Dodaj do ulubionych

Przesadzili czy nie ?

IP: *.77.classcom.pl 16.09.06, 15:50
www.b12.pl/nieruchomosci,6002,2,0,oferta.html
co wy na to? 10 tys/ m , Rydla, stary blok z lat 70,
pisza ze to nie wielka plyta, co jest o tyle dziwne, ze w okolicach Rydla jedyne bloki z lat 70 to
wlasnie wielka plyta, te z cegiel sa z lat 50.
dojazd- autobusy, jakie autobusy? kolo Rydla sa tylko tramwaje
wniosek- to chyba nie Rydla, a szeroko rozumiane "okolice', gdzies moze w strone miasteczka
studenckiego, a cena jak za mieszkanie pobliskim apartamentowcu Villa Verona, gdzie notabene
przez ostatnie pol roku bezskutecznie probowano sprzedac mieszkanie 45m za 450 tys.

czy to moze to wlasnie 10 tys /m , ktore ma powstrzymac mitycznych burakow?
czy biuro baluckiego bada w ten sposob poziom desperacji (obledu?) potencjalnych klientow ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Asmodeusz Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.chello.pl 16.09.06, 19:59
      Za te pieniądze można mieć nowy, wykończony domek pod Krakowem + samochód (gdyby ktoś przypadkiem nie miał) - i to jest dla mnie granica wzrostu cen. Oczywiście jak ceny takich nieruchomości także pójdą w górę, granica się przesunie:)
      • zbigniew74 Asmodeusz, żartujesz? 16.09.06, 20:26
        Gość portalu: Asmodeusz napisał(a):

> Za te pieniądze można mieć nowy, wykończony domek pod Krakowem + samochód
        (gdyb
        > y ktoś przypadkiem nie miał) - i to jest dla mnie granica wzrostu cen.
        Oczywiśc
        > ie jak ceny takich nieruchomości także pójdą w górę, granica się przesunie:)

Za 190 000 możesz mieć chyba działkę i dobry samochód a dom musisz zbudować z
        dodatkowych 300 tys.:)

Co nie zmienia faktu, że 19m2 za 190000 to nierealna cena. A poza tym jak się
        można zmieścić na 19m2?:)
        • Gość: MM Re: Asmodeusz, żartujesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 20:34
          Domek faktycznie można mieć w tej cenie. Zobacznie www.ekopark-niepolomice.pl
          • zbigniew74 MM a matematyka? 16.09.06, 22:18
            Gość portalu: MM napisał(a):

> Domek faktycznie można mieć w tej cenie. Zobacznie www.ekopark-niepolomice.pl

Na tej stronie jak byk jest napisane, że metr kwadratowy kosztuje 2650zł
            netto !!! A najmniejszy domek ma 120m2 to już wychodzi ponad 300000 a jeszcze
            trzeba za działkę zapłacić 8000zł za ar i to wszysko netto + VAT jeszcze.

Jak urządzisz to z 500000 przeleci nie wiem jak to się ma do 190000:)
            • Gość: Asmodeusz Re: MM a matematyka? IP: *.chello.pl 17.09.06, 08:55
              To się miało do tych 450 tys. i w tej cenie można mieć wykończony i umeblowany (choć niewielki) domek pod Krakowem - niekoniecznie od dużego dewelopera. I zostanie Ci jeszcze na samochód. I to właśnie jest dla mnie aktualnie istniejąca granica wzrostu cen - oczywiście ceny nieruchomości wokół Krakowa także idą w górę, tyle że dużo wolniej.
              • zbigniew74 Re: MM a matematyka? 17.09.06, 10:14
                Gość portalu: Asmodeusz napisał(a):

> To się miało do tych 450 tys. i w tej cenie można mieć wykończony i
                umeblowany
                > (choć niewielki) domek pod Krakowem - niekoniecznie od dużego dewelopera. I
                zos
                > tanie Ci jeszcze na samochód. I to właśnie jest dla mnie aktualnie istniejąca
                g
                > ranica wzrostu cen - oczywiście ceny nieruchomości wokół Krakowa także idą w

> rę, tyle że dużo wolniej.

No to zgoda tylko należy się spieszyć bo ceny działek budowlanych rosną po
                kilkadziesiąt procent rocznie.
                • Gość: breslauer Re: MM a matematyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:58
                  to nie działa, mianowicie porównanie ceny mieszkania do domku poza Krakowem.
                  Jak dotąd bardzo niewielu wybiera taką zamianę i raczej potwierdza to regułę,
                  że mieszkania w centrum są często droższe od domów w suburbiach, tak jest
                  niemal wszędzie na świecie i nie jest to żaden idiotyzm.
                  Idę więc o zakład, że szybciej sprzeda się 200 mieszkań za 8-10 tys za metr
                  przy Armii Krajowej niż 20 domków w Niepołomicach.
                  • Gość: buka ad rem IP: *.77.classcom.pl 17.09.06, 12:20

no tak, ale tu nie chodzi o apartamentowiec tylko o nedzna klitke w starym bloku.

• Gość: Czarodziej Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 12:54
                      A moze ta klitka ma dusze... ;-) albo złote klamki ;)
                      • Gość: Tomek Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:51
                        ale gdyby stworzono w Krakowie prawdziiwa , tylko willowa! bez blokowisk
                        dzielnice
                        to w blokowkiskach - nowych czy starych nikt by nie kupil
                        i o to chodzi
                        • Gość: Tomek Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:53
                          acha i jeszcze
                          gdyby z niepolomic stworzona z prawdziwego zdarzenia autostrade ( ze zjazdami),
                          infrastrukture ,to kto by wolal blokowiska
                          chyba jakis nienormalny tylko
                          • Gość: buka Re: ad rem IP: *.77.classcom.pl 17.09.06, 14:35
                            wlasnie, ciekawi mnie, czy ceny w blokowiskach wroca kiedys do rozsadnej "normy",
                            i wlasciwie dlaczego w tej chwili w krakowie jest tak malo ofert sprzedazy mieszkan ?
                            wszyscy czekaja na wzrost cen ??? JESZCZE WIEKSZY ???
                            przeciez hossa nie bedzie trwac wiecznie.

• Gość: Asmodeusz Re: ad rem IP: *.chello.pl 17.09.06, 14:47
                            >Idę więc o zakład, że szybciej sprzeda się 200 mieszkań za 8-10 tys za metr
                            >przy Armii Krajowej niż 20 domków w Niepołomicach.

Jeżeli ktoś kupuje mieszkanie/domek i traktuje to jak inwestycje - zgoda (częściowa). Jeżeli ktoś jednak chce coś kupić po to, aby tam zamieszkać - to takie porównania są bez sensu - my wyprowadzamy się z Krakowa dlatego, że nie stać nas tutaj na mieszkanie (więc kupiliśmy domek:)
                            A dojazd do Krakowa z Niepołomic ma się w najbliższym czasie znacznie poprawić. Oczywiście to nie jest tak, że domek jest lepszy dla każdego od mieszkania w bloku bliżej centrum miasta - każdy musi rozważyć plusy i minusy i zdecydować. Teraz jest jeszcze chyba dobry moment - ceny mieszkań i domków są bardzo podobne, a to chyba nie jest normalne...
                            • Gość: Tomek Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 17:38
                              domek jest zawsze lepszy od mieszkania
                              a te ceny sa dla prostytutek, mafi i politykow
                              poniewaz wzieli sie ostro za tylki owym mafiom i politykom , beda sprzedawac na
                              leb i szyje
                              zostana tylko prostytutki z tylkami
                              • Gość: Marek Re: ad rem IP: *.range86-137.btcentralplus.com 17.09.06, 17:55
                                Tomku drogi, wez sie do roboty a nie wymyslaj teorii spisku. Skoro wszystkie
                                mieszkania w Krakowie sa wykupowane przez mafie to ja na twoim miejscu
                                strzelilbym sobie w leb. A co do mieszkania na wsi to jest to super, ale na
                                emeryturce. Jesli ktos pracuje na miescie (wciaz wiecej pracy w miescie niz na
                                wsi) to dojazd do centrum z podkrakowsich wsi jest horrorem. I wiem co mowie,
                                bo przez jakis czas sie przedzieralem przez te korki, dziury itd itp. I tak
                                jest wszedzie, w calej Europie i zadna autostrada tego nie rozwiaze.
                                • Gość: Tomek Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 18:07
                                  nie bede sobie strzelal w leb z powodu blokowiska, o nie
                                  i nie masz racji, gdyby byly autostrady z prawdziwego zdarzenia to te
                                  odleglosci bylyby do pokonana za kilka minut
                                  Polska jest malym krajem, wszedzie jset blisko i dla autostrad te odleglsci to
                                  by byl pikus
                                  bronisz mieszkan po 10 000za m2
                                  czy sie nie przeslyszalem?
                                  ja sobie nie wyobrazm miszkac w mniejszym niz 150m2, to powiedz mi , ile trzeba
                                  zarabiac ?
                                  ja mam wyjatkowo dobra sytacje materialna, ja moge wydac milion gotowka na
                                  mieszkanie
                                  ale ja nie zwariowalem
                                  • Gość: buka Re: ad rem IP: *.77.classcom.pl 17.09.06, 19:16
                                    mieszkan po 10 000 /m bronia najczesciej ci co winduja te ceny (bez urazy Marku)
                                    oni tez nakrecaja histerie ze bedzie jeszcze drozej
                                    chyba jednak przesilenie jest blisko, a przynajmniej mam taka nadzieje.
                                    • Gość: Krolka Re: ad rem IP: *.chello.pl 17.09.06, 21:19
                                      Doceniając opiniotwórczą rolę internetu, twierdzę jednak iż
                                      forum 'Architektura' raczej nie jest miejscem gdzie spekulanci windują ceny
                                      nieruchomości w Krakowie:) To tak jak gdyby kursy giełdowe ustalało się na
                                      pl.biznes.wgpw:) Ludzie mają teraz więcej pieniędzy/większą zdolność kredytową
                                      niż kiedyś a mieszkań jak nie było tak nie ma...
                                    • Gość: Marek Re: ad rem IP: *.range86-137.btcentralplus.com 17.09.06, 21:31
                                      Wierz mi, naprawde chcialbym, zeby ceny w Krakowie byly nizsze. Na spekulacje
                                      nie mialbym nerwow. Mimo dzisiejszych cen to raczej ryzykowny biznes. Ale coz,
                                      glowa muru nie rozwale i jak chce mieszkac w centrum to albo place albo sie
                                      pakuje manatki i przeprowadzam sie do Wieliczki.
                                    • Gość: dsd Re: ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 23:53
                                      Czekanie na korekta to jest jak samozaciskajaca sie petelka na szyji... ;-)
                                      Powiedz na co ty liczysz, ze co? nagle Kartofle wyczaruja kilkadziesiat tysiecy
                                      mieszkan w Krakowie? Niestety prawo popytu podazy dziala i jesli deweloperzy
                                      nie bede oddawac wiekszej ilosci mieszkan nie licz na korekte! Dzisiaj blok w
                                      dobrej cenie grubo ponad 4 tys./m2 rozchodzi sie w kilkanascie dni!!! Zobaczysz
                                      co bedzie sie dzialo jak jeszcze Ruscy zaczna szturmowac Krakow, a uwiez ich
                                      rzadna cena nie wystraszy, ale oczywiscie mowa tu o b. dobrych lokalizacjach
                                      • Gość: buka Re: ad rem IP: *.77.classcom.pl 18.09.06, 13:04
                                        Ja na nic nie licze,tak sie sklada, ze mam mieszkanie, ktore wg najnowszych cen jest warte ponad pol
                                        miliona, tylko, ze tak naprawde NIE JEST tyle warte. Rok temu kosztowaloby polowe z tego, a to i tak
                                        bylo za duzo.
                                        wcale nie cieszy mnie wzrost cen, kazdy kto chcialby przeprowadzic sie do wiekszego mieszkania,
                                        zaplaci teraz duzo wiecej za te pare metrow roznicy. efekt-wiele osob jest "uziemionych", nie sprzeda
                                        dotychczasowego mieszkania, bo nie stac ich na wieksze -za kredyt 100 000 mozna kupic teraz
                                        zaledwie 10-15 metrow wiecej, tyle co nic.
                                        i ciekawe czemu tak nagle zmniejszyla sie liczba ofert sprzedawanych mieszkan w krakowie, sledze
                                        temat od dawna i ofert jest kilkakrotnie mniej, to przeciez celowy zabieg dla wywindowania cen.
                                        • Gość: klm Re: ad rem IP: 213.134.191.* 18.09.06, 15:56
                                          bez komentarza a analtycy nigdy nie mają racji ważnejsze własne obserwacje rynku
                                          • Gość: buka klm IP: *.77.classcom.pl 18.09.06, 17:24
                                            znaczy ze co ?

: ))

Gość portalu: klm napisał(a):

> bez komentarza a analtycy nigdy nie mają racji ważnejsze własne obserwacje rynk
                                            > u
                                            • Gość: breslauer do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 17:44
                                              Tomek napisał: "ja mam wyjatkowo dobra sytacje materialna, ja moge wydac milion
                                              gotowka na mieszkanie ale ja nie zwariowalem".

no cóż, chyba jednak zwariowałeś, bo trzymać dużą bańkę w skarpecie czy w banku
                                              (co na jedno wychodzi)to po prostu głupota. Jakbyś tą bańkę zamienił w lutym na
                                              metry kwadratowe nawet w NH, to dzisiaj miałbyś ekstra 250 tyś minimum. No
                                              chyba, że jak piszesz Twoja sytuacja jest na tyle dobra, że Ci to wisi i
                                              powiewa, ale wtedy nie wkurzałbyś się na ceny mieszkań i w ogóle miał to
                                              wszystko głęboko w ..... Sądzę jednak, że jesteś kolejną sfrustrowaną ofiarą,
                                              której ceny uciekają i pozostaje Ci tylko złorzeczenie na wszystko wokół.
                                            • Gość: klm Re: klm IP: 213.134.191.* 18.09.06, 17:54
                                              tzn ze ceny miały zwolnić wg analtyków a wiadomo że zawsze poczatek roku
                                              akademickiego (nowi studenci z kasą) napędza konikturę czy ktoś się nie
                                              zgadza ? najlepiej kupowac..... reszta do własnej oceny
                                              • Gość: mag Re: klm IP: 194.205.246.* 18.09.06, 18:17
                                                studenci z kasa zawyzaja ceny kupna nowego badz uzywanego mieszkania? to sie
                                                popisales inteligencja!!! hahahha
                                                • Gość: maniek spawacz Re: klm IP: 212.160.65.* 19.09.06, 06:51
                                                  zgadzam się z klm taka jest nietety prawda mój szef z poza Krakowa ma małą
                                                  firme i na dzień dobry kupił swoim bliźniakom po mieszkaniu dla niego wydać 10
                                                  tyś za m to jak dla mnie kupić wersalke a wiadomo że chłopaki na studiach muszą
                                                  mieć gdzie mieszkać obydwaj w tym roku zaczynają a takich osób w polsce jest
                                                  masa.
    • Gość: mag Re: Przesadzili czy nie ? IP: 194.205.246.* 18.09.06, 18:13
      weszlismy do unii i pomalu zblizamy sie do cen europejskich nie kazdy chce,
      moze mieszkac poza krakowem sa osoby kt chca mieszkac we wzglednym centrum i
      licze ze mieszkania pojda jeszcze do gory o dobrych kilkadziesiat%
      • Gość: buka Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.77.classcom.pl 18.09.06, 18:42

sorry, ale nie bardzo wiem jaki interes we wzroscie cen ma przecietny mieszkaniec krakowa,

caly boom cenowy jest raczej sztucznie napedzony przez tych, ktorzy nakupowali mieszkan z mysla o
        szybkiej kasie. rozumiem ze ty tez, czy nie ?

Gość portalu: mag napisał(a):
        > licze ze mieszkania pojda jeszcze do gory o dobrych kilkadziesiat%
        • Gość: mag Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.bulldogdsl.com 18.09.06, 23:18
          ja interes mam bo i mam kilka mieszkan
    • Gość: przesadzili? Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:00
      Cena: 235 000 zł
      Typ zabudowy: blok
      Rok budowy: lata 70
      Materiał: pustak
      Piętro/Liczba pięter: 2/4
      Forma własności: własność hipoteczna
      Kuchnia: aneks kuchenny
      Balkon: drzwi balkonowe
      Wysokość czynszu: 150.00 zł
      Informacje dodatkowe: Garsoniera z aneksem kuchennym w bloku z pustaka. PO
      REMONCIE. Instalacje po wymianie. Nowe okna pcv. Drzwi Balkonowe. Na podłodze
      panele. W łazience flizy i terakota. Nowe drzwi. Czynsz 150 zł. J
      e-mail: anbeth@tlen.pl
      www: anbeth.gratka.pl
      • lili Re: Przesadzili czy nie ? 19.09.06, 21:22
        alez to marne 8,7 tys za metr :)
        bo czego nie napisales- to jest az 27 m!
        • Gość: Tomek Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:41
          bo 235tys.zl to na stare
          stary blok , stare pieniadze
        • Gość: przesadzili? Re: Przesadzili czy nie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:46
          ale drzwi nowe:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka