Dodaj do ulubionych

35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście nie...

IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 18:13
Mnie też dziś mało nie rozjechał na pasach zawodowy kierowca. Ani myślał zwolnić i prawie we mnie wjechał. Chciał mnie zapewne wychować. Jasne, wiem co by powiedział: że niby wtargnąłem na jezdnię, że nagle, że bezpośrednio itp., itd.

Ale gdy pojazd jest 20 metrów od pasów, to nie jest wtargnięcie. To jest normalne korzystanie z prawa do pierwszeństwa.

Kierowcy-nauczyciele, wbijcie to sobie do łbów. Czasy cwaniactwa powoli się kończą.
Obserwuj wątek
    • Gość: a drogi są dla samochodów IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 18:48
      trzeba było poczekać aż będzie wolne a nie pchać się pod koła.
      • Gość: Madźka Re: drogi są dla samochodów IP: *.ghnet.pl 27.03.13, 18:52
        do u..nej śmierci czasem tak można czekać na przejściu.
      • Gość: ZR Re: drogi są dla samochodów IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 22:13
        A! To ty jechałeś! To jeszcze raz: pieszy ma na przejściu pierwszeństwo, a kierowca ma obowiązek zwolnić przed przejściem, by umożliwić pieszemu egzekwowanie swojego pierwszeństwa.
        • Gość: Czołg odłuszczyć się cwaniakowania IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:07
          po pierwszym potrąceniu.
      • Gość: zxc a pasy są dla pieszych IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 12:31
        > trzeba było poczekać aż będzie wolne a nie pchać się pod koła.

te, cwaniak
        dawno ci ktos w ryj nie wyyebal widocznie
    • Gość: francjosef Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 19:19
      ZR - samochód osobowy na suchej nawierzchni przy dobrym refleksie kierowcy potrzebuje ok. 26 metrów żeby się zatrzymać przed takim idiotą jak Ty. Dzisiaj - nawierzchnia mokra, miasto, korki, ograniczona widoczność bo szaro - sam sobie odpowiedz. Nie żal Ci życia- skocz ze skały na Zakrzówku. Nie przyczyniaj się do ruinacji czyjegoś życia...
      • Gość: francjosef Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 19:20
        Dodam - z 50 km/h
        • glas.rothar Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n 27.03.13, 21:31
          hmm, a ktoś mu każe jechać 50 km/h przy śliskiej nawierzchni i niesprzyjających warunkach, w dodatku w pobliżu przejścia dla pieszych, o którym informują go znaki? nie? to może jednak łaskawie zwolnić do prędkości zapewniającej dobrą przyczepność, krótszą drogę hamowania i ogólne bezpieczeństwo?
      • Gość: ? Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 19:22
        Cóż, idioto Francjosefie, może racz 26 metrów przed przejściem zerknąć
        czy na nim nie znajduje się pieszy ?
      • Gość: Madźka Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.ghnet.pl 27.03.13, 20:45
        A znaków informujących o przejściu kierowca nie widzi? Tak trudno przewidzieć, że ktoś może wejśc na jezdnię, bo będzie chciał przejść?
      • Gość: ZR Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 22:16
        Bajki opowiadasz. Z daleka widać, że zmierzam w kierunku przejścia dla pieszych. Nic nie zasłania widoczności. Kierowca jest jeszcze daleko i z daleka doskonale mnie widzi. Tyle że myśli, że ja się zatrzymam, poczekam aż on dojedzie, przejedzie, odjedzie i dopiero ja przejdę.
        Ma obowiązek zwolnić.
    • Gość: Krakuska 40 kolizji od rana w Krakowie. Potrąceni piesi IP: *.ghnet.pl 27.03.13, 20:49
      Jakoś mi się to dobrze wpisuje w buńczuczność kierowców, którzy powpisywali się chamsko pod artykułem o rowerzystach. Ciekawe ile tych dzisiejszych kolizji było z winy pieszych i rowerzystów. Trudne warunki nie usprawiedliwiają, jak sa trudne to trzeba jazdę dostosować do tych warunków. W swoich autkach jesteście potencjalnymi mordercami.
      • Gość: krakus Re: 40 kolizji od rana w Krakowie. Potrąceni pies IP: *.opera-mini.net 28.03.13, 12:13
        A ty ośle zrozum w końcu, ze jezdnia jest do jeżdżenia a chodnik do chodzenia. To nie kierowca wjechał na chodnik, tylko idiota pieszy wlazł pod jadący pojazd. Jak widać, że samochód jedzie to należy poczekać aż przejedzie i dopiero wtedy przechodzić i to tylko w wyznaczonym dla pieszych przejściach a nie jak krowy na pastwisku łazić wzdłuż i w poprzek. Nawet bezrozumny kretyn powinien mieć instynkt samozachowawczy i pilnować swojej d... .
        Dodam jeszcze, że łatwiej zatrzymać się pieszemu i zrobi to na krótszym odcinku niż kierowcy.
    • Gość: ZR by MG:) Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 21:44
      wszystko zależy od prędkości
      • Gość: ZR Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 23:16
        Fakt. Nie wchodzę komuś 20 metrów przed maską na jezdni do 70km/h.
        Nie jestem ani samobójcą, ani nie jestem złośliwy. Nie chodzi o to, by kierowcy utrudnić jazdę.

Chodzi o to, by kierowcy nauczyli się, że pieszy na pasach ma pierwszeństwo.
        Przepuszczenie pieszego to nie (tylko) kultura, ale normalny obowiązek kierowcy. Taki sam, jak zatrzymanie na czerwonym, albo zakaz jazdy pod prąd.

Jak tak dalej pójdzie, to niestety trzeba będzie w PORD zlikwidować przepis zakazujący wtargnięcia bezpośrednio przed pojazd. Z rowerzystami tak już się stało.
        Tego państwo kierowcy chcą? By piesi mieli bezwzględne pierwszeństwo na pasach?

A całą sprawę można rozwiązać bardzo prosto: kierowca odpowiednio wcześnie puszcza gaz, pieszy sprawnie przechodzi, utrzymując kontakt wzrokowy z kierowcą, kierowca dodaje gazu.

Wystarczy chcieć.

• Gość: kompozytor Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.opera-mini.net 28.03.13, 12:24
          Kierowca musi przepuścić pieszego, jeżeli pieszy już znajduje się na przejściu, ale nie ma obowiązku przewidywać, że stojący obok przejścia nagle wbiegną na jezdnię. Tylko takie przypadki przyczyniają się do powrotu u pieszych rozumu z d.... do głowy. W szpitalu mają dużo czasu na analizę. Dawniej za czasów tzw. "komuny" był przepis, że piesi mają pierwszeństwo przejścia, jeżeli będą conajmniej 3 osoby. Teraz jakis kretyn zlikwidował ten przepis i piesi jak bydło łażą gęsiego, pojedynczo, blokując ruch i w ten sposób nie można by wogóle przejechać przez miasto.
          • Gość: ZR Re: 35 kolizji od rana w Krakowie! Na szczęście n IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 13:20
            Ano właśnie. Ja byłem już na przejściu, a kierowca
    • Gość: mark4 40 kolizji od rana w Krakowie. Potrąceni piesi IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.13, 07:14
      Do zastanowienia , co by było gdyby w Polsce wprowadzono obowiązek zatrzymywania się i przepuszczania pieszych przy oznakowanym przejściu w terenie zabudowanym ? a wszystkim głąbom za kierownicą polecam zastanowić się czy jutro wy nie będziecie czekać na przejściu , może wasi schorowani rodzice albo żony z dziećmi ......
    • euro-news 40 kolizji od rana w Krakowie. Potrąceni piesi 28.03.13, 09:40
      pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiede%C5%84ska_o_ruchu_drogowym
      • euro-news Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym 28.03.13, 09:43
        euro-news napisała:

> pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiede%C5%84ska_o_ruchu_drogowym

jeżeli ruch pojazdów na tym przejściu nie jest kierowany sygnałami świetlnymi ruchu lub przez funkcjonariusza kierującego ruchem, kierujący powinni zbliżać się do tego przejścia tylko z odpowiednio zmniejszoną szybkością, aby nie narażać na niebezpieczeństwo pieszych, którzy znajdują się na przejściu lub wchodzą na nie; w razie potrzeby powinni zatrzymać się w celu przepuszczenia pieszych.
        • Gość: Kaiser at Re: Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym IP: *.opera-mini.net 28.03.13, 12:27
          Dlaczego Konwecja Wiedeńska ma obowiązywać tylko w tym jednym przypadku? Inne przepisy są już niewygodne?.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka