Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 06.06.07, 12:00 Chyba tylko juz ja tutaj zaglądam... nad czym bardzo ubolewam. W każdym razie na naszej budowie juz zaczynają stawiać żurawia...więc jest nadzieją że blok strzeli ostro w górę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 14:47 ja też zaglądam..i sprawdzam czy ktoś napisał cos nowego ;) Wczoraj zaglądaliśmy na budowę i faktycznie jest chyba jakiś postęp, malutki..ale jest :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 24.06.07, 18:50 Witam Wszystkich! Jestem na forum pierwszy raz i jako "wpisowe" przesyłam kilka aktualnych zdjęć z budowy!Nareszcie widać że coś się ruszyło;) Pozdrawiam. picasaweb.google.pl/13Kasia/Bochenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 24.06.07, 20:17 Witaj Kasia, Ciesze sie ze ktos jeszcze ktos zaglada titaj. Dzieki za fotki. Jesli masz ochote na korespondencje z sasiadem zapraszam pawmig(nospam)poczta.fm @-nospam Jakie masz mieszkanko, na ktorym pietrze? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 25.06.07, 18:14 Hej Sąsiedzie! My będziemy mieszkać na 5 piętrze. Nie wiesz przypadkiem czy już wiadomo coś w kwestii tych przeróbek które można było zgłosić?Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 25.06.07, 21:47 Hehe. Nie wiem kiedy kupowaliscie mieszkanie. Ale jak ja kupowalem pozwolenie na budowe mialo byc pod koniec listopada. Bylo pod koniec lutego. Tak wiec kosztorys na przrobki mial byc w kwietniu wiec moze w lipcu ktos sie odezwie :))) Juz przestalem sie tym martwic. Byle na czas skonczyli ta budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 01.07.07, 18:47 Cześć! Był ktoś ostatnio na budowie? Dzieje się tam coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.net.autocom.pl 02.07.07, 06:34 hej, Bylme na budowie i postep jest widoczny, sciany garażu są juz gotowe i zabierają sie strop. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 08.07.07, 20:43 oto kilka fotek z dzisiejszego dnia: picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyBryksy03 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Inwestycja Activ na Bochenka IP: *.ghnet.pl 13.07.07, 20:19 Na dominium.pl jest nowa inwestycja Activa na ulicy Bochenka, wiec chyba okolica bedzie się zmieniać nalepsze. Niestety nie jest napisane gdzie dokladnie bedzie ten blok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Inwestycja Activ na Bochenka IP: *.comarch.com 20.07.07, 11:38 Tu ACTIVE postawi blok na Bochenka: picasaweb.google.com/sebastian.zapala/ACTIVE Swoją droga czy Wy też macie wrażenie że jeśli Bryksy będą dalej budowały w takim tempie to nie ma szans na oddanie w 2008? :/ Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Inwestycja Activ na Bochenka IP: *.autocom.pl 20.07.07, 18:46 Czesc... jakos nie moge sie odnalezc na tej mapce :( Powiedz mi w ktorym miejscu jest nasza dzialka.To znaczy gdzie bedzie nasz blok. I myslisz ze faktycznie budowa sie zlamazarzy? Byc moze teraz juz do gory rusza szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Inwestycja Activ na Bochenka IP: *.comarch.com 23.07.07, 12:36 Hej, 1)Według mnie nasz blok znajduje się gdzieś w górym prawym rogu tej mapki. Ten blok activa lezy równolegle do bochenka ale bliżej szpitala, po tej samej stronie bochenka co nasz. (chyba ze się mylę??) 2) Co do tempa to koło mojej pracy budują osiedle i powiem Wam że wybudowali dużo więcej niż u nas a budują dużo krócej. Nie mówiąc już oi biurowcu który tu też budują i w 3 miesiace postawili 4 piętra. Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Inwestycja Activ na Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 18:02 W opisie do mapki otrzymałam od activa informacje, że blok bedzie ustytuowanny równolegle do Szpitala... Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 31.07.07, 19:31 Hej!Widze ze na stronie Bryksy jest już informacja o przygotowaniu oferty na drugi blok- Malwy II. Czy ktos sie orientuje jak on będzie usytuowany w stosunku do naszego?Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.insat.net.pl 31.07.07, 20:57 Czesc.Tez to widzialem. Zastanawiam sie czy nie bedzie to ten drugi blok jaki jest w ofercie. Tzn mam na maysli TBS'a. Aczkolwiek moge sie mylic. A gdyby to nie ten to nie mam pojecia gdzie moze stanac kolejny blok.Pewnie w strone szpitala. Ma ktos fotki aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.comarch.com 01.08.07, 14:10 Hej, Jeśli PawMig am rację i będzie to TBS to na każdej ulotce o naszej inwestycji widać jak będzie on usytuowany (równolegle do naszego i ulicy ale od strony szpitala)... Co do fotek bylem tam przedwczoraj i nawet nie bylo sensu wyciagac aparatu -nic sie prawie nie zmieniło poza tym, że strop garażu czy może raczej podłoga parteru która na ostatnich zdjęciach była wyłożona drutami zbrojeniowymi teraz jest zalana betonem. 3 tygodnie to robili-respect (zaczyna mnie to neipokoić) Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisniowy_man Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.ghnet.pl 01.08.07, 14:56 Pozdrawiam grupę lokatorów z Bochenka. Jeśli zerkaliście na inne inwestycje Bryksego, to powinniście się z góry przygotować na obsuw czasowy... tak z pół roku jak nic. Oczywiście nie życzę wam tego, ale tam gdzie ja kupowałem (Wiśniowy Sad) tak to właśnie wygląda(ło), jutro podpiszę umowę notarialną, a miejsc postojowych pod budynkiem nie udostępniono do dziś (!), pewnie dlatego, że co deszcz, to część tego poziomu jest zalewana i wilgotna :( (!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.insat.net.pl 01.08.07, 21:04 Chociaz nie jestem budowlancem, ale co nieco juz na ten temat wiem bo wlasnie rodzice sie buduja :) I podobno jak jest wylana plyta to musi jak nic schnac ok 2 tygodnie. Nie moze byc sytuacji ze zaczynaja budowe podczas gdy plyta jest wilgotna. Wiec moze dobrze ze tak szybko nie ida do gory. A moze ja po prostu sie pocieszam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.insat.net.pl 02.08.07, 14:57 Na stronie Bryksy pojawiła sie informacja,ze sa ostatnie wolne mieszkania w etapie I. Tak wiec etapem drugim będzie ten blok bliźniaczy obok nas. A to miał byc TBS a na stronie www oferuja mieszkania jakby to byl normalny blok. Moze ktos ma jakies info odnosnie tego drugiego bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.ghnet.pl 02.08.07, 21:01 Witam, To że to nie będzie TBS to bylo wiadomo od jakiegos czasu, troche szkoda tylko tych ludzi co zarezerwowali tam mieszkania, realia rynku wykonczyły idee TBSów. Ale z drugie strony to dla nas to troche lepiej ze to bedzie wlasnosciówka, beda mieli kase na budowe i na wykonczenie okolicy no i pożniej bedzie można wybrac wspólnego zarządce dla całego terenu. Bylem dziś zabczyć budowe i jak dla mnie postep jest widoczny można powiedzieć ze parter już stawiają, widac juz zarys bloku. Kopią też już dołek pod naszego wyższego bliźniaka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 04.08.07, 19:21 I kilka fotek z dzisiaj. ps. przepraszam za jakosc ale robione komorka picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyBryksy04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 20:33 w sumie nic nie myslę i się nie orientuję. a czemu pytasz? czyżby jakieś wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 07.08.07, 21:43 Jak sobie tak ogladam nasza budowe, to musze stwierdzic ze parter to bedzie chyba tam bardzo niski. Juz widac zarys parteru. Co o tym sadzicie. Moze ja mam jakies takie wyobrazenie. Ktos tu jest z parteru? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 12:14 witam, Czy ktos otrzymał juz jakiekolwiek informacje nt. wyceny wprowadzanych zmian (przesunięcia ścian itp.). Tak piłowali z terminem oddania propozycji zmian do akceptacji a teraz miesiącami cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 26.08.07, 19:33 Aby nasze forum nie umarło śmiercią naturalna wrzucam kilka fotek z końca sierpnia 2007 picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyBryksy05 A pod tym adresem znajdziecie kilka fotek z przygotowania pod drugi blok: picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyII pozdrawiam ps. juz jest oferta Malwy II na stronie Bryksy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.netcontrol.pl 29.08.07, 21:03 hej a czy to co juz wybudowali to na pewno jest parter? czy moze niskie pawilony uslgowe, albo 2 poziom garazy? ktos sie orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 29.08.07, 21:37 Hey.Tez sie nad tym zastanawialem. Ale tam nie ma w planie zadnych pawilonow ani drugiego poziomu parkingu. Wiec chyba to juz jest parter. jak dla mnie to wyglada strasznie nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 14:38 Byłem ostatniu u miłej Pani sprzedawczyni i widzialem dokladne projekty. To co jest wybudowane to JEST juz parter. Troche mnie to martwi bo mam mieszkanie wlasnie na parterze. Moj balkon bedzie dokladnie na poziomie gruntu, a potem od sciany jakies dwa/trzy metry bedzie skarpa. Ale coz na wizualizacji jaka byla na stronie Bryksow to mniejwiecej tak wygladalo wiec mialem tego swiadomosc. Pozdrawiam wszytkich przyszlych sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
sarsura Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 11.09.07, 11:17 Tak samo jest w bloku 17 przy ul. Żaka. Balkony prawie dotykają ziemi. Nie wygląda to zbyt ładnie. Ciekawe, czy taki balkon nie wilgotnieje od takiego sąsiedztwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 16:34 Dowiedzieliśmy sie ostatnio w Bryksach ze mieszkanie ma miec wysokość 2,70 - to nie jest nisko. Nie ma sie więc chyba czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto całkowita spłata w 2007 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 14:33 hej, mam pytanie do tych, co podpisali aneks zobowiązując się do całkowitej spłaty mieszkania w 2007 roku. Czy w związku z małym postępem prac (tak mi się wydaje, że niewiele zrobili) nie myślicie o tym, aby renegocjować warunki umowy i mieszkanie spłacić później? Pewnie się deweloper nie zgodzi, ale... ??? Bo ja mam zapłacić 100% w listopadzie 2007, a przecież nawet 1 pietro nie jest skończone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: całkowita spłata w 2007 roku IP: *.autocom.pl 14.09.07, 10:32 Nie wiem jak to dokladnie wyglada.Ale ciekawe ile osob podpisalo aneksy ze splata do konca 2007 roku. A co do szybkosci prac...hmmm, to chyba jest kwestia wzgledna.Rozmawialem z osoba odpowiedzialna za inwestycje i sie dowiedzialem ze budowa tak duzego bloku idzie nawet szybko (sic!). Wiec moze to my mamy takie odczucie ze nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: całkowita spłata w 2007 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 16:25 może i masz rację, że jak na duży blok to idzie szybko, ale jakoś mi się wydaje, że to się strasznie ślimaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 16.09.07, 20:31 Dla niecierpliwych kilka kolejnych fotek z września picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyBryksy06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willow Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 09:03 Działka Activa jest za naszą w stronę szpitala - tuż za drugim blokiem który na przeciwko naszego buduje Bryksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 24.09.07, 11:41 No to sie nam osiedle rozrasta. I mam nadzieje ze wkoncu zmienia organizacje ruchu na ul. Podedworze gdzie zrobili droge z pierwszeństwem do tego zoltego malego bloczku :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 13:27 Byliśmy dziś w biurze bryksy i dowiedzieliśmy sie że komin piękny znikie kiedyś a w jego miejsce mają w przyszłości pojawić sie bloki.. (osiedle ma sie rozbudować w ciagu najbliższych...10 lat:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 21.10.07, 00:07 Witam Kilka aktualnych fotek z budowy picasaweb.google.com/13Kasia/Bochenka20102007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 22.11.07, 18:01 Witajcie, Dawno nic tu nie slychac. Wlasnie dostalem do podpisu aneks zmieniajacy dosc sporo cene mojego lokalu. uwzgledniajacy rowniez zmiany lokatorskie jakie wprowadzilem. I jak to wyglada u was? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willow Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 10:47 co to znaczy dość sporo? to jakie zmiany wprowadziliście? myśmy też zmieniali co nieco np układ niektórych ścian z jednych rezygnowaliśmy, inne postawiliśmy i nam wyliczyli zwrot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.comarch.com 23.11.07, 13:51 Witam, Jak już rozmawiamy o finansach, wiecie może na jakiej zasadzie odbywa się w Bryksach zwrot naliczonego "większego podatku" który był wliczony w cenę mieszkania a sejm go nie zatwierdził??. Co do poprawek pozmienialiśmy troche scianek i kontaktów i mamy zapłacic kilkaset złotych... to tyle Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 23.11.07, 16:52 Moze sie niefortunnie wyslowilem. Oczywiscie dostajemy do podpisu aneks w ktorym jest uwzgledniona cena robot dodatkowych oraz zmiana stawki VAT. Za zmiany lokatorskie wycenili mnie na prawie -1660 zł (zwrot) plus dochodzi zwrot roznicy podatku. Tak wiec w sumie mam do podpisania aneks zmniejszajacy cene mojego mieszkania o ponad 10 tys. z l. co mnie bardzo cieszy. Co prawdanalezy im wplacic 300 zl za projekt zmian (ale to tylko 300 zl ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.ghnet.pl 23.11.07, 17:31 No rzeczywiscie pierwszy post był niefortunny i juz myslałem ze bede mila zepsuty koniec tygodnia. Jednak jeśli tak jest jak piszesz to nic tylko czekac na list od bryksy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 23.11.07, 19:24 PawMig pisałeś że masz dostać od Bryksy 10 tyś pln, wiesz może kiedy to nastąpi? Jakoś teraz po pordpisaniu zmian czy np przy odbiorze mieszkania? Jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o info. Dzieki Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.insat.net.pl 23.11.07, 21:13 Aneks do umowy zmienia transze,ktore bank wyplaca do dewelopera. Po prostu wykreslili dwie ostatnie transze. Czyli de facto to jeszcze nie jest zaplacone,ale dopiero powinno byc. Tak wiec jak ta kwesti abedzie rozwiazana z bankiem to sam jeszcze nie wiem.Bede sie kontaktowal z doradca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 28.11.07, 10:20 Nie wiem czy już widzieliście, ale zaczęli wstawiać okna do naszego bloku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.comarch.com 28.11.07, 15:32 Cześć, Ja tam ostatnio chodzę doglądać postępów i widziałem te okna, parter już chyba cały jest "zamknięty" a pierwsze piętro w dużej części. W weekend postaram się zrobić zdjęcia. PawMig daj znać jak dowiesz się czegoś ciekawego od doradcy odnośnie kredytu i niższej ceny mieszkania. My dowiedzieliśmy się w Bryksach że możliwa jest opcja: bank wypłaca wyższą kwotę Bryksom a Bryksy przed podpisaniem umowy notarialnej oddają nam różnicę. Dla nas jest to super pomysł bo de facto dostajemy kase na wykończenie ale nie wiem czy może tak być bo po podpisaniu tej umowy z niższą już kwotą musimy pokazać ją w banku. Nie wiem co bank na to że wypłacił kilka tysiecy wiecej Bryksom a umowa jest ostatecznie na kilka tysięcy mniej. Jakby ktoś sie orientował w tym temacie będe wdzięczny za info. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 28.11.07, 22:02 Witaj. Myśle ze jutro,najpozniej pojutrze bede mial informacje od mojego doradcy. Wiec skrobne kilka slow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 03.12.07, 12:14 Witam wszystkich zainteresowanych. Poniżej zamieszczam wyjasnienie mojego banku odnosnie aneksu do umowy obnizajacego cene mieszkania.: "oczywiście konieczne jest złożenie przesłanego aneksu podpisanego przez strony w oryginale bądź kopii potwierdzonej za zgodnośc z oryginałem. Bank na podstawie dokumentu przeprowadzi analizę. Będzie konieczność zmniejszenia kwoty udzielonego kredytu o różnicę środków. Istnieje również możliwość przeznaczenia środków na cel wskazany przez kredytobiorców. Cel dowolny bądź wykończenie (w tym przypadku konieczne dołączenie specyfikacji materiałów, robót i cen na kwotę nie niższą niż powstała różnica u dewelopera). Na chwilę obecną to wszystkie warunki. Informuję jednak, iż w trakcie analizy przesłanych wniosków Bank może wnioskować o uzupełnienie prośby o dodatkowe dokumenty" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 03.12.07, 19:55 Cześć PawMig, Dzięki za informacje, czy możesz napisać jaki bank dał ci taką odpowiedz? (pytam bo my mamy kredyt w PKO BP i jeśli Ty też to mamy jasność a jak nie to musimy się dopytać w PKO) :) Pozdrawiam Sebastian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 04.12.07, 10:59 Przykro mi, ale nie ma w PKO. Ja mam w GE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 21.12.07, 21:20 I mała przedświąteczna aktualizacja zdjęć z placu budowy: picasaweb.google.com/pawel.aga/MalwyBryksy08 Poza tym życzę wszystkim WESOłYCH śWIąT !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaiuto Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 09.01.08, 16:55 dlaczego oni to tak pomału budują??? chyba dopiero kładą strop na 5 pietrze... na szczęście blok już widać z ulicy nowosądeckiej i jak jadę rano do pracy to patrzę czy robotnicy są czy ich nie ma. pozdrawiam wszystkich niecierpliwych Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 03.02.08, 13:09 To tym razem ja wrzucam zdjęcia: picasaweb.google.com/GrandpaMK/Malwy012008 Z góry przepraszam za aberracje i flary. Niestety było bardzo duże nasłonecznienie i byłem zmuszony robić zdjęcia pod słońce. Niemniej jednak dzień był piękny i spokojny. Mam nadzieję, że będzie tam tak przez cały czas. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.comarch.com 04.02.08, 15:12 Dzięki za zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 04.02.08, 21:25 Proszę bardzo. :) A tak w ogóle to chyba będziemy sąsiadami... prawie, że przez ścianę. ;) Tak przy okazji. Czy ktoś się orientuje w jakiej odległości będzie stał ten drugi blok? Bo coś mi się wydaje, że bardzo blisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 04.02.08, 21:57 Jak dla mnie to ten blok powoli sie robi malym koszmarkiem. Najgorsze sa bloki w ksztalcie literki "L" gdzie sasiad z boku moze zagladac Ci do okna. A ten niski parter...wola o pomste do nieba. Bede mial balkon tak nisko ze chyba bede wchodzil przez niego do domku :)) Poza tym drugi blok zasloni cale swiatlo tym co maja okna od jego strony. Moze ma ktos ochote na zamiane mieszkania :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 04.02.08, 22:26 Wszystko zależy od tego, z której strony ma się mieszkanie. Nikt jednak nie będzie miał gwarancji, że za kilka lat przed jego oknem nie wyrośnie coś dziwnego i bardziej strasznego. Ten drugi blok jest dla mnie "nieco" za blisko, ale na szczęście od jego strony nie mam zbytnio okien. Co prawda właśnie będę któremuś sąsiadowi z bloku w okna zaglądał, ale co tam... najwyżej rozwiesimy sznurek i dołożymy po puszce na końcu... ;) Z pozytywnych aspektów tego bloku jest to, że mieszkania mają całkiem niezły układ pomieszczeń. Zobaczymy jak się będzie mieszkać. Nie ma z kolei co biadolić. Niestety nie stać mnie na mieszkanie w supernowoczesnym bloku, gdzie kolejny budynek jest oddalony o jakieś 100m (pewnie i tak takich nie ma). Jak widzę powstający niedaleko mnie mrówkowiec, moloch potężny, gdzie kilka bloków jest złączonych ze sobą, a przy tym kiczowatych, to ciesze się, że będę mieszkał takim a nie innym bloku. Głowy do góry sąsiedzi. Jak to powiadają... ciasne, ale własne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 12:54 Ja się z tobą zgadzam. Fajnie mieć sąsiada optymistę:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 06.02.08, 17:30 Ale żeś mi sąsiedzie pojechał :))) Tez jestm optymista, a pobiadolić to takie normalne. Zreszta troszke sie boje tego parteru i stad te moje obawy. Ale i tak juz planuje rolety w okna...bez nich sie chyba nie obejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 06.02.08, 21:26 Z tym parterem to faktycznie nieciekawie. Na jednym z moich zdjęć widać okno takiego mieszkania na parterze. Właściwie o miałem je prawie przed nosem jak robiłem to zdjęcie. Może nie jestem architektem, ani też nie zajmuję się w żadnym stopniu branżą budowlaną, ale wydaje mi się, że jak już robią te garaże podziemne to mogliby parter podnieś o te pół metra do góry i wszyscy byliby zadowoleni. No, ale niestety tak nie jest. Może warto przed oknem jakiś żywopłot posadzić? ;) Niestety z tymi roletami to sądzę, że powinni też się zastanowić mieszkańcy pierwszego piętra. Tutaj też są często włamania. Ja mam mieszkanko na drugim, ale też nie mam gwarancji, że nie trafi mi się jakiś złodziej-akrobata. Rozumiem, że osiedle jako takie nie będzie ogrodzone? Czy coś komuś wiadomo na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 14:56 myślę, że jako wspólnota będziemy mogli zadecydować o ogrodzeniu bądź nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto wizyta na budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 10:09 hej mam pytanie do was - czy mozna w trakcie budowy wejsc do bloku - zobaczyc mieszkanie? czy ktos z was byl w srodku? umawialiscie sie przez biuro sprzedazy?? Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: wizyta na budowie 09.02.08, 15:02 Hmm... sądzę, że dopóki nie wybudują wszystkich pięter to pewnie nikogo tam nie wpuszczą. W końcu komuś może się coś stać. Niemniej jednak jak ktoś umie "gadać" i będzie miał wejściówkę, to może go kierownik budowy oprowadzi. Ja się jednak przed czasem nie mam zamiaru pchać, bo raczej nie ma po co. Może za jakieś pół roku da się jakoś przemycić... teraz jest zbyt wcześnie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobuziak Re: wizyta na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.08, 01:21 a ja juz tam bylem:) wlasnie sie zastanawiam na kupnem mieszkania w drugim budynnku ktory dopiero powstaje, no i tak postanowilem sobie zobaczyc jak to wyglada od srodka. Akurat sie tak sklada ze sa to symetrycznie wzgledem siebie bloki wiec jakis poglad juz mam. przyznaje ze ta dziwna wneka na klatce, nie wyglada za ciekawie, i jak tam jakies dzieciaki sie w tym kominie zaczna drzec to wspolczuje pozostalym:/ strasznie bedzie nioslo. A tak swoja droga... czy macie moze jakies uwagi, by mnie zniechecilu badz zachecily do podpisania umowy?? Bede podpisywal na dniach wiec moze jeszcze nie jest za pozno:) Co w ogole sadzicie o umowach?? Czy ktos konsultowal ja z prawnikiem? Ktos mi mowil, ze nie wypadaja one zbyt korzystnie dla Kupujacego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: wizyta na budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 15:08 hej czy umawiales sie z biurem sprzedazy na wizyte, czy tak z "ulicy" przyszedles na budowe i Cie wpuscili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lobuziak Re: wizyta na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 17:25 powiedzmy ze nie bylo to calkiem legalne:) wiec oficjalnie sie do tego nie przyznam:) ale w umowie przedwsteonej, jak ja przegladalem byl chyba w wpis, ze wizyty mozna uzgadniac z deweloperem, nie?? sprawdz sobie i zadzwon do nich, moze Cie wpuszcza. Ja niestety zaczynam sie wahac co do kupna tego mieszkania:( znajomi mnie bardizje namawiaja na rynek wtorny, na jakies paru letnie mieskzanie. Mozna sie wprowadzic od zaraz i juz moze chociaz kuchnia by byla zrobiona:/ mam metlik w glowie:( Ma ktos jakies sugestie? co do zniechecenia lub zachecenia co do kupna?? Rynek pierwotny czy wtorny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: wizyta na budowie IP: *.autocom.pl 15.02.08, 19:44 Wiesz, nie wiem jak dokladnie wyglada teraz rynek cen w Krakowie, ale jak ja kupowalem mieszkanie w budynku pierwszym to placilem w 3 kwartale 2006 roku niecale 4200PLN/m2 + miejsce postojowe 35000 PLN. Ceny na rynku wtórnym byly juz znacznie wyzsze.Zdecydowalem jednak sie na nowe mieszkanie od dewelopera.Moge sobie pozwolic na oczekiwanie i jest mi to na reke bo wlasnie wyjezdzam z Krakowa na kontrakt do innego miasta. Natomiast kwestia wykonczenia.Szczerze wolalbym sobie sam wykanczac od zera...wtedy robie tak jak ja chce (jak zona chce :) a nie tak jak mam juz zrobione. Jezeli masz czas i nie potrzebujesz mieszkania od juz kup nowe-od dewelopera.Jak jednak potrzebujesz cos od reki a ceny sa zblizone do rynku pierwotnego, moze warto cos poszukac na rynku wtornym. Teraz to my sami w bloku bedziemy sie na nowo poznawac i zaczynac wspolne zycie, a jak kupisz mieszkanie z drugiej reki to ty sie tam wprowadzasz jako "ten obcy" :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łobuziak Re: wizyta na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 21:08 dzieki za uswiadomienie cen jakie byly poltora roku temu:) o mało sie nie zalamalem:) i znowu sobie przypomnialem jaki glupi bylem ze w 2006 zrezygnowalem z kupna mieszkania:( no nic, to se nie wrati:/ Twoj argumenty odnosnie kupna na wtornym czy pierwotnym sa dosc przekonywaujace:) zwlaszcza o tym obcym;) ale chyba podobna sytuacja bedzie miala w tym wypadku:) Wy sie przeciez wprowadzicie jakies 8 mieisecy wczesniej, wiec czyz nie bede obcy;>?? no nic, wszystko sie okaze w ciagu kilku najblizszych dni... tygodni teraz mi nie pozostaje nic innego niz szukac kogos kto mi pomoze splacac tak gigantyczny kredyt:/ bo inaczej to bede zyl o suchym chlebie i wodzie...:( najwyzej bede chodzil po sasiadach i prosil o suchy chleb dla konia;) co do posta od "asiaaiuto" to tak, tam dookola maja byc bloki, z przodu, tylu i z boku - przynajmniej z tego co mi mowiono... kiedy? nie wiadomo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 217.147.104.* 08.02.08, 17:47 Bryksy nie zafunduje nam ogrodzenia. Pozdrawienia dla przyszych sasiadow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 09.01.08, 21:21 Hej. Moze to i dobrze ze zima nie buduja w gore. Bo podobno na mrozie nie powinno sie lac płyty. Ale za to pracuja pelna para w srodku budynku. Nie wiem co tam robia, ale nawet popoludniu jak sie juz sciemnia to w srodku pala sie lampy :). A tak apropo tego bloku...to chyba nie jestszczyt architektonicznych rozwiazan. Przerazajaco wyglada ta wneka od strony klatki schodowej.Poza tym parter strasznie nisko :((( A zapowiadal sie tak sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.autocom.pl 09.02.08, 11:56 A co do tego ogrodzenia...no coz.Skoro Bryksy nam go nie dadzą to moze jest jakies ograniczenie?Moze nie bedzie to najlepsze rozwiazanie przy tak duzych blokach. Ale mam nadzieje ze dla poprawy bezpieczenstwa pozniej uda nam sie teren ogrodzic.Chociaz pewnie tez duzo zalezy od tego czy to ogrodzenie da sie wkomponować w osiedle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:46 wczoraj bylam na budowie sprawdzic postep prac (troche poszlo w gore i nasz blok i ten drugi) i zauważyłam, że teren naprzeciwko naszego bloku, po drugiej stronie Bochenka, jakby był wyrównany i może tam jakąś unwestycję zaczną? dobrze by było, bo te krzaki nieciekawe są. pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 10:53 udalo mi sie zobaczyc moje mieszkanie na zywo - ale malizna!!! dowiedzielismy sie ze do konca marca maja skonczyc budowe w gore i zdemontowac dzwigi. moje lokum (na 1 pietrze) juz prawie gotowe, szkoda, ze do grudnia trzeba czekac z oddaniem. pozdrowienia dla sasiadow. czy ktos z was kupil mieszkanie nr 16?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: 81.219.212.* 06.03.08, 11:19 Wiesz, ja tez juz swoje widzialem.Mam na parterze prawie 60 m, wiec jak dla mnie to robilo ladne wrazenie.Zwazywszy ze postaniwilismy polaczyc kuchnie z pokojem i teraz powstala ogromna wolna przestrzen.Co prawda jest blok jak dla nie kiepsko zaprojektowany(niski parter, ksztalt litery 'L' gdzie sasiedzi beda sobie zagladac do okien). Ale mam nadzieje ze wnetrze nadrobi to wszystko. A ze niestety w chwili obecnje wyjechalme z Krakowa nie wiem na jak dlugo, to az tak bardzo nie bede plakal z tego powodu ze opiero w grudniu oddaja :))) ps. Jak ktos bedzie mila aktualne fotki to poprosze, bo nie moge na biezaco obserwowac postepu prac. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Malwy II - oferta 17.03.08, 10:08 Czyżby Bryksy dosięgło jakieś problemy ze sprzedażą mieszkań czy też jest to strategia dostosowania się do rynku (konkurencji)? Na ich stronie widać nową politykę dotyczącą sprzedaży mieszkań. bryksy.pl/?a=news&id=12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łobyziak Re: Malwy II - oferta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 20:59 czy mowisz moze o tej ofercie 10% na poczatku, reszta po wybudowaniu? no wynikaloby,ze walcza o klienta.... nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Podpisywalem umowe rezerwacyjna z poczatakiem marca i okazalo sie ze podniesli ceny o 5%. troche to dziwne.. albo chca po prostu wywindowac ceny zeby pozniej moc dawac wysokie upusty. Co do klientow to o to bym sie nie martwil. Po lekkim zastoju na rynku i wyczekiwaniu w nadziei na nizsze ceny. ceny znowu skocza od polowy roku. wiekszosc ekspertow sie tak wypowiada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Marzec - zdjęcia 30.03.08, 14:26 W dniu dzisiejszym odwiedziłem budowę i o to porcja aktualnych zdjęć - picasaweb.google.pl/GrandpaMK/Malwy032008 Przy okazji pozdrawiam przyszłych sąsiadów, których miałem przyjemność dzisiaj poznać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Marzec - zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 09:38 my tez pozdrawiamy sasiada ;-) i nawet sie ciesze, ze te same przerobki nas czekaja w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Moja córka ma mieszkanie w Bryksy i jest bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 13:16 zadowolona. Właśnie sie zastanawiam nad jednym mieszkaniem www.oferty.net/oferta/popup.php?typ=m&idn=9669830&agencja=zgloszenia co o nim myślicie?? Budynek mi się podoba, blisko centrum, miejsce narazie nie wyglada średnio,ale widzialem plany i zrobi sie tu nowoczesne osiedle,wiec chyba warto. Cena jest bardzo dobra,tylko zastanawiam sie czy nie wziąć wiekszego... Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Moja córka ma mieszkanie w Bryksy i jest bard 03.04.08, 19:56 Plany swoją drogą, a życie swoją. To co prezentuje Bryksy na wizualizacji osiedla będzie raczej odbiegało od rzeczywistości. Np. nie uwzględnia blaszaków za blokami, pozostałości po zakładzie, betonowych silosów, które raczej szybko nie znikną. Blok oczywiście też jest pokazany od tej "lepszej" strony. Nie jest to najszczęśliwszy wybór, ale owszem widziałem gorsze rozwiązania. Mam nadzieję tylko, że dużych rozbieżności z projektem nie będzie. To co mi się podoba tam to właśnie to, że są spore szanse na rozbudowę okolicy, w miarę blisko do MPK, okolica nie najgorsza, a i mieszkanie było w miarę dobrej cenie. Co do samej oferty sprzedaży to wygląda na trochę drogą. W tym momencie można kupić mieszkanie w bloku obok, które będzie raczej tańsze, ale trzeba będzie nieco dłużej poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lacky Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 15:20 Witam, zapraszam na utworzone specjalne forum wspomnianej inwesycji na www.bochenka.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lacky Drugi etap -Malwy II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.08, 22:53 Witam wszystkich, zaglądam tutaj pierwszy raz i chcę się dowiedzieć czy jest tu ktoś kto kupił mieszkanie w drugim etapie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto blok nam zaczęli ocieplać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 10:49 w poniedziałek zasłonili blok i kładą styropian.. niech pracują chłopaki. cieć mówił, że podobno planują oddanie bloku na wrzesień... może to tylko plotki, ale byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: blok nam zaczęli ocieplać 23.04.08, 13:40 Byłoby fajnie, bo do września mamy gdzie mieszkać, a później to nie wiadomo. Wiem, że jeszcze kwestia urządzenia mieszkania, ale przynajmniej będzie szybciej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: blok nam zaczęli ocieplać IP: *.qubushotel.com 24.04.08, 23:20 ludziska...dajcie jakies fotki lokatorom na uchodztwie :))) Chcialbym zobaczyc jak nasze cudo wyglada teraz w calosci. Bo pewnie juz do gory skonczyli. niecierpliwie czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: blok nam zaczęli ocieplać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 10:07 do góry już skończyli, ale jeszcze nie ma cegiel na 7 i 8 piętrze. zdjęć nie mam teraz ale może grandpamk pomoże??? Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: blok nam zaczęli ocieplać 25.04.08, 18:14 Zdjęcia sprzed miesiąca już udostępniłem (patrz wyżej) i blok w górę jest już skończony. Nie wiem kiedy tam znowu zagoszczę. Postaram się w niedziele, ale nie obiecuję... Odpowiedz Link Zgłoś
kaaga Re: blok nam zaczęli ocieplać 01.05.08, 15:15 Witam Sąsiadów Bryksy zmieniło i uaktualniło stronę internetową (www.bryksy.pl). Podają na niej termin "wybudowania" na 08.2008 ale pewnie z pozwoleniami i innymi dokumentami zejdzie jednak do grudnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: blok nam zaczęli ocieplać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 17:50 No rzeczywiście zmienili stronke, ale co do terminu to jestem raczej pesymistą gdyż jak dotąd Bryksy miały tylko opóźnienia z tą inwestycją. Blok rzeczywiście wydaje się prawie skończony jednak na około jeszcze daleko do stanu z wizualizacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willow Re: blok nam zaczęli ocieplać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.08, 21:00 Raczej się pomylili co do terminu realizacji bo drugi blok ma być oddany w sierpniu 2009 więc pewnie im się rok pomylił :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: blok nam zaczęli ocieplać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 22:41 Fajna strona, tylko ze nie bardzo moge sie odnalezc na tej ich wyszukiwarce mieszkan. Wszystkie sa podane ze to parter? Rozumiecie cos z tego? Ma ktos zdjecia aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiataiuto 2 blok idzie jak burza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 08:58 cos mi sie wydaje, ze bryksy teraz szybciej buduja 2 blok a z naszym sie nie spiesza... maja termin do grudnia, wiec jeszcze duzo czasu, a mogliby skonczyc wczesniej i dac nam klucze... przez to, ze blok osloniety to nie widac tak bardzo postepow prac... Odpowiedz Link Zgłoś
lackyluck81 Re: 2 blok idzie jak burza 09.05.08, 22:53 Byłem tam niedawno i "zwiedzałem" pierwszy blok. Może i z zewnątrz wygląda na skończony ale całą parą idą teraz prace wewnątrz, czego siłą rzeczy nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
lackyluck81 aktualne zdjęcia 17.05.08, 22:48 zapraszam na utworzone dla nas specjalnie forum pod adresem www.bochenka.fora.pl gdzie znaleźć można aktualne zdjęcia z placu budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: aktualne zdjęcia IP: *.qubushotel.com 19.05.08, 21:45 luckyluck...to forum to fajna sprawa. Ale z doswiadczenia wiem ze jak trzeba sie zalogowac to nikomu sie nie bedzie chcialo. Wiec jak masz opcje to pozwol sie wypowiadac bez logowaniqa. ps. mnie samemu nie chce sie logowac :) ps2. ale zdjecia super...szczegolnie dla mnie jak nie moge obejrzec bloku bo mieszkam 300 km dalej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: aktualne zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.08, 08:32 wczoraj byłam na budowie, ocieplają południową elewację, 2 blok idzie jak burza. i nowość - burzą ten stary szpital. prace będą trwały od 15 maja do 15 lipca, wszystko jest ogrodzone i generalnie kupa gruzu. więc widok z okna co niektórym się poprawi ;-) w grudniu 2008 mają tam otworzyć prywatny szpital, więc porządkują teren. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Zdjęcia - 05.2008 01.06.08, 19:15 Zdjęcia z budowy na koniec maja 2008: picasaweb.google.pl/GrandpaMK/Malwy052008 Z tego co widzę to mają jeszcze ocieplić blok od strony tego drugiego. Przy okazji mam pytanie. Czy ktoś coś wie nowego na temat okolicy? Np. co do tych betonowych silosów obok bloku lub tego terenu przed blokiem? "Trochę" to psuje okolicę... Będę wdzięczny za jakieś info na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: Zdjęcia - 05.2008 IP: *.ghnet.pl 02.06.08, 20:52 Witam, Parku w około naszego bloku raczej nie zrobią, prędzej wybudują kolejny blok. Osobiście wole mieć betonowe silosy przed oknem niż ściane okien sąsiadów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.qubushotel.com 15.06.08, 14:58 Czy ktos wie jak wygladaja sprawy z wykonczeniem wewnątrz budynku? Nie mieszkam teraz w Krakowie a chetnie bym zobaczyl jaies fotki, a przynajmniej info co tam sie dzieje. Pozdrawiam i czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.06.08, 17:20 przeglądałem również inne strony i zobaczcie co znalazłem: "Koncepcja architektoniczna zespołu zabudowy mieszkaniowej przy ul. Bochenka w Krakowie. Realizacja nowej inwestycji zakłada rewitalizację terenów zdegradowanych przez wprowadzenie nowej funkcji i formy. Wykorzystując walory ukształtowania terenu uformowano czytelny układ brył budynków, tworzących pierzeje ulic, i placów wewnętrznych, oparty na prostym układzie drogowym. Niedomknięte kwartały składają się na kompozycję przestrzeni publicznych i półpublicznych, przenikających się wzajemnie. Przestrzenie półpubliczne zaprojektowano jako kompozycje zieleni niskiej i średniowysokiej, z przeznaczeniem na place zabaw oraz miejsca rekreacji i wypoczynku. Prosty układ komunikacyjny podkreślony jest dodatkowo przez ciąg zieleni wysokiej, tworzący fragmentarycznie pierzeję ulicy. Pod względem architektonicznym zespoł tworzy spójną całość. Obiekty będą posiadały spójna stylistykę, detal i kolorystykę. powierzchnia zabudowy - 5670 m2 pow. biologicznie czynna - 8000 m2 powierzchnia użytkowa mieszkań PUM - 43600 m2 tutaj można zobaczyć więcej info www.brk.com.pl/architektura/mieszkaniowa/ul__bochenka.html pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.net.autocom.pl 15.06.08, 22:18 Z tego co wiem to w mieszkaniacch sa juz tynki i wylewki, teraz klada tynki i wylewki na korytarzach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 13:41 wczoraj byłam na "inspekcji" na naszej budowie. Lada dzień zdejmą rusztowanie, bo blok prawie caly skonczony. Koncza elewacje zachodnia. Za to uwijaja sie przy drugim bloku, wstawiaja okna na nizszych pietrach i buduja w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
lackyluck81 zdjęcia 29.06.08, 20:37 pod adresem www.bochenka.fora.pl umieściłem garść świeżych zdjęć z placu budowy. Pierwszy blok wygląda na ukończony a drugi pnie się w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto ale plaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 10:50 nikogo nie ma na forum, nikt nie interesuje sie nasza budowa? czy ja jedna w krakowie siedze i dogladam naszego bloku? pozdrowienia dla mieszkancow. w ubieglym tygodniu wciaz jeszcze rusztowanie bylo na zachodniej elewacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale plaza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 19:30 ciekawe czemu blok ma być oddany dopiero w grudniu, skoro już tak wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: ale plaza IP: *.qubushotel.com 01.07.08, 08:52 ...bo wykończeniówka jaka będzie ale będzie...a z nią jest najwięcej pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Kolejne foteczki 08.07.08, 20:05 Witam wszystkich! W dniu dzisiejszym umówiłem się na oglądanie mieszkanka. Zdjęcia z inspekcji zamieściłem w moim albumie: picasaweb.google.pl/GrandpaMK/Malwy072008 Z tego co widzę mieszkanie jest ukończone i jedyne co zostało to montaż gniazdek, kaloryferów i drzwi wejściowych. Korytarze, klatka schodowa, itp., oczywiście w całości do zrobienia. Niemniej jednak chłopaki się tam uganiają. Pani nie chciała zdradzić czy jest szansa na wcześniejszy odbiór. Po prostu, oficjalna wersja - grudzień. A oto kilka szczegółów, które usłyszałem: 1. Za naszymi blokami, na terenie należącym do Active Investment jest planowana budowa bloków. Podobno AI jest na etapie oczekiwania na WZ'tkę. Ponoć mają z tym jakieś problemy. Całkiem z tyłu widziałem jednak jakieś prace porządkowe. 2. Obok naszych bloków (wzdłuż ulicy, w stronę szpitala), Bryksy ma postawić jeszcze dwa bloki. 3. Obok bloków ma być plac zabaw wraz z ogrodzeniem. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Panią, ale nie będą ogradzać całego osiedla, ale będzie jakieś ogrodzenie od strony tych nieszczęsnych silosów. 4. Przed blokami, tam gdzie są ruiny tego zakładu, planowany jest park. Nie wiadomo jednak gdzie dokładnie będzie się zaczynał. Mam jednak nadzieję, że to śmietnisko zniknie. :) 5. Obok bloku "A", czyli tego drugiego, budowany jest pawilon handlowy o powierzchni 1500 m2. Z uwagi na to, że to jest duża powierzchnia nie bardzo mogli znaleźć kupca (chcieli opchnąć za 6 mln). Jednak po podzieleniu powierzchni na kilka mniejszych lokali znalazło się kilku chętnych. Mam nadzieję, że będzie tam coś wartego uwagi. ;) Jeśli inwestycje planowane dojdą do skutku, będzie nam się tam fajnie mieszkać. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Kolejne foteczki IP: *.qubushotel.com 09.07.08, 10:30 dzieki za obszerne info...Miło sie slucha ze wszystko idzie ku lepszemu. A jeszcze milej oglada zdjecia (tym bardziej ze w Krakowie nie bylem juz kilka m-cy) Oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Kolejne foteczki 09.07.08, 19:51 Proszę bardzo. Zawsze służę pomocą i świeżymi foteczkami. ;) Przy okazji wyjaśniam jedną rzecz, którą wcześniej podałem i teraz sprawdziłem. Chodzi o ten park. Okazuje się, że plany jego utworzenia powstały już jakiś czas temu, a w tym roku został przygotowany projekt miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Chodzi tutaj dokładnie o powstanie w naszej okolicy "Parku Rzecznego Drwinka". Informacje jakie udało mi się znaleźć: - Towarzystwo na rzecz ochrony przyrody www.tnrop.most.org.pl/witryna/Strony/drwinka.htm - BIP Miasta Kraków o MPZP obszaru Parku Rzecznego Drwinka www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&dok_id=16355&sub_dok_id=16355 O ile dobrze potrafię odczytać załącznik graficzny do MPZPto będziemy mieli park dookoła naszego osiedla i dalej w stronę Kozłówka. :) - Strona "Ocalimy dolinę DRWINKI" cassiopea.net.autocom.pl/~drwinka/ciekawostki.html Strona zawiera mapki, opracowania graficzne, artykuły, itp. Polecam. Przy okazji dowiedziałem się, że tą Biedronkę, która jest w środku osiedla mieli zlikwidować i na miejscu pawilonu handlowego miał stanąć apartamentowiec. Biedronka miała umowę najmu do maja 2008. Skoro nadal tam jest to mam nadzieję, że będzie także jak się wprowadzimy. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Kolejne foteczki IP: *.qubushotel.com 10.07.08, 09:25 Tak sobie przegladam ta mapke z zalacznika BIP i z niej wynika ze Park rzeczny Drwinka mialby obejmowac teren po drugiej stronie ul. Bochenka, w tym miejscu gdzie teraz sa te obskórne garaże. A skoro to byłby park to rozumiem ze zadna wieksza inwestycja, w tym mieszkaniowa by tam niepowstala. W zwiazku z czym nic nie zasloni nam widoku :) ciekawe czy dobrze to odczytalem czy jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto cisza w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.08, 11:29 hej sąsiedzi, czy wszyscy jesteście na plaży? Dzwoniłam do Bryksy ostatnio pytać o termin oddania naszego budynku, ale pani mówi tylko o grudniu. Pewnie nie opłaca im się tego wcześniej skończyć. I tak teraz tylko 2 blok budują. A tu jeszcze teren dookoła trzeba przygotować. Pozdrawiam wszystkich tak samo niecierpliwych jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: cisza w mieście 31.07.08, 09:35 O to to się pytałem już przy okazji oglądania mieszkanka w środku. Pani powiedziała, że oficjalny termin się nie zmienił i nie jest w stanie nam powiedzieć kiedy tak na prawdę będzie. Jak się wyrobią wcześniej to będą do nas dzwonić. IMHO nie opłaca im się tego odwlekać. Skończą, oddadzą, przenoszą się na inną budowę. Zwłaszcza teraz, jak lecą ceny (przynajmniej teoretycznie), nie opłaca im się odwlekać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto wielka cisza w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.08, 10:06 cisza na forum, a przecież wakacje już się skończyły... trwają drobne prace porządkowe przy naszym bloku no i dalej budują blok drugi. do grudnia jeszcze 4 miesiące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawmig Re: wielka cisza w mieście IP: 193.59.102.* 27.08.08, 18:25 ...a pozniej wykanczanie, wykanczanie i wykanczanie (siebie tez) Zreszta mnie jak na razie sie nie spieszy... praca mnie wygnala w polske... czy cos sie wokol bloku zmienilo?ma ktos fotki. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: wielka cisza w mieście 02.09.08, 14:01 Niestety nie posiadam aktualnych fotek. W sumie jak teraz cały stoi to nie ma co już fotografować. Niemniej jednak muszę się tam wybrać. Przy okazji. Dzwonił ostatnio do biura i okazuje się, że w całym bloku są już wylewki, a obecnie układają płytki na korytarzach. Idą od góry. Ciut, ciut i już będziemy tam mieszkać... drodzy sąsiedzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawmig Re: wielka cisza w mieście IP: *.gorzow.mm.pl 05.09.08, 19:16 No to dobrze, że jakoś im to idzie. Jak Ci się uda być na budowie to porób zdjęcia koniecznie w środku (klatka schodowa, może parking). A czy wokół bloku coś się zmieniło, czy nadal wszystko jak wielki plac budowy? Pozdrawiam z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto po wizycie na włościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 09:42 witajcie, co 2 tyg chodzimy na budowę zobaczyć co i jak, niestety od naszej ostatniej wizyty sprzed 2 tyg do wczoraj nic się nie zmieniło. wybudowali 2 pietra z tego drugiego bloku i już mają 10, ale przy naszym bloku bez zmian. chyba chcą jak najwięcej wybudować tego dugiego, a potem w razie złej pogody będą w środku wykańczać obydwa bloki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolkien Re: po wizycie na włościach IP: 151.193.120.* 08.09.08, 12:48 Chcialbym sie spytac, czy aby ogladnac mieszkanie, to podczas tej operacji koniecznie musi byc obecny osobiscie ktos z biura obslugi klienta? Rozumiem, ze wczesniejsze umowienie sie jest niezbedne, ale po co jest potrzebna osoba z biura obslugi klienta? Nie wystarczy kierownik budowy? Rozumiem, ze ogladac mieszkanie mozna tylko od poniedzialku do piatku w godz. 9-15? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: po wizycie na włościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.08, 14:18 przychodzisz kiedy Ci pasuje, dajesz ochroniarzowi na piwo i wchodzisz do mieszkania. jeszcze Cie zaprowadzi i wszystko opowie. Jesli mozesz byc na budowie w godz 9-15 to oczywiscie lepiej to zrobic po bożemu i się umówić,ale jeśli nie możesz w tych godzinach, to w weekend bez problemu też wejdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Re: po wizycie na włościach 18.09.08, 11:57 Byłem w sobote w "swoim" :) mieszkaniu i rozmawiałem z kierownikiem budowy. Mowił że w naszym (pierwszym) budynku do zrobienia pozostało tylko pomalowac klatki schodowe(juz pomalowali chyba 2, a zaczynali od góry) i położyc na klatkach flizy. Oprócz tego jeszcze do skonczenia zostało wykończenie garaży, no i oczywiście teren w okół budynku co też juz zaczeli robic. Przed moim balkonem (mam mieszkanie na parterze od strony tych okropnych zbiorników) wysypali już ładnie ziemię na tej podwyższonej cześci nad garażami. Oprócz tego montują juz drzwi wejsciowe do mieszkan, ja juz mam piękne drzwiczki co mnie z jednej strony ciesza a z drugiej smuci bo nie będę mógł swobodnie sobie teraz do mieszkania wchodzic. I niestety panowie zrobili sobie w moim mieszkaniu składzi na te drzwi. W każdym razie wszystko idzie ku dobremu i mniejmy nadzieje, że sylwestra spędzimy dame nam bedzie spędzic juz w naszych mieszkaniach, chodzby niewykonczonych:P Koncze ten moj przydlugawy i przynudzający wywód i pozdrawiam przyszlych sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawmig Re: po wizycie na włościach IP: *.mobile.playmobile.pl 18.09.08, 21:55 qba1002 a który nr mieszkanka.Ja mam 1 wiec pewnie bedziemy bliskimi sasiadami. Mam nadzieje ze te dtrzwi ktore nam zakladaja to nie jakas totalna lipa. moze masz jakies fotki ze srodka bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto do wszystkich co mają mieszkanie 53,59 m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.08, 10:15 czy jest na forum ktoś kto ma mieszkanie o tym metrażu? my przymierzamy sie do generalnej przebudowy - kuchnia w pokoju, w miejscu starej kuchni dodatkowy pokoj - czy ktos z was ma podobne plany? wczoraj rozmawialam z ekipa, ktora bedzie nam mieszkanie wykanczac i okazalo sie, ze te przerobki to wcale takie proste nie beda... jesli sa na forum sasiedzi o podobnych problemach to prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: do wszystkich co mają mieszkanie 53,59 m2 IP: *.ghnet.pl 20.09.08, 11:58 Cześc, My tez mamy podobny plan w tym mieszkaniu, mozesz pisac na maila retil@interia.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erbet Re: do wszystkich co mają mieszkanie 53,59 m2 IP: *.chello.pl 20.09.08, 20:22 A w czym ekipa widzi problem ? w blokach bez instalacji gazowej przeniesienie kuchni to drobnostka, w ogóle mieszkania są tak zaprojektowane że potrzeba wprowadzi kilka zmian żeby lepiej wykorzystać przestrzeń pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: do wszystkich co mają mieszkanie 53,59 m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.08, 09:44 wentylacja w nowej kuchni. Moze nie do konca to jest wielki problem, ale im bardziej skomplikowane przerobki, tym to wiecej kosztuje, a wiadomo, ze czlowiek liczy sie z kazda zlotowka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Re: po wizycie na włościach 22.09.08, 14:34 Pawmig No ja mam 3:) wiec bliziutko. Byłem w Twoim mieszkanku calkiem przytulne. Bedziesz przechodził koło moich drzwi:) A nie wiesz kto ma 2? Jesli odwiedza to forum wlaściciel 2 to odezwij sie:) Co do tych dzwi to niestety umknela mi firma ale wydaja sie calkiem ok. Antywlamaniowe wiec to najwazniejsze. Tylko mi nie bardzo odpowiada kolor - jasne drewno. Ja chcialem wstawiac ciemne drzwi wiec teraz nie wiem co robic. Zastanawiam sie nad skorzana tapicerka pod kolor dzwi wewnetrzynch ale to troche wiesniackie:P Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willow Re: po wizycie na włościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 10:29 Cześć Wam sąsiedzi :) Dzwoniłam wczoraj do Bryksych, powiedzieli że prawdopodobnie odbiór będzie w listopadzie. Osobiście się cieszę im szybciej, tym lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: po wizycie na włościach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 09:31 wczoraj bylam na budowie - niestety nie udalo mi sie wejsc do mojego mieszakania bo wszystkie mieszkania na dolnych pietrach juz maja drzwi i sa zamkniete!!!! poza tym flizuja klatke schodowa, wstawiaja drzwi do reszty mieszkan itp itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: po wizycie na włościach IP: *.net.autocom.pl 29.09.08, 18:53 Ja tez bylem wczoraj i udalo mi sie jeszcze wejsc do mieszkania :) Prace wykonczeniowe klatek ida pelną parą. Od dolu wstawiaja drzwi, od gory robią plytki na korytarzach. Czy wiecie moze czy windy beda dzialac dwie naraz? Bo widzialem ze nie wstawiają przyciskow do windy przy tej wiekszej. i czy ktos z Was wie cos wiecej o dzialce ze zbiornikami czy dzialce po drugiej stronie ulicy Bochenka? Co tam ma byc, kiedy i jakiej wysokosci? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: po wizycie na włościach 14.10.08, 12:30 Pawmig, mówisz, że będziesz mieszkał pod numerem 1? Ale nie nazywasz się przypadkiem Anioł? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator6 Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 04.10.08, 14:20 Witam Zanosi się na to że będę mieszkać pod nr 6 na parterze. (Jakoś tak) I mam pytanie czy jest ktoś wstnie powiedzieć mi którym autobusem bądź tramwajem mogę tam dojechac? Powiedzmy od Galerii Krakowskiej Bo już od dawna tam się wybierać zobaczyć co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Co sądzicie o Bryksy lokalizacja Bochenka 05.10.08, 12:22 Spod Galerii Krakowskiej najlepiej dojechać tramwajem 24 lub 34 i wysiąść na przystanku "Piaski Nowe". Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Załamka!!! 03.11.08, 11:52 Dziś rano otrzymałem informacje z biura sprzedaży Bryksów, że oddanie mieszkań odbędzie się " zgodnie z umową" czyli w okilicach nowego roku. No to ja już nie mam nic do dodania.... Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Foteczki z października 05.10.08, 12:27 Witam wszystkich! Zamieściłem w galerii kilka zdjęć naszej budowy: picasaweb.google.pl/GrandpaMK/Malwy102008 Niestety nie wchodziłem do środka, dlatego zdjęcia tylko z zewnątrz. Można jednak zobaczyć, że blok sąsiedni jest już wyższy od naszego. Co ciekawe, wygląda jakby go już zakończyli budować w górę, no chyba, że to złudzenie. Dodatkowo można zobaczyć, że dookoła bloku powoli porządkują teren. Zrobiłem kilka zbliżeń na te wykończenia. Życzę zatem miłego oglądania. ;) Pozdrawiam wszystkich (przyszłych) sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Foteczki z października IP: 151.193.120.* 13.10.08, 09:37 To ciekawe, ze gdy blok sie budowal to bylo tyle komentarzy, a teraz gdy juz mamy je odbierac nagle nastala cisza. Wiem, ze juz klatka jest chyba ukonczona, sa drzwi do mieszkan, wiec w sumie to nie wiem ile mozna jeszcze czekac - pewnie do konca grudnia? Nie udalo nam sie dostac do srodka, aby ogladnac mieszkanie - okazalo sie, ze bez umowienia nie ma takiej mozliwosci - zazdroszcze tym, ktorym sie udalo, bo bardzo ciekawi nas jak to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Foteczki z października 13.10.08, 11:31 Teraz nikt zbytnio nie pisze, bo jest duże prawdopodobieństwo, że mieszkania będą w terminie. Na razie każdy planuje w jaki sposób wykończy mieszkanie. Zewnętrzne otocznie już zeszło na dalszy plan. Co do obejrzenia środka, ja byłem i mieszkanie wydaje się dużo mniejsze niż na planie. Wiem, że to złudzenie, ale jakoś tak wyglądają te szare ściany. Jakby coś to w mojej galerii są zdjęcia ze środka. Można pooglądać. :) Musze się jeszcze jakoś umówić z Bryksy na obejrzenie mieszkania i przyprowadzić wykonawcę. Trzeba coś ustalić przed zakupami i remontem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Odbiór 23.10.08, 12:29 Właśnie kontaktowałem się z Bryksy. Pani potwierdziła, że do końca października będzie ukończony blok B i w listopadzie będą się kontaktować w sprawie odbioru mieszkań. Będzie można wcześniej uzyskać klucze do mieszkania i już zacząć remonty. :) Niestety okazuje się, że dojazd do garażu będzie zrobiony prowizorycznie do czasu ukończenia drugiego budynku. Oznacza to, że możemy się męczyć po jakichś betonowych płytach jeszcze do sierpnia przyszłego roku. Podpisanie aktu notarialnego prawdopodobnie dopiero w styczniu-lutym. Ponoć ok. miesiąca trzeba czekać po złożeniu wniosku do sądu. Niemniej jednak już niedługo drodzy sąsiedzi, już niedługo... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: Odbiór IP: 62.233.211.* 26.10.08, 23:28 Nie rozumiem: 1. Z biura obslugi klienta mowia, ze odbior bedzie jednak w grudniu. 2. A mieszkania wciaz nie mozemy ogladnac, bo wciaz nowe problemy - juz pare razy staralismy sie umowic i wciaz nie mozna - czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: Odbiór 27.10.08, 15:05 Mi Pani wprost powiedziała, że będzie można odbierać w listopadzie. Warunkiem jest tylko uregulowanie wszystkich należności. Może o to chodzi? Swoje mieszkanie oglądałem w czerwcu i wtedy nie miałem problemu. Może teraz są jakieś problemy z wejściem tam? Nie wiem. A przynajmniej podali dlaczego nie można umówić się na "wizytację"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: Odbiór IP: 151.193.120.* 27.10.08, 15:47 Dzieki za odpowiedz na pierwsza czesc - czyli w koncu by sie zdecydowali, bo co chwile jest inna wersja (listopad/grudzien) - pewnie w zaleznosci z kim rozmawiamy i od nastroju. Ciekawe tylko, czy na poczatku, czy na koncu listopada. Wymowki sa w stylu: a to robia wylewki i dwa tygodnie nie mozna, a to robia klatki i dwa tygodnie nie mozna, a to mieszkanie nie gotowe (dziwne, zeby bylo), albo kierownik nie ma czasu (bo on ma klucze do wszystkich mieszkan). W koncu placimy i nie mozemy ogladnac mieszkania - teraz nam powiedzieli, ze najwczesniej mozna ogladac za dwa tygodnie. Czyli jak sie zastosujemy do tego, to byc moze nasze ogladanie bedzie juz mialo miejsce po odbiorze kluczow, ale wtedy to moge sobie ogladac ile chce bez nikogo laski. Przy odbiorze bardzo wazne by miec kogos, kto sie na tym zna (najlepiej, kto bierze udzial przy odbiorze mieszkan dla innego dewelopera), by wykryc wszystkie niedociagniecia (prad, CO, czy sciany sa proste i powierzchnia, czy sie zgadza z deklarowana - cos jeszcze?). Nie wiem skad mozna takiego kogos wziac. Mamy nadzieje, ze nie bedzie duzo usterek, ale sie martwimy o to najbardziej (ze cos umknie naszej uwadze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Zwróćcie uwagę na części wspólne! IP: *.if.uj.edu.pl 28.10.08, 12:31 Witam, nie zaglądam tu często (bo z Bryksym mam wspólnego tyle, że blok przy ul, Żaka) - ale dam wam dobrą radę, skoro zbliża się termin odbierania mieszkań. Zwróćcie również uwagę na stan wykończenia części wspólnych (klatek schodowych, miejsc postojowych etc). My mamy z Bryksy trwający już 1,5 roku spór, bo pani v-ce kierownik budowy obiecywała wielu ludziom (ustnie, niestety), że klatki będą przemalowane po zasiedleniu. Teraz się wszystkiego wypiera, a wykończenie klatek jest bardzo kiepskie... koszmarnie nierówne tynki, farba położona na odwal się, również zacieki. Jeśli więc będziecie odbierać mieszkania, a zauważycie takie "piękne klatki schodowe", zapytajcie kierownika (pracownika Bryksy) co z tym będzie - i po usłyszeniu obiecanki zażądajcie pisemnego oświadczenia, choćby na waszym protokole odbiorczym. Żeby potem się bezczelnie nie wypierali tego, co sami obiecywali. Cokolwiek wyciągnąć od Bryksych potem będzie bardzo trudno. A na "wykończenie" okolicy poczekacie sobie jeszcze z rok co najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 No i zaczyna się.... 28.10.08, 13:18 Wiedziałem, że to będzie zbyt piękne żeby było prawdziwe. Jeszcze w piątek otrzymałem zapewnienia, że po ugeulowaniu wszystkich płatności będę mógł odebrać mieszkanie najpóźniej w 2 tygodniu listopada. Wię telefony do banku, czy przyśpieszą wypłatę transz (oczywiście nie ma z tym probleu) i w ogóle radość że może sylwester juz w nowym mieszkaniu. A dziś już są problemy..... Najprawdopododniej odbiory dopiero w grudniu:( -tak powiedziała Pani z Bryksów. Mają jakieś problemy z Zakładem Energetycznym i czymś tam jeszcze...ehh życie! A jeszcze co do odbioru mieszkań to jasne, że w miarę możliwości najlepiej jest przyjść z kims kto się zna na budowlance i będzie w stanie wyłapać ewentualne niedoróbki. Sam pracuję w firmie developerskiej i wiem co może się dziać. Gorzej, że jak mówicie nie za bardzo można teraz do mieszkania wejść. Piszcie jak macie jakies uwagi i nowe informacje to może coś da się poradzić. W kupie siła jak sie to mówi:)... Jeszcze jedna sprawa. Powiedzcie jak wygląda u Was sprawa ze zwrotem pieniędzi za nadpłatę z tytułu podwyższenia podatku Vat. Wiecie o czym mówie - te aneksy którymi męczył nas Bryksy. Podobno może być z tym problem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: No i zaczyna się.... IP: 151.193.120.* 28.10.08, 13:31 Nie wiem o co chodzi - o jaki zwrot pieniedzy za nadplate z tytulu podwyzszenia podatku VAT. My przelalismy wszystkie transze w zeszlym roku (i zle zrobilismy, bo na tym bardzo stracilismy). Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Re: No i zaczyna się.... 28.10.08, 13:41 Aha no tak więc Ciebie to nie dotyczy. Właśnie o to chodziło że można było wpłacić wszystkie pieniądze do końca 2007 roku albo podwyższali cenę mieszkania o vat bo miał (niby) wejść od 2008 roku 22%. No i nie wszedł wiec obiecywali że zwrócą. O to właśnie pytam. Nie bardzo wiem o co chodzi ale mogą być z tym jakieś problemy, więc jak wygląda sytuacja u innych Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
grandpamk Re: No i zaczyna się.... 28.10.08, 14:00 Niestety, ale teraz to dopiero będziemy musieli być cierpliwi. Wszelkie formalności, wykłócanie się z deweloperem, wykończanie mieszkania, czy też życie na placu budowy przez najbliższy rok. Nie ominiemy tego... :( Zastanawiam się tylko nad tymi częściami wspólnymi. Jak możemy, jako pojedyncze osoby, wymóc na Bryksy wykonanie pewnych prac, poprawek, itp. Ktoś ma jakieś pomysły? Co do VAT'u, to ja również płaciłem całość w zeszłym roku. Nie uważam, że to była strata. Dzięki temu nie mam teraz kłopotów ze zwrotem różnicy w podatku VAT, a do tego już od roku spłacam kapitał przy kredycie. To też jest ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retil Re: No i zaczyna się.... IP: *.ghnet.pl 28.10.08, 17:57 Witam, Ja tez mam wplacona nadwyzke do dewelopera w zwiazku ze zmiana VAT. Jak podpisywalem aneks to tez bylem zapewniony ze nie bedzie problemów z wyplata nadplaty. Teraz dowiedzialem sie ze pieniadze zostana zwrocone jak bedą uregulowane wszystkie płatności co zgondnie z umowa ma nastapic przed podpisaniem aktu notarialnego. Troche tego nie rozumiem dlaczego Bryksy ma trzymac moje pieniadze jeszcze przez kilka miesiecy, szczegolnie ze przydaly by sie na wykonczenie mieszkania. Poczekamy zobaczymy a do opóżnień się powoli przyzwyczajam. BTW Mieszkanie sa juz pomierzone wiec juz wiadomo czy bedzie się miało wyrownanie za przekroczenie +/-2%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: No i zaczyna się.... IP: *.net.autocom.pl 28.10.08, 19:59 A ja po prostu wplacilem im mniej po tym jak bylo pewne, ze VATu wyższego nie będzie i podpisaniu dodatkowego aneksu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: No i zaczyna się.... IP: 151.193.120.* 29.10.08, 14:47 Czyli jest juz na 100% pewne, ze odbior bedzie najwczesniej w grudniu (byc moze pod koniec) - to ciekawe jak cos mozna planowac skoro wszystko jest takie plynne. Jesli by ktos otrzymal zaproszenie na odbior mieszkania to moglby dac znac na forum - dopiero wtedy bede pewny, ze sie zaczalo cos na co wszyscy czekaja. Trzeba definitywnie pomyslec o tym, jak razem wplynac na usuniecie usterek w czesci w spolnej i jak wplynac na decyzje, ktore dotycza nas wszystkich. Prosze, zeby patrzec na czesc wspolna naszego bloku, a nie tylko swojego mieszkania i dac znac na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
lackyluck81 3mam kciuki za lokatorów 1-ego bloku 29.10.08, 18:09 Witam wszystkich odwiedzających to forum. Szczególnie jestem z tymi, którzy mają wykupione mieszkania w pierwszym bloku. Dużo słyszałem na temat odbiorów tych mieszkań. Ja mam wykupione mieszkanie w drugim bloku i patrzę co się dzieje i jak się rozwija sytuacja. Przykro mi bardzo, że uzbrajam się w cierpliwość kosztem Waszych doświadczeń. Jednak nawet gdy odbiór mojego mieszkania planowany jest dopiero za rok, wstępnie na listopad 2009 roku, to już teraz mam sporo doświadczeń w kwestii odbiorów mieszkań, ze względu na to, iż 3 moich klientów już to przechodziło i wiem na co zwracać uwagę. Popieram pomysł odbioru mieszkania z osobą doświadczoną w tym temacie gdyż sami możemy nie dopatrzyć się różnych usterek czy niedociągnięć a później, już po podpisaniu protokołu odbioru ciężko jest wyegzekwować cokolwiek od developera (każdego). Tłumaczą się wtedy, iż nie mają czasu na poprawki bo mają jeszcze sporo mieszkań i klientów w kolejce do przekazania. Wtedy na poprawki ze strony developera można czekać nawet pół roku!!! Pozdrawiam wszystkich niecierpliwych... PS. Zapraszam wszystkich na specjalnie przygotowane dla mieszkańców nowego osiedla Malwy forum, gdzie w sposób uporządkowany możemy wypowiadać swoje pomysły i sugestie. Adres forum to www.bochenka.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto po wizycie na placu budowy IP: 81.219.244.* 01.11.08, 14:14 witajcie, dzisiaj bylam na wizji lokalnej przed naszym blokiem. 1. zdjeli folie z szyb i umyli okna 2. polozyli chodnik od plotu do klatki - dosc waski, wozkiem dla blizniakow nie przejedzie sie ;-) 3 wysypali ziemie przed blokiem, pewnie trawke zasieja 4. przywiezli mnostwo kraweznikow? 5. w 2 bloku wstawili chyba juz wszystkie okna ufffff moze jednak w listopadzie nam przysla listy ze zapraszaja na odbior? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: po wizycie na placu budowy IP: 89.108.213.* 02.11.08, 14:51 Witam serdecznie, Co do VATu, w moim przypadku wpłacam kwote pomniejszona do Bryksy, a roznice bank przelewa juz na moje konto. Po prostu zlozylem wniosek do banku o przeznaczenie czesci kredytu na wykonczenie mieszkania. Prosze o jakies aktualne fotki dla sasiada,ktory mieszka bardzo daleko i nie wie jak to teraz wyglada. dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
frida30 Re: po wizycie na placu budowy 03.11.08, 02:03 witam wszystkich serdecznie:-) wlasnie jestemy z mezem na etapie decydowania sie na zakup mieszkania w drugim bloku.prosze przyszlych mieszkancow o informacje czy wiadomo juz czy bedzie mozliwosc ogrodzenia terenu, jak bedzie naliczany czynsz(w przyblizeniu), jaka cene wynegocjowaliscie za m2, czy jest szansa zbicia ceny z miejsca postojowego, czy moglby mi ktos przeslac plan zagospodarowania obok blokow, czy jestescie zadowoleni z kontaktow z developerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: po wizycie na placu budowy IP: *.net.autocom.pl 03.11.08, 12:57 No wlasnie jakie teraz ceny sa w drugim bloku za m2? Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Załamka!! 03.11.08, 13:10 Z tego wszystkiego coś mi się pokręciło i w złym miejscu umieściłem post. Więc pisze jeszcze raz: Dziś rano otrzymałem informacje z biura sprzedaży Bryksów, że oddanie mieszkań odbędzie się " zgodnie z umową" czyli w okilicach nowego roku. No to ja już nie mam nic do dodania.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Załamka!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 13:14 faktycznie załamka!!! może to jednak będzie grudzien ? co oni tak długo chcą tam robić???? ajuto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xaw Re: Załamka!! IP: *.net.autocom.pl 03.11.08, 13:33 Heh, a znajomi sie dziwili jak im mowilem, ze moj developer oddaje przed terminem. Teraz juz wiem czemu sie dziwili - to jest utopia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
chamniak Re: Załamka!! 03.11.08, 14:16 Dlaczego utopia. Nasza inwestycja (SM Wspólnota Inwest, na ul. Marchołta) odbiór mieszkań 42 dni przez planowanym terminem w umowie. Wcześniejszą inwestycję równiez oddawali z wyprzedzeniem od 2 do 4 tygodni (w zalezności od etapu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maven Re: Załamka!! IP: 151.193.120.* 03.11.08, 14:00 No to po co bylo to sciemnianie, ze odbior bedzie 3 listopada? Jak tu cos mozna planowac. Zeby tylko sie udalo sie odebrac mieszkanie jak najszybciej. A swoja droga ten pomysl developera, by umowic sie na ogladanie mieszkania po jego odbiorze (tak wyszlo z zaproponowanego terminarza) to bylo naprawde przegiecie. A my wciaz nie mozemy ogladac mieszkania, bo teraz jest ponoc za duzo osob do ogladania i jest jeszcze wiele innych prowadzonych inwestycji - najblizszy termin na ogladanie znow za 2 tygodnie (juz chyba otrzymujemy taki termin 2 lub 3 raz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Załamka!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.08, 18:56 ludzie, czym wy się tak denerwujecie!? Wiążący jest dla was termin w umowie i to czy developer odda wam mieszkanie przed czasem to tylko i wyłącznie będzie ich dobra wola i wasze szczęście. Widocznie jest sporo jeszcze do zrobienia albo są jakieś problemy natiry technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
qba1002 Re: Załamka!! 04.11.08, 10:31 Gość portalu: ziomek napisał(a): ludzie, czym wy się tak denerwujecie!? Wiążący jest dla was termin w umowie i to czy developer odda wam mieszkanie przed czasem to tylko i wyłącznie będzie ich dobra wola i wasze szczęście. Widocznie jest sporo jeszcze do zrobienia albo są jakieś problemy natiry technicznej. Powiem tak: Nie wiem czy śledzisz nasze wypowiedzi regularnie i znasz sprawe ale nikt tu nie powiedział złego słowa na developera. Jak na razie wywiązują się z umowy z biurem jest dobry kontakt i wszelkie informacje jakie nam potrzeba można uzyskać w zasadzie "do ręki". No może jedynym problemem są tu te nieszczesne wizyty na budowie, ale ja osobiście nie miałem z tym problemu (czyt. wcześniejsze posty jak gadać z cieciem żeby cie wpuscił:)) Sprawa wygląda jednak w ten sposób. Nie wiem czy ktoś to jeszcze pamięta ale pod koniec 2006 roku termin oddania był określony na czerwiec 2008. Wchodziła tam jednak w grę kwestja przepisania pozwolenia na budowę które się opóźniało. Więc kiedy podpisywałem przedwstępną umowę i na niej termin był już na grudzień 2008 miła Pani z Bryksów (już niestety nie pracuje w dziale sprzedaży) mówiła że jest bardzo możliwe, że oddadzą budynek wcześniej. Tak więc przez 2 lata aż do początku listopada tego roku miałem nadzieję, że wprowadzę się na koniec 2008 licząc już czas potrzebny na wykończenie. A jak sprawy wyglądają to już każdy wie. Nikt tu tak jak już mówiłem żadnych pretensji nie ma, ale takie fora są chyba po to, żeby każdy mógł powiedzieć co mu leży na sercu i liczyć na pocieszenie toważyszy niedoli:) Pozdrawiam więc wszystkich tak rozgoryczonych jak ja P.S. Sorki za przynudzanie:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiaaiuto Re: Załamka!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 11:52 zgadzam się z przedmówcą ;-) my czekamy na te mieszkania od ponad 2 lat więc chyba mamy prawo do "jużniemogęsiędoczekać" Bryksy do roboty!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dtx193 Re: Załamka!! IP: 151.193.120.* 04.11.08, 12:17 Duzo znajomych u swoich developerow czekala o wiele krocej na swoje mieszkania - kupili je po nas a czasami juz ponad rok sa w swoich mieszkaniach. Wiem, ze bylismy przygotowani, ze bedzie to grudzien 2008, ale gdy podpisywalismy umowe bylismy swiecie przekonani, ze to bedzie czerwiec 2008 - aneks przesuwajacy termin musielismy podpisac, bo co mielismy zrobic. 2,5 roku czekania na mieszkanie to naprawde troche duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawMig Re: Załamka!! IP: *.qubushotel.com 04.11.08, 17:09 ale w porównaniu do tego 2,5 roku to już mieszkanka będą tuż tuż... Uszy do góry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Załamka!! IP: *.autocom.pl 04.11.08, 20:32 Trzeba było kupić tam gdzie znajomi... ja zgadzam się z opinią że skoro jest pewien termin w umowie to (w naszym kraju) należy się nastawić na ten właśnie termin a nie płakać że nie będzie wcześniej. P.S Co do czekania 2.5 roku: jak podpisywaliście umowę to wiedzieliście ile trzeba będzie czekać więc skąd nagle to zdziwienie?? Pozdrawiam S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dtx193 Re: Załamka!! IP: 151.193.120.* 05.11.08, 10:57 Gdy podpisywalismy umowe to bylo niecale 2 lata (termin byl czerwiec 2008 i byl taki przez pol roku) - potem podpisalismy aneks z przesunieciem na grudzien 2008, bo przeciez raczej nie mielismy wyjscia. Gdybysmy pozniej dostali podobny aneks z kolejnym przesunieciem do podpisania to ciekawe, czy mielibysmy jakies wyjscie niz go podpisac. Latwo sie mowi, ze mielismy wyjscie, bo przeciez gdybysmy zrezygnowali z mieszkania po pol roku, to bylibysmy stratni te pol roku i musielibysmy zaczynac szukanie mieszkania od poczatku. Wedlug mnie sytuacja jest taka: mialo byc w czerwcu, przesunieto na grudzien i nagle powiedziano, ze bedzie w listopadzie i wszyscy byli szczesliwi, ze to jedyny deweloper, ktory oddaje wczesniej, a to no i tak 5 miesiecy po pierwotnym terminie. Wedlug mnie rownie dobrze mogli przesunac zamiast o pol roku to o rok (na czerwiec 2009) i oddac jednak w grudniu 2008 - ciekawe, czy tak samo wszyscy byliby szczesliwi, ze mieszkanie jest pol roku wczesniej niz mialo byc. Dobrze juz nie narzekam: rozumiem to wszystko, bylem przygotowany i ciesze sie, ze mieszkanie juz wkrotce bedzie - mam nadzieje, ze juz bez zadnych niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś