Dodaj do ulubionych

problem piwnic

12.09.05, 08:45
Uwazam ze skandalem jest mala ilosc piwnic i komorek lokatorskich. Zdarzaja
sie czeste przypadki ze jedna osoba jest wlascicielem kilku komorek .Dziwnym
tez jest ze wlascicielami komorek sa osoby z innych kondygnacji.Bledem
sprzedajacych bylo to ,ze nie przyporzadkowano pewnym mieszkaniom komorek.
Co panstwo o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • kasiek27 Re: problem piwnic 12.09.05, 09:27
      Jak mozna było przyporządkować komórki do mieszkań, skoro są płatne osobno i
      nie każdy był gotowy na taki dodatkowy wydatek? Sama mam komórkę na innym
      piętrze, na moim obie były sprzedane. Uważam jedynie ze błedem developera było
      sprzedawanie zarówno komórek jak i miejsc parkingowych czy garaży w dowolnej
      ilości dla jednego mieszkania. W efekcie moze sie okazać że samochody będę sie
      tłoczyć na zewnątrz a za ogrodzeniem będą stały puste miejsca parkingowe,
      lub,co bardziej prawdopodobne,ktoś bęzie nieźle zarabiał na wynajmie tych
      miejsc....
      • wtv Re: problem piwnic 12.09.05, 10:05
        zgadzam sie, sprzedaz kilku miejsc parkingowych/garazy jednej osobie to
        skandal. Miejsc za ogrodzeniem juz zaczyna pomalu brakować, a co będzie jak
        wprowadzi się Barcelona ? sajgon. Chodniki napewno będą zablokowane.
        Developerowi wisi komu co sprzedaje, byle dostać kase.
        Mi sie nie udało zalapać ani na parking ani na garaż i będę się męczył..

Pozdrawiam właścicieli kilku miejsc garażowych i parkingowych !!
        • luana1 Re: problem piwnic 12.09.05, 12:43
          Co komu po piwnicy jak jest tam wilgoć... Wywaliłam 6 koła na tą komórke a
          strach tam rower wsadzić... żeby nie zardzewiał... Szkoda że garaże nie są
          zamykane... opony zimowe i takie tam też wartało by gdzieś trzymać...
          No ale na Chmieleńcu mają podobno gorzej ;))) Ale żeby nie był że narzekam:
          PODOBA MI SIĘ oświetlenie podwórka ;)
          • guyb Re: problem piwnic 13.09.05, 16:51
            Nie wiem jak u innych dewelopeów na Chmieleńcu, ale u mnie nie jest najgorzej.
            1. Jeśli chodzi o komórki/piwnice, to każdy dostał jedną bez dodakowych opłat -
            była przyporządkowana do mieszkania.
            2. Jest trochę osobnych garaży (niestety za mało i szybko się sprzedały).
            3. Miejsca parkingowe pod budynkami do dzisiaj nie są sprzedane, więc można
            kupić. Z tego co wiem niektórzy chcą swoje miejsca oddzilić dodatkowymi
            ścianami, więc będą mieli własny garaż - o ile nie napotkają przy tym jakichś
            trudności.
            No, ale żeby nie było za różowo, to chodzniki już są pozastawiane. Głównie
            dlatego, że wszystkie zewnętrzne miejsca są ogólnie dostępne, a parkingi
            podziemne świecą pustkami.

Pozdrawiam
    • paika Re: problem piwnic 12.09.05, 12:47
      co tam inna kondygnacja, mnie proponowano zakup komorki w innym bloku. zbyt
      pozno kupowalem mieszkanie i nie bylo innych, podobnie z miejscem parkingowym -
      tez byl brak. a o tym, ze jedna osoba jest wlascicielem kilku komorek, badz
      miejsc postojowych, to skandal biorac pod uwage ilosc komorek i tych miejsc w
      stosunku do liczby mieszkancow. parkingi zewnetrzne juz sa zastawione a
      wprowadzila sie narazie znikoma liczba mieszkancow rzymu i w przyszlosci
      dojdzie do tego jeszcze barcelona. osiedle europejske q...wa mac
      • olastas Re: problem piwnic 12.09.05, 13:32
        czy na europejskim piwnice są na piętrach?Tak wynika z wypowiedzi.
    • beebee3 Ratunku !!!! 12.09.05, 13:30
      Myślałam, że komunizm upadł... Developerowi wolno sprzedawać komu chce, co
      chce, ile chce i tam, gdzie mu się podoba. Jeśli ktoś tęskni za przydziałami i
      gospodarką nakazowo-rozdzielczą to sa jeszcze takie kraje jak Chińska Republika
      Ludowa i Kuba - polecam serdecznie
      • luana1 Re: Ratunku !!!! 12.09.05, 14:36
        W sumie masz racje. W dobie wolnego rynku każdy ma wybór co kupuje. Choć biorąc
        pod uwagę wszystkie oferty - buduje się raczej chłam bez pomyślunku - lecz nie
        jest to argument za lub przeciw OE. Cóż, jeśli ktoś (nie wyłączając mnie)
        uwierzył w chwyt reklamowy "OSIEDLE EUROPEJSKIE" wierząc że dostanie coś
        lepszego... to oznacza że reklama była skuteczna a panie z marketingu
        dostatecznie przekonywujące. Polityka nakazowo-rozdzielcza ma jednak tą zaletę
        że daje komfort braku możliwości wyboru. Tak jest zdrowiej i ponarzekać
        można... A tak cóż... żal tylko we własnym kierunku... Świadomość złego wyboru
        jest bolesna... Chociaż zawsze można sprzedać. Tylko co dalej..? Brak ofert
        satysfakcjonujących klienta świadczy o niszy na rynku.Przedsiębiorcy do
        dzieła!!!
        • albals Re: Ratunku !!!! 16.09.05, 09:13
          Trudno odmówić Ci racji luna
      • kasiek27 Re: Ratunku !!!! 12.09.05, 14:50
        Z tonu Twojej wypowiedzi wnioskuję ze jesteś szczęśliwą posiadaczką miejsca
        parkingowego...Przecież wiadomo ze tu nie chodzi o gospodarke nakazowo
        rozdzielczą tylko o zwykły rozsądek. Idąc Twoim tokiem myslenia to developer
        równie dobrze mógł wogóle nie robić miejsc parkingowych a mieszkańcy niech
        sobie robią z samochodami co już tam chcą....
        • guyb Re: Ratunku !!!! 13.09.05, 16:57
          Są jakieś przepisy określające ilość miejsc parkingowych przypadających na
          mieszkanie. Aby dostać pozwolenie na budowę, to trzeba je po prostu spełnić,
          więc deweloper nie może nie wybudować tych miejsc.
          A deweloper sprzdaje to co ma do sprzedania kolejnym klientom. Jeśli ktoś chce
          mieć 10 miejsc parkingowych, to dlaczego mu nie sprzedać? Jakie deweloper ma
          gwarancje, że sprzeda je później? A może lepiej by było gdyby byl nakaz
          kupowania miejsc parkingowych? I co wtedy z tymi, którzy nie mają i nie chcą
          mieć samochodu?
        • beebee3 Re: Ratunku !!!! 15.09.05, 17:21
          Pudło. Nie mam ani miejsca parkingowego, ani "komórki". Ja po prostu mówie, co
          myślę, i nie jest to podyktowane żadną prywatą - nie zależy od stanu mojego
          posiadania (lub nieposiadania). Natomiast moim zdaniem developer sie
          przeliczył, jeśli chodzi o popyt na miejsca garażowe i parkingowe, w związku z
          czym za mało powstało zewnętrznych miajsc do parkowania... i to przykre jest...
      • wtv Re: Ratunku !!!! 12.09.05, 14:58
        co do wizerunku developera i jego opinii ma komunizm ?
        dzięki takim posunięciom developer traci w oczach zarówno klientów jak i
        zainteresowanych.
        Nasza opinia dotyczy oferty developera i podejścia indywidualnego do klienta.
        każdy developer robi co chce.. ale do czasu aż klient przestanie do niego
        przychodzić..
        świetny pomysł na biznes, kupić wszystkie miejsca parkingowe, garażowe i
        komórki i później je wynajmować za dużą kasiorę. Jak nie będzie chętnych to
        wynajmować je osobą z zewnątrz. super !
      • albals Re: Ratunku !!!! 16.09.05, 09:12
        Nie rozumiesz!; devoloper sprzedajac mieszkanie winien zadbac o to, by dla
        kazdego mieszkania było zapewnione przynajmniej jedno miejsce piwniczne i
        postojowe(parkingowe); żadnej łachy nie robi, jedynie nieokiełznaną chciwością
        można wytłumaczyć taki sposob postepowania zarówno z jednym jak i drugim (patrz
        powyzej). A to co na OE wyprawia developer to najzwyklejsza partyzantka,
        wolnoamerykanka w stylu krajow, ktore wymieniasz, dotyczy to również
        nie_reagowania na złaszane usterki!!!
        • repsaj Re: Ratunku !!!! 16.09.05, 11:32
          Developer ma zapewnić infrastrukturę tj. parkingi zewnetrzne /poza kwartałami/,
          jak również miejsce handlowo- usługowe. Sa na to przepisy i normy. To jest
          konieczne przy zatwierdzaniu planu zagospodarowania, który przedstawia sie
          przed wydaniem pozwolenia na budowę. Tak mi wytłumaczył zaprzyjaźniony
          architekt. Pewnie tłumaczył mi bardziej dokładnie i fachowo, ale idea skrótowo
          jest taka.
    • xed parkingi 16.09.05, 00:27
      Problem w tym, że NovoMaar do tej pory nie zdołał sprzedać miejsc parkingowych
      w garażu pod budynkiem - one są zwyczajnie zbyt drogie (?). Mieszkam
      w 'Londynie' i tak 'na oko' szacuję, że w garażu podziemnym zajetych jest może
      40% miejsc i 100% stanowisk zewnętrznych. No cóż - mam 2 stanowiska zewnętrzne
      a to zaledwie połowa ceny 1 stanowiska pod budynkiem ....
    • krzysiek_p1 Re: problem piwnic 16.09.05, 13:02
      ludzie, nie przesadzajcie. Jeśli chodzi o wewnętrzne miejsca parkingowe, to trudno, żeby każdy mieszkaniec był ZMUSZONY do kupowania takiego. Ja samochodu nie mam i w najbliższej przyszłosci mieć nie zamierzam, więc takie miejsce nie jest mi do niczego potrzebne. I podejrzewam że nie jestem osoamotniony w mojej postawie. A skąd developer miałby wiedziec ile osób będzie chętnych a ile nie- starał się więc pozbyc towaru jak najszybciej, co w gospodarce kapitlaistycznej jest ostępowaniem zrozumiałym.
      Jeśli chodzi o komórki - to chyba tutaj developer za bardzo wierzy w zamożność i mieszkańców i przeliczył się z popytem na miejsca garażowe, zamist tego, mógł zbudówać więcej piwnic i sprzedawać je z każdym mieszkaniem "w promocji" - oczywiscie lekko podwyższajac cenę metra ;). Ale cóż - znowu - gospoardka rynkowa jest taka, że to investor decyduje, a klienci najwyzej "głosują nogami".
      Największym problemem jest oczywiscie niewystarczjąca ilość zewnątrzych miejsc parkingocyh. ale to jest problem, który się wydaje obecny na prawie każdym osiedl w krakowie...
    • monsieur1 Re: problem piwnic 18.09.05, 10:56
      Piwnice to naprawdę jest problem. Sprzedawali tak jak chcieli. "W końcu nie
      każdy musi mieć piwnicę". Teraz coś nowego. Jak nie będziemy zamykać drzwi
      prowadzących do piwnic to będzie dopiero problem.
      A co do garaży to trzeba się zastanowić czy nie zamknąć miejsc parkingowych.
      Inwestycja około 1500 PLN ale może się opłacać, teraz każdy ma dostęp do
      garaży, warto o tym pomyśleć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka