11.07.05, 23:53
zastanawiam sie nad kupnem mieszkania Proinsu z ich nowej ofery. Bylem nawet
zobaczyc dzialke na, ktorej ma stanac owa inwestycja... i zastanowila mnie
taka rzecz - ziemi na ktorej to wszystko ma stanac. Miedzy istniejacymi
blokami Proinsu zauwazylem siec kanalow 'odwodnieniowych"...na dodatek
niedaleko znajduje sie ulica o "prypadkowej"? nazwie Torfowa. Na dzialce
przeznaczonej na budowe zauwazylem wierzby, ktore to lubia jak jest mokro...

Prosze o info, czy aby ta okolica to bezpieczna jest i czy przypadkiem za
20lat mieszkaniec dzisiejszego 3 pietra nie bedzie miec mieszkania na
parterze.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mich_al Re: Obozowa 12.07.05, 09:05
      no coż... jesli spojrzysz na mape Krakowa sprzed 20 lat zobaczysz,
      ze cala Polana Zywiecka i okolice Obozowej to mokradła... ;)))
      • Gość: xxx Re: Obozowa IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 24.07.05, 14:43
        mokradła, bajora, kupa komarów, ehh
        • ruczaj.x Re: Obozowa 24.07.05, 18:25
          yep... opędzić się nie można ;)
          na szczęście całą okolicę codziennie opryskują z samolotów, więc jakoś da się żyć, bez tego... aż boję się myśleć

pozdrawiam ;)
          • Gość: etuli Re: Obozowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.05, 11:32
            Pytanie do Pana "Ruczaj_X"
            y to jest n
            ... czy wg Pana to, ze sa tam (na Obozowej) miedzy blokami takie systemy
            odwodnieniowe to nie ma to na nic wplywu? Niech Pan sobie przejdzie i na
            spokojnie pooglada stojace tam od jakiegos czasu budynki ... czesc z nich ma
            wlasnie odnawiane tynki, sa takie co maja poskowane jedynie tynki przy
            ziemi ...
            • ruczaj.x Re: Obozowa 27.07.05, 12:43
              nie musze się tam przechodzić, mieszkam w jednym z nich, może mi Pan wierzyć lub nie, przez całe wakacje nie ugryzł mnie ani jeden komar... w sumie powinno mnie to martwić, bo to chyba nie za dobrze świadczy o stanie powietrza w Krakowie.

Co do podmokłości niektórych terenów, ostatnimi czasy technika budowlana bardzo posunęła sie do przodu i nie stanowi to już żadnego problemu. Kwestia zastosowania odpowiedniego systemu odwadniającego, zabezpieczenia oraz konstrukcji budynku (wiadomo większe koszty inwestycji).

Najlepszym dowodem na to jest budowny właśnie III Kampusu UJ. Tereny gdzie obecnie inwestuje się grube miliony (miliardy?) (niebawem powstaną kolejne wydziały: fizyki oraz matematyki) wsześniej były regularnymi bagnami.

Co do poruszanej przez Pana kwestii tynków. Jest to przykład źle wykonanego zabezpiecznia budynku (elewacji), tak częste u nas budowlane brakoróbstwo.

Proszę podejść sobie na taką ul. Szuwarową, tam niektóre budynki stoją tuż obok stawu (dosłownie). Jednak zastosowanie odpowiedniej technologii gwarantuje, że nic złego nie dzieje się z nimi, a osiedle stoi już 7-8 lat.
              (Podaje przykład Szuwarowej, bo jest to jedno z najstarszych osiedli w okolicy)

++++++++++++++++++++
              Co do tematycznego osiedla Proinsu, wg mnie najlepsza firma deweloperska w Krakowie, a jak będzie wyglądało osiedle, można zobaczyć już dzisiaj... i myśle, że nie trzeba niczego dodawać.

pozdrawiam serdecznie
              • oryginal Re: Obozowa 27.07.05, 13:12
                Off topic...
                W ostatnim Przekroju wyczytałam, że komary gryzą przede wszystkim:
                - kobiety w ciąży
                - osoby mocno się pocące
                - osoby, które nie myją nóg :)
              • Gość: Architekt Re: Obozowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:36
                Wypowiedź bardzo optymistyczna - niestety rzeczywistość aż tak różowo nie
                wygląda...
                Oczywiście współczesna technika umożliwia wybudowanie łodzi podwodnej która
                prawie nie przecieka będąc zanurzona w wodzie cały czas. Problem jednak w tym
                że po pierwsze nie wiadomo tak naprawdę co może się w danym miejscu podziać tj.
                czy zastosowane rozwiązania okażą się wystarczające w danej sytuacji, po drugie
                deweloperzy najczęściej oszczędzają i stosują rozwiązania tańsze, które są
                czasami niewystarczające.
                W sumie trzeba mieć trochę szczęścia...
                • ruczaj.x Re: Obozowa 27.07.05, 13:55
                  > ...
                  No ale takie podejście można zastosować praktycznie do każdego produktu czy producenta.

Pozostaje zbawienna wolnorynkowa weryfikacja ;)

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka