Dodaj do ulubionych

co nabywaliscie w PEWEX-sie?

IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 28.05.02, 00:06
siedzimy sobie z Agą i wspominamy co kupowałysmy w peweksie
ja pamietam czekolady tzw.dmuchane z dziurkami wypelnionymi powietrzem w takich
niebieskich papierkach z latajacymi (niby ze w niebie) kawalkami czekolady,
jeansy firmy JORDACHE, czekolady babette i ritter sport, soki donald duck,no i
oczywiscie barbi, moja wiedza kreci sie wokoł czekolady bo zbieralam papierki z
czekolady i potem sie wymienialam
Aga zawsze miala 25 centow na tic taki i pamieta wszechobecny zapach kawy
a co Wy pamietacie?:)
Obserwuj wątek
    • jottka Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 00:16
      Jest na Forum na plażę taki boski wątek "Kultowe przedmioty peerelu",
      czy "waszego dzieciństwa", jakoś tak. W każdym razie założony przez dziewczynę
      o nicku Siksa, więc łatwo znaleźć. Plus minus na ten temat, o jaki pytasz, a
      ileż instruktywnych rzeczy znaleźć tam można (tyle że to lektura zdecydowanie
      na dłużej) :)))
      • Gość: kathy38 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 149.156.58.* 28.05.02, 09:24
        Dyskutowanie na Krakowie ma niepodważalną zaletę – służy lepszemu wzajemnemu
        poznaniu się forumowiczów. Dzięki temu na spotkaniach, które się odbyły i mam
        nadzieję jeszcze odbędą, nie jesteśmy anonimowi. Twarze widziane po raz
        pierwszy a mimo to czujemy się jak starzy znajomi.
        • Gość: Ola Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 28.05.02, 10:39
          tez tak mysle:)))
    • tomcrac Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 00:29
      Ja to bardzo mlody wtedy bylem, ale pamietam PEWEX na Starowislnej, ehhhhh moglem zniesc nawet kilka klapsow zanim wkurzona mamusia rozproszyla marzenia o klockach LEGO ^_^
    • Gość: mm Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 00:34
      Gość portalu: Ola napisał(a):

> Aga zawsze miala 25 centow na tic taki i pamieta wszechobecny zapach kawy
      > a co Wy pamietacie?:)

Camele. Po 65 centów. Czyli po dzisiejszym kursie jakies - 2,5 zł ;-)

I dobrą whisky po chyba 6 dolarów. Wódka żytnia kosztowała tyle co camele. Co za czasy.

No i spodnie, wranglery. Butów w Peweksie nie było, a wtedy cudzoziemca w Polsce sie po butach poznawało.
    • Gość: PROKOCIM Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.client.attbi.com 28.05.02, 00:42
      Na Karmelickiej byl chyba taki duzy. Najbardziej przypominaja mi sie bony pekao,
      polskie dolary. Brzydkie byly.
      W Pewexie kupilem moj pierwszy Atari, magnetowid i jeszcze wczesniej
      radiomagnetofon stereo. Czasami cos z Levi's i piwo w puszkach. W slepach byly
      tylko w butelkach.
      I wodeczka od 8 rano na Starowislnej, w zwyklych sklepach byla dopiero od 13:00
      (nawet Dudek spiewal - za dziesiec minut trzynasta).
      I nawet taniej wychodzilo.
      • Gość: Ola Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 28.05.02, 00:47
        pamietam te bony! takie brazowe byly:))
        • mir1 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 07:02
          Nie tylko brazowe. W zaleznosci od nominalu mialy rozne kolory:-)). I chyba
          mozna bylo je legalnie odsprzedac.....

Moje pierwsze jeansy - Riffle z zameczkami na tylnich kieszeniach. Takiego
          jeansu juz dzis nie robia.

Piwo w puszkach dla szpanu przed kolegami, pierwszy kasetowiec firmy BASF i
          plyty, plyty (choc wybor byl mizerny).
    • Gość: kathy38 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 149.156.58.* 28.05.02, 09:33
      Ja wariatka i maniaczka drutów – włóczkę. W pięknych kolorach, o oryginalnej
      fakturze i we wspaniałym gatunku. Swetry z niej robione przetrwały do dziś i są
      jak nowe.
    • Gość: kathy38 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 149.156.58.* 28.05.02, 09:34
      Gość portalu: Ola napisał(a):

> siedzimy sobie z Agą ...

Dlaczego Aga nic nie pisze na forum?
      • Gość: peteen Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 10:01
        fajki - najchętniej marlboro, które nigdy już tak nie smakowały, gorzałę, no i
        raz w roku dżinsy ( wranglery ), z rzadka, gdy zbywało kasy, pyfo
        a raz kupiłem magnetofon deck sanyo !!!
        :)))
        • faciu Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 13:29
          Donald Duck, czekolady, kasety Sony, kiedyś nawet walkmana.......
      • Gość: Ola Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 28.05.02, 10:39
        Aga mowi ze wkrotce napisze:)
    • krzychut Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 10:06
      Prawie wszystko co było tam a czego nie było w normalnych sklepach : dżinsy,
      koszule a nawet kożuchy, kosmetyki, słodycze, papierosy i oczywiście alkohol.
      W czasach częściowej prohibicji wprowadzonej przez Jaruzelskiego, w pewexach
      można było za śmieszne pieniądze (ok.60 centów za pół litra) nabyć alkohol od 8
      rano. Było to znakomite źródło zaopatrzenia dla wielu kombatantów, którzy w
      ramach walki z panującym wówczas ustrojem, spożywali alkohol w godzinach i w
      miejscu pracy, dążąc w ten sposób do ekonomicznego osłabienia reżimu, co koniec
      końców się udało. Niestety ten trud, nie znalazł uznania ani wówczas ani
      później, już po obaleniu ustroju, synekury i ważne stanowiska objęły inne,
      mniej zasłużone ale za to zdrowsze osoby.
    • Gość: Joseph Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 28.05.02, 10:30
      A matchboxy? A zagraniczne modele samolotów do sklejania? Czy w tym wątku nie
      ma prawdziwych mężczyzn, tych którzy przez całe życie zostają dużymi chłopcami?!
    • Gość: mamusia Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.proxy.aol.com 28.05.02, 12:07
      dosc dokladna lista, bo nie cierpialam na nadmiar dewiz:
      - 3 razy chalwe
      - raz spodnie marki "rifle"
      - raz spodnice wrangler
      - raz (po maturze) kurtke jeansowa, t-shirt i spodnie w zasadzie "no name"
      to za dewizy sprezentowane przez wujka-emigranta
      - welne mohairowa na 2 swetry
      - 2 razy duzy dezodorant Fa
      - raz szampana, puszke brzoskwin w syropie na impreze
      - raz wielofunkcyjnego robota kuchennego moulinex (dziala do dzis)
      - raz sprzet narciarski
      to za dewizy osobiscie zarobione na wakacjach
      a potem pewexy zniknely a ja wyjechalam na studia do strefy dolarowej i tak juz
      zostalo...............
      w dalszym ciagu nie narzekam na nadmiar dewiz ;-))))))))))))
      • Gość: peteen Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 12:14
        to teraz masz wokół siebie same peweksy !!!
        :)))
    • user3791 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 13:12
      Kilka razy kasety magnetofonowe BASF i TDK
      Kilka razy slodycze (glownie czekolady)
      Joystiki 3 razy
      Atari 65 z magnetofonem
    • malopolanin BALTONA 28.05.02, 13:38
      A pamiętacie "konkurencję" Pewex-u Baltonę ? :)))
    • Gość: van der Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 194.204.148.* 28.05.02, 13:38
      Ja pamiętam peweks na Królewskiej (dawne 18 stycznia), kupowąłem tam klocki
      LEGO oraz dziesiątki mathboxów. To podstawa pozatym, zdarzały się słodycze.
      Najlepsze w tym peweksie było to że człowiek musiał mieć oczy dookoła głowy, by
      móc wszystko oglądnąć.
    • Gość: Zbigniew Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 14:15
      Kasety magnetofonowe TDK i SONY oraz Atari 65XE z magnetofonem. Później
      dokupiłem stację dyskietek (również w Pewexie) i byłem gość:)))
    • Gość: rinser Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.jaw.prince.pl / 10.10.0.* 28.05.02, 14:40
      A pamiętacie faceta grającego na grzebieniu, przed Pewexem(wtedy jeszcze na
      ul.18-go Stycznia). Jakaś kobieta zabierała mu grzebień, on wyciągał z kieszeni
      następny, ona znowu zabierała, a on znowu wyciągał i grał. Taki grzebykowy
      magik:)
      Z zakupów najbardziej utkwiła mi w pamięci TORBAZPEWEXU:)
      • Gość: Lysy Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 193.175.110.* 28.05.02, 15:49
        a ja lego: pudelko Technic i dwa jakies inne... oraz taki kinder biovital w tubce...
        i to na 18 stycznia, ale faceta z grzebieniem nie pamietam...
      • Gość: Batiuk Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: 2.4.STABLE* / *.dau.citynet.pl 28.05.02, 15:53
        Prezent dla mojego nowo narodzonego brata, taki mis-zabawka przykrecany do
        lozeczka. Na tamte czasy prawdziwa rewelacja. Ojciec dokupil do tego pol litra
        (juz nie dla brata!).
        • skks Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 16:47

....W zamierzchłych czasach z kolegę w akademikach na Rejmonta zrobili my meline
          w Żaczku zarobiliśmy cos około 50 USD /była to kupa forsy/, w PEWEXIE/ wiesz co
          to?/, NA 18-EGO STYCZNIA, kupili my krzynke wódki i otwarli sklepik, ale jak tu
          towaru nie spróbowć, może zepsuty i tak od słowa do czynów otwarli my pierwszą-
          dobra była, świerza.
          Przyszło dwóch chętnych, sprzedalim. No ale nam się zachciało, przecie nie
          polecimy na meline, otwarli my następną. A później to......
          I tak zerwałem z robieniem interesów......

Tak pisałem na którymś z wątku o Pewexach, to były czasy 0,5 USD i flaszka
          gotowa. A jako urzędnik "wysokiego szczebla" zarabiałem 15 USD na miesiąc.
          No może 49.
          A jakie szczęście w rodzinie było jak kupiłem za łapówkę /20 usd/ "puszeczkę
          brzoskwinek w syropku" i żonie jakieś perfumy / po co nie wiem - było kupić
          żytnią/.
          Eh to były piękne dni...
          :-))) skks
    • Gość: andr Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.lubliniec.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 20:29
      klocki LEGO !!!!
      • mikolaj7 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 28.05.02, 20:43
        Gość portalu: andr napisał(a):

> klocki LEGO !!!!

ja je wszystkie z tamtych czasow jeszcze mam, ech...
        wtedy to byly kultowe serie, proste, ambitne, naprawde
        rozwijaly wyobraznie, teraz to juz nie to samo. jak
        ostatnio dorwalem ksiazeczke lego 2002 to tak sie
        zdziwilem, zawiodlem, wkurzylem, ze chcialem o tym nawet
        napisac, ale chyba malo osob by mnie zrozumialo :)
        • Gość: rita Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 22:48
          Uwielbiałam tam chodzić i oglądać wszystkie towary - to był zachód. Wszystko
          było fajne i piękne.
    • Gość: mtq Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.05.02, 18:49
      qrde nie załapałem się...
      :-( ? :-)
      • Gość: mikolaj7 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? IP: *.radio / 10.2.2.* 29.05.02, 19:27
        A mnie mama kupowala pieluszki, takie byly pachnace,
        takie zachodnie, ach sam "mjut" :)
        • muzaaa Re: mikolaj7 z radia 29.05.02, 19:50
          Radze Ci ruszyc troche wyoboraznia i zmienic nick.
      • kuba203 Re: co nabywaliscie w PEWEX-sie? 29.05.02, 20:35
        Qrcze, a ja z tego wszystkiego to pamiętam tylko Matchboxy, i nic więcej... :
        ((( Pamiętam Pewex w Mszanie Dolnej, zawsze tam jeździliśmy na wakacje (do
        Mszany, nie do Pewexu :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka