bbbogdan 21.01.06, 00:18 Jaka jest właściwie waloryzacja wpłat? Waloryzowana jest pozostała do spłacenia część czy cała kwota (oprócz pierwszej wpłaty)? Czy może da się tutaj coś wynegocjować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.ma.sz Re: umowa - waloryzacja wpłat 23.01.06, 07:43 Mnie się udało wynegocjowac taki układ, że przy odpowiednim rozłożeniu harmonogramu wpłat waloryzacja w ogóle mnie nie obejmuje. Tylko musze dosc wczesnie wpłacic ok. 60-65% wartosci mieszkania (pod warunkiem, że bedzie juz pozwolenie na budowę). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viki1974 Re: umowa - waloryzacja wpłat 23.01.06, 14:31 Ok, tylko jest jedno ale... Wiem, bo sam myslalem o tym. Jezeli wczesnie uruchomisz duza transze kredytowa, to uruchamiasz spore oprocentowanie :( I w sumie wychodzi na jedno :( Chociaz jest jeden plus takiego rozwiazania. Oprocentowanie kredytu jest juz znane i raczej przewidywalne (no chyba, ze frank bedzie mial w krotkim czasie bardzo duza zwyzke, LIBOR wciaz rosnie). Tymczasem wskaznik remontowo-montazowy jest mniej prawdopodobny do przwidzenia. Jezeli bedzie oscylowal, jak w poprzednik roku na poziomie 0,2-0,4 to tak jak pisalem wyzej koszty przy wczesnym uruchomieniu duzej transzy beda bardzo podobne. Ale jezeli wskaznik skoczy na 2-2,3 (a tak bylo w 2004 r.) to... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś