24.08.06, 09:31
Tak się zastanawialem nad tym , czy jestescie zadowoleni z dzialan zarzadcy?
czy dobrze jestescie poinformowani co do rozporzadzania kasa i ogolnie.Czy
ktos wogole bral pod uwagę zmiany tych bab na kogos innego
Obserwuj wątek
    • obi12 Re: Zarządca 24.08.06, 10:42
      dziwne mam przeczucie że ta administracja działa mało przejrzyście. Koszty
      funkcjonowania administracji (lokal, opłaty, płace) są dla nich takie same bez
      względu na to czy panie administrują 1,2 czy 3 wspólnotą. Na zdrowy rozsądek to
      czym więcej mają bloków do administrowania tym koszty w przeliczeniu na
      mieszkańca powinny być niższe (bo koszt lokalu, środków trwałych, opłat są
      stałe). Rozumie że panie odbierają sobie wyższe wynagrodzenie bo mają więcej
      pracy,ale nie w przeliczeniu liniowym ? Za chwile oddają kolejne etapy a będzie
      wesoło jak się okaże że w przyszłym roku panie sobie podniosą opłatę za
      administrację.
      Poza tym sposób naliczania czynszu jest dziwny, niezrozumiały.
      • don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 11:10
        Jako finansista absolutnie sie zgadzam. Uważam ponadto, że trzebaby dokładniej
        przyjrzeć się składnikom kosztów i wydatkom. Nie wiem jeszcze do końca w jaki
        sposób dotrzeć do tego co składa się na to 2 PLN/m.kw.
        Proponuję na zebraniach wspólnoty mieszkaniowej podnieść tą sprawę. Moim
        zdaniem powinno się skontrolować koszty podwykonawców. Chodzi o to, żeby nie
        było jakichś fikcyjnych albo "mało efektywnych kosztowo" zleceń dla "firmy
        szwagra".

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Niedawno dostałem list od szanonej
        administracji, którym piszą o możliwości monitorowania on-line stanu zobowiązań
        czynszowych. Po pewnym czaie usługa ma sie stać płatna, ale administracja
        uzasadnia to tym, iz zmniejsza się koszty obsługi. A to ciekawe... w jaki
        sposób, przecież nie zwolnia tej jednej kobitki. Myślę, że po rpostu ułatwiają
        sobie pracę (bloków coraz więcej, a kobitka jedna). Osobiście chciałbym
        dopilonować czy rzeczywiście koszty /m.kw. zmniejszą się. Jakoś w to nie wierzę.

Nie mam jeszcze pomysłu jak to sprawdzić, bo nie podejrzewam, że zarządca
        będzie chciał ujawniac swoje koszty, a co za tym idzie, również i marżę.
        • maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 11:52
          nie trzeba byc wielkim finansista aby dojsc do w/w wnioskow.
          mnie rowniez zastanowilo w jaki sposob zmniejszenie kosztow (mniej papeterii,
          cartridge'y do drukarek, znaczkow etc.)przelozy sie na zmniejszenie kosztu/m2 a
          co przez to idzie na nizszy czynsz ?
          moze nalezaloby spytac sie Pan czy szacowaly to w jakis sposob ?
          • don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 11:58
            Nie chciałem podkreślać, że jestem jakimś wielkim fiansistą. Po prostu zajmuje
            podobnymi sprawami na codzień i sobie kalkuluję.

Co do Pań z administracji, chętnie skierowałbym do nich pytanie, jaki wpływ
            kosztu /m2 będzie miało wprowadzenie takich zmian. Niech sie tłumaczą. żeby
            tylko nie okazało sie, poniosły nieuzasadnione koszty na wysłanie do
            mieszkańców setki listów :)
            • plakata Re: Zarządca 24.08.06, 14:26
              Ja proponuje się tym wszystkim zaczac naprawde interesowac bo to dla naszego
              wspolnego dobra, nie zapominajmy , ze to One sa dla nas a nie My dla nich a
              czasem tak to wyglada.Zaznacze , ze uzyskanie jakichkolwiek informacji od
              szanownych Pań konczy sie nijako,cos tam pomrucza,strzela paragrafami a ty
              czlowieku kmin albo jeszcze powiedza, ze przed zakupem mieszkania dostalo sie
              jakies papiery na ktorych jest wypisane jak to wszystko dziala i za co masz
              tutaj bulic.
              Mnie osobiscie nie podoba się pobieranie zaliczek na czesci wspolne, ktore to sa
              wyliczone na podstawie metrazu jaki ktos dany ma i to jest troche
              niesprawiedliwe bo przez to , ze mam wiekszy metraz mieszkania czegos wiecej
              uzyje, zepsuje czy jak to ma sie rozumiec? Nie jestem obeznany w tej kwestii,
              probuje sie wlasnie oczytac w tych bzdetach ale mieszkanie pod wspolnym dachem,
              korzystanie z chodnika itp powinno byc na rowni...
              • don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 14:36
                Gdybym chciał bawic się w apteke, uznałbym, że nie do końca masz rację. Co
                prawda nie jest zupełnie sprawiedliwe rozliczanie części wspólnych wg
                powierzchni mieszkań, ale po równo tez by było niezbyt ok. wg. mnie powinno sie
                rozliczać,wg ilości zamieszkałych (po głowach).

Poza tym, jak udało mi się wywalczyć info od szanownej Pani Administratorki,
                wygląda na to, że wszyscy mieszkańcy płaca za ciągi komunikacyjne w garażach,
                nie ważne czy mają miejsce w garażu, czy też nie. Miła Pani zgodziła sie z tym,
                że jest to troche niesprawiedliwe uzgodnienie, ale podobno przedstawiciele
                wspólnoty, którzy podpisywali uchwałę zgodzili sie na to. Pewnie sami mają
                miejsca w garażu :)
                • capture4 Re: Zarządca 24.08.06, 14:40
                  rozliczenie czesci wspolnych wg metrazu to pomysl ludzi mieszkajacych tutaj, tak
                  sobie wymyslili myslac , ze to bedzie dobrze ale nie jest
                • wez.pigulke Re: Zarządca 24.08.06, 22:15
                  w Rzymie była próba przepchnięcia takiej uchwały na zebraniu, ale wniosek
                  został usunięty z uchwały przez zebranych, czyli płacą tylko właściciele miejsc
                  garażowych. Ergo - na zebrania warto chodzić :-)

don.vito.corleone napisał:

>
                  > Poza tym, jak udało mi się wywalczyć info od szanownej Pani Administratorki,
                  > wygląda na to, że wszyscy mieszkańcy płaca za ciągi komunikacyjne w garażach,
                  > nie ważne czy mają miejsce w garażu, czy też nie. Miła Pani zgodziła sie z
                  tym,
                  >
                  > że jest to troche niesprawiedliwe uzgodnienie, ale podobno przedstawiciele
                  > wspólnoty, którzy podpisywali uchwałę zgodzili sie na to. Pewnie sami mają
                  > miejsca w garażu :)
            • czy.ja.wiem Re: Zarządca 24.08.06, 21:17
              Nie macie wrazenia ze nakrecamy sie na forum i nic z tego konkretnego nie
              wynika.Znajoma z Paryza powiedziala ze na spotkanie wspolnoty w sprawie
              odwolania lub pozostawienia obecnego zarzadcy prawie nikt nie przyszedl!
        • capture4 Re: Zarządca 24.08.06, 14:36
          Tych bab tam jest cztery,wymieniaja sie.
          Ile bierze kasy dla siebie to chyba łaski nie robi ze powie, wkoncu to my płacimy.
          Tez mnie ciekawi, w jaki sposob sie zmniejsza koszty skoro i tak jakas kase
          bedzie trzeba wykladac jesli sie bedzie chcialo korzystac z systemu on-line.

• the.y Re: Zarządca 24.08.06, 16:00
            Też mnie zastanowił fakt ograniczenia kosztów przez wprowadzenie usługi on-
            line, tym bardziej jak ktoś wcześniej zauważył - mieszkań przybywa, a jedyny
            ogranicznik kosztów to kwestia korespondencji - śmieszna sprawa!!
            Opłata za utrzymanie części wspólnych rzeczywiście zmniejsza koszty osób
            posiadających np miejsca garażowe, ale z kolei podnosi koszty osób które tych
            miejsc nie mają,a skoro miejsce garażowe jest swego rodzaju luksusem - to musi
            kosztować. właściciela a nie ogół mieszkańców, bo jak coś jest wspólne - jak w
            minio0nej epoce, to jest niczyje, o czym świadczą dyskusje w innych wątkach np
            o nie gaszeniu indywidualnego oświetlenia miejsc parkingowych.
            Tak czy inaczej niezły temat do dyskusji.

Pozdrawiam
            The.Y
            • maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:29
              bezproduktywnej.
              jak wiekszosc dyskusji na obu forach OE...
              • don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 16:38
                Czy bezproduktywnej, okaże się podczas zabrań wspólnoty mieszkaniowej.
                Zobaczymy jaka będzie frekwencja, czy ludzie sobie narzekają, bo lubią, czy
                rzeczywiście im zależy.
                • maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:43
                  poczytaj jaka byla frkwencja na zebraniach Londynu i innych dumnie brzmiacych
                  blokow.
                  W Barcelonie nie przewiduje wiekszej. Wiekszosc to Internetowi krzykacze co to
                  sie boja wlasnego cienia.
                  A ja na przyklad bede bral udzial. Moze byc wesolo ;)
                  • don.vito.corleone Re: Zarządca 24.08.06, 16:52
                    Muchy mówią: W kupie raźniej.
                    Może by tak zawiązać jakąś koalicyję, zanim zasiądzie się do stołu rokowań.
                    Ludu Pracujący Barcelony, pomożecie?
                    :)
                    • maximus_t2 Re: Zarządca 24.08.06, 16:55
                      czasami kupy lepiej nie dotykac.
                      rozgrzebana zaczyna smierdziec...
                • czy.ja.wiem Re: Zarządca 24.08.06, 21:20
                  Odpowiedzialem Ci powyzej w Paryzu nikt nie przyszedl-gardlowanie na forum i
                  nic wiecej!
                  • capture4 Re: Zarządca 25.08.06, 09:12
                    Bo w Paryzu mieszkaja ludzie baaaaardzo bogaci i stac jest ich na to by placic
                    po drodze rozne oplaty mniej absurdalne lub bardziej.Szlag mnie trafia jak widze
                    taka znieczulice na wspolne dobro,to jak walka z wiatrakami.Gadac to kazdy
                    potrafi ale jak ma przyjsc do dzialania to polowa tych gaduł chowa glowe w piasek.
                    I trafia mnie fakt iź jestem niezadowolony z obslugi obecnego zarzadcy a nic nie
                    moge zrobic bo sam jak?:/.Nie mozna biernie siedziec i sie wytrzachac na forum
                    jak nam cos nie pasi,to nasze mieszkania i to my sobie bedziemy decydowac o
                    naszych sprawach a nie ktos kto bedzie wykorzystywal fakt , ze ktos sie nie
                    pojawil na zebraniu.Pozatym zebrania moznabyłoby zorganizowac tak by kazdy
                    zainteresowany mogl przyjsc a nie w takich godzinach, ze ty sam nie wiesz co ze
                    soba zrobic z braku czasu.

• muffinkakr Re: Zarządca 25.08.06, 10:31
                      Witam,
                      Widać, że niektóre osoby nie posiadają zbyt szczegółowych informacji:
                      -tym, którzy jeszcze nie mieli zebrania poinformuje, ze te które było u nas
                      odbyło sie w sobote popołudniu i termin byl bardzo dobry!
                      -mi pomysł sprawdzania płatności przez internet bardzo sie podoba, w końcu
                      musimy iść z duchem czasu, ciekawe jak zagłosujecie?
                      -zachęcam wszystkich do przeczytania ustawy o własności lokali (krótka i
                      zwięzła- o dziwo!), to wytłumaczy niektórym pewne sprawy
                      Pozdrawiam
                      • fkgrl Re: Zarządca 25.08.06, 14:36
                        > - mi pomysł sprawdzania płatności przez internet bardzo sie
                        > podoba, w końcu musimy iść z duchem czasu, ciekawe jak
                        > zagłosujecie?

Wiesz, na pewno wielu/każdy z lokatorów korzysta z dobrodziejstw jakie daje
                        "duch czasu". Jednak najczęściej wtedy gdy są one uzasadnione.

Narzucanie dodatkowych opłat za udostępnienie usługi on-line to na pewno nie
                        jest "duch czasu". Dzisiaj takie usługi powinny mieć charakter promocyjny,
                        wspierający oczywiście administracje i odciążający ją, ale to nie są nakłady
                        mieszkańców. To zarządca chce sobie usprawnić pracę. Niech więc poniesie tego
                        koszty. To jak zwykła inwestycja. Nie wiem dlaczego jest to niektórym
                        niezrozumiałe. To powinny być nakłady administratora, w końcu to jego brocha jak
                        pracuje, a jeżeli jeszcze będzie w stanie dać coś z tego dodatkowo mieszkańcom,
                        to już w ogóle "duch czasu" - bo tak to powinno wyglądać na wolnym rynku.

Jak ktoś celnie to ujął: "przecież to nie my dla nich tylko oni dla nas".

Pozdrawiam.
                    • fkgrl Re: Zarządca 25.08.06, 14:29
                      Dużo racji w tym co piszesz, ale skoro uargumentowałeś wspomnianą bierność
                      majętnością, to chyba nie uda się tego przeforsować. Jeżeli komuś nie wadzi, że
                      płąci więcej, to na pewno nie będzie mu się chciało od tak przyjść na zebranie
                      wspólnoty. W ogóle nie będzie mu się chciało angażować w "jakieś tam sprawy".
                      Ale rozwiązaniem może być np. zostawienie im informacji (na wycieraczce, albo w
                      skrzynce), że taki problem istnieje. Może wtedy ta jak ją nazwałeś "znieczulica"
                      okaże się po prostu nieświadomością i ktoś zechce pomóc wspólnym głosem. Ale nie
                      wiem jak to jest, bo jeszcze nie mieszkam, dopiero czekam na oddanie budynku... :)
                      • lolek9936 Re: Zarządca 25.08.06, 17:36
                        opłaty za usługi online jest conajmnie smieszna - inne wspólnoty mają coś
                        takiego w ramach zarządzania- zgadzam się z poprzednikiem-niech sie admin
                        martwi jak sobie ułatwić pracę .Tylko jest problem obecności na zebraniach moze
                        dlatego tak mało ludzi chodzi bo tutaj wynajmuje a nie mieszka więc im wszystko
                        jedno--
                        • capture4 Re: Zarządca 25.08.06, 19:52
                          To moze niech się porobią odrebne wspolnoty:wspolnota Paryza,wspolnota Rzymu
                          itd.Kazdy niech sobie sam pilnuje swoich spraw.Jest wieksze prawdopodobienstwo ,
                          ze lepiej sie dojdzie to jakis porozumien kiedy jest mieszkancow mniej.Odrebna
                          wspolnota bedzie wiedziec jak funkcjonuje to wszystko i co nalezy usprawniac a
                          czego nie.
                          • chieftain Re: Zarządca 25.08.06, 21:47
                            Jeśli mieszkasz na o.e. to gratuluję refleksu...bo tak to działa - jest odrębna
                            wspólnota rzym, barcelona, paryż,londyn...no jeśli mamy tak rozgarnietych
                            współmieszkańców to nie dziwota,że tak działamy...
                            Nic dodać nic ująć :-(((
                            • capture4 Re: Zarządca 26.08.06, 09:10
                              Fakt refleks z opoźnionym zapolonem:)
                              Nie byłem usiadomiony, ze podzial jest i nie ma to nic wspolnego z moim
                              rozgarnieciem wiec sobie wypraszam...ot czysty brak informacji
            • vmx Re: Zarządca 25.08.06, 21:56
              the.y napisał:

> Opłata za utrzymanie części wspólnych rzeczywiście zmniejsza koszty osób
              > posiadających np miejsca garażowe,

moze zacznijmy od tego, jaka to niby czescia wspolna jest garaz?
              czyzbym sobie mogl wspolnie tam zaparkowac? otoz nie!
              przeciez to jest wlasnosc prywatna danej osoby, a nie zadna czesc wspolna,
              wiec co to komuna? mamy placic za czyjes zuzycie swiatla w garazu?
              czy mi ktos placi za to ile wyswiece w mieszkaniu?
              • chieftain Re: Zarządca 26.08.06, 07:55
                Garaż nie jest częścią wspólną.W tych "opłatach wspólnych"za garaż chodziło o
                to że osoby wyrzucające śmieci mają czelność pałętać się w drodze do śmietnika
                (a niby jak mają chodzić?!)po garażu zużywając prąd i uruchamiając czujki.
                Coś jak myto za praepłynięcie przez rzekę ;) Ale w rzymie to np.nie przeszło i
                do opłat wspólnych opłata za garaż nie weszła!!Koszty ponoszą li tylko
                wlaściciele miejsc garażowych...
                • vmx Re: Zarządca 30.08.06, 22:04
                  chieftain napisał:

> Garaż nie jest częścią wspólną.W tych "opłatach wspólnych"za garaż chodziło o
                  > to że osoby wyrzucające śmieci mają czelność pałętać się w drodze do
                  śmietnika
                  > (a niby jak mają chodzić?!)po garażu zużywając prąd i uruchamiając czujki.
                  > Coś jak myto za praepłynięcie przez rzekę ;)

racja, mea culpa.
                • argonat Re: Zarządca 21.09.06, 16:46
                  Za prąd zużyty w garażach płacą wszyscy, niezależnie od tego czy mają garaż, czy
                  nie, bo nie ma innego licznika energii elektrycznej jak tylko wspólny nazywany
                  "administracyjnym", w tej uchwale chodzi o coś więcej, o włączenie garaży do tzw
                  "części wspólnych" a tym samym rozłożenie wszystkich kosztów związanych z
                  posiadaniem miejsc parkingowych na ogół właścicieli. Największym udziałowcem w
                  garażach jest NOVO MARR, więc to oni najwięcej zyskaliby na tej uchwale, czy to
                  przypadkiem? W Londynie i Paryżu takie uchwały przeszły.
                  • muffinkakr Re: Zarządca 21.09.06, 17:02
                    Witam,
                    Raczej chodziło o włączenie powierzchni komunikacji w garażu, z której
                    korzystają wszyscy a nie powierzchni całego garażu. W Paryżu to takiej uchwały
                    nie było.
                    Pozdrawiam
            • vmx Re: Zarządca 30.08.06, 22:04
              the.y napisał:

> Też mnie zastanowił fakt ograniczenia kosztów przez wprowadzenie usługi on-
              > line, tym bardziej jak ktoś wcześniej zauważył - mieszkań przybywa, a jedyny
              > ogranicznik kosztów to kwestia korespondencji - śmieszna sprawa!!

mnie to rozbawił ten list z druczkiem do głosowania, na "tak/nie" za usługa
              on-line. jeśli głosujesz na "nie", to podpisz oświadczenie, że nie nie
              korzystasz z internetu, a co, jak mam net, to już nie mogę być przeciw?
              normalnie nic tylko zadzwonić trzeba będzie tu i tam, bo się zdaje paniom
              we głowach poprzewracało już od tego nadmiaru pracy.
    • 20osob Re: Zarządca 30.08.06, 21:47
      Miałam tę przyjemność spotkać się z tymi Paniami:/ poprostu brak słow na
      określenie ich podejścia do petenta, który jakby nie było przyczynia się do tego
      ze te ADMINISTRATORKI maja prace i pewnie niemałą pensje.No otwiera się coś w
      kieszeni poprostu....
      • e-nick Re: Zarządca 31.08.06, 10:32
        Czy dostaliście login i hasło ? Ja mam pięknie napisane , że w załączeniu
        otrzymuję uchwałę , kartę do głosowania , login i hasło . Jednak ani hasła ani
        loginu nie dostałam .
        • 20osob Re: Zarządca 31.08.06, 10:59
          Ten login i hasło jest na takiej małej kartce podpiete do wiekszej kartki na
          ktorej jest napisane: Do Wspólnoty Mieszkaniowej ,,Osiedle Europejskie,,-jakis
          tam kwartał.
          Głosujecie za czy przeciw?
          Szkoda , ze nie załaczyli od razu jakiegoś kosztorysu tego,,usprawnienia sobie
          pracy,,.Ciekawe kiedy bedzie takowa informacja? pewnie wtedy jak przejdzie
          pozytywnie i juz nie bedzie odwortu od zmiany decyzji , wtedy pokaza jaka to
          bedzie oszczednosc...i znow bedzie powod by sobie pogderac na forum.
          Uwazam , ze administracja za swoje chamskie traktowanie ludzi nie powinna naszym
          kosztem robic sobie wygody
          • obi12 Re: Zarządca 31.08.06, 11:42
            masz racje, dopoki administracja nie przedstawi kosztorysu oszczędności ja
            jestem przeciw.
            Z jednej strony pisze sie ze da to spore oszczędności a z drugiej ze trzeba
            placić dodatkowe pieniądze za dostęp. Więc jesli daje to jakiekolwiek
            oszczędności niech je wyszczególnią a nie robią ludziom wode z mózgu. Bo
            inaczej skończy się na tym, że będziemy płacić dodaktową kasę, a oszczędności
            odczują panie administratorki (ale we własnej kieszeni).
          • e-nick Re: Zarządca 31.08.06, 12:30
            No to bardzo mi przykro , ale u mnie nic nie było dopięte . Wyobracałam te trzy
            duże kartki na prawo i lewo , w kopercie też nie było . Ciekawe co teraz ? He ,
            nie pozostaje mi nic innego jak zagłosować przeciw - Administracja sama mnie do
            tego zmusiła :) . Ale tak na poważnie - z jednej strony jest to wygoda dla
            nas , poniewaz mamy wgląd do naszych płatności . Mnie bardzo nie podobało się
            ostatnie wyrównanie , chyba na koniec kwietnia . Nie dostałam w nim zestawienia
            moich wpłat , a zawsze takowe było załączane . Już pomijam duży zwrot na koniec
            grudnia i prawie taka samą doplatę przy następnym rozliczeniu . Z drugiej
            strony , jeżeli to tak obnizy koszty korespondecji - papier , koperty , toner
            do drukarki itd.- to z jakiej okazji mamy placić te ok. 0,70 zł miesięcznie .
            kwota jest śmieszna - fakt - ale chodzi o zasadę : jeżeli ma być taniej , to
            dlaczego drożej . No chyba , że Administracja wyznaje zasadę : tanie państwo -
            tania wspólnota :)) .
            pzdr
    • barcellona jak zagłosujecie? 31.08.06, 12:24
      Kurcze, my chyba zagłosujemy przeciw. Pomysł fajny, ale dlaczego my mamy pokrywać koszty. Niech administratorki zainwestują z własnej kieszeni skoro i tak im to obniży koszty, no i usprawni prace. A jak wy głosujecie?

• 20osob Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 13:04
        Administratorki przekonuja w tym swoim pisemku , ze zmniejszy to koszty
        wspolnoty:korespondencja itp. Wiadomo , ze kasa na to jest brana z zaliczek na
        czesci wspolne , tak samo jak kasa dla Pań do ich kieszeni, wiec teraz w jaki
        sposob to niby zmniejszy koszty wspolnoty? skoro zaliczki sa liczone od metrazu?
        • the.y Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 13:25
          rozwiązanie samo w sobie jest dobre, tylko jak sądzę podejście do tematu naszej
          szanownej administracji jest popieprzone. głosując na "nie" sami sobie
          skomplikujemy życie, z kolei głosując na "tak" dajemy pretekst do podwyżki
          kosztów za administrowanie wspólnotami. może któraś z sznownych pan by się
          konkretnie wypowiedziała.

pozdrawiam
          the.y
          • 20osob Re: jak zagłosujecie? 31.08.06, 14:43
            One konkretnie to Ci sie nie wypowiedza , raczej nastawiaja sie bojowo do
            kazdego kto przyjdzie i chce sie czegos dowiedzedziec,wogole to łaskę ogromna
            robia , ze wogole cos Ci powiedza.Konkretem bylby fakt , ze dali by kosztorys
            takiej e-kartoteki i ew.wyszczegolnienie w jaki sposob zmniejsza sie te koszty
            wspolnoty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka