anetamr 22.03.05, 11:49 Witam, Trochę nie na temat, ale... bardzo proszę o namiary na żłobki na Ruczaju (państwowe, prywatne) i o Wasze opinie na ich temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruczaj.x oj przestańcie juz tym- "nie na temat" !! :) 22.03.05, 12:07 to forum jest o Ruczaju i dla mieszkańców Ruczaju... nikt nie mówił, że mamy sie ograniczać do wieszania psów na pomysłach Majchrowskiego :D równie dobrze może to być Tablica Ogłoszeniowa (kupie/sprzedam, wynajmę) :) No właśnie, a ja mam do sprzedania bardzo dobry rower górski (w super stanie), za korzystną cene, może ktoś zainteresowany?! Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: oj przestańcie juz tym- "nie na temat" !! :) 24.03.05, 07:56 a czy mógłbyś podać markę i udźwig? Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_wykrzyknik Re: żłobki na Ruczaju 10.04.05, 22:23 Również jestem żywo zainteresowana tematem! Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: żłobki na Ruczaju 11.04.05, 09:16 na Ruczaju nie ma złobka. Najbliższy jest na ul. Szwedzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: żłobki na Ruczaju 19.04.05, 20:26 Dokładnie na ulicy Słomianej, równoległa do Kapelanki. Niestety to jest najblizsze i biore je pod uwage jak mi małego do przedszkoli nie przyjmą. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: żłobki na Ruczaju 20.04.05, 08:58 Nie chcę Ci niczego odradzac ani doradzać. Moje Dziecko do żłobka nie chodziło. Zdecydowalam sie posłać go do przedszkola. Znam tylko opinię o tym żłobku. I panią dyrektor z rozmów telefonicznych. Rozmawiałam z paroma innymi Dyrektorkami żłobków. Najlepsze wrażenie zrobiła na mnie żlobek na Sienkiewicza. Możesz tam przyprowadzić Dziecko kiedy chcesz, odebrać kiedy chcesz, możesz na początku przebywać z Dzickiem - zrobił na mnie wrażenie najbardziej przyjaznego Dziecku. Pani dyrektor np. prosiła, żeby przyjść z Dzieckiem, żeby objerzało sobie żłobek i opiekunki -ciocie, żeby mogła poznać je pani Dyrektor. Na Słomianej o niczym takim nie było mowy, musisz Dziecko przyprowadzić przed 8 - nawet jesli np. pracujesz na druga zmianę i mogłoby zostać przyprowadzne później itp. Z opinii znajomej, która miała tam Dziecko - dziećmi się tam zajmują dobrze, ale poza tym nie ma żadnych ułatwień dla rodziców czy jakiejś mniej stresującej adaptacji dla dziecka. Od września chce wozić na Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: żłobki na Ruczaju 20.04.05, 21:39 Na razie poczekam a decyzje przedszkoli złozyłam do 3: Strakowa, Zachodnia no i na Słomianej, chociaz to trochę za daleko, ale cóż. Mój mały jest z paxdziernika i tylko na Strakowej powiedzieli, że biorą cały rocznik pod uwagę a nie tylko do wrzesnia (ukończone 3 lata). Inna sprawa, że moje małe chodzi juz od 10 miesiąca do żłobka, wiec z adaptacja nie powinno byc problemu:) Ale obecna "ciocia" ze żlobka radzi aby walczyć o przedszkole, bo to nie bedzie mialo dobrego wpływu na syncia. Jest samodzielny i madry jak na swój wiek, a tam może mieć do czynienia z maluszkami, tóre będzie pacyfikował jako starszak. Nikomu na dobre to nie wyjdzie, ale jakoś muszę się zabezpieczyć, niestety. Ta polityka mnie troszkę zdziwiła, szczególnie z przyprowadzaniem do 8! Obecnie zaprowadzam małego awet na 10, jesli mam pozniej na uczelnie. Po co ma siedziec, no chyba ze jest rytmika rano to pedze, jak szalona, zeby sie wytanczył:) Pozdrawiam i trzymam kciuki za nasze Maleństwa i ich miejsca w przedszkolach! Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: żłobki na Ruczaju 21.04.05, 09:06 To dlatego, że przedszkole na Strakowej do wrzesnia ma być rozbudowane o dwa oddziały. Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona do amb25 29.04.05, 12:51 Mam jeszcze jedno pytanko: w jednym z postów pojawiła się twoja wypowiedż o przedszkolu na Zachodniej: smoka "obiboka". Złozyłam tam papiery i zastanawiam się czy ten "obibok" to na serio czy tylko żart:) Nie chciałabym żeby trafił do kiepskiego przedszkola, ale wrażenie wstępne jest pozytywne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: do amb25 29.04.05, 14:45 Daj znać czy dziecko Ci przyjęli. Z tego co pisałaś to chyba nie ma jeszcze 3 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: do amb25 29.04.05, 18:26 Jest z października, więc właśnie skończył 2,5 roku i we wrześniu mu troszkę braknie. Szanse marne, bo Strakowa nie ruszy z dwoma oddziałami od wrzesnia (maja się rozbudować, ale jak to Pani powiedziała : nie wyrobią się!). Za to Strakowa szykuje coś od grudnia i na pewno dla maluchów będą wtedy miejsca. Na Zachodniej najprawdopodobniej też będzie tylko jeden oddział trzylatków za względu na zerówkowiczów, których w tym roku masa, a muszą ich przyjąć, kosztem maluszków.Jeśli tak będzie to wszędzie mamy szanse dokładnie 3:1. Nieciekawie. Ale oczywiście dam znać jak poszło:) Pozdrawiam. P.S. A co z tym "obibokiem"? :) Odpowiedz Link Zgłoś
znowu_ja Re: do amb25 30.04.05, 00:24 barcellona napisała: > P.S. A co z tym "obibokiem"? :) Przedszkole na Zachodniej nazywa się Słoneczna Kraina Smoka Wawelskiego - tu ich strona: kraina-smoka.webpark.pl/ . Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: do amb25 30.04.05, 16:08 "obibok"- tego sformułowania użyła amb i właśnie chcciałam sie dowiedzieć dlaczego? :) A strona przedszkola nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu_ja Re: do amb25 30.04.05, 17:13 Dziwne - mnie się otwiera z linka, który podałam. A co do "obiboka" - mnie to przedszkole tak własnie wyglądało jak byłam na rozeznaniu - zero zainteresowania moim zapytaniam a szczególnie moim dzieckiem... Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: do amb25 30.04.05, 20:05 Na stronkę od dawna próbuję wejść i rzeczywiście otwiera się ale później nie da sie nic zrobić:( Jak zapisywałam Małego do przedszkola w Smoku to nie mogłam wyjść ( a śpieszyło mi się) bo Pani zasypywała mnie infpr,acjami o przedszkolu, bardzo uprzejma i dużo sie dowiedziałam. Może dobrze trafiłam:) przez przypadek. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: do amb25 04.05.05, 08:33 Bo ja słyszałam że to przedszkole nazywa sie Kraina Smoka Obiboka Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona przyjecia do przedszkola 05.05.05, 11:34 No i mamy wyniki z pierwszego przedszkola, niestety:( Nie znaleźlismy się na liscie, ale na rezerwowej jesteśmy! I są szanse. Teraz obowiązuje kolejnośćz listy rezerwowej, więc jesli jakiś maluch zrezygnuje to może się uda. Jestem dobrej myśli. W kolejnych przedszkolach to raczej nie ma szans, bo będzie tylko jedna grupa. Zawsze mogę poczekać na Strąkową, która stworzy miejsca dla maluchów jak się rozbudują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: przyjecia do przedszkola 05.05.05, 14:11 To jeszcze nie gratuluję. A czy orientujesz się może jakie kryteria były stosowane przy przyjmowaniu dzieci "nieuprzywieljowanych" a które spełniają wszystkie kryteria - data urodzenia , kolejnośc zgłoszeń itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: przyjecia do przedszkola 05.05.05, 20:01 Niestety nie wiem jakie dodatkowe kryteria przyjęto, ja przeczuwam, że u nas chodziło o te 3 latka, których mały nie będzie miał we wrześniu, ale na rezerwowa listę już było bez problemu. Wcisnęli dzieci na siłe, zrobili dwie grupy trzylatków: jedna z samymi 3latkami, a drugą mieszaną-3 i 4 latki. To chociaz tyle, bo wsześniej miała powstać jedynie jedna grupa. Jeśli będe dzwonić dopytywać sie czy jakies miejsca się nie zwolniły to zapytam jakie hryteria przyjmowana. Np. na Słomianej było w zeszłym roku tyle dzieci, że przyjmowali tylko urodzone w pierwszej połowie roku, a to tez nie wystarczyło i ostatecznie przyjmowano dzieci mieszkające na ulicy Słomianej. Mam nadzieje, że tu nie było tak dramatycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś