko wypłakiwać żale do gazety jak pięcioletnie dziecko) że aktualnie trwa remont który się zakończy w ciągu kilku dni i będziesz już musiał Filipku płakać że musisz się przesiadać cztery razy bo prawdopodobnie ta ilość przesiadek się zmniejszy. Nawet teraz Filipku gdybyś pomyślał to nie musiałbyś się przesiadać tyle razy tylko wsiąść na Dworcowej w autobus 774 który cię wygodnie zawiezie na Kuklińskiego bez przesiadki przy Powstańców.
      • Gość: niop Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.12, 22:57
        Pan ma jakiś problem?!
        Przecież to normalne,że nikt nie chce się tyle razy przesiadać, bo to strata czasu i pieniędzy. A wiadomo jak w naszym miescie fajnie jest się przesiadać... wieczne spóźnienia, korki.
        Niestety tnąc popularne linie zachęca sie ludzi do przesiadania w auta.
        Takie osoby jak Pan/Pani chyba lubią innym robić nazlość i nie potrafią rozmawiać na poziomie.
        • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 10:41
          Zdecyduj się dziecko na jeden nick.
          Z Bieżanowa dojedziesz w prawie każdy punkt miasta z jedną przesiadką. JEDNĄ.
      • Gość: smok Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.187.239.53.ip.abpl.pl 18.09.12, 22:58
        Włościanie przybywając do miasta myśleli,że tam to każdy ma swój tramwaj albo autobus.
        A tu kicha.
        Inna rzecz,że gazetka takie bzdety drukuje.Brak pomysłów?
    • Gość: igi Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.net.autocom.pl 18.09.12, 23:12
      a na cholere wam jest autobus, który dubluje się w prawie połowie trasy z 3? 503/703 jest idealną alternatywą i sam codziennie nim wracam z Huty.
    • Gość: men zikit a logika IP: *.zax.pl 18.09.12, 23:25
      pracowałem przy kilku inwestycjach miejskich, miałem do czynienia z pracownikami ZIKiT-u. Nie rozwodząc się - wymagać od nich logicznego myślenia czy inteligentnych posunięć to tak jak wymagać od małpy, żeby rozwiązywała wzory trygonometryczne. Za pierwszym razem myślałem, że to po prostu kretyni. Obecnie wiem, że do tego to niezłe dupki które za cel życia mają pokazanie całemu miastu, że zawsze na ich wychodzi.
    • Gość: try Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: 213.134.163.* 18.09.12, 23:27
      To ja mam dla nieszczęsnego pana Filipa złotą radę. Proszę jechać 703, a na Bieżanowskiej przesiąść się w 174. Jedna przesiadka. A jak se pan zamiast sprawdzić połączenie na jakdojade wolisz pobiegać między przystankami cztery razy to twoja sprawa, ale nie zawracaj nam d*** swoimi lamentami.
    • Gość: PanTograf Co by nie zmienić, zawsze komuś nie będzie pasować IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 02:17
      Dlaczego zmiany są głupie? Dlatego że ktoś traci a ktoś inny zyskuje? Zmiany są ok, jeśli więcej osób zyska niż straci, a podejrzewam że 703 to poprawa a nie pogorszenie oferty.

Nie rozumiem fetyszu linii 502/522, czy jak to się nazywa. Ciągle pojawiają się lamenty ludzi z Aleksandry. Ten autobus jest praktycznie po to, by 1 przystanek miał połączenie z centrum! Jeden! To nie ma sensu. Jest masę miejsc w Krakowie gdzie a) do przystanku idzie się 1.5 km. b) nie ma połączenia z centrum bez przesiadki. I ludzie żyją, nie biadolą. A Bieżanów to ma, tylko zmieniono przebieg trasy na pewnym odcinku. Oczywiście że komuś może nie pasować (bo zabrali, zabrali, gdzie jest krzyż?), ale sporo osób może dojechać do Alej, autobus jedzie dość szybko. A gdyby spełnić prośbę Filipka i przywrócić trasę 522, zaraz będziemy mieli wysyp listów, że bezczelny ZIKiT zabrał cudowne 703, którym można było dojechać np. na os. Podwawelskie.

Ludzie, czy umiecie patrzyć nieco dalej niż czubek własnego nosa?
    • Gość: ... Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 02:26
      Najlepiej niech na Bieżanów jeżdżą wszystkie autobusy bo przecież mieszkańcy stamtąd są tak pokrzywdzeni że kilka w tym tramwaje to za mało. A inne dzielnice się nie liczą. Widać kto potrafi w tym mieście krzyczeć i gdzie mieszkają redaktorzy GW.
      • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 10:35
        Też mam takie odczucie - notorycznie w jakiś lokalnych mediach drą ryja mieszkańcy Bieżanowa, o jak im to strasznie źle i w ogóle. Sporo linii autobusowych, kilka tramwajowych, bezpośredni dojazd w prawie wszystkie punkty miasta lub punkty przesiadkowe (maksymalnie jedna przesiadka) i do ego busy prywatnych przewoźników od strony Wielickiej.
        Naprawdę chciałbym mieć taki dojazd jako mieszkaniec dolnej części Kurdwanowa z jedynie 3-ema autobusami (7-8 na godzinę).
    • Gość: ... Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 02:32
      Te 1,5 km to 10-15 min. w sam raz dla zdrowia, bo potem cały dzień przesiadujecie w pracy. A potem zawały i inne schorzenia od dupy począwszy na głowie skończywszy... i potem piszecie takie durne listy, jak to nam nie jest źle. Ludzie na wsi do autobusu/szkoły idą czasem ponad 10 km i żyją dłużej niż wy malkontenci !!
      • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 10:49
        1,5 km rozsądnym korkiem pokona się w 10 minut. Nic strasznego.
    • Gość: brovar Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 07:37
      O jezu przepełniony autobus na Aleksandry, jak żyje takich bzdur dawno nie czytałem. Czy ten pan wie co to jest przepełniony autobus ?
      Przesiadka cztery razy ? Ale ściemniacz. "173/703" -> "174" i wychodzą dwie przesiadki.

Może pan filipek zamieni się ze mną z Piastów na ul Zawiłą (3 przesiadki) ok 85 minut podróży w dzień - w dzień.
    • Gość: Bieża Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.12, 08:04

Ludzie ogarnijcie się. Jakie brednie piszecie do tych gazet. Dostaliście lepsze i częstsze połączenie, a płaczecie za starym. Co do przesiadek dla tego autora to przecież lepiej wybrać 173/703 + 174. Ale nie, lepiej robić sensacje z niczego.
    • Gość: antyNiedziałkowska Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LISTY] IP: 149.156.58.* 19.09.12, 08:36
      Po remoncie Wielickiej ma zostać 503 i jest to sensowna alternatywa.
      Ale mamy niestety kolejny problem na horyzoncie: od listopada bodajże (uruchomienie linii tramwajowej na Kampus UJ do nowej pętli) ma zniknąć na Bieżanowie linia "51". Oznacza to kolejne kursy mniej niż dotychczas. A przypomnę, że 51 miało mieć zwiększaną ilość kursów w zamian za likwidację linii "163".
      Sugeruję również w tej sprawie monitować radę dzielnicy i cudowny Zarząd KiT'u.
    • Gość: nika Tramwaje nie stoją w korku ?! [LISTY] IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.12, 09:03
      Zapraszam na przystanek przy Matecznym w kierunku Łagiewnik i Borku: można spędzić nawet kilkanaście minut czekając i patrząc na tramwaj, który tkwi pomiędzy samochodami wzdłuż ulicy Kalwaryjskiej.
      • Gość: pasażer i kierowca Re: Tramwaje nie stoją w korku ?! [LISTY] IP: *.free.aero2.net.pl 19.09.12, 11:06
        Problem z przejazdem Kalwaryjską jest trojakiej natury.
        Pierwsza to taka, że kierowcy nie znają przepisów Prawa o Ruchu Drogowym. Dokładniej art.16 pkt 6 który brzmi następująco:
        Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.
        Druga to przedziwna interpretacja tego artykułu przez Policję. A brzmi ona tak, że "przecież tam są dwa pasy więc mogą jechać po torowisku, a skoro nie mają gdzie zjechać (bo na części ogólnej jest korek) to nie można wymagać przestrzegania art.16 pkt 6 i tramwaj też musi stać". Taką interpretację usłyszałem, gdy próbowałem w tej sprawie interweniować.
        A trzecia? Ano taka, że motorniczy dzielą się na trzy grupy: potulne baranki, pokazywaczy i normalnych. Potulny baranek stanie w sznurku samochodów i będzie stał potulnie tocząc się do Matecznego. Pokazywacz odstawi szopkę z dzwonieniem tam i wówczas, gdzie kierowca i tak nie ma gdzie ani jak zjechać. Normalny wie, gdzie i jak dzwonić żeby uzyskać efekt w postaci usunięcia się samochodów z torowiska.
        Niestety, co z tego że jedziesz z normalnym motorniczym, jak jeden potulny baranek jadący przed nim potrafi "złapać" 20 minut opóźnienia...
    • Gość: ewa Re: Tramwaje nie stoją w korku ?! [LISTY] IP: *.ghnet.pl 19.09.12, 09:25
      Do tej pory tramwaje zjeżdżały do zajezdni czasem nawet po północy, a wyjeżdżały na linie po 4 rano i jakoś wszyscy spali i nikomu nie przeszkadza, a jak teraz między tą 12 a 4 przejadą 6 razy to już katastrofa i huk? Mieszkam koło trasy, którą chyba wszystkie tramwaje z zajezdni Nowa Huta zjeżdżają i wyjeżdżają na linie (i to głównie stare konstale, a nie bombardiery, które mają jeździć na nocnych), w lecie sypiam przy otwartym oknie i nigdy mnie nie obudziły. W przeciwieństwie do np. karetek jadących na sygnale. Mam protestować przeciwko karetkom?
    • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 10:30
      Nie pod szkołę, tylko szkoła wybudowała sobie budynki tam, gdzie tramwaj był planowany od... głebokiego PRL.
      Gdybyś się wysilił/a i poszukała w Internecie stare plany zagospodarowania przestrzennego i rozwoju Krakowa - wiedziałabyś, że tramwaj na Płaszów był planowany, kiedy np. osiedla Ruczaj w ogóle nie było - ani tego starego, ani tego "nowego".
      To Majchrowski sobie sam wybrał taką lokalizację dla swojej szkoły.
      Ponadto tramwaj na Płaszów wybudowano szybciej, bo nie było kłopotów z gruntami takich jakie były na Ruczaju.
      I jeszcze jedno - tramwaj na Płaszów jest w Interesie zarówno Bieżanowa jak i Kurdwanowa, z tego względu, że wystarczy iż dorobią łącznik nad Dworcem PKP Płaszów i obie te dzielnice zyskają bardzo szybkie tramwajowe połączenie z punktami przesiadkowymi Kuklińskiego, Grzegórzeckie, Mogilskie, Dworzec.
      • eminey Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI 19.09.12, 15:28
        A przystanek Krakowska Akademia (swoja droga zuchwale przemianowanie na stara nazwe UJ) od klimeckiego oddalony o 100m to przypadek?

Moze tez byl w planach od czasu PRL? :)
        • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 16:17
          Przystanek tramwajowy jest "Zabłocie" a zaraz jest "Klimeckiego" i nie 100 metrów, a dokładnie 240 metrów ;-).
          To raz.
          Dwa:
          www.metro.krakow.pl/newsysn/UserFiles/File/plan2.jpg
          Trzy:
          www.metro.krakow.pl/newsysn/UserFiles/File/plan.jpg
          Cztery:
          www.wawel.net/plany.htm

Tam miał być tramwaj, bo miało to być szybkie połączenie Bieżanowa/Woli Duchackiej/Kurdwanowa z Krowodrzą Górką/Azorami.
          Ale biedni, ograniczeni mieszkańcy miasta, twierdzą że sobie prezydent zrobił tramwaj, a nie zrobili NIC w tym kierunku by proces wykupywania gruntów na Ruczaju był szybszy - a protestowali tam o wszystko ;).
          Nie cierpię Majchrowskiego - uważam go za najgorszego prezydenta jaki był i gorszego już chyba nie można mieć.
          Ale tramwaj na Płaszów jest potrzebny - teraz żeby tylko zrobili ten 1,3km łącznik nad dworcem Płaszów i naprawdę szybki tramwaj będzie szybki - zgodny ze swoją ideą - szybkiej linii przyśpieszonej dowożącej do punktów przesiadkowych mieszkańców z peryferyjnych osiedli.
          • Gość: krakus Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.adsl.inetia.pl 19.09.12, 21:43
            > Przystanek tramwajowy jest "Zabłocie" a zaraz jest "Klimeckiego" i nie 100 metr
            > ów, a dokładnie 240 metrów ;-).

No to dlaczego w innych lokalizacjach odmawiano dodania przystanków bo "szybki tramwaj nie może mieć przystanków co 300 metrów".
            Czyli co, nie może mieć co 300, ale może co 240 jeżeli akurat wypada pod szkołą prezydenta?
            To raz.
            Dwa: pod szkołą zgodnie z planami nie miało być przystanku, więc nawet robiony kilka lat wcześniej pas rozdzielający nie był pod nie przygotowany (szerokość). Żeby na siłę wcisnąć musieli esy-floresy zrobić.
            • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 22:30
              A waćpan słyszał o tym, że docelowo szybki tramwaj będzie stawał jedynie na przystanku "Klimeckiego" a lnie 5x to będą szybkie tramwaje, bo będą przyśpieszone i nie będą się na wszystkich przystankach zatrzymywać, zupełnie tak jak te linie autobusowe.
              Poza tym jeszcze jedna kwestia o ile przystanku "Zabłocie" być nie powinno, a powinien być jedynie "Klimeckiego".
              O tyle dziwi mnie czemu mieszkańcy nie protestują w innych miejscach, że przystanki są za blisko siebie. Przykłady?

"Orzeszkowej" - zaraz jest przystanek "Stradom", bezsens - można tyle podejść na Stradom.
              "Brożka n/ż" - zaraz jest Borsucza
              "Borek Fałęcki I" - zaraz jest pętla Borek Fałęcki oraz przystanek Solvay
              Szereg przystanków przy Al. Pokoju czy Al. JP2
              "Zajezdnia Wola Duchacka" i "Sławka" - oba za blisko siebie - nikt się nie burzy.
              • eminey Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI 21.09.12, 13:45
                "A waćpan słyszał o tym, że docelowo szybki tramwaj będzie stawał jedynie na przystanku "Klimeckiego" a lnie 5x to będą szybkie tramwaje, bo będą przyśpieszone i nie będą się na wszystkich przystankach zatrzymywać, zupełnie tak jak te linie autobusowe. "

To ja mam pytanie.
                W przypadku linii autobusowych to dziala. 152 staje na pilotow, a 502 go mija.

A jak mialoby to wygladac w przypadku tramwajow? Szybki tranwaj minie inny tramwaj, ktory akurat stoi na przystanku?
    • Gość: ZaKaraSmierci Re: Brak linii 522 a miejska gra w przesiadki [LI IP: *.play-internet.pl 19.09.12, 10:45
      Ja czasem z dolnego Kurdwanowa idę na Witosa na tramwaj. Ok 10 minut też 1,5 km.
      I nic mi się nie dzieje.
      Gdyby było metro to przystanki też musiałyby być daleko.
      Panaceum na Twój problem to nie autobus spod Twojej klatki w każdy punkt miasta - a krótka linia dowożąca Ciebie i Twoich sąsiadów do tramwaju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka