Dodaj do ulubionych

Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl...

• Gość: vb Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.devs.futuro.pl 06.06.13, 15:27
      Budujcie, co chcecie, ale nazywajcie rzeczy po imieniu. Chodzi po prostu o postawienie kolejnego sklepu spożywczego, odzieżowego oraz kilku jadłodajni.
    • Gość: px Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 06.06.13, 15:45
      świetne, mam nadzieje ze powstanie
    • Gość: Assakari Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 16:29
      Jednym słowem chcą zafundować upadek Jubilata i sklepów na zwierzynieckiej. oraz zakorkować do reszty już i tak najbardziej obciążone skrzyżowania w mieście. Kolejne pytanie - czy na tej wizualizacji dobrze oddano skalę? zwłaszcza na rzucie z góry mam wrażenie, że zabetonowana część pomiędzy ulicami Focha i 3 maja jest znacznie większa niż obecnie ze nie wspomnę o wielgaśnej płycie przed Muzeum! A gdzie wcinający się w to miejsce kawałek błoń? A gdzie jakiś zieleniec krzaki drzewa? Ma powstać kolejna "betonówa" jak przed galerią krakowska?!
      • Gość: drd Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.va-router.com.pl 06.06.13, 17:21
        Oczyszczenie przestrzeni pomiędzy gmachem Muzeum, a Cracovia na wizualizacjach ma na celu ukrycie wielkich gabarytów nowego budynku. Inaczej mówiąc Echo na wizualizacjach przywłaszcza przestrzeń spod Muzeum do celów ratowania "lekkości" swojego projektu, który przytłoczy to miejsce. Z tego samego powodu oprócz drzew, zniknął też przystanek tramwajowy.
    • Gość: pik Koszmar! IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 16:40
      Nowa koszmarna narośl na starym okropnym budynku. A była szansa nawiązać do dobrego projektu stadionu.
      Panie Profesorze, ależ nieładnie się Pan sprzedał.
      • Gość: jacuś Re: Koszmar! IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.13, 20:25
        Profesor nie miał nigdy nic ciekawego na sprzedaż.
    • bussie Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... 06.06.13, 16:52
      Zgadzam się, że prezentacja fałszuje obraz zagospodarowania przestrzeni. Po poszerzeniu budynku przy ulicy zostanie tylko chodnik, a nie plac.
      Mam nadzieję, że inwestor dotrzymałby obietnicy i to Kijów byłby odpowiedzialny za ofertę kinową.
      Ale przede wszystkim, czego chyba nikt jeszcze nie zauważył, nie można dopuścić, aby ten budynek dominował swoją bryłą nad otoczeniem, nad dużo ciekawszą architekturą kina i kamienic po drugiej stronie alei. Na wizualizacjach i prezentacji zamieszczonej na youtube widać że budynek miałby być wyższy o kilka kondygnacji od stadionu Cracovii. Wydaje mi się, że skoro stadion sportowy zmieścił się w takiej wysokości zabudowy, to budynek o charakterze biurowo-handlowym też powinien. Inaczej możemy od razu głosować na niego w konkursie na Archiszopę.
      Poza tym powtórzę za licznymi głosami: galeria handlowa - nie, hotel z centrum konferencyjnym, weselnym lub spa - tak.
    • Gość: policzmyglosy skandal! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 06.06.13, 17:18

1. Od kiedy to jest zgoda by powstała tam przestrzeń handlowa?
      2.gdzie będą parkowane samochody?
      3. pokażcie wizualizacje Galerii Krakowskiej i realne zdjęcia tak dla ochłonięcia...

jestem zażenowany tym co się dzieje w Krakowie, na całym cywilizowanym świecie centra handlowe mogą być odsuwane poza centrum a w Krakowie buduje się galerię w jednym z najbardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc...

do poczytania
      krakow.gazeta.pl/krakow/1,35812,9359458,Hotel_Cracovia__zmierzch_krakowskiej_legendy.html
    • Gość: Jaccord Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 17:25
      Tyle się męczyli, stękali i tajniaczyli i to wszystko? Nic nowego ponad to co już jest w formie istniejącego hotelu. Ot dobudówka.

No i gdzie zieleń?? Jakieś donice? kawałek trawy? Drzewko? Cokolwiek?
      • Gość: op Beznadziejna narośl - ŻENADA IP: *.gemini.net.pl 06.06.13, 23:46
        Obecny hotel jest lekki, wystarczyłoby tylko odświeżyć elewację. A tutaj stawia się dwa razy większego kloca przed nim, bez żadnego wyrazu.
    • Gość: Janek Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 17:34
      "śródmiejskiego domu handlowego o powierzchni 28 tysięcy metrów kwadratowych, na której znajdzie się miejsce dla sklepów, restauracji, przestrzeni wystawienniczych i funkcji rekreacyjnych..." - czytając to mam przed oczyma Galerie Bonarkę czy też Galerie Krakowską, tez tam są sklepy, przestrzenie wystawiennicze i fitnesy dla rekreacji.
      Podstawowe pytanie po co nam kolejny taki obiekt niecałe 1000 m od Rynku Głównego??
      Jeszcze śmieszniej brzmi "parking podziemny dla 760 samochodów. Z tego ponad 200 miejsc ma pełnić funkcję ogólnodostępnego, miejskiego parkingu." - nie wiem czy projektanci zdają sobie sprawy co to znaczy parking otwarty miejski, w strefie parkowania (w ich tok myślenia już nawet nie wnikam).
      Ludzie opamiętajmy się, galeria która powstanie zniszczy widok na błonia i kopiec, zmniejszy przepływ powietrza z zakorkowanych alei, zabije zieleń, która teraz jest obecna na skwerze przed muzeum i dawnym hotelem. Nowoczesne sklepy i duży spożywczy zabije lokalny handel w małych kioskach, co za tym idzie wzrośnie bezrobocie. Galeria nie zatrudni tych ludzi, a studentów lub ludzi którym nie trzeba będzie opłacać składek ZUS i NFZ. O utrudnieniu ruchu nawet nie wspomnę. Czy opłacani przez inwestora projektanci będą wiedzieli lepiej czego chcą mieszkańcy czy może przekabacą nas aby zgodzić się na kolejny handlowy gniot w centrum miasta w zamian za obietnice taniej marchewki w hipermarkecie??
      Zadajmy sobie także pytanie, ile razy byliśmy w którejś galerii żeby obejrzeć wystawy?? Jeśli prawie wcale to po co kolejna przestrzeń wystawiennicza w mieście gdzie galerii, muzeów i innych instytucji kultury w których można prezentować swoje pracy jest więcej niż normalnych sklepików na Rynku. Pamiętajcie też że przestrzeń nawet ta wystawiennicza musi się zwrócić, a to odbije się na cenach.

• Gość: wrednyj Wizualizajca jak z reklamy kolejnego pseudo ... IP: *.ists.pl 06.06.13, 17:59
      apartamentowca na zadupiu Krakowa. A tak na prawdę pewnie 99% komentujących wie jak wygląda teren przed Cracovia. I ho ho ten szeroki chodnik, skwerek dla pieszych.
      Nawet porządnej wizualizacji oddającej rzeczywistość nie umieją zrobić.
      Powstanie kolejne nic tak jak ktoś wyżej napisał z McRestaruacja i innym Haemem.

+ brak zieleni to liczę, że grafikowi puściła fantazja a nie, że jest to docelowy projekt.

p.s ostatnio mogłem zobaczyć budynek i plac wokół terenu Muzeum Żydowskiego w Warszawie - tam jakoś zostawili drzewa
    • Gość: bzzyk Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 18:00
      Po pierwsze inwestor zapewne to rozumie, ale nigdy nie weźmie tego pod wagę. Przyczyna jest prozaiczna. Zieleń nie jest inwestycją, zieleń nie zarabia.
      Poza tym mam wątpliwość poważniejszą, ogólniejszej natury. Doświadczenie uczy, że w Krakowie żadna inwestycja deweloperska nie została wykonana zgodnie z projektem. Czy w obecnym stanie prawnym miasto ma realne możliwości dopilnowania, by inwestycja powstawała dokładnie według zatwierdzonego projektem? Moim zdaniem absolutnie nie. Przypuszczam, że ten projekt jest wyłączne elementem gry medialnej. Rzeczywiste zamiary dewelopera zobaczymy po zakończeniu inwestycji.
    • Gość: Rudix Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 06.06.13, 18:04
      Powinni to dziadostwo w pizdu zburzyć i nic tam nie stawiać.
    • Gość: jacuś Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.13, 18:16
      Obok masz Błonia kretynie
      • piq tjaaa, parobku,... 06.06.13, 18:53
        ...przypomniała mi się wypowiedź jednego (napływowego) radnego, który powiedział, że nie po to sprowadzał się do Krakowa, żeby na drzewa patrzeć. Kretynem jesteś ty, parobasie, podobnie jak hołota, która próbuje to coś wstawić w newralgiczne urbanistycznie i funkcjonalnie miejsce miasta. Oraz sprzedawczycy, którzy to zaprojektowali.
    • Gość: Ufo Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 18:39
      Panie Profesorze, jak mógł się Pan tak sprzedać???
    • tomeyk Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia 06.06.13, 18:49
      A tak swoją drogą, na stronie poświęconej temu projektowi, Echo echo prezentuje niszczejącą Cracovię (wpis "Stan techniczny budynku byłego hotelu Cracovia"), wrzucając zdjęcia pęknięć na murach, słupach, łuszczących się okładzin.
      Ciekaw jestem, po jakim czasie ten nowy błyszczący klocek też będzie się tak sypał, skoro Echo nie potrafi utrzymać w odpowiednim stanie już istniejącego budynku. Może się to skończyć tak, że 10 lat będziemy tu mieli 2 razy większą, sypiącą się ruderę.
    • Gość: vvv Nie ma zgody na odcięcie Błoń od centrum! IP: *.ists.pl 06.06.13, 18:57
      Tak samo nie ma zgody na zepsucie jednej z najlepszych perspektyw jakie jeszcze pozostały w tym mieście z dawnych czasów - z Plant w stronę Kopca Kościuszki.
    • piq problem polega nawet nie na tym, jak to wygląda,.. 06.06.13, 19:01
      ...tylko na tym, co tam będzie. Parking pod tą "galerią" na 750 aut to gigantyczne zwiększenie natężenia ruchu w okolicy, zwłaszcza na notorycznie korkujące się aleje i Focha.
      Do praktycznej analizy wystarczy mecz na Cracovii: tak by było bez przerwy w godzinach pracy tej "galerii". A Cenckiewicz ma krechę. Profesor architektury nie ma prawa sygnować pewnych oczywiście bzdurnych rozwiązań bez względu na zarabiane za to pieniądze, bo to intelektualne i zawodowe qrestwo. Niestety wśród architektów pleni się choroba potakiwania Panu Inwestorowi bez względu na to, co Pan Inwestor, często o mentalności dawnego konika spod peweksu albo nagle wbogaconego pastucha, wybredzi.
    • Gość: Kajzer Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 19:44
      Ok, a ja się zapytam tych co narzekają na starą bryłę: czy to co teraz zostało nam zaprezentowane to nie jest właśnie ogromny KLOC? Zamiast wartościowego, niepowtarzalnego budynku który tylko czeka na odświeżenie i renowacje dostaliśmy 2x bardziej masywny, masowy, niewyróżniający się bunkier z kolejną galeryją z wyimaginowaną betonową pustynią przed.
    • Gość: gość Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 20:08
      Po co nam w Krakowie kolejne centrum handlowe? PO CO?
      • Gość: skuda Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.kielce.net.pl 06.06.13, 20:54
        po co? spytaj sie tych milionów, co dziń w dzień walą do krakowskiej.
        • Gość: gość Re: Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 22:11
          miliony? chyba w twojej chorej wyobraźni
    • Gość: jerzy Krakusiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 20:29
      od ponad 60 lat mieszkam niedaleko Placu Na Stawach, praktycznie każdego dnia przechodzę koło hotelu Cracovia i tak sobie myślę że największym nieszczęściem Krakowa są "krakusiki"... oni znają się na wszystkim, a już z architektury to chyba się doktoryzowali. Nie mam sklerozy ale nie mogę sobie przypomnieć żadnej budowy i żadnego projektu który nie byłby oprotestowany, bo zasłaniał Wawel albo inną świętą budowlę. Dobrze że jesteście czujni... dzięki wam do Szkieletora, hotelu Forum i motelu Krak dołączy jeszcze Cracovia. Zróbcie tam kaplicę dla kibiców Cracovii i broń boże nie odnawiać... ruiny piękne są. Jakież piękne były czasy bez konserwatora zabytków i miejskiego architekta. Już sobie wyobrażam Kraków jakby działali od 500 lat :-)))
      • Gość: vvv jerzyki IP: *.ists.pl 06.06.13, 20:44
        To co po Cracovii? Może tak Plac na Stawach zabudujemy jakimś gustownym apartamentowcem zrównanym wysokością do wieżowca przy Komorowskiego.
        • Gość: jerzy Re: jerzyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 22:03
          50 lat temu u wylotu Kraszewskiego stała taka zielona budka z dykty i sprzedawano w niej pieczywo, wzdłuż ul Komorowskiego stał barak mieszkalny a przed nim rząd "czynnych" i okropnie smierdzących w lecie sławojek.
          Ach jaka szkoda że tego już nie ma... przyjeżdżałbym tam powspominać czasy dzieciństwa.
          Jaka szkoda że nie dostrzegł piękna tego zespołu placowego konserwator zabytków.
      • Gość: kaj2756 Re: Krakusiki IP: *.devs.futuro.pl 11.06.13, 20:03
        Nie kaplica następny kościół.:))
    • romaja Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... 06.06.13, 21:38
      Bezczelne scyzoryki wypierd...lać stąd! Kioski Kolportera se mogą stawiać. Oby Pani Kotarba nie uległa szantażowi. A Pan Panie Cenckiewicz nie niszcz Pan nazwiska!
    • dbs2004 Placu na stawach nie będzie 06.06.13, 23:00
      bo są już plany poszerzenia Senatorskiej, tak żeby łatwiej było dojeżdżać do galerii.
      Ludzie brońcie się!
      • Gość: aa Hotel Cracovia musi zostać! IP: *.gemini.net.pl 06.06.13, 23:43
        Do diabła z tandetną galerią, nawet Kielcom takiej nie życzę
      • 7ogamihcra Re: Placu na stawach nie będzie 14.06.13, 08:48
        Rzadko kiedy można przeczytać taką kompletną bzdurę, jak to twoje hasełko.
    • atosatos1 W upalne dni, gdy temeratura sięga 28-30stopni C 07.06.13, 01:09
      torturą stanie się przejście przez taki plac bez drzew dających trochę cienia, bez krzewów.
      Jak na pustyni.
    • Gość: gość Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... IP: *.dsl.telepac.pt 07.06.13, 01:26
      Projekt jest tragiczny. Styl tandetnej galerii handlowej. Niestety nie mam złudzeń, z pewnością zostanie zrealizowany. Kraków bezbłędnie i wyraźnie zmierza do celu, konserwatywnego, zapyziałego zadupia. Estetycznej pustyni, oazy bezguścia i bubla.
    • strozan Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... 07.06.13, 05:06
      Kolejne centrum handlowe, kultura w Krakowie kończyć się będzie w kinach. Padnie nie tylko Jubilat, plac Na Stawach, sklepy na stadionie Cracovii ale także teatr Stu. A my będziemy z podatków utrzymywać bezrobotnych i płacić na utrzymanie mijskiego przeciż stadionu.
      Bryła też nie jest ładna!
    • rosynanta Co zamiast hotelu Cracovia? Inwestor ujawnia pl... 07.06.13, 09:42
      Projekt jest na pewno estetyczny. Podoba mi się, ale mam nadzieję, że przez niedopatrzenie nie uwzględnili w nim jakichś drzewek czy klombów. Średnio zachwyca mnie ta równiutka elewacja - w sam raz pod kolejne płachty z reklamami... Chyba że zabronią, w co wątpię.

Właściwie to nie rozumiem afery z tym hotelem. Jak mieli go zamknąć, to wszyscy naciskali, żeby a) nie było tam nowego hotelu, i b) nie burzyć. No to nie zburzyli, a w kontrakcie jest, że nowy właściciel nie może prowadzić tam działalności hotelarskiej przez X lat. Macie co chcieliście.

A teraz narzekanie, że centrum handlowe, że parking. A co tam mają zrobić? Paintball jak w Forum? A może squat? Budynki tej wielkości to na świecie są zwykle muzea (już jest naprzeciwko, no i średnio się na takim czymś zarabia), kina (już jest obok), sklepy wielkopowierzchniowe albo parkingi. Ewentualnie dworce, ale to też już mamy.

Niech sobie są sklepy, komu to przeszkadza? A co jak co, ale parkingów przecież potrzebujemy - mnie akurat na nic, bo w trosce o miasto, które kocham, poruszam się zbiorkomem albo rowerem, ale ciągle o tym czytam. Malkontenctwo krakowskie w czystej postaci, wszystko źle :-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka