Gość: Gosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:53 Radni planuja konsultacje spoleczne? To prawdziwa rewolucja! Mieszkancy beda mogli powiedziec co dla nich wazne i co by chcieli, zeby zostalo zrobione. No rewelacja, chcialbym tego dozyc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klarys no rewolucja istna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 00:01 niemal w całym Krakowie nie ma planów miejscowych żaden obszar w Krakowie nie został dotychczas zrewitalizowany (remont Plant trwa 15 lat i końca nie widać) no ale nowy plan ogólny powstanie zgroza :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norylsk Super .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 00:18 A mnie sie to podoba. Własnie sytuacja o której mówisz bierze się z chaosu i nie przygotowania właściwie takiego procesu . Jak będzie program , będzie wiadomo co , kiedy , za ile i z czego . A to już dużo . Na dodatek te szerokie konsultacje i społeczna energia . Zdecydowanie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krater rewolucyjka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 03:43 w Krakowie sa szkoły historyczne, w budynkach tak zabytkoiwcyh jak pamięc o wielkim Krakowie. Do tcyh szkół chodzi nasza normalna współczesna młodzież. Pomóżcie szkołomze scisłego centrum Krakowa. to jest gehenna musiec sie uczyc w takich budynkach, gdzie wszystko sie sypie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: no rewolucja istna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 20:07 Program rewitalizacji miasta Krakowa to jedno, a Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego miasta Krakowa to nie to samo. Pojęcie plan ogólny nie obowiazuje w prawie polskim od 1994 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y oczekuję 27.10.05, 07:43 odpowiedzi na pytania: 1/ JAK radni zanierzają konsultacje społeczne prowadzić i od kiedy 2/ Jak będzie wyglądała akcja informacyjna lub wyrażnego stwierdzenia, że powyzsze działania sie dopiero tworzą. Opowiedzi od radnego BK, naturalnie. Mam nadzieję, że już mu znerwicowanie trochę przeszło i tym razem odpowie rzeczowo. Panie Radny! - proszę o info. Tylko bez marudzenia, że się czepiam :-) Szczegóły poproszę. Zarówno społeczność Kazimierza, jak Podgórza jest tym zainteresowana Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 fajnie, dyskusja wraca:) 27.10.05, 08:10 fajnie, ze powraca dyskusja bo tamta coś umarła, a szkoda, tyle rzeczy nie wyjaśnionych zostało:( Ja mam pytanie o środki na rewitalizację: skąd informacja o 200 milionach euro? przeciez nawet budzet Unii na lata 2007-2013 jeszcze nie został uchwalony??? a kasa ma pochodzić ze ZPORR? przeciez tam już nie ma kasy, ostatnie 12 milionów ZŁOTYCH(!!!)poszło na ostatni nabór do 3.3!!! ZPORR-u po 2006 ma już nie być! Czy jakiś dziennikarz sprawdza te informacje? Czego mamy się spodziewac w najbliższy,m czasie? wyznaczenie obszarówn zdegradowanych? Kto to zrobi? hehe pewnie powrócą obszary pod nazwą: ZAbłocie, Kazimierz, nowa Huta i co tam jeszcze było??? Białe morza??? AAAAA to nowośc faktycznie - po prostu zamiast kilku uchwał będzie jedna no to rewolucja faktycznie HAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
fortibus Re: fajnie, dyskusja wraca:) 27.10.05, 09:38 a ja mam pytanie Jak ma wyglądać rewitalizacja czegokolwiek bez planu zagospodarowania i czy stworzenie takiego planu dla całego obszaru Krakowa nie powinno być priorytetem? -------- Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reynevan Re: fajnie, dyskusja wraca:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 09:52 A ja widziałem jak to wygladało w innym mieście . I najpierw był program rewitalizacji , różne obszary a potem dla części obszarów , tam gdzie to wynikało z potrzeb , miejscowe plany . Nie wszędzie , tylko tam gdzie miejscowe plany mogą coś spowodować . Rewitalizacja dotyczyła np zabudowy blokowej , przebudowy niepotrzebnych kotłowni - i tam miejscowy nie był potrzebny . Generalnie sprawę popieram i cieszę się że w Kraku to też będzie . I dziwię się , że dopiero teraz .I z tego co wiem , tzw ogólny plan zagospodarowania stracił ważność i nie ma podstaw prawnych do rozbienia takiego , tylko plany miejscowe . Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: fajnie, dyskusja wraca:) 27.10.05, 10:05 jak czytam jak Radni oraz mieszkańcy i inwestorzy się kłócą o miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego to sie zastanawiam jakie jaja będą przy rewitalizacji, która jest o wiele bardziej skomplikowana i złożona od planów... Odpowiedz Link Zgłoś
o13y ale to o czym piszesz 27.10.05, 16:05 czyli kotłownie i bloki (ocieplenia i generalnie elewacje) zrobiono dzięki powiązaniom z Funduszem Ochrony Środowiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reynevan Rewitalizacja super sprawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 17:01 Nie chodziło o termomodernizację , choć to też jest rewitalizacja tylko o przekształcenie kotłowni np w lokalną świetlicę czy mini inkubator przedsiebiorczości.Albo system monitoringu na dużym blokowisku , robiony przez spółdzielnie mieszkaniową wespół z siecią tv kablowej . I też tam był jeden progam z wieloma obszarami , i w jednym dokumencie kilkadziesiąt szczegółowych zadań i inwestycji , Nie rozumiem dlaczego tak nie miało być w Krakowie ?. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y Odpowiadam dlaczego 27.10.05, 19:24 otóż kierunki rewitalizacjiw Krakowie, jak tłumaczył tu radny bk, zmierzałyby raczej ku sprawom inwestycyjno-remontowym. Czyli przebudowy, ulice, nawierzchnie, monitoring. Większość tych spraw wymaga pozwolenia na budowę. I tu stajemy pod ścianą. Brak jest planów. Pozwolenie niewiadomokiedy. To jak planować projekt- wydatki, harmonogram, budżet??? Spółdzielnie wciagnąć- teoretycznie ok. I developerów. Ale To będę głównie inwestycje. Przepływ pieniędzy przez spółdzielnie zwiększy koszty o wysokości prowizji- te niby przetargi spółdzielniane. Oraz prowizje dla prezesów, inspektorów itakdalej. Wiem, co mówię. Ta branża (remontowo-inwestycyjna) jest cała "prowizjożerna". Lepiej to zrobić inaczej. Konkretny projekt nieinwestycyjny- jak te inkubatory przedsiębiorczości (pominę hucpę tego co to tak nazwał, bo co za osiedlowe inkubatory mogą być?- sale wykładowe z abc prowadzenia firmy co najwyżej). Czyli - zdewastowany teren/obiekt/ + grupa docelowa i niech piszą projekt. Przeznaczenie- modernizacja obiektu, plan działań np centrum kulturalnego, informacyjnego, promocyjnego. Grupa sama pisze projekt-sama wykonuje-sama korzysta. To skala mikro oczywiście. W skali miasta? -potrwaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demiurg Re: Odpowiadam dlaczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 00:08 Z tego co ja słyszałem i czytałem - rewitalizacja to o wiele obszerniejszy proces a nie tylko inwestycje . Także działania społeczne , monitoring ,świetlice , warsztaty terapi , parki , zieleńce , ogródki jordanowskie . I inkubatory - ale tu chyba mylisz inkubator z ośrodkiem szkoleniowym . Inkubator to takie miejsce , gdzie firmy są obsługiwane logistycznie przez wspólne służby i mają miejsce na własną działalność . Po co sale wykładowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reynevan Re: fajnie, dyskusja wraca:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 17:12 A gdzie są te obszary wyznaczone ? Na jakiej podstawie ? Jakie kryteria ? Jakie uzasadnienie ? Z tego co widzę na partalu - to Zabłocie , Branice ( a nie blokowiska Nowej Huty ) , Kazimierz ? A gdzie inne obszary , gdzie stara zabudowa Krakowa , gdzie Podgórze ? . Cieniutko jakoś a urządnicy się cieszą . Budzet rzeczywiście nie uchwalony ale przymiarki były . A na ZPORR nie kończy się świat i rewitalizacja . Przecież po nim będą następne programy i następne pieniądze . Kiedy inne miasta robiły takie programy to w Krakowie spali ? Ile pieniędzy z tego ZPORRu dostał Kraków na rewitalizację ? Zero , null . I to jest sukces ? To może zamiast jednego nie zakończonego planu na Zabłocie zrobić taki ogólny plan . Może wtedy kilka projektów miało by szansę ? A Białe Morza ? Toż to potężny niewypał i kompromitacja . Rewitalizacja w krakowie to jak na razie kompromitacja . Pośmiej się z siebie , Melisso , bo zaiste , jest się z czego śmiać . Odpowiedz Link Zgłoś
o13y słuchajcie kolego 27.10.05, 19:46 tak ze dwa lata temu tzw opinia publiczna została zelektyzowana magistrackim pomysłem (właściwie Wybiórczym pomysłem, ale skutecznie ruszającym urzędników) rewitalizacji Kazimierza. Parę osób ma jeszcze na kompie opracowania z tego okresu (magistrat finalnie pojechał urzędniczo na urlop, a napisanie projektu zlecił wolontariuszom). Pomysłów bylo od groma- z których naczelnym było stworzenie dodatkowej dzielnicy. Komentować pomysłów nie będę, choć coponiektórzy już skórę na niedźwiedziu ( tym niedźwiedziu, co się jeszcze nie urodził) - dzielili. Zostało mnie - i coś mi mówi, że i Melissie - z tego okresu zdumienie, że za rewitalizację biorą się osoby bez pomysłu. Że partycypacja społeczności lokalnej made in krakowski magistrat, to zebranie co wazniejszych urzędników, którzy ad hoc wymyślają tematy na rewitalizację, a wiedzy im na ogół nie staje. I ówczesny miejski projekt oczywiście stosownej rekomendacji nie dostał. Tu sie trzeba zmierzyć ze społecznością lokalną- to jest klucz do rewitalizacji. Ona dokonuje sie w umysłach, w stanie świadomości mieszkańców, a nie przy urzędniczych biurkach. No i na koniec. Masz pomysł na inne źródło pieniędzy niż unijne na te programy? I powtarzam kolejny raz- jestem ZA ożywianiem miasta. Ale ze znajomością rzeczy. I ograniczeń prawnych. Bo inaczej znowu na dyskusjach się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: fajnie, dyskusja wraca:) 28.10.05, 08:48 a dlaczego miałabym się z siebie pośmiać??? cóż ja takiego śmiesznego napisałam??? Czy ja pisałam o jakimkolwiek sukcesie krakowa z dziedziny rewitalizacji, coś Ci się pomerdało chyba???? uwazam dokładnie tak samo jak Ty ze na ZPORR-ze świat rewitalizacji się nie kończy. I właśnie dlatego trzeba programy dobrze przygotować a nie na hurrraaa jak inne miasta polskie, które w swoich preambułach piszą ze zostały napisane aby skorzystać z unijnej kasy i są opracowane na lata 2004-2006. Co to za program rewitalizacji który obejmuje działania na trzy lata?? Ludzie! Proces rewitalizacji obejmuje całe dziesięciolecia. POgrzebcie trochę po programach zagranicznych (o ile znacie języki obce....) tam każdy program jest pisany na 15-20 lat! Rewitalizacja jest przede wszystkim działąniem społęcznym i gospodarczym a czytając wypowiedzi Radnych w gazetach (wow teraz wszyscy nagle są specjalistami od rewitalizacji!!!!) to mam wrazenie ze oni sobie wyobrazają ze jak sie napisze Program, złoży wniosek do unii to za miesiąc dostaniemy kase na drogi, na odmalowanie osiedla, na nowy trawnik ...i w ogóle będzie slicznie... A tu chodzi o pobudzenie danego obszaru (a nie całego miasta!!!!) do tego by mógł w miarę samodzielnie funkcjonować w strukturze miasta - zeby inwestorzy i mieszkańcy stamtąd nie uciekali itd Fajnie ze inne miasta mają programy, ale czy są one efektywne?? To zobaczymy za kilka lat dopiero. Swoją drogą dobrze by było sprawdzić czy te miasta posiadające LPR dostały taka furę kasy z UE, co to Krakowowi koło nosa przeszły??? Ma ktoś takie info???? Uchwała Rady Miasta to dopiero początek, nie wiem z czego się cieszyć, bo przecież ona oprócz deklaracji że się przystępuje do przygotowania nic nie wnosi??? Cieszyc to się będziemy jak Radni ją wreszcie uchwalą. A kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nexo Re: fajnie, dyskusja wraca:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:29 Gdańsk dostał pieniądze na Hewelianum , kilkanascie milionów . i stara się o środki na tweirdzę Wisłoujście ale czy dostał to nie wiem . Odpowiedz Link Zgłoś
retma Re: fajnie, dyskusja wraca:) 28.10.05, 11:37 Zacząłem czyta to co na internecie w magicznym krakowie . I myslę ,że ta uchwała jednak sporo wnosi . Ustala charakter planu - to coś jakby master plan, cyli plan nadrzędny dla całej rewitalizacji . Ustala ,że obejmie całe miasto , to oznacza że bedzie można rozszerzyć obecnie sygnalizowane plany o kolejne , np blokowiska czy stara zabudowę. Ma byc kroczący , aktualizowany - a to onzacza ,że co roku będziemy mogli cos wnosić . I przede wszystkim określa terminy na poszczególne etapy . A to oznacza jakieś zdeterminowanie działań i określenie horyzontu czasowego i sposobu kontroli . I na koniec - jak wszyscy inni mają takie programy jaki chce rada - to chyba coś w tym musi być ( przecież nie wszyscy są baranami ) - i warto pójść w tym kierunku . Dlatego popieram takie podejście i nie rozumiem oporu urzędników, bo tylko oni prawdopodobnie protestują . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: fajnie, dyskusja wraca:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 20:28 To nie radni wymyślili, że trzeba opracować Program rewitalizacji całego miasta - to wynika z przepisów ZPORR i to właśnie urzędnicy magistratu im o tym powiedzieli, przygotowali uchwałę, a Radni ją uchwalili, bo nie wiedzieli co mogą innego zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
o13y za szybko się wysłało 28.10.05, 11:59 Więc: Proces rewitalizacji jest długotrwały, jego istota tkwi w zmianie mentalności. też uważam, że nalezy sprawdzic jak w innych miastach w Polsce (w szczególności tych, które piszą o swoich sukcesach) wyglądała realizacja, jak to się wśród społeczności sprawdziło- czyli czy widzą , że jest lepiej. Bo parę przykładów budzi moje poważne wątpliwości. Przykład bodajże Bytomia wygląda dobrze tylko na papierze. Ano, wydaje mnie się, że oprócz uchwały mało kto zdaje sobie w UMK sprawę JAK PRAKTYCZNIE to ma przebiegać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian Re: Będzie rewitalizacja całego Krakowa. Radni pr IP: *.w82-127.abo.wanadoo.fr 27.10.05, 12:58 NARESZCIE, W FRANCJI TO JUZ DAWNO DZIALA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demo Re: Będzie rewitalizacja całego Krakowa. Radni pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:35 I bardzo dobrze , brawo Kraków i radni . A gdzie pan prezydent ? Mocno śpi ? No to go obudźcie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 Re: Będzie rewitalizacja całego Krakowa. Radni pr 28.10.05, 08:50 Gość portalu: adrian napisał(a): > NARESZCIE, W FRANCJI TO JUZ DAWNO DZIALA... tak, ale poprzez tzw. "contrats de quartier", co oznacza kontrakty dla dzielnic -czyli działanie punktowe a nie dla całego miasta jak tego chce Prześwietna Rada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerd Re: Będzie rewitalizacja całego Krakowa. Radni pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 11:26 A możesz mi powiedzieć , gdzie kto i w jaki sposób wyznaczył obszary do rewitalizacji w Krakowie ? Nie ogólnie , że Kazimierz tylko szczegółowo , tak jak się wyznacza obszar . I też szczegółowo określił kryteria i uzasadnienie ? I kto określił kolejność , co kiedy będzie robione i dlaczego ? Jest gdzieś taki dokument ? Bo jeśli nie ma , to nawet jakby taki plan rewitalziacji miasta zawierał tylko to , to już byłby duzy krok do przodu . Cotracts de quartiers - bo liczba mnoga - dotyczą obszarów , wcześniej wyznaczonych i uzasadnionych , a przede wszystkim dotyczą bardzo społecznego podejścia . A jak czytam posty to mam wrażenie ,że odzywają się urzędnicy którzy wszystko wiedzą najlepiej , zupełnioe za nic mają wzroce z innych miast , i boja się ciężkiej pracy przy rzeczywistej rewitlizacji , takiej co to ludzie się interesują , zgłaszają potrzeby , pomysły i naciskają ,żeby cos z tego było . A tak to sobie można spokojnie , w cichym gabineciku , z panami naukowcami podyskutować przy kaweczce i po co nam tu mieszkańcy coś mają przeszkadzać , po co radni i cały ten motłoch ?. Odpowiedz Link Zgłoś
o13y wyznaczenie obszarów 28.10.05, 12:09 jest na dzień dzisiejszy takie: -Studium -strategia rozwoju Krakowa -www.krakow.pl/gospodarka/?id=rewitalizacja tyle wyznaczania Ale aktualna koncepcja jest przecież inna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerd Re: wyznaczenie obszarów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:26 Jaki dokument określa obszary ? Zgodnie z zasadami obszar musi być oznaczony szczegółowo i powinny być określone kryteria wybioru akurat tego obszaru a także szczegółowe uzasadnienie . Albo nie znam portalu Krakowa albo takiego szczegółowego dokumentu nie ma .I nie może być tak ,ze Studium czy Strategia wyznacza np Branice czy Nową Hutę , bo musi być szczegółowo i z uzasadnieniem.A tego nie mogę się doszukać . I druga sprawa - dlaczego najpierw Zabłocie a nie np Branice czy kazimierz . Kto o tym decyduje ? Urząd ? Jeżeli tak , to też powinien być dokument , który określa kolejność i to uzasadnia . W przeciwnym przypadku jest dowolność a może samowola . Daj linki do tych dokumentów bo przecież zgodnie z ustawą takie informacje są jawne . Jeżeli nowa koncepcja zakłada że wprowadzi się szczególowo obszary i to z uzasadnieniem a także poda kolejność sporządzania planów szczegółowych,też z uzasadnieniem ( takie też mają być ) no to przecież dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
o13y Chybaś zwariował :-) 28.10.05, 17:46 TYLE jest na temat granic . Tyle ze strony Magistratu. Granice dzielnic nawiasem można odczytać. Plany towarzyszące Studium (chyba sztuk 6 - dostępne na magicznym)- też po powiększeniu (da się - sprawdzone dla ustalenia przeznaczenia fragmentu Bulwarów przeze mnie )"odczytywalne" co do przeznaczenia terenu. Idzie o to, że Studium i jego zapisy nie ma mocy prawnej, opisują tylko kierunki. Przykłady podane przeze mnie miały dowieść lichość przygotowań do rewitalizacji :-) Na razie jest tylko INTENCJA. Bez wytyczania, bez projektów działań, bez stosownych uchwał RMK. Szkic. I to taki "z grubsza" Mowa jest o ujęciu rewitalizacji "całościowo" nie dzielnicami czy obszarami. Ale jak? Ja rozumiem, te fundusze, o których w poprzedniej dyskusji pisał radny BK. Ale to dalej szkic li-tylko. Co z planem działań się pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
melissa79 słuchaj Gerd zanim zaczniesz kogoś poprawiać... 28.10.05, 12:44 ... to najpierw sam sprawdź czy się nie mylisz... mówi się (i pisze contrats de quartier bez "s" na końcu). liczba mnoga dotyczy tylko pierwszego członu bo takich kontraktów jestr dużo, a już "de quartier" zostaje w liczbie pojedynczej bo każda umowa dotyczy tylko jednej dzielnicy. a jak nie wierzysz to sam sprawdź Oto stronka Brukseli i opisane programy- kontrakty: www.elsene.irisnet.be/site/fr/01officiel/contrats/contratsquartier.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gerd Masz rację. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:22 W tej sprawie masz rację ,ale już z wyznaczeniem obszarów to przesadzasz. Jaki dokument określa obszary ? Zgodnie z zasadami obszar musi być oznaczony szczegółowo i powinny być określone kryteria wybioru akurat tego obszaru a także szczegółowe uzasadnienie . Albo nie znam portalu Krakowa albo takiego szczegółowego dokumentu nie ma . I druga sprawa - dlaczego najpierw Zabłocie a nie np Branice czy kazimierz . Kto o tym decyduje ? Urząd ? Jeżeli tak , to też powinien być dokument , który określa kolejność i to uzasadnia . W przeciwnym przypadku jest dowolność a może samowola . Daj linki do tych dokumentów bo przecieć zgodnie z ustawą takie informacje są jawne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Będzie rewitalizacja całego Krakowa. Radni pr IP: *.wolfson.cam.ac.uk 28.10.05, 01:58 jaaaaaaaasne; tak jak z remontem rynku; krakowianie tez mieli mozliwosc wziecia udzialu w plebiscycie na najlepszy projekt przebudowy rynku a i tak zrobiono to inaczej niz ludzie chcieli; tubylcy sa od placenia podatkow i robienia dzieci ktore beda placic podatki a nie od wplywania na decyzje wladzy; Odpowiedz Link Zgłoś