Dodaj do ulubionych

Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 01:04
świetna inicjatywa; tylko tak można nas nauczyć porządku.
Obserwuj wątek
    • ekleksus Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó 31.01.07, 06:39
      Jestem jak najbardziej za !!!Chciałbym aby wreszcie zapanował porządek w tym
      mieście.Karać też trzeba tych co stoją na zakazach parkowania.Podpowiem że w
      niedziele można na mandatach nieźle zarobić na Ul. Siostry Faustyny wierni a
      zarazem grzesznicy (bo łamią przepisy)stoją na zakazach zatrzymywania sie choć w
      poblizu jest duży parking,a na dodatek stają samochodami na miejscu
      przeznaczonym dla taksówek.
      • Gość: Kierowca Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:44
        Cmok, słodki prokuratorku.
    • Gość: bs jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Beverly IP: *.soda.krakow.pl 31.01.07, 06:58
      Hills /wypożyczalnia - jak ktoś nie wie:)/. Skręcając w prawo w aleje od razu
      wpadam na korek (skręciłem z ul. królewskiej). Mogę w nim stać, powiększając
      ten korek bezmyślnie, a mogę pojechać prawym pasem - tym dla busów - do skrętu
      w prawo i na światłach opuścić te przeklęte aleje. Gdzie jest prawo - wiem, ale
      gdzie jest zdrowy rozsądek?
      • Gość: harthausen Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:31
        tu masz rację. Ale nie ma dobrego rozwiązania przy ciasnocie na Alejach.
        Zawsze będą niezadowoleni albo kierowcy samochodów "pozakomunikacyjnych" albo
        pasażerowie komunikacji miejskiej.
        Mniejszym złem dla mnie jest jednak uprzywilejowywanie MPK. One są w stanie
        przewieźć więcej.
        Ten problem jest w każdym większym mieście i jeśli coś sie będzie zmieniało to
        tylko na gorzej. W takiej sytuacji wszędzie forowana jest komunikacja publiczna.

• Gość: zły Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:19
        Tylko, że przez takiego ciecia jak ty, któremu sie umyśliło, że pojedzie pasem
        dla busów, autobus dany odcinek pokonuje zamiast w 10 minut, w godzinę, a ludzie
        klną na przystankach. W rezultacie - wku..eni na MPK przesiadają sie do
        własnych auto, produkując coraz większe korki.
        Chcesz mieć sprawną komunikacje miejską, to stul ryło.
        Jak MPK działa mi na nerwy i chętnie bym część nierobów stamtąd spuścił na
        zieloną trawę, tak w sprawie jazdy po wydzielonym pasie - ich popieram.
        • Gość: mmm cieciem to ty jesteś maminsynku ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:46
          jeśli bys dokładnie przeczytał tekst poprzednika to byś zrozumiał problem i mu
          nie ubliżał !
          chodzi o to że on tym pasem dla MPK jedzie 100-200 metrów i skręca w prawo
          bezkolizyjnie nie czekając pred skrzyżowaniem i NIE BLOKUJĄC tego pasa ruchu
          nawet na pół minuty !!!
          rozumiesz cieciu ?!
          czy jesteś tak samo głupi jak ci co to wymyślili ?....

żenujące - żeby przejechać 100 metrów i skręcać w prawo musimy teraz czekać
          kilka minut w korku na pasie do jazdy na wprost (dopiero kilkanaście metrów
          przed skrzyżowaniem wolno zjechać na prawy pas !), z resztą powiększając go
          przy tym i wydłużając czas przejazdu innym kierowcom (którzy chcą jechać na
          wprost) !!!

dlaczego nie wolno pojechać prawym pasem i skręcić w prawo ?
          powtarzam : NIE BLOKUJE SIĘ GO DLA AUTOBUSÓW !!!
          parodia....

• Gość: :/ myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:55
            A nie wpadłes na to, że nie tylko jeden cieć może na to wpaść??
            I w rezultacie WSZYSCY zaczną jeździć pasem dla MPK, blokując ruch??
            • Gość: Jupiter Re: myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:32
              Ale "ci wszyscy" skręcą w Czarnowiejską... gdzie widzisz blokowanie pasa?

• Gość: :/ Re: myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:53
                Jak pojedzie jeden to nie zablokuje, ale jak pojedzie ich stu??? W sekunde
                wszyscy przefruną???
                Ludzie, myślcie, to nie boli :/
      • Gość: TM Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:03
        Myśle ze nie można tak robić bo wielu jadących na wprost dalej alejami jechało
        by tym pasem a potem wciskaliby się prze skrzyzowaniem na lewy pas.

• Gość: weq Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:23
      nie wiem czy to takie mądre
      pas dla autobusów pusty a na pozostałych korki
      ludzi szlag trafia a że jest priorytet dla autobusów
      no nad tym też można się zastanowić bo zarządzanie ruchem to dziwna prawnie
      konstrukcja decyzyjna
      np znaki drogowe ustawia organ zarządzający ruchem w uzgodnieniu z zarządem
      drogi
      jest to w formir zatwierdzenia projektu
      w Krakowie prezydent jest jednym i drugim organem to znaczy zarządcą dróg i
      zarządza ruchem
      projekt organizacji ruchu zatwierdzony stanowi prawo , które polega na tym ,że
      ustawia się znaki drogowe i np. wyznacza pas ruchu tylko dla autobusu
      nie jest to decyzja administracyjna bo nie jest skierowana do konkretnego
      podmiotu
      czyli nie ma instancyjności
      jeżeli postawią nagle znak zakaz ruchu i ja mam utrudnienia lub ponoszę koszty
      długiego objazdu to nie mam się do kogo odwołać
      to wygląda na samowładztwo i musi się tym zająć rzecznik praw
      • Gość: czarek Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 08:23
        pomyśl chwilkę:
        1. Pas dla autobusów
        2. Autobusy jadą szybciej
        3. Część ludzi przesiada siędo autobusów bo jest szybciej i nie trzeba stać w
        korkach.
        4. Mniejsze korki dla zwykłych aut.

i odwrotnie
        1. Pas dla autobusów dla samochodów zwykłych
        2. Autobusy jadą wolniej.
        3. Nie ma różnicy stanie w korku w autobusie czy w aucie > w aucie wygodniej.
        4. Ludzie wybierają własne auta.
        5. Ty stoisz zamiast kilkunastu minut więcej kilka godzin.

Logiczne że jest w Twoim interesie? Nie?
        Prosciej nie mogę.
    • Gość: eq Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:41
      łatwo to zbadać gdyż konstytucja stanowi ,że każdy ma być jednakowo traktowany
      przez organy władzy publicznej z wyjątkami określonymi w ustawie
      jeżeli nie ma w ustawie regulacji dotyczących kompetencji w zakresie
      zarządzania ruchem tylko ,co nagminnie się zdarza , w jakimś rozbudowanym nad
      miarę rozporządzeniu , to łatwo taki przepis wyrugować
      oczywiście musi być prawna kontrola decyzji organu administracji publicznej a
      nie sytuacja ,że urzędnik postanowił i już kropka.
    • Gość: gqw Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:48
      dziękuję ,
      czy ktoś w KZD już siedzi za bezprawne sprawdzanie danych osobowych ?
      KZD nie ma zadnego tytułu prawnego do sprawdzania czy ktoś może jechać pasem
      ruchu czy też nie
      powtarzam ,żadnego tytułu prawnego
      czyli skoro to robi robi to bezprawnie
      powinno się zatem zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa
      w związku z przekroczeniem uprawnienia organu administracji publicznej oraz
      bezprawnego pozyskiwania danych osobowych ,w związku ze sprawdzaniem
      okoliczności o których mowa w artykule,gdyż nie da się sprawdzić czy ktoś może
      jechać pasem bez sprawdzenia danych właściciela pojazdu
      komuś w KZD pomyliły sie epoki
      monarchia była już dawno
      • Gość: M Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.motorola.com 31.01.07, 08:02
        KZD sprawdza na podstawie numeru rejestracyjnego, czy dany samochód miał prawo
        jechać pasem dla autobusów. To, kto nim jechał, nie ma znaczenia. Numer
        rejestracyjny nie jest daną osobową. Tobie swoje własne urojenia pomyliły się z
        rzeczywistością.
        • Gość: Stefan Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 09:20
          Ale karze się kierowcę, a nie samochód.

Na codzień jeżdżę autem służbowym zarejestrowanym w Warszawie. Policja (czy
          inna cholera) robi zdjęcie autu w krakowie - twarz kierowcy nieczytelna tak, że
          nie wiadomo kto nim jechał. Odpowiednie instancje stwierdzają, że auto należy
          do firmy z Warszawy. Przekazują sprawę do Warszawy. Warszawska policja pyta
          firmę, kto jechał danym autem w danym dniu. Firma stwierdza, ze mieszkaniec
          Krakowa. Sprawa wraca do Krakowa. Policja mnie wzywa. Minęły już 4 miesiące,
          więc sprwa trafia do sądu grodzkiego. Ostatecznie zostaję ukarany przez sąd.

No i gdzie tu zdrowy rozsądek? A gdzie sprawiedliwość? O prawo nie pytam.
          • Gość: M Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.motorola.com 31.01.07, 10:15
            Jechałeś pasem dla autobusów? Jechałeś. Żeby ustalić kierowcę trzeba było
            zgłosić się do właściciela samochodu? Trzeba. Zostałeś ukarany za jazdę pasem
            tylko dla autobusów? Zostałeś. W czym problem?
            • Gość: Stefan Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 10:32
              W tym, że jest tylko duże prawdopodobieństwo, że to ja jechałem.

Wiadomo tylko tyle, że auto, należące do mojego pracodawcy, którym zazwyczaj ja
              jeżdżę, w danym dniu o danej godzinie znajdowało się w danym miejscu. Nie ma
              żadnego dowodu, że to ja nim jechałem. A ponieważ zdjęcie zrobiono 4 miesiące
              temu, to ja nie pamiętam gdzie wtedy byłem. W państwie prawa, którym Polska
              NIE jest, wątpliwości interpretuje się na korzyść obwinionego. W Polsce
              interpretuje się na jego niekorzyść.

PS.: Sprawa dotyczy przekroczenia prędkości i zdjęciem z fotoradaru, ale
              przytoczyłem bo procedura jest identyczna.

Gość portalu: M napisał(a):

> Jechałeś pasem dla autobusów? Jechałeś. Żeby ustalić kierowcę trzeba było
              > zgłosić się do właściciela samochodu? Trzeba. Zostałeś ukarany za jazdę pasem
              > tylko dla autobusów? Zostałeś. W czym problem?
              • krwawy.zenek Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó 31.01.07, 16:25
                Zajrzyj do art. 78 ust. 4 prawa o ruchu drogowym
                • Gość: dwqe Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35
                  asddwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
                  • Gość: jkj Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35
                    sdafdswww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
        • Gość: dsvf Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:19
          numer rejestracyjny nie ale dane właściciela tak
          czyżbyś chciał karać samochód ?
          no bo jak sprawdzić czy dany pojazd może jechać tym pasem czy nie
          można kwalifikować tak autobus lub nie autobus
          a nie po num erach rejestracyjnych ?
          co ci człowiecze daje sam numer rejestracyjny?
          jak chcesz karać to tylko osobę kierującą pojazdem
          jek więc to zrobisz ?
          napisz jak to zgodnie z prawem zrobić i jaki tytuł prawny ma do tego KZD
          Policja tak bo jest uprawniona do kontroli ruchu drogowego ale KZD ?
          to jakieś brednie
        • Gość: kkk Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:47
          jak sprawdzisz po numerze rej czy samochód może jechać tym pasem czy nie
          wyjaśnij
          • Gość: asdfefse Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35
            www.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
      • Gość: prawnik poczytaj kodeks drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:13
        za jazde po pasie ruchu wydzielonym dla komunikacji zbiorowej należy sie mandacik...
        Co mają do tego uprawnienia KZD?
        KZD może miec zezwolenie policji, bo to policja wystawia mandaty a nie KZD :P
        • Gość: mmm NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:51
          to jest akurat jasne...
          tylko że gość za to trafił przed sąd grodzki !!!
          dla niejednego przeciętnego obywatela to jest troche traumatyczne przeżycie, to
          raz, a poza tym : jak to brzmi : "być ukaranym przez sąd" ? to dwa...
          • Gość: zły poczytaj jednak kodeks :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:57
            > tylko że gość za to trafił przed sąd grodzki !!!
            No bo Policja ma do tego prawo!!
            Nie tylko za to można trafić przed sąd grodzki!!
          • krwawy.zenek Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik 31.01.07, 16:26
            Bez przesady.
            • Gość: sdfsdf Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36
              www.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=citiesaaaaaaa
          • Gość: Stefan Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.autocom.pl 31.01.07, 19:20
            Dla mnie, praworządnego obywatela (a przynajmniej starającego się) to
            truamatyczne przeżycie być ukaranym przez sąd.
            • Gość: :/ Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:58
              nie popełniaj przestępstw to nie będziesz karany - proste? :/
              • Gość: Stefan Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.autocom.pl 01.02.07, 18:01
                Od kiedy WYKROCZENIE drogowe jest PRZESTĘPSTWEM?
                • Gość: http://www.nawidel Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:38
                  djhgjdfwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
              • Gość: xcz Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36
                xcxzwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
              • Gość: normalny Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:07
                czlowieku po twoich tekstach stwierdzam ze pomylila ci sie chyba głowa z
                dupą.moze czas do jakiegos lekarza pojsc?!
        • Gość: 13 Re: poczytaj kodeks drogowy IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:22
          nie , uprawnienia Policji są niezbywalne
          nie może ich przekazać KZD
          • Gość: :/ Re: poczytaj kodeks drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:54
            Te mandaty wystawia Policja na podstawie fotek zrobionych przez KZD.
            Aparatura założona przez KZD spełnia funkcję fotoradaru - naprawde trzeba byc
            mega tłukiem, żeby tego nie skumać :/
    • Gość: optymista Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 07:58
      docelowo na całej długości. To jest główna ulica miasta.
      • Gość: kierowca Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:12
        Hej a jak wozilem sie alejami raz na tygodniu ale to w tamtym roku w grudniu to
        jest szansa ze dostane mandat?? 30 dni minelo juz :)
        • Gość: Stefan Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.autocom.pl 31.01.07, 10:11
          Tak. Policja Cię wezwie. Przesłucha i skieruje sprawę do sądu grodzkiego
          (patrz mój wczesniejszy post).

Policja moze wystawic mandat do 30 dni. Ale zyjemy w panstwie carskim, wiec
          kazdy obywatel musi zostac ukarany.
        • Gość: 3r21 Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:27
          przepis mówi
          rok od wykroczenia lub 2 lata od wszczęcia postępowania
          do 30 dni mogą mandat karny po tym grzywna w sądzie grodzkim
          • Gość: c fdgfgdf Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36
            cxxczxcxzcxzwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
            • Gość: asdwa Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:37
              sadwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=citiesa
            • Gość: sadaa Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:37
              sdawww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
      • Gość: krakus O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 20:56
        Oooo! TAK! Jestem za. I symetrycznie
        • Gość: Dziadek Re: O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: 62.233.214.* 05.02.07, 12:18
          OOO Tak w sytuacji poszeżenia ul. Grzegórzeckiej wybużymy dla Pana kilkanaście budynków zbużymy też część zabudowań szpitala uniwersyteckiego. Będzie można szybciej pzejechac..!!! Brawo
          • Gość: kr Re: O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 16:55
            Jak nie widziałeś planów poszerzenia Grzegórzeckiej to nie pieprz głupot o
            wyburzaniu Szpitala Uniwersyteckiego.
    • Gość: as Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.usr.onet.pl 31.01.07, 08:26
      a moze jeszcze by tak takie kamery zamontowac w tramwajach ... wtedy by wiadomo
      było kto jeżdzi po pasach w innych miejscach albo blokuje skrzyzowania albo
      torowiska :)
      • Gość: zły Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:59
        Czemu nie - akurat ten pomysł mi sie podoba.
        wreszcie mpk przestałoby sie wykręcac, że musi stać w korku
    • megas1 Rondo Grunwaldzkie 31.01.07, 08:38
      To jeszcze poprosze kamerę na rondzie Grunwaldzkim. Dzisiaj chciałem skręcić na Rondzie w lewo na Most Dębnicki i o mało co nie rozwaliła mi samochodu kolumna aut jadących górą przez Rondo z KOnopnickiej pomimo zakazu wjazdu na wprost dla sma osobowych. Niby zakaz wjazdu, a Policja nie chce podnosić statystyk wykrywalności wykroczeń drogowych w tak ewidentnym przypadku.
    • Gość: zmotoryzowana Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: 81.21.202.* 31.01.07, 09:43
      Polecam również wykorzystanie kamer do ukarania sprawców poruszania się pasem
      wydzielonym dla autobusów i TAXI (kierowców tych pojazdów), tylko w drugą stronę
      - dot. wymuszania przez kierowców pojazdów uprawionych do poruszania się tym
      pasem -autobusy, pojazdy taxi, busy - pierwszeństwa na innych użytkownikach pasa
      prawego, poprzez zajeżdżanie drogi na linii ciągłej. Pojazdy te niejednokrotnie
      omijają autobusy na przystankach i nie tylko (chyba żeby przejechać szybciej),
      wjeżdżając wprost na inne pojazdy po przekroczeniu linii ciągłej. Jest to
      nagminne łamanie prawa przez użytkowników uprzywilejowanych dla pasa
      wydzielonego na alejach, tylko nikt nie zwraca uwagi na ich zachowania. Nikt nie
      zastanowił się, aby dokonać kontroli w drugą stronę, a ciągle słyszy się tylko o
      tym, że pojazdy nieuprawnione poruszają się pasem wydzielonym. Kierowcy tego
      pasa zostają bezkarni!!!
      • l_o_k_i popieram 31.01.07, 09:53
        Efekt jest taki, ze srodkowym pasem przez skrzyzowanie przejezdzaja najwyzej 2-
        3 samochody, bo z prawego przez ciagla pcha sie stado busow i taxowek, a nawet
        autobusow.
        Zupelnie tez nie rozumiem dlaczego pas dla autobusow nie jest tez na calej
        dlugosci pasem do skretu w prawo. Samochodu skrecajace w prawo i tak zablokuja
        ten pas przed skrzyzowaniem, a tak ruch bylby rozlozony.
    • Gość: nina Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:41
      Proponuję zająć sie jeszcze busami nagminnie skręcającymi w lewo z pasa do skrętu w prawo. Przekłady? skrżywowanie Limanowskiego, Wielicka na Zjeździe; Wielicka, Powstańców
    • Gość: antykomunista Inspektor Grabski, to chyba jakiś żart! IP: *.ists.pl 31.01.07, 15:36
      Chyba nie inspektor Ryszard Grabski, oficer SB ??
      Czy autor artykułu zwariował, bo chyba nie jest prowokatorem??
      To paranoja, Ryszard Grabski na pewno już nie jest inspektorem, tylko został
      przeniesiony za emeryturę, lub zwolniony! Że też autorzy wymyślają bzdury, nie
      potrafią sprawdzić nawet kto w Krakowie pracuje w Sekcji Ruchu Drogowego..
      • Gość: zxz Re: Inspektor Grabski, to chyba jakiś żart! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:38
        asdswww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities
    • Gość: bulwers Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.kolornet.pl 31.01.07, 15:56
      Bardzo dobrze!!!!!!!!!!!!!!!
      Jest prawo?
      Jest równość?
      A zatem karać i zabraniać.

Nienawidzę cwaniaków, uprzykrzam im życie jak się da. Wychowuję, jak ktoś nie
      umie jeździć. A jak trzeba, to zajeżdżam prawymi kołami cwaniakom drogę na
      pasie MPK i niech mi co zrobi jeden cwaniak z drugim!!!!!
      • Gość: Jupiter Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:43
        Głupiś - czy jestem cwaniakiem gdy jadąc z Królewskiej skręcam w Aleje i jadę
        Prawym pasem gdyż skręcam w Czarnowiejską? Utrudniaj życie cwaniako jadącym
        prawym pasem na wprost czy to przy Czarnowiejskiej czy też np Reymonta.
        Uważam, że jazda prawym pasem powinna byś dozwolona warunkowo i wyłącznie dla
        skręcających na najbliżym skrzyżowaniu - vide przejeżdżam Królewską i posuwam
        dalej prawym bo skręcam w Czarnowiejską. Oszczędzam swój czas i czas innych -
        nie powiększając korka swoim pojazdem. Zmniejszam też zanieczyszczenie powietrza
        - znacznie mniej spalin wyemituje mój pojazd w ciągu minuty przejazdu tego
        odcinka prawym pasem niż w ciągu 10min stania w korku.

Oftopicowym problemem są kierowcy wjeżdżający na skrzyżowanie a nie mający
        miejsca na jego opuszczenie - dość skutecznie blokuję wtedy cały ruch, jak np na
        krowoderskiej/Aleje.
      • Gość: Kononowicz Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ists.pl 31.01.07, 19:45
        Najlepiej strzelać do cwaniaków. Strzelać, wieszać i poćwiartować. Milicje na
        ulice wyprowadzić i zabrać wódke, zabrać papierosy i zabrać narkotyki. I
        wszystko. Tak sie należy się zrobić. O.
    • Gość: gosc Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: 195.116.28.* 31.01.07, 17:06
      No to teraz Panowie Policjanci, skoro kamery za Was zalatwiaja robote -
      zapraszam na Kazimierz. Tu setki razy dziennie (a moze wiecej) lamane sa
      przepisy np zakazu zatrzymywania sie i postoju, wystawiania reklam przed knajpy
      mimo braku pozwolenia, itd...
      Najciekawiej to wyglada jak kolo rzedu samochodow zaparkowanych "na zakazie" np
      wzdluz placu Nowego przechadza sie patrol Policji - jakos nie zauwazajac
      tychze...
      Ale brawo za aleje! Moze kiedys w koncu i na Kazimierzu bedzie lepiej....
    • Gość: maga Karac Krakusow za glupote! IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:25
      To jest narod za kolkiem ktory nie potrafi sobie wyobrazic ze po ulicach tego
      miasta poruszaja sie jeszcze inni kierowcy. PRzykladow jest mnostwo. Ze tylko
      wspomne absolutny brak wyobrazni, co u Krakusow w tej kwestii jest bardzo
      czesto spotykane, gdy tworzy sie korek. Juz podany przyklad wjezdzania na
      skrzyzowanie choc widzi baran ze nie przejedzie calego i w efkecie zablokuje
      ruch dla samochodow jadacych droga prostopadla gdy zapali sie im zielone.
      Czesto w krk spotykane. Kolejna rzecz to stoja barany w sznurku samochodow
      oczekujac na zielone swiatlo i stoja jeden za drugim, zderzak w zderzak, nie
      myslac ze blokuja wjazd w jakas uliczke osiedlowa czy jakakolwiek inna o
      mniejszym znaczeniu. Przeciez oni sa wazni i stoja tam gdzie im sie podoba. A
      wystarczy ze podjedzie jedno auto i chcac skrecic w lewo, bedzie czekac i
      czekac az zrobi sie za nim kolejny korek. Piszac te rzeczy, oczywiscue nie
      omieszkam przyznac ze jestem ze Slaska gdzie takie sytuacje ciezko uswiadczyc.
      Ot kwestia kultury za kolkiem.
      Jakby ktos stwierdzil ze na Slasku nie ma duzego ruchu to polecam przecisnac
      sie przez centrum aglomeracji, Katowice, Chorzow itp.
      Oj karac ludzi poruszajacych sie po tym miescie, karac.

Co do pomyslow odnosnie Aleji: strasznie mnie tez wkurza jak znajduja sie
      niesamowite cfaniaczki na Kleparzu, jadac w kierunku cmentarza Rakowickiego
      (wiadutku nad torami). Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami
      gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka i tylko na lewym
      (do czasu) mozna troche dalej podjechac, oni sobie wjezdzaja na prawy pas i
      dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow
      (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. Tam powinni zainstalowac
      kamerke i mysle ze zgloszen byloby o wiele wiecej.

pozdrawiam Krakowian za kolkiem, zwlaszcza tych kolo 50. moj ulubiony gatunek.
      NAJGORSZY!
      • Gość: dp Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.fdk.airbites.pl 31.01.07, 19:00
        tam akurat jest przerywana linia i mozna to robic legalnie :D
      • starydziat Re: Karac Krakusow za glupote! 31.01.07, 19:15
        Tam przy Kleparzu, drogi kierowco akurat nie ma wydzielonego pasa dla
        komunikacji zbiorowej, no ale żeby to zauważyć trzeba zwracać uwagę na znaki
        drogowe, te pionowe i te poziome co ? :)
      • Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:25
        > Co do pomyslow odnosnie Aleji: strasznie mnie tez wkurza jak znajduja sie
        > niesamowite cfaniaczki na Kleparzu, jadac w kierunku cmentarza Rakowickiego
        > (wiadutku nad torami). Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami
        > gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka i tylko na lewym
        > (do czasu) mozna troche dalej podjechac, oni sobie wjezdzaja na prawy pas i
        > dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow
        > (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. Tam powinni zainstalowac
        > kamerke i mysle ze zgloszen byloby o wiele wiecej.

Taka mądra jesteś? A na znaki to kiedy ostatnio patrzyłaś?
        Na ostatnim odcinku przed Kleparzem (od Budopolu - jeżeli nie pomyliłem nazwy)
        NIE MA PASA DLA AUTOBUSÓW! Są TRZY pasy dostępne DLA WSZYSTKICH. Podobnie
        przejazd przez skrzyżowanie i kawałek za.
        Pas zaczyna się ponownie przed przystankiem autobusowym za Kleparzem.

Tak więc CAŁY opisany manewr jest w 100% zgodny z przepisami.

Ale rzeczywiście jeżdżąc (nie tylko po Krakowie) można się przekonać, że takich
        jeżdżących bezmyślnie i na ślepo jak Ty (i oczywiście chcących pouczać innych
        jeżdżących prawidłowo) jest cała masa.
        • Gość: bulwers Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.kolornet.pl 31.01.07, 20:15
          Maga pisze o zmianie pasa na Alejach na wysokości Mazowieckiej, a zatem ma
          rację - przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus
          dodatkowy dla MPK!!!

Czytajcie ze zrozumieniem!

Popieram Jej wpis!
          • Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 00:47
            Czytanie ze zrozumieniem przydałoby się, ale Tobie:

"Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami
            (...) oni sobie wjezdzaja na prawy pas i
            dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow
            (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. "

O Mazowieckiej owszem, było:

"gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka"

Nie masz również racji, pisząc że:

> przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus
            > dodatkowy dla MPK!!!

Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH.

Kolejny co nauczył się kółkiem kręcić i wydaje mu się że umie jeździć ...
            • Gość: z Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.citynet.pl 01.02.07, 19:44
              Gość portalu: kr napisał(a):

>
              > Nie masz również racji, pisząc że:
              >
              > > przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus
              > > dodatkowy dla MPK!!!
              > Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH.

Uzylbym raczej skrzyzowanie z ul. Dluga
              Zwlaszcza , ze Maga pisze -w strone cmentarza. Po tej stronie Alei korki tworza
              sie tez przez takich kierowcow jak Maga - stoja na srodkowym pasie od
              Krowoderskiej ,ciezko skrecic z Mazowieckiej w lewo (blokuja nawet przejscie
              dla pieszych a nie wolno skrecic na pas prawy ). Zaden od Zulawskiego nie
              zjedzie na prawy pas! Poza tym, jesli sie wjedzie na pas lewy to trzeba
              niestety "wciskac sie" przed Nowym Kleparzem na pas srodkowy.Normalni kierowcy
              spokojnie wpuszczaja i akurat po tej stronie mozna uniknac problemow. Gorzej
              jest pod Herbewem w przeciwna strone bo tam jest przystanek MPK i busow
              prywatnych, czesto stoja dostawcze .
              Rozumiem, ze przez te korki moze sie komus pomieszac w glowie!
              • Gość: obs Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:32
                > > Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH.

> Uzylbym raczej skrzyzowanie z ul. Dluga

Nieważne co byś użył, bo koniec wydzielonego pasu dla MPK jest własnie od
                Żuławskiego, a przy Długiej on się ciągnie dalej, nie zaczyna.

• Gość: :/ Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:57
          Jakie trzy pasy tam są?
          Dwa plus "autobusowy" :/
          Kolejny tłuk zwany dumnie "kieroffcom" :/
          • Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:10
            Kolejny ślepiec, co jeździ autem nie patrząc na znaki i wydaje mu się że jeździ
            dobrze.
            Jak niedowidzisz to poproś kogoś, żeby powiedział Ci jakie są tam znaki i
            odszczekaj to, co napisałeś powyżej.
            • Gość: buehehe znaffca znaków siem odezwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:30
              jak stawiają znak pionowy, to jakim znakiem go odwołują? poziomym?
              gdzie na tym odcinku masz znak pionowy że jest koniec wydzielonego pasa dla mpk??
              umiejętność kręcenia kierownicą jeszcze nie oznacza, że sie jest dobrym kierowcą
              kolejny z prawkiem za osełke masła :/
              • Gość: kr Re: znaffca znaków siem odezwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 21:44
                > jak stawiają znak pionowy, to jakim znakiem go odwołują? poziomym?

Od kiedy to ZNAKI INFORMACYJNE (a taki status ma BUS-pas) muszą być formalnie
                odwołane? Jest to tylko powtórzenie znaków poziomych.
                Zresztą - nie słyszałeś o zasadzie obowiązywania do najbliższego skrzyżowania?

Zresztą gdyby zastosować Twoją interpretację, to wyjeżdżając z ul.Żuławskiego
                mógłbym jechać prawym pasem (bo znaku nie ma), a mijając ją nie (bo gdzieś tam
                hen daleko wcześniej był D-11 albo D-12). Bzdura do kwadratu.
    • Gość: marko Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 23:47
      Pasy dla komunikacji zbiorowej są niewątpliwie potrzebne i kierowcy używający
      ich w sposób nieuprawniony powinni być ścigani, ale trudno nie zauważyć, że w
      wielu przypadkach pasy namalowane są bez sensu. Samochody skręcające w prawo na
      najbliższym skrzyżowaniu mają często kilkanaście metrów na zmianę pasa. Jeżeli
      na prawym pasie stoją przed skrzyżowaniem autobusy i parę taksówek, to kierowca
      przestrzegający przepisów będzie stał na środkowym pasie tamując przy tym cały
      ruch, aż przejadą wszystkie samochody z prawego pasa. Gdyby miał możliwość
      zmienić pas wcześniej, to problemu by nie było.
    • Gość: Kierowca Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:42
      Najlepiej by było dawać mandaty za jazdę w ogóle. Jeżeli są korki i fatalne
      nawierzchnie i możliwość wybrniecia z sytuacji pasem dla autobusów bez
      blokowania autobusu, to o co chodzi?
      O polską mentalność "pies ogrodnika"?
      • Gość: kr Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:12
        Jak są korki i fatalne nawierzchnie i jest możliwość wybrnięcia z sytuacji jadąc
        50 meterów pod prąd bez stawarzania jakiegokolwiek zagrożenia to dlaczego nie
        mogę pojechać pod prąd?
        Też polska mentalność?
    • Gość: vanpelt Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.agh.edu.pl 01.02.07, 11:54
      Problemem jest zjazd z ul. Reymonta w prawo w Aleje. Czy kiedy pali sie zielona
      strzalka powinno sie wjechac na pas "przeznaczony" dla MPK? na ul. Reymonta nie
      ma zadnego znaku ani stojacego, ani na jezdni, ktore by to wykluczalo.
      Zasadniczo - kierowca spoza Krakowa nie ma pojecia o takim zakazie. Skreca w
      prawo, wjezdza prawidlowo na prawy pas ruchu i orientuje sie, ze znajduje sie na
      drodze zarezerwowanej dla MPK. po lewej ma ciagla linie az do przystanku -
      dopiero wtedy opuszcza pas. Z tylu za nim nad skrzyzowaniem znajduje sie kamera,
      ktora cyka mu zdjecie. Kierowcy z Krakowa najczesciej czekaja az zapali sie
      zielone i przez czas kiedy pali sie strzalka stoja i czekaja blokujac ruch.
      Jak powinno sie opuszczac to skrzyzowanie na zielonej strzalce?
    • Gość: papież Kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:07
      Codziennie jeżdzę tym pasem od 3 lat i nie dostałem nigdy mandatu!!!!!!!!!!!!
      Wyborcza kłamie. Cały tem tkst jest wyssany z palca.

• Gość: perepeczko Re: Kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:34
        > Codziennie jeżdzę tym pasem od 3 lat i nie dostałem nigdy mandatu!!!!!!!!!!!!

Nie wiem czy Wyborcza kłamie czy nie, ale wiem, że jesteś burak do kwadratu
        mający niewiele wspólnego z kulturąna jezdni.
        Uważasz się za cwaniaka? czy lepszego od innych? którego przepisy KD nie obowiązują?
        Potwierdzasz tylko to co napisałem powyżej.
    • Gość: Greg Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 16:55
      zamontujcie kamery przy sygnalizacji na każdym skrzyzowaniu, najcześciej 1-2
      ostatnie samocjhody przejezdzają sobie juz na czerwonym swietle... jak policja
      jest słaba i nie karze za to to cały system kar i nagród jest do niczego.

50 lat komuny dało nam wschodnie chamstwo i cwaniactwo, jak nie bedzie kar to
      nastepne pokolenie wogole nie bedzie sie zatrzymywało na światłach
    • Gość: ? Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:06
      Bzdura..."Policjanci na podstawie nagrania karzą kierowców mandatem". Jak ich
      nie zatrzymaja i nie stwierdza kto jechal to moga tylko ukarac wlasciciela
      samochodu. A karanie wlasciciela pojazdu jest niezgodne z polskim prawem.
      Oczywiscie prawo nalezy zmienic i dostosowac do Europy tylko ze policja wcale
      nie jest chetna do zmian.
      • Gość: center Dobrze!! Karać Hamstwo! IP: *.ghnet.pl 01.02.07, 18:12
        Dobrze!! Karać HAMSTWO!!

A POZA TYM MOZNA ZROBIC TAKIE MURKI JAKIE SA NA PRZYKLAD NA STRADOMIU.

pzdr
      • Gość: toja Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: 62.233.214.* 04.02.07, 01:02
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: ? napisał(a):

> Bzdura..."Policjanci na podstawie nagrania karzą kierowców mandatem". Jak ich
        > nie zatrzymaja i nie stwierdza kto jechal to moga tylko ukarac wlasciciela
        > samochodu. A karanie wlasciciela pojazdu jest niezgodne z polskim prawem.
        > Oczywiscie prawo nalezy zmienic i dostosowac do Europy tylko ze policja wcale
        > nie jest chetna do zmian.

I tak i nie .Jak policja Cię wezwie to dowiesz ,że wzywają świadka .Jak
        zeznasz ,że to ty jechałeś to masz prawo przyjąć mandat lub odmówić i iść do
        Sądu Grodzkiego .Jak zeznasz ,że to nie Ty to Cię poproszą do protokołu byś
        podał ,kto jechał ...i jego będą wzywać(jeżeli podasz adres delikwenta najlepij
        krajowy ).Umowmy się ,że największą szanse ukarania mają miejscowi ;troszke
        mniejszą polskie rejestracje pozakrakowskie ; żadną europejskie czy poza
        europejskie.
        Ps 1 chciałbym poznać kogoś co oświadczył ,że jego pojazdem jechał ktoś inny i
        cz Policja (Sąd ?)powołał biegłego od niewyraźnych czrno- białych fotografii .

Ps2 Czy opisałem warianty prawa równego dla wszystkich ?

Ps3 sprawa dotyczy analogicznie parkowania w strefie
        • Gość: H56 świetny pomysł z tym pasem do prawoskrętu IP: *.chello.pl 06.02.07, 16:36
          można dostać zajoba chcąc skręcić w Czarnowiejską od strony Królewskiej, linia
          przerywana jest dopiero przy samym skrzyzowaniu. Czy żaden baran nie wziął
          sobie do głowy tego ,ze stojace na środkowym pasie samochody do prawoskrętu,
          blokują środowy pas ? tych pojazdów nie ma na tyle, aby utrudniały przejazd
          komunikacji zbiorowej. Przyznaję ,ze nie stosuje się do zakazu, i zaraz za
          przystankiem wjeżdżam na prawy pas. Jeszcze mi sie nie zdarzyło abym zablokował
          pas. Wiedzą zapewne osły ,ze żle zrobili ,ale nie mają czarnej farby aby zrobić
          linie przerywaną za przystankiem MPK przy Parku Krakowskim.
        • Gość: H56 świetny pomysł z tym pasem do prawoskrętu IP: *.chello.pl 06.02.07, 16:36
          można dostać zajoba chcąc skręcić w Czarnowiejską od strony Królewskiej, linia
          przerywana jest dopiero przy samym skrzyzowaniu. Czy żaden baran nie wziął
          sobie do głowy tego ,ze stojace na środkowym pasie samochody do prawoskrętu,
          blokują środowy pas ? tych pojazdów nie ma na tyle, aby utrudniały przejazd
          komunikacji zbiorowej. Przyznaję ,ze nie stosuje się do zakazu, i zaraz za
          przystankiem wjeżdżam na prawy pas. Jeszcze mi sie nie zdarzyło abym zablokował
          pas. Wiedzą zapewne osły ,ze żle zrobili ,ale nie mają czarnej farby aby zrobić
          linie przerywaną za przystankiem MPK przy Parku Krakowskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka