Gość: zainteresowany Re: a co w Krakowie ? IP: 212.160.65.* 23.10.06, 06:53 "Jednak eksperci cytowani przez „Rzeczpospolitą” przestrzegają przed inwestowaniem w ciemno, gdyż wskaźniki ekonomiczne prognozują prawdopodobieństwo rychłej i znacznej przeceny na rynku mieszkań w Warszawie. Jak zwykle stracą ci, którzy naśladują innych i kierują się owczym pędem, a nie analizą inwestycji. Jak wyjaśnia „Rzeczpospolita”, podstawowym miernikiem wartości mieszkania jest stosunek dochodu z czynszu, za jaki można to mieszkanie wynająć, do ceny mieszkania. W normalnej gospodarce cena powinna mieścić się w granicach 10-12- letniego dochodu z jego najmu. Obecnie w Warszawie czas zwrotu z inwestycji jest niemal 30-letni! Dlatego pierwsze symptomy przesilenia już są i zbliża się "rzeź niewiniątek". Chodzi o wzrastającą podaż cesji praw do mieszkań, które zostaną wybudowane za kilka lat, osłabienie tempa wzrostu cen ofertowych, wzrost podaży mieszkań do wynajęcia i spadek wysokości czynszów." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asmodeusz Re: a co w Krakowie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 16:26 czyli ceny wynajmu pójdą teraz ostro w górę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 16:35 Gość portalu: Asmodeusz napisał(a): > czyli ceny wynajmu pójdą teraz ostro w górę:) Najpierw przerób rozdział o popycie i podazy a póżniej bajaj o cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 16:59 oj naiwni nie wmawiajcie sobie spadku cen :) dobre lokalizacje ciagną ceny do góry w gorszych w angel city sprzedało sie 400 mieszkań po cenie 10 tys i w górę z amiesiąć , ale niestety wy potrzycie tylko na lokalizacje Bieżanów Kurdwanow , Ruczaj Odpowiedz Link Zgłoś
lili Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów 24.10.06, 17:37 nieruchomosci.interia.pl/details.asp?CategoryID=191&ID=996586930091920061615412 blok, wielka plyta z lat 70, parter, przecznica ul Piastowskiej. za ...11,1 k/m2 a teraz szybki quiz: lepiej mieszkac za 10 tys/m2 w Angel City, czy za 11tys/m2, w norce z wielkiej plyty, dwa razy dalej od centrum? inwestycja? wynajem zwroci koszty zakupu za ok 30 lat, a drozej nie uda sie sprzedac. chore ceny na rynku wtornym beda juz tylko spadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: 213.134.191.* 26.10.06, 20:57 no i mamy spokój rynek nieruchomości się ustabilizował ceny 10 tys są już zaporowe poza tym 50 % nieruchomości zostało kupione w celach inwestycyjnych krótkoterminowych są już w ofercie na zasadzie cesji dodatkowo wiele osób kupuje na kredyt 100% a to też zapora banki sa coraz ostrożniejsze nawet nowe oferty na krowodrzy nie przekraczają 10 tyś no może poza SC, deweloperzy zdają sobie sprawe że jak kapitał inwestycyjny krótkoterminowy odpłynie to może być krucho ze sprzedażą, myślałem o zakupie działki nad morzem czarnym a tam szał ceny robią się europejskie nasi anglicy tam przenoszą kasę, co do krakowa myślę że najlepszą inwestycją będzie zakup mieszkania na prokocimiu min. wymiana kadry lekarskiej na tym terenie spowoduje wyrównanie cen do średniej krakowskiej a tam na razie można znaleźć mieszkania tańsze niż na hucie i stopa zwrotu może być wysoka . Ale to moja własna ocena, a gdzieś tu było o planach co do warunków zabudowy (wzizt) faktycznie są na ukończeniu i mogą spowodować zahamowanie cen tym bardzej że ostatnio jest dużo ofert dla inwestorów co do sprzedaży działek. Myślę ze we wszstkich interesie jest stabilizacja cen (no może poza obcokrajowym kapitałem spekulacyjnym krótkoterminowym) bo mieszkanie tańsze jest łatwej wynająć a wiadomo że stopa zwrotu musi pokryć nie tylko rate kredytu, amortyzację i czynsz ale również dać jakąś rozsądną stopę zwrotu z zainwestowanego kapitału ( na marginesie do graczy giełdowwych pamiętacie załamanie w latach 90 ?) pamiętajcie obcokarjowcy mają kapitał i nic nie ryzykują, a Wy 30 lat spłaty kredytu albo komornika na karku radzę zaznajomienie z bankowym tytułem egzekucyjnym. Pozdawiam Breslauera i mam pytanie do Niego co z inwestycją na poznańskiej przjeźdzałem ostatnio a tam cisza a najlepsza inwesycją ostatniego roku był zakup mieszkania we wrocławiu chyba nie zaprzeczysz (stopa zwrotu po odliczeniu kosztów, mieszkanie oczywiście przekazane do użytkowania ponad 100% ) a u nas niektórzy dopiero dochodzą do 4 piętra i jest szansa przy cesji na 60 no może 80 %. Pozdrawiam forumowiczów i życzę przede wszystkim zdrowia bo ono w życiu jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.chello.pl 26.10.06, 21:11 No, może spadek nie jest jeszcze w interesie pośredników (wyobraźcie sobie tę bonanzę?: 3% z 100,000 a 3% z 400,000 i więcej). Skok w ciągu 2-3 lat. Ogólnie świetna wypowiedź. Kto wie? Może poczekam na ciekawe mieszkania z licytacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:13 ale sie gościu najarałeś trawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najarany na maxa Re: pewnie że tak nawet mam omamy po pobycie w sąd IP: 213.134.191.* 26.10.06, 21:29 Sprzedaż: Lokal mieszkalny o pow. 110 m2 Nr: 128161 Cena wywołania: 458 250 zł Cena oszacowania: 611 000 zł Powierzchnia budynku: 110,00 m2 Lokalizacja przedmiotu: woj. MAŁOPOLSKIE Kraków-....ul. Głowackiego ..... Nazwa oglaszającego: KOMORNIK SĄDOWY REWIRU ..... PRZY SĄDZIE REJONOWYM DLA KRAKOWA-... Adres oglaszającego: woj. MAŁOPOLSKIE 31-553 KRAKÓW-K........RZA ul. ..... Kontakt: Szczegółowych informacji udziela Komornik Sądowy Rewiru .... przy SR Data:2006-12-01 Godzina:14:10:00 Przedmiot aukcji:Lokal mieszkalny o pow. 110 m2; garaż o pow. 148 m2 Cena wywoławcza:47 250,00 Rodzaj licytacji:I licytacja Opis: Komornik Sądowy Rewiru ....przy Sądzie Rejonowym dla Krakowa . OBWIESZCZENIE O LICYTACJI NIERUCHOMOŚCI Podaję do publicznej wiadomości, że w dniu ...... o godz. 14.10 w Sądzie Rejonowym dla Krakowa Krowodrzy w Krakowie w sali D-..., odbędzie się: PIERWSZA LICYTACJA NIERUCHOMOŚCI przedmiot licytacji: - nieruchomości oznaczonej jako lokal mieszkalny nr 19 w budynku przy ul. Głowackiego 10A w Krakowie o powierzchni 109,79m2. Nieruchomość ta posiada założoną księgę wieczystą prowadzoną w Wydziale Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego dla Krakowa Podgórza o numerze: ...Wartość nieruchomości została oszacowana na kwotę 611 000,00 zł (sześćset jedenaście tysięcy zł). Cena wywoławcza w powyższej licytacji wynosi trzy czwarte sumy oszacowania tj. 458 250,00 zł (czterysta pięćdziesiąt osiem tysięcy dwieście pięćdziesiąt zł). - 1982/10000 udziału we współwłasności nieruchomości oznaczonej jako lokal niemieszkalny - garaż nr 84 w Krakowie przy ul. Głowackiego ...., o powierzchni 148,90m2. Nieruchomość posiada księgę wieczystą prowadzoną w Wydziale Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego dla Krakowa Podgórza o numerze KR1P............. Wartość 1982/10000 udziału dłużniczki we współwłasności nieruchomości została oszacowana na kwotę 63 000,00 zł (sześćdziesiąt trzy tysięce zł). Cena wywoławcza w powyższej licytacji wynosi trzy czwarte sumy oszacowania tj. 47 250,00 zł (czterdzieści siedem tysięcy dwieście pięćdziesiąt zł). położenie:Kraków, Głowackiego ,,,,,,,, Przystępujący do przetargu zobowiązany jest złożyć rękojmię w wysokości jednej dziesiątej sumy oszacowania w gotówce lub książeczce oszczędnościowej. Rękojmię można składać także na rachunek bankowy komornika ...........................w Banku BPH S.A. Nieruchomości można oglądać w dniu 9 października 2006 r. o godz. 12:00, zaś elaborat szacunkowy tej nieruchomości znajduje się do wglądu w biurze komornika - Kraków, ul. Szczegółowych informacji udziela Komornik Sądowy Rewiru ................ Miejsce licytacji: Ulica:Sąd Rejonowy dla Krakowa Krowodrzy, sala D-123 Miasto:Kraków Województwo:małopolskie Miejsce położenia przedmiotu licytacji: Ulica:Głowackiego ...........Miasto:Kraków Województwo:małopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: pewnie że tak nawet mam omamy po pobycie w są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 23:26 Coz jesli ktos zle zarzadza swoim "portfelem", coz wypadki chodza po ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: pewnie że tak nawet mam omamy po pobycie w są IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.06, 09:11 tez ostatnio była okazja na chocimskiej50 metrów za 130 tys , chetnych było ze 20 osób , tylko ze mieszkanie kupowałes z lokatorami , których możesz się nie pozbyc nigdy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: pewnie że tak nawet mam omamy po pobycie w są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 09:22 To chyba normalne, ze jesli kupujesz mieszkanie z przetargu to tylko z mieszkancami!!! W zyciu bym czegos takiego nie kupil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.chello.pl 27.10.06, 09:22 Co za polemika.... Padłem na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: *.chello.pl 27.10.06, 09:41 to byla oczywiscie odpowiedz do rasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 15 kV Re: w sprawie bajania o wzroscie czynszów IP: 212.160.65.* 27.10.06, 10:14 czy ktoś z was ma informacje na temat nowych inwestycji w okolicach markro z tego co wiem to CD stosował dyskontowanie ceny a co z frontonem z jaką zaczynają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,., Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 212.160.65.* 09.11.06, 07:13 www.palmbeachpost.com/business/content/business/epaper/2006/10/26/s1a_SWCHOMES_1026.html Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 09.11.06, 09:46 porownujesz rynek nieruch usa i Polski? brawo odkryles..Ameryke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ,., Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 212.160.65.* 09.11.06, 10:06 dostałaś aneks przeuwający termin? Odpowiedz Link Zgłoś
lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 09.11.06, 11:48 mia, jesli twoj angielski ci na to pozwala, to PRZECZYTAJ w calosci zalinkowany tekst, jest bardzo pouczajacy. a o wplywie sytuacji na rynku nieruchomosci w USA, oraz o tym ze pewne zjawiska w ekonomii przebiegaja wg okreslonych schematow nie bede pisac, bo juz o tym bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 09.11.06, 14:01 przebiegaja wg okreslonych schematow.-zgoda ale nie porownujcie gospodarki usa i Pl na milosc Boska! to co dzieje sie np w usa mozliwe ze bedzie sie dzialo i w Pl ale jeszcze nie teraz i trzeba bedzie na to poczekac kilka dobrych lat. Na razie nieruchomosci w pl sa NIEDOWARTOSCIOWANE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:19 biznes.onet.pl/5,1370926,prasa.html Poczytajcie sobie Ludziska. Ja się z tym zgadzam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ipaper.com 09.11.06, 18:00 A co to ma za znaczenie? Ja osobiście nie znam NIKOGO, kogo stac byloby na mieszkanie za 400 tys. I mogą sobie "eksperci" dowolnie pleśc, ale nikt nie zdecydyje sie na zakup, jesli go na to nie stac. I tyle w temacie. Chyba że jeden spekulant będzize odkupował od drugiego.... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 18:25 Sean Chyba mylisz watki... Ta dyskusja nie polega na tym czy Cie stac na zakup mieszkania, czy nie - tylko kiedy ten sławny ""balonik"" peknie? Od prawie 2 miesiecy trwa jałowa dyskusja na "noze" miedzy ludzmi wrozacymi pekniecie balonika i tymi dla ktorych ten balonik nie zaczal sie nawet napelniac!!! A wiesz co na to rynek? Ma to gleboko w d... i idzie dalej!!! Na koncu cytowanego artykulu autor podaje jakie warunki musza byc spelnione zeby ceny zaczely spadac. Takze Sean kieruj zale w strone wladzy!!! To oni sa glownie winni za obecna sytuacje. Moze okazac sie, ze zamiast 3 mln mieszkan bedziemy mieli mieszkania za 3 mln!!! I wcale mnie to nie smieszy!!! I zdaj sobie w koncu sprawe, ze wielu spekulantow spotykasz na codzien. Na przyklad starsza Pani sprzedajaca na straganie warzywa i owoce jest typowa spekulantka (kupuje tanio sprzedaje drogo i takich przykladow moglbym mnozyc) Skoro tak ich nienawidzisz lej ich w pape jak Mowi "nasz" (na pewno nie moj) vice-premier!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 09.11.06, 22:37 mylisz pojecia czyli wg Ciebie kazdy kto prowadzi jakikolwiek biznes jest spekulantem ( bo wkoncu wszystko sie obraca wokol tego aby osiagnac jak najwiekszy zysk-zaprzeczysz?) Moze zacznij prowadzic jakas organizacje charytatywną?bedziesz kupowal tanio i sprzedawal jeszcze taniej...wtedy bedzie ok? Niestety tak jest w wiekszosci krajow ...bierzesz kredyt i splacasz go nawet cale zycie...w Pl tez tak bedzie bo ceny pojda w gore. Polska nie jest jakims wyjatkowym krajem ,aby ceny zachowaly sie inaczej. To ze Ciebie ( np i innych a moze cie stac , nie wnikam)nie stac na zakup mieszkania/domu za np 400tys nie znaczy ze nie stac innych. Zapewniam Cie ze sa tacy kt zaplaca nawet wiecej. Bedzie tak jak w innych krajach-nie stac Cie bedziesz mieszkal w gorszych dzielnicach, dalej od centrum a nawet za miastem. Dojzdrzanie do pracy z poza miasta to nic nowego, dziwnego na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 00:12 Myslalem, ze po przeczytaniu mojego komentarzu nikt nie bedzie mial problemu po ktorej stronie stoje, ale jak widac nie jest to takie oczywiste ;))) Coz... Chodzi mi o to, ze ludzie nie rozumieja kim tak naprawde jest spekulant. Nie rozumiem dlaczego w Polsce pojecie spekulanta jest tak zle interpretowane ;) W kazdym rozwinietym kraju spekulant = inwestor. Zarzucanie komus, ze umie znalezc sie w naszej szarej rzeczywistosci jest wielkim nieporozumieniem. Mam znajomych, ktorzy jak mieszkania byly po 2500, to bali sie kredytu i ciułali pieniadze i niedawno kupili za 5000. I pewnie nie tylko oni tak zrobili!!! W zyciu trzeba myslec conamniej 2-3 lata naprzod, kto zyje z dnia na dzien przegrywa i powinien miec pretensje tylko i wylacznie do samego siebie... Podobnie ten kto nie ryzykuje nic w zyciu nie osiagnie!!! Tylko kto to rozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erol Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 19:29 nie zadawaj się z biedakami , moich znajomych stać na zakup nawet kilku mieszkań po 400 tyś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan z Sarzyny Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 09.11.06, 21:22 szkoda że mieszkania idą na kredyt a nie za kase latwiej było by kupować od inwestorów z kasą mniej skomplikowane procedury bankowe i ceny byłyby stabilniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 10.11.06, 06:42 Rynek mieszkań różni się zasadniczo od rynku ziemniaków na straganie, a zawirowania na nim są dużo bardziej bolesne, to raz. Poza tym, musimy odróżnić spekulację od handlu. Dwa, że fakt jest faktem: spekulacja mieszkaniami (bo rzetelny handel to na pewno nie jest) w PL ma miejsce i w obecnej śmiesznej sytuacji np. fundusze inwestycyjne kupują mieszkania za NASZE PIENIĄDZE, aby poźniej odsprzedać je NAM SAMYM DROŻEJ. Tym samym pośrednik obracając NASZYMI PIENIĘDZMI próbuje zapewnić nam i sobie zysk, jednocześnie wpędzając nas w co raz większe długi. Nie jest to dla Was śmieszne? Gratuluję ponadto wszystkim tu obecnym samych znajomych śpiących na milionach - moi (ludzie po studiach, z językami itede itepe) uczciwie i ciężko pracują na co dzień i co raz bardziej sa tą Waszą szlachecką zabawą w "napędzanie koniunktury" wkurzeni. I naprawdę, czy mieszkanie będzie kosztować 400, 500, tysięcy, czy milion nie ma to dla nich najmniejszego znaczenia, bo przestało ich na nie stać w momencie gdy przekroczyły cenę 200k. I nie uwierzę, że siedzę w jakiejś niszy biedy. Może Wy spróbujcie na chwilę wyjść z Waszych złotych pałacy i spojrzeć dookoła? Poza tym, odkąd to niby mieszkanie w płycie na jakimś Bieżanowie jest aż takim synonimem luksusu, żebym stać na nie było tylko ludzi z 2 razy średnią krajową? Wiem, że żale trzeba głównie kierować do naszych władz; wiem co trzeba przejść w urzędach, aby dostać pozwolenie na budowę; wiem, że inwestuje się w to, co przynosi jak największy zysk - nie mówicie mi jednak, ze mam sobie wykręcić mózg i zmusić się do pokochania spekulantów. Tego nie możecie wymagać. Jeszcze jedno: wczoraj rozmawiałem z Angielką z Birmingham - ceny mieszkańw KRK sa już takie jak tam. No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANGA- BANGA Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 10:07 SEAN nie wszyscy musza mieszkać w Krakowie są tansze miasta , albo wynajmować mieszkanie , lepiej sie wyprowadzcie z Krakowa np do Opola , kATOWIC ,tam jest taniej i nie będziecie marudzić Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 14:32 o jakich zlotych palacach piszesz? Na to co mam zarobilam SAMA ciezka praca , nie ma bogatych rodzicow ktorzy by mi mogli pomoc, wiec nie czuje sie winna. a co do twojej znajomej Angielki to pewnie porownywala ceny uk z cenami apartamentow na Florianskiej....faktycznie ceny zawrotne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ipaper.com 10.11.06, 15:04 Brawo. Co jeden argument to lepszy. Tak, jak to mam w zwyczaju, żeby zakłamac sytuację, mówiłem jej o cenach apartamentów na Wawelu. A przecież każdy wie, że mieszkanie za pół miliona to normalka. Ja też zarabiam na życie i wyobraź sobie, że na mieszkanie w KRK mnie już dawno przestało byc stac. Zresztą, dlatego własnie że zarabiam, znam wartośc pieniądza i nawet gdyby mnie było stac, NIE UWAŻAM żeby 99% z nich było tyle wartych. Proste. A co do argumentu poprzedniego dyskutanta: sorry, ze Ci przeszkadzamy, my biedne śmiecie bez mieszkań psujemy Ci naszymi bezpodstawnymi jękami ekskluzywna panoramę Krakowa za miliony za metr... Kłaniam nisko jaśniepanu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 16:21 "NIE UWAŻAM żeby 99% z nich było tyle wartych" sa tyle watre ile ludzie za nie dadza...proste.... tak rozumujac diamenty tez powinny byc niewiele warte...wkoncu to tylko odmiana wegla.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.ipaper.com 10.11.06, 17:34 "sa tyle watre ile ludzie za nie dadza...proste...." Nie, ich tak zwana wartośc zalezy od tego, do jakiej desperacji możesz popchnac człowieka bez mieszkania. Czy się zadłuży na 30, 40, 50 lat... Czy pozyczy wszystkie zaskórniaki od rodziny itp. I pliz nie porównuj mieszkań z diamentami. Bo raz, że to nie ta sama skala ludzkich potrzeb, a dwa że dla tych wszystkich, których bańka spekulacyjna uderzyła po kieszeni jest to przynajmniej niesmaczne, a na pewno nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 18:11 czyli co proponujesz? narodowa zrzutke na mieszkania dla gorzej zarabiajacych? Odpowiedz Link Zgłoś
lili Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 18:22 sean, w pelni zgadzam sie z toba, niestety na tym forum najglosniejsi sa ci, ktorym spekulacyjne ceny sa na reke. czyzby cala polska nagle zajela sie kupczeniem mieszkaniami? alez skad, to tylko jakies 5%, ale bardzo dozarte. nietrudno zgadnac czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 10.11.06, 19:32 Dzieki. A zeby nie byc gołosłownym... Wynik pięciominutowego poszukiwania na sieci. Nieruchomości w UK, kilka z nich to DOMY. Przypominam, że kurs funta według biznes.onet.pl to 5.71 zł sale-buy.vivastreet.co.uk/sale-property-flats-houses+birmingham/groundfloor-flat sale-buy.vivastreet.co.uk/sale-property-flats-houses+manchester/2bedrooms-2receptions-house sale-buy.vivastreet.co.uk/sale-property-flats-houses+manchester/house-for-sale-salfordgreater-manchester sale-buy.vivastreet.co.uk/sale-property-flats-houses+leeds/2-bedroom-semi-detached-property sale-buy.vivastreet.co.uk/sale-property-flats-houses+edinburgh/flat-for-sale-edinburgh Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 20:42 Nie wiem o co chodzi? Że stare mieszkanie w niewiadomo-jakiej-lokalizacji tam jest tyle warte, co nowe w centrum Krakowa? No bo stare w Krakowie jest dużo tańsze - no ale skoro potrafisz szukać w sieci to pewnie o tym wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 20:47 A żeby nie być gołosłownym: www.dominium.pl/rynek_wtorny/mieszkania/?typ_oferty=s&cena_od=&cena_do=&pow_od=&pow_do=&pokoje=&pietro=&co=&miasto=106.02 0.004&kid=&waluta=zł&wlasnosc=all&kid=&posit=50&sord=1 nie kawalerki, normalne fajne mieszkanka i za pół miliona możesz mieć w Kraku dwa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Re: Balonik cen wkrótce pęknie 10.11.06, 22:24 przegladam i wiesz co? byles/mieszkales kiedys w uk? wiesz jak te 80/90-letnie i wiecej domy wygladaja? dodfatkowo jesli ktos pisze good, standard condition to zazwyczaj sa to rudery ( niestety) do wpakowanie prawie drugie tyle na modernizacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 11.11.06, 07:00 "przegladam i wiesz co? byles/mieszkales kiedys w uk? wiesz jak te 80/90-letnie i wiecej domy wygladaja? dodfatkowo jesli ktos pisze good, standard condition to zazwyczaj sa to rudery ( niestety) do wpakowanie prawie drugie tyle na modernizacje" Wyobraź sobie, że byłem/mieszkałem. Owszem, standardy są różne, podobnie jak ceny, ale tak źle to nie jest. Zresztą u nas też często trochę kasy musisz wpakować w mieszkanie, nawet po kimś. Nie chodzi o to, czy jest standard condition, czy nie. Chodzi o sam trend wyrównujący ceny u nas do szalejącego rynku nieruchomości tam. Problem jest taki, że nadal większość zarabia tu w okolicach 1,5 do 2k na rękę max. Tak jest mniej więcej to samo, z tym że w funtach. Do poprzedniego dyskutanta: moje poszukiwania na necie ograniczyłem do "2- bedroom flats", więc Twoja lista tu nie za bardzo pasuje. Może spojrzymy na mieszkania mniej-więcej tej samej wielkości? Więc na tej liście którą mi wysłałeś: Podgórze: 540k, Bronowice 700k, Krowodrza 728k, Ruczaj 560k... Wiadomo, są tańsze, ale co jest takiego cudownego np. w Bronowicach, Krowodrzy czy Ruczaju co usprawiedliwiałoby taką cenę? Blokowisko jak blokowisko... Zresztą, jak już mówiłem jeśli jest to więcej niż 200k, to i tak bardziej opłaca się postawić domek (nawet mały). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 81.219.149.* 11.11.06, 09:33 Za 200tys. nie kupisz nawet sensownej działki w Krakowie, a dom... nawet mały czyli ~120m2 to nie mniej niż 300tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sean Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.chello.pl 11.11.06, 12:46 Do znudzenia tłumaczę: działkę można kupić nawet za 60 tys. Wcale nie musi być na Wawelu, a domek przy dobrych wiatrach za 150k postawisz. I nie daj sobie wmówić, że jest inaczej i "szybko-szybko, bo jutro będzie drożej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 11.11.06, 21:13 w sc wkrótce wypowiedzenie umów z cen ,10 k pozdro na razie aneksy terminowe 3 miesiące standard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: czy będzie to miało wpływ na cenę ? IP: 212.160.65.* 21.11.06, 10:32 cytat z gazety wyborczej "Do połowy przyszłego roku Kraków przeznaczy ponad 600 hektarów pod budownictwo mieszkaniowe - zapowiada Magdalena Jaśkiewicz, dyrektorka miejskiego Biura Planowania Przestrzennego. SERWISY Co się buduje w Krakowie Tereny te zostały ujęte w przygotowywanych właśnie planach zagospodarowania dla różnych części miasta. Największe obszary przeznaczone pod budownictwo to okolice: Kobierzyn-Zalesie, Pasternik, Ruczaj-Zaborze, Skotnicka-Działowskiego, Pękowicka-Glogera, Czyżyny-Dąbie, Pachońskiego. Planiści prognozują, że liczba mieszkańców na nowych terenach przeznaczonych pod budownictwo wyniesie około 43 tys. osób." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byziek Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.net.autocom.pl 02.12.06, 15:25 Strasznie dużo obrzucania się błotem i osobistych przekonań na tym forum zamiast faktów i kontkretów. Ale może to co ja widzę, będzie bardziej rozsądne. Zastanówcie się skąd się biorą ceny mieszkań? Z pieniędzy które ktoś za nie może zapłacić. A duże pieniądze na kupowanie mieszkań biorą się z: - dużych kredytów - pracy polaków za granicą - inwestycji spekulacyjnych (polskich i zagranicznych) i to dokładnie w takiej kolejności. A kredyty biorą się ze zdolności kredytowej - czyli pensji minus koszty utrzymania. Pensje teraz rosną - w jednych zawodach wolniej w innych szybciej. Wczoraj jadąc autobusem podsłuchałem rozmowę dwóch robotników, którzy cieszyli się że pracując w Warszawie na budowie można zarobić 6-8 tysięcy złotych. Skoro pensje rosną, to i wysokość kredytów będzie rosła. Z drugiej strony koszty utrzymania nie wzrosną tak bardzo jak pensje - ceny mamy prawie europejskie. Patrząc na pensję można założyć że jeszcze wzrosną 2-3 razy dopóki się nie wyrównają z europejskimi. Wzrośnie więc zdolność kredytowa 2-3 razy. I jeśli teraz średnia bariera kredytowa to 200tys zł, to za kilka lat będzie to 400-500 tys. zł. W dodatku w Krakowie i okolicach inwestycji zagranicznych jest coraz więcej. Motorola, IBM, teraz Google to firmy które stać na dawanie pensji 10-30 tys. zł mieisięcznie swoim najlepszym pracownikom i menadżerom. W kolejce do inwestycji stoją następne firmy np. w Zabierzowie, SSE w czyżynach czy innych miejscowościach pod Krakowem. Ilość dobrze zarabiających (>5000 zł netto) rośnie. Wiem że forum czytają również ci co zarabiają gorzej i nie stać ich na kupno mieszkania, ale takie są fakty. Przeciętne zarobki wyrównają się zapewne dopiero za 2-6 lat, ale wtedy mieszkania będą już wykupione przez tych "dobrze zarabiających" Jest też dobra wiadomość, ale nie do końca. Dopiero za 5-20 lat zacznie wymierać powojenny wyż demograficzny. Urodzeni w latach 46-55 "pociągną" conajmniej 60 lat i około 2015-2020 roku zaczną się zwalniać mieszkania po dziadkach, babciach i innych krewnych. Tak więc myślę że przez najbliższe 5 lat mieszkania nie będą tanieć, przez następne 5 ceny będą się utrzymywać, a w kolejnej pięciolatce jest szansa że lekko opadną. A jak będzie to się przekonamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 17:58 Wszystko pięknie, z tym że w tym rozumowaniu widzę spory błąd. Nie ma chyba kraju na świecie gdzie w ciągu 2-3 lat pensje wzrosły 2-3 krotnie. Jest to ekonomicznie niemożliwe. Owszem w niektórych branżach jak np. choćby budownictwo zarobki rosną lawionowo, jednak nie każdy jest związany z tą branżą:. Powiem więcej, zdecydowana mniejszość jest z tą branżą związana:). Poza tym, prostym mechanizmem jest również to, że jeżeli rosną pensje to rośnie popyt wewnętrzny, a jeżeli rośnie popyt wewnętrzny rośnie inflacja. Rada Polityki Pieniężnej widząc zagrożenie wzrostu inflacji będzie podnosiła stopy procentowe, a to z kolei będzie skutkowało znacznie droższym niż obecnie kredytem. Obecnie mamy najniższe stopy procentowe w historii, niższe już nie będą, w przyszłym roku nastąpi pewnie ciąg podwyżek. Wobec tego boom kredytowy się skończy. Moim zdaniem w chwili obecnej nie sposób prognozować tego się będzie działo na rynku nieruchomości. Nikt nie przewidywał wzrostu rzędu 200-300% w ciagu dwóch lat. Tak samo nie wierzę w żadne prognozy mówiące np. o ciągłym wzroście przez kolejnych pięć lat. Jeżeli teraz można znaleźć oferty w których cena metra kwadratowego w trzydziestoletnim bloku z wielkiej płyty na oś. Podwawelskim czy na Wybickiego wynosi 10 tys zł to wydaje mi się, ze granica absurdu została przekroczona. Znacznie drożej już nie będzie, co nie oznacza że należy oczekwiwać, że znowu będzie można kupować nowe mieszkania za 3-4 tys za m2. Było minęło:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 23:02 Google zatrudnil docelowa ilosc pracownikow - 30 ludzi - wiec gadanie, ze spowoduje to ruch cen to bzdura. Owszem, ponad 100 nowych pracownikow Delfaja i Motoroli spowodowalo gigantyczna zwyzke na blokowiskach Ruczaju (cud mieszkaniowy na Ruczaju w ostatnich dwoch latach), ale zdecydowana wiekszosc z nich juz KUPILA mieszkanie. Niedlugo opuszcza wynajmowane mieszkania i skonczy sie cud. Co do mitu zarobkow: przecietny pracownik Motololi moze zarabia nieco powyzej przecietnej w Krakowie, ale jezeli bedzie zadal takich zarobkow co operator koparki korzystajacy z hossy kredytowej w budownictwie, to Amerykanie po prostu przeniosa produkcje softu do Chin. W miare umacniania zlotowki i wzrostu oczekiwan placowych spada atrakcyjnosc Polski. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 01:03 Otóż to. Nawet biorąc pod uwagę nowe inwestycje w Krakowie to o ponad przeciętnych płacach można mówić tylko w stosunku do kadry menadżerskiej. Jest to zaledwie kilka osób w firmie. Po to przecież otwiera się centra badawcze, rozwojowe i fabryki w Polsce żeby nie płacić szeregowym pracownikom 10 tys złotych. Dobra pensja w Krakowie dla człowieka w wieku 25-35 lat to 2-3 tys netto. Ludzie w takim wieku są głównymi nabywcami mieszkań, zakładają rodziny, rozmnażają się itp. Dlatego potrzebują pierwszego własnego lub większego lokum. Przy podanej wyżej "dobrej" pensji obecne ceny mieszkań i tak są zaporowe. Liczni na tym forum wszechwiedzący inwestorzy od nieruchomosci moga się pienić ile wlezie. Cena metra kwadratowego nie można znacznie przeskoczyć obecnej przeciętnej. Granica siły nabywczej ludzi już teraz jest znacznie przekroczona. Teraz zobaczymy kto zdoła sprzedać na górce, przekonując frajerów, że 50m2 na os. Europejskim jest warte 450 tys:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsd Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 01:29 Wujo dobrze wiesz, ze mieszkanie jest tyle warte ile sa w stanie zaplacic za nie potencjalni nabywcy... Ale faktycznie trzeba byc totalnym desperatem, zeby za 50 m2 placic 450K PLN. Mysle, ze gorke mamy juz za soba, ostatnio ceny troszke spadly przynamniej tak twierdza znawcy tego rynku. Moim zdaniem do wiosny a moze dluzej bedziemy mieli konsolidacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttk Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 18:02 literowka - mialo byc "ponad 1000 nowych pracownikow" Motoroli i Delfaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 13:41 oj ludze, spekulanci juz dawno kupuja gdzie indziej ( ja np w sofii),oczywiście- u nas juz ceny nie skoczą 100 % do góry to juz było i trzeba inwestować gdzie indziej a niedługo obcokrajowcy zrealizuja u nas zyski i przeniosą sie na inne kraje więc prognozuje lekki psadek cen do normalnego poziomu 6-8 tys /m2 Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 Czy Balonik juz pekl? 09.01.07, 15:44 a moze przegapilam ów historyczny moment pekania? ( ze smiechu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk rynku Re: Czy Balonik juz pekl? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:02 WIDZIAłEMM jak pękał ceny spadły nawet o 2 tys , ludzie proszą się żeby ktoś kupił od nich mieszkanie , pewnie jeszcze ze 2 tys ceny spadna tak gdzies do 3,5-4 za metr Odpowiedz Link Zgłoś
mia007 no mysle ze spadna... 09.01.07, 18:01 min te 2 tys ale JA mowie ze wiecej... :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milon Re: Czy Balonik juz pekl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:31 Ceny nie spadną tylko będą cały czas rosły. Na pewno wolniej niż w 2006 ale jednak. Nie zapominjcie że nasi rodacy którzy wyjechali do pracy na zachód też kiedyś wrócą i też będą chcieli zainwestować ciężko zarobione pieniądze. Niech wróci do Polski tylko połowa tych którzy wyjechali to i tak cały czas będzie więcej kupujących niż sprzedających. A w gospodarce wolnorynkowej oznacza to wzrost cen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 09.01.07, 18:07 widze że ceny SC stoją ale jakby spadły to i tak maksymalnie do 8 tyś ale i tak zarobisz 100% w sumie kupowałaś chyba po ok 4 tyś o ile mnie pamięć nie myli pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Balonik cen wkrótce pęknie IP: 213.134.191.* 10.01.07, 21:42 czy wydarzenia dnia dzisiejszego zaruszają rynkiem kredytów i cenami mieszkań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo zakład? IP: *.eranet.pl 13.03.07, 22:21 Moge załozyć się o mieszkanie że w ciągu lat 20 % Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juko Re: zakład? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 22:13 Dyskusja trwa od pol roku i jakie wnioski? Balonik peknie w koncu, czy nie? hhee Marzyciele... Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: zakład? 14.03.07, 23:00 Ja właśnie kupuję mieszkanie po 8k/m, w stanie deweloperskim. Dla siebie do mieszkania. Może robię błąd, ale przecież nie będę czekać aż ceny spadną. Można kupić od dewelopera i za 6k/m, ale w lokalizacjach, które mnie nie interesują. Pozdrawiam wszystkich, którzy też muszą teraz kupić mieszkanie - łączę się z wami w bólu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krowa Muu Re: zakład? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 23:23 A dlaczego nie w domku? Dalej od Sukiennic ale sporo taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
laenia Re: zakład? 14.03.07, 23:44 Mieszkam od urodzenia w domu z ogrodem, i to nawet całkiem blisko centrum. Ale teraz pora pójść na swoje, a że na razie nie założyłam rodziny, to trudno by mi było utrzymać dom (wiem z doswiadczenia, ile to roboty). Pozostaje mieszkanie, podobnie jak wielu ludziom w mojej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś