trupwziemi 07.12.12, 09:01 Dramat! A palacy smieci w piecach sie smieja... Z wszystkich dookola! Zapraszam w Krakowie na ul. Przybyszewskiego. Z co drugiego komina leci dym, ktory zakreca w dol i leci przez ulice. Smrod taki, ze sie oddychac nie da. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stefan Ale Ale... IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.12, 09:33 jak to? według czujników zanieczyszczeń powietrze ma stan 'dobry' Aktualna jakość powietrza w Krakowie Kraków, Al. Krasińskiego dobra Kraków, ul. Bujaka dobra Kraków, ul. Bulwarowa dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e tam Re: Ale Ale... IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.12, 09:54 strachy na lachy! przewiało piknie w nocy, można iść na rower! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anastazy Re: Ale Ale... IP: *.ip.netia.com.pl 07.12.12, 10:03 Zgadza się. Artykuł z "opóźnionym zapłonem", bo koszmarny syf w powietrzu był wczoraj, dziś póki co jest w normie. Inna sprawa, że WIOŚ na swojej stronie z wynikami pomiarów ze stacji (np. z Kurdwanowa) wprowadza w błąd, bo z kolorów tabeli i powiązanej z nimi legendy wynika, że zanieczyszczenie jest poniżej 50% normy. Dopiero trzeba sobie porównać z tabelą z normami i wtedy człowiek się może trochę zdziwić. Prosiłem niedawno, żeby poprawili chociaż kolumnę z normami (byłoby wtedy jasne dla wszystkich, jakie normy są przekroczone i o ile), a oni umieścili tylko dwutlenku siarki i dwutlenku azotu, które praktycznie zawsze są poniżej norm, i to bardzo. Gazeto, ścignij ich tam, bo w kulki lecą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Ale Ale... IP: *.ip.netia.com.pl 07.12.12, 12:11 tylko też musisz brać pod uwagę w jaki sposób działa norma. Chwilowa na pył PM10 to chyba 50ug/m3 ale.... jest jeszcze norma z iluś tam dni. Więc tak czy inaczej nawet jeżeli w danej chwili stężenie jest poniżej 50ug/m3 to i tak norma może być przekroczona bo w ostatnim czasie cały czas było duże stężenie pyłu. Co z tego że przez godzinę nie wdychasz pyłu jak przez ostatnie dwa tygodnie wdychałeś? Przez godzinę płuca ci się nie oczyszczą ani nie nabędziesz lepszego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anastazy Re: Ale Ale... IP: *.ip.netia.com.pl 07.12.12, 12:52 Ale norma aktualna (chwilowa) mogłaby być podana. I wtedy mogę się nastawiać na częstsze przebywanie na zewnątrz (jeśli powietrze jest w miarę dobre) lub nie (jak jest smog). Mogę więc te czystą godzinę spedzić na powietrzu, a 2 brudne tygodnie - chować się w piwnicy ;-). Moje samopoczucie itp. to już tylko efekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Co daje zostawanie w domu? Tu tez jest to samo pow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 10:28 powietrze? Tak pytam z ciekawosci. Nie mam w domu filtra powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: Co daje zostawanie w domu? Tu tez jest to sam IP: *.ip.netia.com.pl 07.12.12, 12:13 pył ma to do siebie że osiada, więc jak za bardzo nie ruszasz powietrzem w domu to powinno być czystsze pod względem pyłu :) Ewentualnie jeżeli mieszkasz na 10 piętrze to już masz lepiej. Wszystko zależy zatem od tego gdzie mieszkasz i na jaką ulicę wychodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś