Gość: ciekawski IP: *.chello.pl 15.09.05, 00:33 Mam pytanko...jak wygladaja studia na tym kierunku...czy ciezko jest sie dostac,jak wyglada egz wstepny i czy wogole w krk mozna podjac studia na tym kierunku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wolki17@wp.pl Re: Animator Kultury : kto z was studiuje?? IP: *.chello.pl 27.09.05, 20:55 Animacja to fantastyczny kierunek! Są różne kryteria przyjęć - ja miałam konkurs świadectw, na którym średnia ocen wynosiła jeszcze poniżej 5,0 (dziś jest w tych granicach i powyżej). Jednak same studia nie są zbyt żmudne - wszystko zależy od ludzi, tego, czy chcą się udzielać w różnych projektach, czy tylko "odpykać" zajęcia. Pierwsze dwa lata to ogólne przedmioty pedagogiczne. Na trzecim roku robi się już specjalizacje i warsztaty (teatralne, muzyczne, plastyczne, literackie, itp.) - to najlepszy okres w czasie tych studiów. Ważna jest też zgrana, aktywna i najlepiej bardzo zróżnicowana pod względem zainteresowań grupa. Wtedy jest ciekawiej, na zajęciach i poza nimi. Tu nie chodzi o tanią przebojowość, jaka lansowana jest np. w polskim, ale stylizującym się na amerykański, marketingu (nie daj sobie wmówić, że jest inaczej, bo wtedy na pewno stracisz pasję!), ale o twórczość, krytycyzm i nazywanie rzeczy po imieniu. Ważna jest też hierarchia wartości - człowiek przede wszystkim, nie jako towar lub persona non grata, ale po prostu przyjaciel, zagadka i podmiot, któremu ciągle się dziwimy. A jeśli chodzi o wiedzę animatora - to mam nadzieję przebija ona trochę z tego tekstu ;-). Najgorzej jest później z pracą po tych studiach - ja wciąż szukam... jak to zresztą egzystencjaliści, sens leży w szukaniu :-)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś