Gość: Fantomas IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.05, 23:32 Czy ktoś ma jakiś propozycje? Czy rzeczywiście pozostaną po nim tylko wstęgi i odnowione szalety??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nemo jeszcze będzie 'akcja anomalia' - czyli śnieg zimą IP: *.autocom.pl 23.01.05, 00:04 więcej grzechów nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 23.01.05, 16:15 4 szalety, 4 kible to nie byle co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 23.01.05, 16:37 Ognie sztuczne 21 stycznia za pieniądze na Akcję Zima :) Teraz już wiadomo, czemu tak słabo odśnieżają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.poldim.pl 23.01.05, 17:43 nową definicję interesu społecznego Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 23.01.05, 16:38 Proście Boga, żeby nie było np. powodzi "widzę i pochwalam to, co lepsze, ale idę za tym, co gorsze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Getto Biedy i slumsy socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:02 niby w przysżłości ale to będzie n-p wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: Konsolidacja mieszkańców okolic Zalesia. :-) IP: *.poldim.pl 23.01.05, 18:56 UM Krakowa zaplanował wybudowanie na Ruczaju-Z. 650 do 2000 (różne wersje) mieszkań przydziałowych (komunalnych lub socjalnych). W opinii wielu autorytetów, takie podejście do budownictwa socjalnego i komunalnego (grupowanie mieszkań w jednym miejscu) to błąd. To coś co grozi degradacją kulturową i nie tylko całej okolicy. Władze miasta chcą zrobić w Krakowie kolejne getto biedy. Mieszkańcy Ruczaju Zaborze i Kobierzyna wielokrotnie wyrażali swoje obawy związane z tym pomysłem, zwracając uwagę m. in. na: - niebezpieczeństwo stworzenia enklaw "napiętnowanych-trędowatych". Mieszkańcy bloków komunalnych to często wartościowe osoby, jednak spotkałem się z opinią, że nawet w takich rodzinach w złym sąsiedztwie bardzo szybko dochodzi do powstawania zachowań przestępczych i patologicznych. - pewny wzrost przestępczości z którą policja krakowska nie będzie potrafiła sobie poradzić. W jednym z najbardziej zdewastowanych bloków w Krakowie mieścił się i w zasadzie mieści nadal posterunek policji. - realny spadek wartości nieruchomości, czyli realną stratę dla tych mieszkańców, którzy własnym wysiłkiem często podejmując duże zobowiązania stali się właścicielami tych że, Mieszkańcy Ruczaju Zaborze i Kobierzyna proponują : 1. Zastąpienie budowania skupiskowego, kupowaniem mieszkań w normalnych blokach, w ilości nie większej niż 20% liczby mieszkań danego bloku. Da to szansę na tworzenie właściwych wzorców dla młodzieży, która w większości z nie swojej winy wraz ze swoimi rodzicami znalazła się w trudnej sytuacji życiowej. 2. Odstąpienie od budownictwa enklawowego, tworzącego getta "napiętnowanych" biedą mieszkańców. 3. Wybranie korzystniejszego także finansowo wariantu zakupu mieszkań komunalnych na rynku wtórnym. Wariant ten gwarantuje także szybsze rozwiązanie problemu braku mieszkań komunalnych, a więc spełnia podstawowy postulat prezydenta MK. Wydaje mi się, że warto dać szansę im i nam, na prawidłowy rozwój i godne oraz bezpieczne życie. Warto odstąpić od sposobu rozwiązywania problemu, który nie zdał egzaminu w innych krajach UE. prezydent jest głuchy na argumenty kilku tysięcy osób, które zjednoczyły się w walce z tym niefortunnym pomysłem. Osobiście czuję się bezsilny wobec tego co się dzieje w moim mieście, dlatego szukam pomocy wszędzie gdzie to możliwe. Nie potrafię zrozumieć, jakie przyczyny kierują prezydentem Miasta Krakowa. Skoro wszystko tj. historia, fakty, finanse, nawet czas przemawiają przeciw temu pomysłowi nie jestem w stanie zrozumieć postępowania prezydenta. Być może grają rolę tutaj inne czynniki. Drodzy Krakusi. Za chwilę może się okazać, że to was dotknie polityka p. M. Stracicie coś na czym wam zależy, bo zostaniecie sami. Nie pozwólcie realizować jednostkowych interesów (być może tylko wyborczych) na wasz koszt. Bo jest to na wasz koszt bez względu na to gdzie mieszkacie. Piszcie protesty. Gdy macie wątpliwości co zapraszam, na www.protest.itour.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fantomas Re: Konsolidacja mieszkańców okolic Zalesia. :-) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 19:45 Z tego co wiem to na jeden szalet miejski wydawali około 120 000 PLN. Profesorek ma gest :)) Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Konsolidacja mieszkańców okolic Zalesia. :-) 24.01.05, 15:05 na otwarciu ,nawet się do niego nie odlał!!!;c{{{. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może się bał że sobie nogi ochlapie IP: *.poldim.pl 09.02.05, 06:54 , albo yoko go pocałuje :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle [...] 24.01.05, 15:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: nowe spojrzenie na historię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 15:40 rosjanie jako bohaterowie PRL (w sumie top czy ja wiem, czy takie nowe) Odpowiedz Link Zgłoś
jewsy Czemu społeczeństwo nie było 26.01.05, 16:50 takie pzrewidujące i madre jak ty tylko wybrało SLD Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x społeczeństwo lubi słuchać kłamstw... 26.01.05, 16:57 stąd cała popularność lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jewsy musisz bardziej kałmac w sprawie 26.01.05, 18:47 tego osiedla bo ni ebędziesz miec poparcia i nic nie osiagniesz Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x raczej nie zalezy mi na popularnosci... 26.01.05, 21:39 masz jakies konkretne zarzuty z tym kłamstwem.. czy tak sobie tylko chciałeś zabrać głos Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank jasne ze mam zwłaszcza do ciebie 26.01.05, 22:39 z twoich postów aż nadto przebija to majchrowski zakłada getta dla biedoty na ruczaju . Ty byś sie z tym może i pogodził ale jakby to nie był "sldowski" majchrowski tylko koles z ferajny i najlepiej za niebotycznym odszkodowaniem dla takich jak ty i kilku inych. A miasto stawia tam gdzie ma gruntu i tobie na szczęście nic do tego tym bardziej ze nie mieszkasz w bezposredniej bliskości. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x ale zarzuciłeś mi kłamstwo... 26.01.05, 23:16 pytam się konkretnie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank już ci pisałem że twoja sprawa 27.01.05, 09:45 jest bardziej ideologiczna. Jakby decyzje o wybudowaniu osiedli podjmował nie ten układ (majchero-sldowski) tylko bliższy twoim poglądom plitycznym to przełknąłbyś to be zmrużenia okiem. Mnie tez wku..wia że wcześniejsze układy rządzące oddawały klechom kamienice czy sie im należało, czy nie np. skarbowa 4. I jakoś nikt nie protestował Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x chyba sobie żartujesz... 27.01.05, 10:17 miałbym przyjąć z przymrużeniem oka decyzje o lokowaniu w mojej okolicy wszystkich nowych osiedli komunalno-socjalnych??? proszę Cie pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank pozwole sobie zacytować 27.01.05, 10:28 społeczeństwo lubi słuchać kłamstw stąd cała popularność lewicy. Zatem im bardziej będziesz kłamać w swojej sprawie tym bardziej będziesz popularny. Jak staniesz się popularny to będziesz miec większe szanse zmiany decyzji o lokowaniu w twojej okolicy osiedli komunalno-socjalnych. A wiesz tak mi przyszło na myśl, że dawniej panujący albo rządzący pozwalali żydom osiedlać sie, handlować wyłącznie w jednej części masta lub na drugim brzegu rzeki jeżeli takowa przepływała. I wtedy też to tłumaczyli m.in. poczuciem bezpieczeństwa. I dzisiaj mamy np. miasto, zabytki kazimierz, którym wszyscy się zachwycają chociaz przyznac trzeba że kradna tu i napadają nie mniej niz w nowej hucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Skąd ksywa Volkswagenbank? Chyba nie z głowy IP: *.poldim.pl 27.01.05, 13:20 Wątek SLD w komedii pt. Slumsy na Ruczaju to tylko aspekt a nie meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank Jeszcze raz wyjaśniam 27.01.05, 13:45 Jestem starym sbekiem, psycholem, rosyjskim szpionem, pracuje w magistracie i mama na imię Jacek jak co niektórzy piszą i uwielbiam ten bank bo konto podstawowe daje za 00,00zł. Nie musisz płcić za kartę, za prowadzenie, za pzrelewy do innych banków za vise electron. Obecnie tego na rynku nie daje żaden inny bank. Mbank, inteligo, pko, bph inne rżna na czym się da. nick to znaczy nikt. każdy moze wybrać jaki chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: Jeszcze raz wyjaśniam IP: *.poldim.pl 27.01.05, 20:06 ale jestem sławny, a jaki wygadany i jaaa, ja nigdy nie mówię jaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 28.01.05, 13:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: a co ? ja mam się czym pochwalić a ty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:41 a ja? nie..., uczciwy, lubiany, inteligenty, wykształcony ;-) czym tu się chwalić. Nie pijam wina za piątkę, nie sprzedaje cegieł na ulicy, nie zdradzam przyjaciół. Dramat. Muszę się zmienić. Tylko jak? ESbekiem już nie zostanę ... Idę przemyśleć swoje stracone i zmarnowane życie. Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 29.01.05, 10:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: a kim ja jestem , żeby kasować czyjeś posty? IP: *.poldim.pl 29.01.05, 14:46 ? Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 29.01.05, 19:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Re: jasne ze mam zwłaszcza do ciebie 26.01.05, 23:21 pomyliła Ci się kolejność... Pomysł slumsów jest ze wszechmiar naganny, pod każdym względem. Tak się składa, że mam mieszkanie na Obozowej.. więc sympatycznie mieści się ono pomiędzy Lubostroniem (650 mieszkań) i Magnolii (700 mieszkań) ... a troszkę na południe mam Borkowską i Komuny Paryskiej tam ma być łącznie 450 mieszkań. Więc jeśli ktoś tutaj nie urządza na południu Krakowa slumsów.. to ja jestem święty mikołaj. a pobudki ideologiczne - to już zupełnie inny temat, zupełnie nie związany moim osiedlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Nowa definicja prawdy IP: *.poldim.pl 26.01.05, 20:23 Prawda jest tylko moja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Tak bo to jest dla mnie ważna sprawa... IP: *.poldim.pl 27.01.05, 13:28 chce wiedzieć na co idzie mój szmal (podatki choć nie tylko). Chce też mieszkać w mieście w ktorym nie będzie strach chodzić po ulicach. Mnie pewnie nie ruszą (za duży jestem), ale nie chcę bać się wypuszczać mojego młodego z mieszkania. Ty zamiast popierać poronione pomysły rozejrzałbyś się dookoła siebie i zadał sobie pytanie czy nie możesz czegoś wokól siebie zrobić, najlepiej z pożytkiem dla samego siebie. Tracisz tyle pary na krytykowanie innych. No chyba że Twoja okolica jest bliższa Stajni Augiasza zwanej przez optymistów Magistratem. Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank ja tez chce wiedzieć 27.01.05, 13:55 ale domyślam się że na służbę zdrowia, drogi i mosty itd itd a pomysł majchera z osiedlami jest ok. A magistrat jest codziennie sprzątany. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x Dlaczego uważasz, że jest OK? 27.01.05, 14:03 przecież budowanie getta dla najbiedniejszych jest bezsesnu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: ja tez chce wiedzieć IP: *.poldim.pl 27.01.05, 20:04 na służbę zdrowia to ja płacę, każdorazowo do kieszeni doktorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: ja tez chce wiedzieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 08:46 Jak widać po ostatnich aresztowaniach miałem, rację jedynie dają w łapę faktycznie dofinansowuję służbę zdrowia. moja kasa z podatków idzie do prywatnej kieszeni różnej maści dyrektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majcherowski albo nowa definicja wstydu IP: *.poldim.pl 26.01.05, 20:24 Wstyd bo nawet obcy prezydent był w stanie nie wpuścić go na Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joe Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.chello.pl 26.01.05, 22:44 A ja mu wszystkie grzechy wybaczę, jeśli tylko posprząta Skargę po Gołasiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 08:49 • List od mieszkańca os. Kliny-Zacisze ruczaj.x 26.01.2005 21:51 + odpowiedz Jestem mieszkańcem os."Kliny Zacisze". W bliskim sąsiedztwie (ul.Komuny Paryskiej i ul.Borkowska) już istnieją bloki z mieszkaniami komunalnymi a problemy z tego wynikające znamy od lat. Ul. Komuny Paryskiej strach chodzić a przejazd samochodem często jest wręcz niemożliwy, bo na całej szerokości jezdni właśnie popijają piwko młodzi mieszkańcy "bloku komunalnego". Od momentu kiedyśmy się wprowadzili nie czujemy się bezpieczni gdyż grupa młodych mieszkańców tego bloku dniami i nocami wędruje ulicami osiedla szukając nie wiadomo czego. Do niedawna włamania do domów organizowane były tylko w czasie nieobecności mieszkańców ( ul. Pod Strugą w czterech domach 8 włamań), a ostanie miało już miejsce w godzinach nocnych kiedy mieszkańcy byli w domu. Sprawców włamań oczywiście nie wykryto, a więc czują się bezkarni i coraz odważniejsi. W tej sytuacji budowanie obok istniejącego ogniska patologii, kolejnego mam na myśli budowę 150 mieszkań przy ul.Komuny Paryskiej, zakrawa na kpinę ze strony Władz Miasta. Władze te troszczą się o wandali, złodziei,zapominając o tych mieszkańcach, którzy opłacając podatki utrzymują urzędników i Władze i przedewszystkim o nich powinny się troszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 wykazuje kreatywność w małych sprawach. 27.01.05, 09:02 Lubię jeździć na rowerze, szczególnie fajnie jest w zimie. Prezydentowi jestem wdzięczny za to, że wykazuje kreatywność w małych sprawach, np. zakazał odśnieżania ścieżek rowerowych, szczególnie z N.H. do Rynku. Przez to jazda jest ciekawsza i stawia większe wezwania. Na duże sprawy przyjdzie czas w następnej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: w zimie łatwiej możesz jeździć na nartach 27.01.05, 09:59 Gdyby, jak w Skandynawii były ścieżki narciarskie, było by łatwiej, ale nie szukamy przecież nadmiernej wygody. Okolice przejść dla pieszych, to dzisiaj śnieżno-syfne barykady. Narciarz by się zakopał Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank zima bracie zima przyszła 27.01.05, 10:02 jak jej niebyło to źle jak przyszła też nie dobrze. to na pewno kolejna sprawka majchera a teraz jeszcze gnojas nie odsnieża Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: zima bracie zima przyszła 27.01.05, 15:11 Ja tam zimy nie lubię, ale zimę to chyba robi Ksiądz Prymas, a nie Prezydent, nawet tak zacnego Miasta jak Kraków ? Od zimy On nie jest, ale od zamiatania tak. Ps. Podstawowe konto w Lukasie chyba też bez opłat? Acz ja również mam w Vwbanku. A reklamuje Vw Pan bezinteresownie, czy za opłatą? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank jestem gorszy niz komunisci 27.01.05, 15:16 reklamuje vwbankdirect wyłącznie dla idei zero opłat. A lukas bank owszem bez opłat ale minimum 5 tysięcy złotych miesięcznie na koncie a to zbyt wysoka poprzeczka dla przeciętnego polaka. A co ten prymas takiego robi? Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: jestem gorszy niz komunisci 28.01.05, 12:36 "A co ten prymas takiego robi?" Przecież pogodą zawiaduje bezpośrednio dobry Bóg, a do Boga najbliżej Księdzu Prymasowi Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 28.01.05, 13:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neruś Re: wykazuje kreatywność w małych sprawach. IP: *.autocom.pl 28.01.05, 16:46 Boże broń nas przed następną kadencją Jacusia M Odpowiedz Link Zgłoś
bo98 Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 28.01.05, 12:42 Dzisiaj pochwalę Prezydenta, ulice polane solanką, ścieżki rowerowe ubite, tak trzymać . Jak się chce, to się potrafi. Tylko jeszcze na przejściach dla pieszych i na przystankach straszna breja i syf, ale to może jutro? Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 28.01.05, 13:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: bo przestało sypać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 10:42 a jednak :-))))). Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 29.01.05, 11:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: masz dzis w redakcji dyżur? IP: *.poldim.pl 29.01.05, 14:48 wyluzuj, sie ci coś pomyliło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
volkswagenbank [...] 29.01.05, 19:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: Radioaktywne mieszkania ?! IP: *.poldim.pl 29.01.05, 14:52 jakiś mądry z jego otoczenia powiedział, ( w związku z aferą Ruczaj) że nie wyobraża sobie odkupywania mieszkań, które niedawno sprzedawali po 12 tysięcy. Czyżby te mieszkania były radioaktywne?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: a kto zapłacił gwiazdom w Krakowie ?. IP: *.poldim.pl 29.01.05, 15:01 Chodzi o koncert WOŚP. No nie wiem. Ale znając Jacka M. mógł mu taki pomysł wpaśc do głowy, albo pani G.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxy Debil prezydentem!!! IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 15:08 Czy to male osiagniecie- chociaz (smutne) swiadczy o nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Z. Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.chello.pl 29.01.05, 19:01 Getto na Ruczaju. Za to powinni go posadzic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.crowley.pl 29.01.05, 23:07 Wicie, rozumicie - ja jego nie chciałam, ale wg mnie facet się sprawdził .... dawno w Krakowie się tyle nie zrealizowało jak za prof. Majchrowskiego. Panie Prezydencie!!!!! Jest Pan uczciwy w swoich posunięciach!!!!!! Dzięki!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: takiego chcesz rozwoju ...?. IP: *.poldim.pl 30.01.05, 08:52 tylko skąd tyle pretensji. I po raz pierwszy nie pretensji wyciągniętych żywcem z polskiego kociołka, ale realnych zarzutów. A to sprawa batowic, a to slumsy na Borku, a to slumsy na Ruczaju Zaborze i w Kobierzynie, a to horror na Złotej Jesieni, a to post w którym przeczytałem że na ul. Marczyńskiego mówiono mieszkańcom, że do bloków wprowadzą się urzędnicy. Niezłych mamy urzędników skoro tylko w jednej sprawie policja przyjeżdżała 11 razy, a liczba interwencji wzrosła tak, że policja (wg słów mieszkanki wyartykułowanych na posiedzeniu komisji w UM - kilka setek światków) poradziła desperatom, aby wzięli siekiery i sami rozwiązali ten problem. Chcesz miasta, w którym strach będzie poza rynkiem chodzić po 20-tej po ulicach? Ludzie się boją i czują się oszukiwani. Ruczaj przez radnych dzielnicy VIII, ci z Marczyńskiego, przez panie i panów z wydziału mieszkalnictwa, użytkownicy tramwaji i autobusów, przez urząd miasta bo nie miało być podwyżki przez 3 lata. Miasto się rozwija. Super, tylko czy zawsze we właściwym kierunku? Wg mnie niestety przeważnie nie. O drogi mamy super, ale to akurat nie jego zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ra_v2 Re: dla przypomnienia IP: *.poldim.pl 30.01.05, 09:00 Teskt z gazety wyborczej z 2003 roku: Afera łapówkarska w Krakowie - historia Michał Olszewski, Wojciech Czuchnowski 04-05-2003 , ostatnia aktualizacja 04- 05-2003 19:39 Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie propozycji korupcyjnej, jaką w imieniu prezydenta miasta miał złożyć kandydatowi na stanowisko szefa krakowskich cmentarzy znany krakowski przedsiębiorca. "Jeśli macie państwo problem, o którym chcielibyście ze mną porozmawiać - zawsze jestem blisko Was" - pisał w swojej ulotce wyborczej przedsiębiorca Zbigniew B. Teraz sam Zbigniew B. ma problem. Czy stał zbyt blisko prezydenta Jacka Majchrowskiego? Prokuratura prowadzi śledztwo w sprawie propozycji korupcyjnej, jaką - powołując się na prezydenta - B. miał złożyć byłemu dyrektorowi magistratu Zbigniewowi Fijakowi. Pismo Fijaka trafiło do prokuratury w Wielki Piątek, a śledztwo zostało wszczęte w zeszłą środę. Prokuratorzy nie udzielają żadnych informacji. "Gazecie" Zbigniew Fijak mówi, że opisuje tam szczegóły rozmowy ze znanym przedsiębiorcą pogrzebowym. Do spotkania doszło w połowie stycznia. Według doniesienia, przedsiębiorca - powołując się na swoje bliskie znajomości z prezydentem Jackiem Majchrowskim - zaproponował Fijakowi objęcie posady dyrektora Zarządu Cmentarzy Komunalnych. W zamian za to Fijak miał sprywatyzować część usług pogrzebowych na terenie cmentarzy i umożliwić wygranie przetargu firmie Zbigniewa B. Część zysków z działalności B. (ok. 1 mln zł rocznie) trafiałaby na specjalne konto, założone na poczet reelekcji obecnie urzędującego prezydenta. Nalegał, żeby nie rozdmuchiwać Tuż po rozmowie z B. Fijak poinformował o propozycji dyrektora magistratu Andrzeja Kuliga. Ten zorganizował konfrontację Fijaka z prezydentem. - Słuchając drugi raz Fijaka, miałem wrażenie, że usłyszałem dwie różne wersje - przypomina sobie dyrektor Kulig. - Podczas spotkania ze mną Fijak był konkretny. Kiedy rozmawiał z prezydentem, zdawał się bagatelizować całą sprawę. Nalegał nawet, żeby nie rozdmuchiwać problemu. Podobną wersję zdarzeń przedstawia prezydent: - Fijak twierdził wręcz, że moja rozmowa z B. nie ma sensu. Zbigniew Fijak jest oburzony tymi relacjami, twierdzi, że opowiadał o wszystkich szczegółach i prosił o podjęcie zdecydowanych działań. Potworna kalumnia Ze Zbigniewem B. spotkaliśmy się w ubiegły poniedziałek. Sprawiał wrażenie bardzo zdenerwowanego. Twierdził, że o aferze dowiaduje się od nas. - Owszem, na początku roku spotkałem się z Fijakiem, ale nie składałem mu korupcyjnych propozycji! To potworna kalumnia, prowokacja wymierzona w prezydenta! Fijak jest człowiekiem chorym - mówił. Zbigniew B. zaprzecza też informacjom, że niedługo po spotkaniu z Fijakiem rozmawiał o tej sprawie z prezydentem Majchrowskim. Tymczasem zarówno prezydent, jak i dyrektor magistratu potwierdzają, że taka rozmowa miała miejsce. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że podczas niej padły bardzo ostre słowa, ale prezydent opisuje spotkanie ze Zbigniewem B. ostrożniej: - Owszem, zapytałem pana B., czy składał taką propozycję. Zaprzeczył. To nie była rozmowa dyscyplinująca - opowiada. Stracił umiar Zbigniew B. jest dobrze znany nie tylko w świecie przedsiębiorców pogrzebowych. Był jednym z najaktywniejszych członków Ponadpartyjnego Komitetu Wyborczego "Przyjazny Kraków", z ramienia którego startował obecny prezydent. Zajmował się logistyką, ale też organizował pieniądze na kampanię od prywatnych przedsiębiorców. Razem ze swoją żoną figuruje na liście darczyńców "Przyjaznego Krakowa" - komitetowi udostępnił sprzęt biurowy i sfinansował rozmowy telefoniczne. B. również wziął udział w wyborach samorządowych, ale bez skutku, chociaż startował z pierwszego miejsca listy. - Typowy człowiek od wszystkiego - charakteryzuje krótko Andrzej Kulig. - Bardzo obrotny, szalenie pracowity, znakomity organizator. A przy tym oddany sprawie. Można było na niego liczyć o każdej porze dnia i nocy. Niestety, w pewnym momencie stracił umiar. Zapomniał, gdzie jest jego miejsce w szeregu. Zarówno prezydent Majchrowski, jak i dyrektor Kulig przyznają, że wcześniej również otrzymywali informacje dotyczące powoływania się przez Zbigniewa B. na wpływy w magistracie (z takimi skargami do władz miasta zwróciło się dwoje przedsiębiorców pogrzebowych). Nie traktowali ich jednak poważnie. - Dlaczego po rozmowie z Fijakiem nie skierowałem sprawy do prokuratury? Nie widziałem takiej potrzeby. Nie sądziłem, że trzeba iść dalej, tym bardziej że odkąd zostałem prezydentem, na znajomości ze mną powołuje się dużo osób - odpowiada Jacek Majchrowski. Czy Zbigniew B. odniósł po wyborach jakieś korzyści ze wspierania zwycięskiej ekipy? Na pewno jego firma zwyciężyła w miejskim przetargu na wywóz zwłok z ulic, ale jak zapewnia dyrektor Kulig, B. rzeczywiście złożył najlepszą ofertę. Jego żona, prowadząca sklep z alkoholem, po wyborach weszła w skład miejskiej komisji ds. problemów alkoholowych. Komisja przyznaje m.in. koncesje na sprzedaż alkoholu. W najbliższym czasie krakowska prokuratura przesłucha świadków. Przesłuchanie Zbigniewa Fijaka trwało pięć godzin. Zbigniew B. zapowiada, że zaskarży byłego dyrektora magistratu do sądu. Twierdzi również, że na swoją obronę ma kilka niezbitych dowodów, w tym osobiste, o których na razie nie chce mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: Cofam o tych drogach IP: *.poldim.pl 30.01.05, 20:00 Cofam, dawno nie jechałem w okolicach ronda Mogilskiego. Drogi mamy jednak gorsze niż w BUkareszcie. Byłem tam w poprzednim roku i miałem okazję niestety sprawdzić na włąsnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x uczciwy w posunięciach? 30.01.05, 11:24 jakich posunięciach? daj spokój przecież on niczego sensownego nie zrobił, stąd tak forsuje swoje slumsy, żeby mógł się pochwalić chociaż tym jednym projektem.' poczytaj sobie podsumowanie 2-latki... miasta.gazeta.pl/krakow/1,42699,2413978.html NIC! Jeśli uruchomi połączenie kolejowe do Balic to by był już jakiś sukces, ale nie zrobi tego. A inwestycje w komunikacje to naprawdę nie jego zasługa... miał się zająć mostem i trasą Pychowicką i co i nic. Jedyne czym poważnie się interesuje to rewitalizacja Zabłocia... Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: Wielkie NIC 01.02.05, 11:49 Artukuł z Gazety Wyborczej o którym pisze ruczaj.x Zostaną puste szuflady. Podsumowanie dwuletnich rządów Jacka Majchrowskiego Krzysztof Fijałek, Wojciech Pelowski, Magdalena Kursa 26-11-2004 , ostatnia aktualizacja 26-11-2004 07:58 Dwa lata spędzone na urzędzie przez prezydenta Majchrowskiego to suma działań wynikających z kontynuacji przedsięwzięć przygotowanych przez poprzedników i szczęśliwych zbiegów okoliczności. Powtarzanie takich zaklęć jak budowa hali widowiskowej czy centrum kongresowe wystarcza, żeby dobrze wypaść w sondażach. Ale tylko tyle Od odrodzenia samorządu miasto i jego władze miały przeróżne ambicje, ale ostatecznie i tak sprowadzały się one do tego, żeby wyróżniać się i przodować wśród innych gmin. W sprawach dziś tak oczywistych jak budżet zadaniowy czy emisja obligacji komunalnych Kraków wyprzedzał inne miasta. Tu zatem przyjeżdżali włodarze innych metropolii i gmin, by uczyć się skutecznej samorządności. Był co prawda krakowski samorząd miejscem groteskowych niekiedy zdarzeń, ale jego władze toczyły debaty tak fundamentalne jak ta dotycząca zadłużenia miasta i sfinansowania z kredytu jego rozwoju. Ten poziom myślenia o sprawach publicznych to przeszłość. Prezent Gołasia Prezydent Jacek Majchrowski zastał miasto dość dobrze urządzone, z działającą komunikacją i infrastrukturą komunalną, z rozpędzonymi inwestycjami, na które zgromadzono pieniądze. Nic zatem dziwnego, że jeśli się idzie krakowskimi ulicami, odnosi się wrażenie, iż w mieście sporo się dzieje. Tymczasem jeszcze dwa lata temu, w czasie kampanii wyborczej, kandydat Jacek Majchrowski zapowiadał, że nie będzie prezydentem od "przecinania wstęg", że "zadłużonego potwornie miasta nie bardzo stać na nowe inwestycje", że celem nowej kadencji będzie przygotowanie Krakowa pod inwestycje w kolejnych latach. Co się zatem stało? Nie sprawdziły się fatalistyczne zapowiedzi "finansowego pogorzeliska", a głosy o zadłużeniu, które sprowadzi na miasto komisarza, po zmianie władzy ucichły zupełnie, co znaczy, że z kasą nie jest tak źle. Za to okazało się, że Andrzej Gołaś zostawił następcy niezły prezent w postaci rozkręconych inwestycji. Nowy prezydent mógł więc zainwestować we wstęgi i rozwozić dziennikarzy po kolejnych uroczystościach ich przecinania, w których udział najwyraźniej bardzo polubił. Zadziałało - krakowianie docenili jego drogowy rozmach (wystarczy zerknąć do sondażu "Gazety"). Powoli jednak kończą się przygotowane (wstępnie jeszcze pod rządami Józefa Lassoty) inwestycje. I co dalej? Nic! Zanosi się na to, że to nie poprzedni rządzący, ale właśnie Jacek Majchrowski pozostawi po sobie puste szuflady. Widać to było po blamażu z projektami finansowania inwestycji ze środków unijnych. Proces zaangażowania się w kolejne, coraz trudniejsze przedsięwzięcia Majchrowskiego najwyraźniej nie interesuje. Przykład? Budowa spalarni odpadów komunalnych, której koszt ocenia się dziś na 100 mln euro, musiałaby się już rozpocząć, aby miasto w 2014 czy 2015 roku nie utonęło w śmieciach. O tym w magistracie cicho. Tak jak o tunelu pod Wzgórzem św. Bronisławy (nie wiadomo nawet, czy jest to koncepcja realna, czy też odrzucona). Szczęśliwy stołek W ostatnich latach pojawiły się w Europie tanie linie, dzięki którym rozwinęły się nie tylko nieco zapomniane miasta, ale i regiony. Jeszcze dwa lata temu w Balicach o tanich liniach jeszcze nie myślano. Nie myślał o nich także kandydat na prezydenta Jacek Majchrowski. Znów jednak miał szczęście. W swoim urzędzie postanowił postawić fotel pełnomocnika ds. turystyki. Przypadł on PSL-owi, które poparło go w wyborach. Pełnomocnikiem została Grażyna Leja - przedsiębiorca z branży turystycznej. Postawiła na tanie linie, przekonała wokół siebie kilka osób (nie mając w urzędzie żadnych tzw. decyzyjnych uprawnień!) i wymyślała sposoby, jak owe linie do nas ściągnąć. Powstał Krakowski Port Lotniczy, spółka zajmująca się zapraszaniem "low-costów" pod Wawel w zamian za reklamę. Sprawdziło się. Dziś do Krakowa lata kilku tanich przewoźników, a miasto jest na ich mapach w całej Europie. Widać to już po naszych hotelach i międzynarodowym gwarze na ulicach. Wiatr po halach "Postawię wam halę" - to jedno z głównych haseł kampanii Jacka Majchrowskiego. Co więc z halą widowiskowo-sportową na tysiące ludzi? Otóż mają być dwie. Prezydent tak przywiązał się do swojego pomysłu, że prędzej chyba z niego zrezygnuje, niż by miał stawiać halę do spółki z kimś. Okazało się bowiem, że budowniczym obiektu widowiskowego chce zostać także marszałek Janusz Sepioł. Co więcej - obaj panowie zaplanowali wybudować swoje obiekty niemal obok siebie - w Czyżynach. Efektów na razie żadnych: marszałek nie ma gruntu, choć mógłby mieć pieniądze, a prezydent nie ma pieniędzy, choć z gruntem nie ma problemu. Ale przecież żadnemu z nich nie przyjdzie do głowy, żeby halę wybudować wspólnie. Nie umieją tego, podobnie jak nie potrafią ze sobą rozmawiać i sensownie planować spraw ważnych dla Krakowa i okolic... Skończmy jednak temat hali. Wygląda na to, że długo na nią poczekamy. Podobnie jak na obiecywane centrum kongresowe. Po dwóch latach skierowano wreszcie zaproszeni do inwestorów. Partnerstwo prywatno-publiczne, tak chwalone przez Jacka Majchrowskiego, ma jednak jedną wadę: obok "publicznego" ma "prywatnego", a tego ostatniego zupełnie nie widać. Mieszkania rozdane Jacek Majchrowski traktuje politykę mieszkaniową tak jak Andrzej Gołaś drogi. Tylko w ubiegłym roku miasto zakupiło 724 mieszkania, a to więcej niż w poprzednich czterech latach. Liczby robią wrażenie także przez nonszalancję poprzedniego gospodarza, który mieszkaniami dla najbiedniejszych głowy sobie specjalnie nie zaprzątał. Tak to, słusznie, odbierali jego urzędnicy z mieszkaniówki, stąd nie byli w stanie wydać nawet skromnych kwot. Przez kłopoty przy rozstrzyganiu przetargów nie wykorzystano sporych pieniędzy, które zostawały do wydania na następny rok. Prezydent Majchrowski miał więc na mieszkania skumulowane 43 mln zł. Znów trochę szczęścia, ale trzeba przyznać, że jest też kilka nowych pomysłów. W budżecie znalazły się dodatkowe pieniądze na lokale, i w dodatku udaje się je wydać - zinwentaryzowano gminne mienie, powstają sensowne programy zagospodarowywania pustostanów. Lansowany ostatnio pomysł wymiany gruntów na mieszkania w statystykach będzie się świetnie prezentował. W praktyce jednak oznacza tworzenie gett komunalnych lokatorów i spotęgowany efekt odrzucenia społecznego. Nic nowego - cały świat to przechodził. Parę lat temu toczyła się z związku z tym debata w radzie miasta, zakończona konkluzją, żeby zamiast tworzenia slumsów, spróbować lokatorów komunalnych rozparcelować pomiędzy normalnymi mieszkańcami. Prezydent Majchrowski wybrał rozwiązanie, które z pewnością dobrze przyjmą deweloperzy - mają niesprzedane mieszkania, a program prezydencki zakłada, że gmina przejmie je do połowy przyszłego roku. Dlaczego jednak prezydent nie korzysta z możliwości zakupu mieszkań z drugiej ręki, które są tańsze i których zasiedlenie nie skończy się efektem slumsów? Zmienić myślenie Gospodarczo Kraków nie jest wprawdzie pustynią, ale też na pewno nie wykorzystuje swojego potencjału. Koncernu LNM w Hucie im. Sendzimira nie można uznać za inwestora ściągniętego do Krakowa, bo przecież Hindusi zakupili krakowską stalownię w pakiecie ze śląskimi zakładami. Kraków nie dopracował się nawet strategii rozwoju, co władzy prezydenta Majchrowskiego wystawia jak najgorszą ocenę. Miastu wciąż brakuje choćby promocji gospodarczej z prawdziwego zdarzenia. Dobrą inicjatywą jest na pewno Biuro Kongresów, które robi co może, żeby hotele poza sezonem nie były puste, a pod Wawel ściągały firmy na rozmaite szkolenia i minikonferecje (o prawdziwych kongresach bez odpowiedniego obiektu nie ma m Odpowiedz Link Zgłoś
pilly Czyli 08.02.05, 12:36 Pora podziękować Wyborczej, że zamiast drugiej kadencji Gołasia mamy pierwszą Majchrowskiego. Swego czasu Wyborcza gęsto pisała m.in. o rzekomych pustkach w miejskiej kasie. Teraz w tym samym piśmie o zadłużeniu gminy cicho, natomiast często czytamy o rozmachu inwestycyjnym Krakowa z tamtych lat. Ale wtedy to przecież Wyborcza zaszczuła poprzedniego prezydenta do tego stopnia, że ten zaczął się bać własnego cienia i zrezygmnował z kandydowania. Moim zdaniem niepotrzebnie, bo teraz już nigdy nie dowie się co naprawdę o jego prezydenturze myśleli mieszkańcy Krakowa. Sobie odmówił prawa do obrony swych racji, a krakowianom nie dał szansy oceny w demokratycznych wyborach. Szkoda. Wśród polityków panuje niezrozumiałe dla mnie przekonanie, że aby wygrać wybory trzeba mieć namaszczenie Wyborczej. Fakty w postaci wyników wyborów z ostatnich lat wskazują, że jest to raczej pocałunek śmierci. Wbrew nazwie, wyborcy nie czytają wyłącznie Wyborczej. Swoją drogą, jeśli zatrudnienie przez Majchrowskiego p. Grażyny Lei było fuksem, to logika nakazuje problem Tajstera zbyć formułką o zwykłym wypadku przy pracy, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: Ocena bardzso obiektywna 01.02.05, 11:51 Z GW: Prof. Jan Jerschina, prezes Instytutu Badań Rynku i Opinii Publicznej CEM: Trzeba pamiętać, że na obecną sytuację w Krakowie nakładają się skutki i efekty dwóch prezydentur - Andrzeja Gołasia i Jacka Majchrowskiego. Wśród pozytywnych działań prezydenta Majchrowskiego wymienia się głównie te, które zapoczątkował jego poprzednik. Ale trzeba też oddać sprawiedliwość obecnemu prezydentowi, że rozpoczęte przez Andrzeja Gołasia inwestycje kontynuuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kko2 buahahah 01.02.05, 13:11 "trzeba też oddać sprawiedliwość obecnemu prezydentowi, że rozpoczęte przez Andrzeja Gołasia inwestycje kontynuuje." vivat towarzysz Majchrowski!! niech żyje, niech żyje! Zaraz, zaraz, ale co on biedactwo będzie robił w następnej kadencji? Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: buahahah 01.02.05, 16:19 A jednak coś zrobił. Kontynuował.... Być może nie zauważył, że to tez można spiepszyć ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 09:33 został umieszczony w jednym szeregu z Kwaśniewskim, i kilkoma innymi osobami jako szansa Krakowa na nową (uhahahahaha) lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.poldim.pl 02.02.05, 21:39 nic mi nie przychodzi do głowy, więc pewnie nic więcej nie wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.poldim.pl 04.02.05, 23:23 Zrozumiałem, jak ważne jest aby starannie oceniać ludzi. Słuchając obu Pań z mieszkań komunalnych, tóre wystąpiły na spotkaniu w UM w sprawie komunałek na Ruczaju, pojąłem jak indywidualne potrafią być tragedie ludzkie. I do tego na prawdę przydało się to tzw. "betonowe" zarządzanie miastem. ----------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:31 a zdjęcie łopatą widziałeś? Galeria czego nie udało mi się zrobić dla mojego miasta. Rozdział 99-ty. Stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
xed Profesjonalnie zarządzane miasto ... 08.02.05, 12:39 Za Dziennikiem Polskim ... kolejny sukces Przestój na budowie Coraz większy niepokój budzi bezruch na rondzie Mogilskim Podwykonawcy tunelu tramwajowego po zachodniej stronie Dworca Głównego PKP zaprzestali robót na placu budowy, gdyż generalny wykonawca - turecka firma Güris - zalega im z zapłatą kilku milionów złotych. - Oficjalnie nikt nas nie poinformował o tym, że wykonawca nie płaci podwykonawcom - usłyszeliśmy w krakowskim magistracie. Dostaw betonu zaprzestano jeszcze w ubiegłym tygodniu. Później wstrzymano prace zbrojarskie, dziś przestaną pracować dwa dźwigi. - Zaległości są tak duże, że nie możemy dłużej czekać na zapłatę - powiedział nam właściciel jednej z firm podwykonawczych. - Do zaprzestania robót doszłoby o wiele wcześniej, ale niektóre firmy mają tak skonstruowane umowy, że były w nich określone terminy wykonania robót, więc te firmy obawiały się konsekwencji niedotrzymania tych terminów. Jednak zadłużenie niektórych podwykonawców jest już tak duże, że te konsekwencje zeszły na dalszy plan. Pieniądze muszą się znaleźć, byśmy wznowili prace. Podwykonawcy szacują swoje roszczenia na ok. 4 mln zł. To tylko kwota z zaakceptowanych przez turecką firmę faktur, których termin płatności już dawno minął, a przecież później firmy nadal pracowały i dostarczały materiały. Oficjalnie - bez problemów W ubiegłym tygodniu odbyło się spotkanie przedstawicieli generalnego wykonawcy, podwykonawców i Agencji Rozwoju Miasta (która nadzoruje inwestycję), ale nie przyniosło ono porozumienia. Podwykonawcom obiecano, że może dziś otrzymają część należnych im pieniędzy. - Jeżeli proponuje się nam, że otrzymamy 5 proc. z tej kwoty, to jest to co najmniej niepoważne - usłyszeliśmy od jednego z podwykonawców. Co na to Urząd Miasta? - Oficjalnie nikt nie zgłosił nam problemów - powiedziano nam w krakowskim magistracie. - Informacje mamy tylko z publikacji prasowych. Nie mamy żadnych danych o zaległościach generalnego wykonawcy wobec podwykonawców. Nawet gdybyśmy takie informacje mieli, to i tak nie możemy nic zrobić, bo miasto jest stroną umowy z turecką firmą, a umowa ta została podpisana jeszcze przed wejściem w życie przepisów, które zobowiązują inwestora do zaspokojenia ewentualnych roszczeń podwykonawców, gdy nie płaci im generalny wykonawca. Konsekwencje wstrzymania robót to nie tylko kilka dni obecnego przestoju, gdyż wznowienie prac przy tak trudnych warunkach atmosferycznych wymaga nowych przygotowań. Nie jest też możliwe szybkie przejęcie budowy przez nowych podwykonawców (gdyby turecka firma chciała ich zmienić), ponieważ konieczne będzie choćby wykonanie inwentaryzacji obecnego stanu inwestycji. - Ze swojego doświadczenia wiem, że taki ruch, jak choćby zaprzestanie pracy dźwigów, zawsze powodował, że pieniądze się znalazły. Często wystarczyło kilka godzin, w tym przypadku może to być kilka dni - nie tracą nadziei podwykonawcy. Problemy dopiero się zaczną O ile w Urzędzie Miasta nie da się uzyskać oficjalnego potwierdzenia kłopotów na linii generalny wykonawca - podwykonawcy, to jest tam świadomość konsekwencji przestoju na budowie i kolejnych opóźnień. Jeżeli nie uda się dotrzymać terminu budowy tunelu po zachodniej stronie torów kolejowych, to nie będzie możliwe rozpoczęcie prac przy budowie ulicy Nowej Pawiej, która ma powstać nad tunelem. Coraz większy niepokój budzi też bezruch na rondzie Mogilskim, gdzie prace powinny być już zaawansowane, a tramwaje powinny jeździć po tymczasowych torowiskach. Coraz bardziej widoczna jest również bezradność Agencji Rozwoju Miasta, która nie jest w stanie przymusić tureckiej firmy do przyspieszenia prac. Jeszcze w listopadzie ubiegłego roku, gdy wiadomo było, że Güris nie dotrzyma pierwszego terminu zakończenia budowy tunelu pod planowaną galerią handlową ECE, władze ARM zapewniały, że będzie przygotowany aneks, który wymusi na tureckiej firmy bardziej systematyczne rozliczanie się z wykonywanych robót. Do tej pory takiego aneksu nie podpisano, a dwoje z trójki członków zarządu ARM jest od ponad miesiąca na zwolnieniu lekarskim. (GEG) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obszedł imieniny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 09:43 To osiągnięcie zgodne z jego programem Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj.x i były kwiaty od pań sekretarek... :) 11.02.05, 09:56 niestety przeoczyliśmy okazje, żeby podarować mu film: "Miasto Boga" może dowiedziałby się czegoś nowego o świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co dostał Re: i były kwiaty od pań sekretarek... :) IP: *.poldim.pl 12.02.05, 17:14 osty i kwiat konopii? Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v2 Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 16.02.05, 14:11 Trakt im. Marka Pohla. Nie wiem, ale wydaje mi się, że drogi należą do zadań gminy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rw Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:56 Trakt to droga Kraków Olkusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato iinezji Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.poldim.pl 23.02.05, 22:35 iinezja21, ruczajka1 i kampania ludzi Majchrowskiego pod nickami które dziwnie przypominają nicki ludzi z ruczaja. Ciekawa metoda, godna jakości tego urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
milan751 Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 24.02.05, 12:36 wg. mnie on nie ma osiągnięć , jakaś dziwna niemoc - bardzo charakterystyczna dla tego ugrupowania . Cała para w gadanie i propagandę a cały wysiłek w zapewnienie krewnym i znajomym królika dobrych stanowisk . Więc nie ma czasu na planowanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boję się, że Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. IP: *.poldim.pl 25.02.05, 23:00 jednak mimo wszystko to coś na stołku prezydenta będzie chciało wybudować choćby jedno, ale małe osiedle komunalne. Ot tak, nam na złość. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: MAJCHROWSKI I JEGO OSIĄGNIĘCIA. 26.02.05, 18:41 na złość? oj, zdaje mi się, że on tego nie robi na złość... to duża inwestycja, idzie na nią duża kasa... po ostatnich doniesieniach o korupcji w krakowskich urzędach wiele działań prezia staje się wytłumaczalnych Odpowiedz Link Zgłoś