Dodaj do ulubionych

Nie będzie wapiennej kostki na płycie Rynku Głó...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:17
wapień łatwo roztwarza się w kwasach - a w tym co sypie się na ulice jest pewnie też trochę chlorku wapnia, który hydrolizuje do HCl, kwasu solnego. No i ew. kwaśne deszcze. CBDU ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: eeeee na rynek glowny tylko kostka klinkierowa IP: *.server.ntli.net 07.11.04, 15:18
      najlepiej rozowa!
      • Gość: eeeee Re: na rynek glowny tylko kostka klinkierowa IP: *.server.ntli.net 07.11.04, 15:24
        2HCl + CaCO3 -> CaCl + CO2 + H2O

H2O (ciecz) >>> temp. ponizej zera >>> H2O (cialo stale) o wiekszej objetosci
        niz pierwotna
        • Gość: KraWat Re: na rynek glowny tylko kostka klinkierowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 00:20
          Dlaczego zmieniono wyglad Placu Mariackiego?? "Od zawsze" byly tam kocie lby. Kto ich nie pamieta
          powie ze jest ladnie, ale dlaczego ingerowac w substancje miasta i zmieniac tak mocno charakter takich
          miejsc?
          • Gość: pieszy Re: na rynek glowny tylko kostka klinkierowa IP: *.fnet.pl 13.11.04, 15:34
            a już myslałem, że tylko szczecińscy konserwatorzy są przeciwko zabytkom.
            a tu proszę - krakowscy też!
          • adrum1 swieta racja! 15.11.04, 23:40
            juz pisalem na atym forum zeby nie niszczyc "ducha Krakowa". Plac Mariacki to
            niby drobny, ale znamienny i znaczacy symbol zlego podejcia "uczonych" do
            problemu rewaloryzacji. Nowy wzorek wapiennej kostki jest mechaniczny (co rzuca
            sie z perpektywy przechodnia) i prostacki. Na szczescie mam zdjecia pokazujace,
            ze to co bylo, bylo lepiej skomponowane (np. fontanna z zakiem podkreslona
            okregiem) i mialo charakter sredniowiecznego placyku. Ale: nie bylo dyskusji,
            projekt wzial pan profesor i jego pracownia, i zrobili jak sie za komuny
            nauczyli. I tak dobrze, ze zastosowali wapien - to jedyny pozytyw - mogli
            zrobic "lepiej", np. w kostce betonowej, lub granicie. Moim zdaniem Kraków (i
            wobec tego - finansowo - my wszyscy) stracil na tym remoncie. Tacy jak ja i
            turysci wola czuc ducha przeszlosci, niz podziwiac mozliwosci tworcze profesora.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka