Dodaj do ulubionych

Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:03
No i co z tego wynika dla kobiet, które miały zrobioną mammografie w
tych "złych" placówkach?
Powtórzyć Badanie?
Gdzie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawski Ciekawe IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.10.04, 10:27
      Czy Ja dobrze zrozumiałem, że dr Urbanik był odpowiedzialny za kontrolę w
      własnym zakładzie? Cóż za obiektywizm !! To może poprosić by Leszek Miller
      przewodniczył komisję d/s Orlenu ??
    • Gość: Andrzej Urbanik Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.cm-uj.krakow.pl 27.10.04, 11:11
      Komentując artykuł na "bieżąco" należy stwierdzić, że wszystkie kontrolowane
      pracownie dysponują dobrymi aparatami mamograficznymi i to jest najważniejsze.
      Od niedawna wprowadzono szereg przepisów dostosowujących realizację badań z
      zakresu diagnostyki obrazowej w Polsce, do wymagań Unii Europejskiej. I szeregu
      z nich nie spełniają te pracownie. Najważniejszym wymaganiem jest obowiązek
      prowadzenia kontroli jakości - odpowiednie procedury mają poprawić wiarygodność
      badań mammograficznych. W przypadku 4 pracowni, kompetentne osoby skontaktowały
      się ze mną i ustalono jakie zmiany mają zostać przeprowadzone aby spełnić
      wszystkie wymagania. Należy zaznaczyć, że przeprowadzona kontrola została
      zrealizowana wspólnie przeze mnie jako konsultanta wojewódzkiego jak i przez
      pracowników NFZ o/Kraków.
      W związku z powyższym nie ma powodów bo paniki (otrzymałem kilka zapytań
      utrzymanym w takim tonie), natomiast wprowadzenie zaleceń (co jest konieczne)
      poprawi jakość badań mammograficznych.
      dr hab. med. Andrzej Urbanik
      konsultant wojewódzki ds. radiologii-diagnostyki obrazowej
    • makabi Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne 27.10.04, 16:04
      przeciez łatwo było sie domyślic, że jedyną placówką prawidłowo działąjącą
      bęzie placówka dr.Urbanika. W interesie jesgo przychodni lezy aby inne
      skrytykować i najlepiej wyeliminować. Od kiedy mozna byc sędzią we włąśnej
      sprawie. Swoja placówkę też dr.Urbanik kontrolował?
    • Gość: radiolog Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:41
      Trudno się dziwić, że docent Urbanik stwierdził,że tylko jego pracownia działa
      bez zarzutu, skoro jest jej szefem. Szkoda tylko,że krytykuje pozostałe, a to
      one otrzymały większe kontrakty niż on, czy to nie dziwne, że są złe?
      Najbardziej tylko żal mi tych kobiet, które miały już przeprowadzone badanie i
      mają teraz mętlik w głowie, czy zostały one przeprowadzone prawidłowo, nie
      mówiąc już o tych osobach, które dopiero mają wyznaczony termin, a niewiem czy
      wszystkie przyjmie docent Urbanik w swojej bezbłędnie prowdzonej placówce?
      • Gość: niezalezny Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 22:39
        Myśle ze Doc.Urbanik nie wie nic o nowych przepisach o kontroli jakości
    • Gość: nieznany Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:02
      Dr Urbanik wszystkim lubi robić "koło pióra" ciekawe kto Go zapraszał na te
      kontrole ponieważ w tym czasie powinien siedzieć w swojej wspaniałej pracowni
      która w sumie nie jest Jego tylko w niej pracuje.
    • fortronik Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne 29.10.04, 02:36
      Pan Urbanik raczej znany z oczerniania publicznie swojego otoczenia zawodowego
      i nie tylko!. Zasłaniając się posiadanym stanowiskiem Wojewódzkiego Konsultanta
      do Spraw Radiologii nie odrobił zadania domowego przed przeprowadzeniem
      wizytacji pięciu wybranych placówek przez NFZ a raczej czterech i nie zapoznał
      się z procedurami, oraz zasadami przeprowadzenia takiej kontroli dotyczącej
      zapewnienia jakości wykonywanych badań. Co urąga jego zajmowanemu stanowisku. A
      podważanie kompetencji i kwalifikacji innych ludzi wydaje się ulubionym hobby
      Pana dr hab. med.
      Jestem właścicielem firmy prowadzącej na zlecenie regularny nadzór serwisowy
      mammografów w dwóch placówkach z pięciu wizytowanych przez komisję kierowaną
      przez Pana Urbanik w których znajdują się najnowszej generacji aparaty
      mammograficzne. Nadmienię również, iż w jednej z nich powadzona jest stałą
      codzienna kontrola jakości realizowana przez moją firmę (posiadamy odpowiednie
      uprawnienia serwisowe 20-o letni staż, sprzęt kontrolno pomiarowy wysokiej
      klasy, odpowiednio przeszkolonych pracowników posiadających akredytacje i
      certyfikaty PTIR do wykonywania kontroli jakości). Z całą odpowiedzialnością i
      wynikającymi z tego konsekwencjami stwierdzam, że podana opinia w artykule mija
      się z prawdą i stanem faktycznym jest to wprowadzanie opinii publicznej w błąd.
      J.Krzak
      • Gość: pacjentka Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 16:58
        Byłam pacjentką Kliniki Radiologii którą kieruje doc.Urbanik i radzę wszystkim
        pacjentkom aby nigdy nie dajboże nie musiały korzystać z usług tej kliniki.Jak
        może zarzucać innym brak rzytelności i jakości badań a u niego usg piersi
        miałam robione posklejaną rozlatującą się głowicą na którą cały czas narzekała
        pani doktor ponieważ nic nie mogła zobaczyć.Czy można zaufać wynikom takiej
        kontroli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka