Dodaj do ulubionych

Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 08:24
Miasto dalej może zrobić to dobrze. Wystarczy wprowadzać deklaracje ilości mieszkańców i zużycia wody do jednej bazy, razem z dodatkowymi informacjami w stylu powierzchnia ogródka czy wiek właściciela. A później organizować kontrolę tam, gdzie widać nie widać korelacji pomiędzy zużyciem wody a deklarowaną ilością mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • Gość: sortownik zdjecie - czarno na bialym IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 09:14
      Kiedys trudno mi bylo uwierzyc, ze moje posortowane smieci sa nastepnie mieszane przy wywozie. Od tej pory koniec z sortowaniem.

Z drugiej strony argument o a wplywie pojemnikow (watpliwej estetyki) na edukacje spoleczna do mnie jakos przemawial. Jedno zdjecie w GW cala akcje "edukacyjna" niweczy. Troche wiecej odpowiedzialnosci i wyobrazni drodzy dziennikarze przy doborze zdjec.
      • Gość: krakus Jak to jest IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 09:51
        Jak to jest, że prywatnej firmie opłaca się odbierać ZA DARMO recykling (papier, plastik, szkło, metal), a z artykułu wynika, że będziemy musieli więcej płacić bo teraz trzeba będzie za to płacić?
        To może trzeba w przetargach postawić warunek o nieodpłatnym odbiorze śmieci posortowanych? Bo skoro są firmy, co potrafią na tym zarabiać, to dlaczego mamy płacić za nieumiejętność funkcjonowania gminnego MPO?
        O czym ja marzę - przecież przetarg przygotuje ... MPO.
      • wojtekka12 Re: zdjecie - czarno na bialym 28.02.13, 09:55
        Najwyraźniej wcześniej było inne zdjęcie, bo na obecnym samochód jest pełen plastiku. Papieru i szkła nie widać.
      • Gość: ona Re: zdjecie - czarno na bialym IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.13, 10:23
        Też kiedyś segregowałam. Do czasu, gdy idąc rano po bułki do sklepu zobaczyłam na własne oczy dokładnie taki obrazek jakieś pięć lat temu - do takiej samej ciężarówki wysypywano zawartość dzwonów. Okej, rozumiem, że to co innego, niż wrzucić te same butelki do zwykłego śmietnika, ale jaka jest w takim razie idea dzielenia dzwonów na różne kategorie i pilnowania, żeby odpadów metalowych nie wrzucać tam, gdzie mają iść papierowe albo szklane? Uważania, aby nie potłuc, nie pobrudzić w trakcie wrzucania? Skoro to wszystko jest potem w taki sposób traktowane?
        • Gość: krakus Pomyśl: IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 10:28
          Gdyby to wszystko było posortowane i w postaci posortowanej trafiało do MPO - to jaki sens miałoby budowanie kolejnej sortowni? I czy MPO mogłoby używać argumentu: recykling kosztuje, bo MUSIMY sortować?
          Nieważne, że sami zmieszaliśmy - ale mamy argument: musicie (mieszkańcy) płacić nam za odbiór recyklingu, bo my go musimy sortować.
          • jml13060 Re: Pomyśl: 28.02.13, 12:45
            1. A skąd wiadomo, że wygra MPO, a nie inna firma ?
            2. Skąd wiadomo, że warunki finansowe i logistyczne określi MPO ?
            3. A może MPO przegra przetargi ? i nie będzie podwyżki tylko obniżka opłat.
            • Gość: krakus Re: Pomyśl: IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 14:06
              Wybacz, ale to już jest wiadomo.
              MPO jeżeli jeszcze nie zostało, to ma zostać podzielone na MPO organizatora i MPO MPO.

> 1. A skąd wiadomo, że wygra MPO, a nie inna firma ?

Nie ma znaczenia, czy MPO MPO wygra. Wiadomo, że MPO organizator będzie organizatorem. Coś jak ZIKiT dla komunikacji miejskiej w Krakowie.

> 2. Skąd wiadomo, że warunki finansowe i logistyczne określi MPO ?

MPO organizator już przygotowało treść zmiany regulaminu - dziwnym trafem jest to kalka z zasad MPO. Patrz np. wymóg kolorystyczny kubłów (zgodny z tym, jaki ma MPO) czy zasada zbiórki recyklingu (zgodny z tym, jak robi to MPO).

MPO organizator będzie też przygotowywało przetarg.
              • Gość: jml13060 Re: Pomyśl: IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.13, 14:28
                Śmiać się, czy płakać ? To oczywiście pytanie retoryczne. Może UE zablokuje tę "ustawkę" cwaniaczków z ratusza, choćby z powodów formalnych procedury. Albo rodzimy urząd antymonopolowy przyjrzy się z bliska temu oczekiwanemu przekrętowi, bo ewidentnie ktoś chce na nas zarobić duuu...żą kasę.

Moim zdaniem Kraków powinien być podzielony na obszary odpowiadające przynajmniej obecnym dzielnicom (lub na jeszcze mniejsze kawałki) i każda dzielnica powinna być przedmiotem osobnego przetargu. Bo inaczej grozi nam monopol.
              • gandharwa Re: Pomyśl: 28.02.13, 21:34
                Gość portalu: krakus napisał(a):

> MPO organizator już przygotowało treść zmiany regulaminu - dziwnym trafem jest
                > to kalka z zasad MPO. Patrz np. wymóg kolorystyczny kubłów (zgodny z tym, jaki
                > ma MPO) czy zasada zbiórki recyklingu (zgodny z tym, jak robi to MPO).

Co ciekawe, jest to niezgodne z przepisami, a konkretnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 25 października 2005 r. w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z odpadami opakowaniowymi Dz.U. 2005 nr 219 poz. 1858 (isap.sejm.gov.pl/VolumeServlet?type=wdu&rok=2005&numer=219)

Zgodnie z tym rozporządzeniem np niebieski pojemnik jest zarezerwowany na papier w nie odpady wymieszane. Ten przepis ma sens, bo gospodarka odpadami jest nie tylko dla mieszkańców, ale także dla przyjezdnych i turystów i każdy powinien wiedzieć, że niebieski pojemnik jest na papier a nie, by w każdej gminie był inny kolor wg widzimisię wójta.
      • Gość: dosc co za kłamstwa! IP: 89.174.214.* 28.02.13, 12:46
        "od początku 2012 r. mamy zaś finansować również ich przetwarzanie (sortowanie, kompostowanie, spalanie itp.)"

Czyli jeśli dzisiaj dla domu jednorodzinnego, 4 osobowa rodzina płaci firmie MIKI 38zł za posortowane śmieci, to miasto DOPŁACAŁO COŚ tej prywatnej firmie?? Co za kpina!

Przestańcie kłamać.

Prawda jest taka, że koszty wywozu śmieci mogą z powodu ostrej konkurencji podczas przetargów SPAŚĆ, więc co dokładnie stanie się z tymi pieniędzmi??

Miasto chce łatać dziurę budżetową kosztem mieszkańców, innej odpowiedzi nie ma.

• Gość: czyścioszek dajcie spokój z tym zużyciem wody IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 10:02
      pryz rozliczaniu śmieci. Jak słyszę ile ludzie płacą za wodę, to albo oszukują albo się nie myją. Po co dodatkowo nagradzać brudasów ?
    • Gość: ivetka Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 10:27
      A czy nie mogłoby byc jakoś tak normalnie czyli od ilości pojemników na śmieci? Po co uzależniac opłatę od powierzchni domu czy liczby mieszkańców? Pewnie chodzi o to, że zbyt proste to było?
      • Gość: kalmar1967 Re: Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewol IP: 195.205.237.* 28.02.13, 13:08
        Tak, zbyt proste.
        Przykład:
        Budynek zamieszkuje rodzina wielosobowa. Kubel mają jeden. Jak się nie mieści to wieczorem w reklamówce wynosimy do kosza na ulicy, albo na sąsiedniej posesji.
        Problem - na sąsiedniej posesji kubły zamknięte, a na ulicy za duży ruch.
        Rozwiązanie - zabieramy smieci do samochodu, po drodze mijamy jakiś lasek, po wyjechaniu z lasu śmieci nie mamy.

Ale oficjalnie wywozimy 1 kubel.

Dlatego to nie jest takie proste...
        • Gość: X Re: Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewol IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 14:02
          Myślisz, że będę jechał z woreczkiem śmieci do lasu - drożej by mnie wyniosło paliwo do samochodu. Po drugie wywożących nielegalnie odpadki niech łapią odpowiednie służby np. straż miejska i dają odpowiednio wysokie mandaty.
          Jeśli komuś wystarcza zamówiony rodzaj pojemników i ilość ich to nie można mu narzucać większej, bo dlaczego?
          • Gość: gicz cielęca Re: Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 20:04
            kpisz, czy się wczoraj obudziłeś? cała ta ustawa powstała głównie po to, żeby różnym debilom nie opłacało się śmieci wywozić do lasu, to że ty tak nie robisz, nie znaczy, że wszyscy w tym kraju są normalni!
    • Gość: qqq Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc... IP: *.gemini.net.pl 28.02.13, 11:01
      Skoro teraz płacimy ile płacimy w blokach, to po co to zmieniać. Żeby zarobić więcej. Skoro teraz działa to po co to zmieniać.
    • Gość: balusz Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc... IP: *.ists.pl 28.02.13, 11:11
      PO Tuska wprowadza reformy na odwrót. Po każdej żyje się drożej i gorzej.
      Całkowite przeciwieństwo reformy.
      Że też kilka lat temu głosowałem na tego oszusta, drugi raz tego nie zrobię.
    • Gość: xyz [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 11:15
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: gość No takie słowo mi się ciśnie na usta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 14:14
        No takie słowo mi się ciśnie na usta kiedy słyszę ile mam płacić (dom jednorodzinny).
        Jeśli wywóz śmieci ma kosztować 152 mln., a mieszkańców jest 760 tyś to:
        152 000 000 / 760 000 / 12 miesięcy = 16,7 zł na osobę -> proste wyliczenie.
        Jest jeszcze jedno pytanie: co to są śmieci posortowane? Wiadomo że jest plastik, papier, szkło itd., ale są rzeczy, których nie ma gdzie dać i co wtedy? Jeśli 80% śmieci posortuję, a 20% nie, to czy dalej będę płacić jak za śmieci posortowane czy jednak będę miał podwyżkę?
    • 1234qwerty Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc... 28.02.13, 11:28
      Ja mam tylko pytanko do pana Machlojkowskiego i radnych bezradnych dlaczego drożeje i kiedy coś w tym mieście potanieje.
    • Gość: echo zdzierstwo za smieci IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 12:35
      Jeśli teraz jest w kamienicy jeden duży pojemnik opróżniany co tydzień, który do końca sie nigdy nie zapełnia, to po co nam dwa[pojemniki? Bo tak będzie wypadało z metrów kwadratowych. I co ile MPO będzie odbierało nasze śmieci?
      VAN GANSEWINKEL odbiera kubeł za 63 zł, MPO za prawie 90 i jeszcze planuje podwyżkę.
      .
      Spółki miejskie pasożytują na mieszkańcach.
    • Gość: x Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewoluc... IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 12:37
      Dlaczego od metrów czy ilości osób?. Jeśli mieszkam w domu jednorodzinnym - segreguje śmieci do "dzwonków" i wystarcza mi określona przeze mnie częstotliwość oraz ilość i wielkość pojemników do wywozu to, czemu mam mieć narzucane jakieś nowe warunki. Proszę łapać i karać tych, co nielegalnie wywożą śmieci. Skoro do tej pory wszystko funkcjonował i wszystkie firmy wywożące śmieci działały to, po co te zmiany i planowane podwyżki .................?
    • jml13060 Przepisy 28.02.13, 12:40
      "Przepisy nie pozwalają obciążać mieszkań opłatami zależnie od zużycia wody, co pozwoliłoby oszacować liczbę mieszkańców."

Proszę obecnych na forum prawników o ocenę, czy to stwierdzenie red. GW jest prawdziwe i podanie tych przepisów.
      • Gość: gicz cielęca Re: Przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 20:05
        stwierdzenie jest nieprawdziwe. wystarczy przeczytać ustawę.
        • gandharwa Re: Przepisy 28.02.13, 20:56
          Racja. Ja np nie rozumiem, dlaczego

a) "spółdzielnie będą się z MPO rozliczały z ilości kubłów". Po pierwsze to niezgodne z ustawą a po drugie, skąd wiadomo że z MPO? Z firmą, która wygra przetarg.

b) "rozliczenie od ilości zużytej wody jest niezgodne z prawem". Nieprawda, jest zgodne. To jedna z metod naliczania opłat.

Gość portalu: gicz cielęca napisał(a):

> stwierdzenie jest nieprawdziwe. wystarczy przeczytać ustawę.
    • Gość: ... Gdzie ta reforma?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 12:58
      Miała być wprowadzona szczytna reforma systemu celem likwidacji nielegalnych wysypisk - "skoro płacę niezależnie od ilości produkowanych śmieci to nie opłaca się ich wywozić do lasu bo i tak płacę tyle samo"
      Teraz okazuje się że jedyne co zostanie "zreformowane" to cena...
      Za takie "reformy" to my już dziękujemy - lepiej nic więcej nie reformować - niech zostanie po staremu!
    • Gość: x Re: Opłaty za wywóz śmieci: drożej, ale bez rewol IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.13, 14:09
      To jak się lubię często myć i zużywam dużo wody to mam płacić od tego większą opłatę za śmieci – totalna bzdura i jeszcze ten twój wiek właściciela położyłeś mnie ze śmiechu na łopatki.
    • Gość: Mc Dlaczego nie moge placic jak wczesniej? IP: *.ket.agh.edu.pl 28.02.13, 17:12
      Miałem podpisaną umowę z MPO na konkretny rozmiar śmietnika, przyjeżdżali, zabierali.
      Ostatnio segreguję śmieci do żółtych worków dzięki czemu mogłem zmienić rozmiar śmietnika na mniejszy i płacić mniej.
      To rozumiem.

A teraz co? Odgórnie mi narzucają ile mam śmiecić? Że niby ekologia?
      • Gość: pinus a czy dzwony zostają? IP: *.ghnet.pl 28.02.13, 17:20
        czy będą jakieś inne zasady segregowania?
    • marcindzierzak Opłata śmieciowa od zużytej wody 28.02.13, 17:57
      Tutaj gazeta pisala, ze nie mozna laczyc metod i ze mozna naliczac oplate smieciowa w zaleznosci od zuzycia wody:

miasta.gazeta.pl/miasto/1,96987,10699002,Smieciowy_problem___jak_naliczac_oplaty.html
      Cytat:

- Mamy cztery możliwości naliczania opłat: od osoby, od powierzchni mieszkania, od metra sześciennego zużytej wody oraz od gospodarstwa domowego. Nie przewidziano natomiast możliwości połączenia tych sposobów. A zastosowanie jednego systemu w całym mieście jest w praktyce niemożliwe - rozkłada ręce Karolski, szef departamentu ochrony środowiska i gospodarki komunalnej w magistracie.

A tutaj o Koszalinie, Sławinie i Kołobrzegu i oplacie smieciowej w zaleznosci o zuzycia wody:
      www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121130/KOSZALIN/121139911
      Da się?
    • Gość: Jacek Redaktor piłat piszę nieprawdę !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 18:41
      Odpowiadam przedmówcy, który pytał o przepisy!
      Otóż 05 marca 2013 w życie wchodzi znowelizowana Ustawa
      o czystości w gminach z dnia 25.01.2013 ( Dz.U. z dnia 19.02.2013
      poz. 228), (art 6.j pkt a) 2 ), która ZEZWALA NA POBÓR OPŁAT W ZALEŻNOŚCI
      OD ZUŻYCIA WODY!!!
      Pisanie więc, że jest brak przepisów jest nieprawdziwe!
      To, że prawnicy mają odmienne zdania na tę kwestię nie
      upoważnia do twierdzenia, że przepisy nie zezwalają!!!
      • Gość: krak Celowa zmyła redaktora !!! IP: *.naszasiec.net 28.02.13, 21:07
        > Otóż 05 marca 2013 w życie wchodzi znowelizowana Ustawa
        > o czystości w gminach z dnia 25.01.2013 ( Dz.U. z dnia 19.02.2013
        > poz. 228), (art 6.j pkt a) 2 ), która ZEZWALA NA POBÓR OPŁAT W ZALEŻNOŚCI
        > OD ZUŻYCIA WODY!!!
        Już wcześniej można było tak naliczać. Przegłosował dawno taki sposób rozliczenia Szczecin - duże miasto:
        biznes.onet.pl/szczecin-oplaty-za-smieci-od-zuzycia-wody,18490,5309068,news-detal
        W Opolu jest też taka możliwość:
        www.opole.pl/kalkulator
        Mądry zarząd miasta dał wiele możliwości rozliczenia się ze śmieci, w tym właśnie zgodnie ze zużyciem wody.
        Kolejna bzdura jest takie argumentowanie podwyżki za śmieci:
        Obecnie pokrywamy jedynie koszty wywozu śmieci. W efekcie wejścia w życie ustawy obowiązującej od początku 2012 r. mamy zaś finansować również ich przetwarzanie (sortowanie, kompostowanie, spalanie itp.). Na to pójdą pieniądze z podwyżki. Do tej pory koszty zagospodarowania odpadów pokrywaliśmy zaś z podatków wpłacanych do kasy miasta.
        Przecież firmy odbierają teraz posortowane frakcje za darmo, bo na tym zarabiają. Wszystko w cenie wywozu za kubeł. Ktoś kogoś robi w bambuko, a najwięcej radni PO, że nie można z nimi POdyskutować o innym wariancie niż z góry założonym, aby złupić mieszkańców do cna.

• Gość: woda A może tak powinno się płacić za śmieci? IP: *.backtry.com 28.02.13, 23:04
      Za śmieci powinno się płacić od ilości zużytej wody, za wodę od ilości zużytego prądu, za prąd od ilości zużytego gazu, za gaz od ilości posiadanych dzieci, za dzieci w przedszkolu od IQ pomysłodawców przedstawianych sposobów naliczania opłaty za śmieci, IQ tych osób od pomiaru temperatury topnienia lodu.

Ludzie jak się to czyta, to ręce i nogi opadają…………..

• cbf600 A pieniądze z podatków? 28.02.13, 23:23
      Skoro do tej pory miasto musiało dopłacać z podatków to proszę mi wytłumaczyć skąd się wzięła podwyżka podatków skoro miasto teraz NIE BĘDZIE DOPŁACAŁO DO śMIECI? PŁACIMY 2 RAZY ZA TO SAMO?! Podwyżka podatków od nieruchomości i podwyżka opłaty za śmieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka