capture4 24.08.06, 09:31 Tak się zastanawialem nad tym , czy jestescie zadowoleni z dzialan zarzadcy? czy dobrze jestescie poinformowani co do rozporzadzania kasa i ogolnie.Czy ktos wogole bral pod uwagę zmiany tych bab na kogos innego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obi12 Re: Zarządca 24.08.06, 10:42 dziwne mam przeczucie że ta administracja działa mało przejrzyście. Koszty funkcjonowania administracji (lokal, opłaty, płace) są dla nich takie same bez względu na to czy panie administrują 1,2 czy 3 wspólnotą. Na zdrowy rozsądek to czym więcej mają bloków do administrowania tym koszty w przeliczeniu na mieszkańca powinny być niższe (bo koszt lokalu, środków trwałych, opłat są stałe). Rozumie że panie odbierają sobie wyższe wynagrodzenie bo mają więcej pracy,ale nie w przeliczeniu liniowym ? Za chwile oddają kolejne etapy a będzie wesoło jak się okaże że w przyszłym roku panie sobie podniosą opłatę za administrację. Poza tym sposób naliczania czynszu jest dziwny, niezrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 11:10 Jako finansista absolutnie sie zgadzam. Uważam ponadto, że trzebaby dokładniej przyjrzeć się składnikom kosztów i wydatkom. Nie wiem jeszcze do końca w jaki sposób dotrzeć do tego co składa się na to 2 PLN/m.kw. Proponuję na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej podnieść tą sprawę. Moim zdaniem powinno się skontrolować koszty podwykonawców. Chodzi o to, żeby nie było jakichś fikcyjnych albo "mało efektywnych kosztowo" zleceń dla "firmy szwagra". Zastanawia mnie jeszcze jedno. Niedawno dostałem list od szanonej administracji, którym piszą o możliwości monitorowania on-line stanu zobowiązań czynszowych. Po pewnym czaie usługa ma sie stać płatna, ale administracja uzasadnia to tym, iz zmniejsza się koszty obsługi. A to ciekawe... w jaki sposób, przecież nie zwolnia tej jednej kobitki. Myślę, że po rpostu ułatwiają sobie pracę (bloków coraz więcej, a kobitka jedna). Osobiście chciałbym dopilonować czy rzeczywiście koszty /m.kw. zmniejszą się. Jakoś w to nie wierzę. Nie mam jeszcze pomysłu jak to sprawdzić, bo nie podejrzewam, że zarządca będzie chciał ujawniac swoje koszty, a co za tym idzie, również i marżę. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 11:52 nie trzeba byc wielkim finansista aby dojsc do w/w wnioskow. mnie rowniez zastanowilo w jaki sposob zmniejszenie kosztow (mniej papeterii, cartridge'y do drukarek, znaczkow etc.)przelozy sie na zmniejszenie kosztu/m2 a co przez to idzie na nizszy czynsz ? moze nalezaloby spytac sie Pan czy szacowaly to w jakis sposob ? Odpowiedz Link Zgłoś
don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 11:58 Nie chciałem podkreślać, że jestem jakimś wielkim fiansistą. Po prostu zajmuje podobnymi sprawami na codzień i sobie kalkuluję. Co do Pań z administracji, chętnie skierowałbym do nich pytanie, jaki wpływ kosztu /m2 będzie miało wprowadzenie takich zmian. Niech sie tłumaczą. żeby tylko nie okazało sie, poniosły nieuzasadnione koszty na wysłanie do mieszkańców setki listów :) Odpowiedz Link Zgłoś
plakata Re: Zarządca 24.08.06, 14:26 Ja proponuje się tym wszystkim zaczac naprawde interesowac bo to dla naszego wspolnego dobra, nie zapominajmy , ze to One sa dla nas a nie My dla nich a czasem tak to wyglada.Zaznacze , ze uzyskanie jakichkolwiek informacji od szanownych Pań konczy sie nijako,cos tam pomrucza,strzela paragrafami a ty czlowieku kmin albo jeszcze powiedza, ze przed zakupem mieszkania dostalo sie jakies papiery na ktorych jest wypisane jak to wszystko dziala i za co masz tutaj bulic. Mnie osobiscie nie podoba się pobieranie zaliczek na czesci wspolne, ktore to sa wyliczone na podstawie metrazu jaki ktos dany ma i to jest troche niesprawiedliwe bo przez to , ze mam wiekszy metraz mieszkania czegos wiecej uzyje, zepsuje czy jak to ma sie rozumiec? Nie jestem obeznany w tej kwestii, probuje sie wlasnie oczytac w tych bzdetach ale mieszkanie pod wspolnym dachem, korzystanie z chodnika itp powinno byc na rowni... Odpowiedz Link Zgłoś
don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 14:36 Gdybym chciał bawic się w apteke, uznałbym, że nie do końca masz rację. Co prawda nie jest zupełnie sprawiedliwe rozliczanie części wspólnych wg powierzchni mieszkań, ale po równo tez by było niezbyt ok. wg. mnie powinno sie rozliczać,wg ilości zamieszkałych (po głowach). Poza tym, jak udało mi się wywalczyć info od szanownej Pani Administratorki, wygląda na to, że wszyscy mieszkańcy płaca za ciągi komunikacyjne w garażach, nie ważne czy mają miejsce w garażu, czy też nie. Miła Pani zgodziła sie z tym, że jest to troche niesprawiedliwe uzgodnienie, ale podobno przedstawiciele wspólnoty, którzy podpisywali uchwałę zgodzili sie na to. Pewnie sami mają miejsca w garażu :) Odpowiedz Link Zgłoś
capture4 Re: Zarządca 24.08.06, 14:40 rozliczenie czesci wspolnych wg metrazu to pomysl ludzi mieszkajacych tutaj, tak sobie wymyslili myslac , ze to bedzie dobrze ale nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
wez.pigulke Re: Zarządca 24.08.06, 22:15 w Rzymie była próba przepchnięcia takiej uchwały na zebraniu, ale wniosek został usunięty z uchwały przez zebranych, czyli płacą tylko właściciele miejsc garażowych. Ergo - na zebrania warto chodzić :-) don.vito.corleone napisał: > > Poza tym, jak udało mi się wywalczyć info od szanownej Pani Administratorki, > wygląda na to, że wszyscy mieszkańcy płaca za ciągi komunikacyjne w garażach, > nie ważne czy mają miejsce w garażu, czy też nie. Miła Pani zgodziła sie z tym, > > że jest to troche niesprawiedliwe uzgodnienie, ale podobno przedstawiciele > wspólnoty, którzy podpisywali uchwałę zgodzili sie na to. Pewnie sami mają > miejsca w garażu :) Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Zarządca 24.08.06, 21:17 Nie macie wrazenia ze nakrecamy sie na forum i nic z tego konkretnego nie wynika.Znajoma z Paryza powiedziala ze na spotkanie wspolnoty w sprawie odwolania lub pozostawienia obecnego zarzadcy prawie nikt nie przyszedl! Odpowiedz Link Zgłoś
capture4 Re: Zarządca 24.08.06, 14:36 Tych bab tam jest cztery,wymieniaja sie. Ile bierze kasy dla siebie to chyba łaski nie robi ze powie, wkoncu to my płacimy. Tez mnie ciekawi, w jaki sposob sie zmniejsza koszty skoro i tak jakas kase bedzie trzeba wykladac jesli sie bedzie chcialo korzystac z systemu on-line. Odpowiedz Link Zgłoś
the.y Re: Zarządca 24.08.06, 16:00 Też mnie zastanowił fakt ograniczenia kosztów przez wprowadzenie usługi on- line, tym bardziej jak ktoś wcześniej zauważył - mieszkań przybywa, a jedyny ogranicznik kosztów to kwestia korespondencji - śmieszna sprawa!! Opłata za utrzymanie części wspólnych rzeczywiście zmniejsza koszty osób posiadających np miejsca garażowe, ale z kolei podnosi koszty osób które tych miejsc nie mają,a skoro miejsce garażowe jest swego rodzaju luksusem - to musi kosztować. właściciela a nie ogół mieszkańców, bo jak coś jest wspólne - jak w minio0nej epoce, to jest niczyje, o czym świadczą dyskusje w innych wątkach np o nie gaszeniu indywidualnego oświetlenia miejsc parkingowych. Tak czy inaczej niezły temat do dyskusji. Pozdrawiam The.Y Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:29 bezproduktywnej. jak wiekszosc dyskusji na obu forach OE... Odpowiedz Link Zgłoś
don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 16:38 Czy bezproduktywnej, okaże się podczas zabrań wspólnoty mieszkaniowej. Zobaczymy jaka będzie frekwencja, czy ludzie sobie narzekają, bo lubią, czy rzeczywiście im zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:43 poczytaj jaka byla frkwencja na zebraniach Londynu i innych dumnie brzmiacych blokow. W Barcelonie nie przewiduje wiekszej. Wiekszosc to Internetowi krzykacze co to sie boja wlasnego cienia. A ja na przyklad bede bral udzial. Moze byc wesolo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 16:52 Muchy mówią: W kupie raźniej. Może by tak zawiązać jakąś koalicyję, zanim zasiądzie się do stołu rokowań. Ludu Pracujący Barcelony, pomożecie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:55 czasami kupy lepiej nie dotykac. rozgrzebana zaczyna smierdziec... Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Zarządca 24.08.06, 21:20 Odpowiedzialem Ci powyzej w Paryzu nikt nie przyszedl-gardlowanie na forum i nic wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
capture4 Re: Zarządca 25.08.06, 09:12 Bo w Paryzu mieszkaja ludzie baaaaardzo bogaci i stac jest ich na to by placic po drodze rozne oplaty mniej absurdalne lub bardziej.Szlag mnie trafia jak widze taka znieczulice na wspolne dobro,to jak walka z wiatrakami.Gadac to kazdy potrafi ale jak ma przyjsc do dzialania to polowa tych gaduł chowa glowe w piasek. I trafia mnie fakt iź jestem niezadowolony z obslugi obecnego zarzadcy a nic nie moge zrobic bo sam jak?:/.Nie mozna biernie siedziec i sie wytrzachac na forum jak nam cos nie pasi,to nasze mieszkania i to my sobie bedziemy decydowac o naszych sprawach a nie ktos kto bedzie wykorzystywal fakt , ze ktos sie nie pojawil na zebraniu.Pozatym zebrania moznabyłoby zorganizowac tak by kazdy zainteresowany mogl przyjsc a nie w takich godzinach, ze ty sam nie wiesz co ze soba zrobic z braku czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: Zarządca 25.08.06, 10:31 Witam, Widać, że niektóre osoby nie posiadają zbyt szczegółowych informacji: -tym, którzy jeszcze nie mieli zebrania poinformuje, ze te które było u nas odbyło sie w sobote popołudniu i termin byl bardzo dobry! -mi pomysł sprawdzania płatności przez internet bardzo sie podoba, w końcu musimy iść z duchem czasu, ciekawe jak zagłosujecie? -zachęcam wszystkich do przeczytania ustawy o własności lokali (krótka i zwięzła- o dziwo!), to wytłumaczy niektórym pewne sprawy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fkgrl Re: Zarządca 25.08.06, 14:36 > - mi pomysł sprawdzania płatności przez internet bardzo sie > podoba, w końcu musimy iść z duchem czasu, ciekawe jak > zagłosujecie? Wiesz, na pewno wielu/każdy z lokatorów korzysta z dobrodziejstw jakie daje "duch czasu". Jednak najczęściej wtedy gdy są one uzasadnione. Narzucanie dodatkowych opłat za udostępnienie usługi on-line to na pewno nie jest "duch czasu". Dzisiaj takie usługi powinny mieć charakter promocyjny, wspierający oczywiście administracje i odciążający ją, ale to nie są nakłady mieszkańców. To zarządca chce sobie usprawnić pracę. Niech więc poniesie tego koszty. To jak zwykła inwestycja. Nie wiem dlaczego jest to niektórym niezrozumiałe. To powinny być nakłady administratora, w końcu to jego brocha jak pracuje, a jeżeli jeszcze będzie w stanie dać coś z tego dodatkowo mieszkańcom, to już w ogóle "duch czasu" - bo tak to powinno wyglądać na wolnym rynku. Jak ktoś celnie to ujął: "przecież to nie my dla nich tylko oni dla nas". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fkgrl Re: Zarządca 25.08.06, 14:29 Dużo racji w tym co piszesz, ale skoro uargumentowałeś wspomnianą bierność majętnością, to chyba nie uda się tego przeforsować. Jeżeli komuś nie wadzi, że płąci więcej, to na pewno nie będzie mu się chciało od tak przyjść na zebranie wspólnoty. W ogóle nie będzie mu się chciało angażować w "jakieś tam sprawy". Ale rozwiązaniem może być np. zostawienie im informacji (na wycieraczce, albo w skrzynce), że taki problem istnieje. Może wtedy ta jak ją nazwałeś "znieczulica" okaże się po prostu nieświadomością i ktoś zechce pomóc wspólnym głosem. Ale nie wiem jak to jest, bo jeszcze nie mieszkam, dopiero czekam na oddanie budynku... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolek9936 Re: Zarządca 25.08.06, 17:36 opłaty za usługi online jest conajmnie smieszna - inne wspólnoty mają coś takiego w ramach zarządzania- zgadzam się z poprzednikiem-niech sie admin martwi jak sobie ułatwić pracę .Tylko jest problem obecności na zebraniach moze dlatego tak mało ludzi chodzi bo tutaj wynajmuje a nie mieszka więc im wszystko jedno-- Odpowiedz Link Zgłoś
capture4 Re: Zarządca 25.08.06, 19:52 To moze niech się porobią odrebne wspolnoty:wspolnota Paryza,wspolnota Rzymu itd.Kazdy niech sobie sam pilnuje swoich spraw.Jest wieksze prawdopodobienstwo , ze lepiej sie dojdzie to jakis porozumien kiedy jest mieszkancow mniej.Odrebna wspolnota bedzie wiedziec jak funkcjonuje to wszystko i co nalezy usprawniac a czego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chieftain Re: Zarządca 25.08.06, 21:47 Jeśli mieszkasz na o.e. to gratuluję refleksu...bo tak to działa - jest odrębna wspólnota rzym, barcelona, paryż,londyn...no jeśli mamy tak rozgarnietych współmieszkańców to nie dziwota,że tak działamy... Nic dodać nic ująć :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
capture4 Re: Zarządca 26.08.06, 09:10 Fakt refleks z opoźnionym zapolonem:) Nie byłem usiadomiony, ze podzial jest i nie ma to nic wspolnego z moim rozgarnieciem wiec sobie wypraszam...ot czysty brak informacji Odpowiedz Link Zgłoś
vmx Re: Zarządca 25.08.06, 21:56 the.y napisał: > Opłata za utrzymanie części wspólnych rzeczywiście zmniejsza koszty osób > posiadających np miejsca garażowe, moze zacznijmy od tego, jaka to niby czescia wspolna jest garaz? czyzbym sobie mogl wspolnie tam zaparkowac? otoz nie! przeciez to jest wlasnosc prywatna danej osoby, a nie zadna czesc wspolna, wiec co to komuna? mamy placic za czyjes zuzycie swiatla w garazu? czy mi ktos placi za to ile wyswiece w mieszkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
chieftain Re: Zarządca 26.08.06, 07:55 Garaż nie jest częścią wspólną.W tych "opłatach wspólnych"za garaż chodziło o to że osoby wyrzucające śmieci mają czelność pałętać się w drodze do śmietnika (a niby jak mają chodzić?!)po garażu zużywając prąd i uruchamiając czujki. Coś jak myto za praepłynięcie przez rzekę ;) Ale w rzymie to np.nie przeszło i do opłat wspólnych opłata za garaż nie weszła!!Koszty ponoszą li tylko wlaściciele miejsc garażowych... Odpowiedz Link Zgłoś
vmx Re: Zarządca 30.08.06, 22:04 chieftain napisał: > Garaż nie jest częścią wspólną.W tych "opłatach wspólnych"za garaż chodziło o > to że osoby wyrzucające śmieci mają czelność pałętać się w drodze do śmietnika > (a niby jak mają chodzić?!)po garażu zużywając prąd i uruchamiając czujki. > Coś jak myto za praepłynięcie przez rzekę ;) racja, mea culpa. Odpowiedz Link Zgłoś
argonat Re: Zarządca 21.09.06, 16:46 Za prąd zużyty w garażach płacą wszyscy, niezależnie od tego czy mają garaż, czy nie, bo nie ma innego licznika energii elektrycznej jak tylko wspólny nazywany "administracyjnym", w tej uchwale chodzi o coś więcej, o włączenie garaży do tzw "części wspólnych" a tym samym rozłożenie wszystkich kosztów związanych z posiadaniem miejsc parkingowych na ogół właścicieli. Największym udziałowcem w garażach jest NOVO MARR, więc to oni najwięcej zyskaliby na tej uchwale, czy to przypadkiem? W Londynie i Paryżu takie uchwały przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkakr Re: Zarządca 21.09.06, 17:02 Witam, Raczej chodziło o włączenie powierzchni komunikacji w garażu, z której korzystają wszyscy a nie powierzchni całego garażu. W Paryżu to takiej uchwały nie było. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vmx Re: Zarządca 30.08.06, 22:04 the.y napisał: > Też mnie zastanowił fakt ograniczenia kosztów przez wprowadzenie usługi on- > line, tym bardziej jak ktoś wcześniej zauważył - mieszkań przybywa, a jedyny > ogranicznik kosztów to kwestia korespondencji - śmieszna sprawa!! mnie to rozbawił ten list z druczkiem do głosowania, na "tak/nie" za usługa on-line. jeśli głosujesz na "nie", to podpisz oświadczenie, że nie nie korzystasz z internetu, a co, jak mam net, to już nie mogę być przeciw? normalnie nic tylko zadzwonić trzeba będzie tu i tam, bo się zdaje paniom we głowach poprzewracało już od tego nadmiaru pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
20osob Re: Zarządca 30.08.06, 21:47 Miałam tę przyjemność spotkać się z tymi Paniami:/ poprostu brak słow na określenie ich podejścia do petenta, który jakby nie było przyczynia się do tego ze te ADMINISTRATORKI maja prace i pewnie niemałą pensje.No otwiera się coś w kieszeni poprostu.... Odpowiedz Link Zgłoś
e-nick Re: Zarządca 31.08.06, 10:32 Czy dostaliście login i hasło ? Ja mam pięknie napisane , że w załączeniu otrzymuję uchwałę , kartę do głosowania , login i hasło . Jednak ani hasła ani loginu nie dostałam . Odpowiedz Link Zgłoś
20osob Re: Zarządca 31.08.06, 10:59 Ten login i hasło jest na takiej małej kartce podpiete do wiekszej kartki na ktorej jest napisane: Do Wspólnoty Mieszkaniowej ,,Osiedle Europejskie,,-jakis tam kwartał. Głosujecie za czy przeciw? Szkoda , ze nie załaczyli od razu jakiegoś kosztorysu tego,,usprawnienia sobie pracy,,.Ciekawe kiedy bedzie takowa informacja? pewnie wtedy jak przejdzie pozytywnie i juz nie bedzie odwortu od zmiany decyzji , wtedy pokaza jaka to bedzie oszczednosc...i znow bedzie powod by sobie pogderac na forum. Uwazam , ze administracja za swoje chamskie traktowanie ludzi nie powinna naszym kosztem robic sobie wygody Odpowiedz Link Zgłoś
obi12 Re: Zarządca 31.08.06, 11:42 masz racje, dopoki administracja nie przedstawi kosztorysu oszczędności ja jestem przeciw. Z jednej strony pisze sie ze da to spore oszczędności a z drugiej ze trzeba placić dodatkowe pieniądze za dostęp. Więc jesli daje to jakiekolwiek oszczędności niech je wyszczególnią a nie robią ludziom wode z mózgu. Bo inaczej skończy się na tym, że będziemy płacić dodaktową kasę, a oszczędności odczują panie administratorki (ale we własnej kieszeni). Odpowiedz Link Zgłoś
e-nick Re: Zarządca 31.08.06, 12:30 No to bardzo mi przykro , ale u mnie nic nie było dopięte . Wyobracałam te trzy duże kartki na prawo i lewo , w kopercie też nie było . Ciekawe co teraz ? He , nie pozostaje mi nic innego jak zagłosować przeciw - Administracja sama mnie do tego zmusiła :) . Ale tak na poważnie - z jednej strony jest to wygoda dla nas , poniewaz mamy wgląd do naszych płatności . Mnie bardzo nie podobało się ostatnie wyrównanie , chyba na koniec kwietnia . Nie dostałam w nim zestawienia moich wpłat , a zawsze takowe było załączane . Już pomijam duży zwrot na koniec grudnia i prawie taka samą doplatę przy następnym rozliczeniu . Z drugiej strony , jeżeli to tak obnizy koszty korespondecji - papier , koperty , toner do drukarki itd.- to z jakiej okazji mamy placić te ok. 0,70 zł miesięcznie . kwota jest śmieszna - fakt - ale chodzi o zasadę : jeżeli ma być taniej , to dlaczego drożej . No chyba , że Administracja wyznaje zasadę : tanie państwo - tania wspólnota :)) . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona jak zagłosujecie? 31.08.06, 12:24 Kurcze, my chyba zagłosujemy przeciw. Pomysł fajny, ale dlaczego my mamy pokrywać koszty. Niech administratorki zainwestują z własnej kieszeni skoro i tak im to obniży koszty, no i usprawni prace. A jak wy głosujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
20osob Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 13:04 Administratorki przekonuja w tym swoim pisemku , ze zmniejszy to koszty wspolnoty:korespondencja itp. Wiadomo , ze kasa na to jest brana z zaliczek na czesci wspolne , tak samo jak kasa dla Pań do ich kieszeni, wiec teraz w jaki sposob to niby zmniejszy koszty wspolnoty? skoro zaliczki sa liczone od metrazu? Odpowiedz Link Zgłoś
the.y Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 13:25 rozwiązanie samo w sobie jest dobre, tylko jak sądzę podejście do tematu naszej szanownej administracji jest popieprzone. głosując na "nie" sami sobie skomplikujemy życie, z kolei głosując na "tak" dajemy pretekst do podwyżki kosztów za administrowanie wspólnotami. może któraś z sznownych pan by się konkretnie wypowiedziała. pozdrawiam the.y Odpowiedz Link Zgłoś
20osob Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 14:43 One konkretnie to Ci sie nie wypowiedza , raczej nastawiaja sie bojowo do kazdego kto przyjdzie i chce sie czegos dowiedzedziec,wogole to łaskę ogromna robia , ze wogole cos Ci powiedza.Konkretem bylby fakt , ze dali by kosztorys takiej e-kartoteki i ew.wyszczegolnienie w jaki sposob zmniejsza sie te koszty wspolnoty Odpowiedz Link Zgłoś