Dodaj do ulubionych

Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia

07.11.02, 19:31
pod wodzą mecenasa sksika jest nie do podrobienia. Pośmiałem się z twoich
chłopaczków, musisz ich jeszcze podszkolić. A twoje wpisy, no cóżsą kiepskie
i cały czas o siusiaku, czyżbyś cierpiał na jakieś zaburzenia? No chłopaczki
z cyrku sksika pokażcie swoją twarzyczkę, tą prawdziwszą, nie publikowaną w
Gazecie. Z chęcią pooglądam wasze pupy i gęby które sobie przyprawiacie.

Forward
Obserwuj wątek
    • kriss.forum Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:36
      ???
      Chodzi Ci o skks'a?
      Na mózg ci jebło?
      Może jesienna nerwica?
      ...

--
      Wszelkie faktury
      chromem teraz błyszczą...
      Kriss.
      • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:38
        To pan też z tutejszej koterii?

Forward
        • kriss.forum Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:43
          Człowiecze, odpowiedz mi na pytanie: co Ci leży na sercu? Na serio, wygadaj się
          o co Ci chodzi, bo nie mogę skapować.

--
          Wszelkie faktury
          Kriss.
          • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:45
            Ble, ble, ble jestem już dużym chłopcem i nie lubię zwierzeń, hej a gdzie twoi
            koledzy zgubili się gdzieś ?

Forward
            • kriss.forum Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:52
              Moi koledzy siedzą teraz w Bardzo Fajnej Knajpie, mnie niestety tam nie ma.
              Wytłumacz mi tylko o co Ci chodzi, bo ja tym gościom nie mam nic do zarzucenia.
              Poza tym - znasz ich osobiście? Nie, no ale jak oceniasz ludzi po samych
              postach, to mogę Ci jedynie współczuć. Przyjmij moje kondolencje.

--
              Wszelkie faktury
              Kriss.
    • lissu Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:55
      Nie jestem z grupy wzajemnego wsparcia. Ale chetnie czytam posty przez grupe
      pisane. Milo sie je czyta. Troche o Krakowie, troche o ludziach mozna sie z
      nich dowiedziec.
      Ale czasem zajrzy tu jakies indywiduum. Ba, zajrzy i innych opluje. No bo
      gdziezby mialo byc im milo do siebie postukac. Nie lubi ich, to im dowali. Nie
      ma wlasnej grupy, to opluje istniejaca. Jak pies ogrodnika. Typowo polskie. A
      jak sie odezwa we wlasnej obronie, to jeszcze dolozy, jeszcze raz opluje i
      bedzie kasal kazdego kto stanie w ich obronie.
      Tylko po co?
      Forward po co??? Jak Ci nie pasuje, to zaloz sobie wlasne forum, zapros kolegow
      i tam sobie stukajcie. Tam na siebie plujcie, srajcie, wyzywajcie sie. A moze
      nie masz kolegow?
      Maly cytat dla Ciebie:
      "-Szukasz przyjaciol?
      -Kup sobie psa."
      Bedziecie mogli na siebie do woli szczekac, czasem sie pogryzc.
      Choc nie wiem czy az tak zle temu psu zycze.
      • kriss.forum Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 07.11.02, 19:59
        lissu napisał:

> Nie jestem z grupy wzajemnego wsparcia. Ale chetnie czytam posty przez grupe
        > pisane. Milo sie je czyta. Troche o Krakowie, troche o ludziach mozna sie z
        > nich dowiedziec.
        > Ale czasem zajrzy tu jakies indywiduum. Ba, zajrzy i innych opluje. No bo
        > gdziezby mialo byc im milo do siebie postukac. Nie lubi ich, to im dowali.
        Nie
        > ma wlasnej grupy, to opluje istniejaca. Jak pies ogrodnika. Typowo polskie. A
        > jak sie odezwa we wlasnej obronie, to jeszcze dolozy, jeszcze raz opluje i
        > bedzie kasal kazdego kto stanie w ich obronie.
        > Tylko po co?
        > Forward po co??? Jak Ci nie pasuje, to zaloz sobie wlasne forum, zapros
        kolegow
        >
        > i tam sobie stukajcie. Tam na siebie plujcie, srajcie, wyzywajcie sie. A moze
        > nie masz kolegow?
        > Maly cytat dla Ciebie:
        > "-Szukasz przyjaciol?
        > -Kup sobie psa."
        > Bedziecie mogli na siebie do woli szczekac, czasem sie pogryzc.
        > Choc nie wiem czy az tak zle temu psu zycze.

No lepiej tego nie można było ująć :)))
        Forward powinien się zapisać na jakąś terapię w grupach. Głowa do góry
        forward!!!
      • forward Re: Szkoda że ich nie ma 07.11.02, 19:59
        bo dałbym się im wypisać na forze i nic nie zostałoby po ich autokreacji.Amen.

Forward
        • kriss.forum Re: Szkoda że ich nie ma 07.11.02, 20:05
          Idze idze, bajoku jeden!

--
          Wszelkie faktury
          Kriss.
          • forward Re: Szkoda że ich nie ma 07.11.02, 20:52
            Kriss jutro dostaniesz nagrodę, zuch z ciebie, maładiec. Grupa ci to wynagrodzi.

Forward
            • peteen Re: Szkoda że ich nie ma 07.11.02, 23:32
              no, jestem i co ?...
              forward,
              każdy kiedyś nie miał pracy
              każdy przeżył zawód miłosny
              każdy miał w swym życiu zły czas...
              ale żeby walić na oślep, opluć kogoś, a potem rykosztem w jego kumpli ?
              czy to na pewno prawdziwy forward, czy tylko ktos sie podszył po jego nick, bo
              trudno mi uwierzyć w taką przemianę...
              :c(
              • Gość: sabba Re: Szkoda że ich nie ma IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 23:36
                peteen napisał:

> no, jestem i co ?...
                > forward,
                > każdy kiedyś nie miał pracy
                > każdy przeżył zawód miłosny
                > każdy miał w swym życiu zły czas...
                > ale żeby walić na oślep, opluć kogoś, a potem rykosztem w jego kumpli ?
                > czy to na pewno prawdziwy forward, czy tylko ktos sie podszył po jego nick,
                bo
                > trudno mi uwierzyć w taką przemianę...
                > :c(
                >

Po co sie wogole na ten bezsensowne zaczepki odpowiada, zamiast napisac cos
                sensownego w innym watku. Faceta nie nawrocicie a czas tylko sie cenny traci, a
                toto sie cieszy ze do dyskusji doprowadzil....
                ej chlopcy
                pozdr i dobranoc
                • forward Re: Szkoda że ich nie ma 08.11.02, 07:29
                  Lubię być grabarzem mitów, które tworzy net a mit sksika, mikołajka i ferajny
                  twardzieli z Kazka czas najwyższy już odbrązowić.

Forward
                  • pingwin2809 Re: Szkoda że ich nie ma 08.11.02, 08:29
                    forward napisał:

> Lubię być grabarzem mitów, które tworzy net a mit sksika, mikołajka i ferajny
                    > twardzieli z Kazka czas najwyższy już odbrązowić.

Szkoda słów a więc krótko;
                    Lubisz być grabarzem...hmm ale chyba takim od nikosia dyzmy.
                    A to ty jesteś do odlania ale nie w brązie.
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    • forward Re: Szkoda że ich nie ma 08.11.02, 08:40
                      I do tego wszystkiego potrzebujesz zmieniać nicka?. Tak bardzo chronisz swój
                      mit ?, czy raczej próżną autokreacje lub netowy image, który leczy twoje
                      kompleksy? A ja myślałem że na szkoleniu w klubie twardzieli na Kazku uczą was
                      czegoś więcej, ale tam to chyba jest zwykła wzajemna adoracja. No teraz
                      zawiodłem się na szefostwie zupełnie.

Forward
                      • kathy38 Forward 08.11.02, 08:57
                        Forward, mnie się wydaje, że przemawia przez Ciebie żal, że się nie załapałeś,
                        że przegapiłeś moment kiedy wszyscy się spotykali, poznawali w realu, zaczynali
                        kumplować. Teraz ponieważ jesteś z boku jesteś traktowany inaczej niż ktoś kogo
                        się zna i z kim się rozmawiało w cztery oczy. Bo inaczej się rozmawia z osobą,
                        która nie jest dla nas jedynie zlepkiem liter nazywanych nickiem. Wiem co
                        odpowiesz, ze nie chcesz takiej przynależności, że Cię ... itp., itd. Ale nie
                        zmienisz faktu, że powstała taka grupa ludzi, których coś łączy więcej niż
                        zwykła wymiana zdań przez net.

pozdrawiam
    • Gość: Diabeł2 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 08:59
      Wesołego Alleluja!!
      • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 09:05
        Zgadza się powstała grupa takie połączenie "Władcy much" z "Ferdydurke". Czas
        aby chłopcy zaczęli dźwigać swój mit i spuścili trochę powietrza, choć
        połechtani przez Gazetę, nie potrafią zrozumieć że siedzą tylko na własnej
        pupie,że król jest nagi a ja, ja tylko odbrązawiam mit kolegów z Kazka i mam z
        tego frajdę i to dużą.

Forward
        • kathy38 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 09:22
          A może uchylisz rąbka tajemnicy? Zdradzisz co Cię zirytowało, że wyrażasz aż
          tak ostre zdanie? Jakiś artykuł w Gazecie, o którym nie wiem? Jakiś wątek? Choć
          jeśli chodzi o wątek to mam swoje przypuszczenia. Irytuje Cię grupa i jej
          solidarność? Że wobec niej jest się tylko jednostką? Czy drażni Cię, że coś
          robią poza forum i są z tego dumni?
          • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 09:36
            A ty wypowiadasz się w charakterze kogo? Moją pasją jest poznawanie ludzi także
            tych z forum kolesi Kraków, nie tych z nadętych wpisów adresowanych
            do "czytaczy", Gazety i turystów ale tych prawdziwych kiedy wychodzi z nich to
            kim są naprawdę, czyli zadufaną w sobie, pełną hipokryzji i fałszywej
            świętobliwości grupą ludzi, których męczy rola dyżurnych mędrców i
            organizatorów Gazety, i którzy z chęcią pofolgowali sobie i pokazując kim są
            autentycznie w rzeczywistości.

Forward
            • Gość: sabba Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 09:39
              Nioe wiem po co w ogole wdaje sie w ta bezsensowna dyskusje ale mniejsza o to.
              Forward jaki Ty masz cel, bo za bardzo nie rozumiem. Czy ty jestes inny niz Ci, ktorych opisujesz w poscie
              powyzej? Chcesz cos udowodnic? Czy myslisz ze kogos osiwecisz tymi swoimi postami? Chcesz sobie
              cos raz a porzadnie tu napisac? POwiedz szczerze bo nie rozumiem. Dodam, ze sympatyzuje tutaj ze
              wszytkimi, ktorzy pisza sensownie, ale nigoko nie zanm osobiscie, wiec nie mozna zarzucic mi
              stronniczosci. Wiec prosze Cie bardzo, oswiec mnie.
              Pozdr.
            • kathy38 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 10:34
              forward napisał:

> A ty wypowiadasz się w charakterze kogo? Moją pasją jest poznawanie ludzi
              także
              >
              > tych z forum kolesi Kraków, nie tych z nadętych wpisów adresowanych
              > do "czytaczy", Gazety i turystów ale tych prawdziwych kiedy wychodzi z nich
              to
              > kim są naprawdę, czyli zadufaną w sobie, pełną hipokryzji i fałszywej
              > świętobliwości grupą ludzi, których męczy rola dyżurnych mędrców i
              > organizatorów Gazety, i którzy z chęcią pofolgowali sobie i pokazując kim są
              > autentycznie w rzeczywistości.
              >

Czytam i czytam ten post i staram się go dobrze zrozumieć. Pierwsze pytanie
              jest proste - wypowiadam się jako ja - kathy38. Znam sporo ludzi z forum,
              niektórych wolę czytać, z niektórymi rozmawiać. Nie wszystko mi się na forum
              podoba. Nie podobają mi się niektóre wpisy, mam ten komfort, że mogę powiedzieć
              to ich autorom osobiście.
              Spora grupa ludzi pisze na tym forum od długiego już czasu, traktujemy go jako
              przystań, jak miejsce, w którym przychodząc spotkamy kogoś z przyjaciół.
              Dzielimy się z innymi własnymi myślami, spostrzeżeniami, refleksjami,
              opowiadamy co się wydarzyło. Ani przez chwilę nie jesteśmy mniej autentyczni
              pisząc na tematy poważne, wypowiadając się o Krakowie, niż wtedy gdy nasze
              posty przybierają charakter osobisty, prywatny, przeobrażają się w pogaduchy.
              Każdy człowiek ma chwile kiedy jest poważny, oficjalny, i takie kiedy się
              odpręża, bawi. Nie możesz mówić, że wtedy właśnie pokazuje swoje oblicze. Nie
              można oceniać kogoś po jednym poście lub postach jednego rodzaju. To jaki jest
              pokazuje w wypowiedziach różnego typu. Mnie osobiście zdarza się traktować
              wątki z powagą - te, które na to zasługują i takie, które są trywializowane
              przez innych. Tak samo jak lubię pożartować i pogadać ciut niepoważnie,
              prywatnie. To na ile odsłonię z tej prywatności tu na forum a nie na privie
              zależy tylko ode mnie. Czy więc to będę ja czy nie ja? A poza tym to jest net,
              tu tylko sobie wyobrażamy naszego rozmówcę.
              I drugie poza tym - bawisz się w szukanie u innych ich "drugiego oblicza", a
              sam jakie pokazujesz?
    • gph Brak pracy a aberracje umysłowe. 08.11.02, 09:39

Forward. najpierw jęczysz wszystkim, że nie masz pracy, biedny jesteś,
      zgnębiony przez system itede.. rozumiem, że wpisujesz posty na forum żeby:

1. usłyszeć jakieś słowo wsparcia.
      2. usłyszeć jakiąś krytykę.
      3. usłyszeć cokolwiek.

więc może już nie masz kolegów na osiedlu, na ławce, itede więc nie zaczynaj
      burdy jeszcze tutaj??
      wkurzają mnie zwłaszcza napaści noszące pierwiastek osobisty... czy nawet w
      przestrzeni wirtualnej musi być tak, jak w tej realnej Polsce???
    • skks Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 10:52
      Ale jaja:)))) to może rozprawę doktorską na temat skks'ika ktosnapisze:)))
      Ludzie powagi!!! jak dureń ma problemy z osobowoscią to i niech ma to problem
      lekarza nie FORUM!!:((
      Ja drobny pijaczek, stary komunista, znerwicowany dziadek naprawdę nie
      zasługuję na takie komentarze!!!
      • Gość: skks Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 10:57
        I o to chodzilo!:))))))
        Tak sie domyslam...
        • viking73 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:00
          SKKS w Niemczech? Czy aby na pewno? Podróż służbowa?
        • skks Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:02
          Bez względu na to co i jak piszesz!!! Jednak skks to mój nick:))
          I proszę pisz pod swoim:)

koniec z sygnaturkami:)
          :-)))skks
        • Gość: sabba Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 11:02
          Gość portalu: skks napisał(a):

> I o to chodzilo!:))))))
          > Tak sie domyslam...

Sorry, cos mi sie pomylilo powyzszy post napisalam ja a nie skks
          Wybaczyc
          • skks Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:04
            :))))))) wybaczam:))
            Małe piwo Ciebie to będzie kosztowac:)!!
            • Gość: sabba Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 11:08
              skks napisał:

> :))))))) wybaczam:))
              > Małe piwo Ciebie to będzie kosztowac:)!!

Chetnie, od 19 grudnia jestem w Krakowie!
              Pozdr.
              • skks Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:12
                20 pijemy!!:)/małe piwo/:)
                • Gość: sabba Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 11:14
                  skks napisał:

> 20 pijemy!!:)/małe piwo/:)

Jestem za !!! A gdzie w Trabce?;)
                • pingwin2809 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:14
                  A ja Wam pobłogosławie :))
                  Pod warunkiem,że to będzie na Kazku...
                • Gość: sabba Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 08.11.02, 11:18
                  skks napisał:

> 20 pijemy!!:)/małe piwo/:)
                  Ale nie rozumiem, przeciez znowu jest tak jak mialo byc czy ja mam zwidy??????
                  • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 11:24
                    Szwy puszczają, bluzgi lecą, z mitu nie zostało nic, brąz został przetopiony
                    a "czytacze" oświceni. To miło zobaczyć polską koterię i jej wodzów.Dupa,
                    dupeczka Kazeczka.Amen.

Forward
                    • bluetab70 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 15:24
                      jaki mit? jakie odbrązowienie?? jaki król jest nagi???
                      Forward, chyba Cię zawodzi Twoja umiejętność czytania ze zrozumieniem.
                      Dorabiasz na siłę ideologię, jak za starych-nie-za-dobrych-czasów.
                      Przejrzyj jeszcze raz posty Kathy38.
                      Tyle.
    • Gość: Diabeł2 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 14:51
      To o Kazimierzu i duchach przeszłości to było piękne,spontaniczne forum.Teksty-
      te na samym
      początku ocierały się o poezję.
      I wszystko było bardzo pięknie,aż trafili się ludzie pokroju "trudnego" i
      postami typu"A gdyby tak co rano wkładać fiuta do kawusi-to co?"-spierdolili
      to forum.Tak jak i wszystko inne.
      • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 15:42
        To se ne vrati o ne

Forward
        • peteen Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 15:51
          a myslałem, że przez noc ci przejdzie...
          no, ale baw sie dalej, mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę,
          gdzie "odbrązowieni" maja twoją chorą pisaninę
          a na żółć najlepszy cholestil albo migdałki
          EOT
          • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 19:29
            Tu nie chodzi o żółć tylko o konsekwencje. Skoro wspomniani przeze mnie panowie
            chyba z dwa-trzy tygodnie temu odwalili na moim wątku chamówkę i ewidentnie
            szukali zaczepki mimo że ja ich nie ruszałem. To teraz powini mieć jaja i być
            konsekwentni. Tylko kto by później strugał krakowiaczka przed forumowiczami
            spoza FK? i pisał o mitach z przeszłości i udawał jaśnie kulturalnych panów z
            Krakowa ? a tak gęba wyszła z nich w całej okazałości.

Forward
            • acur_ Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 19:42
              hej forward, daj jakieś fakty! gadać każdy może, czasem.....
              a jak nie to pa!

(na razie bez) pozdr
            • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 19:52
              Nie zależy mi na twojej akceptacji. Amen.

Forward
              • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 20:00
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=61&w=3284597
                oto wypowiedzi krakowiaczków, przyjechało to z gór, z zadupi i
                dowartościowywuje się na maksa tzw. krakowskością, to najzwyklejsi pod słońcem
                neofici z małomiasteczkową klanowością.

Forward

Forward
                • acur_ Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 08.11.02, 22:37
                  forward napisał:

> oto wypowiedzi krakowiaczków, przyjechało to z gór, z zadupi i
                  > dowartościowywuje się na maksa tzw. krakowskością, to najzwyklejsi pod
                  słońcem
                  > neofici z małomiasteczkową klanowością.
                  >
                  >
                  jeeeezu, tyś to wszystko z tych wypowiedzi wywnioskował??????

chłopie, ty indziej gdzie pracy szukać musisz!!!!

taki talent, taki talent....

...

• _problem Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 16:31
                  next one..

od 8 miesiecy z zastanawiajaca regularnoscia pojawiaja sie
                  tutaj internauci /moze to, go nie obrazi, hehe/ pokroju
                  forwarda.

i znikaja na szczescie szybko.

• magazyn1 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 16:35
                    Jego "ksywa" nieadekwatna do poziomu umyslowego jest! I tootay jest pies
                    pogrzebany.
                    Czy ten "naprzod" moze byc z Krakowa? Bo z Njuslika napewno!
                    • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:01
                      Wasz bełkot mnie rozśmiesza.Bełkoczcie dalej jak wam pozwolą.

Forward

• kuba203 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:03
                        forward napisał:

> Wasz bełkot mnie rozśmiesza.Bełkoczcie dalej jak wam pozwolą.

Forwardzik, a kto by nam miał zabronić?
                        Chcesz, to ci znajdę numer telefonu do jakiegoś dobrego psychoterapeuty, umów
                        się na wizytę, a potem koniecznie zdaj relację na forum! :)))
                      • magazyn1 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:05
                        Uwazaj na zajady,moga ci popekac i bedziesz mial bool!!Drugi,
                        Fajnie jest byc masochita co naprzodzie? Nie boli czytanie? I to jest ten
                        ploosik "zboczkow".

>Zeby czytac trzeba pisac<
                        • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:14
                          Ojoj jaki wygadany chłopaczek i pisze to wszystko z pamięci a nie z kartki.

Forward
                          • magazyn1 Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:24
                            Nie z pamieci bo nie czytalem np.njuslyka wczesniej chociaz gdzie im tam do
                            jakichkolwiek godnych zapamietania textow.
                            Szare kooorki jeszcze u mnie sa na stanie a kolega Alzheimer na razie w innym
                            miescie dziala i stale naprzod prze!! Co?

>Zeby czytac trzeba pisac<
                            • forward Re: Szkolny Klub kosmicznego Smęcenia 09.11.02, 17:27
                              No, tylko streszczaj się i jaśniej, jaśniej.

Forward

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka