Dodaj do ulubionych

Mikołaj czy Aniołek?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 13:12
u mnie Aniołek (jak długo jeszcze?)choć i stary dobry Mikołaj - biskup kilka
razy się pojawiał.
zdecydowane "nie" natomiast dla jankeskiego importu, krasnoludzkiego,
czerwonego stwora! to straszne co ta globalizacja wyprawia z naszą tradycją:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Aniołek n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 14:21
    • Gość: Galicjusz Pieronek za Aniołkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 14:31
      bp Pieronek też jest za Aniołkiem. szkoda, ze Olejnik nie chce tego przyjąć do
      wiadomości....

Monika Olejnik: Każdy z nas jest podszyty dzieckiem. Czy ksiądz wierzy w
      świętego Mikołaja?

Tadeusz Pieronek: Wierzę w dobroć ludzi i świętego Mikołaja jako dobrą tradycję
      chrześcijańską. Dla mnie jednak święty Mikołaj kończy się 6 grudnia. Potem jest
      już tylko aniołek.

Monika Olejnik: A gdy był ksiądz małym chłopcem, to do kiedy ksiądz wierzył, że
      święty Mikołaj istnieje naprawdę?
      Tadeusz Pieronek: Dotąd dokąd dawano mi prezenty jako dziecku. Nie było wtedy
      wielkich prezentów. To były czasy, kiedy byle co było czymś. Jedna pomarańcza
      była radością.

Monika Olejnik: I wierzył ksiądz, że to święty Mikołaj zakrada się i przynosi
      prezencik pod choinkę?
      • stary71 Oczywiście, Aniołek! 24.12.04, 14:44
        No, ale moja rodzina wywodzi się ze Lwowa. Św. Mikołaj przychodził w nocy z 5
        na 6 grudnia. Wierzyłem długo, a później - chciałem wierzyć. Niektórzy koledzy
        sie śmiali ze mnie, inni nie. Mama piekła pierniki w kształcie św. Mikołaja i
        sporych serduszek. Wszystko było pokryte trzema rodzajami lukru (pycha!), z
        lukru ułożony był też pastorał. Wycinała z kartonu zarys twarzy w infule i z
        brodą. Amerykański Św. Mikołaj przynosi prezenty pod choinkę, może dlatego, że
        tam sie nie obchodzi imienin tak, jak u nas. No i rzeczywiscie nie jest żadnym
        świętym, tylko emerytowanym clownem.
        I jeszcze jedno: NIE CIERPIĘ OKREŚLENIA "MIKOŁAJKI". To obrzydliwe.
        • ksylolit Aniołek bez dwóch zdań. 24.12.04, 16:32
          Mikołaj juz wykonał swoje zadanie ponad 2 tygodnie temu i teraz odpoczywa.
        • Gość: Zbigniew Też nie lubie Mikołajek ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 21:03
          Ani Katarzynek tylko mogą być wiekowe już Andrzejki:)
          • Gość: Jerzy Re: Też nie lubie Mikołajek ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.04, 00:38
            Mikołaj zawsze jest 6 XII a w Boże Narodzenie pod choinkę prezenty przynosi
            aniołek. Te mikołajki uniwersalne to jakis idiotyzm wprowadzony przez
            nowomowców i nowointeligencyje od niedawna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka