Dodaj do ulubionych

Kryspinów

29.07.04, 08:02
W Kryspinowie za postawienie samochodu na poboczu drogi przejazdowej biorą 5
zł.Oczywiście jest to parking niestrzeżony. Czy może ktoś wie czy to jest w
porządku? Czy pobocze drogi możę byż własnością prywatną? Nie wspomnę o
policji która nagania im klientów.
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Kryspinów 29.07.04, 08:49
      jest to własność prywatna, cena jest za cały dzień, więc wcale nie taka wysoka,
      to jest w porządku, bo sam znasz zapewne wiele niestrzeżonych płatnych
      parkingów w innych miejscach...
      policji naganiającej klientów nie widziałem, choć znam kryspinów świetnie...
    • tangel Re: Kryspinów 29.07.04, 09:05
      Własnie o własność prywatną mi chodzi. Pobocze drogi nie jest własnością
      prywatną. Droga odejmuje drogę i kawałek bobocza. Ja nie mówię o częśći
      Kryspinowa za ogrodzeniem czy o zatoczkach. Ja mówię o poboczu z lewej
      strony /jadąc od Krakowa/ gdzie z trudem miesci się samochód. Co do policji to
      trzeba było ich widzieć w niedzielę. Dopiero jak nie było gdzie polca wcisnąć
      to się zmyli. Póki było miejsce na parkingu to ładowali mandaty tym z prawej
      strony. Potem mimo, że kupa samochodów parkowała nie prawidłowo, nawet nie
      zwracali uwagi. Ale jestem przyzwyczajona że są równi i równiejsi.
      • peteen Re: Kryspinów 29.07.04, 09:09
        cały ten teren jest w prywatnych rękach, parkujesz nie na poboczu, jeno na
        trawie przy płocie, a to już insza inszość...
        tak czy siak problem ciągle tkwi w tym, że nie mamy sensownych miejsc
        rekreacyjnych w bliskości miasta i stąd te "śledzie w beczce"...

ps. pardon, że pisałem do ciebie, jako do faceta...
        • tangel Re: Kryspinów 29.07.04, 09:20
          To dlaczego sobie właściel nie postawił tego płotu zaraz przy asfalcie. Otóż
          dlatego ,że różnica między płotem a asfaltem to pobocze. Zresztą zadam sobie
          ten trud i sprawdzę to w Zarządzie Dróg. I to nie dlatego żebym była pazyrna na
          te 5 zł , tylko ciągle nowe zakazy, szlabany, przeszkody. I nic w zamian. A że
          w Krakowie i okolicach brak terenów rekreacyjnych to fakt. To też właściciele
          Kryspinowa zachowują się jak monopoliści.
          • peteen Re: Kryspinów 29.07.04, 09:26
            wolna konkurencja, kapitalizm krwiożerczy etc. etc.
            a zarbiają bajkowo, to fakt...
            popatrz na płot, który sterczy z małego jeziora, tego kawalątka (kilkanaście
            metrów kwadratowych) jeden miś nie chce sprzedać drugiemu, do którego należy
            reszta jeziora, śmieszne, co ? tak, ale nie w tym kraju, tu to normalka...
            • tangel Re: Kryspinów 29.07.04, 09:28
              I właśnie dlatego będę drążyć temat. Nie chodzi mi o to ża zarabiają, pracują,
              dbają niech zarabiają. Tylko że nie za wszelką cenę.
              • peteen Re: Kryspinów 29.07.04, 09:30
                powodzenia, a daj znac o wynikach "drążenia" !
                • tangel Re: Kryspinów 29.07.04, 09:40
                  Ok.Dam znać.
                  • zielonki Re: Kryspinów ... 29.07.04, 12:25
                    Onegdaj byłem na Słowacji. Była bardzo podobna sytuacja. Pobocze drogi,
                    dojazdowej do jeziora i wzdłuż drogi zaparkowane samochody. Wśród nich kręcący
                    sie jacyś obywatele w fartuszkach odblaskowych zbierający opłaty za parking.
                    Płacący otrzymywał jakieś kwity nawet. Ale mój poirytowany znajomy z ciekawości
                    zadzwonił na słowacką policję. Ta po godzinie przyjechała i biznesmenów
                    przepędziła. Okazało się, że wszystko było nielegalne. Pobocze drogi nawet jak
                    jest prztwatnym gruntem to z definicji jest w zarządzie zarządcy drogi. W
                    Krakowie jest wiele takich sytuacji. Czy myślicie że np pas drogowy ul.
                    Floriańskiej należy w całości do gminy? Te grunty mają wielu właścicieli.
                    Tak więc drąż temat do skutku!
                    • tangel Re: Kryspinów ... 29.07.04, 13:14
                      Ok.Będę drążyć. Ci co biorą kasę za pobocze drogi mają w nazwie "Mały
                      Kryspinów" i coś jeszcze. Nie dam już się zrobić.
                • tangel Re: Kryspinów 29.07.04, 12:21
                  Na stronie www.kryspinów.com.pl jest wyjaśnienie zarządu spólki w sprawie opłat
                  za parking. Zwyczajnie jakiś cwaniaczek się pod nich podpioł.Przepraszam też
                  Policję , chyba się czepiam.
        • Gość: Pchacz Kuriewny. Re: Kryspinów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 16:23
          Sensowne miejsca rekreacyjne szybko znikają, niestety. Jak w latach 70 na
          stawkach na Salwatorze, pięknym rereacyjnym miejscu utopił się syn jakiegoś
          prominenta to zamiast ukarać ojca za niedopilnowanie dziecka zasypano stawki.
          To dopiero paranoja, typowo polskie bezmózgowie. Mimo zmian ustrojowych
          kretynizm pozostał. Teraz już nowi ci "prawidłowi i słuszni" zabudowywują Górki
          Bodzowskie i przyległe tereny a na zachodniej ich stronie oczywiście czarni
          budują "Ośrodek pomocy". Od południowej strony tez czarni -kaplica i nowe
          miejsce pod kościół którego działalność niedługo będzie "niezbędna" bo zabudowa
          i zgody na budowanie następnych domów mówią same za siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka