Dodaj do ulubionych

WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU

• Gość: jacky Re: OFICJALNE PRZEDŁUŻENIE WAŻNOŚCI PRAW JAZDY IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.12.04, 18:43
      Biuro Komunikacji Społecznej Ministerstwa Infrastruktury informuję, że minister
      infrastruktury podpisał rozporządzenie przedłużające termin wymiany praw jazdy
      (wydanych od 1 stycznia 1984 r. do 30 kwietnia 1993 r.) do dnia 30 kwietnia
      2005 r.

Prawa jazdy będzie można więc wymieniać do końca kwietnia 2005 roku, a nie do
      końca tego roku, jak mówiły dotychczasowe przepisy. Dokumenty należy wymieniać
      w wydziałach komunikacji podlegających starostom.

Przepisy zezwalają na złożenie wniosku o wymianę prawa jazdy także za
      pośrednictwem poczty. Natomiast odbiór nowego dokumentu powinien nastąpić
      osobiście w celu unieważnienia posiadanego dotychczas prawa jazdy.

Żeby wymienić prawo jazdy, należy przynieść lub wysłać wypełniony wniosek,
      jedno zdjęcie 3,5 na 4,5 cm, kserokopię prawa jazdy oraz dowód uiszczenia
      opłaty, która wynosi 71 zł.
      • Gość: jacky Re: OFICJALNE PRZEDŁUŻENIE WAŻNOŚCI PRAW JAZDY IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.12.04, 12:53
        Mimo tego, na przykładzie tej decyzji lepiej wcześniej wymieniać dokumenty a
        nie zostawiać wszystko na ostanią chwilę
    • Gość: jacky Re: NIE MA JUŻ KOLEJEK PO WYMIANĘ/ZROBIENIE DOWODU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.12.04, 11:22
      po godz. 15.00 bez wiekszego oczekiwania każda osoba będzie przyjeta
    • Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.12.04, 12:36
      w dalszym ciągu czekam na Wasze pytania?
      • Gość: lekko starsza pani Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: 81.21.197.* 04.01.05, 12:06
        jak się anuluje ten dowód ?
        wydzierają np. zdjęcie czy coś takiego ?
        czy może tylko robią dziurki ?
        bo ja chcę mimo wszystko go zachować - razem ze zdjęciem
        • Gość: jacky Re: ODP... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 12:38
          Napiszę jak to jest w ustawie, w praktyce jest tak samo!

"Przy odbiorze nowego dowodu osobistego dotychczasowy dowód unieważnia się
          przez odcięcie lewego rogu o powierzchni co najmniej 1 cm2 i zwraca się z
          urzędu wnioskodawcy."

Tak unieważnia się dowód osobisty, zdjęcie zostaje na swoim miejscu; dziurek
          też żadnych się nie robi; otrzyma go Pani z powrotem na pamiątkę już jako
          nieważny dokument.
      • Gość: alicja z krainy Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:12
        Wymiana dowodów odbywa się do 18.00 - to znaczy o której mogę przyjść
        najpóźniej do urzędu (przy Rondzie) ? Czy za 10 szósta wystarczy, żeby złożyć
        wniosek ? A może kasę zamykają wcześniej ? To miejsce jest mi bardzo nie po
        drodze, daleko i od pracy, i od domu, do tego bez dobrego połączenia (MPK) -
        nie chcę chodzić więcej razy niż muszę.
        Nigdy jeszcze nie byłam w tym wydziale, ale przestraszyłam się jak przeczytałam
        tu o jakichś numerkach wydawanych po trzeciej; ja wtedy jeszcze pracuję. Bez
        numerka ani rusz ? Teraz przecież powinno być pusto

• Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 21:24
          Zacznijmy od końca, rzeczywiście po nowym roku w urzędzie są pustki, zatem nie
          widzę problemu. Myśle, że z numerakmi także dali sobie na razie spokój. O godz.
          17.50 to troszke za poźno, lepiej być za kwadrans aby spokojnie sobie opłacić
          wniosek i udac sie do box-u. Kasy również otwarte są do godz. 18.00.
          • Gość: alicja z krainy Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 19:11
            Dziękuję za odpowiedzi - teraz wiem chyba wszystko
            Takie informacje naprawdę ułatwiają życie, nieważne czy są umieszczane
            urzędowo, czy hobbystycznie
            • Gość: jacky Re: proszę bardzo... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 06.01.05, 07:41
              nie ma za co...
    • Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.01.05, 11:54
      duze kolejki juz minęły teraz od ręki można składać wnioski o dowód osobisty
      • Gość: olala Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 03.01.05, 16:48
        Mam pytanie- jaki jest okres czasu od zlozenia wniosku do odebrania dowodu i
        czy jest mozliwosc wymiany dowodu wczesniej, bez czekania na przyslugujaca date
        wymiany? dziekuje.
        • Gość: jacky Re: ODP.. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 09:03
          Ustawowy termin od momentu złozenia wniosku do odbioru nowego dowodu osobistego
          to 1 miesiąc zatem ok. 30 dni! Nie trzeba czekać na przysługującą datę - w
          każdej chwili można wymienić dowód (im wczśniej tym lepiej) złożyć o nowy dowód
          jeśli jest to kogoś pierwszy dowód. Zawsze od poniedziałku do
          piątku /codziennie/ w godz: 8:00 do 18:00. Teraz po nowym roku jest
          zdecydowanie mniej ludzi.
    • Gość: jacky Re: zachęcam wszystkich do wymiany dowodu osob. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.01.05, 08:04
      ruszcie się bo naprawdę nie ma kolejek, szczgólnie po 15.00
    • Gość: jacky Re: nikt nie pisze w tym wątku.... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 08:48
      a potem w urzedzie nie wiecie co robić aby zalatwic szybciej sprawe dowodu
      osobistego
      • mika_1 Re: nikt nie pisze w tym wątku.... 13.01.05, 13:11
        Tak, ja sie chce dowiedziec. Nie przebrnelam przez caly watek, bo nie milam
        kiedy. Wczoraj bylam w urzedzie miasta,kolo godz. 14 i byly tlumy. To mnie
        zniechecilo. Nie ma czasu na takie stanie.
        Pytanie - przychodze o godz. 17.30 i w ciemno mam isc do ktoregos z pokoi z
        moim wnioskiem? Czy zostane z hukiem wywalona za drzwi i bede musiala przyjsc
        nastepnego dnia po numerek?
        • Gość: jacky Re: nikt nie pisze w tym wątku.... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 19:06
          Jeśli jest się zameldowanym w Krakowie - Nowej Hucie (Osiedle Zgody 2) to nie
          ma z tym problemów, najlepiej przyjścć po 15.00 do pokoju 17 wtedy interesanci
          są przyjmowani na bieżaco bez oczekiwania w kolejce. Natomiast, jeśli jest się
          zameldowanym w Krakowie to sprawe załawia sie w box-ach na Powstania
          Warszawskiego 10 być może ten tłum nie był do dowodów osobistych. Tutaj jest
          róznie bo raz są numerki potem ich znów nie ma. Mysle że jeśli przyjdzie Pani
          po 17.00 bez problemu złoży pani wniosek o dowód osobity. Jest 7 stanowisk do
          przyjmowania wniosków.
      • Gość: dudek Re: to ja sobie pofrunę... IP: *.chello.pl 31.03.05, 11:08
        czas leci a ja sobie fruwam.....
        • Gość: jacky Re: to ja sobie pofrunę... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 01.04.05, 09:15
          można też pofrunąć prosto do urzędu, ładna pogoda nic nie stoji na
          przeszkodzie...
    • Gość: jacky od 17 stycznia 2004 urząd czynny do 18:00 - meldun IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.01.05, 00:18
      Urząd będzie pracował dłużej

Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski podjął decyzję o wydłużeniu czasu pracy
      niektórych stanowisk Urzędu Miasta Krakowa, zajmujących się głównie obsługą
      mieszkańców naszego Miasta do godziny 18:00. Nowe regulacje czasu pracy Urzędu
      przyjęte z myślą o sprawniejszym załatwianiu spraw krakowian w UMK będą
      obowiązywały od przyszłego tygodnia.

Poniżej podajemy wykaz placówek Urzędu Miasta przyjmujących mieszkańców w
      dodatkowych godzinach.

Wydział Architektury i Urbanistyki
      Od 17 stycznia 2005 roku do 31 marca 2005 pracownicy Punktu Obsługi Mieszkańców
      w Wydziale Architektury i Urbanistyki UMK przy Rynku Podgórskim 1 będą
      przyjmować mieszkańców Krakowa do godziny 18.00
      Obsługa stron w Punkcie Obsługi Mieszkańców odbywać się będzie w następujących
      miejscach:

w pokoju nr 8 (parter) -przyjmowanie wniosków, pism i podań

w pokoju nr 7 (parter) -warunki zabudowy- lokalizacja inwestycji celu
      publicznego.

w pokoju nr 6 (parter) - pozwolenia na budowę- zgłoszenia robót budowlanych -
      zaświadczenia o samodzielności lokalu.

Wydział Świadczeń Socjalnych (Referat Świadczeń Socjalnych) przy ulicy
      Halickiej 14a. Podczas pełnionych dyżurów mieszkańcy Krakowa będą mogli
      otrzymać i złożyć wniosek w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego:

w poniedziałki w godzinach od 17.00 do 18.00

od wtorku do piątku w godzinach od 15.30 do 18.00

Oprócz tego cały czas wnioski w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego są
      przyjmowane w siedzibie przy ulicy Św. Wawrzyńca 13 w godzinach pracy Urzędu
      Miasta Krakowa: w poniedziałki od 9.00 do 17.00, od wtorku do piątku od 8.00 do
      15.30.
      Wszyscy zainteresowani natomiast przyznaniem świadczenia rodzinnego będą mogli
      przy ulicy Halickiej 14 A odebrać i złożyć wniosek:

od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 - 18.00

Wydział Finansowy (Kasy)
      Od 20 stycznia przedłużony zostanie do godz. 18.00 czas pracy kas Wydziału
      Finansowego zlokalizowanych w budynku UMK przy pl. Wszystkich Świętych 3/4
      Od tego dnia wszystkie kasy Urzędu będą przyjmowały wpłaty wynikające z
      wszelkich tytułów płatniczych realizowanych przez Gminę Miejską Kraków. Trwają
      także przygotowania, aby już w lutym bieżącego roku można było w kasach UMK
      dokonywać wpłat również za pomocą kart płatniczych.
      Przypomnijmy, że dyżurne kasy Wydziału Podatków i Opłat zlokalizowane w Centrum
      Administracyjnym UMK przy al. Powstania Warszawskiego 10 oraz w budynku na os.
      Zgody 2 już teraz pracują do godz. 18.00.

Wydział Komunikacji
      Pracownicy Referatu Praw Jazdy i Rejestracji Pojazdów Wydziału Komunikacji przy
      al. Powstania Warszawskiego 10 i na oś. Zgody 2 przyjmują mieszkańców Krakowa
      do godziny 18.00
      W Referacie Praw Jazdy przy al. Powstania Warszawskiego 10 (wejście od ulicy
      Kordylewskiego) w godzinach od 15.00 do 18.00

wydawane są prawa jazdy, międzynarodowe prawa jazdy, pozwolenia tramwajowe,
      wtórniki tych dokumentów oraz świadectwa kwalifikacji.

przyjmowane są również wnioski o wymianę praw jazdy, międzynarodowych praw
      jazdy, pozwoleń tramwajowych.

W Referatach Rejestracji Pojazdów I i II przy al. Powstania Warszawskiego 10 (
      wejście od ulicy Kordylewskiego) w godzinach od 15.00 do 18.00 załatwiane są
      sprawy:

odbiór dowodu rejestracyjnego

realizowanie spraw związanych z rejestracją pojazdów.

W Referacie Rejestracji Pojazdów III na oś Zgody 2 w godzinach od 15.00 do
      18.00

przyjmowane są wnioski o wymianę praw jazdy, międzynarodowych praw jazdy,
      pozwoleń tramwajowych oraz wtórniki tych dokumentów.

odbiór dowodu rejestracyjnego

realizowanie spraw związanych z rejestracją pojazdów.

Wydział Spraw Administracyjnych
      Od 17 stycznia br. w godz. 15.30 do 18.00 mieszkańcy Krakowa będą przyjmowani w
      podanych niżej placówkach Wydziału:
      Centrum Administracyjne (wejście od ul.Kordylewskiego)

złożenie wniosku i odebranie dowodów osobistych
      przyjmowanie wniosków: stanowiska nr 71 -75 (rotacyjnie)
      wydawanie dowodów osobistych: stanowiska nr 87 -89

sprawy meldunkowe: stanowisko nr 58

ewidencja działalności gospodarczej: rotacyjnie boksy nr 80 - 84

stanowisko informacyjno - podawcze nr 3 (wyłącznie w poniedziałki).

Os. Zgody 2

złożenie wniosku i odebranie dowodów osobistych

przyjmowanie wniosków - pokój nr 17
      wydawanie dowodów - pokój nr 8

sprawy meldunkowe: pokój nr 17

Dziennik Podawczy Urzędu Miasta, Pl. Wszystkich Świętych 3/4:

przyjmowanie wniosków i pism mieszkańców
    • Gość: aga27 do Jacky IP: *.devs.futuro.pl 17.01.05, 13:03
      moja koleżanka obywatelka Polski, mieszkająca czasowo w USA, przyjeżdża do
      Polski i będzie chciała wymienić dowód osobisty. Wyszła tam za mąż. Czy będzie
      musiała przynieść przetłumaczony akt małżeństwa, czy może posłużyć się
      oryginałem w wersji angielskiej? I czy ewentualne tłumaczenie musi być wykonane
      przez tłumacza przysięgłego?
      • Gość: jacky Re: Jacky odpowiada IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.01.05, 20:13
        Aby wymienić dowód osobisty należy wcześniej udać się do USC w Krakowie aby
        umiejscowić akt małżeństwa w Krakowie (Polsce).

Odsyłam do wiadomości zawartych tu !!! (koniecznie proszę przeczytać w całości
        i wybrać najdogodniejszy dla Państwa wariant) :
        www.polandconsulateny.com/Consular_Info/Stan_cywilny.htm
        można tu przeczytac jak można to zrobić prztoczę najaważniejszą rzecz
        " AKT MAŁŻEŃSTWA
        1. TŁUMACZENIE AKTU
        - w Polsce - tłumaczenie może być dokonane wyłącznie przez tłumacza przysięgłego

- 3. UMIEJSCOWIENIE AKTU MAŁŻEŃSTWA W POLSCE
        Akty małżeństwa umiejscawia się w USC właściwym dla ostatniego miejsca
        zamieszkania jednego z małżonków." W tym przypadku będzie to USC w Krakowie.

A. Osobiście

W USC należy złożyć następujące dokumenty:

- oryginalny akt małżeństwa

- tłumaczenie aktu /zgodnie z pkt.1/

- ewentualnie oświadczenie o wyborze nazwiska złożone przed kierownikiem USC

B. Za pośrednictwem osób na stałe przebywających w Polsce

W USC należy złożyć następujące dokumenty:

- oryginalny akt małżeństwa

- tłumaczenie aktu /zgodnie z pkt.1/

- ewentualnie oświadczenie o wyborze nazwiska /zgodnie z pkt.2 A /

- pełnomocnictwo do umiejscowienia aktu w Państwa imieniu.

• Gość: aga27 Re: dzięki Jacky IP: *.devs.futuro.pl 17.01.05, 21:03
    • mika_1 Serdeczne dzieki!! 19.01.05, 11:53
      Dziekuje bardzo za info. Mnie chodzilo o Urzad Miasta i wymiane dowodow.
      Bylam tam wczoraj kolo godziny 17. I co? Dwie kasy czynne i jedna placaca
      osoba - ja jako druga. Dwoch panow siedziacych do zbierania wnioskow. Zanim
      wypelnilam wniosek, to juz byli wolni. Tak wiec moge powiedziec, ze wniosek
      zlozylam "z marszu":) Za miesiac odbieram i pojde wynienic prawdo jazdy.
      Bardzo dziekuje z info. To dzieki temu watkowi dowiedzialam sie, ze mozna pojsc
      pozniej.
      Zadnych numerków, nic. Wiecej bylo presonelu niz osob chcacych cos zalatwic.
      Cool.
      Trwalo to wszystko moze z 15 minut. To mi sie podoba:)
      Jeszcze raz dzieki:)
      • Gość: jacky Re: Serdeczne dzieki!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.01.05, 10:55
        I o to chodzi... aby w dogodnej dla krakowian porze załatwić sprawę w Urzędzie
        Miasta. Zawsze na początku roku mniej ludzi pojawia sie w UM, a popoludniami na
        bieżaco są załatwiani interesanci. Sami sprawdźcie...Teraz można sobie
        spokojnie wyrobiądź wymienić dowód osobisty bądź załatwić meldunek i inne spawy
        o których napisałem we wcześniejszym wątku.
        • Gość: zorientowany Re: Serdeczne dzieki!! IP: 149.156.140.* 25.01.05, 09:34
          Proponuję pracę na trzy zmiany, przez siedem dni w tygodniu.
          Komu to potrzebne ? Pracownicy siedzą po godzinach, aby obsłóżyć pojedynczych,
          spóźnionych z własnej winy petentów.Wszystko ku chwale nowej dyrekcji
          magistratu.

• mika_1 Re: Serdeczne dzieki!! 25.01.05, 11:56
            Srednio jestes zorientowany. Dowod wymieniam duuuzo przed czasem wlasnie po to,
            zeby nie stac w kolejkach.
            Takie usprawnienia sa potrzebne, bo nie moge sobie pozwolic na tracenie calego
            dnia w urzedzie miasta, ktory chyba jest glownie dla nas, mieszkancow.
          • Gość: jacky Re: Odp. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 25.01.05, 12:09
            Jeszcze się taki nie narodził aby każdemu dogodził. Myślę, że to rozwiązanie z
            pracą od poniedziałku do piątku od 8.00 do 18.00 jest bardzo dobrym
            rozwiązaniem w stosunku do mieszkańców Krakowa. Wcale nie są to pojedyncze
            przypadki. I tak w przypadku dowodow osobistych ludzie bardzo polubili składac
            wnioski popołudniami, jak również odbierać nowe dowodu. Rozumiem, że są jakies
            utrudnienia w związku z tym dla pracownikow. Ale zapewniam, że w wiekszosci
            pracownicy nie siedzą po godzinach. Popołudniu przyjmują w urzędzie inne osoby,
            które obsługują strony.

A tak na marginesie proszę wszystkich, którzy mogą wesprzeć dobrym słowem drugą
            zmianę obsługują interesantów w UMK (szczególnie dowody osobiste) o pisanie
            listów pod adresem sekratariatu:
            Pani Dyrektor Magistratu: Marta Nowak
            adres mail-owy:
            ziebaba@um.krakow.pl
    • Gość: jacky Re: pogoda urzędowa zatem czekam na pytania? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.01.05, 08:18
      ... i zachęcam do wizyt w urzędzie :)
    • Gość: jacky Re:czy aby wszystko już wiecie o dowodach i meldun IP: *.zax.pl / *.zax.pl 02.02.05, 07:55
      Czekam na Wasze pytania?
    • Gość: jacky Re: napiszcie jakie pytanie ??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.02.05, 08:11
      oczywiście w sprawie która jest w naszym wątku
    • Gość: aga27 Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 14:13
      chciałam zapytać czy również od pon do pt do 18 mogę odebrać dow. osob i prawo
      jazdy czy to tylko jest przedłużone przyjmowanie wniosków. Nowe dokumenty
      Odebrać miałam pod koniec stycznia. I czy jest możliwość w którąś sobotę lutego
      • Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.02.05, 19:15
        Odbieranie dowodów osobistych, praw jazdy również do godziny 18.00 (codziennie
        od poniedziałku do piątku). UM Krakowa w soboty jest nieczynny.
      • Gość: jacky Re: cieszę się , że mogę pomóc... IP: *.zax.pl 08.02.05, 08:34
        Urząd jest dla Krakowian a nie dla samego siebie...
    • Gość: aga27 Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 14:45
      Jacky super, że jesteś, dzięki
    • Gość: jacky Re:Ewidencja Ludności także do 18.00-przypomnienie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 09.02.05, 12:27
      piszcie, piszcie... czekam na pytania
    • Gość: jacky Re: ludziska pytajcie jeszcze? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.02.05, 08:48
      potem będziecie mogli szybko załatwić sprawę w urzędzie i nie chodzić np 2 razy
      w tej samej sprawie
    • Gość: jacky Re: do 31 grudnia 2005 r. koniecznośc wymiany dowo IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.02.05, 13:34
      Od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. należy wymienić dowody
      osobiste wydane w latach 1981-1991, przypominam także osobom z poprzednich
      roczników wydania tj. 1962 r. do 1980 r. o szybkiej konieczności wymiany
      dokumentów. Banki i inne instytucje mają prawo kwestionować ważnośc tych
      dokumentów.
    • Gość: !!! Re: ??? IP: *.nomi.com.pl / *.nomi.com.pl 14.02.05, 15:24
      a nie widzisz aby, że codzienne napraszanie sie o posty pachnie nachalnością?
      jesteśmy baaardzo wdzięczni za pomoc, niemałą faktycznie, ale pamietaj, że kota
      można zagłaskać na śmierć.
    • Gość: jacky Re: ??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.02.05, 08:27
      ???
    • Gość: jacky Re: czekam na pyatnai wątpliwości etc. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.02.05, 07:41
    • Gość: dudek Re: oczekuje na kolejne pytania i wątpliwości IP: *.chello.pl 14.03.05, 11:37
      ???????????????
      • Gość: Nowak poczytajcie bo warto.......... IP: *.chello.pl 15.03.05, 06:10
        i wymieniajcie dokumenty póki nie ma kolejek.
        • Gość: jacky Re: poczytajcie bo warto.......... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.03.05, 07:36
          Dziękuję za każde dobre słowo. Naturalnie już teraz warto wymienić dowód lub
          wyrobić sobie po raz pierwszy nowy aby nie stać pod koniec roku w kolejkach.
      • Gość: jacky Re: oczekuje na kolejne pytania i wątpliwości IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.03.05, 08:17
        Dudek napisz jakie sensowne pytanie a nie powtarzaj pytajników
    • Gość: jacky Re: teraz bez stania w kolejce można wymienić dow. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.03.05, 11:48
      pod koniec roku każdy kto bedzie narzekał skargi niech pisze do samego siebie
      • Gość: Dudek Re: d o w o d y ........... IP: *.chello.pl 18.03.05, 16:14
        nie ma o co pytać .Wystarczy przeczytać,iśc do urzędu i załatwić
        sprawę.Tylko nie wszyscy czytają to co było napisane wcześniej.A szkoda.......
        Nie traktuj pytajników jako głupoty - lecz jako chwilkę zastanowienia dla
        tych co czekają na końcowe terminy i kolejki.Pozdrawiam wiosennie
        • Gość: jacky Re: d o w o d y ........... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.03.05, 08:41
          dzięki za wyjaśnienie
          • Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.03.05, 14:43
            im wcześniej tym lepiej
            • Gość: dudek Re: zachęcam do aktywności IP: *.chello.pl 22.03.05, 06:29
              zamiast wyrabiać paszporty dzieciom - możecie wyrobić im dowody
              osobiste.Przydadzą się w RP - nawet przy kontaktach z bankiem,strażą miejska
              czy policją...........
              • Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności - dowody dla dzieci IP: *.zax.pl / *.zax.pl 23.03.05, 09:53
                racja, ja też do tego zachęcam.
                • aroma1 Re: zachęcam do aktywności 23.03.05, 10:08
                  jak pusto w urzędach, najwyzszy czas pozałatwiać sprawy
                  po salonach kroczy się jak po pałacu
                  panie przy komputerkach niesamowicie mile
                  bez pospiechu, w towarzyskiej atmosferze wypełniamy druki

tylko dlaczego musimy zmieniać dowód co 10 lat ?
                  sami sobie komplikujemy zycie
                  czas tak szybko leci..
                  Czy prawo jazdę tez trzeba wynieniać co dziesięć lat ?
                  • Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.03.05, 10:15
                    Prawo jazdy pewnie nie trzeba bedzie zmianiać (chyba ze zmieni sie nazwisko lub
                    adres). Dowód Osobisty obowiązkowo co 10 lat przede wszystkim ze względu na
                    aktualne zdjęcie!
    • Gość: jacku Re: W wielki piątek tylko do 15.00 IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.03.05, 20:51
      W Wielki Piątek UM Krakowa czynny tylko do 15.00
      • Gość: dudek Re: dowody.......... IP: *.chello.pl 26.03.05, 17:57
        za to osoby,które ulończyły 75 lat moga miec wydany dowód osobisty
        bezterminowo .....................czyli ważny do końca dni naszych na tym
        świecie.
        • Gość: jacky Re: dowody..........uzupełninie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 10:47
          Dudek dzieki za pomoc; małe wyjaśnienie dowody bezterminowe otrzymuje się już
          od ukończenia 65 roku życia... pozdrawiam
          • Gość: H56 niech to szlag, zapomniałem ! IP: *.comnet.krakow.pl 30.03.05, 10:52
            mam do wymiany dowód osobisty i prawo jazdy, a w Urzędzie pewnie kolejki ?
            • Gość: jacky Re: niech to szlag, zapomniałem ! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 11:18
              jak przyjdziesz popołudniu nie będziesz stał w kolejce, spokojnie...
    • Gość: jacky Re: nie zapomnijcie dzisiaj odwiedzić urzędu IP: *.zax.pl / *.zax.pl 31.03.05, 10:57
      taka ładna pogoda, macie czas do 18.00
      • Gość: H56 Re: nie zapomnijcie dzisiaj odwiedzić urzędu IP: *.comnet.krakow.pl 03.04.05, 10:34
        jutro pójdę napewno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka