Dodaj do ulubionych

Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:10
z jednej strony gazeta nie pisze do końca rzetelnie ale zdrugiej jest cos na
rzeczy (chodzi mi o całą sprawę). chyba za bardzo niektórzy sie przejęli
wizerunkiem szkoły, osób, a zapomnieli, że stała się tragedia, której
powtórzenie nie może wchodzić w grę. więc mniej organizujmy spotkań, na
których się debatuje, dziękuje, przeprasza, oskarża a zastanówmy się, co (i
kto!) jest złe w szkole. chodzi tu o konkretne działania, nie o słowa. i nie
do cholery o monitoring; coż by zmienił w tym przypadku? a gazety powinny -
jeśli się chcą angażować w to- pomóc i cos zasugerować, a nie pisać
sensacyjne artykuły.
Obserwuj wątek
    • Gość: no właśnie... no właśnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:12
      no właśnie...
      ale co mamy zrobić, jak i tak chłopak w szpitalu... moze dobry czas na rozmowy.
    • Gość: uczestniczna Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: 62.111.139.* 18.12.04, 07:57
      panie obiektywny! był pan na tym zebraniu? nie sądze!! ja byłam! wiem jakie
      sprawy tam omawialismy...i zapewniam ze nie ma pan racji! zebranie odbyło sie
      nie po to aby poplotkowac...ale wyciagną wnioski i podjąć działania... i takie
      tez zostały podjete...!
      • Gość: ::::OBIEKTYWNY:::: no nie wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:04
        wierze, ze bylo owocne spotkanie, ale czy ktos zrozumial ze to uczen ze szkoly
        to zrobil uczniowi ze szkoly? czyli co to oznacza? ze w naszej skzole sa
        ludzie, ktorzy powinni byc w wiezieniu. efekt spotkania to jest niby jaki? ze
        prze pon, wt, śr, bedzie jak w państwie policjnym? a co na to wszystko
        durektor? a no tak, podpisał się pod listem do gazety... no i założy
        monitoring... wspaniale.
        NIE ZAPOMINAJCIE ŻE W SZPITALU LEZY CHLOPAK KTORY LEDWO USZEDL Z ZYCIEM - O NIM
        SIE JUZ NIC PRAWIE NIE MOWI.
        • Gość: ::::c.d. ale moze i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 10:07
          moze i dobrze ze sie nie mowi, bo by sie wyrzadzilo jeszcze wieksza szkode jemu
          i jego rodzicom.
          • Gość: ewcia z 2 Re: ale moze i dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 11:56
            wszyscy mówią tylko o naszej szkole.. o Michale... o wymyślonych przez gazetę
            nielegalnych grupach... A nikt do cholery nie zainteresuje się tym że ten
            bandyta siedzi sobie gdzieś teraz i śmieje się z policji i z nas!!!
            • Gość: dobrze jest! spotkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:46
              • Gość: II LO spotkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:48
                spotkania były owocne, czego dowodem są dzisiejsze artykuły w Wyborczej i nasz
                opublikowany list! I to, że będzie konferencja prasowa! i wiem, że rodzice
                Miachała są zadowoleni z tego co robimy!
                Musimy pomóc im i nam!
                • Gość: matka zaczyna się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:58
                  wybielanie bandyty. Szukanie motywów i usprawiedliwienia.
                  Zamiast z długopisem, przyszedł do szkoły z nożem! Zapewne, aby sobie obrać
                  jabłuszko na drugie śniadanie. Ci którzy go usprawiedliwiają powinni być
                  posądzeni o współudział...
                  TERAZ DOPIERO, PO SPOSOBIE REAKCJI, TWORZY SIĘ WIZERUNEK SZKOŁY.
                  Czy sprawca wciąż figuruje na liście uczniów?!
                  • Gość: sobieska Re: zaczyna się IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 18.12.04, 13:07
                    Na jakiej podstawie ktoś sugeruje, ze nasza szkola chce wybielić bandyte.
                    Odpowiedz na pytanie: uczen ten jest już wydalony ze szkoly. ale jego szukaniem
                    zajmuje sie teraz policja. Czy szkola, dyrekcja ma latac z kajdankami za
                    bandytą? nie, teraz jej zadaniem jest ochrona Michala, wszystkich uczniow i
                    szkoly przed szykanowaniem.
                  • stalynick Re: zaczyna się 18.12.04, 15:53
                    Takie wypadki nie zdarzają się od tak.

Proponowałbym Policji zbadać dokładnie stusunki między dwoma chłopakami przed
                    zdażeniem.

Wiecie co to fala? (czy można to wykluczyć przed wyjaśnieniem?)

Każdy z nas chodził do szkoły i każdy pamięta jak to jest. Jedni są tymi,
                    którzy sobie igrają, a inni są tymi "molestowanymi cieleśnie lub czasami co
                    gorsza duchowo/psychicznie".
                    W końcu ktoś nie wytrzymuje - i bęc

A, że w modzie, w naszym państwie jest posługiwać się w bujkach nożem,
                    siekierą, tasakiem, bagnetem, pistoletem, kastetem, bejzbolem itp (bo nie ma
                    surowego prawa, które w ciągu miesiąca wyeliminowaoby posiadanie jakiejkolwiek
                    broni), to młodzi ludzie biorą przykład i noszą to przy sobie czując się
                    bezkarnymi (ale jak widać do czasu). Gdyby wszyscy nosili przy sobie tylko
                    pięści, to Ci, (o których piszę, że biorą przykład po to tylko, by czuć się
                    bezpiecznym i na równi uzbrojonym), nie posiadaliby tego i nigdy nie użyli.

Nie wiem jak było naprawdę - ale jak widać, wszystkie wątki powinny zostać
                    zbadane.

Żyjemy niestety w takim społeczeńśtwie, które najbardziej wartościowe jednostki
                    eliminuje - właśnie poprzez ich odrzucanie, nieakceptację, atakowanie i
                    wyniszczanie ich psychiki przez wykorzystywanie ich słabych(dobro-logika) stron.

PS
                    powiedzcie mi szczerze, czy dla własnego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa całej
                    społeczności nie wolelibyście by Policja mogła przeszukiwać nas (w taki sam
                    sposób jak robi to ochrona przed wejsciem np. na dyskotekę) gdziekolwiek spotka
                    nas w miejscu publicznym i poczuje że to konieczne?
                    A za każde posiadanie niebezpiecznego narzędzia dawałaby mandat w wysokości 10
                    000 zł na pomoc poszkodowanym (przez innych), lub w razie niewypłacalności
                    sadzałaby na 10 miesięcy do najbrutalniejszego wiezienia.

Myślę, że każdy rodzic łatwo dotarłby z taką informacją do każdego, nawet
                    najmłodszego dziecka, i byłaby ona bardzo przekonywująca (+ jakiś bezpłatny
                    ogólnodostępny filmik, o tym jak to jest posiedzieć sobie w więzieniu za
                    posiadanie). Dziecko zakodowałoby sobie to już na zawsze.

Z początku wydaje się to brutalne i ostre. Ale eliminacja problemu byłaby
                    natychmiastowa, i szybko _problem_ załatwiania _problemu_ zniknąłby zapętlając
                    się w idealny niebyt.
            • Gość: xvc Napewno się nie śmieje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:44
              Z całą pewnością siedzi gdzieś teraz i sra ze strachu
        • Gość: markotny kot Re: no nie wiem IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 18.12.04, 13:04
          Obiektywny_ jestes najprawdopodobniej uczniem II lo. Ja takze, i to tej klasy,
          z której jest ofiara. więc prosze, nie mow, ze nikogo nie obchodzi chlopak w
          szpitalu. Bo kto jak kto, ale nasza klasa i wychowawczyni interesujemy sie
          glownie losem naszego kolegi. A fakt, iz przy okazji zostaje zorganizowane
          zebranie uczniow z dyrekcją, są poruszanae aktualne tematy, to tylko dobrze.
          • Gość: ::::OBIEKTYWNY:::: OK, ZGODA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:56
            zgoda, wiem, ze wy sie intersujecie, ale patrze na innych ludzi ze szkoly.
      • Gość: e spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:41
        Pierwszy wniosek: wódka się skończyła, aby dalej obradować konieczne jest
        zakupienie kilku następnych.
        Drugi wniosek: Nie można dalej obradować bez zagrychy/
        Trzeci i ostatni wniosek: Nie można już obradować, trzeba się jutro spotkać...
    • Gość: zafir NIEPRAWDOPODOBNA NAGONKA NA OSWIATĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 13:24
      1. Rektor Ziejka - juz prosił, by zostawić jego osobę..
      2. ataki na II LO są od dwóch lat...
      3. Ataki na VLO - zastygły... - ale czekamy...
      4. ataki na SP-1 - są narazie zawieszone - kto następny, każdy może być, gdzie
      jest dzienniarskie dziecko, tam...
      5. G-1 - czekamy, cdn?
      6. LO dwójka - na pożarcie!
      7. XIV - co się stało z nasza klasą - a może pytanie na opdwrór, co się stało z
      naszą GW?

Czy ktoś wreszcie uspokoi nawiedzonych dziennikarzy, ma ktos bowiem siłę z
      takimi nieodpowiedzilnymi mediami walczyć?

Potrzeba konferencji - spotkania z mediami na sali, wptost, by wytłumaczyć, że
      robi się w szkołach okreslone rzeczyt, ale my nie mamy dostepu do publikatorów
      i do inofmowania społeczeństwa, jak wiele sie robi dorbego.

Komus zalezy na nagłasnianiu (i trzeba!!! to robić), ale jedynie złych spraw.

Media sa w pełni odpowiedzilne za to, co dzieje się w krakowskiej oświacie. nie
      dają żadnej sznasy na wytłumaczenie, na wyjasnienie, nie daj boże jakby ktoś
      smial miec inne zdanie.

Tezy sa zakładane z góry - lansowane na siłę. Na nic wyjasnienia, na nic pisma,
      na nic - dziennikarz w szkole to makabryczna lekcja niesolidności i manipulacji
      wg swojego pomysłu, bo gazete ktoś musi kupić.

Inaczej, by było gdyby ktos chciał oświatowców dopuszczac do głosu...

Kto podejmie się roli rzecznika oświaty Krakowskiej?
    • moke ABSURD 18.12.04, 13:29
      Wnioski? Podjete dzialania? ... O tak! - Od poniedzialku wszyscy wchodzacy do szkoly beda legitymowani. Tylko chyba ktos zapomnial, ze w bojce nie bral udzialy nikt z zewnatrz! Obaj mieli legitymacje "sobieskiego", a mimo to jeden z nich przyniosl ze soba noz!
    • Gość: II LO działania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:31
      pozwolę sobie zauważyć, że oprócz policji będzie konferencja prasowa, że został
      napisany list do Gazwty Wybiórczej (dzisiaj opublikowany), że w poniedziałęk
      pojawi się dłuższa wersja listu, pod którą zbirane będą podpisy. Z tą
      inicjatywą wyszli uczniowie. I trzeba się cieszyć, że nie tylko dyrekcja
      przejmuje się losem szkoły i przede wszystkim Michała.
      Trzeba walczyć o swoje zdanie!
      I my pokażemy, że potrafimy....
    • Gość: Anika To mogło się stać wszędzie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:40
      Nie chodze do II LO ale powiem szczerze, cos takiego co stało się pod tą szkoła
      mogło stać się wszędzie. W czym pomógłby monitoring? W niczym, bo jedyne co
      zarejestrowalby kamera to sprawca, ale ten jest znany. Narzekacie na szkołę,
      ale cięzko zeby liceum które przyjmuje ludzi w wieku 16 lat ksztaltowalo w nich
      jakies postawy. Jesli nie zrobiono tego domu, to nie ma na co liczyć. I ani
      monitoring ani sprawdzanie legitymacji nic nie zminią. Zresztą po co to robić,
      przeciez to wydłużu wejście do budynku... już widzę ta masę spóźnień,
      bo "trzeba bylo przyjechać wczesniej... " Bezsens. Jak szybko sie to pojawiło,
      tak szybko ztego zrezygnują...

Co do mediów to się nie dziwię. Musza gonić za tania sensacją, koloryzować, bo
      w na rynku prasy jest duża konkurencja. Mamy kapitalizm i wiadomo, ze ten kto
      sprzeda ten wytrwa. Przykre to i nie dotyczy sie bynajmniej tylko GW, ale także
      innyc gazet, radii i tv.
    • Gość: Ewa z Sobieskiego Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 20:22
      przykro jest czytać (szczegolnie w GW, ktora dosc cenilam) artykuly w ktorych
      pewne rzeczy zaklada sie z gory...tu odnosze sie bardziej do pierwszego tekstu,
      ale takze w kolejnym nie obylo sie bez pewnych wyminięć z prawda. list otwarty
      nie byl inicjatywa "czesci uczniow klas II i III" z pomyslem zgodzili sie
      wszyscy uczniowie. GW od dlugiego juz czasu robi wszystko zeby zniszczyc opinie
      o II LO. jest to sytuacja, ktora zaczyna juz osmieszac krakowski oddzial
      Wyborczej, bo slysze od coraz wiekszej ilosci ludzi opinie ze GW zaczela gonic
      za tania sensacja, ze jest nieobiektywna a takze- ze jesli uzna cos za prawde,
      to zdania juz nie zmieni...
      jesli chodzi o monitoring, w tej sprwie faktycznie by nie pomogl, ale moze
      zadziala troche w roli "straszaka". zas legitymowanie nas przez te trzy dni,
      ktore zostaly do swait- hmm, nie do konca wiem jak sie do tego odniesc.
      zaszkodzic nam to nie zaszkodzi, a fakt ze do II LO latwo jest wejsc. i choc w
      czwartkowym wypadku brali udzial dwaj uczniowie naszej szkoly, to sadze ze
      mogloby sie rowniez wydarzyc cos podobnego z innymi uczestnikami.
      spotkanie dyrecji i uczniow bylo bardzo potrzebne. i nie byly to pogaduchy,
      tylko poinformowanie nas o sytuacji a takze podjecie pewnych decyzji i dzialan.

Serdeczne pozdrowienia dla mojego LO
    • Gość: Justyna Rudek List do redakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 20:31
      Gratuluję osobom, które zajęły się całą sprawą. Podjęły się napisania listu.
      Widać, ze gazeta nie potraktowała tego obojętnie skoro CAŁY list wydrukowała i
      raczyła nawet odpisać. Ktoś tutaj napisał, że zajmujemy się krytykowaniem
      mediów za nagonkę na naszą szkołę, a w ogóle nie interesuje nas zdrowie
      Michała. Może ja go nie znam, wiem jednak, że czuje się już dobrze, ale
      potrzebuje przede wszystkim spokoju!! On miał kłutą ranę i co mam chodzić do
      niego do szpitala i pisać o nim. Żal mi go naprawdę. Wiem, że to mogło się stać
      wszędzie i nie popieram tego zachowania, ale teraz trzeba ująć sprawcę. Ja sama
      do tego nie doprowadzę... i tym zajmie się policja. Po drugie sama dyrekcja i
      rodzica Michała prosili, żeby teraz dać mu spokój.
      Zobaczymy co da legitymowanie, ale błagam nie róbcie ze szkoły więzienia czy
      lotniska!! Taka sytuacja na pewno każdemu Sobieszczakowi dała dużo do myślenia.
      Każdemu zrobiło się przykro, o czym świadczy chociażby cisza, jaka była w
      szkole w piątek...spokój i solidarność z rodzicami i Michałem. W dwójce są
      ludzie inteligentni, którzy wiedzą, jakimi człowiek powinien kierować się
      wartościami.

Justyna Rudek
    • Gość: edek Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.autocom.pl 18.12.04, 20:43

na maxa gnębiony" KOT"nieraz broniąc się zadrapie.
    • Gość: niePolak Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:23
      Zastanawiam się czy to może mieć związek z faktem, że sprawca był Ormianinem,
      który w swoim LO spotkał tzw. "prawdziwychy Polaków" i w końcu puściły mu
      nerwy. To co pisze może dla niektórych brzmi dziwnie i lekko absurdalnie, ale
      ten problem występuje w wielu szkołach
      • Gość: mag Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:01
        Przykre, że Gazeta zamieszcza tak tendencyjny i żałośnie szukający
        sensacji artykuł (zresztą nie pierwszy raz). Ofiara całej sprawy została
        opisana z imienia i pomówiona przy okazji o wiele ciemnych sprawek poczynając
        od wagarów, agresji,a kończąc na jakiejś nieformalnej paczce. Można tylko
        dodać "sam się prosił". Sprawca choć uczeń też tej szkoły jakoś nie zaistniał w
        pierwszym artykuliku z imienia, a teraz czytamy o nim Ormianin. Czy Gazety nie
        stać na lepsze teksty, lepszych dziennikarzy? Więcej taktu, rozumu.
    • Gość: ja Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 19.12.04, 09:50
      jak smiesz uzywac akurat tego nicka?
    • Gość: Michał Re: Uczeń II LO w Krakowie nieuchwytny dla policj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 13:01
      Dla mnie przede wszystkim jest skandalem, że Gazeta określa uczestnika zajścia
      jako "Ormianina", tak jakby to miało znaczenie w tym wypadku. Dobrym obyczajem
      dziennikarskim jest w takim wypadku podawanie inicjałów, a nie narodowości.
      Lubię Wasza gazetę, ale teraz jakoś mniej. Nie zaniżajcie poziomu, proszę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka