Dodaj do ulubionych

Autobus nocny.

07.01.06, 12:52
Czy nie sadzicie, iz przydal by sie autobus nocny? Zdarza mi sie wracac w nocy i zauwazylem iz duzo ludzi podaza na nogach na nasze osiedle z Rostworowskiego. MPK mogloby wydluzyc trase 609 do naszego osiedla, poniewaz dojezdza on tylko do Roztworowskiego. Nawet 2 autobusy w nocy by wystarczyly. Czy wiecie gdzie mozna starac sie o cos takiego, czy nalezy jakas petycje z podpisami mieszkancw zlozyc? W koncu komu udalo sie zalatwic trzeci autobus 178:)), bo nie sadze zeby MPK wyszlo z taka inicjatywa :)). Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • qlka05 Re: Autobus nocny. 07.01.06, 14:18
      to jest myśl, jak coś to ja się pod tym podpisuje : P a jak się załatwia takie
      sprawy niestety nie mam zielonego pojęcia... : >

bo od ostatniego 609 to jest ładny kawałek drogi...
    • bwycior Re: Autobus nocny. 07.01.06, 14:49
      Od około 10 grudnia, autobus 609 dojeżdża do pętli Ruczaj, więc nie jest chyba
      tak źle. Ale faktycznie fajnie by było gdyby przedłużono trasę autobusów
      nocnych do pętli Kampus UJ.
      • muffinkakr Re: Autobus nocny. 07.01.06, 19:52
        Witam,
        A propo problemu komunikacji autobusowej.
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24990Pozdrawiam
      • pinkdotr Re: Autobus nocny. 11.01.06, 16:50
        Pisałem do MPK jeszcze przed reformą komunikacji nocnej, aby 609 jeździł do
        Kampusu UJ. Dostałem właśnie wczoraj pismo z wywodem dlaczego się nie da i
        ogólnie stwierdzającym, że komunikacja jest wystarczająca, nie ma potrzeby
        przedłużania linii itd. Nie mam teraz czasu ale pozbieram to i wrzucę na forum
        Ruczaj.

Jeżeli chcemy coś osiągnąć, to chyba potrzeba dużej ilości pism od mieszkańców
        na temat zbyt dużej odległości od pętli Ruczaj. MPK zrobiło podobno badania
        polegające na obserwacji ile osób idzie pieszo z pętli "Ruczaj" dalej w stronę
        Chmieleńca i os. Europejskiego. Zrobili te "badania" w super okresie od
        uruchomienia nowej komunikacji nocnej 17.12.2005 do 03.01.2006 (data wysłania
        pisma do mnie) i już stwierdzili, że zapotrzebowanie jest za małe.

Próbowałem im uzmysłowić, że prawdziwe badania powinny polegać na poprzedzonym
        informacją testowym przedłużeniu tej linii i policzeniu pasażerów.
        Argumentowałem w ten sposób, że większość osób w ogóle nie wsiądzie do
        autobusu, od którego będzie miało przejść w nocy (do tego zimą) 3 km. W ten
        sposób nigdy nie dowiedzą się ilu potencjalnych pasażerów miałaby linia do
        Kampusu UJ.

Napiszcie do MPK, że chcielibyście jeździć tym autobusem, ale chodzenie w nocy
        tak daleko jest zbyt niebezpieczne. Może chociaż jakieś krótkie maile. Tu
        będzie się liczyć raczej ilość niż jakość.

pozdrowionka z Chmieleńca

pinkdotR
    • zerozeroraz Re: Autobus nocny. 07.01.06, 19:56
      jestem ZA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka