Dodaj do ulubionych

Glupie wysepki

22.11.02, 22:30
Wyczytalem rowniez, ze na Stojalowskiego zamiast ostatnio zrobionych wysepek
w postaci oznakowania poziomego czesci jezdni wylaczonej z ruchu zrobili juz
pelne wysepki - azyle dla pieszych. Gratuluje kolejnych pomyslow zwezania
tej ulicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 22:43
      yzb napisał:

> Wyczytalem rowniez, ze na Stojalowskiego zamiast ostatnio zrobionych wysepek
      > w postaci oznakowania poziomego czesci jezdni wylaczonej z ruchu zrobili juz
      > pelne wysepki - azyle dla pieszych. Gratuluje kolejnych pomyslow zwezania
      > tej ulicy.

Wiesz, coraz częściej myślę sobie, że i w komunikacji miejskiej rządzą jakies
      lobbies. Teraz np. jest to lobby producentów dziwnych plastikowych wysepek dla
      pieszych oraz znaków drogowych pt. słupek + nakaz objazdu z prawej strony.
      Może to śmieszne, a może nie. Bo o bezpieczeństwo pieszych trzeba dbać. A że
      przy okazji kolega zarobi na produkcji wysepek, to przeciez nikt się nie będzie
      czepiał, bo to chodzi o bezpieczeństwo! Pamiętasz przypadek pasów w
      samochodach i fotelików dla dzieci sprzed paru lat? To takie same sytuacje.
      • yzb Re: Glupie wysepki 22.11.02, 22:46
        Gość portalu: tomekw74 napisał:

> Wiesz, coraz częściej myślę sobie, że i w komunikacji miejskiej rządzą
        jakies
        > lobbies. Teraz np. jest to lobby producentów dziwnych plastikowych wysepek
        dla
        > pieszych oraz znaków drogowych pt. słupek + nakaz objazdu z prawej strony.
        > Może to śmieszne, a może nie. Bo o bezpieczeństwo pieszych trzeba dbać. A
        że
        > przy okazji kolega zarobi na produkcji wysepek, to przeciez nikt się nie
        będzie
        > czepiał, bo to chodzi o bezpieczeństwo! Pamiętasz przypadek pasów w
        > samochodach i fotelików dla dzieci sprzed paru lat? To takie same sytuacje.

Tak, i jeszcze obowiazkowe kaski dla rowerzystow.
        Ciekawe kiedy zacznie rzadzic lobby produkujace i ukladajace asfalt, nowe
        krawezniki i pas zieleni miedzy jezdniami - oby jak najszybciej.
        • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 22:49
          yzb napisał:

> Ciekawe kiedy zacznie rzadzic lobby produkujace i ukladajace asfalt, nowe
          > krawezniki i pas zieleni miedzy jezdniami - oby jak najszybciej.

Jakoś nie mogą sie przebić. Może czekają na jakiś większy konrakt? Np. na
          autostradę do Tarnowa. Coraz częściej minister Pol nasz ukochany mówi o tym
          odcinku czwórki. Co prawda ja tam mu za bardzo nie wierzę, no ale a nuż coś
          wyczaruje. Tylko producenci wysepek na tym raczej nie zarobią...
          • yzb Re: Glupie wysepki 22.11.02, 22:51

Tylko producenci wysepek na tym raczej nie zarobią...

No jakos nie jestem pewien :)))
            Moze skoro to autostrada na Wschod, to zrobia jeszcze progi tak jak na
            Ukrainie :D
            • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 22:53
              yzb napisał:

> Moze skoro to autostrada na Wschod, to zrobia jeszcze progi tak jak na
              > Ukrainie :D

No, jeśli dobrze posmarują producenci amortyzatorów, to wszystko jest możliwe...
              • yzb Re: Glupie wysepki 22.11.02, 22:55

> No, jeśli dobrze posmarują producenci amortyzatorów, to wszystko jest
                możliwe..

I jeszcze producenci znakow drogowych "ograniczenie do 20" :)
                • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 23:01
                  yzb napisał:

> I jeszcze producenci znakow drogowych "ograniczenie do 20" :)

Oni juz smarują we wszystkich większych miastach. Oczywiście w imię
                  bezpieczeństwa. A tak na poważnie - kiedyś chyba Korwin-Mikke powiedział, że
                  gdy zbyt dużo będzie regulacji w ruchu samochodowym w mieście (światła,
                  wysepki, progi itp.) tym kierowcy będą mniej skupieni na ostrożnej jeździe,
                  sądząc, że wszystko za nich załatwi odpowiednie oznakowanie i ograniczenia.
                  Trochę to widać w miejscach, gdzie np. światła się zepsuły i kierowcy zupełnie
                  nie umieją zachowywać się na skrzyżowaniu - nie wpuszczają się nawzajem,
                  zajeżdżają sobie drogę itp. Trochę w tym, co mówił Korwin jest prawdy, choć
                  oczywiście ruch wciąż wzrasta i bez świateł to byłoby cieniuśko, oj cieniuśko...
                  • yzb Re: Glupie wysepki 22.11.02, 23:05

> A tak na poważnie - kiedyś chyba Korwin-Mikke powiedział, że
                    > gdy zbyt dużo będzie regulacji w ruchu samochodowym w mieście (światła,
                    > wysepki, progi itp.) tym kierowcy będą mniej skupieni na ostrożnej jeździe,
                    > sądząc, że wszystko za nich załatwi odpowiednie oznakowanie i ograniczenia.
                    > Trochę to widać w miejscach, gdzie np. światła się zepsuły i kierowcy
                    zupełnie
                    > nie umieją zachowywać się na skrzyżowaniu - nie wpuszczają się nawzajem,
                    > zajeżdżają sobie drogę itp. Trochę w tym, co mówił Korwin jest prawdy, choć
                    > oczywiście ruch wciąż wzrasta i bez świateł to byłoby cieniuśko, oj
                    cieniuśko..

Nie bede tu mowil, co mysle o Korwinie, ale problem jest odwrotny: wszyscy po
                    prostu zaczynaja olewac to coraz bardziej kretynskie oznakowanie, sygnalizacje
                    itp. itd. Jak ktos wie, co mozna bezpiecznie olac, a co nie, to jeszcze jest
                    dobrze, ale jak ktos wali wszystko z gory na dol to juz jest niebezpieczne.
                    Kiedys widzialem na Wielickiej goscia ktory wieczorem grzal sobie co najmniej
                    120 km/h na wszystkich czerwonych... Poza tym nie zawsze mozna przewidziec
                    idiotyczne swiatla, zwlaszcza w kwestii wlaczania czerwonego na pol sekundy.
                    • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 23:08
                      yzb napisał:

>> Nie bede tu mowil, co mysle o Korwinie
                      No, często mówi mądrze i logicznie - dlatego nigdy nie zrobi kariery
                      politycznej.
                      , ale problem jest odwrotny: wszyscy po
                      > prostu zaczynaja olewac to coraz bardziej kretynskie oznakowanie,
                      sygnalizacje
                      > itp. itd. Jak ktos wie, co mozna bezpiecznie olac, a co nie, to jeszcze jest
                      > dobrze, ale jak ktos wali wszystko z gory na dol to juz jest niebezpieczne.
                      > Kiedys widzialem na Wielickiej goscia ktory wieczorem grzal sobie co najmniej
                      > 120 km/h na wszystkich czerwonych... Poza tym nie zawsze mozna przewidziec
                      > idiotyczne swiatla, zwlaszcza w kwestii wlaczania czerwonego na pol sekundy.

I tu się zgadzam. To zresztą nie stanowi sprzeczności z poprzednią tezą, że gdy
                      KTOŚ za mnie mysli na ulicy, to gdy nagle JA muszę zacząć myśleć, to mogę mieć
                      z tym kłopoty.
                      • yzb Re: Glupie wysepki 22.11.02, 23:13

> I tu się zgadzam. To zresztą nie stanowi sprzeczności z poprzednią tezą, że
                        gdy
                        > KTOŚ za mnie mysli na ulicy, to gdy nagle JA muszę zacząć myśleć, to mogę
                        mieć
                        > z tym kłopoty.

W zasadzie trzeba by podzielic kierowcow na 3 grupy:
                        1. ktos mysli za mnie, wiec bede stal na czerwonym nawet 10 minut jezeli tak
                        bedzie,
                        2. wszystkie przepisy sa durne, wiec j* je wszystkie,
                        3. wiem, gdzie sygnalizacja i oznakowanie jest kretynskie, wiec to je olewam
                        wtedy, kiedy to jest bezpieczne.
                        • Gość: tomekw74 Re: Glupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 22.11.02, 23:21
                          yzb napisał:

> W zasadzie trzeba by podzielic kierowcow na 3 grupy:
                          > 1. ktos mysli za mnie, wiec bede stal na czerwonym nawet 10 minut jezeli tak
                          > bedzie,
                          > 2. wszystkie przepisy sa durne, wiec j* je wszystkie,
                          > 3. wiem, gdzie sygnalizacja i oznakowanie jest kretynskie, wiec to je olewam
                          > wtedy, kiedy to jest bezpieczne.

Hm, gdy jestem pieszym, zawsze zachowuję się według wariantu 3. Ale kierowcą
                          będąc, jednak boję sie policji - zwłaszcza w przypadku świateł. Bo jeśli
                          chodzi o ograniczenia prędkości, to ich raczej nie przestrzegam. Bo np.
                          dlaczego w Polsce pod znakiem "Uwaga dzieci" umieszczonym koło szkoły nie ma
                          jakiejś tabliczki, że np. nie dotyczy wakacji czy obowiązuje w dni nauki
                          szkolnej? Kto przy zdrowych zmysłach będzie zwalniał w takim miejscu o
                          czwartej rano w niedzielę?
                          Przepisy głupie - ludzie je olewają. No i robi się problem, gdy jeden czy
                          drugi znak jest jednak ustawiony logicznie. Kierowcy go olewają jak wszystkie
                          inne i nieszczęście gotowe.
                          • Gość: krzyZio Re: Glupie wysepki IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* / 217.98.98.* 22.11.02, 23:55

> Bo np.
                            > dlaczego w Polsce pod znakiem "Uwaga dzieci" umieszczonym koło szkoły nie ma
                            > jakiejś tabliczki, że np. nie dotyczy wakacji czy obowiązuje w dni nauki
                            > szkolnej? Kto przy zdrowych zmysłach będzie zwalniał w takim miejscu o
                            > czwartej rano w niedzielę?

Widziałem w Szczecinie koło szkoły znak ograniczenia do 40 km/h w godz. 8.00 -
                            16.00 :-) Przydałoby się u nas...
                          • yzb Re: Glupie wysepki 23.11.02, 14:20

> Hm, gdy jestem pieszym, zawsze zachowuję się według wariantu 3. Ale
                            kierowcą
                            > będąc, jednak boję sie policji - zwłaszcza w przypadku świateł. Bo jeśli
                            > chodzi o ograniczenia prędkości, to ich raczej nie przestrzegam. Bo np.
                            > dlaczego w Polsce pod znakiem "Uwaga dzieci" umieszczonym koło szkoły nie ma
                            > jakiejś tabliczki, że np. nie dotyczy wakacji czy obowiązuje w dni nauki
                            > szkolnej? Kto przy zdrowych zmysłach będzie zwalniał w takim miejscu o
                            > czwartej rano w niedzielę?
                            > Przepisy głupie - ludzie je olewają. No i robi się problem, gdy jeden czy
                            > drugi znak jest jednak ustawiony logicznie. Kierowcy go olewają jak
                            wszystkie
                            > inne i nieszczęście gotowe.

No na piechote to ja oczywiscie tez 3, i na rowerze rowniez. Prawo jazdy
                            dopiero robie... A propos czwartej rano, slyszalem, ze koles dostal mandat za
                            przejechanie na czerwonym o pierwszej w nocy w Sidzinie!!! Totalnie zadupie, w
                            ogole nie wiem po co tam sa swiatla...
                            Wiekszy problem niz ze znaki jest ze swiatlami wlaczajacymi sie na chwile -
                            ludzie nie zwalniaja bo "wiedza", ze za chwile znowu bedzie zielone. Gorzej
                            jezeli akurat nie jest i wlacza sie zielone dla pieszych... ktorzy oczywiscie
                            ida naprzod i na nic nie patrza.
          • Gość: koliber Re: Głupie wysepki IP: 149.156.12.* 22.11.02, 23:51

> yzb napisał:
            >
            > > Ciekawe kiedy zacznie rzadzic lobby produkujace i ukladajace asfalt, nowe
            > > krawezniki i pas zieleni miedzy jezdniami - oby jak najszybciej.
            >
            > Jakoś nie mogą sie przebić. Może czekają na jakiś większy konrakt? Np. na
            > autostradę do Tarnowa. Coraz częściej minister Pol nasz ukochany mówi o tym
            > odcinku czwórki. Co prawda ja tam mu za bardzo nie wierzę, no ale a nuż coś
            > wyczaruje. Tylko producenci wysepek na tym raczej nie zarobią...
            Na tej drodze coraz więcej kretyńskich słupków, wysepek, wyłączenia środka
            jezdni, kostek, lewoskrętów.
            A nawierzchnia jek była zła tak jest i nie ma twz. mijanek umożliwiających
            bezpieczne i bezkolizyjne wyprzedzenie maruderów.
            A-ha i jeszcze często te g.. nie są odblaskowe (wysepki, słupki itp.)
            • yzb Re: Głupie wysepki 23.11.02, 14:22
              Gość portalu: koliber napisał:

> Na tej drodze coraz więcej kretyńskich słupków, wysepek, wyłączenia środka
              > jezdni, kostek, lewoskrętów.
              > A nawierzchnia jek była zła tak jest i nie ma twz. mijanek umożliwiających
              > bezpieczne i bezkolizyjne wyprzedzenie maruderów.
              > A-ha i jeszcze często te g.. nie są odblaskowe (wysepki, słupki itp.)

A jak wyglada sytuacja z nowym mostem gdzies tam na czworce za Wieliczka?
              Stary oczywiscie pewnie pojdzie albo juz poszedl do rozbiorki, zamiast zrobic
              dwie jezdnie?
              • Gość: tomekw74 Re: Głupie wysepki IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 24.11.02, 15:13
                yzb napisał:

> A jak wyglada sytuacja z nowym mostem gdzies tam na czworce za Wieliczka?
                > Stary oczywiscie pewnie pojdzie albo juz poszedl do rozbiorki, zamiast zrobic
                > dwie jezdnie?

Jeśli chodzi Ci o ten most na Rabie w miejscowości Chełm, to wszystko
                znajdziesz na wzmiankowanej juz gdzieś stronie www.gddp.krakow.pl

No i chyba się jednak nie zanosi na dwie nitki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka