Dodaj do ulubionych

Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE???

IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 12:28
Czy Twoim zdaniem nie powinno byc tak, ze kierunkowy 0-12 powinien byc na całe
wojewodztwo malopolskie?? Skoro to jest jedno wojewodztwo, chyba tak powinno
byc!!! Telekomunikacja Polska powinna sie zastanowic nad swoim postepowaniem!!

Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 15:04
      Gość portalu: Michał22 napisał(a):

> Czy Twoim zdaniem nie powinno byc tak, ze kierunkowy 0-12 powinien byc na całe
      > wojewodztwo malopolskie?? Skoro to jest jedno wojewodztwo, chyba tak powinno
      > byc!!! Telekomunikacja Polska powinna sie zastanowic nad swoim postepowaniem!!
      >

A wiesz ile taka zmianaby kosztowała TP S.A. i to nie chodzi o zmianę książek
      telefonicznych i innych papierów. Po prostu po całej Małopolsce byś płacił jak
      za rozmowę lokalną a nie międzymiastową.
      Ps.Nie pracuję w TP S.A.:))
      • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 15:48
        A poza tym zwyczajnie technicznie nie da się tego zrobić, bo numery musiałyby
        być chyba 9cyfrowe. Jedyne, co można i trzeba moim zdaniem zrobić, to
        dostosować granice stref do granic województw, tak, żeby strefy nie leżały w
        kilku województwach naraz.
        • Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 16:45
          kuba203 napisał(a):

> A poza tym zwyczajnie technicznie nie da się tego zrobić, bo numery musiałyby
          > być chyba 9cyfrowe. Jedyne, co można i trzeba moim zdaniem zrobić, to
          > dostosować granice stref do granic województw, tak, żeby strefy nie leżały w
          > kilku województwach naraz.

O jakie strefy Ci chodzi?
          • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 17:23
            Nie wiem, jak to w TP fachowo nazywają, w każdym razie chodzi mi o strefy,
            gdzie obowiązuje jeden numer kierunkowy np 0-12.
            • Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 18:21
              kuba203 napisał(a):

> Nie wiem, jak to w TP fachowo nazywają, w każdym razie chodzi mi o strefy,
              > gdzie obowiązuje jeden numer kierunkowy np 0-12.

Ale jak zwiększą "stefy" to spadną im przychody (będzie mniej międzymiastowych) i
              zamiast zwolnić 10 tys. ludzi (w tym roku) będą musieli zwolnić 30 tys. :(((
              • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 18:26
                Tu gdzie mieszkam jest chyba szesc numerow kierunkowych. I dobrze, to chyba
                lepiej niz dodawac ekstra cyfry.
                A oplaty zaleza od dytansu. Lokalne sa do 8 mil (w linii prostej) a powyzej to
                dlugodystansowe.
                pozdr.
                • Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 18:29
                  Gość portalu: PROKOCIM napisał(a):

> Tu gdzie mieszkam jest chyba szesc numerow kierunkowych. I dobrze, to chyba
                  > lepiej niz dodawac ekstra cyfry.
                  > A oplaty zaleza od dytansu. Lokalne sa do 8 mil (w linii prostej) a powyzej to
                  > dlugodystansowe.
                  > pozdr.

W Polsce TP S.A. jeszcze nie jest tak rozwinięta :(((
                  Jak dzwonię do Katowic (70 km) to płacę tak samo jakbym dzwonił do Poznania (500
                  km).
                  • prokocim1 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 18:38
                    Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Gość portalu: PROKOCIM napisał(a):
                    >
                    > > Tu gdzie mieszkam jest chyba szesc numerow kierunkowych. I dobrze, to chyb
                    > a
                    > > lepiej niz dodawac ekstra cyfry.
                    > > A oplaty zaleza od dytansu. Lokalne sa do 8 mil (w linii prostej) a powyze
                    > j to
                    > > dlugodystansowe.
                    > > pozdr.
                    >
                    > W Polsce TP S.A. jeszcze nie jest tak rozwinięta :(((
                    > Jak dzwonię do Katowic (70 km) to płacę tak samo jakbym dzwonił do Poznania (50
                    > 0
                    > km).

No to chyba jest podobnie bo tutaj jezeli dystans jest powyzej 8 mil to jest taka
                    sama stawka za minute. Czyli dzwoniac do Chicago zaplace tyle samo co za rozmowe
                    z Nowym Jorkiem czy Los Angeles. Wszystko zalezy od kompanii jaka sie uzywa bo
                    maja rozne ceny. Mozna tez dzwonic przez specjalny numer i wtedy jest taniej.
                    Najtaniej jednak wychodzi przez karty telefoniczne ale to duzo wykrecania.
                    • Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.06.02, 18:42
                      prokocim1 napisał(a):

> No to chyba jest podobnie bo tutaj jezeli dystans jest powyzej 8 mil to jest ta
                      > ka
                      > sama stawka za minute. Czyli dzwoniac do Chicago zaplace tyle samo co za rozmow
                      > e
                      > z Nowym Jorkiem czy Los Angeles.

Czyli jednak u nas jest podobnie tylko nie jakieś 8 mil tylko kierunkowy np (012).

> Wszystko zalezy od kompanii jaka sie uzywa bo
                      > maja rozne ceny. Mozna tez dzwonic przez specjalny numer i wtedy jest taniej.

U nas też tak już jest tylko trzeba podpisywać osobną umowę i aż tak taniej to
                      nie jest:))

> Najtaniej jednak wychodzi przez karty telefoniczne ale to duzo wykrecania.

To nie wiem nie używam.
                      • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 18:55
                        U nas te karty sa troche inne. Zreszta bedac w Polsce pierwszy raz chyba
                        wyszedlem troche na idiote. Bylem na Okeciu i chcialem zadzwonic. Nie
                        wiedzialem jak sie za to zabrac (jak wyjezdzalem telefony publiczne byly inne).
                        W koncu ktos mi powiedzial ze trzeba kupic karte. Poszedlem kupic i spytalem
                        sie na ile minut maja ale sprzedawca zaczal mi mowic o jakichs impulsach.
                        Czarna magia, na wszelki wypadek wzialem najdrozsza jaka mial.
                        Natomiast u nas sa troche inne. Nie wsadza sie ich do telefonu tylko dzwoni pod
                        numer na karcie i wprowadza numer pin z karty. Czesto uzywam tych kart dzwoniac
                        do Polski z domu. Gdybym dzwonil bezposrednio przez AT&T to wychodzi chyba ok
                        dolara za minute. Przez numer jesst ok 23 centy a przez karte ok 8-10 centow za
                        minute. Roznica duza.
                        • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 20:16
                          No tak, ale z tego, co rozumiem, to to służy do dzwonienia z domu, a automaty
                          publiczne macie? I na jakiej zasadzie?
                          • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 20:58
                            kuba203 napisał(a):

> No tak, ale z tego, co rozumiem, to to służy do dzwonienia z domu, a automaty
                            > publiczne macie? I na jakiej zasadzie?

Karty sluza do dzwonienia z kazdego telefonu. Do Polski dzwonie z domu, to chyba
                            logiczne. Telefony publiczne mamy i robia na monety. Mozna tez uzyc karte
                            dzwoniac tak jak z domu. Mam tez karte z mojej kompanii, tzn z automatu dzwonie
                            pod numer na karcie wprowadzam moj pin i dzwonie gdzie i ile chce. Rachunek
                            przychodzi do domu. Tak jakbym dzwonil z domu. Mozna jeszcze dzwonic na 1-800-
                            collect czyli na koszt odbiorcy pod warunkiem, ze wyrazi zgode.
                            • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 21:05
                              Aha, czyli każdy ma jakby swoją kartę na własność?
                              • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 21:10
                                kuba203 napisał(a):

> Aha, czyli każdy ma jakby swoją kartę na własność?

Kazdy kto chce. To tak jakbys mial swoj domowy telefon w kieszeni.
                                Mnie sie to podoba bo jak nie mam pare drobniakow w kieszeni to i tak moge
                                zadzwonic z kazdego automatu.
                                • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 21:12
                                  Qrcze, mnie się to też podoba, byłoby mądre, gdyby coś takiego wprowadzili u
                                  nas. Nie byłoby to chyba organizacyjnie bardzo skomplikowane, mogłoby trochę
                                  kosztować, no ale TP kasę ma.
                                  • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 21:38
                                    kuba203 napisał(a):

> Qrcze, mnie się to też podoba, byłoby mądre, gdyby coś takiego wprowadzili u
                                    > nas. Nie byłoby to chyba organizacyjnie bardzo skomplikowane, mogłoby trochę
                                    > kosztować, no ale TP kasę ma.

Troche moze kosztowac bo przysylaja taka karte do domu. Z wygladu jak karta
                                    kredytowa. Tylko pin trzeba pamietac, dokladnie jak w kredyt kartach.
                                    Pewnie im sie oplaca bo dzieki takiej karcie gosciu dzwoni tak jak z domu, czyli
                                    wydaje pieniazki na swoja kompanie a nie na jakas inna.
                                    • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 21:40
                                      to jest karta z paskiem magnetycznym czy chipowa?
                                      • Gość: PROKOCIM Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.client.attbi.com 08.06.02, 21:54
                                        _hektor napisał(a):

> to jest karta z paskiem magnetycznym czy chipowa?

Wyglada jak kredytowa ale nie jest chipowa i nie ma paska. Poprostu jest to
                                        kawalek plastiku z logo firmy na jednej stronie i z instrukcja obslugi na drugiej.
                                        Poprostu dzwonisz z byle jakiego telefonu na numer podany na karcie, nastepnie
                                        trzeba wystukac swoj domowy numer telefonu i pozniej swoj kod-pin, i mozesz
                                        dzwonic ile chcesz. Troche numerkow ale bardzo wygodne jak chce sie zadzwonic z
                                        jakiegos automatu i nie ma sie kilku drobniakow. Fajna zecz. Korzystam czasami
                                        jak jestem poza domem. I taniej niz komorka.
                                        • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 22:10
                                          aha, już wszystko rozumiem:)
                                          pozdr.

• _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 20:57
                    w nie najlepszej sytacji są ludzie mieszkający na granicy strefy numeracyjnej.
                    dzwonią do sąsiedniej wsi i płacą jak za międzymiastową. mają to kiedyś zmienić,
                    wtedy liczyłaby się tylko odległość. ale i tak najbardziej liczę na zapowiadane
                    zarządzenie, że nr telefonu będzie stały, i nie będzie trzeba go zmieniać przy
                    zmianie operatora czy miejsca zamieszkania. tylko przez tą zmianę numeru jestem
                    jeszcze przy tpsa.

• kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 21:07
                      No ale przecież nie przeniosą Ci numeru do (sorry za brzydkie słowo :))) Wa-wy,
                      to będziew miało znaczenie jedynie lokalne.
                      • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 08.06.02, 21:14
                        możesz zachować nr jedynie w tej samej strefie numeracyjnej, ale to chyba
                        całkowicie wystarcza. nie mniej ważna jest, jak już pisałem, możliwość
                        zatrzymania numeru przy zmianie operatora.

• kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 09:11
                          Niedawno w tv słyszałem, że z tej usługi nie będą mogli skorzystać podłączeni
                          do central starego typu, oni będą musieli zmienić numer, a to jest kilkanaście
                          % ludzi w Polsce.
                          A z tą zmianą operatora, to jest dobry pomysł, tylko mogę się założyć, że na
                          początku będzie taki bałagan, że się nikt nie połapie, kto gdzie należy.
                          • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 11:33
                            ja jestem ciekaw czy coś wyjdzie z tego projektu połączenia kilku operatorów w
                            jednego silnego konkurenta tpsa.

• kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 13:45
                              Heh, ciekawe, czy się dogadają...
                              Ale ilu tych konkurentów jest? Na poważnie to chyba liczy się tylko Netia...
                              • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 15:40
                                netia jest największa, ale ma też ogromne długi. dlatego jest projekt żeby
                                połączyć kilka firm (netia, nom, dialog, telekomunikacja kolejowa i coś jeszcze)
                                żeby miały wspólną infrastuktura itp. a przez to mniejsze koszty i konkurencyjne
                                ceny do tpsa.

• Gość: Zbigniew Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 09.06.02, 16:08
                                  _hektor napisał(a):

> netia jest największa, ale ma też ogromne długi. dlatego jest projekt żeby
                                  > połączyć kilka firm (netia, nom, dialog, telekomunikacja kolejowa i coś jeszcze
                                  > )
                                  > żeby miały wspólną infrastuktura itp. a przez to mniejsze koszty i konkurencyjn
                                  > e
                                  > ceny do tpsa.
                                  >

Netia wielkością jest zbliżona do Dialogu, którego w Krakowie nie ma.

A wracając do projektu Kaczmarka to jest sensowny tylko będzie trudny w
                                  realizacji:(

Ale jak ktoś chce o tym pogadać to może stworzyć zupełnie nowy wątek?:)
                                  • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 16:23
                                    Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> A wracając do projektu Kaczmarka to jest sensowny tylko będzie trudny w
                                    > realizacji:(

Sądząc po zamieszaniu jakie było z 1033 i 1044, nie należy się spodziewać niczego
                                    dobrego...
                                    • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 21:15
                                      kuba203 napisał(a):

> Sądząc po zamieszaniu jakie było z 1033 i 1044, nie należy się spodziewać nicze
                                      > go
                                      > dobrego...

moim zdaniem lepsze nawet takie zamieszanie, niż nie wprowadzanie żadnych zmian i
                                      ogóle monopol tpsa.
                                      • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 21:35
                                        Na tym zamieszaniu przecież wszyscy straciliśmy, NOM dopiero teraz rachunki
                                        przysyła (sami też byli stratni).
                                        • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 21:49
                                          kuba203 napisał(a):

> Na tym zamieszaniu przecież wszyscy straciliśmy, NOM dopiero teraz rachunki
                                          > przysyła (sami też byli stratni).

stracił nom. my za to nie musieliśmy przez kilka miesięcy płacić za rozmowy
                                          międzymiastowe i przez ten czas np. nasza kasa mogła procentować na rachukach
                                          bankowych. co prawda teraz trzeba zapłacić niekiedy dużą sumę, ale nom bojąc się
                                          że dużo ludzi nie zapłaci, pozwala rozłożyć płatność na raty. poza tym przez te
                                          miesiące mogliśmy dzwonić taniej, bo nom ma niższe stawki. moim zdaniem nie
                                          straciłem w zasadzie nic na tym 'zamieszaniu'.
                                          • kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 21:58
                                            Ale ja np straciłem w ten sposób, że gdy TP blokowała numer NOMu, to musiałem
                                            dzwonić przez 1033, i płacić drożej.
                                            Co do rachunków, to masz oczywiście rację, w sumie i tak każdy zapłaci tyle
                                            samo, ile zapłaciłby dostając rachunki co miesiąc.
                                            • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 22:01
                                              kuba203 napisał(a):

> Ale ja np straciłem w ten sposób, że gdy TP blokowała numer NOMu, to musiałem
                                              > dzwonić przez 1033, i płacić drożej.

było wtedy zajęte, ale zwykle łączyło gdzieś po 20 próbach:)
                                              a wszystko jak zwykle przez tpsa.

• kuba203 Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 22:04
                                                Zwykle byłem wytrwały, i nie zniechęcałem się, faktycznie, po dłuższym czasie
                                                łączyło w końcu. Ale są przecież sytuacje, gdy trzeba zadzwonić szybko, i wtedy
                                                nie ma czasu na 20 prób :(((
                                                • _hektor Re: Kierunkowy 0-12 w całej MAŁOPOLSCE??? 09.06.02, 22:05
                                                  wtedy pozostają tylko pozdrowienia dla tpsa!
                                                  ale na szczęście teraz już można bez problemu dzwonić. (narazie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka