Gość: abc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:03 No i co z tego wynika dla kobiet, które miały zrobioną mammografie w tych "złych" placówkach? Powtórzyć Badanie? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawski Ciekawe IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.10.04, 10:27 Czy Ja dobrze zrozumiałem, że dr Urbanik był odpowiedzialny za kontrolę w własnym zakładzie? Cóż za obiektywizm !! To może poprosić by Leszek Miller przewodniczył komisję d/s Orlenu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Urbanik Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.cm-uj.krakow.pl 27.10.04, 11:11 Komentując artykuł na "bieżąco" należy stwierdzić, że wszystkie kontrolowane pracownie dysponują dobrymi aparatami mamograficznymi i to jest najważniejsze. Od niedawna wprowadzono szereg przepisów dostosowujących realizację badań z zakresu diagnostyki obrazowej w Polsce, do wymagań Unii Europejskiej. I szeregu z nich nie spełniają te pracownie. Najważniejszym wymaganiem jest obowiązek prowadzenia kontroli jakości - odpowiednie procedury mają poprawić wiarygodność badań mammograficznych. W przypadku 4 pracowni, kompetentne osoby skontaktowały się ze mną i ustalono jakie zmiany mają zostać przeprowadzone aby spełnić wszystkie wymagania. Należy zaznaczyć, że przeprowadzona kontrola została zrealizowana wspólnie przeze mnie jako konsultanta wojewódzkiego jak i przez pracowników NFZ o/Kraków. W związku z powyższym nie ma powodów bo paniki (otrzymałem kilka zapytań utrzymanym w takim tonie), natomiast wprowadzenie zaleceń (co jest konieczne) poprawi jakość badań mammograficznych. dr hab. med. Andrzej Urbanik konsultant wojewódzki ds. radiologii-diagnostyki obrazowej Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne 27.10.04, 16:04 przeciez łatwo było sie domyślic, że jedyną placówką prawidłowo działąjącą bęzie placówka dr.Urbanika. W interesie jesgo przychodni lezy aby inne skrytykować i najlepiej wyeliminować. Od kiedy mozna byc sędzią we włąśnej sprawie. Swoja placówkę też dr.Urbanik kontrolował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radiolog Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 20:41 Trudno się dziwić, że docent Urbanik stwierdził,że tylko jego pracownia działa bez zarzutu, skoro jest jej szefem. Szkoda tylko,że krytykuje pozostałe, a to one otrzymały większe kontrakty niż on, czy to nie dziwne, że są złe? Najbardziej tylko żal mi tych kobiet, które miały już przeprowadzone badanie i mają teraz mętlik w głowie, czy zostały one przeprowadzone prawidłowo, nie mówiąc już o tych osobach, które dopiero mają wyznaczony termin, a niewiem czy wszystkie przyjmie docent Urbanik w swojej bezbłędnie prowdzonej placówce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalezny Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 22:39 Myśle ze Doc.Urbanik nie wie nic o nowych przepisach o kontroli jakości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:02 Dr Urbanik wszystkim lubi robić "koło pióra" ciekawe kto Go zapraszał na te kontrole ponieważ w tym czasie powinien siedzieć w swojej wspaniałej pracowni która w sumie nie jest Jego tylko w niej pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fortronik Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne 29.10.04, 02:36 Pan Urbanik raczej znany z oczerniania publicznie swojego otoczenia zawodowego i nie tylko!. Zasłaniając się posiadanym stanowiskiem Wojewódzkiego Konsultanta do Spraw Radiologii nie odrobił zadania domowego przed przeprowadzeniem wizytacji pięciu wybranych placówek przez NFZ a raczej czterech i nie zapoznał się z procedurami, oraz zasadami przeprowadzenia takiej kontroli dotyczącej zapewnienia jakości wykonywanych badań. Co urąga jego zajmowanemu stanowisku. A podważanie kompetencji i kwalifikacji innych ludzi wydaje się ulubionym hobby Pana dr hab. med. Jestem właścicielem firmy prowadzącej na zlecenie regularny nadzór serwisowy mammografów w dwóch placówkach z pięciu wizytowanych przez komisję kierowaną przez Pana Urbanik w których znajdują się najnowszej generacji aparaty mammograficzne. Nadmienię również, iż w jednej z nich powadzona jest stałą codzienna kontrola jakości realizowana przez moją firmę (posiadamy odpowiednie uprawnienia serwisowe 20-o letni staż, sprzęt kontrolno pomiarowy wysokiej klasy, odpowiednio przeszkolonych pracowników posiadających akredytacje i certyfikaty PTIR do wykonywania kontroli jakości). Z całą odpowiedzialnością i wynikającymi z tego konsekwencjami stwierdzam, że podana opinia w artykule mija się z prawdą i stanem faktycznym jest to wprowadzanie opinii publicznej w błąd. J.Krzak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjentka Re: Zagrożone kontrakty na badania mammograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 16:58 Byłam pacjentką Kliniki Radiologii którą kieruje doc.Urbanik i radzę wszystkim pacjentkom aby nigdy nie dajboże nie musiały korzystać z usług tej kliniki.Jak może zarzucać innym brak rzytelności i jakości badań a u niego usg piersi miałam robione posklejaną rozlatującą się głowicą na którą cały czas narzekała pani doktor ponieważ nic nie mogła zobaczyć.Czy można zaufać wynikom takiej kontroli? Odpowiedz Link Zgłoś