Gość: crac.87 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 01:04 świetna inicjatywa; tylko tak można nas nauczyć porządku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ekleksus Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó 31.01.07, 06:39 Jestem jak najbardziej za !!!Chciałbym aby wreszcie zapanował porządek w tym mieście.Karać też trzeba tych co stoją na zakazach parkowania.Podpowiem że w niedziele można na mandatach nieźle zarobić na Ul. Siostry Faustyny wierni a zarazem grzesznicy (bo łamią przepisy)stoją na zakazach zatrzymywania sie choć w poblizu jest duży parking,a na dodatek stają samochodami na miejscu przeznaczonym dla taksówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:44 Cmok, słodki prokuratorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Beverly IP: *.soda.krakow.pl 31.01.07, 06:58 Hills /wypożyczalnia - jak ktoś nie wie:)/. Skręcając w prawo w aleje od razu wpadam na korek (skręciłem z ul. królewskiej). Mogę w nim stać, powiększając ten korek bezmyślnie, a mogę pojechać prawym pasem - tym dla busów - do skrętu w prawo i na światłach opuścić te przeklęte aleje. Gdzie jest prawo - wiem, ale gdzie jest zdrowy rozsądek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harthausen Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:31 tu masz rację. Ale nie ma dobrego rozwiązania przy ciasnocie na Alejach. Zawsze będą niezadowoleni albo kierowcy samochodów "pozakomunikacyjnych" albo pasażerowie komunikacji miejskiej. Mniejszym złem dla mnie jest jednak uprzywilejowywanie MPK. One są w stanie przewieźć więcej. Ten problem jest w każdym większym mieście i jeśli coś sie będzie zmieniało to tylko na gorzej. W takiej sytuacji wszędzie forowana jest komunikacja publiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:19 Tylko, że przez takiego ciecia jak ty, któremu sie umyśliło, że pojedzie pasem dla busów, autobus dany odcinek pokonuje zamiast w 10 minut, w godzinę, a ludzie klną na przystankach. W rezultacie - wku..eni na MPK przesiadają sie do własnych auto, produkując coraz większe korki. Chcesz mieć sprawną komunikacje miejską, to stul ryło. Jak MPK działa mi na nerwy i chętnie bym część nierobów stamtąd spuścił na zieloną trawę, tak w sprawie jazdy po wydzielonym pasie - ich popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm cieciem to ty jesteś maminsynku ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:46 jeśli bys dokładnie przeczytał tekst poprzednika to byś zrozumiał problem i mu nie ubliżał ! chodzi o to że on tym pasem dla MPK jedzie 100-200 metrów i skręca w prawo bezkolizyjnie nie czekając pred skrzyżowaniem i NIE BLOKUJĄC tego pasa ruchu nawet na pół minuty !!! rozumiesz cieciu ?! czy jesteś tak samo głupi jak ci co to wymyślili ?.... żenujące - żeby przejechać 100 metrów i skręcać w prawo musimy teraz czekać kilka minut w korku na pasie do jazdy na wprost (dopiero kilkanaście metrów przed skrzyżowaniem wolno zjechać na prawy pas !), z resztą powiększając go przy tym i wydłużając czas przejazdu innym kierowcom (którzy chcą jechać na wprost) !!! dlaczego nie wolno pojechać prawym pasem i skręcić w prawo ? powtarzam : NIE BLOKUJE SIĘ GO DLA AUTOBUSÓW !!! parodia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:55 A nie wpadłes na to, że nie tylko jeden cieć może na to wpaść?? I w rezultacie WSZYSCY zaczną jeździć pasem dla MPK, blokując ruch?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jupiter Re: myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:32 Ale "ci wszyscy" skręcą w Czarnowiejską... gdzie widzisz blokowanie pasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: myśl głową a nie główką :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:53 Jak pojedzie jeden to nie zablokuje, ale jak pojedzie ich stu??? W sekunde wszyscy przefruną??? Ludzie, myślcie, to nie boli :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: jadę od pl.Inwalidów do Czarnowiejskiej do Be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:03 Myśle ze nie można tak robić bo wielu jadących na wprost dalej alejami jechało by tym pasem a potem wciskaliby się prze skrzyzowaniem na lewy pas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weq Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:23 nie wiem czy to takie mądre pas dla autobusów pusty a na pozostałych korki ludzi szlag trafia a że jest priorytet dla autobusów no nad tym też można się zastanowić bo zarządzanie ruchem to dziwna prawnie konstrukcja decyzyjna np znaki drogowe ustawia organ zarządzający ruchem w uzgodnieniu z zarządem drogi jest to w formir zatwierdzenia projektu w Krakowie prezydent jest jednym i drugim organem to znaczy zarządcą dróg i zarządza ruchem projekt organizacji ruchu zatwierdzony stanowi prawo , które polega na tym ,że ustawia się znaki drogowe i np. wyznacza pas ruchu tylko dla autobusu nie jest to decyzja administracyjna bo nie jest skierowana do konkretnego podmiotu czyli nie ma instancyjności jeżeli postawią nagle znak zakaz ruchu i ja mam utrudnienia lub ponoszę koszty długiego objazdu to nie mam się do kogo odwołać to wygląda na samowładztwo i musi się tym zająć rzecznik praw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 08:23 pomyśl chwilkę: 1. Pas dla autobusów 2. Autobusy jadą szybciej 3. Część ludzi przesiada siędo autobusów bo jest szybciej i nie trzeba stać w korkach. 4. Mniejsze korki dla zwykłych aut. i odwrotnie 1. Pas dla autobusów dla samochodów zwykłych 2. Autobusy jadą wolniej. 3. Nie ma różnicy stanie w korku w autobusie czy w aucie > w aucie wygodniej. 4. Ludzie wybierają własne auta. 5. Ty stoisz zamiast kilkunastu minut więcej kilka godzin. Logiczne że jest w Twoim interesie? Nie? Prosciej nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eq Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:41 łatwo to zbadać gdyż konstytucja stanowi ,że każdy ma być jednakowo traktowany przez organy władzy publicznej z wyjątkami określonymi w ustawie jeżeli nie ma w ustawie regulacji dotyczących kompetencji w zakresie zarządzania ruchem tylko ,co nagminnie się zdarza , w jakimś rozbudowanym nad miarę rozporządzeniu , to łatwo taki przepis wyrugować oczywiście musi być prawna kontrola decyzji organu administracji publicznej a nie sytuacja ,że urzędnik postanowił i już kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gqw Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 07:48 dziękuję , czy ktoś w KZD już siedzi za bezprawne sprawdzanie danych osobowych ? KZD nie ma zadnego tytułu prawnego do sprawdzania czy ktoś może jechać pasem ruchu czy też nie powtarzam ,żadnego tytułu prawnego czyli skoro to robi robi to bezprawnie powinno się zatem zawiadomić prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z przekroczeniem uprawnienia organu administracji publicznej oraz bezprawnego pozyskiwania danych osobowych ,w związku ze sprawdzaniem okoliczności o których mowa w artykule,gdyż nie da się sprawdzić czy ktoś może jechać pasem bez sprawdzenia danych właściciela pojazdu komuś w KZD pomyliły sie epoki monarchia była już dawno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.motorola.com 31.01.07, 08:02 KZD sprawdza na podstawie numeru rejestracyjnego, czy dany samochód miał prawo jechać pasem dla autobusów. To, kto nim jechał, nie ma znaczenia. Numer rejestracyjny nie jest daną osobową. Tobie swoje własne urojenia pomyliły się z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 09:20 Ale karze się kierowcę, a nie samochód. Na codzień jeżdżę autem służbowym zarejestrowanym w Warszawie. Policja (czy inna cholera) robi zdjęcie autu w krakowie - twarz kierowcy nieczytelna tak, że nie wiadomo kto nim jechał. Odpowiednie instancje stwierdzają, że auto należy do firmy z Warszawy. Przekazują sprawę do Warszawy. Warszawska policja pyta firmę, kto jechał danym autem w danym dniu. Firma stwierdza, ze mieszkaniec Krakowa. Sprawa wraca do Krakowa. Policja mnie wzywa. Minęły już 4 miesiące, więc sprwa trafia do sądu grodzkiego. Ostatecznie zostaję ukarany przez sąd. No i gdzie tu zdrowy rozsądek? A gdzie sprawiedliwość? O prawo nie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.motorola.com 31.01.07, 10:15 Jechałeś pasem dla autobusów? Jechałeś. Żeby ustalić kierowcę trzeba było zgłosić się do właściciela samochodu? Trzeba. Zostałeś ukarany za jazdę pasem tylko dla autobusów? Zostałeś. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.autocom.pl 31.01.07, 10:32 W tym, że jest tylko duże prawdopodobieństwo, że to ja jechałem. Wiadomo tylko tyle, że auto, należące do mojego pracodawcy, którym zazwyczaj ja jeżdżę, w danym dniu o danej godzinie znajdowało się w danym miejscu. Nie ma żadnego dowodu, że to ja nim jechałem. A ponieważ zdjęcie zrobiono 4 miesiące temu, to ja nie pamiętam gdzie wtedy byłem. W państwie prawa, którym Polska NIE jest, wątpliwości interpretuje się na korzyść obwinionego. W Polsce interpretuje się na jego niekorzyść. PS.: Sprawa dotyczy przekroczenia prędkości i zdjęciem z fotoradaru, ale przytoczyłem bo procedura jest identyczna. Gość portalu: M napisał(a): > Jechałeś pasem dla autobusów? Jechałeś. Żeby ustalić kierowcę trzeba było > zgłosić się do właściciela samochodu? Trzeba. Zostałeś ukarany za jazdę pasem > tylko dla autobusów? Zostałeś. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó 31.01.07, 16:25 Zajrzyj do art. 78 ust. 4 prawa o ruchu drogowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwqe Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35 asddwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkj Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35 sdafdswww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsvf Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:19 numer rejestracyjny nie ale dane właściciela tak czyżbyś chciał karać samochód ? no bo jak sprawdzić czy dany pojazd może jechać tym pasem czy nie można kwalifikować tak autobus lub nie autobus a nie po num erach rejestracyjnych ? co ci człowiecze daje sam numer rejestracyjny? jak chcesz karać to tylko osobę kierującą pojazdem jek więc to zrobisz ? napisz jak to zgodnie z prawem zrobić i jaki tytuł prawny ma do tego KZD Policja tak bo jest uprawniona do kontroli ruchu drogowego ale KZD ? to jakieś brednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:47 jak sprawdzisz po numerze rej czy samochód może jechać tym pasem czy nie wyjaśnij Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdfefse Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:35 www.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik poczytaj kodeks drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:13 za jazde po pasie ruchu wydzielonym dla komunikacji zbiorowej należy sie mandacik... Co mają do tego uprawnienia KZD? KZD może miec zezwolenie policji, bo to policja wystawia mandaty a nie KZD :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:51 to jest akurat jasne... tylko że gość za to trafił przed sąd grodzki !!! dla niejednego przeciętnego obywatela to jest troche traumatyczne przeżycie, to raz, a poza tym : jak to brzmi : "być ukaranym przez sąd" ? to dwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły poczytaj jednak kodeks :/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:57 > tylko że gość za to trafił przed sąd grodzki !!! No bo Policja ma do tego prawo!! Nie tylko za to można trafić przed sąd grodzki!! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik 31.01.07, 16:26 Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdfsdf Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36 www.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=citiesaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.autocom.pl 31.01.07, 19:20 Dla mnie, praworządnego obywatela (a przynajmniej starającego się) to truamatyczne przeżycie być ukaranym przez sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:58 nie popełniaj przestępstw to nie będziesz karany - proste? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.autocom.pl 01.02.07, 18:01 Od kiedy WYKROCZENIE drogowe jest PRZESTĘPSTWEM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://www.nawidel Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:38 djhgjdfwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcz Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36 xcxzwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: NIKT tutaj nie neguje że należy się mandacik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:07 czlowieku po twoich tekstach stwierdzam ze pomylila ci sie chyba głowa z dupą.moze czas do jakiegos lekarza pojsc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 Re: poczytaj kodeks drogowy IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:22 nie , uprawnienia Policji są niezbywalne nie może ich przekazać KZD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: poczytaj kodeks drogowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:54 Te mandaty wystawia Policja na podstawie fotek zrobionych przez KZD. Aparatura założona przez KZD spełnia funkcję fotoradaru - naprawde trzeba byc mega tłukiem, żeby tego nie skumać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 07:58 docelowo na całej długości. To jest główna ulica miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:12 Hej a jak wozilem sie alejami raz na tygodniu ale to w tamtym roku w grudniu to jest szansa ze dostane mandat?? 30 dni minelo juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.autocom.pl 31.01.07, 10:11 Tak. Policja Cię wezwie. Przesłucha i skieruje sprawę do sądu grodzkiego (patrz mój wczesniejszy post). Policja moze wystawic mandat do 30 dni. Ale zyjemy w panstwie carskim, wiec kazdy obywatel musi zostac ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3r21 Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:27 przepis mówi rok od wykroczenia lub 2 lata od wszczęcia postępowania do 30 dni mogą mandat karny po tym grzywna w sądzie grodzkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c fdgfgdf Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:36 cxxczxcxzcxzwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdwa Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:37 sadwww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=citiesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadaa Re: Poszerzyć Aleje do czterech pasów ruchu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:37 sdawww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 20:56 Oooo! TAK! Jestem za. I symetrycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: 62.233.214.* 05.02.07, 12:18 OOO Tak w sytuacji poszeżenia ul. Grzegórzeckiej wybużymy dla Pana kilkanaście budynków zbużymy też część zabudowań szpitala uniwersyteckiego. Będzie można szybciej pzejechac..!!! Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: O TAK! Aleje do czterech pasów ruchu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 16:55 Jak nie widziałeś planów poszerzenia Grzegórzeckiej to nie pieprz głupot o wyburzaniu Szpitala Uniwersyteckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.usr.onet.pl 31.01.07, 08:26 a moze jeszcze by tak takie kamery zamontowac w tramwajach ... wtedy by wiadomo było kto jeżdzi po pasach w innych miejscach albo blokuje skrzyzowania albo torowiska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:59 Czemu nie - akurat ten pomysł mi sie podoba. wreszcie mpk przestałoby sie wykręcac, że musi stać w korku Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Rondo Grunwaldzkie 31.01.07, 08:38 To jeszcze poprosze kamerę na rondzie Grunwaldzkim. Dzisiaj chciałem skręcić na Rondzie w lewo na Most Dębnicki i o mało co nie rozwaliła mi samochodu kolumna aut jadących górą przez Rondo z KOnopnickiej pomimo zakazu wjazdu na wprost dla sma osobowych. Niby zakaz wjazdu, a Policja nie chce podnosić statystyk wykrywalności wykroczeń drogowych w tak ewidentnym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowana Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: 81.21.202.* 31.01.07, 09:43 Polecam również wykorzystanie kamer do ukarania sprawców poruszania się pasem wydzielonym dla autobusów i TAXI (kierowców tych pojazdów), tylko w drugą stronę - dot. wymuszania przez kierowców pojazdów uprawionych do poruszania się tym pasem -autobusy, pojazdy taxi, busy - pierwszeństwa na innych użytkownikach pasa prawego, poprzez zajeżdżanie drogi na linii ciągłej. Pojazdy te niejednokrotnie omijają autobusy na przystankach i nie tylko (chyba żeby przejechać szybciej), wjeżdżając wprost na inne pojazdy po przekroczeniu linii ciągłej. Jest to nagminne łamanie prawa przez użytkowników uprzywilejowanych dla pasa wydzielonego na alejach, tylko nikt nie zwraca uwagi na ich zachowania. Nikt nie zastanowił się, aby dokonać kontroli w drugą stronę, a ciągle słyszy się tylko o tym, że pojazdy nieuprawnione poruszają się pasem wydzielonym. Kierowcy tego pasa zostają bezkarni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
l_o_k_i popieram 31.01.07, 09:53 Efekt jest taki, ze srodkowym pasem przez skrzyzowanie przejezdzaja najwyzej 2- 3 samochody, bo z prawego przez ciagla pcha sie stado busow i taxowek, a nawet autobusow. Zupelnie tez nie rozumiem dlaczego pas dla autobusow nie jest tez na calej dlugosci pasem do skretu w prawo. Samochodu skrecajace w prawo i tak zablokuja ten pas przed skrzyzowaniem, a tak ruch bylby rozlozony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:41 Proponuję zająć sie jeszcze busami nagminnie skręcającymi w lewo z pasa do skrętu w prawo. Przekłady? skrżywowanie Limanowskiego, Wielicka na Zjeździe; Wielicka, Powstańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Inspektor Grabski, to chyba jakiś żart! IP: *.ists.pl 31.01.07, 15:36 Chyba nie inspektor Ryszard Grabski, oficer SB ?? Czy autor artykułu zwariował, bo chyba nie jest prowokatorem?? To paranoja, Ryszard Grabski na pewno już nie jest inspektorem, tylko został przeniesiony za emeryturę, lub zwolniony! Że też autorzy wymyślają bzdury, nie potrafią sprawdzić nawet kto w Krakowie pracuje w Sekcji Ruchu Drogowego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxz Re: Inspektor Grabski, to chyba jakiś żart! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:38 asdswww.nawidelcu.pl/Catalogue/exeConcrete/?id=1047&from=cities Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulwers Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.kolornet.pl 31.01.07, 15:56 Bardzo dobrze!!!!!!!!!!!!!!! Jest prawo? Jest równość? A zatem karać i zabraniać. Nienawidzę cwaniaków, uprzykrzam im życie jak się da. Wychowuję, jak ktoś nie umie jeździć. A jak trzeba, to zajeżdżam prawymi kołami cwaniakom drogę na pasie MPK i niech mi co zrobi jeden cwaniak z drugim!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jupiter Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:43 Głupiś - czy jestem cwaniakiem gdy jadąc z Królewskiej skręcam w Aleje i jadę Prawym pasem gdyż skręcam w Czarnowiejską? Utrudniaj życie cwaniako jadącym prawym pasem na wprost czy to przy Czarnowiejskiej czy też np Reymonta. Uważam, że jazda prawym pasem powinna byś dozwolona warunkowo i wyłącznie dla skręcających na najbliżym skrzyżowaniu - vide przejeżdżam Królewską i posuwam dalej prawym bo skręcam w Czarnowiejską. Oszczędzam swój czas i czas innych - nie powiększając korka swoim pojazdem. Zmniejszam też zanieczyszczenie powietrza - znacznie mniej spalin wyemituje mój pojazd w ciągu minuty przejazdu tego odcinka prawym pasem niż w ciągu 10min stania w korku. Oftopicowym problemem są kierowcy wjeżdżający na skrzyżowanie a nie mający miejsca na jego opuszczenie - dość skutecznie blokuję wtedy cały ruch, jak np na krowoderskiej/Aleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kononowicz Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.ists.pl 31.01.07, 19:45 Najlepiej strzelać do cwaniaków. Strzelać, wieszać i poćwiartować. Milicje na ulice wyprowadzić i zabrać wódke, zabrać papierosy i zabrać narkotyki. I wszystko. Tak sie należy się zrobić. O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: 195.116.28.* 31.01.07, 17:06 No to teraz Panowie Policjanci, skoro kamery za Was zalatwiaja robote - zapraszam na Kazimierz. Tu setki razy dziennie (a moze wiecej) lamane sa przepisy np zakazu zatrzymywania sie i postoju, wystawiania reklam przed knajpy mimo braku pozwolenia, itd... Najciekawiej to wyglada jak kolo rzedu samochodow zaparkowanych "na zakazie" np wzdluz placu Nowego przechadza sie patrol Policji - jakos nie zauwazajac tychze... Ale brawo za aleje! Moze kiedys w koncu i na Kazimierzu bedzie lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Karac Krakusow za glupote! IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 18:25 To jest narod za kolkiem ktory nie potrafi sobie wyobrazic ze po ulicach tego miasta poruszaja sie jeszcze inni kierowcy. PRzykladow jest mnostwo. Ze tylko wspomne absolutny brak wyobrazni, co u Krakusow w tej kwestii jest bardzo czesto spotykane, gdy tworzy sie korek. Juz podany przyklad wjezdzania na skrzyzowanie choc widzi baran ze nie przejedzie calego i w efkecie zablokuje ruch dla samochodow jadacych droga prostopadla gdy zapali sie im zielone. Czesto w krk spotykane. Kolejna rzecz to stoja barany w sznurku samochodow oczekujac na zielone swiatlo i stoja jeden za drugim, zderzak w zderzak, nie myslac ze blokuja wjazd w jakas uliczke osiedlowa czy jakakolwiek inna o mniejszym znaczeniu. Przeciez oni sa wazni i stoja tam gdzie im sie podoba. A wystarczy ze podjedzie jedno auto i chcac skrecic w lewo, bedzie czekac i czekac az zrobi sie za nim kolejny korek. Piszac te rzeczy, oczywiscue nie omieszkam przyznac ze jestem ze Slaska gdzie takie sytuacje ciezko uswiadczyc. Ot kwestia kultury za kolkiem. Jakby ktos stwierdzil ze na Slasku nie ma duzego ruchu to polecam przecisnac sie przez centrum aglomeracji, Katowice, Chorzow itp. Oj karac ludzi poruszajacych sie po tym miescie, karac. Co do pomyslow odnosnie Aleji: strasznie mnie tez wkurza jak znajduja sie niesamowite cfaniaczki na Kleparzu, jadac w kierunku cmentarza Rakowickiego (wiadutku nad torami). Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka i tylko na lewym (do czasu) mozna troche dalej podjechac, oni sobie wjezdzaja na prawy pas i dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. Tam powinni zainstalowac kamerke i mysle ze zgloszen byloby o wiele wiecej. pozdrawiam Krakowian za kolkiem, zwlaszcza tych kolo 50. moj ulubiony gatunek. NAJGORSZY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.fdk.airbites.pl 31.01.07, 19:00 tam akurat jest przerywana linia i mozna to robic legalnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
starydziat Re: Karac Krakusow za glupote! 31.01.07, 19:15 Tam przy Kleparzu, drogi kierowco akurat nie ma wydzielonego pasa dla komunikacji zbiorowej, no ale żeby to zauważyć trzeba zwracać uwagę na znaki drogowe, te pionowe i te poziome co ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 19:25 > Co do pomyslow odnosnie Aleji: strasznie mnie tez wkurza jak znajduja sie > niesamowite cfaniaczki na Kleparzu, jadac w kierunku cmentarza Rakowickiego > (wiadutku nad torami). Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami > gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka i tylko na lewym > (do czasu) mozna troche dalej podjechac, oni sobie wjezdzaja na prawy pas i > dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow > (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. Tam powinni zainstalowac > kamerke i mysle ze zgloszen byloby o wiele wiecej. Taka mądra jesteś? A na znaki to kiedy ostatnio patrzyłaś? Na ostatnim odcinku przed Kleparzem (od Budopolu - jeżeli nie pomyliłem nazwy) NIE MA PASA DLA AUTOBUSÓW! Są TRZY pasy dostępne DLA WSZYSTKICH. Podobnie przejazd przez skrzyżowanie i kawałek za. Pas zaczyna się ponownie przed przystankiem autobusowym za Kleparzem. Tak więc CAŁY opisany manewr jest w 100% zgodny z przepisami. Ale rzeczywiście jeżdżąc (nie tylko po Krakowie) można się przekonać, że takich jeżdżących bezmyślnie i na ślepo jak Ty (i oczywiście chcących pouczać innych jeżdżących prawidłowo) jest cała masa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulwers Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.kolornet.pl 31.01.07, 20:15 Maga pisze o zmianie pasa na Alejach na wysokości Mazowieckiej, a zatem ma rację - przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus dodatkowy dla MPK!!! Czytajcie ze zrozumieniem! Popieram Jej wpis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 00:47 Czytanie ze zrozumieniem przydałoby się, ale Tobie: "Na wysokosci Kleparza przed skrzyzowaniem ze swiatlami (...) oni sobie wjezdzaja na prawy pas i dumnie omijaja caly korek wbijajac sie szybko na wysokosci przystankow (auobusowego i tramwajowe) szybciutko na srodkowy pas. " O Mazowieckiej owszem, było: "gdzie zawsze caly srodkowy pas jest zapchany az po Mazowiecka" Nie masz również racji, pisząc że: > przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus > dodatkowy dla MPK!!! Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH. Kolejny co nauczył się kółkiem kręcić i wydaje mu się że umie jeździć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.citynet.pl 01.02.07, 19:44 Gość portalu: kr napisał(a): > > Nie masz również racji, pisząc że: > > > przed skrzyżowaniem ze Sląską nie ma trzech pasów, ale dwa plus > > dodatkowy dla MPK!!! > Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH. Uzylbym raczej skrzyzowanie z ul. Dluga Zwlaszcza , ze Maga pisze -w strone cmentarza. Po tej stronie Alei korki tworza sie tez przez takich kierowcow jak Maga - stoja na srodkowym pasie od Krowoderskiej ,ciezko skrecic z Mazowieckiej w lewo (blokuja nawet przejscie dla pieszych a nie wolno skrecic na pas prawy ). Zaden od Zulawskiego nie zjedzie na prawy pas! Poza tym, jesli sie wjedzie na pas lewy to trzeba niestety "wciskac sie" przed Nowym Kleparzem na pas srodkowy.Normalni kierowcy spokojnie wpuszczaja i akurat po tej stronie mozna uniknac problemow. Gorzej jest pod Herbewem w przeciwna strone bo tam jest przystanek MPK i busow prywatnych, czesto stoja dostawcze . Rozumiem, ze przez te korki moze sie komus pomieszac w glowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 10:32 > > Bo już od ul.Żuławskiego są TRZY pasy dla WSZYSTKICH. > Uzylbym raczej skrzyzowanie z ul. Dluga Nieważne co byś użył, bo koniec wydzielonego pasu dla MPK jest własnie od Żuławskiego, a przy Długiej on się ciągnie dalej, nie zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 07:57 Jakie trzy pasy tam są? Dwa plus "autobusowy" :/ Kolejny tłuk zwany dumnie "kieroffcom" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Karac Krakusow za glupote! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:10 Kolejny ślepiec, co jeździ autem nie patrząc na znaki i wydaje mu się że jeździ dobrze. Jak niedowidzisz to poproś kogoś, żeby powiedział Ci jakie są tam znaki i odszczekaj to, co napisałeś powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buehehe znaffca znaków siem odezwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.07, 13:30 jak stawiają znak pionowy, to jakim znakiem go odwołują? poziomym? gdzie na tym odcinku masz znak pionowy że jest koniec wydzielonego pasa dla mpk?? umiejętność kręcenia kierownicą jeszcze nie oznacza, że sie jest dobrym kierowcą kolejny z prawkiem za osełke masła :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: znaffca znaków siem odezwał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 21:44 > jak stawiają znak pionowy, to jakim znakiem go odwołują? poziomym? Od kiedy to ZNAKI INFORMACYJNE (a taki status ma BUS-pas) muszą być formalnie odwołane? Jest to tylko powtórzenie znaków poziomych. Zresztą - nie słyszałeś o zasadzie obowiązywania do najbliższego skrzyżowania? Zresztą gdyby zastosować Twoją interpretację, to wyjeżdżając z ul.Żuławskiego mógłbym jechać prawym pasem (bo znaku nie ma), a mijając ją nie (bo gdzieś tam hen daleko wcześniej był D-11 albo D-12). Bzdura do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.ghnet.pl 31.01.07, 23:47 Pasy dla komunikacji zbiorowej są niewątpliwie potrzebne i kierowcy używający ich w sposób nieuprawniony powinni być ścigani, ale trudno nie zauważyć, że w wielu przypadkach pasy namalowane są bez sensu. Samochody skręcające w prawo na najbliższym skrzyżowaniu mają często kilkanaście metrów na zmianę pasa. Jeżeli na prawym pasie stoją przed skrzyżowaniem autobusy i parę taksówek, to kierowca przestrzegający przepisów będzie stał na środkowym pasie tamując przy tym cały ruch, aż przejadą wszystkie samochody z prawego pasa. Gdyby miał możliwość zmienić pas wcześniej, to problemu by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 08:42 Najlepiej by było dawać mandaty za jazdę w ogóle. Jeżeli są korki i fatalne nawierzchnie i możliwość wybrniecia z sytuacji pasem dla autobusów bez blokowania autobusu, to o co chodzi? O polską mentalność "pies ogrodnika"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 10:12 Jak są korki i fatalne nawierzchnie i jest możliwość wybrnięcia z sytuacji jadąc 50 meterów pod prąd bez stawarzania jakiegokolwiek zagrożenia to dlaczego nie mogę pojechać pod prąd? Też polska mentalność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vanpelt Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: *.agh.edu.pl 01.02.07, 11:54 Problemem jest zjazd z ul. Reymonta w prawo w Aleje. Czy kiedy pali sie zielona strzalka powinno sie wjechac na pas "przeznaczony" dla MPK? na ul. Reymonta nie ma zadnego znaku ani stojacego, ani na jezdni, ktore by to wykluczalo. Zasadniczo - kierowca spoza Krakowa nie ma pojecia o takim zakazie. Skreca w prawo, wjezdza prawidlowo na prawy pas ruchu i orientuje sie, ze znajduje sie na drodze zarezerwowanej dla MPK. po lewej ma ciagla linie az do przystanku - dopiero wtedy opuszcza pas. Z tylu za nim nad skrzyzowaniem znajduje sie kamera, ktora cyka mu zdjecie. Kierowcy z Krakowa najczesciej czekaja az zapali sie zielone i przez czas kiedy pali sie strzalka stoja i czekaja blokujac ruch. Jak powinno sie opuszczac to skrzyzowanie na zielonej strzalce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papież Kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:07 Codziennie jeżdzę tym pasem od 3 lat i nie dostałem nigdy mandatu!!!!!!!!!!!! Wyborcza kłamie. Cały tem tkst jest wyssany z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perepeczko Re: Kłamstwo!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:34 > Codziennie jeżdzę tym pasem od 3 lat i nie dostałem nigdy mandatu!!!!!!!!!!!! Nie wiem czy Wyborcza kłamie czy nie, ale wiem, że jesteś burak do kwadratu mający niewiele wspólnego z kulturąna jezdni. Uważasz się za cwaniaka? czy lepszego od innych? którego przepisy KD nie obowiązują? Potwierdzasz tylko to co napisałem powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 16:55 zamontujcie kamery przy sygnalizacji na każdym skrzyzowaniu, najcześciej 1-2 ostatnie samocjhody przejezdzają sobie juz na czerwonym swietle... jak policja jest słaba i nie karze za to to cały system kar i nagród jest do niczego. 50 lat komuny dało nam wschodnie chamstwo i cwaniactwo, jak nie bedzie kar to nastepne pokolenie wogole nie bedzie sie zatrzymywało na światłach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 17:06 Bzdura..."Policjanci na podstawie nagrania karzą kierowców mandatem". Jak ich nie zatrzymaja i nie stwierdza kto jechal to moga tylko ukarac wlasciciela samochodu. A karanie wlasciciela pojazdu jest niezgodne z polskim prawem. Oczywiscie prawo nalezy zmienic i dostosowac do Europy tylko ze policja wcale nie jest chetna do zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: center Dobrze!! Karać Hamstwo! IP: *.ghnet.pl 01.02.07, 18:12 Dobrze!! Karać HAMSTWO!! A POZA TYM MOZNA ZROBIC TAKIE MURKI JAKIE SA NA PRZYKLAD NA STRADOMIU. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Kilkaset mandatów za jazdę pasem dla autobusó IP: 62.233.214.* 04.02.07, 01:02 Odpowiadasz na : Gość portalu: ? napisał(a): > Bzdura..."Policjanci na podstawie nagrania karzą kierowców mandatem". Jak ich > nie zatrzymaja i nie stwierdza kto jechal to moga tylko ukarac wlasciciela > samochodu. A karanie wlasciciela pojazdu jest niezgodne z polskim prawem. > Oczywiscie prawo nalezy zmienic i dostosowac do Europy tylko ze policja wcale > nie jest chetna do zmian. I tak i nie .Jak policja Cię wezwie to dowiesz ,że wzywają świadka .Jak zeznasz ,że to ty jechałeś to masz prawo przyjąć mandat lub odmówić i iść do Sądu Grodzkiego .Jak zeznasz ,że to nie Ty to Cię poproszą do protokołu byś podał ,kto jechał ...i jego będą wzywać(jeżeli podasz adres delikwenta najlepij krajowy ).Umowmy się ,że największą szanse ukarania mają miejscowi ;troszke mniejszą polskie rejestracje pozakrakowskie ; żadną europejskie czy poza europejskie. Ps 1 chciałbym poznać kogoś co oświadczył ,że jego pojazdem jechał ktoś inny i cz Policja (Sąd ?)powołał biegłego od niewyraźnych czrno- białych fotografii . Ps2 Czy opisałem warianty prawa równego dla wszystkich ? Ps3 sprawa dotyczy analogicznie parkowania w strefie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 świetny pomysł z tym pasem do prawoskrętu IP: *.chello.pl 06.02.07, 16:36 można dostać zajoba chcąc skręcić w Czarnowiejską od strony Królewskiej, linia przerywana jest dopiero przy samym skrzyzowaniu. Czy żaden baran nie wziął sobie do głowy tego ,ze stojace na środkowym pasie samochody do prawoskrętu, blokują środowy pas ? tych pojazdów nie ma na tyle, aby utrudniały przejazd komunikacji zbiorowej. Przyznaję ,ze nie stosuje się do zakazu, i zaraz za przystankiem wjeżdżam na prawy pas. Jeszcze mi sie nie zdarzyło abym zablokował pas. Wiedzą zapewne osły ,ze żle zrobili ,ale nie mają czarnej farby aby zrobić linie przerywaną za przystankiem MPK przy Parku Krakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 świetny pomysł z tym pasem do prawoskrętu IP: *.chello.pl 06.02.07, 16:36 można dostać zajoba chcąc skręcić w Czarnowiejską od strony Królewskiej, linia przerywana jest dopiero przy samym skrzyzowaniu. Czy żaden baran nie wziął sobie do głowy tego ,ze stojace na środkowym pasie samochody do prawoskrętu, blokują środowy pas ? tych pojazdów nie ma na tyle, aby utrudniały przejazd komunikacji zbiorowej. Przyznaję ,ze nie stosuje się do zakazu, i zaraz za przystankiem wjeżdżam na prawy pas. Jeszcze mi sie nie zdarzyło abym zablokował pas. Wiedzą zapewne osły ,ze żle zrobili ,ale nie mają czarnej farby aby zrobić linie przerywaną za przystankiem MPK przy Parku Krakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś