Gość: Preccel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:02 Czy ktoś wie gdzie nad zalewem dobczyckim są jakiekolwiek kąpieliska? Gdzie warto pojechać, żeby móc się zrelaksować nad wodą?? Które miejsca polecacie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peteen Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:16 nie ma legalnych kapielisk, wszak to rezerwuar wody pitnej... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:32 peteen napisał: > nie ma legalnych kapielisk, wszak to rezerwuar wody pitnej... dla stołecznego miasta Krakowa - dodam, w związku z tym, dozwolone jest co najwyżej odprowadzanie nieoczyszczonych ścieków z prawie całej zlewni Zbiornika Dobczyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:18 noie wiem ale wydaje sie iz nie nalezy tak smialo myslec o relaksie nad woda zwazywszy iz moze to zaklocac spokoj wodnego ptactwa... no nie wspomne o innych mieszkancach zalewowych stricte...takich jak ryby czy raki ktore zimuja trudny A propos rakow, to obok schroniska na Ornaku przezimowaly dwie pary rakow i dopiero teraz wystaiwly noski... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaweroniki2 Preccel 17.05.06, 13:45 preccel niestety nie wypoczniesz legalnie nad zbiornikiem. Bardzo mi przykro i ciesze sie z tego powodu paradoksalnie. Przynajmniej mamy spokój od niegrzecznych i grzecznych "turystów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preccel Re: Nad Zalew Dobczycki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:49 Nie pisałem nic o kąpieli w zalewie lecz o odpoczynku nad brzegiem zalewu, wiem doskonale iż jest to zbiornik wody pitnej dla Krakowa, choć kuriozalnym dla mnie jest to, iż na zarabiu w Myślenicach ludziska się kąpią, pluskają i ... siusiają do Raby, choć są o wiele gorsze zanieczyszczenia w naszej Rabie... Interesują mnie miejsca gdzie nie ma wielu ludzi (jak w Kryspinowie), można w miarę łatwo dojechać, poopalać się i usiąść w miarę zacisznym miejscu pełnym zieleni, szumu wody, wolnym od zgiełku ludzi itd... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 15:27 Czy ktoś wie gdzie nad zalewem dobczyckim są jakiekolwiek kąpieliska? aha, kąpielisko bez kąpieli... czyli NIE kąpielisko... to takich też nie ma :c) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaweroniki2 Re: Nad Zalew Dobczycki... 18.05.06, 08:30 Ogólnie i legalnie kąpać sie nie wolno. Policja pilnuje i wodna i zwykła. Rybek łowić też nie wolno. Nawet za przebywanie nad jeziorem na piasku można oberwać. To tak dla wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen to może by... 18.05.06, 08:32 nad rożnowski? tylko kawałek dalej, precelku... Odpowiedz Link Zgłoś
taki.marek Re: to może by... 18.05.06, 08:58 swego czasu byly plany udostepnienia zalewy wywczasowiczom. Rowerki wodne i te sprawy. Tak jak w cywilizowanych krajach. No ale Polska takim raczej nie jest. Brak kultury u turystow w szybkim tempie doprowadzilby do takiego zanieczyszczenia zbiornika, ze juz nie nadawalby sie na zrodlo wody pitnej... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaweroniki2 Taki. marek 18.05.06, 13:43 Z tego co wiem to nie tyle szło o zanieczyszczenie zbiornika przez turystów co o czyjegoś hopla żeby nie udostępniać. Burmistrz Dobczyć Pawlak sie za to wziął kilka lat temu i opracowano program czy jak to sie nazywa ;-) udostępnienia zbiornika dla turystów na kąpielisko w wyznaczonych terenacj i do sportów wodnych nie motorowych! Potem były problemy z ministerstwem i tam nie przechodziło. Teraz Pawlak znów wrócił na stanowisko burmistrza i może coś by sie ruszyło. Ale wiadomo jak jest w naszysh urzędach :). A prawda jest taka że to nie turyści by zanieczyścili zbiornik tylko te wszystkie miejscowości nie skanalizowane w dorzeczu Raby, samej Raby i brzegów zbiornika. Ale to tylko moje prywatne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preccel :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:02 Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi :) więc szukam czegoś bardziej dostępnego. Do tej pory jeździłem sobie nad Skawę (na miejsce przyszłego zalewu) chyba od 20 lat ale tam teraz splantowali dużo terenów i wygląda tam trochę jak na księżycu. Trawki coraz mniej, jak zawieje to pył się unosi, chociaż jeszcze przynajmniej Skawa szumi ale nie wiadomo ile to jeszcze potrwa bo tam budują ten zbiornik chyba od lat 70-tych... Cóż POSZUKUJĘ JAKICHŚ FAJNYCH MIEJSC NA ROZŁOŻENIE SIĘ NA LEŻAKU, GDZIE SZUMI JEST ZIELONO I TURYŚCI NIE ŚMIECĄ, NIE KRZYCZĄ ZA UCHEM... W skrócie, przyroda, blisko Krakowa, szum wody, mało ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harthausen Re: :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:03 będzie ciężko, wszystko rozbija się o 2 warunki , które napisałeś : "turyści nie śmiecą i nie krzyczą nad uchem." Albo złagodź trochę swoje wymagania (piszę to bez ironii, niestety po prostu zawsze ktoś taki między turystami się znajdzie), albo kup sobie jakiś większy areał , blisko Krakowa może być trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BE,be,be Re: :)Oj, cięzko a może i nawet niemożliwe. IP: *.kompania.net 20.05.06, 15:55 Niestety, chamstwo i dzicz jest wszechobecna i mnoży się w sprzyjających warunkach (prawnych) szybciej niż króliki. Odpowiedz Link Zgłoś