Dodaj do ulubionych

W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów za...

• Gość: Kisiel a.k.a. Kis Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:19
      Kogo obchodzi, co nauczyciele robia po lekcjach, kogo, w jaki sposob, i za ile
      douczaja, jesli wymagany material przerabiaja na normalnych lekcjach? Ktos nie
      chce chodzic na te zajecia dodatkowe, to NITK go nie zmusza.Ale wiadomo, lepiej
      zrobic afere, niech ludzie wiedza, co sie w szkolach dzieje,lol. Chodze na
      zajecia dodatkowe,owszem, kosztuje mnie to... 2 godziny snu mniej. Padla
      propozycja placenia symbolicznej zlotowki, czy 2, ktore zasilily by fundusz
      szkoly, ale propozycja spotkala sie z odmowa, nikt nie placi, a zajecia dalej
      sie odbywaja, w
      nie zmienionej formie. Wynika z tego ze ci ktorzy placa, zgodzili sie na to, a
      jesli sie zgodzili, to nie moga narzekac. Cala sprawa ogolnie wydaje mi sie
      smieszna, szukanie sensacji na sile, byle by tylko gdzies znalezc. Ciekaw
      jestem, czy "Uczennicy" az tak bardzo to przeszkadzalo, ze nie mogla z tym
      normalnie zyc, i musiala sie tym z kims podzielic. Jesli tak, to szczeze
      wspolczuje, i jednoczesnie ubolewam, ze ta osoba chodzi do xiv, a nie do jakiejs
      szkoly fryzjerstwa, czy czegos takiego [no off dla ludzi z takich szkol
      oczywiscie]. Dumna jestes z siebie dziewczynko? Bedzie sie czym na baletach
      przed kolezankami chwalic?

Peace out!
      Pozdrowienia dla 2F z XIV, real soldiers of fortune, first line of the action!

• Gość: Łukasz Enko Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: 216.127.82.* 20.10.04, 18:00
        Wszyscy płacą podatki i "powinni" za "darmo" uczć się, leczyć itp. Tyle tylko,
        że tych podatków starcza jedynie na apanaże aparatu władzy i niewiele więcej.
        Poza tym bezsensowne "reformy", źle przygotowane, a twórczo "poprawione" przez
        Sojusz Lepkich Dłoni skutkują tym, że - w wypadku szkoły - nie da się przerobić
        całego materiału w przyznanym pensum godzin. Matematyki na poziomie rozszerzonym
        jest raptem 4 (cztery) godziny tygodniowo (za to religii - dwie). Uczeń chcąc
        się dobrze przygotować musi brać korepetycje. Jak zapłaci w szkole 200 zł za rok
        - źle. Jak zapłaci poza szkołą 200 zł za miesiąc - dobrze.

Gazeta Wybiórcza osiąga już poziom brukowca. Z poczytnej opiniotwórczej gazety
        przekształca się powoli w szmatławca. Pani Olga Szpunar wypisuje to, co jej
        przyjdzie do głowy nie sprawdzając nawet informacji, za to informuje i
        przeprowadza "wywiady" z wszystkimi, do których telefon znalazła w książce
        telefonicznej. Nie zapytała więc pani Elżbiety Lęcznarowicz, małopolskiego
        kuratora oświaty, czy nauczyciele dostaną pieniądze za dodatkową pracę. Wtedy
        byłoby za darmo to, co "się należy". Ale dziennikarz brukowca nie może się
        zbytnio wysilać. Zresztą z pustego i Salomon nie naleje.
      • Gość: belfer Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:28
        Jak nie ta ich ortografia, to logika! No to w końcu były te lekcje płatne, czy
        nie były?
        • Gość: Alhor Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:37
          W zeszłym roku lekcję mieły być płatn ale nikt nie zapłacił. W tym roku mieliśmy
          płacić 200 zł za rok ale jak do tej pory nikt jeszcze nie zapłacił, sama
          informacja nie jest tak bardzo rozpowszechniona więc jest bardzo wielu uczniów
          którzy o niej nie wiedzą, Szczeże mówiąc nie wiem czy sam pomysł pobierania
          pieniędzy, przynajmniej z matematyki nie spełzł by na niczym (o angielski nic
          niewiem- nie byłem zainteresowany, uczę się prywatnie za 400zł rocznie, to i tak
          mało kolega zdał FC i dalej uczy się za 800 zł semestralnie)
      • Gość: Pchełka z XIV L.O. Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:52
        A ja nigdy nie spotkałam się w mojej szkole z braniem pieniędzy od uczniów!! To
        jakaś totalna bzdura, przecież XIV-stka to the best school in the world :)
        Naprawde atmosfera jest super, a nauczyciele wręcz wychodzą z siebie by nas
        nauczyć jak najwięcej !!! I to nie jest jakaś ściema !!! A jeśli ktoś ma co do
        tego jakieś wątpliwości, to niech chociaż prze miesiąc pouczy się w naszej
        szkole i zobaczy jak jest naprawde!!! Swoją droga, dlaczego szanowne koleżanki,
        nie przedstawią się tylko ukrywają swoje imienia !!! Skoro jesteście takie
        madre by wystawiać nieprawdziwe oszczerstwa w stronę naszej szkoly, to sie
        przedstawcie a nie ukrywajcie !!! A jak Wam nie pasuje, to zmykajcie do innej
        szkoły!!! W innych szkołach gorsze się dzieją rzeczy, uczniowie są nieszanowani
        i nikt na to nie reaguje, a W XIV L.O. nauczyciele nam pomagają a wszyscy na
        nich najeżdząją!!! To jest sprawiedliwość ??
      • Gość: Arek byly XIV LO Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.net.autocom.pl 22.10.04, 13:17
        Jestem obecnie studentem uj i wiem jaka byla sprawa w tamtym roku - oplat nikt
        nie pobieral ale nasi nauczyciele na polowie zajec pracowali poprostu za darmo
        ii bylo to zenujace no ale nic niech gazeta dalej wypisuje te bzdury tym
        zamiast przyciagac czytajacych akurat ich odrzuciliscie - swietny chwyt
        marketingowy ale w XIV pomimo ze mialem marketing takiego mnie nie uczyli no
        moze dlatego ze nie mialem z marketindu dodatkowych odplatnych lekcji
        redaktorzy gazety chyba jednak mieli takowe (zapewnie kupione)
    • Gość: k@si@ Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:29
      ucze się w klasie dziennikarskiej w tymże LO i jestem zbulwersowana!!!
      nauczyciela chcą by ich uczniowie zdali bobrze maturę i dlatego organizują te
      lekcje<zreszta na prośbe rodziców z tego co wiem>,nie rozumniem tych
      uczennic,które w tak okropny sposób odpłacaja im za to i niszczą dobre imię
      naszej szkoły.jesteście niesprawiedliwe i wyrządziłyście wielka krzywdę naszym
      nauczycielom i nam wszystkim-uczniom tej szkoły.
      a artykuł moim skromnym zdaniem też nie jest obiektywny i nie ukazuje całej
      prawdy.
      polecam ta szkołę wszystkim,bo pomaga ona w osiąbnięciu wyznaczonego celu jeśli
      się taki oczywiscie ma.
    • Gość: z XIV lo Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.compower.pl 20.10.04, 17:47
      Chodzę na lekcje przygotowawcze do matury i z cała pewnością żaden nauczyciel
      nigdy nie zaproponował aby lekcje te były odpłatne... to kompletna bzdura i
      oszczertwo. Serdeczne podziękowania dla "sympatycznej" koleżanki która doniosła
      na naszych nauczycieli, z jej powodu prawdopodobnie nie będą prowadzone lekcje
      przygotowawcze, co na pewno jest dla nas, uczniów ogromną stratą! Na następny
      raz droga koleżanko podziel sie z nami swoimi przemyśleniami i pomyśl chwilkę
      zanim obrzucisz kogoś błotem, a jak Ci sie tak bardzo nie podoba XIV LO to
      sobie idz gdzie indziej!!!
    • Gość: Absolwent XIV LO Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.krzeszowice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:17
      Beszczelne.
      Tak, moze i faktycznie placilismy za te zajecia, ale po pierwsze mielismy 8
      matematyk tygodniowo i to sie przydalo! Po drugie kwota szła na rzecz szkoły.
      Po trzecie, nawet jeśli tak nie było, to dobrze zaznaczono że wynagrodzenie
      nauczycieli jest i tak za małe, więc nie poskąpiłbym tej kasy gdybym miał
      jeszcze raz sie uczyć w XIV. I dziekuje ekipie z czternastki za niesamowite
      cztery lata i za przygotowanie do nauki na AGH!
      pozdro dla R.Z. i A.T.
      • Gość: Katarzyna Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 20:39
        Bardzo się ciesze, że nasze LO jest tak zsolidaryzowane.
    • Gość: Gremo Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:30
      Jakbym nie znal tej szkoly, na podstawie tego artykulu musialbym przyznac racje
      dziennikarzom... Ale na szczescie znam to miejsce o wiele lepiej niz autorzy
      tego artykulu, uczeszczalem do tej szkoly przez dobre 4 lata, zdalem pozytywnie
      mature, jestem dumny ze moglem uczyc sie od takich nauczycieli jak Pan Ryszard
      Zieba, nikt tak jak On nie nauczylby mnie matematyki. Proponuje aby
      uczennice "kabla" spalic na rynku na stosie, tak dla przykladu... pozdrawiam
      grono pedagogiczne XIV.
    • Gość: uczennica XIVLO !! Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.netcontrol.pl 20.10.04, 18:42
      Wy ludzie powariowaliście!! jakie macie podstawy żeby wydawać tak błędną opinię
      na temat XIV LO??!! słowa dwóch zawistnych nastolatek dają wam takie powody do
      myślenia?? zabierajcie nosy z naszej szkoły i węszcie za problemami gdzie
      indziej, bo gorsze rzeczy się dzieją dookoła was czego nie jesteście w stanie
      zauważyć, nigdy nie wybrałabym innej szkoły, nawet jakbym miała jeszcze raz
      taką szansę, tu jest mój dom, ciepło bijące od wspaniałych nauczycieli,
      przyjazny klimat, wspaniałe otoczenie, żadna szkoła jej nie dorówna!! nigdy!!
      ani 1,2 i 5 które jadą tylko na opinii że są najlepsze!! gdyby tam mógł iść
      każdy dzieciak ich poziom spadłby w mgnieniu oka...jestem zbulwersowana, idźcie
      zobaczyć lepiej co tam się dzieje...
    • Gość: belfer WNIOSEK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:55
      Jak wynika z wielu powyższych postów, sprawa jest pogmatwana, tym bardziej, że
      sami zainteresowani nieco się zeznaniach plączą. Dlatego chyba warto rzecz do
      końca obadać. Jedno jest natomiast więcej niż pewne – wszelkie próby nauczenia
      ich składnego formułowania myśli oraz skreślenia kliku zdań w języku ojczystym
      warte są każdych pieniędzy!

• Gość: Alhor Re: WNIOSEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 19:01
        "... skreślenia kilku zdań ..." - no no nawet naszemy wspaniałemu poloniście
        zdażają się błędy logiczne. Nie żebym miał za złe ... ale ... właściwie to mam
        za złe.
    • Gość: Katarzyna Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 20:20
      Witam Cię Pluto! Gazeta szuka dziury w całym. Wiem, ze to wszystko nie prawda
      i nauczyciele biorą pieniądze na szkołę a nie do kieszeni.
    • Gość: ALOHA Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.waxpol.net / 195.150.2.* 20.10.04, 20:21
      TA Szkoła jest najlepsza, a wy dziennikarze dajcie sobie sopkój.
      To wierudne kłamstwa.
      • Gość: Katarzyna Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 20:31
        Ale kanał. Nie ma takiej opcji, zeby Pan Profesor Zięba brał do kieszeni
        pieniądze. To nie byłby Pan Prof. On jest najlepszym człowiekiem jakiego znam.
        TO JEST FARSA. A poza tym, co nas to. To Gazeta ma problem. Nie szkoła.
        Ponieważ nauczyciele są ok. a Gazeta zmyśla. Co jest gorsze??
    • Gość: uczeń 14 Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 20:34
      ale pieprzycie.ja mam lekcje z panem zięba i on z własnej woli dodał nam jedna
      dodatkowa godzine matematyki za darmo.za nic nie płacimy.a pani dyr. z
      Nowodworka niechsiezastanowi za nim cos powie.u nich kazdy uczeń chodzi do
      spowich profesorów na korki po lekcjach i to za
      • Gość: Katarzyna Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 20:37
        Mój brat chodzi do klasy mat-inf i ma dwie dodatkowe godziny prowadzone przez
        prof. Ziębę. On za nie nie płaci. Z reszta TE UCZENNICE to chyba z tej samej
        klasy...
    • Gość: Def Co za bzdury IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 20:58
      Ciekawe kto to wymyślił.. zdawałam mature rok temu z matematyki. Przez trzy lata Pan dyr. Zięba robił nam dodatkowe lekcje średnio 2h w tygodniu.. Za nic nie płaciliśmy.. Chodzili wszyscy. W czwartej klasie oprócz 2 dodtatkowych godzin , ludzie którzy chcieli chodzić jeszcze na matematyke , mogli ale nie musieli wpłacić na konto rady rodziców a nie konto Pana ZIęby!!! dowolna kwote... Uwazam ze za 4 lata, dodatkowych DARMOWYCH lekcji które nam poświęcił należało mu się jakoś odwdzięczyć( chociaż tego nie zrobiliśmy gdyż kasa szła na rade szkoły), tym bardziej że wszyscy super zdali mature z matematyki, nie dlatego ze ściągali ale dlatego że przez 4 lata pracowali na to ciężko.
      Ktoś kto napisał ten artykuł powinien przeprosić Dyrektora w szczególności, ten człowiek to najuczciwszy i najlepszy matematyk pod słońcem.
    • Gość: Królik Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:07
      Jestem uczennicą 14 LO i kiedyś w przyszłości chcę być dziennikarką! Ale
      dziisaiaj obiecałam sobie, z enigdy! przenigdy!!! nie obsmaruję kogoś tylko
      dlatego, z egrupka parszywych bahorów ma ochotę na "zbluzganie" naszej szkoly.
      Mozebyscie sie tak zatanowili nad tym co robicie? Jaki w tym cel? nie
      rozumiem:| to wasza szkla, po co te bzdury?

A szanowana pani dyrektor I LO, na której temat sie nie wypowiem (szcególnie
      pewnej pani od polskiego) nie ma racji piszać ze material ktory robimy w
      szkole wystarcza na zdanie matury!Chyba, z ebardzo wybitnym uczniom. A tak przy
      okazji to moze wypowidziało by sie szanowne grono pedagogiczne I LO na temat
      traktoeania ucznoiów z "niezamoznych" rodzin. Czy uczen, który chce byc
      lekarzem a w rodzinie nie ma lekarza MUSI byc "niszczony" prze znauczycieli?
      Nie wydaje mi sie:|
      Kolejna sprawa na aferę! a moze uczniowe Nowodworku tez sie wypowiedzą? i
      obsmarują swoją szko.ęjak to zrobili jakże wsapaniali uczniowie czternastki?

Serdecznie pozdrawiam dyrektora, który jest świetnym nauczycielem! oraz panią
      dyrektor, która wie doskonale co uczniom trzeba a co nie!

Widocznie pani dyrketor I LO nie wie co to znaczy uczyc sie do matury z
      trzydziesto paro osobowa grupą innych uczniów...!
    • Gość: Gotka Re: UCZNIOWIE XIV LO ŁĄCZCIE SIĘ !!! IP: *.autocom.pl 20.10.04, 21:09
      Wasza szkoła(i moja) jest w potrzebie,nie patrzmy bezczynnie jak mówia żle o
      Naszym Szacownym Gronie Pedagogicznym !!! Dementujmy wszelkie pogłoski o ich
      nieuczciwości...Amen
      • Gość: Królik Re: UCZNIOWIE XIV LO ŁĄCZCIE SIĘ !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:19
        |KONIECZNIE!!!! Zwróćmy jej dobre imię bo warta jest nawet więcej niż to dobre
        imie!

Pozdro XIV LO!!!!
        • Gość: uczeń czternastki Ten beznadziejny artykuł zjednoczył nas w obronie IP: *.przybyslowice.sdi.tpnet.pl 20.10.04, 22:24
          naszej wspaniałej szkoły i Najlepszego Na Świecie Grona Pedagogicznego z Panem
          Dyrektorem i Panią Dyrektor na czele. Nie pozwolimy, by niesprawiedliwie
          niszczono jej dobre imię. Domagamy się sprostowania i przeproszenia Pana
          Dyrektora na pierwszej stronie Gazety.
    • Gość: basahosa Re: Jak mozna... (uczennica XIV LO) IP: *.interclik.pl / 82.160.28.* 20.10.04, 21:21
      To straszne co ukazalo sie dzis w Gazecie. Myslalam ze pracuja w niej ludzie
      kompetentni, ktorzy zanim cos napisza, sprawdza to dokladnie a nie opierajac
      sie na opini dwoch uczniow narobia takiego zamieszania! Jestem uczennica tej
      szkoly i zapeniam was ze wszystko co napisaliscie to bzdury! Nasz dyrektor jest
      chyba najmilszym czlowiekiem pod sloncem i nikt przy zdrowych zmyslach nie
      posadzilby go o cos takiego.
      A ze w naszej szkole sa dodatkowe lekcje przygotowywujace do matury, to fakt. I
      ciesza sie z tego chyba wszyscy uczniowie(poza ta glupia, co wam takich bzdur
      naopowiadala) Ja bede zdawac mature za rok i baaaardzo chetnie chodzilabym na
      tego typu zajecia, symbliczna kwota 150 zl za rok to kpina, tym bardziej ze
      zajecia u naszych nauczycieli sa duzo wiecej warte. I nie chodzi o to ze oni
      nie moga zrealizowac programu w czasie lekcji, wiec my musimy chodzic i placic,
      nie to nie tak. Czesto po wyborze klasy humanistycznej, ludzie zmienaiaj
      zainteresowania i chca np zdawac majce, okaze sie to w drugiej klasie i co ?
      Gdzie nadrobic rok i reszte jezeli w klasie humanistycznej sa zaledwie 3
      godziny? O wiele lepiej, wygodniej, szybciej i duuuuzo latwiej nadrabia sie to
      z wlasnym nauczycielem i zaznaczam ze sama bym tak chciala.
      Rozpisalam sie kropnie, ale to co przeczytalam wstrzasnelo mna az do szpiku
      kosci.

A i kolezance ktora do was przyszla mozecie przekazac, ze mi jej zal. Jest po
      prostu wredna i jak mogl miec w ogole serce takich glupot naopowiadac na
      naszego dyrektora. My uczniowie dziekujemy jej bardzo ze prez nia skoncza sie
      dodatkowe zajecia, z ktorych bylismy zadowoleni i my i nasi roszice.

A i tej naszej "kolezanki" nie sluchajcie wiecej, jesli nie chcecie znow
      narazic sie na takie opinie. Policzcie na forum ile opini uczniow i rodzicow
      zaprzecza waszemu artykulowi,
      komu teraz uwierzycie: jej czy NAM??

Dyrektora powinniscie za to przeprosic, on na to nie zasluzyl...
    • Gość: JA:) Mysle ze w VII LO lepiej to rozwiazali IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 21:22
      Ja chodze do VII LO, fakultety mamy z przedmiotow z ktorych chcemy zdawac
      mature, nie wazne na jakim poziomie, nie placimy za te lekcje, wystarczy ze dana
      osoba zaplaci za komitet rodzicielski, nie wazne w jakiej kwocie. Mysle ze to
      jest lepsze niz w XIV bo nie tworzy sie dziwnych sytuacji, a o tym ze w XIV
      trzeba placic za lekcje slyszalam juz dawno. Nie wiem jak jest w XIV,ale ja w
      mat-inf mialam w 1 klasie 4 godziny, w 2 5 godzin, a teraz lacznie z fakultetem
      mam 7 godzin tygodniowo...
      • Gość: xlo a w X LO... IP: 81.186.230.* 20.10.04, 21:36
        Po raz kolejny widzę, że w VII LO nauczycielom zależy...
        W X LO chodzę do klasy mat-fiz-inf-chem... w III klasie mam... uwaga uwaga!!
        3!! godziny matematyki!! Na szczęście mamy dobrą nauczycielkę, która
        bezinteresownie przejeżdża cały Kraków na lekcję wcześniej, żeby zrobić nam
        dodatkową lekcję (innego dnia mamy na jej okienku). Może skończymy materiał w
        takim wymiarze godzin... :/
        Poza tym, nie odeszły mi przedmioty takie jak: Historia, Biologia i Geografia...
        troche to nie w porządku, że na siłę wciskają mi niepotrzebną wiedzę...
        Poza tym, program nauczania tych dwóch ostatnich jest, jak dla mnie, do niczego
        • Gość: JA Re: a w X LO... IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 16:29
          ja chodzac do VII nadal mam co prawda historie (choc jestem w mat-fiz-inf) ale
          tylko godzine i za bardzo nie wymagaja,bo nauczyciele uwazaja ze mamy sie
          skupiac tylko na przedmiotach ktore zdajemy. biologii, geografii, PO i
          niektorych innych humanistycznych nie mamy..
          • Gość: Key Liczba godzin matematyki ??? IP: 195.150.162.* 21.10.04, 20:29
            Mam pytanie i zarazem prośbe napiszcie prosze do jakiej szkoly chodzicie i ile
            macie godzin matematyki, głównie chodzi mi o zakres rozszerzony. Minimum to 3 +
            3 + 3, a ile jest u Was? Pozdrawiam Key
            • Gość: VII LO Re: Liczba godzin matematyki ??? IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 15:54
              ja chodze do VII i mialam o ile sie nie myle 4+5+5 (w tym roku jeszcze dodatkowe
              2 godziny w ramach fakultetu, a w drugiej klasie tylko 1 godzina dodatkowo)
    • Gość: Lipcia Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.fastlane.pl 20.10.04, 21:27
      Jestem uczennicą XIV i zupełnie nie zgadzam sie z artykułem, który został tu
      zamieszczony. Moim zdaniem niesprawiedliwie oskarza naprawdę wspaniałych ludzi,
      którzy dbają o to, aby stworzyć nam jak najlepsze warunki do nauki. Rzadko sie
      spotyka nauczycieli, którym tak bardzo zależy na dobrze zdanej maturze swoich
      ucznów. Nie pozwole na to, aby w celu sensacji, dziennikarskiej zostało
      zszargane dobre imie mojej szkoły.
      Nie potrafię zrozumiec również uczniów, którzy stworzyli te aferę. Nie wiem co
      nimi kierowało, ale bądź co bądź jakies zasady lojalności powinny zostać
      zachowane. To jest nasza szkoła, z jakiś powodów kazdy z nas ją wybrał, wiec
      nie powinniśmy w tak głupi sposób jej niszczyć. Każdem, kto zna Pana Dyrektora
      nie przeszły by tak złe słowa o nim przez gardło. To naprawdę "Żłoty Człowiek"
      jak zreszta i Pani Dyrektor oraz całe Grono Pedagogiczne.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy łączą się w obonie honoru naszej XIV.
      Dziekuje.
    • Gość: Boo Urwał jego nać... IP: *.net.autocom.pl 20.10.04, 21:37
      Ja nie rozumiem jak można wogóle afere z tego robić, przecież to niedorzeczne...
      Nie mnie oceniać zachowanie owej uczennicy, ale tak czy srak było nieładne...
      Ja tam niewiem, ale chodze do klasy mat-inf, juz drugi rok mam 7 matematyk w
      tygodniu [5+2xkolko] i za kija nie moge sobie przypomnieć żebym coś płacił za
      którekolwiek kółko, a byłem na każdym... Efekty kółka widać...
      Niewiem jak tak można... Albo dzida miała okres, albo pałe dostała, albo
      niewiem już co, ale przejdzie jej i będzie żałować tego... A rozpoznacie ją po
      tym, że jak ktoś będzie o tym mówił, to się nie będzie odzywać, zacznie się
      rumienić... Złapać i udusić:P
    • Gość: Ktoś To są metody Pani Szpunar IP: 80.51.176.* 20.10.04, 21:40
      Mnie też zniszczyła psychicznie, nie mając racji i posługując się
      nierzetelnymi informacjami. Nie stać mnie na kosztowny proces z "Gazetą", a
      zniszczonego zdrowia nikt nie jest mi w stanie przywrócić.
    • Gość: gość Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: 81.21.200.* 20.10.04, 22:25
      Proponuję Pani Oldze Szpunar powrót do opiniotwórczego medium, w którym
      zaczynała swoją karierę - gdyż tylko tam znajdzie ludzi o podobnym ilorazie
      inteligencji. Szukanie taniej sensacji jest charakterystyczne dla podwórkowych
      rozgłośni i innych brukowców.
    • Gość: Earinnil Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:06
      Coza tępy umysł stworzył ten artykuł!!!
      Jak się nie zna faktów to się nie pisze,
      ale czasami miast mózgu ma się tylko pustąprzestrzeń...
      XIV LO rządzi i nikt nie ma prawa Go oczerniać,
      zwłaszcza fałszywie
      • Gość: miłośniczka XIV Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 19:58
        Zgadzam się z Earinnil!!! Jak można coś takiego wypisywać o szkole, która
        wychodzi z cienia, która pnie się w górę, a to za sprawą i zasługą naszych
        wspaniałych nauczycieli. Pan Dyrektor to człowiek o wielkim sercu i nigdy nie
        pozwolił by na jakiekolwiek malwersacje, łapówki. Jestem uczennicą XIV, a
        dokładniej klasy dziennikarskiej i wydaję mi się, że artykuł Pani Sz. to blamaż
        na jej reputacji. Ktoś taki nie powinien zajmować się sprawą, która może za
        sobą ponieść bolesna konsekwencje. Panu Dyrektorowi, Nauczycielom i nam,
        uczniom XIV LO należą się przeprosiny i sprostowanie. Dziekuję.
    • Gość: Absolwentka Nauczycielom i dyrekcji "czternastki" dziękuję: IP: *.autocom.pl 20.10.04, 23:18
      Nauczycielom i dyrekcji "czternastki" dziękuję... za to, że:
      - są...nie tylko na codzień- ale są DLA UCZNIÓW- zawsze, gdy młodzież tego
      potrzebuje,
      - potrafią słuchać i rozmawiać,
      - chcą i starają się pomagać,
      - pomagają uczniom rozwijać swoje pasje i zainteresowania,
      -...
      Krótko: za te cztery lata, które miałam przyjemność spędzić w
      murach "KRAKOWSKIEJ CZTERNASTKI"!!!
      Mam nadziję, że jasno określiłam swoje stanowisko- w stosunku do tej
      absurdalnej "afery"?!
      Chętnie przeczytałabym artykuł o uczniach, którzy stoją na straży "dobrego
      imienia szkoły"- bo jak nietrudno zauważyć- takie osoby SĄ. POKAŻCIE ZATEM
      PEŁEN OBRAZ!!!

P.S. Napisałam w czasie teraźniejszym, ponieważ utrzymuję i mam zamiar
      utrzymywać kontakt z "czternastką". Mam także nadzieje, że nauczyciele nie
      zmienią się pod wpływem tego wydarzenia!

Absolwentka (MATURA 2004)
      • Gość: bonk A to feler! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 21.10.04, 01:07
        Ja, uczeń Ryszarda Z. (znanego pod pseudonimem "Gołębie Serce"), muszę
        pogratulować Pani Oldze osiągnięcia. Gdyż Pan Z. jest jedną z najżyczliwszych
        osób jakie znam. I jest to zapewne dla Niego bardzo miłe, iż po tylu latach
        nauczania (skutecznego!) zostaje nagrodzony takim "artykułem" w Gazecie.

Z tego, co pamiętam Fakt (taka gazeta) zajmuje się tanimi sensacjami (pierwsze
        miejsce oczywiście zajmuje pedofilia, a zaraz po niej satanizm). Być może więcej
        Pani Olga zarobi jako dziennikarz Faktu, gdyż prestiż (mały i wciąż malejący) GW
        nie pozwala jeszcze na pisanie wszystkiego, co tylko przyjdzie do głowy.

I na koniec pytanie do Pani Olgi: jaki był cel tego artykułu? Jakie on
        rozwiązuje problemy? Czy będzie nam łatwiej przygotować się do matury bez
        dodatkowych lekcji?
        I czy będzie łatwiej sprzątać szkołę bez środków czystości (na które nie ma
        pieniędzy)?

Chciałbym przypomnieć, że XIV LO jest szkołą znajdującą się na Azorach. W
        związku z tym opinia o tej placówce nie jest najlepsza. A jako, że szkoła nie ma
        najlepszej opinii - młodzież tam uczęszczająca (w dużej części) nie ma zbyt
        wysokich ambicji. I też dlatego "zwykłe" lekcje są na poziomie troszkę
        zaniżonym. Bo jaki pożytek byłby z nieprzepuszczenia połowy klasy?
        Z tego właśnie powodu bardzo ważne są lekcje dodatkowe - organizowane tylko dla
        osób zainteresowanych. Na tego typu zajęciach poziom może być już dużo wyższy,
        gdyż wiadomo, że wszystkim zależy na nauce danego przedmiotu.
        • Gość: Łukasz Enko Re: A to feler! IP: 216.127.68.* 21.10.04, 01:43
          Pani Olga Szpunar wyniuchała aferkę. Jaka dziennikarka, taka aferka. Ale w tym
          kraiku nad rzeczką tak już jest, że jak urzędnik bierze pieniądze i nic nie
          robi, to jest normalne. A jak dyrektor placówki bierze pieniądze, bo inaczej
          placówka, którą kieruje, będzie nieogrzana i nieoświetlona to jest afera. A jak
          zadłuży placówkę to też jest niedobrze, bo źle kieruje. W jednym i drugim
          przypadku kuriatorium budzi się ze snu i energicznie węszy a dziennikarki mają o
          czym pisać. Po czym znowu wszyscy usypiają do nastęnej wypłaty. Bo urzędnik za
          nic nie ponosi odpowiedzialności. Już za samo bycie się mu należy. Premia też. A
          dla powiększenia nakładu zrobi się wszystko i wszytko napisze. Pozimem GW już
          dorównuje brukowcom. Czas pomyśleć o obniżeniu ceny.
        • Gość: ladyhawke Re: A to feler! IP: *.zek.pl 21.10.04, 08:33
          bonk nie obrażaj uczniów XIV LO, bo o ile wiem to szkola jest na 10 miejscu w
          rankingu szkół Małopolski, nadmieniam przy tym że sławetna V jest na piątym
          miejscu. Uczniowie po XIV dostają się bez problemu na studia i je kończą.
          Zgadzam sie natomiast z opinią że GW staje się brukową gazetą, bez
          aspiracji. "dziennikarka " p. Olga nie ma pojęcia o tm zawodzie, przydałyby się
          pani dodatkowe lekcje z polskiego u Profesorów z XIV LO. Śmiem twierdzić, że
          potrafiliby nawet takiego matoła jak pani nauczyć, poprawnego stylu pisania
          artykułów. Ten artykóL jest "napisany" w "jezyku polskim" jaki jest używany
          przez stałych bywalców budek z piwem. pani chyba nietylko ma kłopoty ze
          wzrokiem, ale też pewnie ze słuchem, nie usłyszała pani całej wypowiedzi
          Dyrektora. Mam nadzieję że ktoś z GW sprostuje, i umieści przeprosiny, a panią
          przeniesie do wspaniałej gazety "Fakt".
          • Gość: bonk Re: re: A to feler! IP: *.kim.pl / *.kim.pl 21.10.04, 10:32
            @ladyhawke
            Ja sądzę tylko na podstawie ludzi, których znam osobiście. Masz rację -
            uogólnienie niezbyt fortunne. Bo uczniowie są i lepsi i gorsi. A szkoła ma
            dobrych nauczycieli, więc jest dobra.
            Przepraszam wszystkich urażonych :)
            • Gość: margit Re: re: A to feler! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 17:28
              Jestem ciekawa , dlaczego pani Szpunar nie zajmie się np. okradaniem nauczycieli
              przez Kuratorium i MEN. Ostatnia matura tego najlepszym dowodem. Cały rok oddaje
              się godziny za odejście klas maturalnych, oczywiście te godziny dydaktyczne są
              niepłatne, po czym nauczyciel siedzi na maturze np 50 godzin (poza swoimi
              godzinami) oraz sprawdza zadania maturalne ale mu nikt za to już nie zaplaci.
              Tak jest w Krakowie. Inny nic nie robi i ma te same pieniądze.
            • Gość: Krysia Re: re: A to feler! IP: *.crowley.pl 21.10.04, 18:20
              Gratulacje dla Gazety Wyborczej, pan Dyrektor Szkoły Liceum Nr XIV ma
              zapweniony komplet uczniów na rok 2004/2005, Z punktu widzenia marketingu udana
              reklama szkoły. Każdy by chciał dostawać korepetycje za tą cenę.
              Problem jest tylko w tym czy redaktor dostał odpowiednią gażę za darmową
              reklamę.
              • Gość: ona [...] IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.10.04, 14:12
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • Gość: ktoś inny odnośnie XIV LO, prawda o szkole... IP: *.kim.pl / *.kim.pl 22.10.04, 10:41
              kiedy przeczytałam artykuł w GW na temat XIV Liceum Ogólnokształcącego, nie
              mogłam wręcz uwierzyć własnym oczom.....
              od przedwczoraj śledziłam bardzo dokładnie opinie i wypowiedzi na ten
              temat....dziś postanowiłam zabrać głos w tej dyskusji, która budzi tyle
              kontrowersji w środowisku uczniów, nauczycieli,rodziców oraz innych osób, które
              mogą mieć wpływ na finalne rozwiązanie tej sprawy.....
              uważam, że artykuł zamieszczony w GW zawiera mnóstwo przekłamań, pisany był w
              sposób tendencyjny, a pani dziennikarka posiada jednak umiejętności
              dziennikarskie......
              ....otóż...
              ...czytając ten tekst daje się wyraźnie odczuć paszkwilowy i perfidny ton
              wypowiedzi owych "uczennic" - momentami wręcz bezczelnie odważny i złośliwy. W
              tym tle osadzono,w sprytny sposób, okrojone komentarze pana vice-dyrektora
              Zięby, sublimując je jednocześnie z kontekstu udzielonych wczesniej wypowiedzi
              dla gazety....
              ...na końcu, aby zaakcentować "porażający" wymiar sprawy, pani redaktor
              przytoczyła inne przykłady, zaciagnęła opinii osób, które choć istotnie nie
              miały pojęcia o sytuacji, która zaistniała w XIV LO,"potępiły" na swój sposób
              szkołę ...tylko dlatego,że posiadają wysoki status w "działce Edukacji"...
              Powstał artykuł, który ma być ciosem w kierunku szkoły -
              wytknięciem "bezprawia", który ma wzbudzić sensację publiczną, skazać XIV LO
              na "potępienie"... w opinii przeciętnego czytelnika..
              ...i tak tysiace osób czytało przedwczoraj o tym , co "złego" dzieje się w
              krakowskim Liceum nr.14...
              tylko wielka szkoda, że z tych tysiąca osób nawet 30% nie mogło poczytać opinii
              na ten temat na forum...chociazby GW....:(
              Znam bardzo dobrze XIV Liceum Ogólnokształcące - uczyła się w Nim moja Mama,
              uczyłam się ja, uczy sie moje rodzeństwo...a kiedyś będą się uczyć w Nim moje
              dzieci...
              to szkoła z klasą, o jasnych, konkretnych i solidnych założeniach pracy z
              uczniem, z uwzględnieniem jego indywidualizmu, potrzeb, problemów i możliwości.
              To szkoła, która ma bardzo dobrych i poświecających się swemu zawodowi
              nauczycieli, którzy dbają o to, by młodzież przygotować jak nalepiej do matury,
              nie ma mowy o żadnych PŁATNYCH KOREPETYCJACH W SZKOLE!!!
              TO SKANDALICZNA I TANDETNA BZDURA!!!
              ...to szkoła konsekwentna i wymagająca, ale równoczesnie wychowujaca i
              przyjazna...
              ... i jeszcze...jedno, chyba w tym wszystkim najważniejsze...XIV LO ma
              wspaniałych uczniów, solidarnych, zżytych i emocjonalnie przywiązanych do tych
              szkolnych, azorskich "murów"...
              UCZNIOWIE XIV LO !!!
              dziekuję,że zabraliście głos w tej sprawie, że nie pozostaliście obojętni wobec
              krzywdzącego dla Szkoły artykułu...wywiązaliście się z obozwiązku zapisanego w
              szkolnym statucie.."uczeń ma obowiazek dbać o dobre imię szkoły.."
              świadczy to tylko o fakcie Waszej szkolnej solidarności...o tym, że Szkoła ma
              dla Was wielkie znaczenie i szanujecie ją ,oraz całe grono pedagogiczne...
              zadbajmy o to, aby finał tej farsy pozytywnie rozwiązał się dla XIV LO..., aby
              przeproszono Dyrektora Ziębę i nauczycielkę angielskiego, aby GW zamieściła
              sprostowanie do artukułu pani Szpunar, podając realne fakty...
              liczę na to, ze tak się stanie..:)
              pozdrawiam fanów XIV-tki
        • Gość: uczeń czternastki Z mojej klasy wszyscy dostali się na studia! IP: *.przybyslowice.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 10:59
          Kolego, nie można pisać, ze jeżeli szkoła na Azorach, to ma być gorsza. To
          nieprawda. W cudownej atmosferze tej szkoły wszyscy czują i uczą się dobrze.
          Podpisuję się pod pomysłem przeniesienia p. Olgi Szpunar do Faktu jak
          najszybciej, bo przestane z rodzicami kupować GW!
    • Gość: ladyhawke Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.zek.pl 21.10.04, 10:17
      I jeszcze cos do dziewcząt które sprzedały ta nieprawdziwą informację.
      Chciałabym wiedzieć czy warto było dla 100zł. sprzedać siebie i ludzi z
      którymi sie na codzień spotyka. Jak się czujecie, i co takiego musiałyście
      mieć, że zrobiłyscie takie świństwo, nie tylko WSPANIAŁYM NAUCZYCIELOM, ale też
      UCZNIOM tej szkoły. Mam nadzieję że Nauczyciele mimo że tak ich potraktowano,
      nie stracą wiary w to że, ich praca jest doceniana i widzimy jak się dla
      uczniów straja. Poświęcaja swój prywatny czas, często kosztem rodziny aby
      wszystko było dopracowane, i jak najlepszym poziomie. Chylę czoło i Dziekuje za
      Ich pracę i poświęcenie. A dziewczynom radzę przenieść się do innej szkoły, w
      tej nie maja juz co robić. A w nowej radze aby zbrały się do nauki.
      • Gość: PAN DUZE P Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:00
        CO Ty pierdolisz pojebało Cie nie wiezysz masz lipe lepiej nie wychodz ze
        szkoły masz przejebane !! Kurwa Ty chyba doceniasz nauczycieli bo ja ich
        zabijam!! jestes pojebane bo jestes po ich stronie!!!!!!!!
        • Gość: idi Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.zek.pl 21.10.04, 13:15
          gosciu z detoksu sie urwales,jak tak to wracaj do swojego pop.... swiata i z
          niego nie wychodz
        • Gość: yunna Panie Duże P... IP: *.autocom.pl 21.10.04, 22:40
          ty się chyba z chionki urwałes...zastanów sie spokojnie wypij kawę i wtedy
          dopiero siadaj do pisania a nie zebyś takie głupoty pisał. Jkeśli chce sie
          rozmawiac to robi sie to kulturalnie, a zapewniam Cie ze ladyhawke raczej sie
          Ciebie nie boi z jednego prostego powodu - nie jest uczennicą poprostu. Więc
          nie pieprz głupot, ze ma przewalone,ok? A jak Ci sie niepodoba Liceum to je
          poprostu zmień i oszczędź nam wszystkim twoich "wspaniałych" wypowiedzi
    • Gość: skoti Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 12:56
      to jest bez sensu powinni zamknąć taką szkołę i tych nauczycieli oni mają nas
      nauczyć na lekcji a nie poza nimi to nie jest prywatna szkoła tylko państwowa.
      Nie wystarczy nauczycielom pensji z normlnych lekcji tylko potrzebuja
      dodatkowych lekcji zeby czerpac z nich korzysci! Im wiecznie mało powinni
      zwolnic takich nauczycieli i zamknąc XIV LO - przeciez to jest wstyd dla
      polskiego szkolnictwa..!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ladyhawke Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.zek.pl 21.10.04, 13:09
        Skoti nie wiesz jak jest wiec sie nie odzywaj
        zamknac to ciebie.
        • Gość: pisior Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 13:28
          Człowieku jak chcesz to ja Cie zaraz zamkne! Ja chodze do 14 LO i wiem jak
          jest!! Wszyscy maja racje co besztaja to szkołe.w zadnym innym LO nie ma
          takiego oszustwa i łapówkarstwa!! Ja im wierze madrze piszą.. Moja szkoła to
          jedno wielki bagno i wszyscy nauczyciele to kanciaze i oszusci !!!
          • Gość: koVal Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.net.autocom.pl 21.10.04, 13:40
            EJ czlowieku, mowimy o 14 lo w krakowie, a nie w innym miescie :) Widze po Twojej wypowiedzi ze musiales wylozyc na prawde sporo kasy aby dostac sie do tej szkoly i zeby jeszcze Cie z niej nie wywalili. Skoro Ci to nie pasuje i tak Cie meczy nauka to czemu wybrales ta szkole i czemu jeszcze w niej jestes? Jest w koncu tyle innych placowek..
            • Gość: Aaa Konsekwencje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.04, 23:58
              Zastanawiam sie czy taka autorka nie przewidziala, ze komus moze zalezec na
              dobrym imieniu a zalozenie sprawy cywilnej w sadzie to wydatek 80 zl
              (polecam!!!!), a dla niej moze to byc koniec pracy ......... czy Wy
              dziennikarze sprawdzacie czasem o czym piszecie i czy to jest prawda ??
    • Gość: belfer obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:10
      Poza umieszczonym już wcześniej wnioskiem można chyba pokusić się już o nieco
      szersze podsumowanie niniejszego wątku oraz publikacji, która go wywołała.
      Po pierwsze - nadal nie wiadomo, czy formy odpłatnego dokształcania uczniów w
      ogóle miały miejsce, zwłaszcza, że większość wypowiedzi w niniejszym Forum jest
      przecząca.
      Po drugie – dawno już nie widzieliśmy w Forum tak żywiołowej i spontanicznej
      obrony dobrego imienia szkoły oraz nauczycieli przez uczniów – co jest
      niezwykle ciekawe i budujące (zwłaszcza w dzisiejszych czasach plucia na
      wszystko i na wszystkich), a świadczy dobitnie o bardzo dobrej i oddanej pracy
      dydaktyczno-wychowaczej oraz o istniejącej tam pozytywnej i partnerskiej
      atmosferze.
      Po trzecie – wypowiedzi młodzieży zdają się być bardzo spontaniczne i
      emocjonalne, co wprawdzie bardzo niekorzystnie odbija się na ich formie, ale
      też owe wypowiedzi dość mocno uwiarygodnia.
      Po czwarte – skoro już się o tej szkole napisało (i to źle), to trzeba
      (niestety) temat kontynuować, wszystko raz jeszcze sprawdzić, zweryfikować, i
      albo sformułowane wcześniej zarzuty potwierdzić, albo je sprostować i
      przeprosić.
      Po piąte i chyba najważniejsze (bo szersze i „przyszłościowe”) – abstrahując od
      konkretnych wydarzeń w konkretnej szkole, warto chyba spróbować odpowiedzieć
      sobie na pytanie zasadnicze - czy odpłatne dokształcanie „własnych” uczniów
      (nawet na ich wyraźną prośbę i dla ich „dobra”) jest dopuszczalne z etycznego i
      wychowawczego punktu widzenia?
      • Gość: Łukasz Enko Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: 207.44.180.* 21.10.04, 17:22
        Zdecydowanie bardziej etyczne jest pozwolić pacjentowi zdechnąć niż wziąć od
        niego pieniądze za leczenie. Oświaty też to dotyczy, mr. Belfer.
        • Gość: belfer Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:08
          Czyli nadrzędny cel dydaktyczny (oraz ekonomiczny) uświęca środki, nawet te
          mniej etyczne i (co za tym idzie) wychowawcze? To pozornie chwytliwe, ale jest
          pewien szkopuł. Otóż wprowadzając w życie podobne teorie gładko doprowadzimy do
          tego, że tych Twoich przykładowych, dobrych lekarzy po prostu nie będzie.
          Dobrych nauczycieli również. I co wtedy?
          • Gość: at Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: *.autocom.pl 21.10.04, 19:29
            Belfer bo wyjada zagranice,tak jak wiekszosc dobrych lekarzy juz opuscila nasz
            kraj. Po co sie tu uzerac, z pluciem jak to nazwales na wszystko i wszytkich.
            Nasinauczyciele maja wszechstronne wyksztalcenie, wszedzie ich przyjma z
            otwartymi ramionami.A nam zostana takie niedouczone pokolenie,i na takim
            poziomie jak pani redaktor Olga
            • Gość: Łukasz Enko Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: 216.127.82.* 21.10.04, 20:00
              Blfer napisał(a): "Czyli nadrzędny cel dydaktyczny (oraz ekonomiczny) uświęca
              środki, nawet te mniej etyczne i (co za tym idzie) wychowawcze? To pozornie
              chwytliwe, ale jest pewien szkopuł. Otóż wprowadzając w życie podobne teorie
              gładko doprowadzimy do tego, że tych Twoich przykładowych, dobrych lekarzy po
              prostu nie będzie. Dobrych nauczycieli również. I co wtedy?"

Wybacz, ale nie rozumiem logiki tego wywodu. Nie popieram płacenia dwa razy za
              to samo (raz w podatkach, drugi raz "do łapy"). Ale to drugie jest bardziej
              etyczne - płacę za przysługę, bo nauczyciel NIE MUSI poświęcać swojego wolnego
              czasu. A poświęca. Poświęca dlatego, że w wyznaczonej przez ministerstwo
              idiotycznej ilości lekcji nie da się przerobić materiału w trybie rozszerzonym.
              Zgadza się. To nie ja powinienem płacić. Ale kto? Żadna instytucja, na czele z
              kuriatorium "nie ma srodków", co załatwia sprawę i zwalnia od odpowiedzialności.

Można deliberować, czy bardziej nieetyczne by było, gdyby te pieniądze były
              chowane do kieszeni któregoś z nauczycieli. Przecież można dodatkowe lekcje
              (zwane korepetycjami) organizować w domu. Żaden dziennikarz nie wywęszy. Jednak
              są organizowane oficjalnie. A pieniądze idą na działalność szkoły. Bo nawet na
              to brakuje! Więc chyba mówimy o różnych etykach. Bo bardziej nieetyczne jest
              moim zawłaszczanie naszych podatków i w konsekwencji niewywiązywanie się państwa
              z konstytucyjnych zobowiązań.
              • Gość: belfer Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 23:26
                Nie rozumiemy się, przecież ja nie twierdzę, że system oświatowy jest idealny,
                ani że nauczycielowi nie wolno sobie dorabiać, w tym korepetycjami. Pytam
                tylko, (w tym samego siebie) czy można to robić we „własnej” szkole i
                wobec „własnych” uczniów.
                • Gość: Łukasz Enko Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: 207.44.180.* 22.10.04, 08:11
                  Popatrz na sprawę inaczej. Ci nauczyciele nie dlatego organizują dodatkowe
                  lekcje, że źle uczą. Oni je organizują, bo w wyznaczonym czasie gruntownie
                  przerobić materiału się nie da. Bardziej etycznie by było, gdyby uczniowie XIV
                  LO płacili obcym nauczycielom (np. X) za korepetycje i odwrotnie? Zarobiliby
                  nauczyciele, a nie szkoła.

Nieetyczne jest stawiać pod pręgierzem ludzi, którzy coś robią dla dobra uczniów
                  i placówki, w której pracują nic z tego nie biorąc dla siebie. A nawet gdyby
                  brali - to w końcu ich prywatny czas, który mogliby poświęcić swoim dzieciom, a
                  nie cudzym.

Chory i nieetyczny jest system, budzący się z letargu tylko po to, żeby usadzić
                  ludzi, którym chce się robić coś więcej niż odbębnić swoje, pobiec do kasy, a
                  dorabiać po cichu na boku. A cała sprawa świadczy raczej o tym, że ci ludzie są
                  wspaniałymi fachowcami. Kiepski nauczyciel za żadne pieniądze niczego nie
                  nauczy. I choćby nawet chciał zorganizować jakieś dodatkowe zajęcia musiałby
                  uczniów brać z łapanki. A te lekcje są dobrowolne! Kraj się zmiania, ludzie też.
                  Za kiepski towar nawet nastolatek dziś nie zapłaci.
                  • Gość: belfer Re: obojętne, dopuszczalne czy naganne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:13
                    Sorry, ale nadal się nie rozumiemy. Płatne korepetycje są w zasadzie porządku.
                    Piszę „ w zasadzie”, bo jeśli gładko (i oficjalnie!) usprawiedliwmy uboczne
                    oraz komercyjne nadrabianie tego, co powinno się wykonać w ramach obowiązków
                    budżetowo-etetowych, to zaraz do nauczycieli dołączą urzędnicy, lekarze,
                    policjanci i inni. O politykach już nie wspominając, bo oni mają osobną, VIP-
                    owską kolejkę.
                    Rozumiem jednak, że stan obecny jest nieco wyjątkowy, ze względu na nagłą i jak
                    zwykle nieprzygotowaną zmianę całego maturalnego „systemu”. Dlatego, jeśli
                    dzieciaki na normalnych lekcjach nie „wyrabiają”z przyczyn obiektywnych, to
                    oczywiście trzeba ich braki jakoś wyrównać. Wymaga to wykonania dodatkowej
                    pracy i właśnie nieetyczne byłoby za nią nie zapłacić!
                    Sedno problemu leży natomiast gdzie indziej – otóż wprowadzenie miedzy
                    nauczycielem a uczniem (rodzicem) tej samej placówki bezpośrednich relacji
                    finansowych jest „śliskie” i przez to niebezpieczne dla wszystkich stron
                    takiego kontraktu.
    • Gość: Absolwentka XIV Re: W XIV LO nauczyciele douczają swoich uczniów IP: *.sebastiana.ceti.pl 22.10.04, 14:07
      Szanowni Absolwenci XIV LO. Miło, że solidarnie bronicie doblego imienia
      Szkoły. Warto! Tym bardziej, że niebawem bedziemy obchodzić jej 50 lecie.
      Zapraszam na stronę Szkoły www.xiv-lo.krakow.pl/index.php?p=absolwenci
      Na Forum _Absolwenci szukajcie informacji na temat powstałego właśnie
      Stowarzyszenia Absolwentów XIV LO. Myslę, że spotkamy się wszyscy na obchodach
      Jubileuszu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka