Dodaj do ulubionych

TishmanSpeyer z ECE

IP: *.chello.pl 06.02.03, 04:53
Newsweek:
Amerykanie budujący w centrum Krakowa kompleks handlowo-rozrywkowy rozważają
ograniczenie inwestycji z 700 do 260 mln dolarów - dowiedział się "Newsweek".
W obawie o opłacalność przedsięwzięcia amerykańska spółka Tishman szuka
wspólników. Inwestycja podzielona jest na dwa etapy. Na pierwszy Tishman
wyłoży 300 mln dolarów. Na drugi, do czego już się zobowiązał w umowie z PKP,
tylko ok. 140 mln.[no to w końcu ile - 260, czy 440???] Developer, niepewny
swoich zysków, chce po zakończeniu pierwszego etapu budowy wstrzymać
rozpoczęcie prac. Na jak długo, nie wiadomo. Tishman szuka pomocy.
- Prowadzimy obecnie rozmowy z kilkoma dużymi firmami - powiedział nam
rzecznik Tishmana Witold Pasek. Z naszych informacji wynika, że partnerem
Amerykanów zostanie ECE Project Management Polska. - Gotowi jesteśmy
podzielić się naszym doświadczeniem z Tishmanem - powiedział nam Jan Dębski,
dyrektor zarządzający ECE.
----------------
- Nasza rola sprowadzać się będzie przede wszystkim do fazy projektowej oraz
wynajmu - podkreśla Jan Dębski. - Prawdopodobnie nie będziemy więc
uczestniczyć w samej budowie. Amerykanie doceniają jednak umiejętności ECE we
wspomnianych dziedzinach, więc chcą z nich korzystać. Tym bardziej, że
niemiecka firma w Niemczech realizowała projekty łączące dworce kolejowe z
galeriami handlowymi, chociażby w Lipsku czy Hanowerze.
Inwestycja Tishman Speyera będzie ponoć nieco okrojona w pierwszej fazie
budowy w stosunku do tego, co było pierwotnie planowane. Słabe wyniki rynku
powierzchni biurowych w ostatnich latach spowodowały, że część biurowa
kompleksu zostanie ograniczona, zaś na pierwsze miejsce wysunęły się galerie
handlowe oraz część rozrywkowa, czyli przede wszystkim kina wieloekranowe.
Podpisana jest już umowa rozwiązująca problemy jakie istniały na linii
inwestor - PKP, na dniach zaś analogiczne porozumienie ma być podpisane z PKS.

źródło: supermarketnews
Obserwuj wątek
    • Gość: bill Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.mik.krakow.supermedia.pl 06.02.03, 08:07
      Sorry, ale ten artykuł to ma już chyba kilka miesięcy - wtedy go gdzieś już
      widziałem.
    • Gość: bill Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.mik.krakow.supermedia.pl 06.02.03, 08:47
      P.S.
      Proponuję artykuł:
      arch.rp.pl/a/rz/2002/09/20020930/200209300026.html?k=on;t=2002010720030206
      • forward Re: TishmanSpeyer z ECE 06.02.03, 09:10
        Cała ta niejasna sytuacja w Krakowie wokół Nowego Miasta to kompromitacja nie
        tylko Krakowa, ale i dla całej Polski. To wyraźny sygnał dla inwestorów
        zagranicznych żeby u nas nie inwestować, no może jakiś supermarket upchać na
        skraju osiedla. A później jest lament że nas nie chcą i omijają. Chyba najpierw
        decydenci powini poprawić infrastrukturę w swoich głowach. Wstyd, po prostu
        wstyd, sami sobie strzelamy samobója.

Forward
        • doktor_hiszpan Re: TishmanSpeyer z ECE 06.02.03, 16:42
          Drogi Mr Naprzód,

pod Twoją opinią zmuszony jestem podpisać się obiema rękami - choć wolałbym,
          byś nie miał racji.Jest właśnie tak, jak piszesz. A w Polsce powiatowej, gdzie
          pieniędzy mniej a fobii więcej, jest jeszcze gorzej

pzdr

DH
    • viking73 Zaobserwowane wczoraj i dziś 06.02.03, 10:29
      Wyburzenia trwają. Teraz to już pełną parą. Koło wiaduktu przy 29-tej
      (najbliżej torów) cały segment kamienic znika z krajobrazu.
      • joseph.007 Re: Zaobserwowane wczoraj i dziś 06.02.03, 11:08
        To akurat nie pod NM, a pod tzw. ul. Galicyjską, bez udziału Tishmana.
        • viking73 Re: Zaobserwowane wczoraj i dziś 06.02.03, 11:34
          A nie wiesz czy to WSZYSTKIE te kamienice pójdą do wyburzenia, czy tylko ten
          segment najbliżej torów?
          • joseph.007 Re: Zaobserwowane wczoraj i dziś 06.02.03, 11:41
            Ponoć tylko te, które są najbliżej torów i wiaduktu, a reszta ma zostać, tylko
            nie wiem jak duża.
    • Gość: Jaracz Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 06.02.03, 11:25
      Gość portalu: Gatsby napisał(a):

> Newsweek:
      [...]

Przeciez ten artykul (i komentarz!) ma juz pewnie z rok, pamietam go
      dokladnie.. Skopiowales go Gatsby z archiwum forumowego?:P
      I co on mial wniesc, jak od ponad roku Lajkonik nie mowi o niczym innym, tylko
      o tym, ze to ECE a nie Tischman, i nie Nowe Miasto, ale jakis Syf-Kleine-
      Galerie-Kaufhof zbuduje nam w Krakowie..

pozdrowka

Jaracz
      • Gość: Lajkonik Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 06.02.03, 12:38
        Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> Gość portalu: Gatsby napisał(a):
        >
        > > Newsweek:
        > [...]
        >
        > Przeciez ten artykul (i komentarz!) ma juz pewnie z rok, pamietam go
        > dokladnie.. Skopiowales go Gatsby z archiwum forumowego?:P
        > I co on mial wniesc, jak od ponad roku Lajkonik nie mowi o niczym innym,
        tylko
        > o tym, ze to ECE a nie Tischman, i nie Nowe Miasto, ale jakis Syf-Kleine-
        > Galerie-Kaufhof zbuduje nam w Krakowie..
        >
        > pozdrowka
        >
        > Jaracz

Jaracz, pozdrawiam i dziękuje - mnie już się na ten temat pisać nie chce ...
        Lajkonik
        PS: to co ma zbudować ECE nie bedzie się nazywać tak jak napisałeś, tylko "Die
        Shoenste CKWuerstsauerkrautundbierkaufgallerie" ... i tak też będzie
        wyglądać ... podsłuchałem ( i do dzisiaj się tego wstydzę, ale na swoje
        usprawiedliwienie dodam , że mam wielkie uszy a oni b. głośno rozmawiali i
        wcale się nie wstydzili tego co mówili ...) kiedyś w wagonie reatauracyjnym
        intercity mojego imienia jak prezes Dębski z ECE wyjaśniał to prezesowi
        Męclewskiemu z PKP, nie wiem tylko dlaczego p. Męclewski, który jest przecież
        architektem (sic !) wydawał się być z tego zadowolony, zwłaszcza że Dębski
        powiedział mu też że ECE rezygnuje z remontu płyty nad peronami (która się
        wkrótce zawali ...)- którą planował Tishman w Nowym Mieście - i z nadbudowy tam
        wielopoziomowego parkingu ... Zrozumiałem wszystko, gdy zobaczyłem, że to p.
        Dębski płaci za piwo - i tak już zostanie ...
        Lajkonik
        • Gość: Lajkonik nagroda dla uważnych czytelników IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 06.02.03, 12:42
          Dla wszystkich czytelników tego wątku zagadka: kto wskaże w nazwie inwestycji
          którą ECE zbuduje ( podaną w poście powyżej) w miejsce planowanego przez TSP
          Nowego Miasta akcent krakowski - ten wygrywa piwo ! Funduje prezes Dębski z
          ECE, któremu dziekujemy i pozdrawiamy !
          L.
          • Gość: Jaracz Re: nagroda dla uważnych czytelników IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 06.02.03, 14:39
            Wiesz, sprawa jest taka, ze jesli mialoby to "pseudoNM", czyli ta cala Galerie
            wygladac jak w Hanowerze, albo chociaz jak w Lipsku, to ja nie mialbym w sumie
            nic przeciw.. Gorzej, gdyby (a najpewniej tak bedzie) zrobili w tym miejscu
            taki gniot jak w Lodzi..

Dlatego tym bardziej uwazam pytanie Gatsby'ego za nader interesujace:)

pozdrowka

Jaracz
        • tosia_ Re: TishmanSpeyer z ECE 06.02.03, 20:48
          Gość portalu: Lajkonik napisał(a):

zwłaszcza że Dębski
          > powiedział mu też że ECE rezygnuje z remontu płyty nad peronami (która się
          > wkrótce zawali ...)- którą planował Tishman w Nowym Mieście - i z nadbudowy
          tam
          >
          > wielopoziomowego parkingu ...

A ja ostatnio z pewnego źródła słyszałam, że płyta będzie remontowana i to
          wkrótce
          • Gość: Lajkonik Re: TishmanSpeyer z ECE a remont IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 07.02.03, 11:00
            tosia_ napisała: min:

> A ja ostatnio z pewnego źródła słyszałam, że płyta będzie remontowana i to
            > wkrótce
            >
            Przecież nie chodzi o zwykły remont a o to , ze Tishman planował budowę
            głównego parkingu wielopoziomowego dla całego Nowego Miasta nad płytą z wjazdem
            od strony obwodnicy, czyli od Bosackiej i Lubomirskiego( w tym oczywiście
            remont samej płyty nad peronami) a ECE zupełnie z tego rezygnuje i chce budowć
            parkingi nad swoją galerią wzdłuż Pawiej z dojazdami od Pawiej, Lubicz i
            Szlak... co oznacza (poza tym że ruch w tych ulicach kompletnie się
            zakorkuje !), że jeżeli ta płyta nad peronami bedzie w ogóle remontowana zanim
            sie zawali, to bedą musiały to sfinansować PKP a więc w jakimś stopniu pewna
            Tosia i jej pewne źródło płacą wyższe ceny za bilety ...
            Lajkonik
            PS: pozdrawiam pewne źródło Tosi oraz kasjerów pekape !
            L
            • Gość: behemot Re: TishmanSpeyer z ECE a remont IP: *.geo.uj.edu.pl 07.02.03, 17:16

> tosia_ napisała: min:
              >
              > > A ja ostatnio z pewnego źródła słyszałam, że płyta będzie remontowana i to
              >
              > > wkrótce
              > >
              > Przecież nie chodzi o zwykły remont a o to , ze Tishman planował budowę
              > głównego parkingu wielopoziomowego dla całego Nowego Miasta nad płytą z
              wjazdem
              >
              > od strony obwodnicy, czyli od Bosackiej i Lubomirskiego( w tym oczywiście
              > remont samej płyty nad peronami) a ECE zupełnie z tego rezygnuje i chce
              budowć
              > parkingi nad swoją galerią wzdłuż Pawiej z dojazdami od Pawiej, Lubicz i
              > Szlak... co oznacza (poza tym że ruch w tych ulicach kompletnie się
              > zakorkuje !), że jeżeli ta płyta nad peronami bedzie w ogóle remontowana
              zanim
              > sie zawali, to bedą musiały to sfinansować PKP a więc w jakimś stopniu pewna
              > Tosia i jej pewne źródło płacą wyższe ceny za bilety ...
              > Lajkonik
              > PS: pozdrawiam pewne źródło Tosi oraz kasjerów pekape !
              > L
              No coz na swiecie na dachach buduje sie ostatnio (przynajmniej w centrach
              miast) ogrody a ECE chce zrobic parking. BRAWO!!!! Wygladac to bedzie wyjatkowo
              pieknie a ogrody na dachach bylyby chyba jedyna szansa na JAKAKOLWIEK zielen w
              NM, bo w planach nigdzie jej nie mam i jest gorzej niz na Starym Miescie czyli
              powrot do sredniowiecza.
    • Gość: Gatsby Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.chello.pl 06.02.03, 12:59
      no dobra, a co powiecie o IMB Asymetria - w końcu to oni pacują nad projektem?
      może jest zatem szansa, że nie wyjdzie z tego druga Galeria Łódzka?

• gregry Re: TishmanSpeyer z ECE 06.02.03, 15:41

> no dobra, a co powiecie o IMB Asymetria - w końcu to oni pacują nad
        projektem?
        > może jest zatem szansa, że nie wyjdzie z tego druga Galeria Łódzka?
        >

Z imb najbardziej podoba mi się ten most :D, nawet gdyby był czarno szary :).
        (po stokroć lepszy od naszego kotlarskiego - kotlarski to taki kawał złomu -
        chociaż nie wygląda najgorzej)

Pozostałe projekty ... hmmm :) (powiem tylko o plazie - naprawdę pasuje jej
        wygląd do pełnionej przezeń funkcji - nic mnie specjalnie nie poraziło nigdy,
        więc chyba jest oki - teraz gdy tam będę to przyglądnę się dokładniej).
        Pozostałych obiektów w rzeczywistości nie widziałem, a że na obrazkach
        wyglądają śmiesznie (jak wszędzie) więc powstrzymam się od komentarza.

(przydałoby się taka trójwymiarowa wizualizacja [a'la ta dla expo center we
        Wrocławiu] dla nowego miasta - wtedy można by ocenić trochę łatwiej [obrazki
        wiele nie mówią])

PS.
        Dlaczego ten model nowego miasta, jest już niedostępny? Cholerka nie zdążyłem
        go nigdy oglądnąć... (ten, który był przedstawiony w budynku dworca PKP)
        • Gość: Gatsby Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.chello.pl 06.02.03, 16:03
          no więc właśnie to mam na myśli - nie powinno być źle. IMB było autorem
          pierwotnego projektu NM, który mógł się podobać. teraz dokonuje modyfikacji i
          wcale nie jest powiedziane, że muszą to spartaczyć...NM może być inne, tańsze,
          ale nie musi być brzydkie...

P.S. fakt, ciekawe, kiedy to opublikują
        • Gość: endrju Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.03, 13:24
          makieta jest na:www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/info/index.php?
          art=003 mam nadzieję,że jest aktualna,bo wygląda całkiem całkiem!
          • gregry Poprawka do linku 07.02.03, 16:57
            www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/info/index.php?art=003
            :)

(nigdy nie widziałem tych zdjęć wszystkich jednoczesnie, ale pojawiały się [w
            róznych jakościach] w różnych artykułach). Dzięki za link.
            Jakkolwiek, szkoda, że nie można już zobaczy tej makiety na żywo.... :(

(nie widziałem nigdy tego drugiego i trzeciego zdjęcia)
            • Gość: Jaracz Re: Poprawka do linku IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 07.02.03, 20:42
              ja nie wiem tylko, co na tej stroni robi jeszcze taki tekst:

"Pomimo tego, że cała inwestycja ma być ukończona w 2003 roku, Amerykanie chcą
              aby pierwsza część budowy została wykonana w 24 miesiące. Przy Krakowskim
              Centrum Komunikacyjnym mają być zatrudnieni polscy architekci i polskie firmy
              budowlane. Pierwsze obiekty przewiduje się , że będą udostepnione w 2000 roku."

...chyba tylko "na przestroge dla potomnosci"..

Bo poki co mamy 2003, a budowa jeszcze nawet nie ruszyla..

pozdrowka

Jaracz
            • Gość: Gatsby Re: Poprawka do linku IP: *.chello.pl 07.02.03, 20:44
              to chyba - przynajmniej w jakiejś części - nieaktualny projekt. gdybyś chciał
              więcej wizualizacji, to udaj się na poniższą stronę. kliknij "projects" potem
              najedź na Europę (na mapie, która się pokaże) jak juz będziesz przy NM,
              kliknij "views" miłego oglądania:)

www.tishmanspeyer.com
              • Gość: Lajkonik Re: Poprawka - tu też nic nowego IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 07.02.03, 23:50

> to chyba - przynajmniej w jakiejś części - nieaktualny projekt. gdybyś chciał
                > więcej wizualizacji, to udaj się na poniższą stronę. kliknij "projects" potem
                > najedź na Europę (na mapie, która się pokaże) jak juz będziesz przy NM,
                > kliknij "views" miłego oglądania:)
                >
                > <a
                href="http://www.tishmanspeyer.com"target="_blank">www.tishmanspeyer.com</a>

Na stronie TSP zbieranina różnych materiałów - wszystkie nieaktualne. Wystarczy
                sprawdzić adres i telefony w warszawie w Al. Ujazdowskich 13 biuro juz
                zamknięte a wymieniny tam dyrektor marketingu od pół roku już nie pracuje w
                TSP... TSP najwyraxniej podtrzymuje te fikcje, bo formalnie proejkt nie jest
                jeszcze sprzedany ECE, do czasu kiedy ECE (a właściwie formalnie TSP dla ECE)
                nie uzyska pozwolenia na budowę - bo ta decyzja jest "zbywalna" w
                przeciwieństwie do decyzji o warunkach zabudowy, która jest wystawiona na
                Tishmana ...
                Lakonik
              • gregry Re: Poprawka do linku 08.02.03, 00:43

> to chyba - przynajmniej w jakiejś części - nieaktualny projekt. gdybyś chciał
                > więcej wizualizacji, to udaj się na poniższą stronę. kliknij "projects" potem
                > najedź na Europę (na mapie, która się pokaże) jak juz będziesz przy NM,
                > kliknij "views" miłego oglądania:)
                >
                > <a
                href="http://www.tishmanspeyer.com"target="_blank">www.tishmanspeyer.com</a>

Byłem już na tej stronce :). Dzięki jednak, jak zawsze. Przecież nie mogłeś
                wiedzieć. Link na pewno się tu przyda, bo zapewne wielu ludzi jeszcze jej nie
                widziało(niestety ja widziałem ją dopiero po tym, gdy wiadomo było, że jest już
                nieaktualny).
            • Gość: Lajkonik Re: Poprawka własciwie niczego nie zmiena IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 07.02.03, 23:44
              gregry napisał:

> <a href="www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/info/index.php?
              art=003
              > "target="_blank">www.komunikacja.krakow.pl/inwestycje/kck/info/index.php?
              art=00
              > 3</a>
              > :)
              >
              > (nigdy nie widziałem tych zdjęć wszystkich jednoczesnie, ale pojawiały się [w
              > róznych jakościach] w różnych artykułach). Dzięki za link.
              > Jakkolwiek, szkoda, że nie można już zobaczy tej makiety na żywo.... :(
              >
              >
              > (nie widziałem nigdy tego drugiego i trzeciego zdjęcia)
              >
              > ... bo to co widac pod tym linkiem to sa dawno nie aktualne materiały
              Tishmana sprzed trzech lat, ECE projektuje coś zupełnie innego ...
              Lajkonik
              >
              >
              • gregry Re: Poprawka własciwie niczego nie zmiena 08.02.03, 00:25

> > ... bo to co widac pod tym linkiem to sa dawno nie aktualne materiały
                > Tishmana sprzed trzech lat, ECE projektuje coś zupełnie innego ...
                > Lajkonik
                > >
                > >

Dyskutowaliśmy o tym starym projekcie, bo prawdopodobnie nowego jeszcze nie ma.
                Jest już gdzieś? gdzie można go zobaczyć?

PS
                (ja uważam, że bryła się wiele nie zmieni [bo ta makieta to tylko ogólny zarys
                brył] - więc na pewno nie śpieszą się z kolejną wizualizacją) ale nie wykluczam
                przeprojektowania - mowie to dlatego, ze dowiedzialem sie ze ma to robic ta
                sama firma, wiec moje przypuszczenia moga byc prawdziwe.
                • Gość: Lajkonik Re: Poprawka własciwie niczego nie zmiena IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 08.02.03, 12:49
                  gregry napisał: min.:

>> (ja uważam, że bryła się wiele nie zmieni [bo ta makieta to tylko ogólny
                  zarys
                  > brył] - więc na pewno nie śpieszą się z kolejną wizualizacją) ale nie
                  wykluczam
                  >
                  > przeprojektowania - mowie to dlatego, ze dowiedzialem sie ze ma to robic ta
                  > sama firma, wiec moje przypuszczenia moga byc prawdziwe.
                  >
                  >Gregry, jak sie czyta Twoje posty, to sprawiasz wrażenie sensownego gościa, a
                  wydajesz się nie rozumieć, że projekt w takiej fazie prawie wcale nie zależy od
                  architektów tylko od inwestora, zwłaszcza jeśli architekt jest b. dyspozycyjny
                  a tak jest w przypadku tej firmy - zrobią wszystko, żeby utrzymać się przy tym
                  zleceniu - przecież to największa robota projektowa w Krakowie od lat zmienią
                  więć wszystko żeby to była "Die schoenste wuerstund
                  bierundsauerkfautkaufgallerie" taka jąką chce ECE, tak jak kiedyś słuchali
                  poleceń Tishman współprojektując Nowe Miasto... A tak nawiasem - ich wkład w
                  projekt Tishmana - Nowe Miasto (ten stale dostepny na łebstronie TSP - wcale
                  nie był taki duży, pracowało nad nim wiele osób i firm, zwłaszcza nad
                  wizualizacjami i makietą, w szczególności duży udział był firmy RTKL, a
                  zwłaszcza jej biura londyńskiego...
                  Lajkonik
                  >
                  >
                  >
                  • gregry Re: Poprawka własciwie niczego nie zmiena 08.02.03, 14:53

> gregry napisał: min.:
                    >
                    > >> (ja uważam, że bryła się wiele nie zmieni [bo ta makieta to tylko ogól
                    > ny
                    > zarys
                    > > brył] - więc na pewno nie śpieszą się z kolejną wizualizacją) ale nie
                    > wykluczam
                    > >
                    > > przeprojektowania - mowie to dlatego, ze dowiedzialem sie ze ma to robic t
                    > a
                    > > sama firma, wiec moje przypuszczenia moga byc prawdziwe.
                    > >
                    > >Gregry, jak sie czyta Twoje posty, to sprawiasz wrażenie sensownego gościa,
                    > a
                    > wydajesz się nie rozumieć, że projekt w takiej fazie prawie wcale nie zależy
                    od
                    >
                    > architektów tylko od inwestora, zwłaszcza jeśli architekt jest b.
                    dyspozycyjny
                    > a tak jest w przypadku tej firmy - zrobią wszystko, żeby utrzymać się przy
                    tym
                    > zleceniu - przecież to największa robota projektowa w Krakowie od lat zmienią
                    > więć wszystko żeby to była "Die schoenste wuerstund
                    > bierundsauerkfautkaufgallerie" taka jąką chce ECE, tak jak kiedyś słuchali
                    > poleceń Tishman współprojektując Nowe Miasto... A tak nawiasem - ich wkład w
                    > projekt Tishmana - Nowe Miasto (ten stale dostepny na łebstronie TSP - wcale
                    > nie był taki duży, pracowało nad nim wiele osób i firm, zwłaszcza nad
                    > wizualizacjami i makietą, w szczególności duży udział był firmy RTKL, a
                    > zwłaszcza jej biura londyńskiego...
                    > Lajkonik
                    > >
                    > >
                    > >

E tam sensownego. Przecież po poprzednim poście najlepiej widać, że tak nie
                    jest :P

Napiszę jeszcze raz, aby stać się bardziej sensownym..

"(ja uważam, że bryła się wiele nie zmieni [bo ta makieta to tylko ogólny zarys
                    brył] - więc na pewno nie śpieszą się z kolejną wizualizacją)

mowie to dlatego, ze dowiedziałem się, że ma to robić ta
                    sama firma, wiec moje przypuszczenia mogą być prawdziwe.

nie wykluczam jednak przeprojektowania"

Masz rację pisząc o mocy decyzyjnej inwestora. Ja celowo o tym nie wspominałem,
                    bo sądzę, że Tishman będzie miał nadal wielki wpływ na ten projekt. Poprzedni
                    projekt na pewno spełniał jego wymagania, więc pomyślałem sobie, że będzie się
                    starał utrzymać ową "bryłę" o jakiej pisałem. Napisałem jednak o projektantach,
                    bo uważam, że jeżeli pozostaną ci sami, to im również będzie zależało na
                    utrzymaniu poprzedniej koncepcji. Inaczej zupełnie miała by się sprawa gdyby
                    wybrano innego projektanta. No ale to wszystko tylko tak gwoli ścisłości. Jest
                    to również tylko moje gdybanie.
                    • Gość: Gatsby Re: Poprawka własciwie niczego nie zmiena IP: *.chello.pl 08.02.03, 15:10
                      to czy Tishman bedzie się starał coś utrzymać jest niepewne. nie wiadomo, czy
                      to jest tylko współpraca z ECE, czy też odstapienie całej inwestycji (z
                      doniesień Lajkonika wynikałoby to drugie) mam nadzieję, że nawet jeśli projekt
                      zasadniczo się zmieni, zostanie utrzymany w dotychczasowej stylistyce tzn. że
                      nie będziemy mieli do czynienia z kopią innych projektów ECE. moją jedyną
                      troską jest, aby to było po prostu względnie estetyczne
                    • Gość: Lajkonik gregry sądzi (a sąd ... tfu ... Lajkonik nie) IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 10.02.03, 13:54
                      gregry napisał: min:

> Masz rację pisząc o mocy decyzyjnej inwestora. Ja celowo o tym nie
                      wspominałem,
                      >
                      > bo sądzę, że Tishman będzie miał nadal wielki wpływ na ten projekt. Poprzedni
                      > projekt na pewno spełniał jego wymagania, więc pomyślałem sobie, że będzie
                      się
                      > starał utrzymać ową "bryłę" o jakiej pisałem. >

A dlaczego tak sądzisz ? Tishman wycofuje sie z Polski, sprzedaje projekt a
                      własciwie grunty ECE i g...o ich to obchodzi, co sie z tym stanie ... taka jest
                      prawda niestety i innej prawdy nie ma [pewien klasyk]
                      Lajkonik
                      • gregry Wyrocznia? :) 10.02.03, 19:32

> A dlaczego tak sądzisz ?
                        > Lajkonik

Lajkonik, skoro jesteś taki pewny, to bardzo dobrze. Przekonamy się przecież
                        niebawem jak będzie.

Jak masz jakieś bliższe informacje na ten temat, to rzuć proszę jakimś
                        artykułem/tekstem, bo mnie to ciekawi.

Pozdrawiam
                        • Gość: Lajkonik Re: Wyrocznia? :) nie, informacje IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 11.02.03, 22:46
                          gregry napisał: min:

> Lajkonik, skoro jesteś taki pewny, to bardzo dobrze. Przekonamy się przecież
                          > niebawem jak będzie.
                          >
                          > Jak masz jakieś bliższe informacje na ten temat, to rzuć proszę jakimś
                          > artykułem/tekstem, bo mnie to ciekawi.
                          >
                          >Nie ma na ten temat zadnych oficjalnych tekstów, ani dostępnych dokumentów -
                          to oczywiste, a dlaczego tak bedzie to juz wielokrotnie pisałem na tym formum...
                          >
                          Pozdrawiam
                          L.
      • Gość: Lysy Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.cap.utk.edu 07.02.03, 05:54
        pracuje tam kilku niezlych architektow. ale przede wszystkim maja doswiadczenie
        w duzych inwestycjach. choc same realizacje takie jak carrefoury, tesco, czy
        multipleks przy zakopiance nawet przy duzej ilosci dobrej woli ciezko nazwac
        dobra architektura.
        • Gość: Tadek Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 21:52
          Gość portalu: Lysy napisał(a):

> pracuje tam kilku niezlych architektow. ale przede wszystkim maja
          doswiadczenie
          >
          > w duzych inwestycjach. choc same realizacje takie jak carrefoury, tesco, czy
          > multipleks przy zakopiance nawet przy duzej ilosci dobrej woli ciezko nazwac
          > dobra architektura.

W urzedzie miasta mowia ze nad projektem NM pracuje tez Loegler i Frankowicz.
          Niektorym Loegler cos nie pasuje, bo uwazaja go za nieobliczalnego. Frankowicz
          pracuje nad tym projektem juz od 20 lat, to chyba wie co robi. Mowia tez ze
          Tichman nadal jest wlascicielem projektu i tak musi zostac.

Tadek

Tadek
          • Gość: Gatsby może kolega Joseph007 coś wie?:) IP: *.chello.pl 19.02.03, 00:00
            Gość portalu: Tadek napisał(a):

> W urzedzie miasta mowia ze nad projektem NM pracuje tez Loegler i
            Frankowicz.
            > Niektorym Loegler cos nie pasuje, bo uwazaja go za nieobliczalnego.
            Frankowicz
            >
            > pracuje nad tym projektem juz od 20 lat, to chyba wie co robi. Mowia tez ze
            > Tichman nadal jest wlascicielem projektu i tak musi zostac.
            >
            > Tadek
            >
            > Tadek
            • Gość: Lajkonik Re: może Loegler a może Frankowicz ? IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 19.02.03, 11:32
              > Gość portalu: Tadek napisał(a):
              >
              > > W urzedzie miasta mowia ze nad projektem NM pracuje tez Loegler i
              > Frankowicz.
              > > Niektorym Loegler cos nie pasuje, bo uwazaja go za nieobliczalnego.
              > Frankowicz
              > >
              > > pracuje nad tym projektem juz od 20 lat, to chyba wie co robi. Mowia tez
              > ze
              > > Tichman nadal jest wlascicielem projektu i tak musi zostac.
              > >
              Loegler udzielał projektantom Tishmana konsultacji we wczesnej fazie projektu i
              w dość ograniczonym zakresie - pewnie tylkodlatego, żeby nie było krzyku, że
              został całkowice wyeliminowany z tego tematu bo kiedyś wygrał konkurs na tzw.
              Krakowskie Centrum Komunikacyjne a potem był autorem tzw. Planu
              Koordynacyjnego. Frankowicz w projekcie Tishmana zajmował się wyłacznie
              sprawami komunikacyjnymi i infrastrikturalnymi - z projektowanie
              architektonicznym nie maiła nic do czynienia.
              Projekt w sensie zestawu rysunków i deczyji o warunkach zabudowy i
              zagospodarowania oczywiście że jest własnością Tishmana bo ta deczyja jest
              nieprzechodnia i Tishman nadal musi firmować działania prowadzące do uzyskania
              pozwolenia na budowe, bo ta już jest przechodnia i bedzie mogła być formalnie
              przekazana ECE. Natomiast sam projekt Nowego Miasta jest ECE niepotrzebny i
              Tishman może go sobie zatrzymać, gdyż ECE robi swój - wielekrotnie już w tym
              wątku wymienianej "Die KKSchoenstewuerstundsauerkrautundbierkaufgallerie".
              Problem jest w tym, że jest to projekt tak różny od projektu Nowego Miasta i
              decyzji o warunkach zabudowy wydanych dla NM, że otrzymanie przez ECE
              pozwolenia na budowę jest po prostu - zgodnie z obowiązującymi polskimi
              przepisami niemożliwe - no, chyba że bedzie to bardzo kosztowne
              postępowanie ... wtedy wszystko okazuje się nagle możliwe - tak jak wykreślenie
              z rejestru przez Generalnego Konserwatora Zabytków [mężna Ola Jakubowska !]
              większości obiektów zabytkowych krakowskich zakładów mięsnych, gdzie firma GTC
              z Warszawy (?) planuje budowę tzw. Galerii Kazimierz (?!)

Lajkonik
              • Gość: Jaracz Pytanie do Lajkonika IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 19.02.03, 22:25
                Witam!

Kieruje pytanie do Ciebie, bo o ile zdazylem zauwazyc, to wszystko co ostatnio
                dzieje sie wokol NM, zgadza sie z tym, o czym od dluzszego czasu piszesz (ECE,
                nowy projekt, etc.). Chcialbym wiec spytac sie Ciebie, moze orientujesz sie,
                albo domyslasz czegos w tej kwestii. Otoz, czy gdyby ponad rok temu imć Pol nie
                zablokowal (na prosbe kogo? Golasia? Chonowskiego? kogos innego?) podpisania
                sprzedazy ziemi Tishmanowi, to czy Tishman majac juz ziemie w tamtym czasie
                zdecydowalby sie wykonac projekt Nowego Miasta w pierwotnej postaci?
                Zainwestowac te 700 mln USD, lub chociaz cos kolo tego? Czy jednak zrzucilby
                wiekszosc (albo wszystko) na ECE, stwierdzajac, ze poslizg i tak jest za duzy i
                mu sie juz nie oplaca?

Chcialbym poznac Twoje zdanie w tej sprawie:)

pozdrowienia

Jaracz
                • Gość: Lajkonik Re: Pytanie do Lajkonika i odpowiedź IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 19.02.03, 23:28
                  Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> Witam!
                  >
                  > Kieruje pytanie do Ciebie, bo o ile zdazylem zauwazyc, to wszystko co
                  ostatnio
                  > dzieje sie wokol NM, zgadza sie z tym, o czym od dluzszego czasu piszesz
                  (ECE,
                  > nowy projekt, etc.). Chcialbym wiec spytac sie Ciebie, moze orientujesz sie,
                  > albo domyslasz czegos w tej kwestii. Otoz, czy gdyby ponad rok temu imć Pol
                  nie
                  >
                  > zablokowal (na prosbe kogo? Golasia? Chonowskiego? kogos innego?) podpisania
                  > sprzedazy ziemi Tishmanowi, to czy Tishman majac juz ziemie w tamtym czasie
                  > zdecydowalby sie wykonac projekt Nowego Miasta w pierwotnej postaci?
                  > Zainwestowac te 700 mln USD, lub chociaz cos kolo tego? Czy jednak zrzucilby
                  > wiekszosc (albo wszystko) na ECE, stwierdzajac, ze poslizg i tak jest za duzy
                  i
                  >
                  > mu sie juz nie oplaca?
                  >
                  > Chcialbym poznac Twoje zdanie w tej sprawie:)
                  >
                  > pozdrowienia
                  >
                  > Jaracz

Dobry wierczór !
                  Coś mało uważnie śledzisz te sprawę ... Pol blokował podpisanie umów z PKP
                  (wcześniej i tak maksymalnie przeciągnięta sprawa przez Radę Nadzorczą PKP,
                  Ministerstwo Skarbu i innych...) najbardziej ze względu na donos Urbanowego NIE
                  (artykuł "Kraków daje dupy") opublikowany tuż po wyborach sejmowych. Eseldowcy
                  i upowcy w nowym rządzie nie znali w zasadzie sprawy i zaczęli grzebać we
                  wszystkich papierach a do tego nie mieli zaufania do ówczesnego "pobuzkowego"
                  prezesa PKP Celińskiego, który już w zasadzie zaakceptował tę sprzedaż. No i
                  kilka miesięcy zostało znowu zmarnowanych ...
                  Wcześniej do opóźnień przyczynił się głównie Gołaś z ekipą, gdyż wietrzył
                  korupcję we wszystkim co zrobili Goerlich z Lasotą ( a nie wszystko zrobili
                  najstaranniej, to fakt ... niestety...).Gołasiowe grzebanie w papierach i próba
                  zerwania umowy Miasta z Tishmanem najbardziej przyczyniły się do opóźnienia
                  działań Tishmana i do zniechęcenia po jego stronie.Do tego dołożyły sie
                  przepychanki z PKSem i Pocztą Polską, w których w zasadzie nikt Tishmanowi nie
                  pomagał, pomimo, że w trakcie przetargu w 1997 roku obietnicę sprzedaży tych
                  gruntów gwarantował ówczesny wojewoda krakowski ...
                  Tak więc, wg mojej wiedzy, kiedy Pol opóźniał transakcję, to Tishman już
                  planował zbycie tych terenów ECE i walczył o jej sfinalizowanie tylko po to,
                  aby móc odzyskac przynajmniej część wydanej kasy - wówczas juz kilkanaście
                  milionów USD, a teraz z płatnościami dla PKP - kilkadziesiąt. Nowe Miasto to
                  największa porażka w historii tej firmy, nigdy jeszcze nie wydali tyle kasy nie
                  mając nawet pozwolenia na budowę. Tylko raz wycofali się z podobnie dużego
                  projektu - w ChRL - w związku z masakrą na Placu Tien -an -men (?). Kiedy
                  transakcja z ECE zostanie zakończona (po uzyskaniu formalnie przez TSP a
                  faktycznie ECE) pozwolenia na budowe Tishman wycofuje sie z Polski (już
                  zlikwidował biuro w W-wie i wogóle nie poszukuje tu jakichkolwiek innych
                  projektów a w zasadzie także z Europy Śr.- wsch, przyczyniło się do tego min.
                  innymi unieważnienie przez PKP przetargu na przebudowę Dworca Centrlanego w
                  Wwie, juz po złożeniu ofert - wg przecieków oferta TSP była najlepsza !).
                  Będzie chyba tylko kontynuował ( ale jako deweloper a nie inwestor) część
                  komercyjną Lehter Banhof w Berlinie, ale nawet i to jest wątpliwe, wobec
                  kłopotów Deutsche Bahn AG (Amerykanie stale zapominają, że koleje w Europie,
                  nawet te sprywatyzowane, to nie to samo co koleje w USA ....) oraz obecnego
                  stanu stosunków niemiecko - amerykańskich ... [to juz wystarczy, nikt na tym
                  forum nie czyta takich długich postów, nawet ja...]
                  Dobranoc ;-0
                  Lajkoooonik
                  • Gość: Jaracz Re: Pytanie do Lajkonika i odpowiedź IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 20.02.03, 00:06

> Dobry wierczór !
                    > Coś mało uważnie śledzisz te sprawę ... Pol blokował podpisanie umów z PKP
                    > (wcześniej i tak maksymalnie przeciągnięta sprawa przez Radę Nadzorczą PKP,
                    > Ministerstwo Skarbu i innych...) najbardziej ze względu na donos Urbanowego
                    > NIE
                    dosyc pilnie sledze ta sprawe, i dobrze wiem o "oficjalnej wersji", jakoby Pol
                    przeczytal siedzac na kiblu artykul w NIE o Nowym Miescie (i rzekomym braku
                    zabezpieczen swietej polskiej ziemi, niewiarygodnosci inwestora, etc.) i nagle
                    krzyknal "EUREKA - ja to zablokuje!". I suma sumarum zablokowal umowe Tishmana
                    z PKP (to znaczy, po prostu panowie z PKP sie po chamsku nie stawili na
                    umowione spotkanie, bez zadnego powiadomienia). Ale ja jakos slabo w to wierze,
                    ze to wszystko tylko i wylacznie po tym biednym artykule w NIE..

Tak, czy inaczej - dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz:)

pozdrawiam,

Jarek
                    • Gość: Lajkonik Re: Pol a NIE IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 20.02.03, 12:04
                      Gość portalu: Jaracz napisał(a): min.:

dobrze wiem o "oficjalnej wersji", jakoby Pol przeczytal siedzac na kiblu
                      artykul w NIE o Nowym Miescie

Dobrze, że zaznaczyłeś że to jest "oficjalna wersja" ... prawda jest niestety
                      taka, że Pol czyta NIE przy swoim wicepremierowsko-ministerialnym biurku, a
                      przeczytane numery skwapliwie odkłada na ministerialno-wicepremierowską
                      etażerkę ... co ciekawsze artykuły, rysunki i zdjęcia każe kopiować i zbiera w
                      specjalnym skorowidzu ...
                      uprzedzając pytania - wiem od jednego borowika ...
                      Lajkonik
                    • Gość: Anonim Re: Pytanie do Lajkonika i odpowiedź IP: *.acn.waw.pl 25.02.03, 21:26
                      I suma sumarum zablokowal umowe Tishmana
                      > z PKP (to znaczy, po prostu panowie z PKP sie po chamsku nie stawili na
                      > umowione spotkanie, bez zadnego powiadomienia).

Tutaj musze zaoponować, bo nic takiego nie miało miejsca. To była tylko
                      puszczona błędna informacja mająca na celu umocnienie pozycji Tishmana. Tak
                      samo można powiedzieć, że przedstawiciele Tishmana zjawili się w grudniu z
                      notariuszem i tekstem umowy ostatecznej, która de facto nie istniała - to także
                      było zagranie negocjacyjne.
                      • Gość: Lajkonik Re: Pytanie ??? odpowiedź ??? IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 25.02.03, 22:44
                        Gość portalu: Anonim napisał(a):

> I suma sumarum zablokowal umowe Tishmana
                        > > z PKP (to znaczy, po prostu panowie z PKP sie po chamsku nie stawili na
                        > > umowione spotkanie, bez zadnego powiadomienia).
                        >
                        > Tutaj musze zaoponować, bo nic takiego nie miało miejsca. To była tylko
                        > puszczona błędna informacja mająca na celu umocnienie pozycji Tishmana. Tak
                        > samo można powiedzieć, że przedstawiciele Tishmana zjawili się w grudniu z
                        > notariuszem i tekstem umowy ostatecznej, która de facto nie istniała - to
                        także było zagranie negocjacyjne.

Teza Anomina (zawarta nie tylko w tym poście ale także w innych, wczesniejszych
                        w wątkach dot. NM) - gdyby nie "zagrania negocjacyjne" Tishmana "mające na celu
                        umocnienie pozycji Tishmana" w negocjacjach z pekape - to było by pewnie
                        wszystko w porządku, transakcje gruntowe zakończone już kilka lat temu a budowa
                        Nowego Miasta w toku ...
                        to żenujące ... każdy kto chociaż trochę zna historię niepowodzenia tej
                        inwestycji wie kto tu z kim pogrywał ... pekape pogrywają nie tylko z
                        Tishmanem, to rzecz ogólnie znana (zresztą ze swoimi pasażerami także, kto
                        chociaż raz z nimi podrózował, wie o co chodzi ...)ale także z innymi
                        inwestorami. Anonim jako zasłużony członek fanklubu pekape i honorowy
                        zawiadowca stacji w Koluszkach mógłby sobie darować takie wpisy, bo ich
                        czytanie wywołuje skojarzenia identyczne ze wspomnieniami z toalety pociągu
                        osobowego na tresie Chełm - Włodawa, a niestety czasem także z intercity
                        Lajkonik
                        Lajkonik
                        • Gość: Lajkonik Re: Pytanie ??? odpowiedź ??? PS IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 25.02.03, 22:47
                          O ile mnie pamięć nie myli, to już kiedyś obiecałem na tym forum, że nie będę
                          polemizował z Anonimem - zapomniałem się - przepraszam, ale jestem w złym
                          humorze, bo niestety podróżowałem dzisiaj z pekape ... wiecej nie będę
                          (polemizował z Anonimem, bo niestety z pekape czasami muszę...)
                          L.
    • Gość: Piter Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.localdomain / 192.168.5.* 06.02.03, 15:24
      Wszystko to małoważne!! Pomyślcie smoka zburzą dopiero za rok :((( jeszcze rok
      wstydu buuuu
    • Gość: Bastek Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 22:38
      Moi drodzy, czy moglibyście mi napisać na jakim etapie są prace? Czy rozpoczęłą
      się już budowa czy też cały czas wszystko jest ustalane? Aha no i co ztym
      szybkim tramwajem? Rozumie, żę będzie on przez centrum przejeżdżąl w tunelu?
      Gdzie można o tym projekcie więcej się dowiedzieć? Czy tu prce się rozpoczęły?
    • Gość: Gatsby NM już na stronie ECE IP: *.chello.pl 15.02.03, 00:21
      Nowe Miasto Krakau

ECE Projektmanagement Polska Sp. z o.o.
      ul. Ciasna 6
      00-232 Warszawa

• Gość: Gatsby Re: NM już na stronie ECE IP: *.chello.pl 15.02.03, 01:41

> Nowe Miasto Krakau
        >
        > ECE Projektmanagement Polska Sp. z o.o.
        > ul. Ciasna 6
        > 00-232 Warszawa

ale projektu rzecz jasna nie ma, więc się nie fatygujcie...tylko stwierdzenie
        faktu
    • Gość: Gatsby Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.chello.pl 23.02.03, 21:52
      liścik od Paska. chyba niewiele wnosi, ale skoro już jest....

W chwili obecnej ECE jest naszym (TSP) agentem leasingowym, czyli odpowiada
      za wynajem powierzchni handlowych Nowego Miasta. Z tego te? powodu ma
      znacz1cy wp3yw na prace projektowe - aby powsta3e obiekty odpowiada3y
      oczekiwaniom najemców. Prace projektowe s1 na razie w fazie pocz1tkowej,
      wiec cie?ko przes1dzaa w jakim kierunku pójd1. "Pierwotny projekt" to by3y
      jedynie wstepne wizualizacje - rzeczywiste prace projektow rozpocze3y sie
      dopiero kilka tygodni temu (po uzyskaniu praw do gruntu).

Pozdrawiam,
      W.Pasek

• Gość: Jaracz Re: TishmanSpeyer z ECE IP: *.czyzyny.net.pl / 192.168.5.* 23.02.03, 23:17
        Moze sie ich spytac, ile zamierzaja w takim razie zainwestowac?;)

Ja wiem, ze poki projekty nie bede gotowe i koszty oszacowane to ciezko
        odpowiedziec, ale ciekawi mnie stopień cięć w porownaniu z projektem
        pierwotnym..

pozdr

Jaracz
      • Gość: Lajkonik Re: liścik Paska, a może listek IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 24.02.03, 00:20

> liścik od Paska. chyba niewiele wnosi, ale skoro już jest....
        >
        > W chwili obecnej ECE jest naszym (TSP) agentem leasingowym, czyli odpowiada
        > za wynajem powierzchni handlowych Nowego Miasta. Z tego te? powodu ma
        > znacz1cy wp3yw na prace projektowe - aby powsta3e obiekty odpowiada3y
        > oczekiwaniom najemców. Prace projektowe s1 na razie w fazie pocz1tkowej,
        > wiec cie?ko przes1dzaa w jakim kierunku pójd1. "Pierwotny projekt" to by3y
        > jedynie wstepne wizualizacje - rzeczywiste prace projektow rozpocze3y sie
        > dopiero kilka tygodni temu (po uzyskaniu praw do gruntu).
        >
        Ten liścik, to raczej listek figowy, żeby przykryc to, co juz sie de facto
        stało ... prace projektowe prowadzone są całą parą, faktycznie pod kątem tego
        co ECE chce zbudować, bo myśli, że wynajmie [czyli wspominana już wielokrotnie
        Die KKShoenstebierund...sheisskaufgallerie"]. Tylko, że nie ma to nic wspólnego
        z projektem Nowego Miasta Tishmana, a zwłaszcza z decyzją o warunkach zabudowy,
        która Tishman otrzymał jeszcze w 1998 roku i która musi byc w tym procesie
        wykorzystana jako podstawa do wydania pozwolenia na budowę tejże Die KKShoenste
        itd gallerie". A wniosek o pozwolenie na budowę musi być zgodny z tąż decyzją
        o warunkach zabudowy, magistrat po prostu nie może wydac pozwolenia na budowę,
        jeżeli wniosek o pozwolenie na budowę będzie z nią niezgodny, chyba że ...
        każdy kto zobaczy renderingi nowego projektu ECE, kto tylko widział renderingi
        Nowego Miasta bedzie mógł ocenić, czy magistrat może czy nie może wydac im
        pozwolenie na budowę ... to bardzo ciekawa sytuacja, bez wzgledu na to, jakie
        jeszcze liściki czy listki wypuści pan Pasek ... Zwróćcie zwłaszcza uwage,
        gdzie będą parkingi - na płycie nad peronami, czy nad budynkami handlowymi
        wzdłuż Pawiej i skąd się na nie bedzie wjeżdżać: od Galicyjskiej i Bosackiej
        czy też od pawiej i Szlak ...
        Lajkonik
        • Gość: stolica Lajkoniku, określ się! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 11:51
          Z Lajkonikiem zawsze było prosto obcować na forum: zawsze pisał jasno, zawsze
          był dobrze poinformowany, zawsze logiczny...

Ale coś Cię przestaję rozumieć Lajkoniku drogi; więc określ się szybciutko:
          masz pewnie rację, że Tishman nic tu nie wybuduje (co najwyżej tablicę
          pamiątkową z nazwiskami .........., którzy mu nie dali kasy zarobić), ale teraz
          powiedz szczerze jak myślisz: czy lepiej, żeby pogrobowcy Hitlera wybudowali w
          Krakowie tę - jak to Ty nazywasz - Die KKShoenstebierund...sheisskaufgallerie",
          czy też uprawiamy na tishmanowskich hektarach pokrzywy (na nalewkę).

Też bym wolał pikne i hamerykańskie, ale jak ma być germański "handlowy gotyk"
          albo nic, to wolę już tą "Die [cośtam]... Nie mógłbyś uprościć tej nazwy?

Tylko nie pisz, że "nie ma to nic wspólnego z projektem Nowego Miasta Tishmana,
          a zwłaszcza z decyzją o warunkach zabudowy, która Tishman otrzymał jeszcze w
          1998 roku", bo kto jak kto, ale Ty wiesz doskonale, że
          żadnego "tishmanowskiego" projektu nigdy nie było (tylko jakieś tam studia
          koncepcyjne wyglądu zewnętrznego) a tzw. WuZetka wcale nie określa projektu,
          ale pewne elementy projektiowe (kubatura, przeznaczenie itp.).

Piszesz także, żebyśmy zwrócili uwage "gdzie będą parkingi - na płycie nad
          peronami, czy nad budynkami handlowymi wzdłuż Pawiej i skąd się na nie bedzie
          wjeżdżać: od Galicyjskiej i Bosackiej czy też od pawiej i Szlak..." - a
          przecież to też nie jest przesądzone. Przecież ostatnio ECE złożyło kwity na
          pozwolenie budowlane na parking nad peronami (w imieniu TSP), z litości nie
          wspomnę kto to projektował i jakie gówno poszło do zaopiniowania...

Poza tym skąd ten pesymizm: przecież Szkopy nie wybudują tej swojej "Die
          [cośtam] bez pozwolenia na budowę wydanego przez Miasto...
          > Lajkonik
          • Gość: behemot Re: Lajkoniku, określ się! IP: *.geo.uj.edu.pl 24.02.03, 17:38
            Szczerze mowiac to jesli ma to byc jakis badziew to wole zeby nic nie bylo bo
            tylko zablokuje na dziesieciolecia atrakcyjna dzialke w srodmiesciu. Jako ze z
            Warszawy jestes to powinienes wiedziec o co chodzi. W koncu z PKiN architekci
            mecza sie ponad 10 lat i nie wiedza co z nim zrobic - zaslonic, odslonic,
            otoczyc....chyba lepsze juz bylyby "pokrzywy", prawda?
            • Gość: Gatsby Re: Lajkoniku, określ się! IP: *.chello.pl 24.02.03, 20:57
              gdyby zatwierdzili jąś ohydę, osobiście będę wybijał szyby w magistracie

;(
              • Gość: Lajkonik Re: Lajkonik określa się IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 25.02.03, 00:49
                ... jako Lajkonik - wszyscy przecież znacie Lakonika, to co tu jest do
                określania ... Lajkonik przede wszystkim lubi sobie pohasać i tyle !
                A w ramach tego hasania:
                - "Die KKShoenstebierundsaurekrauntmitwuerstscheisskaufgallerie" - nie będzie
                kompromisu co do tej pieknej i znaczącej nazwy, z akcentem krakowskim, którego
                jeszcze nikt nie zidentyfikował, i to pomimo, że prezes Dębski z ECE stawia
                piwo z Paskiem na zakąskę;
                - jednak chyba wolę,żeby była zbudowana ta "Die KKShoenste ...gallerie" niż nic
                z pokrzywami, chociaż wolałbym coś bardziej na kształt Nowego Miasta jakie
                proponował Tishman, obawiam się jednak, że ECE nawet i tej swojej "Die
                KKSheisste...gallerie" szybko nie zbuduje, bo nie dostanie na nią pozwolenia na
                budowę na podstawie decyzji o warunkach zabudowy wydanej na Nowe Miasto - te
                dwa projekty zbyt się różnią, nawet gdyby ta "Die KKSchoenste ... gallerie" się
                komuś b. podobała; ECE musi po prostu wystąpić o nową decyzję o warunkach
                zabudowy na swój projekt czyli na ową "Die KKShoenste ... gallerie", ale jej
                tak łatwo nie dostanie z wielu powodów min. dlatego, że w KKKrakowie nie ma już
                planu, bo wygasł a wydanie deczjibez planu w tym rejonie jest niemożliwe do
                czasu powstania nowego planu; a poza tym wydanie deczyji o warzab. na taką
                ilość handlu jaka ma być w tej "Die KK...Gallerie" jest teraz już w Krakowie
                praktycznie nieosiagalne, dlatego też ECE tak się przyssało do tej
                tishmanowskiej decyzji owarzabizagterenu;
                - a jak im się wszystko rypnie i bedzie tak przedłużać jak swego czasu
                Tishmanowi, to wtedy "hiszpanie" z GTC zaczną w końcu budować swoją "Rzeźniczą
                kojfgaleryję" - boją się jej zacząć w warunkach konkurencji nawet z ECE (z
                Tishmanem by w ogóle nie konkurowali, ponieważ jest zakaz konkurencji w ramach
                jednej "hiszpańskiej" gminy), no oczywiście zaczną pod warunkiem że im nowy
                konserwator zabytków wykreśli resztę zabytkowych obiektów ze swojej listy...(a
                odgraża się, że nie wykresli, tak samo jak ten poprzedni, też sie odgrażał...);
                - tak więc w konsekwencji w rejonie moich ukochanych dworców pekaes i pekape
                zostanie mnóstwo miejsca do alternatywnego hasania (bo przede wszystkim
                uwielbiam hasać po Rynku, ale tam z kolei nie ma pokrzyw, które też
                uwielbiam !);
                - skąd ten pomysł, że jestem z Warszawy, syrenka jest z Warszawy, komuś się coś
                pop....ło, lajkoniki są jak ogólnie wiadomo z Mongolii i okolic a centaury
                bodajże z Abchazjii...
                pzdrwm
                Lajkonik z pokrzywami zamiast arkana (bo są zdrowsze!)
                • Gość: stolica Do Lajkonika samookreślonego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.03, 13:06
                  A co powiesz Lajkoniku na ostatni "wynalazek" władz KundK Krakowa, które
                  zadecydowały, że Tishman powinien płacić podatek za tereny... które wcześniej
                  przekazał temuż miastu pod drogi. Toż to odkrycie na skalę światową:
                  amerykańskiego inwestora da się wydoić. Ciekawe czy z Wehrmachtem pójdzie im
                  tak samo łatwo?
                  • yalung Do Lajkonika samookreślonego 25.02.03, 16:01
                    Lajkoniku,
                    muszę przyznać że wszystkie moje przewidywania dotyczące tego kim jesteś
                    przestały się sprawdzać...
                    Dosyć dobrze [w porywach bardzo dobrze] orientuję się w tym co się dzieje w NM,
                    jednak Twoje zorientowanie nie tylko w tej inwestycji, ale również
                    zorientowanie i przede wszystkim stanowisko w sprawie innych projektów mnie
                    zadziwia i całkowicie zbija z tropu.
                    Chapeaux bas!
                    [wiem co mówię!]

Y.
                    • Gość: Lajkonik Lajkonik samookreślony do Y. IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 25.02.03, 21:16
                      yalung napisał:

> Lajkoniku,
                      > muszę przyznać że wszystkie moje przewidywania dotyczące tego kim jesteś
                      > przestały się sprawdzać...
                      > Dosyć dobrze [w porywach bardzo dobrze] orientuję się w tym co się dzieje w
                      NM,
                      >
                      > jednak Twoje zorientowanie nie tylko w tej inwestycji, ale również
                      > zorientowanie i przede wszystkim stanowisko w sprawie innych projektów mnie
                      > zadziwia i całkowicie zbija z tropu.
                      > Chapeaux bas!
                      > [wiem co mówię!]
                      >
                      > Y.
                      Miałem kiedyś nauczycielkę biologii, która zwykła była mawiać: "Moje hob(b)y -
                      to mikroby". Ja mam podobne powiedzenie, tyle że się jakoś nie rymuje: "moje
                      hobby to inwestycje nieruchomościowe" - na tym polu harcuję i hasam...
                      Pozdrawiam
                      Lajkonik
                      PS: a kapelusz szybko z powrotem na głowę, bo sie przeziębisz - mrozy wracają !
                      Ja - poza sytuacjami intymnymi - prawie nigdy nie rozstaje sie ze swoja
                      kolorową czapeczką z kutasikiem ... poza tym - czy widział kto Lajkonika z
                      łysinką ?
                      L.
                  • Gość: Lajkonik Re: Do Lajkonika o wynalazku IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 25.02.03, 20:46
                    Gość portalu: stolica napisał(a):

> A co powiesz Lajkoniku na ostatni "wynalazek" władz KundK Krakowa, które
                    > zadecydowały, że Tishman powinien płacić podatek za tereny... które wcześniej
                    > przekazał temuż miastu pod drogi. Toż to odkrycie na skalę światową:
                    > amerykańskiego inwestora da się wydoić. Ciekawe czy z Wehrmachtem pójdzie im
                    > tak samo łatwo?

Zawsze uważałem, że KuKKrakowianie to ludzie z inwencją, przedsiębiorczy i
                    jednocześnie oszczędni ! W tym przypadku jednak nieco przedobrzyli - Tishman
                    juz wiedej sie wydoić nie da, a ECE tym bardziej - nawet gdyby im próbowano
                    wmówić, że to rodzaj reparacji ... Poza tym widzę, że człowiek całe życie się
                    czegoś uczy: tego narzędzia promocji miasta i ułatwień dla inwestorów jeszcze
                    nie miałem w swoim katalogu ! Po co wymyślać jakieś hasła proomocyjne, dużo
                    lepsze efekty daje ciężki, codzienny wysiłek umysłowy urzędników
                    magistrackich ... których gorąco pozdrawiam i życzę jeszcze wielu podobnych
                    pomysłów - ilość inwestycji w Krakowie i wpływów do krakowskiego - mocno już
                    nadwątlonego - budżetu wzrośnie z pewnością proporcjonalnie!
                    Lajkonik
                    • yalung Lajkoniku, świeci słońce! 28.02.03, 15:40
                      i czas powoli zdejmować czapkę!
                      tym bardziej że wiosna jakby bliżej, zaraz nadejdzie czas by wybrać się gdzieś
                      w lasy i pola i tam stworzyć sytuacje intymne :)

Dziękuję za podpowiedź, postaram się baczniej lustrować głowy mijanych mimo
                      ludzików, zwłaszcza tych z inklinacją do nieruchomości wypisaną na twarzy!

Czasem gdzieś jeszcze wypuść gdzieś jakąś malutką podpowiedź, będę uważał za
                      sukces życiowy jeśli za rok, może za dwa [lub trzy] dojdę do momentu
                      rozwikłania zagadki!

Pozdrowienia,
                      y.
                      • Gość: Lajkonik Re: Lajkoniku, świeci słońce! IP: *.acn.pl / 10.69.3.* 28.02.03, 16:29
                        yalung napisał:

> i czas powoli zdejmować czapkę!
                        > tym bardziej że wiosna jakby bliżej, zaraz nadejdzie czas by wybrać się
                        gdzieś
                        > w lasy i pola i tam stworzyć sytuacje intymne :)
                        >
                        > Dziękuję za podpowiedź, postaram się baczniej lustrować głowy mijanych mimo
                        > ludzików, zwłaszcza tych z inklinacją do nieruchomości wypisaną na twarzy!
                        >
                        > Czasem gdzieś jeszcze wypuść gdzieś jakąś malutką podpowiedź, będę uważał za
                        > sukces życiowy jeśli za rok, może za dwa [lub trzy] dojdę do momentu
                        > rozwikłania zagadki!
                        >
                        > Pozdrowienia,
                        > y.
                        Nie ludzików, tylko lajkoników, bo jest nas dużo, tyle tylko że nie wszystkie
                        interesują się nieruchomościami !
                        Pozdrawiam !
                        L
                        PS: niestety słońce znowu za chmurami - byle do wiosny - wtedy może poharcuj e
                        i pohasam bez czapeczki ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka