Gość: jacky Re: OFICJALNE PRZEDŁUŻENIE WAŻNOŚCI PRAW JAZDY IP: *.zax.pl / *.zax.pl 15.12.04, 18:43 Biuro Komunikacji Społecznej Ministerstwa Infrastruktury informuję, że minister infrastruktury podpisał rozporządzenie przedłużające termin wymiany praw jazdy (wydanych od 1 stycznia 1984 r. do 30 kwietnia 1993 r.) do dnia 30 kwietnia 2005 r. Prawa jazdy będzie można więc wymieniać do końca kwietnia 2005 roku, a nie do końca tego roku, jak mówiły dotychczasowe przepisy. Dokumenty należy wymieniać w wydziałach komunikacji podlegających starostom. Przepisy zezwalają na złożenie wniosku o wymianę prawa jazdy także za pośrednictwem poczty. Natomiast odbiór nowego dokumentu powinien nastąpić osobiście w celu unieważnienia posiadanego dotychczas prawa jazdy. Żeby wymienić prawo jazdy, należy przynieść lub wysłać wypełniony wniosek, jedno zdjęcie 3,5 na 4,5 cm, kserokopię prawa jazdy oraz dowód uiszczenia opłaty, która wynosi 71 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: OFICJALNE PRZEDŁUŻENIE WAŻNOŚCI PRAW JAZDY IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.12.04, 12:53 Mimo tego, na przykładzie tej decyzji lepiej wcześniej wymieniać dokumenty a nie zostawiać wszystko na ostanią chwilę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: NIE MA JUŻ KOLEJEK PO WYMIANĘ/ZROBIENIE DOWODU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.12.04, 11:22 po godz. 15.00 bez wiekszego oczekiwania każda osoba będzie przyjeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.12.04, 12:36 w dalszym ciągu czekam na Wasze pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekko starsza pani Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: 81.21.197.* 04.01.05, 12:06 jak się anuluje ten dowód ? wydzierają np. zdjęcie czy coś takiego ? czy może tylko robią dziurki ? bo ja chcę mimo wszystko go zachować - razem ze zdjęciem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: ODP... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 12:38 Napiszę jak to jest w ustawie, w praktyce jest tak samo! "Przy odbiorze nowego dowodu osobistego dotychczasowy dowód unieważnia się przez odcięcie lewego rogu o powierzchni co najmniej 1 cm2 i zwraca się z urzędu wnioskodawcy." Tak unieważnia się dowód osobisty, zdjęcie zostaje na swoim miejscu; dziurek też żadnych się nie robi; otrzyma go Pani z powrotem na pamiątkę już jako nieważny dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja z krainy Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:12 Wymiana dowodów odbywa się do 18.00 - to znaczy o której mogę przyjść najpóźniej do urzędu (przy Rondzie) ? Czy za 10 szósta wystarczy, żeby złożyć wniosek ? A może kasę zamykają wcześniej ? To miejsce jest mi bardzo nie po drodze, daleko i od pracy, i od domu, do tego bez dobrego połączenia (MPK) - nie chcę chodzić więcej razy niż muszę. Nigdy jeszcze nie byłam w tym wydziale, ale przestraszyłam się jak przeczytałam tu o jakichś numerkach wydawanych po trzeciej; ja wtedy jeszcze pracuję. Bez numerka ani rusz ? Teraz przecież powinno być pusto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 21:24 Zacznijmy od końca, rzeczywiście po nowym roku w urzędzie są pustki, zatem nie widzę problemu. Myśle, że z numerakmi także dali sobie na razie spokój. O godz. 17.50 to troszke za poźno, lepiej być za kwadrans aby spokojnie sobie opłacić wniosek i udac sie do box-u. Kasy również otwarte są do godz. 18.00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja z krainy Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 19:11 Dziękuję za odpowiedzi - teraz wiem chyba wszystko Takie informacje naprawdę ułatwiają życie, nieważne czy są umieszczane urzędowo, czy hobbystycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: proszę bardzo... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 06.01.05, 07:41 nie ma za co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.01.05, 11:54 duze kolejki juz minęły teraz od ręki można składać wnioski o dowód osobisty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 03.01.05, 16:48 Mam pytanie- jaki jest okres czasu od zlozenia wniosku do odebrania dowodu i czy jest mozliwosc wymiany dowodu wczesniej, bez czekania na przyslugujaca date wymiany? dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: ODP.. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.01.05, 09:03 Ustawowy termin od momentu złozenia wniosku do odbioru nowego dowodu osobistego to 1 miesiąc zatem ok. 30 dni! Nie trzeba czekać na przysługującą datę - w każdej chwili można wymienić dowód (im wczśniej tym lepiej) złożyć o nowy dowód jeśli jest to kogoś pierwszy dowód. Zawsze od poniedziałku do piątku /codziennie/ w godz: 8:00 do 18:00. Teraz po nowym roku jest zdecydowanie mniej ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: zachęcam wszystkich do wymiany dowodu osob. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.01.05, 08:04 ruszcie się bo naprawdę nie ma kolejek, szczgólnie po 15.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: nikt nie pisze w tym wątku.... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 08:48 a potem w urzedzie nie wiecie co robić aby zalatwic szybciej sprawe dowodu osobistego Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: nikt nie pisze w tym wątku.... 13.01.05, 13:11 Tak, ja sie chce dowiedziec. Nie przebrnelam przez caly watek, bo nie milam kiedy. Wczoraj bylam w urzedzie miasta,kolo godz. 14 i byly tlumy. To mnie zniechecilo. Nie ma czasu na takie stanie. Pytanie - przychodze o godz. 17.30 i w ciemno mam isc do ktoregos z pokoi z moim wnioskiem? Czy zostane z hukiem wywalona za drzwi i bede musiala przyjsc nastepnego dnia po numerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: nikt nie pisze w tym wątku.... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 13.01.05, 19:06 Jeśli jest się zameldowanym w Krakowie - Nowej Hucie (Osiedle Zgody 2) to nie ma z tym problemów, najlepiej przyjścć po 15.00 do pokoju 17 wtedy interesanci są przyjmowani na bieżaco bez oczekiwania w kolejce. Natomiast, jeśli jest się zameldowanym w Krakowie to sprawe załawia sie w box-ach na Powstania Warszawskiego 10 być może ten tłum nie był do dowodów osobistych. Tutaj jest róznie bo raz są numerki potem ich znów nie ma. Mysle że jeśli przyjdzie Pani po 17.00 bez problemu złoży pani wniosek o dowód osobity. Jest 7 stanowisk do przyjmowania wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: to ja sobie pofrunę... IP: *.chello.pl 31.03.05, 11:08 czas leci a ja sobie fruwam..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: to ja sobie pofrunę... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 01.04.05, 09:15 można też pofrunąć prosto do urzędu, ładna pogoda nic nie stoji na przeszkodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky od 17 stycznia 2004 urząd czynny do 18:00 - meldun IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.01.05, 00:18 Urząd będzie pracował dłużej Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski podjął decyzję o wydłużeniu czasu pracy niektórych stanowisk Urzędu Miasta Krakowa, zajmujących się głównie obsługą mieszkańców naszego Miasta do godziny 18:00. Nowe regulacje czasu pracy Urzędu przyjęte z myślą o sprawniejszym załatwianiu spraw krakowian w UMK będą obowiązywały od przyszłego tygodnia. Poniżej podajemy wykaz placówek Urzędu Miasta przyjmujących mieszkańców w dodatkowych godzinach. Wydział Architektury i Urbanistyki Od 17 stycznia 2005 roku do 31 marca 2005 pracownicy Punktu Obsługi Mieszkańców w Wydziale Architektury i Urbanistyki UMK przy Rynku Podgórskim 1 będą przyjmować mieszkańców Krakowa do godziny 18.00 Obsługa stron w Punkcie Obsługi Mieszkańców odbywać się będzie w następujących miejscach: w pokoju nr 8 (parter) -przyjmowanie wniosków, pism i podań w pokoju nr 7 (parter) -warunki zabudowy- lokalizacja inwestycji celu publicznego. w pokoju nr 6 (parter) - pozwolenia na budowę- zgłoszenia robót budowlanych - zaświadczenia o samodzielności lokalu. Wydział Świadczeń Socjalnych (Referat Świadczeń Socjalnych) przy ulicy Halickiej 14a. Podczas pełnionych dyżurów mieszkańcy Krakowa będą mogli otrzymać i złożyć wniosek w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego: w poniedziałki w godzinach od 17.00 do 18.00 od wtorku do piątku w godzinach od 15.30 do 18.00 Oprócz tego cały czas wnioski w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego są przyjmowane w siedzibie przy ulicy Św. Wawrzyńca 13 w godzinach pracy Urzędu Miasta Krakowa: w poniedziałki od 9.00 do 17.00, od wtorku do piątku od 8.00 do 15.30. Wszyscy zainteresowani natomiast przyznaniem świadczenia rodzinnego będą mogli przy ulicy Halickiej 14 A odebrać i złożyć wniosek: od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 - 18.00 Wydział Finansowy (Kasy) Od 20 stycznia przedłużony zostanie do godz. 18.00 czas pracy kas Wydziału Finansowego zlokalizowanych w budynku UMK przy pl. Wszystkich Świętych 3/4 Od tego dnia wszystkie kasy Urzędu będą przyjmowały wpłaty wynikające z wszelkich tytułów płatniczych realizowanych przez Gminę Miejską Kraków. Trwają także przygotowania, aby już w lutym bieżącego roku można było w kasach UMK dokonywać wpłat również za pomocą kart płatniczych. Przypomnijmy, że dyżurne kasy Wydziału Podatków i Opłat zlokalizowane w Centrum Administracyjnym UMK przy al. Powstania Warszawskiego 10 oraz w budynku na os. Zgody 2 już teraz pracują do godz. 18.00. Wydział Komunikacji Pracownicy Referatu Praw Jazdy i Rejestracji Pojazdów Wydziału Komunikacji przy al. Powstania Warszawskiego 10 i na oś. Zgody 2 przyjmują mieszkańców Krakowa do godziny 18.00 W Referacie Praw Jazdy przy al. Powstania Warszawskiego 10 (wejście od ulicy Kordylewskiego) w godzinach od 15.00 do 18.00 wydawane są prawa jazdy, międzynarodowe prawa jazdy, pozwolenia tramwajowe, wtórniki tych dokumentów oraz świadectwa kwalifikacji. przyjmowane są również wnioski o wymianę praw jazdy, międzynarodowych praw jazdy, pozwoleń tramwajowych. W Referatach Rejestracji Pojazdów I i II przy al. Powstania Warszawskiego 10 ( wejście od ulicy Kordylewskiego) w godzinach od 15.00 do 18.00 załatwiane są sprawy: odbiór dowodu rejestracyjnego realizowanie spraw związanych z rejestracją pojazdów. W Referacie Rejestracji Pojazdów III na oś Zgody 2 w godzinach od 15.00 do 18.00 przyjmowane są wnioski o wymianę praw jazdy, międzynarodowych praw jazdy, pozwoleń tramwajowych oraz wtórniki tych dokumentów. odbiór dowodu rejestracyjnego realizowanie spraw związanych z rejestracją pojazdów. Wydział Spraw Administracyjnych Od 17 stycznia br. w godz. 15.30 do 18.00 mieszkańcy Krakowa będą przyjmowani w podanych niżej placówkach Wydziału: Centrum Administracyjne (wejście od ul.Kordylewskiego) złożenie wniosku i odebranie dowodów osobistych przyjmowanie wniosków: stanowiska nr 71 -75 (rotacyjnie) wydawanie dowodów osobistych: stanowiska nr 87 -89 sprawy meldunkowe: stanowisko nr 58 ewidencja działalności gospodarczej: rotacyjnie boksy nr 80 - 84 stanowisko informacyjno - podawcze nr 3 (wyłącznie w poniedziałki). Os. Zgody 2 złożenie wniosku i odebranie dowodów osobistych przyjmowanie wniosków - pokój nr 17 wydawanie dowodów - pokój nr 8 sprawy meldunkowe: pokój nr 17 Dziennik Podawczy Urzędu Miasta, Pl. Wszystkich Świętych 3/4: przyjmowanie wniosków i pism mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga27 do Jacky IP: *.devs.futuro.pl 17.01.05, 13:03 moja koleżanka obywatelka Polski, mieszkająca czasowo w USA, przyjeżdża do Polski i będzie chciała wymienić dowód osobisty. Wyszła tam za mąż. Czy będzie musiała przynieść przetłumaczony akt małżeństwa, czy może posłużyć się oryginałem w wersji angielskiej? I czy ewentualne tłumaczenie musi być wykonane przez tłumacza przysięgłego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: Jacky odpowiada IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.01.05, 20:13 Aby wymienić dowód osobisty należy wcześniej udać się do USC w Krakowie aby umiejscowić akt małżeństwa w Krakowie (Polsce). Odsyłam do wiadomości zawartych tu !!! (koniecznie proszę przeczytać w całości i wybrać najdogodniejszy dla Państwa wariant) : www.polandconsulateny.com/Consular_Info/Stan_cywilny.htm można tu przeczytac jak można to zrobić prztoczę najaważniejszą rzecz " AKT MAŁŻEŃSTWA 1. TŁUMACZENIE AKTU - w Polsce - tłumaczenie może być dokonane wyłącznie przez tłumacza przysięgłego - 3. UMIEJSCOWIENIE AKTU MAŁŻEŃSTWA W POLSCE Akty małżeństwa umiejscawia się w USC właściwym dla ostatniego miejsca zamieszkania jednego z małżonków." W tym przypadku będzie to USC w Krakowie. A. Osobiście W USC należy złożyć następujące dokumenty: - oryginalny akt małżeństwa - tłumaczenie aktu /zgodnie z pkt.1/ - ewentualnie oświadczenie o wyborze nazwiska złożone przed kierownikiem USC B. Za pośrednictwem osób na stałe przebywających w Polsce W USC należy złożyć następujące dokumenty: - oryginalny akt małżeństwa - tłumaczenie aktu /zgodnie z pkt.1/ - ewentualnie oświadczenie o wyborze nazwiska /zgodnie z pkt.2 A / - pełnomocnictwo do umiejscowienia aktu w Państwa imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Serdeczne dzieki!! 19.01.05, 11:53 Dziekuje bardzo za info. Mnie chodzilo o Urzad Miasta i wymiane dowodow. Bylam tam wczoraj kolo godziny 17. I co? Dwie kasy czynne i jedna placaca osoba - ja jako druga. Dwoch panow siedziacych do zbierania wnioskow. Zanim wypelnilam wniosek, to juz byli wolni. Tak wiec moge powiedziec, ze wniosek zlozylam "z marszu":) Za miesiac odbieram i pojde wynienic prawdo jazdy. Bardzo dziekuje z info. To dzieki temu watkowi dowiedzialam sie, ze mozna pojsc pozniej. Zadnych numerków, nic. Wiecej bylo presonelu niz osob chcacych cos zalatwic. Cool. Trwalo to wszystko moze z 15 minut. To mi sie podoba:) Jeszcze raz dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: Serdeczne dzieki!! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.01.05, 10:55 I o to chodzi... aby w dogodnej dla krakowian porze załatwić sprawę w Urzędzie Miasta. Zawsze na początku roku mniej ludzi pojawia sie w UM, a popoludniami na bieżaco są załatwiani interesanci. Sami sprawdźcie...Teraz można sobie spokojnie wyrobiądź wymienić dowód osobisty bądź załatwić meldunek i inne spawy o których napisałem we wcześniejszym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Serdeczne dzieki!! IP: 149.156.140.* 25.01.05, 09:34 Proponuję pracę na trzy zmiany, przez siedem dni w tygodniu. Komu to potrzebne ? Pracownicy siedzą po godzinach, aby obsłóżyć pojedynczych, spóźnionych z własnej winy petentów.Wszystko ku chwale nowej dyrekcji magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Serdeczne dzieki!! 25.01.05, 11:56 Srednio jestes zorientowany. Dowod wymieniam duuuzo przed czasem wlasnie po to, zeby nie stac w kolejkach. Takie usprawnienia sa potrzebne, bo nie moge sobie pozwolic na tracenie calego dnia w urzedzie miasta, ktory chyba jest glownie dla nas, mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: Odp. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 25.01.05, 12:09 Jeszcze się taki nie narodził aby każdemu dogodził. Myślę, że to rozwiązanie z pracą od poniedziałku do piątku od 8.00 do 18.00 jest bardzo dobrym rozwiązaniem w stosunku do mieszkańców Krakowa. Wcale nie są to pojedyncze przypadki. I tak w przypadku dowodow osobistych ludzie bardzo polubili składac wnioski popołudniami, jak również odbierać nowe dowodu. Rozumiem, że są jakies utrudnienia w związku z tym dla pracownikow. Ale zapewniam, że w wiekszosci pracownicy nie siedzą po godzinach. Popołudniu przyjmują w urzędzie inne osoby, które obsługują strony. A tak na marginesie proszę wszystkich, którzy mogą wesprzeć dobrym słowem drugą zmianę obsługują interesantów w UMK (szczególnie dowody osobiste) o pisanie listów pod adresem sekratariatu: Pani Dyrektor Magistratu: Marta Nowak adres mail-owy: ziebaba@um.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: pogoda urzędowa zatem czekam na pytania? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 28.01.05, 08:18 ... i zachęcam do wizyt w urzędzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re:czy aby wszystko już wiecie o dowodach i meldun IP: *.zax.pl / *.zax.pl 02.02.05, 07:55 Czekam na Wasze pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: napiszcie jakie pytanie ??? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 03.02.05, 08:11 oczywiście w sprawie która jest w naszym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga27 Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.devs.futuro.pl 04.02.05, 14:13 chciałam zapytać czy również od pon do pt do 18 mogę odebrać dow. osob i prawo jazdy czy to tylko jest przedłużone przyjmowanie wniosków. Nowe dokumenty Odebrać miałam pod koniec stycznia. I czy jest możliwość w którąś sobotę lutego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.zax.pl / *.zax.pl 04.02.05, 19:15 Odbieranie dowodów osobistych, praw jazdy również do godziny 18.00 (codziennie od poniedziałku do piątku). UM Krakowa w soboty jest nieczynny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: cieszę się , że mogę pomóc... IP: *.zax.pl 08.02.05, 08:34 Urząd jest dla Krakowian a nie dla samego siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga27 Re: WYMIANA DOWODÓW RÓWNIEŻ PO POŁUDNIU IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 14:45 Jacky super, że jesteś, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re:Ewidencja Ludności także do 18.00-przypomnienie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 09.02.05, 12:27 piszcie, piszcie... czekam na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: ludziska pytajcie jeszcze? IP: *.zax.pl / *.zax.pl 11.02.05, 08:48 potem będziecie mogli szybko załatwić sprawę w urzędzie i nie chodzić np 2 razy w tej samej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: do 31 grudnia 2005 r. koniecznośc wymiany dowo IP: *.zax.pl / *.zax.pl 12.02.05, 13:34 Od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r. należy wymienić dowody osobiste wydane w latach 1981-1991, przypominam także osobom z poprzednich roczników wydania tj. 1962 r. do 1980 r. o szybkiej konieczności wymiany dokumentów. Banki i inne instytucje mają prawo kwestionować ważnośc tych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: ??? IP: *.nomi.com.pl / *.nomi.com.pl 14.02.05, 15:24 a nie widzisz aby, że codzienne napraszanie sie o posty pachnie nachalnością? jesteśmy baaardzo wdzięczni za pomoc, niemałą faktycznie, ale pamietaj, że kota można zagłaskać na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: czekam na pyatnai wątpliwości etc. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.02.05, 07:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: oczekuje na kolejne pytania i wątpliwości IP: *.chello.pl 14.03.05, 11:37 ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak poczytajcie bo warto.......... IP: *.chello.pl 15.03.05, 06:10 i wymieniajcie dokumenty póki nie ma kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: poczytajcie bo warto.......... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 16.03.05, 07:36 Dziękuję za każde dobre słowo. Naturalnie już teraz warto wymienić dowód lub wyrobić sobie po raz pierwszy nowy aby nie stać pod koniec roku w kolejkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: oczekuje na kolejne pytania i wątpliwości IP: *.zax.pl / *.zax.pl 17.03.05, 08:17 Dudek napisz jakie sensowne pytanie a nie powtarzaj pytajników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: teraz bez stania w kolejce można wymienić dow. IP: *.zax.pl / *.zax.pl 18.03.05, 11:48 pod koniec roku każdy kto bedzie narzekał skargi niech pisze do samego siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Re: d o w o d y ........... IP: *.chello.pl 18.03.05, 16:14 nie ma o co pytać .Wystarczy przeczytać,iśc do urzędu i załatwić sprawę.Tylko nie wszyscy czytają to co było napisane wcześniej.A szkoda....... Nie traktuj pytajników jako głupoty - lecz jako chwilkę zastanowienia dla tych co czekają na końcowe terminy i kolejki.Pozdrawiam wiosennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: d o w o d y ........... IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.03.05, 08:41 dzięki za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności IP: *.zax.pl / *.zax.pl 20.03.05, 14:43 im wcześniej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: zachęcam do aktywności IP: *.chello.pl 22.03.05, 06:29 zamiast wyrabiać paszporty dzieciom - możecie wyrobić im dowody osobiste.Przydadzą się w RP - nawet przy kontaktach z bankiem,strażą miejska czy policją........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności - dowody dla dzieci IP: *.zax.pl / *.zax.pl 23.03.05, 09:53 racja, ja też do tego zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
aroma1 Re: zachęcam do aktywności 23.03.05, 10:08 jak pusto w urzędach, najwyzszy czas pozałatwiać sprawy po salonach kroczy się jak po pałacu panie przy komputerkach niesamowicie mile bez pospiechu, w towarzyskiej atmosferze wypełniamy druki tylko dlaczego musimy zmieniać dowód co 10 lat ? sami sobie komplikujemy zycie czas tak szybko leci.. Czy prawo jazdę tez trzeba wynieniać co dziesięć lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: zachęcam do aktywności IP: *.zax.pl / *.zax.pl 29.03.05, 10:15 Prawo jazdy pewnie nie trzeba bedzie zmianiać (chyba ze zmieni sie nazwisko lub adres). Dowód Osobisty obowiązkowo co 10 lat przede wszystkim ze względu na aktualne zdjęcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacku Re: W wielki piątek tylko do 15.00 IP: *.zax.pl / *.zax.pl 24.03.05, 20:51 W Wielki Piątek UM Krakowa czynny tylko do 15.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: dowody.......... IP: *.chello.pl 26.03.05, 17:57 za to osoby,które ulończyły 75 lat moga miec wydany dowód osobisty bezterminowo .....................czyli ważny do końca dni naszych na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: dowody..........uzupełninie IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 10:47 Dudek dzieki za pomoc; małe wyjaśnienie dowody bezterminowe otrzymuje się już od ukończenia 65 roku życia... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 niech to szlag, zapomniałem ! IP: *.comnet.krakow.pl 30.03.05, 10:52 mam do wymiany dowód osobisty i prawo jazdy, a w Urzędzie pewnie kolejki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: niech to szlag, zapomniałem ! IP: *.zax.pl / *.zax.pl 30.03.05, 11:18 jak przyjdziesz popołudniu nie będziesz stał w kolejce, spokojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacky Re: nie zapomnijcie dzisiaj odwiedzić urzędu IP: *.zax.pl / *.zax.pl 31.03.05, 10:57 taka ładna pogoda, macie czas do 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: nie zapomnijcie dzisiaj odwiedzić urzędu IP: *.comnet.krakow.pl 03.04.05, 10:34 jutro pójdę napewno Odpowiedz Link Zgłoś