Dodaj do ulubionych

Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim...

31.07.13, 11:43
MPK jest be? Na rowerek proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: rtg7 Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: 79.141.166.* 31.07.13, 11:50
      Transportu oczekuję, że wreszcie poważnie zajmie się tym problemem i zmobilizuje przewoźników do solidnego wykonywania usług, za które płacimy.

płacicie tylko część, resztę musi dopłacać miasto - wymagać będzie można jak mpk będzie faktycznie utrzymywane przez pasażerów.
      • Gość: Małego Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 12:12
        Jak rozumiem, miasto dopłaca resztę z jakiegoś cudownego źródełka gotówki? A mnie się wydawało, że z pieniędzy od nas, podatników. Płacę za bilet ze swoich pieniędzy i również z moich pieniędzy miasto dopłaca do tego biznesu.
        • Gość: lol Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: 79.141.166.* 31.07.13, 12:31
          dopłaca, a nie bardzo ma z czego więc kombinuje z obcinaniem linii i kursów, a także oszczędza gdzie indziej - na przykład na klimatyzacji.......
          • Gość: wesoły Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.compower.pl 31.07.13, 15:34
            Nie ma z czego? Może stadion jakiś wybudują i zarobią??
        • Gość: krak stary Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 12:48
          Dopłacamy do MPK i dróg my mieszkańcy tj. właściciele nieruchomości ,natomast "kłusownicy" dojeżdżający (oraz tylko mieszkający/lokatorzy) spoza Krakowa łaskawie płacą tylko za bilet a jeszcze zajmują osiedlowe parkingi i drogi wybudowane na nasz koszt.No i oczywiście nieustannie sponsorujemy dwa kosztowne stadiony - na chwałę JM i radnych.
          Już was ponownie wybierzemy!!!
    • Gość: Kulfon Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: *.fibertech.net.pl 31.07.13, 11:50
      No niestety mi się tylko raz zdarzyło (na kilka miesięcy jazdy w żółtym autobusie) czuć że klimatyzacja działa. Przepis o tym żeby włączać klimatyzację gdy jest powyżej 26 stopni jest trochę dziwny. Autobus od rana jeździ i i robi się rano coraz cieplej. Zanim klimatyzacja zostanie włączona (sprawna) to już będzie na tyle ciepło że ludzie pootwierają wszystkie okna. Wtedy sygnał do włączenia klimatyzacji będzie bezsensowny, a wcześniej jazda z zamkniętymi oknami była bezsensowna.
      Dziwne że klimatyzacja nie ma swojego termostatu, skoro trzeba ją włączać manualnie - żeby nie było za zimno? Mogłaby się sama wyłączać. Nawet gdy jest zimno na zewnątrz to w przeciętnym aucie jest przydatna jesienią - osusza powietrze.
      Dobrze byłoby gdyby był wskaźnik optyczny w autobusach działającej klimatyzacji. Pasażerowie mieliby sygnał czy warto zamykać okna czy nie, albo czy jest o co się upominać. Oraz gdyby ktoś to kontrolował.
      Tak po prawdzie to kiedyś nie było klimatyzacji, były Ikarusy i wtedy świetnie się jeździło :) Jakieś takie przewiewne były :)
      • glas.rothar Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 01.08.13, 06:34
        > Dobrze byłoby gdyby był wskaźnik optyczny w autobusach działającej klimatyzacji

taka informacja, razem z nazwą przystanku, pozostałą trasą i aktualną datą i godziną, pojawia się na wyświetlaczach w autobusach. ale nie, nie w Krakowie, tylko w Warszawie. wyświetlacze są identyczne ale w Krk jakoś się ich używa do informowania o imieninach :)
    • kultureprofessoren Czy takie on/off kllimy nie sprzyja zagrzybianiu? 31.07.13, 11:54
      Nie znam sie specjalnie na klimatyzacji, ale moj znajomy co siedzi w temacie twerdzi, ze jezeli pojazd jest w nia wyposazony to powinna byc ona uzywana w sposob ciagly, bo w przeciwnym razie ulega zagrzybieniu. Jesli to prawda, to ciekaw jestem w jakim stanie jest ta w autobusach miejskich, skoro wlaczaja i wylaczaja kiedy im pasuje...
    • Gość: aaa Ciekawe, a u mnie w aucie działa IP: *.ghnet.pl 31.07.13, 12:00
      Chyba dziś znów nie skorzystam z empeku...
    • Gość: Gloszoffu Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 12:04
      Na rowerek? Zapraszam do mnie - powiedz mojemu ojcu, choremu na Parkinsona, żeby wsiadł na rower, skończony, niewrazliwy kretynie! Jest już w zbyt poważnym stanie żeby samodzielnie jeździć samochodem, a nie zawsze możemy go podwieźć. Ale co taki debil może zrozumieć, wiadomo, on ma rower, to jest lepszy niż reszta ludzkości, o innych, słabych i chorych nie pomyśli. Matka musi byc z Ciebie dumna, ze Cię na takie byle wychowała.
      • Gość: lol Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: 79.141.166.* 31.07.13, 12:26
        >Zapraszam do mnie - powiedz mojemu ojcu, choremu na Parkinsona, żeby wsiadł na rower

niech wsiądzie.
        • Gość: Aleznieczulica Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 17:01
          Kolejne bydlę, pozostaje współczuć tylko nie wiem, czy Tobie, czy Twojej matce że taki śmieć wychowała (choć skoro Cię tak wychowała to też duużo o niej mówi)
          • Gość: lol Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: 95.141.29.* 31.07.13, 18:21
            ciebie za to "wychowała" chyba ulica, nikt nikomu nie każe rowerem jeździć, ktoś tylko wspomniał o takiej możliwości a ty wyzywasz od kretynów, debili i bydląt :) Wzorowa katoliczka, duma rodziców :) I taka patologia jak ty chce pisać o wychowaniu? To chyba jakieś żarty :)
      • teczowa-szmata Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 31.07.13, 21:10
        Gość portalu: Gloszoffu napisał(a):
        Ale
        > co taki debil może zrozumieć, wiadomo, on ma rower
        masz kulturę ze hej, tata mało lał po pustym łbie?

Tata nieklimatyzowanym autobusem nie pojedzie?
    • Gość: ,,,,,,,,,,,, Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: *.admin.pk.edu.pl 31.07.13, 12:18
      W miniony poniedziałek temp.w cieniu +36st.
      Tramwaj nr 18 (o dziwo był to "bombardier"), okolice godziny 15tej: niewlaczona klimatyzacja przez cala trase (od petli do petli). Dlaczego?? Cytuje Pana Motorniczego: "bo nie działa popoludniu".
      • Gość: mz Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 13:02
        Przecież w tych bombardierach nie ma klimatyzacji.

Klimatyzacja jest w bombardierach jeżdżących na 13 i 50.
        • Gość: ,,,,,,,,,,,,, Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.admin.pk.edu.pl 31.07.13, 13:33
          Ha! Wlasnie to był ten nowszy model (nie ten co "zzazwyczaj" jeździ z nr 18).
          A odpowiedz Pana Motorniczego była: "nie dziala popołudniu".
          Jest, ale nie działa :-)))))))) BOSKO :-))))))))
          • Gość: sikor Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.ceti.pl 31.07.13, 14:10
            na 18 nie jeżdżą Bombardiery NGT8 tylko 3 wersje NGT6 a w nich nie ma klimy
            • Gość: ewa Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 16:26
              Jeżdżę 18 codziennie i czasami zdarza się, że klima jest włączona, więc pewnie pojazdy są używane na tej linii zamiennie.
              • Gość: x Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 17:11
                Przecież łatwo odróżnić starsze od nowszych bombardierów, nawet po samym wnętrzu.
                • tymon99 Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 01.08.13, 23:22
                  "starsze" i "nowsze" - to mylące kategorie.
              • Gość: sikor Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.ceti.pl 02.08.13, 15:04
                to nie klimatyzacja tylko wentylacja a to jest różnica.. tylko te 32 m bombardiery z podświetlanymi poręczami i wieloma ledowymi lampkami na suficie mają klimę
    • Gość: VicusZibra Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.capgemini.de 31.07.13, 12:20
      W żyć sobie ten rower wsadź. Najbardziej przydatny jest jak chcesz dojechać do pracy przy 37C, np.w koszuli. Bo wybroaź sobie, że żebyś ty mógł się cieszyć ze swojej fanaberii to ktoś inny musi cieżko pracować i płacić podatki, zebyś miał po czym jeździć.
      • Gość: lol Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: 79.141.166.* 31.07.13, 12:28
        >o wybroaź sobie, że żebyś ty mógł się cieszyć ze
        > swojej fanaberii to ktoś inny musi cieżko pracować i płacić podatki, zebyś mia
        > ł po czym jeździć.

to rowerzyści są zwolnieni z podatków? Gdzie mogę złożyć podanie o zwolnienie? Kupię specjalnie rower.
      • teczowa-szmata Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 31.07.13, 21:14
        Gość portalu: VicusZibra napisał(a):

> W żyć sobie ten rower wsadź. Najbardziej przydatny jest jak chcesz dojechać do
        > pracy przy 37C, np.w koszuli
        jakiś Hanys ?
        Bo wybroaź sobie, że żebyś ty mógł się cieszyć ze
        > swojej fanaberii to ktoś inny musi cieżko pracować i płacić podatki, zebyś mia
        > ł po czym jeździć.
        no faktycznie ciężko pracujesz w korporacji siedząc na necie, czy ja nie pracuję?
        • tymon99 Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 01.08.13, 23:23
          hanys umiałby napisać słowo "rzyć".
    • Gość: Ty Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: *.tktelekom.pl 31.07.13, 12:26
      Ha ha! Tak to właśnie jest jak się jeździ MPK. Gorąco w lecie, zimno w zimie, do tego śmierdzi, jest strasznie wolne i drogie. Wolę samochód, dojeżdżam szybciej, dokładnie na miejsce i zawsze z klimą.
    • Gość: Maciek K. Poziom usług firmy Mobilis jest żenujący. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 12:37
      Poziom usług firmy Mobilis jest żenujący, ale warunki jakie postawiono w przetargu są równie śmieszne.
      Gdy Mobilis wygrał pierwszy przetarg kilka lat temu na obsługę kilku krakowskich linii w tym m.in. 152 oczekiwałem pozytywnych zmian, a przede wszystkim konkurencji która zmobilizuje MPK do poprawy jakości autobusów.
      I tak było przez pierwszy rok. Nowe autobusy Solaris wyposażone w klimatyzację to była zmiana jakościowa. W dodatku linię obsługiwały tylko autobusy przegubowe i w częstotliwości co 15 minut przez cały dzień. Momentami była to przesada, wręcz niegospodarność miasta bo przez dużą część dnia te autobusu jeździły pustawe, więc obecna zmiana częstotliwości do 20 minut i zwiększenie jednocześnie częstotliwości 502 jest jak najbardziej słuszne.
      Wracając do tematu - przyszło lato... i czar prysł.
      Po pierwsze warunki przetargu określały konieczność włączenia klimatyzacji przy 25C w cieniu.
      Jak wiadomo takich dni w roku w Krakowie jest może 10-15, a każdy wie że wystarczy 20C w cieniu by autobus jadący w słońcu był rozgrzaną puszką, w której nie da się wytrzymać.
      Interwencje u kierowców nic nie skutkowały, więc dzwoniłem wielokrotnie na informacje Mobilis i wielokrotnie mówiono mi że temperatura wynosi np. 24,8C i nie mają obowiązku jej włączyć. Termometr pewnie mieli w sukiennicach, bo faktyczna temperatura w cieniu wynosiła w tym czasie np. 27C, co oznaczało w słońcu pewnie 35-40C.
      Dwa razy udało mi się, ale z 10 prób nic nie dało.
      W dodatku był taki czas, że w ogóle Mobilis wykasował swój numer z autobusów, by przypadkiem nikt do nich nie dzwonił.
      Na szczęście niektórzy kierowcy olewali te absurdalne przepisy i kilku obsługujących linię 152 włączało ją na własną odpowiedzialność. Jeden nawet podał mi prywatny numer do infolinii, bo oficjalnego nigdzie nie można było w tym czasie znaleźć.

Ogólnie z roku na rok poziom świadczonych usług przez Mobilis jest coraz słabszy, ale w tym roku jest jednak znacznie gorzej. Trafił mi się dzień, w którym jechałem 3 razy różnymi autobusami o różnej porze dnia i w każdym kierowca mówił, że klimatyzacja jest zepsuta.
      Dzwoniąc na infolinię udawali zdziwienie i twierdzili, że nie dostali takich zgłoszeń od kierowców i na pewno wszystko działa i jest włączone.

Teraz Mobilis wygrał dużo większy przetarg. Mam nadzieję, że zmieniono te idiotyczne zapisy o 25C.
      Tak na prawdę autobusy powinny jeździć na klimatyzacji cały rok, niezależnie od pogody, bo inaczej zawsze im będzie się psuła.

Na razie jak tylko mogę to omijam 152 i chociaż część trasy jeżdżę 292 i 502.
      Poziom autobusów MPK w tych ostatnich 4-5 latach się bardzo podniósł i tam bardzo rzadko zdarzają się takie dziwne sytuacje.
      • Gość: x Re: Poziom usług firmy Mobilis jest żenujący. IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 17:14
        Przydałby się wymóg nie tyle włączania klimatyzacji co zapewnienia określonej temperatury we wnętrzu, np. maksymalnie 21-22 stopni.
    • 1234qwerty Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... 31.07.13, 13:00
      Może trzeba opie...czom z ZIKiTu wyłączyć klime w ich biurach.
      • Gość: T Cz Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.mpk.krakow.pl 31.07.13, 14:07
        A ja wogole nie lubie klimatyzacji. Moja zona dostala od niej zapalenie krtani i zatok. Trwa to juz 10 dni!
        • Gość: x Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 17:15
          Bo z klimatyzacji trzeba umieć korzystać.
        • Gość: Powietrzak Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.143.citypartner.pl 01.08.13, 12:02
          a w ogole niech maz nauczy sie otrografii, zanim sie wypowiada w imieniu zony
        • tymon99 Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl 01.08.13, 17:11
          i tak siedzisz na forum, opowiadasz o żonie, godziny pracy lecą, a kto za to płaci?
          po ip sądząc, pasażerowie.
    • Gość: @@@ Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.13, 15:22
      własnie jakieś 1/2 godziny temu jechałam autobusem niby z klimatyzacją. Słychać było, że "chodzi" ale tylko słychać, absolutnie nie było czuć klimatyzacji, okna wszystkie zamknięte. W autobusie jak w saunie. Z ulgą wysiadłam, bowiem na zewnątrz było a wiele lepsze zimniejsze powietrze niż w "klimatyzowanym" autobusie.
    • Gość: wesoły Re: Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z kl IP: *.compower.pl 31.07.13, 15:29
      Na pewno chłodniej:-) Włączamy klimatyzację od 25 stopni. To magiczne zdanie wyjaśnia wszystko. Regulacja z minionej epoki. A wystarczy używać mózgu. W sumie to chyba najtrudniejsze dla kierowców autobusów i nie tylko:-)
    • Gość: krakus "Nowoczesny Bombardier nr 8" IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.13, 19:40
      "nowoczesny Bombardier nr 8" może mieć mały problem z włączeniem klimatyzacji, gdyż (zakładając, że chodzi o linię numer 8) są to Bombardiery NGT6, a te w żadnej serii nie miały klimatyzacji.
    • Gość: o hipokrycie Rzecznik Mobilisu? Hyra jest tylko doradcą IP: 5.172.252.* 31.07.13, 21:19
      Ten osobnik to hipokryta. On nie ma zielonego pojęcia o komunikacji. Nie chciałabyś wiedzieć, dlaczego trzymają go w Mobilisie. Zero ambicji, samozwańczy dyrektor, dziennikarz, nadzór ruchu i on sam chyba nawet nie wie co jeszcze> Poprzedź jego nazwisko słowami Ireneusz Michał, wygo0gluj i poczytaj. Włosy Ci się zjeżą ! Poczytaj o Mobilis w GoWork. A były rzecznik? - niech pozywa. Był raz w tv krakowskiej, jak udawał inspektora ruchu Mobilisa i Straż Miejska wlepiła mu mandat za jazdę w strefie bez uprawnień. Mobilis nie naprawia klimatyzacji - jedyne co zostaje to słać skargi do ZIKITu.
      • Gość: rer rer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 10:59
        Warto też wspomnieć o 304. Stan autobusów na tej linii pozostawia (lekko mówiąc) wiele do życzenia... O klimie nawet nie wspomnę - współczuję kierowcy, który cały dzień siedzi w takiej gorącej puszce...I trzymam kciuki, żeby nie dostał zawału ze mną w pojeździe...
    • Gość: krk Rozgrzany autobus przez miasto mknie. Co z klim... IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.13, 15:10
      a przepraszam ile kosztowaly te "stare" bombardiery nieposiadajace klimatyzacji?
      i kto wtedy odpowiadal za zamowienia?
      pewne jest, ze potem MACHLOJSKI obnosil sie latami jakie to cudny tabor mamy
      wiadomo, w sluzbowej limuzynie klima to standard...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka