Dodaj do ulubionych

ul. Szwai SM DdM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:51
Właśnie byłam na stronie SM Dom dla Młodych. Oglądam moje mnieszkanie i na
planie ze strony internetowej okazuje sie ze kuchnia jest osobno, a pokoj
dzienny osobno, gdy tymczasem kupując mieszkanie pokoj dzienny i kuchnia
mialy byc polaczone. Wymiary poszczególnych pomieszczen odbiegają poza tym od
tego co mam zaznaczone w technicznym planie mieszkania. Jestem zdziwiona,
gdyż nikt nie informował mnie o takich zmianach. Musze wybrac sie na budowe
do mieszkania, nie tylko popatrzyc z zewnątrz na budynek. Czy macie podobne
doświadczenia z SM DdM?????? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • axina Re: ul. Szwai SM DdM 25.01.05, 21:41
      tak ( niestety ...)
      czy do umowy miałaś dołączony plan kupowanego lokalu?
      Upewnij się również co do tego , jakimi dokumentami dysponują wykonawcy - może
      okazać się, iż posiadają ( i według niej budują) jeszcze kolejną wersję Twojego
      mieszkania .
      • Gość: asia Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 23:29
        na ich stronie sa stare wersje i duzo sie zmienilo tak wiec pewnie plan ktory
        widzialas kupujac byl aktualniejszy.powodzenia-u mnie jedynie co sie zmienilo
        ze mam drzwi ogrodowe z jednym oknem a mialybyc dwa,ale mieszkanie jest takie
        jakie mialo byc.
    • Gość: AM Re: ul. Szwai SM DdM IP: 212.160.172.* 26.01.05, 08:46
      Tuz przed podpisaniem umowy troszeczke 'spuchly' mi metry. Podobno bylo to
      związane z doliczeniem powierzchni pod schodami.
      Faktycznie to co jest na stronie to są stare plany, ale w spoldzielni mozna bez
      problemu dostać najbardziej aktualny.
      Ale w tym momencie to najlepiej pojechac na budowę do inspektorow nadzoru i tam
      sprawdzac wszystko.
      AM
      • Gość: anso Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.autocom.pl 26.01.05, 18:01
        ojej, nie straszcie. Co prawda mój pierwszy plan zgadza się z technicznym ale
        jak mówicie, że coś innego mogę zastać na budowię to aż boję się tam iść.
        Czy bez problemu wchodzicie do mieszkań? Nawet jak pracują?
        Czy ścianki działowe są już stawiane?
        pozdrawiam
    • Gość: bk Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.lerkins.com / 195.46.43.* 26.01.05, 08:49
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=18397910&a=18397910
      polecam wczesniejsze forum o SM, tam można sie dużo dowiedzieć.
      Pozdrawiam
      • Gość: ada Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:43
        Pani w Spółdzielni twierdzi ze pomylka co do mojego mieszkanka jest na stronie
        internetowej, a plan techniczny ktory mam jest wlasciwy. Ja jednak sprawdze to,
        dla pewności. Czy wiecie może czy w sobotę ktoś jest z brygady na budowie z kim
        mozna porozmawiac??? Czy też trzeba wybrac sie w tygodniu w godzinach pracy,
        tak sadze ze mniej wiecej do 15. I czy chociaz w sobote można ewentualnie wejsc
        i zobaczyc swoje mieszkanie??? Pozdrawiam wszystkich sasiadow
        • Gość: bk Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.pl / 212.244.43.* 26.01.05, 18:50
          Niestety w sobote nie można zobaczyć swojego mieszkania ( pan z ochrony nie
          wyraża zgody niestety), ani nie ma z kim porozmawiać. Jedynie zostaje
          poniedziałek-piatek w godz. od 7.00-15.00.
    • Gość: AM Re: ul. Szwai SM DdM IP: 212.160.172.* 27.01.05, 09:43
      Niestety, ale nawet w stosunku do tego 'najbardziej aktualnego projektu
      technicznego' zachodzą zmiany w trakcie, bez porozumienia z nami.
      Np ostatnio przez przypadek dowiedzielismy się, że będziemy mieć umywalkę w
      zupełnie innym miejscu niż było to pokazana na planie.
      Pilnujcie! Bywajcie na budowie jesli chcecie uniknąć niespodzianek.

A swoją drogą wiecie coś o tym, że rury odpływowe nie mają być 'schowane w
      ścianie', ale po wierzchu są prowadzone.
      • Gość: anso Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.autocom.pl 27.01.05, 12:59
        gdzie dowiedzieliście się o instalacji umywalki - w spółdzielni, czy na
        budowie, czy może zobaczyliście ją w innym miejscu niz powinna być?
        A czy robiliście zmiany w planach i spółdzialnia to zaakceptowała?
        Jeśli macie jeszcze jakieś inne "ciekawostki" - piszcie!
        • Gość: Lucas Re: ul. Szwai SM DdM IP: 195.245.222.* 27.01.05, 14:13
          Podejscie pod umywalkę zrobiono u nas na innej scianie niz to bylo w projekcie,
          bo instalatorom bylo tak wygodnie ( blizej do odpływu ). Pojechalem na budowe,
          poprosilem o zmiane. Nie ma problemu.
          A odpływy wody faktycznie beda prowadzone po scianie. Scianki dzialowe sa zbyt
          cienkie aby dalo sie te rury w nie schowac.
          Wszystko to wiem od insztalatorów z budowy.
          Naprawde warto wybrac sie tam i obejrzec swoje mieszkanko. Nie ma problemu zeby
          sie dogadac z wykonawcami co do szczegolow. Sa bardzo rzeczowi i uprzejmi :-)
          Pozdrawiam
          • Gość: anso Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.autocom.pl 28.01.05, 12:57
            Może ktoś wie, czy od strony Europejskiego będzie jakiś chodnik?
    • Gość: Ada Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:40
      Czy wiecie coś więcej na temat białego montażu, który proponuje spółdzielnia?
      Intersuje mnie jaka będzie wanna, umywalka, ubikacja, zlewozmywak? Jakiej
      firmy, jakie nr katalogowe? Czy może rezygnujecie całkowicie z białego
      montażu???
      Pozdrawiam
      • Gość: anso Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.autocom.pl 09.02.05, 19:33
        ja rezygnuję, w spółdzielni powiedzieli, że będzie nie najgorszy ale też nie z
        górnej półki - raczej przeciętny, zresztą można się zorientować po cenach w
        jakich go proponują (było kiedyś takie pismo ze spółdzielni w sprawie
        ewentualnych zmian)
        • Gość: frutis Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.agh.edu.pl 09.02.05, 22:58
          A jak wygląda sprawa kaloryferów i parapetów? Są w cenie i jakie? Czy są one
          wyszczególione w specyfikacji?
      • ks222 Re: ul. Szwai SM DdM 11.02.05, 10:02
        Chyba lepiej zrezygnować i dobrać we łasnym zakresie według własnego gustu.

Schiff Krzysztof
        • qqlio Re: ul. Szwai SM DdM 11.02.05, 11:21
          Tez tak mysle - bedzie sie mialo dokladnie to, co sie chce. I nie decydowalbym
          sie tez na korzystanie z uslug polecanej przez pana mike i S-ke firmy. Wszyscy
          gadaja tam tak belkotliwie, ze nic sie nie da konkretnie dowiedziec. Poza tym -
          uwaga - jesli ktos wezmie w tej firmie polecanej to... i tak montaz bedzie mial
          miejsce dopiero po odbiorze mieszkania. Moze to wiec nawet wydluzyc czas prac
          (1 lub 2 ekipy beda montowac w tym samym czasie sprzet w kilkudziesieciu
          mieszkaniach).
          Pozdrawiam!
    • Gość: x Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.autocom.pl 17.02.05, 16:04
      Czy Spółdzielnia ma już decyzję na budowę II etapu? Kiedy zaczynają budowę?
      • Gość: Karo Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.net / 80.50.167.* 18.02.05, 09:57
        Wczoraj decyzji jeszcze nie było :-(.
        A jak tam prace w mieszkaniach z I etapu? Czy szanowni sšsiedzi zadowoleni z
        jako?ci i postępu prac w swoich mieszkankach?
        Ja szczerze mówišc zaczynam sie niepokoić o cenę za metr mieszkania w drugim
        etapie. Kiedy podpisywałam umowę wstępnš była ona pewna. Teraz spółdzielnia
        cytuję "Będzie sie starać by nie uległa zmianie". Jest w tym troche różnicy.
        Czy wy też macie takie obawy?
        • ks222 Re: ul. Szwai SM DdM 18.02.05, 11:22
          Dlatego też właśnie ważne jest byśmy wszystcy zorganizowali się.
          Niech Spółdzielnia zrezygnuje z tzw. kosztów zarządzania inwestycją.
          • alimari forum 18.02.05, 11:57
            Jestem za zorganizowaniem się. Im wcześniej tym lepiej.

Zapraszam na nowe forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25682
          • Gość: Karo Re: ul. Szwai SM DdM IP: *.net / 80.50.167.* 18.02.05, 12:13
            Witam
            Panie Krzysztofie ma również zarezerwowane mieszkanie w II etapie?
            Szczerze mrowišc nie wiem skšd DdM brał te optymistyczne zapewnienia o cenie
            2600. Mnie przekonali, że przetarg jest rozpisany na całš inwestycję i dlatego
            wiedzš, że cena nie ulegnie zmianie. Podzielili koszty przez metraż dodali, co
            mieli dodać i wyszła taka a nie inna cena za metr mieszkania.
            Dopiero niedawno dowiedziałam się, że II etap to nowe pozwolenie i nowy
            przetarg. Przecież spółdzielnia nie jest w stanie przewidzieć, jakš ofertę
            złożš podwykonawcy, więc mogła jedynie przewidywać jak będzie cena a nie
            zapewniać. No, ale to nasze 1 mieszkanie tak się na nie cieszymy, że nasza
            naiwno?ci jest sporo większa niż zazwyczaj .
            Martwi mnie też fakt podniesienia VAT w 2007 roku. Je?li II etap to cało?ć to
            rozliczenie inwestycji nastšpi dopiero po jej zakończeniu, (marzec 2007) moje
            mieszkanie ma być gotowe dokładnie rok wcze?niej. Nie chciałabym się dokładać
            do czego?, co mnie nie dotyczy, czyli wzrostu cen materiałów, które nie zostały
            wykorzystane do budowy segmentu, w którym mam nadzieje będę mieszkać. Czy
            wiecie co? o sposobie rozliczenia tej inwestycji?
            Ja w poniedziałek wybiorę się do Spółdzielni i popytam, ale nie dowierzam już
            ich zapewnieniż.

• ks222 Re: ul. Szwai SM DdM 18.02.05, 12:19
              Tak zarezerwowane mam mieszkanie w II etapie.
            • ks222 Re: ul. Szwai SM DdM 18.02.05, 12:22
              Podobnie było i na innych inwestycjach Spóldzielni.
              Tam też mieli różnych wykonawców wyłonionych w różnych przetargach, ale cena za
              m2 dla wszystkich kupujacych była taka sama.
              • Gość: Karo Kredyt IP: *.net / 80.50.167.* 18.02.05, 12:50
                Mam jeszcze jedna wštpliwo?ć wkródce musimy rozejrzec sie za kredytem czy mogš
                państwo co? polecic, jaki? bank, lub ofertę z ktorej warto skorzystać?
                A może czego? lub kogos stanowczo unikać?
                • Gość: Shaddock Re: Kredyt IP: *.comarch.pl 18.02.05, 14:07
                  Skorzystałem z oferty BPH - oddział przy Rynku, choć p. Głuszek nalegała żebym
                  poszedł na Pijarską :-)
                  Jak na razie jestem zadowolony - wszystko przebiega bez żadnych problemów.

Natomiast problemem "uniwersalnym" w przypadku kredytów jest to, że wiele
                  banków miało w zeszłym roku promocje kredytów - niestety większość promocji
                  skończyła się z końcem grudnia.
                  • Gość: Karo Re: Kredyt IP: *.robikom.com.pl 19.02.05, 15:55
                    Witam
                    Zastanawiam sie nad kredytem, co sądzicie o ofercie w Polskim Towarzystwie
                    Finansowym. Czy ktoś ma juz kredyt w tym banku?
            • ks222 Re: ul. Szwai SM DdM 21.02.05, 10:13
              Niestety całkowita dokładna powierzchnia mieszkalna w budynku zostanie ustalona
              dopiero po odbiorze II etapu i dopiero wtedy bedzie można wyliczyć przypadające
              koszty na 1 m2 powierzchni, dlatego całkowite rozliczenie inwestycji nastąpi
              dopiero w 2007 roku, ale to i tak nie będzie miało wpływu na ustaloną cenę jaką
              płacimy za 1 m2 kupując mieszkanie.
              • Gość: Shaddock Rozliczenie inwestycji IP: *.comarch.pl 21.02.05, 11:19
                Chyba raczej "całkowita dokładna powierzchnia mieszkalna II etapu inwestycji"
                zostanie ustalona po odbiorze II etapu, tak samo jak wyliczenie kosztów II
                etapu i cena 1 metra w II etapie.
                Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby koszty I etapu wyliczyć już pod koniec
                bieżącego roku - będzie znany metraż, koszt budowy oraz koszt dróg dojazdowych
                w zasadzie jest już znany teraz ;-) (przetargi są rozstrzygnięte).
                • ks222 Re: Rozliczenie inwestycji 21.02.05, 11:46
                  I jak policzysz ile kosztów budowy dojazdów przypada na 1 m2 skoro nie jest
                  znana dokładna powierzchnia z II etapu, chyba że I etap pokrywa całość kosztów
                  dojazdów.
                  • Gość: Shaddock Re: Rozliczenie inwestycji IP: *.comarch.pl 21.02.05, 12:06
                    Faktycznie, z tym może być problem.
                    Ale spółdzielnia nie będzie chyba tak dokładna i nie będzie liczyć co do
                    centymetra, metraż II etapu można przecież wziąć z projektu. Będzie się on
                    różnił od faktycznego chyba co najwyżej o parę promili, co w przełożeniu na
                    cenę metra da parę złotych. Zresztą taką drobną różnicę można będzie bez
                    problemu pokryć z czegoś co nazwałeś bodajże "rezerwą na zarządzanie" dla II
                    etapu.
                    • ks222 Re: Rozliczenie inwestycji 21.02.05, 12:09
                      Niestety albo stety musi być dokładna, szczególnie, że faktyczny matraż jest
                      większy z reguły od planowanego i Spółdzielnia wymaga wtedy dopłat do mieszkań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka