Gość: atrusek IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 08.12.04, 13:58 Moze ktos wie jakie sa postepy na budowie? Jestem zainteresowany mieszkaniem w II etapie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lucas Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: 195.245.222.* 08.12.04, 15:55 Tutaj znajdziesz zdjecia z budowy: www.domdlamlodych.krakow.pl/ Na pierwszym segmencie jest juz zatknieta "wiecha" :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.autocom.pl 08.12.04, 18:27 co wam powiem to wam powiem, ale widocek z okien to będziecie mieli pikny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atrusek Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 09.12.04, 13:33 Jak hipermarket nie zasloni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.net / 80.50.167.* 27.12.04, 14:19 Ja również prosze o informacje na temat tej spółdzielni i inwestycji na ul. Szwaji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI 28.12.04, 09:15 To co budują w I etapie idzie nawet znośnie - powinni się wyrobić do czerwca (taką mam nadzieję). Reszta inwestycji ma się rozpocząć poźniej (2005?). W każdym razie już na termin oddania 2007 nie ma praktycznie mieszkań (poza parterem) - zreszta nic dziwnego: 2,6 kzl/ m kw to naprawdę dobra oferta, choc jest praktycznie niemozliwe, żeby ta cena utrzymała się dla dalszych etapów (choć pewnie i tak będzie korzystna). To co na pewno może budzić niepokój to pytanie - kiedy będzie (o ile w ogóle) utwardzana ulica Szwai i od której strony bedzie wjazd do niej... Komunikacja ze SM nie jest zbyt piękna (cóż, spółdzielmie rzadzą się swoimi prawami :-| ). Zdarza się, że co innego mówią na budowie, a co innego w SM. Standartem jest to, że panie obiecują "Tak, oczywiście, będziemy dzwonić" i po paru tygodniach trzeba się wszystkiego dowiadywać samemu, a pani jest zdziwiona "Jak to państwo tego nie wiedzieli?!". Ale ogólnie rzecz biorąc - mury się wznoszą :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.autocom.pl 14.01.05, 13:14 Mury kończą się już wznosić (pomogła tu trochę aura)- ale to chyba dobrze. Moze ktoś wie, kiedy naprawdę mają zakończyć I etap. Jak narazie rozpisany jest przetarg na drogi osiedlowe i przebudowę Szwai. Ciekawe czy zostanie dużo poszerzona. Czy to prawda, że będzie jedno wejście do całego bloku z domofonem (coś w rodzaju recepcji) a dopiero później wejścia do poszczególnych klatek? Aha rozsyłają informację o miejscach w garażu wielostanowiskowym, ale bez ceny. Czy ktoś może wie ile to będzie kosztować? pozdrawiam przyszłych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: 212.160.172.* 14.01.05, 15:25 Garaze juz są sprzedawane (sporo jest juz sprzedanych), wiec jakby co to radzę się pospieszyc :) Podobno mają kosztować 15 tys. Trzeba ich bardzo pilnowac, bo spoldzielnia albo informuje z duzym opoznieniem albo nie informuje wcale. Np zmienily sie plany spoldzielni co do budowy schodow w mieszkaniach 2 poziomowych, ale nie raczyli o tym poinformowac nabywcow. Itp itd.. Trzeba jezdzic na budowę i o wszystko dowiadywać sie samemu. Z tego co mówią na budowie to są duże szanse, że mieszkania z 1 etapu oddawane będą już w czerwcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.autocom.pl 14.01.05, 23:09 Jak zmieniły się plany co do schodów? Będą drabiny czy jak? Proszę zdradzić szczegóły, bo już zaczęłam się bać:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: 212.160.172.* 14.01.05, 15:28 I jeszcze jedno: Czy ktoś kupował mieszkanie 2 poziomowe (2 poziom bez wykonczenia po nizszej cenie)? Jesli tak to proszę o kontakt. Ciekawa jestem kiedy mozna we wlasnym zakresie zlecic podwykonanwcy prace na gorze (np instalacje, scianki dzialowe itp, tynki). pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 23:31 witam i ja,budowa idzie pelna para i tylko sie cieszyc ze tak ladnie bylo ostatnio:)garaze sprzedawane za 15tys brutto ja kupowalam w drogi dzien od rozpoczecia ich sprzedazy i niewiele juz bylo wolnych.uwazam ze narazie wszystko super juz nawet dwa razy bylam w sowim mieszkanku,martwie sie tylko tym co powstanie na dzialce przed osiedlem od ulicy bobrzynskiego.Pierwszy etap ma byc oddany w czerwcu tak jak mialo byc,ja sie juz niemoge doczekac... jeszcze 4 pelne miesiace!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Schody i takie tam... IP: 195.245.222.* 15.01.05, 11:04 Sprawa schodów w mieszkaniach dwupoziomowych to według mnie skandal. Od początku budowy zapewniano mnie aby sprawą schodów się nie martwić bo będą zrobione. Tymczasem jakiś tydzień temu dowiedziałem się na budowie przez przypadek, że schodów nie będzie, bo taka przyszła wytyczna ze Spółdzielni. Pomimo tego że szalunki na schody były już przygotowane i wystarczyło zalać je betonem. Konstrukcje więc rozebrano a ściany na których te schody miały się wspierać - zamurowano. I w tej chwili nie ma już możliwości wybudowania schodów takich jak w oryginalnym projekcie ! I nikt nie pofatygował się poinformować o tym przyszłych mieszkańców. A wystarczył jeden telefon z pytaniem czy chcemy te schody za dodatkową opłatą ( ok. 600 zł ). Jedyna nadzieja ze w waszych mieszkaniach te sciany jeszcze nie sa wymurowane. Wiec jedzcie jak najszybciej na budowe i to sprawdzcie. Tylko nie ma co gadac z panami Miką i Stefańczykiem. Oni tylko dużo mówią za kazdym razem co innego a nic wam nie pomogą. Radzę od razu udać się do pana Marka Jabłońskiego z Wojtbudu ( pierwszy barak ). To bardzo konkretny i kompetentny człowiek. Mozna z nim zalatwic sprawe schodów i robót budowlanych na 4 tym pietrze ( scianki, tynki, wylewki ). Reszte instalacji - łapać elektryków którzy sa na budowie oraz isc do baraku firmy Anbud ( c.o. i hydraulika ). Trzeba rozmawiac od razu z podwykonawcami. Nie wiem po co bylo pisac wnioski z propozycjami zmian, czekac 4 miesiace na odpowiedz skoro i tak teraz samemu trzeba wszystko załatwiac. Martwie sie tylko jednym - czy jak teraz wykoncze sobie 4 te pietro i rozlicze sie bezposrednio z wykonawcami to czy przy odbiorze mieszkania Spółdzielnia mi nie policzy za cale mieszkanie po 2650/m2 :-) Wszystkiego sie mozna spodziewac. Choc zapewniał mnie pan prezes, pani Basia i pan Mika ze tak nie bedzie. Zobaczymy... Garaze juz sie sprzedaja - co lepsze miejsca juz wykupione. Trzeba sie spieszyc. Jesli cos jeszcze chcecie sie dowiedziec. Jakies telefony dostac do wykonawcow to piszcie na priva: lmrozek2@gazeta.pl Pozdrawiam Lucas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzium Re: Schody i takie tam... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 15.01.05, 13:41 Jestem właścicielem dwupoziomowego mieszkania na ul. Obozowej, kupionego w tej samej spółdzielni. Pytanie. Czy kupujecie mieszkanie dwupoziomowe czy może jednopoziomowe z poddaszem użytkowym?? Bo jeśli to drugie, to spółdzielnia nie musi budować schodów. (i na pewno nie zbuduje) Co do garaży. Na Obozowej, również radzono pośpiech. Spora część garaży jest jeszcze do kupienia. I uwaga natury ogólnej. Nie wierzcie w zapewnienia spółdzielni. Wszystko musi być na papierze!!! Nie odpuszczjcie im. Życzę przyjemnego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Schody i takie tam... IP: *.autocom.pl 17.01.05, 10:40 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. Dz. U. Nr 75 poz. 690 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (z późniejszymi zmianami) Dział III Budynki i pomieszczenia Rozdział 4 Schody i pochylnie § 66. W celu zapewnienia dostępu do pomieszczeń położonych na różnych poziomach należy stosować schody stałe, a w zależności od przeznaczenia budynku - również pochylnie odpowiadające warunkom określonym w rozporządzeniu. § 67. Zainstalowanie w budynku schodów lub pochylni ruchomych nie zwalnia z obowiązku zastosowania schodów lub pochylni stałych. § 68. 1. Graniczne wymiary schodów stałych w budynkach o różnym przeznaczeniu określa tabela: Przeznaczenie budynków Min. szer. użytkowa(m) Maks wys. stopni (m) biegu spocznika Budynki mieszkalne w 0,8 0,8 0,19 zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej oraz mieszkania dwupoziomowe U mnie w umowie jest cały czas mowa o mieszkaniu dwupoziomowym z drugim poziomem do samodzielnego wykończenia bez tynków, wylewek, ścianek działowych oraz instalacją wodną i elektryczną doprowadzoną do jednego punktu. O schodach cisza, więc wg mnie zastosowanie mają w/w przepisy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Schody i takie tam... IP: *.autocom.pl 15.01.05, 15:05 To jednak będą drabiny:((( A było tak pięknie. Dodam, ze dzwoniłam w piątek w sprawie garaży i nikt o schodach a raczej ich braku nie wspominał. Trzeba się teraz zastanowić jaki to będzie miało wpływ na metraż mieszkania - szczególnie tej części wykończonej a co za tym idzie na cenę końcową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Re: Schody i takie tam... IP: 195.245.222.* 15.01.05, 16:06 Sprawie schodów nalezy sie dokladnie przyjzec. Z tego co wiem to kosztorys wykonawcy zawieral koszt budowy tych schodow. Wiec wyglada ze bylo to wliczone w cene mieszkania. Powstaje pytanie czy spoldzielnia nam zwroci pieniazki za schody...Druga sprawa to powierzchnia mieszkania - wydaje mi sie ale tylko wydaje ze powierzchnia schodow byla liczona do calkowitej powierzchni mieszkania i za to zaplacilismy. Mam zamair przy odbiorze mieszkania dokladnie zmierzyc metraz i nie dac sie naciagnac. Ale znajac zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: Schody i takie tam... IP: *.autocom.pl 15.01.05, 16:19 Też mi się tak wydaje - gdy mieszkanie nagle lekko spuchło (w dzień podpisywania umowy!) Pani powiedziała nam, że to wynik innego sposobu wliczania klatki schodowej, ale szczegółow nie podała:( Chyba czas znowu udać się na poważne rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
axina Re: Schody i takie tam... 15.01.05, 19:59 uwaga , zaczyna się.... Skąd my te opuchlizny znamy ... :-P czy w momencie podpisania umowy mieliście na piśmie sprecyzowane w jaki sposób obliczana będzie u Was powierzchnia II poziomu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Dwupoziomowe mieszkania IP: 212.160.172.* 18.01.05, 08:34 Sąsiedzi z dwupoziomowych mieszkań: Czy ktoś z Was kupował 2 poziom bez wykończenia (tzn po tej niższej cenie)? Ciekawa jestem kiedy robicie na 2 poziomie instalacje, scianki, wylewki itp... Czy można już teraz? Czy czekacie na odbior mieszkania? Jeśli teraz to w jaki sposob 'zabezpieczyliscie się' zeby nie zapłacić raz podwykonawcom (ktorych wynajmujecie na wlasny koszt), a pozniej zeby spoldzielnia nie policzyla sobie tej gory po 2600??? Bo 'slownie' spoldzielnia nas zapewniala, ze nie policza po 2600 i zaczelismy juz zlecac podwykonawcom rozne prace. Wiadomo jak to ze spoldzielniami bywa... troche sie obawiam, ze moze im sie zmienic przy odbiorze i nas skasują po swojemu. Drodzy sąsiedzi - jak to załatwiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka niedociągnięcia na budowie IP: *.autocom.pl 18.01.05, 08:48 Radzę jednak na papierze - potem będą niespodzianki takie jak te ze schodami, które wg prawa budowlanego powinny być wykonane w ramach umowy, bez dodatkowych! dopłat. Po ostatniej wizycie na budowie mamy poważne obawy co do tego, czy schody to aby nie czubek góry lodowej. I trzeba dokładnie przyjrzec się instalacji wentylacyjnej - bo i tu są zmiany! Tylko czy zgodne z przepisami? Obyśmy nie przekonali sie o tym za późno! Proponuję przyjrzeć się budowie dokładniej - może moglibyśmy wynająć wspólnie kogoś kto dla nas (inwestorów i przyszłych mieszkańców) zająłby się sprawami prawa budowlanego i postępem prac budowlanych NIEZALEŻNIE od spółdzielni? Czy przysługuje nam takie prawo? Jeśli tak może warto by z niego skorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: niedociągnięcia na budowie IP: 212.160.172.* 18.01.05, 10:13 Czy komuś z was udało się uzyskać od społdzielni jakiekolwiek zapewnienie na piśmie? Jeśli tak to jak tego dokonaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: niedociągnięcia na budowie IP: *.autocom.pl 18.01.05, 10:49 Jeszcze takich pisemnych zapewnień nie mamy, ale nie mamy też zamiaru w ogóle rozmawiać -po prostu wszelkie sprawy będziemy załatwiać na piśmie - my pisemko z pytaniami, wnioskami, propozycjami oni pisemko z odpowiedziami i wszystko albo poleconym z potwierdzeniem odbioru albo na dziennik podawczy z potwierdzeniem przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: niedociągnięcia na budowie 11.02.05, 09:35 Z powiadomieniem Rady Nadzorczej, czyli 3 pisemka jedno dla Zarządu, drugie dla Rady i trzecie dla Was. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Pan Mika i Stefańczyk 15.01.05, 20:21 Witam wszytkich przyszłych mieszkańców Szwai. zgadzam sie w 100% co do wypowiedzi Lucasa"Tylko nie ma co gadac z panami Miką i Stefańczykiem." Oni naprawde tylko obiecują, koloryzują i nic wiecej. Polecam pana Kota (podwykonawca) od instalacji, bardzo sumienny i konkretny człowiek.Pan Mika i Stefanczyk na niczym sie nie znaja.Chodźcie regularnie na budowe i sprawdzajcie co w waszych mieszkankach. Pozdrawiam BK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: zaawansowanie robót IP: *.autocom.pl 16.01.05, 21:18 Czy mi się wydawało, czy są wprawiane okna? Nie byłam na budowie ale przejeżdżając Bobrzyńskiego takie miałam wraźenie. Zastanawiam się tylko, czy te nasze wysokie (1.80 m)okna będą dzielone (w poziomie), czy będzie to jedna duża powierzchnia szyby? Jeżeli ktoś coś wie na ten temat lub jeszcze na inny proszę o informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: zaawansowanie robót IP: *.net / 80.50.167.* 17.01.05, 10:08 Witam Pytałam na budowie i te okna maja byc dzielone tak mniej wiecej na wysokości 1/4 i ta mniejsza część ma być nie otwierana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM okna wysokie IP: 212.160.172.* 17.01.05, 11:41 Witajcie, Czy te okna wysokie 1,80 cm to tylko te gdzie będzie wyjście na balkon, taras a pozostałe będą standardowe, czy całe będą się składały z takie wysokich?? A> Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: okna wysokie 17.01.05, 13:16 To zaleźy o który blok ci chodzi. Napewno w bloku półokrągłym będą te wysokie okna wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: okna wysokie IP: 212.160.172.* 17.01.05, 13:25 Aha, a wie ktos moze jakie mają być w bloku prostopadłym do tego półokrągłego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: okna wysokie IP: *.net / 80.50.167.* 17.01.05, 13:28 Witam W całym budynku okna sa duze. Nie wiem jaki dokładnie to jest wymiar ale zaczynaja sie juz ok 30 - 40 cm nad poziomem podłogi i kończa jakieś 20 - 30 cm od sufitu. tak więc na oko może być 1,8 m. Tak to wyglądało jak byłam na budowie i mówili ze tak zostanie. Mniejsze są okna kuchenne, te zaczynają sie od wysokości blatu kuchennego z wiadomych powodów. Swoją droga piekny jest ten pokoj dzienny w zaokraglonej części budynku. Tyle okien i taki widok. Marzenie ale niestety juz podobno dawno niedostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: okna wysokie 17.01.05, 14:44 Ja na szczęście jeszcze zdażyłam i bede miała to półokragłe mieszkanko. Jak sie urządze to Cie zaprosze na widoki z moich okien. Odpowiedz Link Zgłoś
annafl Re: okna wysokie 17.01.05, 15:58 Jezeli udalo Wam sie od przemilej pani Gluszek (tylko zawsze niedoinformowanej) wydobys plan mieszkania - taki bardziej szczegolowy niz na stronie internetowej, to na tym planie jest zaznaczona wysokosc okna,jego szerokosc i wysokosc na ktorej okno sie zaczyna. Zgadzam sie z Wami, wszystkiego sie trzeba samemu dowiadywac i wszystko zalatwiac, choc pare razy nas zapewniano, ze to spoldzielnia bedzie dzwonic... Ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: okna wysokie IP: *.robikom.com.pl 17.01.05, 16:41 Witam Bardzo dziekuje, bardzo chetnie, ja zapraszam na leżenie i opalanie na moim dużym balkonie :-). Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: okna wysokie 17.01.05, 18:48 Ja również bardzo dziękuje. Napewno sie przyda zaproszenie, z tego względu że nasze półokragłe mieszkanka mają bardzo małe balkoniki tzw. loggia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: okna wysokie IP: *.autocom.pl 17.01.05, 18:55 Witam wszystkich mieszkańców, Karo, Ty jesteś pewnie posiadaczem mieszkania z tarasem na ostatnim piętrze. Super sprawa, złaszcza że wkoło przepiękne widoki. Taras w sam raz na "grill" party. Co do okien, to zaczynają się 50 cm nad ziemią, mają 1,80m, nie wiem tylko jaka jest odległość od sufitu, bo tak naprawdę nie znam wysokości naszych mieszkań. Zastanawim się tylko czy kaloryfery o wysokości 30 cm (będą pod tymi oknami) dostatecznie ogrzeją pokoje. Jeśli wiecie jeszcze coś ciekawego, piszcie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: okna wysokie IP: *.autocom.pl 17.01.05, 18:58 Przepraszam, na razie przyszłych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: okna wysokie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:45 a ja mam(bede miec)ogrodek:)zapraszam wszystkich na grilla:)a w ogrodku planuje mala choinke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: okna wysokie IP: 212.160.172.* 18.01.05, 08:26 Faktycznie widoki na ostatnim piętrze są nie do podrobienia. Nawet jeśli wybudują coś od strony Bobrzynskiego (te wolne działki mnie niepokoją) to na pewno nie będzie to nic wysokiego i nie zasłoni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Widoki z naszych okien? 18.01.05, 09:50 Niewiadomo do końca co mogą postawić przed naszym osiedlem od strony bobrzyńskiego. Może to być mini supermarket, usługi handlowe, albo bloki...; A może slumsy??? Napewno działka nie została jeszcze wykupiona bo jest cały czas do sprzedania. Nie jest duża ale z 3 bloki napewno dałoby sie upchać. Wiecie coś wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: Widoki z naszych okien? IP: *.autocom.pl 18.01.05, 17:27 pawilon handlowo-usługowy ma się znależć w pln-wsch części osiedla Europejskiego, nie wiem jaki duży i wysoki ale będzie napewno. Działka obok nas faktycznie jest do sprzedania, ale jest podobno trzech właścicieli. Poza tym nie jest to zbyt szeroka działka na budownictwo mieszkaniowe (potrzebne przecież są drogi dojazdowe, parkingi, chodniki). No, ale pewnie jeśli ktoś będzie chciał coś wybudować to jakoś to wymyśli. Zmartwił mnie artykuł w dzisiejszym "Dzienniku" na temat komunalek na Lubostroniu, to narazie nie jest zaklepane, ale miasto ma tam działkę i ochotę na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Re: Widoki z naszych okien? 11.02.05, 09:40 Powiedz o którą dokładnie działkę chodzi i skąd wiesz, że jest trzech właścicieli. A skoro jest do sprzedania to gdzie mozna zasięgnąć bliższych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frutis Re: okna wysokie IP: *.agh.edu.pl 18.01.05, 17:22 a ja zupełnie z innej beczki... Czy jest ktoś z 2 etapu i dostał pismo w sprawie pozwolenia na budowę. Czy SM może takim pismem zmieniać umowę wstępną a dokładnie par. 7 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi [...] IP: *.pl / 212.244.43.* 28.01.05, 12:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: Pan Mika i Stefańczyk 28.01.05, 13:20 Dlaczego tak brzydko mówisz o p. Kocie??? Możesz wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.net / 80.50.167.* 19.01.05, 11:51 Witam, Mam pytanko do przyszłych sąsiadów. Czy zastanawialiście sie nad budowa ogrodzenia na Naszym osiedlu, w cenie mieszkania taka inwestycja nie jest niestety przewidziana. Proszę o opinie... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI 19.01.05, 12:14 Z tego co wiem to ogrodzenie ma być dopiero wybudowane w 2007 roku po zakończeniu całej inwestycji. Koszty ogrodzenia będa pokrywać mieszkańcy całego osiedla. Sprawą tą napewno powinniśmy sie zajać po zasiedleniu naszych mieszkan na zebraniach członkowskich. Na temat ogrodzenia napewno mogą też coś powiedzieć mieszkańcy ul.obozowej - SM Dom dla młodych. to tyle co wiem - jak dowiem sie o nowych newsach to napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI 19.01.05, 12:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=19591599&a=19591599 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.autocom.pl 19.01.05, 17:35 Z tego co jest na forum wynika, że chyba już teraz trzeba zacząć załatwiać to ogodzenie, żeby w lecie było gotowe. Na Obozowej mieszkają już trochę a ogrodzenia nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blankak1 Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.pl / 212.244.43.* 19.01.05, 21:01 Ale ogrodzenie nie powstanie wcześniej niz w 2007 roku. W I etapie są do oddania tylko 4 bloki, a w II 5. Pani ze spółdzileni powiedziała, że sprawą ogrodzenia będą sie zajmować po zakończeniu całej inwestycji czyli w 2007 najwczesniej. Jakoś musimy to przeboleć - mam nadzieje że szybko zleci ten czas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 19.01.05, 23:24 nie zawracajcie sobie glowy tym ogrodzeniem, ono wcale nie jest potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI 20.01.05, 14:54 a dlaczego tak uważasz? nie zalezy ci na ogrodzeniu naszego osiedla? Ja osobiście uważam że jest to ważna sprawa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frutis Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.autocom.pl 20.01.05, 15:10 jednakże patrząc na plany zamieszczone na stronie www SM "Dom dla Młodych" trudno określić gdzie ogrodzenie mało by powstać. Budynek posiada jednolitą bryłę a placyki są wewnątrz. Więc gdzie miało by powstać ogrodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI 20.01.05, 15:20 jak to gdzie dookoła osiedla, tam gdzie teraz jest siatka ( chodzi o budowe) wzdłuż ulicy Szwai, to tam ma być docelowo ogrodzenie. Tylko nie wiem w któym miejscu miałaby być brama wjazdowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.robikom.com.pl 20.01.05, 18:49 Witam, Oprócz budynku na działce DDM przy ul. Szwai sa jeszcze zaplanowane parlingi z przodu i z boku budynku oraz wewnetrzna droga osiedlowa. działka nie kończy się wraz z obrysem budynku jest sporo wieksza, więc jest co ogradzać ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraker Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 23:28 Gratuluję otoczenia - obecnego (cmentaż) i przyszłego (slumszy przy Lubostroń ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: 212.244.43.* 01.02.05, 07:51 Chyba pomyliłeś/aś adresy bo to nie jest forum o slumsach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Slumsy IP: 217.96.22.* 10.02.05, 10:41 Forum może i nie jest o slumsach ale chyba ważne jest co będzie w okolicy nie? w okolicy, dosłownie tuz za rogiem miasto planuje około 2000 mieszkań dla biedoty krakowskiej i żuli! Nikogo to nie interesuje? Podpisał ktoś protest? czy wszyscy to mają gdzieś? Nie interesuje was że jak zrobią slums to nie będziecie mogli spokojnie dojść do swoich mieszkan bo kaptury wam żyć nie dadzą? Może troche więcej patrzenia wokół siebie a nie tylko klapki na oczach! ścianki działowe są ważne i inne rury ale przeciez kilka metrów dalej ma powstać GETTO!!!!!!!!!!!!! I dla informacji dodam że ja też kupuje mieszkanie na Szwai ale nie wiem czy się nie wycofam bo nie chcę mieszkać w sąsiedztwie getta. Dlatego wdobrze pojętym interesie wszystkich jest móienie o tym i protestowanie a nie patrzenie tylko na własny tyłek. Pozdrawiam i zachęcam do podpisywania listy protestacyjnej w sklepiku na ulicy Lubostroń 7B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Slumsy IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 10.02.05, 12:12 Oczywiscie że nie mamy tego gdzieś, tylko o slumsach jest już wystarczająco dużo forum - a to jest specjalnie przeznaczone dla mieszkańców Szwai i główna tematyka to budownictwo, umowy i wykończenie itp. Jeżeli komuś nie jest obojetny ten temat to napewno juz wypowiedział sie w tej sprawie na innym forum i podpisał liste. ( ja podpisałam). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraker Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:20 Nie zabieraj głosu bo nie wiesz gdzie jest taka ulica ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 01.02.05, 10:48 Proszę Cie nie rozśmieszaj mnie - mieszkam obok. A to jest forum dla przyszłych mieszkańców Szwai i chcemy się zajmować wyłacznie sprawami zwiazanymi z naszymi mieszkaniami a nie slumsami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:13 zazdroscisz??to idz sie komus wyzal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 01.02.05, 11:24 nie muszę zazdrościć - bo już niedługo będe tam mieszkać - łyso Ci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 13:58 oj nie!!to mialobyc do wypowiedzi glupiego krakera ktory zdajsie z zazdrosci oczernia nasze piekne powstajace osiedle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 01.02.05, 14:02 to sorry - myślałam że to coś do mnie. Skoro jesteś po naszej stronie to pozdrawiam przyszłego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia ceny za ścianki IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.02.05, 11:18 czy ktos z was poza spółdzielnią zlecał wyburzenie/postawienie scianek działowych firmie WojtBud - jesli tak to ile za to musieliście zapłacic? Chodzi mi o sytuację w której spółdzielnia nie wyraziła zgody na proponowane przez was ustawienie scianek i zasugerowała "dogadanie sie" z p.Jabłońskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucas Re: ceny za ścianki IP: 195.245.222.* 01.02.05, 13:50 Cena za postawienie scianek to ok. 75 zł\m2 A czy ktos wie ile kosztuje 1 m2 wylewki ? Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.robikom.com.pl 01.02.05, 17:06 Witam, Chciałam zapytać przyszłych sąsiadów o postępy na budowie. Ostatnio byłam w grudniu przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej i były tylko surowe sciany. Nie mieszkam na razie w Krakowie więc chciałabym zapytac czy powstało coś nowego do zobaczenia np tynki, instalacje, okna, coś z wykończeniówki.. A może ma ktoś fotki. Moje mieszkanko na razie jeszcze nie istnieje (niestety dopiero 1 segment II etapu) ale chciałabym zobaczyć standard wykończeń i stolarki nim podpisze umowę zasadniczą. A więc warto czy nie juz teraz udać się na ul. Szwai. Dziękuję i pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
alimari Zaproszenie 01.02.05, 18:35 Postępy prac budowlanych można zobaczyć na stronie www.domdlamlodych.krakow.pl/ - trzeba wejść na "inwestycje" potem kliknąć na "budowa" i gotowe:) Ostatnie zdjęcia są z 17.01. Miłego oglądania:) Pozdrawiam Serdecznie zapraszam na nowe forum poświęcone naszym sprawom: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Postęp prac IP: *.comarch.pl 01.02.05, 18:37 Akurat ostatnio jestem na budowie prawie codziennie :-), więc powiem Ci że: - w wielu mieszkaniach są już wszystkie okna - w niektorych mieszkaniach jest już część instalacji elektrycznej i wodnej (np. na parterze zaraz przy wejściu na budowę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anso Re: Postęp prac IP: *.autocom.pl 01.02.05, 20:41 A czy ścianki działowe są już stawiane w segmencie II? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Postęp prac IP: 212.244.43.* 01.02.05, 21:05 W sobote byłam z męzem na budowie to już zaczeli stawiać ścianki na parterze w tym półokragłym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERZET Re: Postęp prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 23:42 a jak myslicie czy warto przed tynkowaniem wyciszyc sciany boczne i sufit?mam psiaka ktory lubi szczekac i w trosce o was sasiadow szukam rozwiazania a przerazil mnie fakt ze skoro np w toalecie rury od wody maja isc na zew bo scianka jest tak cienka ze sie sie w niej rura niezmiesci tzn ze bedzie wszystko slychac!material z ktorego buduja podobno bardzo trzyma cieplo ale za to jest bardzo akustyczny.czy ktos moze wie jaki jest koszt itp materialow wyciszajacych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Postęp prac IP: *.comarch.pl 02.02.05, 08:35 A czym planujesz wyciszyc? Ja wlasnie tez sie zastanawiam nad wyciszeniem sufitu i mysle o suficie podwieszanym wypchanym wodoodporna welna mineralna. Moza znasz jakis inny skuteczny sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Postęp prac IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 02.02.05, 09:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=13958507&a=14079102 - wyciszenie ścian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Postęp prac IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 02.02.05, 09:38 i jeszcze tu znajdziesz forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=25&w=11566666&a=11686768 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: Postęp prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:53 yhmy dzieki,ja na ten pmysl wczoraj wpadlam,zwlaszcza ze czytalam kiedys na forum o blokach sm na sw jacka zdajsie ze podobno zrobilo sie tamw koncu pole bitwy kazdy do kazdego mial pretnesje ze za glosno,wszycy w calym bloczku wiedzili kiedy ktos uprawia seks:) kiedy sie kapie i kiedy slucha muzyki,jakas laska nawet sprzedala mieszkanie bo niemogla tego wyttrzymac.oczywiscie mam nadzieje ze u nas bedzie zrobione lepiej jednak wole zapobiegac takim sytuacjom,nieznam sie na materialach ani na kosztach tego wiec musze sie zorientowac.Zaraz jade na budowe-moze uda mi sie tam o tym pogadac,wiec opowiem jak wroce.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: Postęp prac IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 02.02.05, 14:22 mam zarezerwowane mieszkanko i mam pytanie: czy komus udalo sie wynegocjowac ze spoldzielnia punkt umowy dotyczacy ceny: tzn. o ile moze wzrosnac cena, tam jest podane, ze o wskaznik gus-u oraz o nieprzewidziane koszty. Obawiam sie ze moga sobie pozniej wywindowac cene, powinno byc chyba zagwarantowane ze np. max o 5-10%. A oni podobno nie maja jeszcze rozstrzygnietego przetargu na droge dojazdowa. I jeszcze jedno czy raty nie powinny byc platne w miare postepu robót? A nie w równych odstępach? Jaką wtedy mamy gwarancje ze sie nie beda opoźniać? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Postęp prac IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 02.02.05, 22:25 > mam zarezerwowane mieszkanko i mam pytanie: czy komus udalo sie wynegocjowac ze > > spoldzielnia punkt umowy dotyczacy ceny: tzn. o ile moze wzrosnac cena, Na Obozowej nie wzrosla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Postęp prac IP: 212.244.43.* 02.02.05, 19:12 i co dowiedziałeś sie coś na temat wyciszenia ścian i kosztów na budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berzet Re: Postęp prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:44 oni niewiele wiedza na temat wyciszania a tymbardziej ja:)musze pojechac gdzies i sie poradzic bo to grubsza sprawa z tym wyciszaniem.jak dowiem sie o koszty i rodzaje materialow to dam co znac.a tak pozatym to ja bym mogla juz tam teraz mieszkac:)powiedzial mi pan z sm ze ktos narzekal ze syfne okiennice-mnie sie zajebiscie podobaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tf SZWAI etap III IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.02.05, 00:23 Czy orientuje sie ktos czy jest w planach etap III ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock A na jakim miałoby to być gruncie? IP: *.comarch.pl 28.02.05, 12:01 Obecnie w tamtej okolicy spółdzielnia jest właścicielem jedynie terenu, na którym robione są I i II etap. Teren między Szwai i Europejskim jest własnością kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
alimari Serdecznie zapraszam na nowe forum 03.02.05, 15:07 dotyczące osiedla na Szwai i nie tylko:) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogłoszenie Właśnie :-) IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.02.05, 23:22 Nowe forum dla obecnych i przyszłych mieszkańców SM Dom Dla Młodych: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 SPOTKANIE PRZYSZŁYCH MIESZKANCÓW SZWAI 03.02.05, 15:10 > ks222 napisał: Witam serdecznie wszystkich sasiadów i proponuję aby każdy z nas zgłosił w > Spółdzielni chęć spotkania na zebraniu z innymi mieszkańcami bloku, czyli tzw. > zebranie członków Spóldzielni z bloku przy ul. Szwai. > > Balkony będą w stanie surowym, ale większy problem może być w niskiej > izolacyjności akustycznej budynku. > Prezes mówi,że ciągi wodne są izolowane taśmą izloacji akustycznej i że pustak > jest o dobrych parametrach izolacji akustycznej. Myślę jednak że powinniśmy > bardziej naciskać na ten problem już dziś, bo gdy po zasiedleniu okaże się, że > słuchać głośny telewizor u sąsiada lub że inny sąsiad bierze prysznic to koszty > > zlikwidowania tego problemu będą znacznie większe. Powinniśmy np. żadać pomiaru > > izloacyjności akustycznej bydynku i podniesienia tej izolacyjności w przypadku > niskiej izolacyjności. > > Inny problem to np. problem ogrzewania klatek. Prezes mówi, że jest tzw. > Pogodynka czyli w zależności od temperatury na zewnątrz budynku i tak na klatce > > temperatura będzie powyżej 21 stopni gdy na zewnątrz bedzie zimmno. W gruncie > rzeczy chodzi o regulowanie grzania na kltce w zależności od temperatury na > klatce a nie na zewnątrz bydunku. Termostatów na klatce nie będzie, gdyż > Spóldzielnia twierdzi, że zostaną ukradzione. > > I jeszcze jeden problem który dotyczy sposobu obmiaru powierzchni mieszkalnej. > Każdy z nas powinien przypilnować, by zapisane to było w umowie kupna. > Mianowicie chodzi o to że są co najmniej dwie normy pierwsza z 70 roku a druga > z 97 roku i nie ma obowiązku lecz jest dowolność w wyborze z korzystania z > nich. Norma z 1997 roku daje mniejszą powierzchnię mieszkalną. ZAPRASZAMY WSZYSTKICH NA PRYWATNE FORUM SĄSIEDZKIE SM DDM:forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: SPOTKANIE PRZYSZŁYCH MIESZKANCÓW SZWAI IP: *.robikom.com.pl 04.02.05, 18:47 Witam, Tak sobie oglądam plan mojego mieszkanka i pomysły architektów z Czterech Kątów" i zastanawiam się nad zmianami (człowiek to jednak jest do niedawna mieszkanko było dla mnie idealne:0)). Przeniesienie kuchni w inny róg pokoju dziennego dałoby mi możliwość wygospodarowania niemałego pokoju dla dziecka, pokój z osobnym oknem. Czy ktoś się orientował jak wygląda sprawa z indywidualnymi rozwiązaniami pomieszczeń w mieszkankach? Czy ułożenie ścianek działowe można zmieniać przede wszystkim czy jest możliwe by zmienić miejsce kuchni, chodzi mi o przeniesienie instalacji (Np odpływu zlewozmywaka) i ewentualne koszty i uwarunkowania tej zmiany. Może ktoś jeszcze planuje zrobić w mieszkaniu dwupokojowym o powierzchni 54,3 m2 (tym z dwoma balkonami) dodatkowa sypialkę i ma na to jakiś pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
blankak1 Re: do karo 04.02.05, 21:26 Jeżeli chodzi o przeniesienie instalacji ( zlewozmywak i te sprawy ) to uderzaj to pana Kota - on jest odpowiedzialny za takie rzeczy. Ja dzisiaj byłam na budowie i doradził mi własnie przeniesienie kibelka na inną sciane - przez to powiekszyła mi sie minimalnie łazienka i zrobiło sie miejsce na wanne narożną. aha i tu wiadomość do wszystkich - jezeli zaplanowaliscie sobie kibelek podwieszany (typu geberit) to nie moze byc na sciance działowej bo jest za cienka - ja sie dowiedziałam dzisiaj właśnie o tym od pana kota i stąd te zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock pan Kot IP: *.comarch.pl 07.02.05, 09:19 Czy znasz do niego telefon? Pan Mika dał mi telefon do szefa instalatorów, ale nie podał nazwiska i ciekaw jestem, czy to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: pan Kot IP: 212.244.43.* 07.02.05, 11:15 Podaje telefon do p. kota - 880-030-594 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: pan Kot IP: *.comarch.pl 09.02.05, 14:38 Dzięki. Niestety, mam numer kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: do karo IP: *.net / 80.50.167.* 07.02.05, 11:28 Witam Jak wyglšdaja w prezybliżeniu koszty przeniesienia instalacj, chodzi głównie o odpływ. Interesuje mnie tez czy i w jaki sposób płaci sie za zmianę scianek działowych, jesli np metraz scian pozostaje bez zmian, inne jest tylko ich położenie. Czy niezbedne sš w tym przypadku zmiany w projekcie i zgoda architekta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Koszty IP: *.comarch.pl 07.02.05, 13:20 Przeniesienie instalacji (zmiana aranżacji łazienki) jest chyba bezpłatne (?). Przy zmianie rozkładu ścianek działowych liczy się faktycznie różnica ich powierzchni między starym projektem a nowym. Zakładam oczywiście, że mowa o II etapie inwestycji lub niezabudowanym jeszcze mieszkaniu z I etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka_krakow Re: Koszty IP: *.comarch.pl 22.02.05, 15:08 > Przeniesienie instalacji (zmiana aranżacji łazienki) jest chyba bezpłatne (?). Przeniesienie instalacji kosztowala, w moim przypadku, 50 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Re: Koszty IP: *.comarch.pl 22.02.05, 15:30 Z kim umawiałaś się w tej sprawie? Komu zapłaciłaś? Podpisywałaś coś? U mnie w łazience ekipa przeniosła podłączenia za darmo. Niestety, nie do końca zgodnie z życzeniem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olka_krakow Re: Koszty 28.02.05, 09:47 Ja przenosilam instalacje na Obozowej. Przyszlam na budowe, poprosilam hydraulika o przeniesienie, umowilam sie ze zaplace po przeniesiu. Przeniesli zgodnie z zyczeniem, nic nie podpisywalam. Zaplacilam 50 zl. w lape za pociagniecie rur w inne miejsce. W kuchni, natomiast, zaplacilam drozej - 120 zl. Ale bylo to po wprowadzeniu sie i gosc specjalnie przyjezdzal. Odpowiedz Link Zgłoś
ks222 Przedszkole i plac zabaw 11.02.05, 09:42 Rzucam temat by zorientować się jakie jest zainteresowanie. Schiff Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shaddock Na pewno duże IP: *.comarch.pl 11.02.05, 10:50 W końcu większość nabywców mieszkań to zapewne młodzi ludzie. Plac zabaw na pewno nie zmieści się na obecnie zakupionych działkach. Może trzeba będzie chodzić "w gości" na osiedle Panorama? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Pozwolenie na budowę II etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 13:07 Co z pozwoleniem na budowę dotyczacą drugiego etapu? Prosze o informację na ten temat. Słyszałem że są jakieś problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: Pozwolenie na budowę II etap IP: *.robikom.com.pl 22.02.05, 20:05 Pozwolenie jest, mam w domu potwierdzone za zgodność ksero teraz tylko musi się uprawomocnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orko Re: SM DOm dla mlodych - SZWAI IP: *.crowley.pl 06.03.05, 11:22 Czy wie ktos cos na temat zagospodarowania przestrzennego wokol budynku? Szczegolnie, jaka droga ma byc ulica Szwai? Czy bedzie to droga wewnetrzna, czy moze przelotowka? Odpowiedz Link Zgłoś