Dodaj do ulubionych

Lajkoników dwóch

31.07.02, 09:50
Już niedługo gości w Krakowie ma stale witać Lajkonik.
Nie wiem, na ile pomysł się ten przyjmie, ale może należy pójć dalej:
niech u wrót Kazimierza wita nas ktoś przebrany za Żyda, przy Placu
Centralnych Hutnik ( a może LENIN? ) :), a w Podgórzu... no właśnie kto ?
żołnierz austriacki? - bo przecież to austriacy założyli Podgórze. Jeśli
przyczyni się do do promocji miasta to niech tak będzie. Byle to nie
przerodziło się w rutynę i tandetę.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomCrac Re: Lajkoników dwóch IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 31.07.02, 09:53
      > Jesli przyczyni się do do promocji miasta to niech tak będzie. Byle to nie
      > przerodziło się w rutynę i tandetę.

Tez tak sadze, w Londynie jest pelno Sherlokoof, Kub203 rozprowaczy ;) i innych smiesznych postaci.
    • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.07.02, 10:02
      Powołanie Wicelajkonika jest bardzo cenną inicjatywą, dążącą w kierunku
      stworzenia nowej świeckiej tradycji. Skoro powiedziano A, należy wymówić i
      dalsze litery alfabetu - proponuję ustanowienie:

- drugiego trębacza-hejnalisty (np. na wieży ratuszowej); do wyboru dwie opcje:
      trąbią jednocześnie (efekt stereo) lub ten drugi trąbi kwadrans po nieparzystej;
      - drugiego smoka (bo ten pierwszy się rozpękł), przy czym dla rozładowania
      tłumu turystów pod Wawelem korzystne by było wywiercenie drugiej jamy, np. na
      Żabińcu;
      - drugiego kopca Wandy, be ten pierwszy jest za daleko (w ramach promocji
      miasta kopiec powinno się usypać gdzieś bliżej, np. na płycie nad Dworcem, z
      funduszy TSP);
      - drugich Sukiennic (np. przy Placu Centralnym, żeby się nowohucianie nie
      skarżyli na niedoinwestowanie);
      - drugiego prezydenta (bo jeden p. Gołaś to zdecydowanie za mało jak na takie
      duże miasto).
      • malopolanin Re: Lajkoników dwóch 31.07.02, 10:08
        ... i Tatara, który za każdym razem w czasie hejnały wypuszczałby w stronę
        strażaka strzałę, co byłoby pretekstem do przerwania hejnału. Musiałby to robić
        jednak 4 razy na godzinę.
    • kathy38 Re: Lajkoników dwóch 31.07.02, 10:07
      Jest już taki jeden Lajkonik przechadzający się po Rynku i fotografujący z
      turystami. Niech sobie będzie, tak przynajmniej myślałam do niedawna. Otóż dla
      niektórych ludzi jest on tym Lajkonikiem właściwym, a ten harcujacy po ulicach
      Krakowa w oktawę Bożego Ciała wtórnym. Taką właśnie wersję usłyszałam w tłumie,
      jakaś pani tłumaczyła dziewczynce "patrz to ten drugi Lajkonik".
      • kuba203 Re: Lajkoników dwóch 31.07.02, 10:22
        kathy38 napisała:

> jakaś pani tłumaczyła dziewczynce "patrz to ten drugi Lajkonik".

A kiedyś pod kościołem mariackim jakaś kobieta z pełnym przekonaniem tłumaczyła
        swoim towarzyszom, że hejnał jest grany tylko w godz. 8-22, bo przecież poza
        tymi godzinami wszyscy śpią, i kto by hejnału słuchał.
        :)))
        • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.07.02, 10:31
          kuba203 napisał:

> A kiedyś pod kościołem mariackim jakaś kobieta z pełnym przekonaniem
          tłumaczyła swoim towarzyszom, że hejnał jest grany tylko w godz. 8-22, bo
          przecież poza tymi godzinami wszyscy śpią, i kto by hejnału słuchał.
          > :)))

Może Tatarzy, bo oni ponoć zawsze atakują przed wschodem słońca.
          • Gość: kiwi Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 10:45
            Uważam że dwóch Lajkoników to za mało - powinno być czterech - po jednym w
            każdym rogu rynku. Nie będą przecież biegać po rynku - bo to nie jest poważne.
            A tak każdy witałby gości wchodzących z innej strony. Należałoby tylko jakoś
            ich rozróżnić - numerek , balonik w innym kolorze przyczepiony do czapki, inna
            maść konika itd.
            Powinien też być Kościuszko - składający o 12.00 przysięgę, a o 12.15 powinien
            być " Hołd Pruski" - przesunięcie tak aby turyści zdążyli przejść w inne
            miejsce . Ok. 23 powinien z kawiarni w Sukiennicach wychodzić na lekko
            sztywnych nogach młodopolski korowód kierujący się na Floriańska do
            kabaretu"Zielony Balonik" Itd itd tradycji ci u nas dostatek ...
            • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.07.02, 10:48
              A codziennie w południe z jamy powinien wychodzić smok, pożreć dziewicę i ziać.
              Ale prawdziwy smok, a nie ten Chromy, co już stoi.
              • kathy38 Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? 31.07.02, 10:55
                I ten smok, i hołd pruski i tatarzy są fajnym pomysłem. Ale zostawmy Lajkonika
                w spokoju, on ma swój jeden jedyny dzień i to, że czekamy aż się pojawi na
                ulicach Krakowa w czerwcu dodaje mu uroku. Gdy będziemy widzieć go codziennie
                to jak szynka spowszednieje a tradycja umrze lub się wypaczy.
                Ja bronię Lajkonika. LAJKONIK JEST TYLKO JEDEN.
                • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 31.07.02, 10:57
                  Ein Volk - ein Fuhrer - ein Lajkonik
                  • drgin Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? 31.07.02, 11:23
                    A ja mam w domu lajkonika na półeczce i wcale mi nie spowszedniał. Mało tego
                    kombinowałem ja go uchronić przed kurzem,słoneczkiem itp. I wykombinowałem -
                    zleciłem znajomemu wykonanie takiego szklanego akwarium z dyskretnym
                    podświetleniem. I jest cacy ,szczególnie wieczorkiem...BTW myślałem,ze ten
                    rynkowy lajkonik ma być dla turystów atrakcją a nie dla nas, autochtonów.
                    • kropka. Re: Lajkoników dwóch a dlaczego nie czterech ??? 31.07.02, 17:54
                      Qrcze! Czy Wam sie w głowach nie poprzewracało? Macie smoka, trębacza,
                      lajkonika - starczy, jak na jedno miasto! Inne nawet tego nie mają!
                      I jeszcze chcecie to wszystko klonować??? Bezczelność!
                      pozdrowionka
    • Gość: as Re: Lajkoników dwóch IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.02, 20:56
      W tym klerykalnym miescie nic nie jest normalne.Wszystkich ludzi oprócz tych
      dwoje przebranych za lajkoników-należy przebrać za księży i zakonnice.
    • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 01.08.02, 08:55
      W GW zrobili ze mnie malopolanina, o co się nie obrażam, bo w końcu sam też z
      Małopolski wywodzę się. Gorzej, że z kol. tomCraca zrobili mnnie, a może on np.
      nie życzy sobie takiego utożsamienia? Ani chybi wiater im megabajty w
      komputerach poprzestawiał.
      • Gość: tomCrac Re: Lajkoników dwóch IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 09:50
        > Małopolski wywodzę się. Gorzej, że z kol. tomCraca zrobili mnnie

Serio? Dzisiaj w GWK jestem pod Twoim nickiem? Musze to zobaczyc.. a czego dotyczyla 'Twoja' ;) wypowiedz?
        • Gość: Joseph Re: Lajkoników dwóch IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 01.08.02, 09:52
          Ech, straszny miszmasz zrobili, zresztą zobacz sam...
          • Gość: tomCrac Re: Lajkoników dwóch IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 10:27
            Zobacze dopiero jak glowa rodziny wroci z pracy :)
      • malopolanin Re: Lajkoników dwóch 01.08.02, 13:52
        Twoja wypowiedź i druga moja zostały połączone w jedno pod moim imieniem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka