Dodaj do ulubionych

Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskich ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:34
Super, niech ktos to wreszcie wyjasni i jak trzeba niech rozpedzi tych
Borowieckich i Wilczynskich
Obserwuj wątek
    • Gość: apopleksja Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 20:55
      Rozczarowani skierowali list do prokuratora generalnego i ministra
      sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro z prośba o ponowne zajęcie się sprawą. Dwa
      tygodnie temu dowiedzieli się, że ich prośba zostanie zrealizowana.

ZIOBRO SIĘ ODMIENIA - do ministra Ziobry! Do jasnej anieli - odpmieniac to
      naziwsko i już, bo mnie tu trafi chyba
      • Gość: Wilczyca [...] IP: *.aine.pl 20.02.06, 00:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • helenka17 Apopleksjo kochana 20.02.06, 01:09
        ...pragnęuspokoić Twoje skołatane serce:
        odmienia się
        albo się nie odmienia.
        Tym między innymi róznią się nazwiska zakończone samogłoską (nawet polskie) od
        rzeczowników nie będących nazwiskami, że
        Marka Hłaskę, Wincentego Kraśkę, Zenona Kliszkę, Aleksandra Fredrę, Władysława
        Jagiełłę
        odmieniamy,
        A Romana Waschko, Marka Waśko, Zofii Kurleto, Zbigniewa Ziobro
        nie.
        Jest taki sportowiec, nazywa sę bodaj Hajto. Odmienia się - czy nie?
        H.
        • Gość: apokalipsis Helenko1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 05:05
          odmieniają się i te Twoje Hajty, i Waśki i inne - gadasz głupoty, przecież to
          już było.

Podoba mi sie krucjata przeciwko nieodmienianiu nawiska Ziobry. I słusznie. On
          nie jes ponad zadnyhm prawem, w tym prawem jezykowym.

Nawisko odmeiniac. Zaraz wkleimy artyków prof. Bajerowej, tylko z roboty
          przyjdziemy.
          • peteen odmieniać, odmieniać... 20.02.06, 13:10
            widzimisię różnych Ziobrów nie słuchać...

ostatnio w tej sprawie (o Ziobrze) wypowiadał się prof. Bralczyk
    • Gość: Jasiek Jesli ktos mysli logicznie i zna dowody... IP: 87.206.247.* 20.02.06, 16:56
      ... to oczywista staje sie sprawa sfalszowania wyborow. Zreszta zostalo to
      opisane i przedyskutowane juz na tym forum wielokrotnie. Jako studentowi nie
      miesci mi sie w glowie, ze rektor z ekipa maja czelnosc tak jawnie oszukiwac
      pracownikow, studentow i wszystkich zainteresowanych. Przeciez jesli dobrze
      rzadzili, to by ich wybrano! Na szczescie klamstwo jest jak bumerang - po pewnym
      czasie wraca i uderza rzucajacego.
      • Gość: Blazej Mazur Re: Jesli ktos mysli logicznie i zna dowody... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.06, 19:03
        W krótkim artykule trudno jest wyjaśnić bardziej zawiłe sprawy, więc małe
        uzupełnienie/przypomnienie:

1. Wyniki wyborów były kwestionowane nie tylko ze względu na kilkunastokrotne
        wzrosty poparcia. Wybory odbywały się w 2 turach, równolegle do Kolegium
        Elektorów (wybierającego rektora) i np. do Rad Wydziałów. Z całych wyborów,
        wyniki które ogłoszono dla II tury do Kolegium Elektorów mocno odstają,
        są „niepasującym kawałkiem”, wydają się zupełnie nieprawdopodobne i
        niewytłumaczalne. Można to streścić w 3 pytaniach:
        -jeśli preferencje wyborców rzeczywiście zmieniły się między I a II turą, to
        dlaczego dotyczy to tylko wyborów do Kolegium Elektorów, a nie do rad
        wydziałowych?
        -jeśli wyborcy rzeczywiście chcieli kogo innego wybrać do rad wydziałowych a
        kogo innego do Kolegium Elektorów (choć nigdy tak nie było), to dlaczego ten
        efekt wystąpił tylko w II turze?
        -jeśli wyborcy rzeczywiście chcieli wybrać kogo innego do rad wydziałów, a kogo
        innego do Kolegium Elektorów, i zadziałała jakaś niewytłumaczalna siła
        sprawiająca, że ujawniło się to dopiero w II turze, to dlaczego ten efekt
        wystąpił na jednych wydziałach, a na innych nie?

2. Ale kuriozalność wyników to nie wszystko. Zaszokowani wyborcy po ogłoszeniu
        wyników sami na piśmie deklarowali na kogo głosowali. Te deklaracje były
        następnie weryfikowane – odbierane indywidualnie i w sposób poufny przez
        osoby „publicznego zaufania” w AE. Odbywało się to w taki sposób, że jawny był
        tylko ostateczny wynik, a nie poszczególne deklaracje – wobec tego nikt nie był
        poddany presji. Wyniki po weryfikacji znacząco różniły się od tych ogłoszonych
        przez Komisję Wyborczą.

3. Oraz rzecz trzecia i najważniejsza: Jeśli uwzględni się głosy według
        deklaracji wyborców a nie według ogłoszonych wyników, to wspomniane na początku
        sprzeczności znikają. Gdyby ogłoszono „dziwne” wyniki, ale nikt by ich nie
        kwestionował, sprawa nie byłaby tak poważna. Podobnie, gdyby wyniki były
        spójne, można byłoby nie przejmować się deklaracjami wyborców. Ale w tym
        przypadku te dwa fakty wzajemnie się potwierdzają co sprawia, że w ogłoszone
        oficjalnie wyniki w AE chyba prawie nikt nie wierzy.

Teraz jeśli chodzi o prokuraturę:
        -prokuratura przesłuchała Komisję Wyborczą ale nie przesłuchała wyborców,
        którzy twierdzą że głosowali inaczej, choć dysponowała wszystkimi
        oświadczeniami wyborców
        -uzasadnienie (uchylonego) postanowienia o umorzeniu śledztwa może wydawać się
        mało przekonujące. Tu cytat:
        „Część członków komisji, w tym przewodnicząca Zofia Cichoń, wyraziło pogląd,
        że sfałszowanie wyborów było technicznie niemożliwe, m.in. z uwagi na
        konieczność współdziałania wielu osób czy też dorobienia kluczy czy plombownic.”
        oto inny cytat:
        [źródło: postanowienie o umorzeniu śledztwa z 15 XII 2005, uchylone]
        „-Może były jeszcze inne plombownice?
        -W dzisiejszych czasach podrobienie takiego narzędzia jest dziecinne łatwe. Nie
        obchodzi mnie jednak, czy były inne egzemplarze. Ja mam swoją i dbam o nią jak
        o własne dziecko – zaręcza przewodnicząca.”
        [źródło: R. Romanowski „Co się stało z Akademią?” GW Kraków, 24.VI.2005.]
        W sytuacji kiedy urny (zrobione z kartonu) były przez 2 noce przechowywane na
        terenie AE, zabezpieczone były zwykłymi zamkami i plombami z plasteliny – nie
        wydaje mi się, żeby w XXI wieku można było twierdzić, że „sfałszowanie było
        technicznie niemożliwe”.

Tu chodzi o godność ludzką, o zupełnie podstawową przyzwoitość i uczciwość a
        nie o rozgrywki polityczne.
        • Gość: misio Re: Jesli ktos mysli logicznie i zna dowody... IP: *.ae.krakow.pl 21.02.06, 09:55
          >>Ale kuriozalność wyników to nie wszystko. Zaszokowani wyborcy po ogłoszeniu
          wyników sami na piśmie deklarowali na kogo głosowali. Te deklaracje były
          następnie weryfikowane – odbierane indywidualnie i w sposób poufny przez
          osoby „publicznego zaufania” w AE. Odbywało się to w taki sposób, że jawny był
          tylko ostateczny wynik, a nie poszczególne deklaracje – wobec tego nikt nie był
          poddany presji. Wyniki po weryfikacji znacząco różniły się od tych ogłoszonych
          przez Komisję Wyborczą<<

Pytam kto te deklaracje podpisywał? Pracuję na AE i nikt z czymś takim do mnie
          nie przychodził.
          Wniosek z tego jest tylko jeden, że każda ze stron tego konfliktu próbuje
          każdego przekonać, że ma rację i nie koniecznie robi to uczciwie...
          • Gość: Blazej Mazur Re: Jesli ktos mysli logicznie i zna dowody... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.06, 18:45
            > Pytam kto te deklaracje podpisywał? Pracuję na AE i nikt z czymś takim do
            mnie
            > nie przychodził.
            > Wniosek z tego jest tylko jeden, że każda ze stron tego konfliktu próbuje
            > każdego przekonać, że ma rację i nie koniecznie robi to uczciwie...

Np. ja podpisywałem. Nie wiem dlaczego nikt do Pani/Pana nie przychodził. Może
            łatwiej byłoby na to odpowiedzieć gdyby się Pan/Pani podpisał/a - bo sprawy
            rozgrywały się różnie na różnych wydziałach. Poprzez google można bez trudu
            odszukać stronę www na której umieszczone są dokumenty pokazujące przykład kto
            i kiedy zbierał deklaracje wyborców.
            Tu nie ma "stron" - bo ludzie twierdzący że z wyborami jest coś nie tak są
            bardzo różni, nie tworzą opcji politycznej. Większość z nich nie chce się po
            prostu zgodzić na takie pogwałcenie podstawowych zasad moralnych. Wyjaśnienie
            sprawy wyborów a najlepiej ich powtórzenie jest niezbędne i niestety nie
            zostało dotąd przeprowadzone i to jest podstawowy problem.
            Jeśli zarzuca mi Pan/Pani nieuczciwość to proszę to albo udowodnić albo cofnąć.
    • Gość: an Re: Wraca sprawa sfałszowanych wyborów IP: *.chello.pl 20.02.06, 19:15
      moze wreszcie rozgonia te przegniłe towarzystwo z AE które sfałszowało tak
      bezczelnie wybory. W końcy nie jesteśmy Azerbejdzanem, i takie oszustwa powinny
      byc przykadnie pietnowane przez rząd pod sztandarami PIS u...
      Panie ziobro, jak Pan to dobrze rozegra i przypilnuje śledztwa zyska pan u mnie
      na plus.

• Gość: ae man Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 22:13
      Ten komuszy REKTOR POWINIEN JUŻ DAWNO SIEDZIEĆ to sekretarzyna z PZPR
      • Gość: gosc Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 23:10
        podobnie jak p. Wilczynski ktoremu grunt sie coraz bardziej pali pod nogami.
        Moze wreszcie zrealizuje swoje pogrozki i sie wyniesie do Warszawy. Ale to pewno
        kolejne deklaracje bez pokrycia...
      • Gość: Mysza Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:09
        Niewazne czy z PZPR czy z Hamasu, byle dobrze rzadzil i nie oszukiwal. A
        Borowiecki niestety zeszmacil sie przekretem. Mam nadzieje ze nie beda mowic
        "jaki pan, taki kram".
    • Gość: ae Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:21
      wilczyński sie wyniesie do warsawki do instytutu filmowego Odorowiczki , reka
      rekę myje
      • Gość: gostek Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:56
        Jasna sprawa, ze swoim wygladem bedzie cieciem. A jako doswiadczony aktywista
        dopilnuje reelkecje dziedziczki na nastepna kadencje.
        • Gość: vtr Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.chello.pl 22.02.06, 00:35
          Nie czepiajcie sie jego pzprowskiej przeszlosci, tu nie o to chodzi. Chodzi
          natomiast o to, zeby ukarac Borowieckiego i ludzi, ktorzy w tym maczali palce, o
          daznosc do demokracji w Polsce i zasygnalizowanie tego, ze lamanie podstawowych
          zasad nie obejdzie sie bez kary. Zgadzacie sie?
    • Gość: jasna masa Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 15:44
      Oj, ludzie (?). Trzeba umiec przegrać, a wy sie czepiacie Borowieckiego
      dlatego, że należał do PZPR? Nawiasem mówiąc, studiowałem w tamtych czasach na
      WSE, zdecydowana większość pracowników naukowych garnęła się sama do PZPR.
      Nawet ci , co dzisiaj poubierali szaty antykomunistycznych rycerzy.
      Wytłumaczcie mi do cholery, co jest grane, przecież prokuratura oddaliła
      sprawę? To też poplecznicy Borowieckiego? Nie dość jadu w tym kraju? Pawlaki
      się w was odzywają,z granatami w ręce: Sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być
      po naszej stronie!!! Wstydzę się, że mój syn tam studiuje. Będę go namawiał ,
      aby się przeniósł na inną uczelnię. Zohydzacie mi wspaniałe lata spędzone na
      tej uczelni, wspaniałą atmosferę tam panującą. Na szczęście wówczas nie było -
      takich jak wy -nawiedzonych i mściwych porąbańców. Przypomina mi to sytuację z
      wyborami prezydenckimi i próbami zdeawuowania wyniku Kwaśniewskiego przez
      radiomaryjnych nawiedzeńców. Jesteście dokładnie tacy sami, żenujący i
      jadowici. Nie udało się wygrać normalnie, to szukacie pomocy u Ziobry? Nie
      wstyd wam? U niego ???? Czego wy się teraz na tej uczelni uczycie? Tak ma
      wyglądać WASZA - NIE DAJ BOŻE - późniejsza praca na jakichkolwiek stanowiskach?
      Po cholerę wy tam w ogóle studiujecie? Po co zabieracie miejsca tym, którzy to
      naprawdę chcą robic , i to robić dobrze! Cieszy was ręczne sterowanie prawem?
      Obyście sami - lub wasi bliscy - niedługo nie dostali w taki sam dokładnie
      sposób we własną dupę. A może to właśnie jest wam potrzebne. To ponoć najlepszy
      sposób na nabywanie rozumu przez normalnych inaczej.
      • Gość: Jasiek Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: 87.206.247.* 23.02.06, 02:35
        No ladny post napisales, dobrze sie czyta. Duzo o nienawisci i nawet jakas tam
        puenta, aczkolwiek nad tym popracuj duzo. Nie identyfikuj nikogo z
        ekstremistami, nie wydawaj pochopnych sadow. Masz zauwazalne tendencje do
        uogolnien (ja sie nie mam za Radzilbym Ci rowniez zapoznac sie z komentarzami
        zamieszczonymi pod poprzednimi artykulami. Albo pomyslec chwile. I moze
        dojdziesz do wniosku, ze duza czesc z ludzi, ktorzy sa przeciw falszowaniu
        wyborow, nie kieruje sie zawiscia do rektora. Zgadzam sie z Toba, jego PZPRowska
        przeszlosc nie ma tu zbyt wiele do czynienia. Szkoda tylko, ze oszustwo wyborcze
        jest zbyt oczywiste. Mniej goryczy i zlosci, a wiecej konkretow. A syn jest
        pelnoletni i sam moze chyba zdecydowac gdzie chce studiowac;)
        • Gość: jasna masa Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 09:43
          Dziękuję Ci Jaśku za wykład, jednakże zawiera on mało treści i jeszcze mniej
          formy. Zarzucasz mi uogólnienia, radzisz popracować. Rady zawsze przyjmuję,
          nigdy ich za dużo.Szczególnie gdy są dobre. Jest to jednak w tym przypadku jak
          z przysłowiowa belką i drzazgą w swoim i cudzym oku. Zgadzam się z częścią
          postów, natomiast większość z nich , niestety, jest przesycona jadem i
          nienawiścią i to własnie spowodowało moją , tak sformułowaną, reakcję. Pomyśl,
          czy można będzie za rzetelne uznać wyniki kolejnego postępowania
          prokuratorskiego prowadzonego pod naciskiem Ziobry? Przecież od razu widać, że
          chodzi o uwalenie "postkomucha". Pożyjesz trochę dłużej na tym świecie i
          przekonasz się, że świat nie jest czarno - biały. Że prawica to cacy, a lewica
          zawsze be. I to własnie chciałem wykazać pisząc ten trochę chaotyczny post.I że
          gryzienie po kostkach jest domeną kundli, bo to jest ich strefa. CBDO.
          • Gość: prorektor Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 01:37
            Borowiecki przykręcił srubę paru chałturnikom, którzy pracowali na 5 etatach w
            róznych profesjonaych szkołach finansów i gotowania na gazie. I teraz sie
            odgrywają licząc, że sie rektor zmieni i dalej bedzie można latać z chałtury na
            chałturę a ubezpieczenie i składke na emerturę dalej będą opłacać frajery z
            Rakowickiej
          • Gość: Jasiek Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.chello.pl 24.02.06, 02:14
            Absolutnie zgadzam sie z Toba (Jasna Maso), ze prowadzenie sledztwa przez tych
            samych prokuratorow bedzie tylko i wylacznie kompromitacja wymiaru
            sprawiedliwosci. Przy okazji nie jestem fanem Ziobry (a nawet antyfanem) i
            "prawicy" jako takiej i, dla mnie przynajmniej, liczy sie tylko to, ze skoro
            bylo oszustwo, to odpowiedzialni za nie powinni poniesc stosowna kare. Z postow
            rzeczywiscie wynika to, ze chodzi o uwalenie "postkomucha", niemniej jednak w
            calej tej sprawie chodzi tylko i wylacznie o wybory. Przynajmniej tak rozumuje
            prof. Osiewalski, a to on ma tu najwiecej do gadania. QED.
            • Gość: jasna masa Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:00
              Jeszcze jedno, Jasku. Wczoraj przeczytałem , że zwrócono się do Ziobry o
              ponowne zbadanie bardzo niejasnej - najdelikatniej mówiąc - sprawy Rydzyka i
              akcji Stoczni Gdańskiej. Otóż odpowiedział on, że nie będzie ponownego
              wszczynania prokuratorskiego postępowania, ponieważ juz było i nic nie wykazało.
              A że był to ewidentny przekręt, to chyba nie muszę przypominać. Retorycznie
              zapytam więc, jak zatem traktować ponowne wszczęcie postępowania
              prokuratorskiego w sprawie wyborów w AE? Czy to nie jest ewidentny przykład
              politycznego działania? I jeszcze jedno. Ja wczesniej napisałem, że będę
              namawiał syna do zmiany uczelni, a nie, że go będę do tego przymuszał. Czujesz
              różnicę? Chciałbym ci też przekazać, że opinie studentów Waszej uczelni w
              sprawie wyborów są bardzo różne i to też o czymś świadczy! Nieprawdaż?
              Pozdrawiam i życzę sukcesów.
              • Gość: Jasiek Re: Wraca sprawa podejrzanych wyborów elektorskic IP: *.chello.pl 28.02.06, 01:30
                Wydaje mi sie Jasna Maso, ze zbaczasz troche z tematu. Nie chodzi wszakze o
                Ziobre, ktorego swoja droga poglady, zachowania i jakosc rozumowania rozmijaja
                sie kompletnie z moimi, a o przekret wyborczy rektora AE i jego ekipy. Co do
                braci studenckiej, to oczywiscie ze zdania sa podzielone, jednakowoz wiekszosc z
                nich (moge Cie zapewnic), poki sie tym w ogole interesowala, uwazala ze przekret
                byl. W calej sprawie chodzi tylko i wylacznie o czystosc, klarownosc i
                przejrzystosc w postepowaniu, a nie o to czy minister sprawiedliwosci jest
                dewocyjnym, fanatycznym, zaklamanym sluchaczem i bywalcem rozglosni rydzyka. Nie
                zgadzasz sie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka