Dodaj do ulubionych

kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza?

IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 06.03.07, 03:32
Obserwuj wątek
    • Gość: Jakub Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.ists.pl 06.03.07, 07:33
      Ja zastanawiam się nad kupnem mieszkania na ul. Łepkowskiego u E. Lesia, ale na
      razie nie mają zgody na budowę.
      • Gość: michał Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.ksw.edu.pl 14.11.09, 10:48
        kolego masz na szczęcie nieaktualne dane poniewaz zgoda jest
        udzielona i budynek jest w realizacji
    • 10iwonka10 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 02.04.07, 14:28
      Ja kupilam- 42m2- zrobilismy 1 wplate, podpisalismy umowe.

Wiem nie maja pozwolenia na budowe ale nie sadze aby byly z tym
      problemy.Niestety biurokracja w UM.

Tak sie zastanawiam jak popularne sa te mieszkania czy duzo z nich juz
      sprzedali?

• Gość: Chamniak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.ha3.agh.edu.pl 06.07.07, 19:01
        Witam. Ja podpisałem umowę rezerwacyjną. Jeżeli chodzi o pozowlenie na budowę to bedzie w grudniu (zakładając wariant
        pesymistyczny), w wariancie optymistycznym wrzesień - październik. Osoby nieprzychylne temu pozwoleniu maja straszyć kosztami i
        sądami. Sam developer no cóż różne głosy i opinie można przeczytać- ale jestem dobrej myśli. Za sąsiada bede miał Włocha. :) Czy
        są jeszcze jacyś mieszkancy??? 10Iwonka10 na którym piętrze kupiłas to mieszkanie???
        • Gość: pikus Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.mmpnet213.tnp.pl 05.11.10, 11:32
          nic nie kupujcie od tego faceta.Buduje ,a nie ma zezwoleń
      • Gość: rumburak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.technika.net.pl 21.08.07, 14:41
        no to było strasznie rozsądne... wpłacić bez pozwolenia. szanujący
        się deweloper nie przyjmuje takich wpłat bo z UMK nigdy nic nie
        wiadomo.
    • Gość: archimedia Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:36
      Nie chcę się wtrącać - bo to nie mój wątek ale:Ludzie co wy robicie?!!!
      • Gość: czyzyk Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.telnet.krakow.pl 21.08.07, 14:04
        nie lepiej poszukac na wtórnym?

od marca będzie wysyp mieszkań kupowanych spekulacyjnie po 4-5tysiecy za m

nie sadze zeby ich ceny przekroczyły 8tys a co w garści to nie na dachu
        • Gość: miech Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 16:45
          po co te spekulacje...po co nakrecasz siebie? innych?

wystarczajaco duzo jest juz artykulow i watkow na temat cen mieszkan :/
          • 10iwonka10 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 22.08.07, 20:14
            Ja nie rozumiem jednej rzeczy- te mieszkania beda za ok 6.5 za m2-
            na rynku wtornym nawet w nieciekawej lokalizacji i stare bloki
            dochodza do 9-10 tys?????? Dlaczego?

U Lesa mozna w kazdej chwili wycofac sie z umowy- oni istnieja na
            rynku juz dosc dlugo i nigdy nie mieli zadnej wpadki.Mnie sie az tak
            bardzo nie spieszy bo ja kupuje to mieszkanie troche jako
            inwestycje wiec poczekam na pozwolenie.
          • 10iwonka10 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 22.08.07, 20:18
            Nie rozumiem jednej rzeczy. Stare mieszkania i nie w takiej znow
            ciekawej lokalizacji dochodza do 9-10 tys za m2.
            Ja place tutaj tylko 6.5.
            Les buduje juz dlugo i nie mial dotad zadnej wpadki poza tym w
            kazdej chwili mozna sie wycofac. Ja to traktuje troche jako
            inwestycje wiec poczekam cierpliwie na pozwolenie.
            • Gość: czyz Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.telnet.krakow.pl 22.08.07, 20:44
              wpłacasz 30 % wartości czekasz pół roku, wycofujesz sie z 0 oprocentowaniem

ale okazja!

podpisywanie teraz samych umów rezerwacyjnych to głupota a do tego bez
              pozwolenia to głupota do kwadratu

o cenach tez piszesz bzdury ale nie dyskutuje więcej w tym wątku

do miecha:
              jak na to nie patrzeć ta oferta to lipa póki nie ma pozwolenia i umowy przedwstępnej
              • 10iwonka10 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 23.08.07, 09:37
                no rzeczywiscie i mam cene jak w umowie a ceny w tym czasie ida w
                gore.I mam nowe mieszknaie ktore sobie urzadze jak chce.

Nie pisze bzdur ceny na rynku wtornym sa kretynskie.I po co mi stare
                mieszknaie? po grzyba.
                • 10iwonka10 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 23.08.07, 09:44
                  I jeszcze jedno nie place podatku 2% ceny mieszkania kupujac na
                  rynku wtornym. wiec nawet te 30% za pol roku bez odsetek tego nie
                  wyrowna.
                • Gość: jk Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.aster.pl 06.07.11, 17:37
                  zgadzam się ceny na wtórnym są bardzo wysokie w porównaniu z tymi od dewelopera..od czego to zależy..?
            • Gość: rumburak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.07, 22:31
              www.pzfd.pl/images/Przypomnienie_norm.jpg
              • Gość: chamniak Uprawomocnienie IP: *.ha3.agh.edu.pl 02.11.07, 10:47
                W oczekiwaniu na uprawomocnienie pozwolenia. Podobnież wysyłkę z magistraru zrobili do ok 200 osób. Na 100% znajdzie sie jeden, któremy się coś nie spodoba i napisze odwołanie :). Do diaska...
                • 10iwonka10 Re: Uprawomocnienie 08.11.07, 18:26
                  Mnie to tez zaczyna irytowac.
                  Nie spieszy mi sie az tak bardzo z tym mieszkaniem ale mogliby w
                  koncu zaczac budowac.

A wogole czy wiesz jak sie te mieszkania sprzedaja? Jakie jest
                  zaintersowanie?
                  • Gość: Chamniak Re: Uprawomocnienie IP: *.gorn.agh.edu.pl 09.11.07, 13:09
                    Hej!!!

Na pewno małe mieszkania im się sprzedały. Jak z innymi to nie wiem. W przyszłym tygodniu zamierzam ich podpuscić pisząć e-maila ze jestem zainteresowany kupnem czegos - zobaczymy czy sa jakies wolne :). Pozwolenie dostali 5 pażdziernika tak wiec minąl juz ponad miesiac. Zakładajac ze urzad wysłał pisma do sasiadów 12 pazdziernika, i to ze odebrali z poczty dopiero po 10 dniach (nie wiek ile awizowana przesyłka lezy na poczcie), oraz 14 dni na odpowiedź to wychodzi mi ze w przyszłym tygodniu powinno być juz cos jasne. Podobniez na chwile obecna nie ma zadnego odwołania, a wysłali do ok 200 osób.
                    Ja ich regularnie gnebię telofonami w każdy poniedziałek
                  • Gość: chamniak Re: Uprawomocnienie IP: *.ha3.agh.edu.pl 09.11.07, 18:33
                    10iwonka10 - podaj e-maila swojego, jak coś bede wiedział to napisze. Ja raczej zrezygnuje jak nie dostaną pozwolenia do konca roku i bede szukał szybszej inwestycji. Szkoda bo ta lokalizacja bardzo mi odpowiada, zwłaszcza ze poszerzyli al. 29 listopada i jest duzo łatwiej dojechac. Na przeciwko po drugiej stronie dobrego pasterza TK Development buduje, ale cena chyba wyższa.
                    • 10iwonka10 Re: Uprawomocnienie 11.11.07, 11:58
                      Dzieki, bede ci wdzieczna za jakies nowe informacje.
                      Ja mam nadziej ze zalatwia to pozwolenie do konca roku natomiast
                      kiedy zaczna budowac? Jak ziemia zamarznie to chyba nie nalepszy
                      czas teraz na wykopy?

moj adres iwonadem@yahoo.co.uk
                      • Gość: chamniak Re: Uprawomocnienie IP: *.ha3.agh.edu.pl 11.11.07, 12:17
                        Faktycznie moga miec problem z kopaniem, ale ziemia zamarza do głebokosći ok 70 cm. Jutro napisze jak czegos sie dowiem. Tym razem zadzowonie do dyrektora Koczura, a nie do biura.
                        • xyz.5 Zastanówcie się ... 15.11.07, 15:49
                          ...poważnie, zanim podejmiecie decyzję.

1. Pozwolenie na budowę nie jest prawomocne; zanim rozezna sprawę wojewoda -
                          trochę czasu upłynie.
                          2. Jeśli sąd przekaże do powtórnego rozpatrzenia zaskarżoną wz, sprawa może się
                          odwlec na kilka lat.
                          3. Czy oprócz ceny, ktokolwiek z zainteresowanych sprawdził detale?
                          (parkingi dla gości, zieleń, odpowiednia komunikacja,infrastruktura, uregulowane
                          kwestie własnościowe, odpowiednie naświetlenie mieszkań, przepływ powietrza).
                          Czy też jest obojętne , w jakim betonowisku przyjdzie mieszkać i zmagać się na
                          co dzień np z dojazdem czy zaparkowaniem samochodu?
                          I taki niuans, na tym terenie dawniej były stawy, więc miejcie świadomość tego,
                          że w garażach podziemnych przyjdzie pewnie nie raz popływać...
                          • Gość: Chamniak Re: Zastanówcie się ... IP: *.gorn.agh.edu.pl 16.11.07, 14:10
                            1. WZ jest prawomocna - nie jest prawomocne pozwolenie na budowe!!!
                            2. Wojewoda ma 4 tygodnie na ropatrzenie sprawy!!! A tak wgole to jest zapis ze jezeli nie bedzie pozowlenia do konca roku to mozemy rozwiazac umowe!!!
                            3. Naswietlenie okien, przepływ powietrza to wszystko jest okreslone w odpowiednich normach. Ja przeliczyłem sobie powierzchnię okien do powierzchni podłogi i wiem czy jest prawidłowe!!!
                            4. Stawy, a wiadomo koledze/kolezance co to są ścianki szczelne???
                            5. A moze ktoś nie bedzie tam mieszkał tylko wynajmował!!!
                            6. Komunikacja - dla mnie idealna 15 min do pracy
                            7. Parkingi- ja mam, a goście to juz lekka przesada zebym tym sie martwił i to zdecydowało ze bede albo nie bede mieszkał
                            NIE MA IDEALNEJ INWESTYCJI - mysle ze wszyscy zdaja sobie z tego sprawe, również i JA
                          • Gość: Chamniak Re: Zastanówcie się ... IP: *.gorn.agh.edu.pl 16.11.07, 14:12
                            A tak wogóle to dzieki za konstruktywną opinie
                            • Gość: wlad Re: Zastanówcie się ... IP: *.ghnet.pl 16.11.07, 21:44
                              No gratulacje!
                              4 miejsca postojowe na zewnątrz na 270 mieszkań !!!! zakładając za połowa nie
                              kupi miejsca postojowego, to nie wiem jak sie wydostaniesz ze swojego garażu.
                              Jeszcze jedna uwaga od południa powstaną równie piękne 7 kondygnacyjne budynki,
                              rzeczywiście relaks i komfort mieszkania będzie ogromny. Wystarczy podjechać
                              wieczorem i zobaczyć co się dzieje w okolicy. Ale każdy wybiera co lubi...
                              Pozdrawiam!
                              • Gość: chamniak Re: Zastanówcie się ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 16.11.07, 22:50
                                To niech w takim razie ktoś wskaze mi cudownie idealną lokalizację. Z miejsami parkingowymi w ilości wiekszej o 50% niż lokatorów, gdzie sie nie buduje nic wokół, gdzie jest hiper bezpiecznie, itd. Ruczaj, Kliny.... moge kupic działke pod lasem 40 km od krakowa i dojezdzac codziennie, super perspektywa ale moze tak za 20 lat sie zdecyduje na to.
                                PISZE JESZCE RAZ - NIE MA IDEALNEJ LOKALIZACJI, INWESTYCJI - i jestem tego swiadomy i niech ktos to łaskawie uszanuje
                              • Gość: chamniak Re: Zastanówcie się ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 16.11.07, 22:52
                                A kolega gdzie mieszka w takim razie, i czy jest z wszystkiegio zadowolony.
                              • zbigniew74 Te wlad:) 17.11.07, 15:16
                                Gość portalu: wlad napisał(a):

> wieczorem i zobaczyć co się dzieje w okolicy. Ale każdy wybiera co
                                lubi...
                                > Pozdrawiam!

A co ciekawgo dzieje się wieczorem? Mieszkam w okolicy kilka lat i
                                jest super:) No chyba, że chodzi o nasz powrót i sąsiadów z
                                hallopizza:)

Co do miejsc parkngowych to wszędzie jest katastrofa trzeba kupować
                                garaż podziemny i tyle. Takie jest życie w centrum Krakowa!

• Gość: wlad Re: Te wlad:) IP: *.ists.pl 18.11.07, 18:17
                                  Te to sobie możesz mówić do swoich koleżków.

Też mieszkam w okolicy, i na szczęście sie wyprowadzam. A jak wam
                                  pasuje ta inwestycja to róbicie co chcecie, wasz interes.
                                  • zbigniew74 Szanowy Panie Wlad ! 18.11.07, 20:26
                                    Gość portalu: wlad napisał(a):

> Te to sobie możesz mówić do swoich koleżków.

To jest Internet trochę dystansu do siebie.

> Też mieszkam w okolicy, i na szczęście sie wyprowadzam.

Powodzenia ! Sporo osób się wyprowadza najczęściej do domu, mnie też
                                    to czeka.

>A jak wam pasuje ta inwestycja to róbicie co chcecie, wasz interes.

Nie wiem czy pasuje, ale jak ktoś chce mieszkać w tej okolicy to
                                    wybór jest niewielki.

Z poważaniem
                                    • xyz.5 co kto lubi ... 20.11.07, 17:47
                                      Oczywiście, że ideałów nie ma, dlatego każdy decyzję podejmuje sam i wybiera
                                      mniejsze zło. W końcu kto powiedział, że musi się dojechać samochodem pod swój
                                      blok... Zresztą, korków tyle w Krakowie, że te 20 min. dłużej w godz. szczytu na
                                      osiedlowej, nie stanowi przecież problemu;). A parking dla gości, czy też drożny
                                      chodnik toż to przecież zbytek roszczeń w naszym grodzie! No i też nie każdy
                                      lubi przecież zieleń i przestrzeń, być może woli zaglądać do sąsiadów i przez
                                      okno podawać mu rękę... Wazne tylko, aby to był świadomy wybór:)
                                      • Gość: chamniak Re: co kto lubi ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 20.11.07, 18:49
                                        A czy kolega/kolezanka zna jakąś lepszą inwestycje?
                                        • xyz.5 sam tego chciałeś ...? 22.11.07, 12:50
                                          Gość portalu: chamniak napisał(a):

> A czy kolega/kolezanka zna jakąś lepszą inwestycje?

Sorry, ale nie jestem w temacie. Widzę jednak, że wizualizacje poczynione przez
                                          inwestora należy podzielić przez solidną dawkę racjonalnego podejścia. Póki
                                          pozwolenie nie jest jeszcze prawomocne, przyszli właściciele mogą wpływać na
                                          developera i żądać zmian umożliwiających późniejsze godne mieszkanie, czy też
                                          zwrócić uwagę na ścisłe przestrzeganie norm i przepisów już na etapie
                                          projektowym, skoro tak zależy komuś na tej lokalizacji.

Obok jest budynek (nota bene zamieszkały gdzieś od 5 lat), który chyba jeszcze
                                          do tej pory nie ma pozwolenia na użytkowanie (m.in. przez owe parkingi). Ale
                                          komu chciało się zerkać szczegółowo w papiery przy podpisywaniu umowy, zwłaszcza
                                          że lokale są pod wynajem. Lepiej jednak nie być w skórze właściciela, któremu
                                          nadzór nakłada kary ...

Developer się wykręci, lokujący kasę zostają z ręką w nocniku ...
                                          Czasami, co tanie - to drogie w końcowym rozliczeniu.
                                          • Gość: Chamniak Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.ha3.agh.edu.pl 22.11.07, 18:16
                                            Zaraz czy przez parkingi nadzór moze nie dac pozolenia na użytkowanie budynku??? Bo czegoś nie rozumię. Nadzór budowlany w "wielkim skócie" sprawdza zgodnośc wykonania z projektem, to jeżeli w projekcie nie było parkingów to jak moze na tej podstawie nie wydać pozwolenia??? Gorzej jak parkingi były a developer ich nie zbudował. Ale takie coś podejrzewam, żeby nie przeszło przez gardła kupujących. A winny wszystkiemu system :) Takie życie :) pozdrawiam
                                            • Gość: budowlaniec Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 21:57
                                              widzę że niewiele rozumiesz, mówiąc w wielkim skrócie. Pozwlenie na budowę
                                              wydaje się wraz odpowiednią ilością miejsc parkingowych, odpowiednim dojazdem
                                              itp., jak coś nie jest tak jak w pozwoleniu to nie ma odbioru technicznego,
                                              niezależnie od tego czy budynek jest nie tak czy brak miejsc parkingowych.
                                              • Gość: buźźźźźźźźźka Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 22:31
                                                martwicie sie i debatujcie ja tym czasem znalazłem po drugirj
                                                stronie 29tej 2pokoje za 6800, budowa trwa jest kilka dzwigów i juz
                                                sa po fundamentach, wy zaś dalej myślcie co bedzie jesli bedzie lub
                                                jeśli nie bedzie. Pozdro. :-)
                                                • Gość: chamniak Re: sam tego chciałeś ...? do byźźźźźźka IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.07, 07:14
                                                  Gratuluję
                                                • Gość: wika123 Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.236.spine.pl 27.10.08, 15:59
                                                  Czyżby w Budremie?! No to moje gratulacje. Ja przeklinam dzień, w
                                                  którym zdecydowałam się na zakup mieszkania u tego "developera".
                                              • Gość: chamniak Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.ha3.agh.edu.pl 23.11.07, 07:12
                                                Ale czy to nie jest samobojstwo dewelopera, żeby nie wykonać odpowiedniej liczby parkingów, dojazdów, itp i pózniej nie dostać powolenia na użytkowanie? Wielkim skrócie oznaczało w wielkim uproszczeniu bo nie chciałem się rozpisywać co dokładnie musi być zawarte we wniosku o pozwolenie na uzytkowanie oraz co sprawdza nadzór budowlny, bo by nikomu się nie chiało tego czytać.
                                                • Gość: budowlaniec Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 08:57
                                                  znam kilka inwestycji w których ludzie już lata mieszkają bez pozwoleń na
                                                  użytkowanie, znam też wspólnotę mieszkańców ukaraną przez Nadzór Budowlany za
                                                  użytkowanie obiektu bez zezwolenia, a developerzy... mają się dobrze, budują już
                                                  kolejne inwestycje.
                                                  • Gość: mloko Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.crowley.pl 23.11.07, 10:45
                                                    nie wiem czy ul. Godlewskiego (Bronowice) jest lepsza czy gorsza o
                                                    tej inwestycji co mowicie, nie jestem z Krakowa ale znalazlem
                                                    ciekawa oferte za 5600 pln netto mieszkanie i juz gotowe od
                                                    dewelopera Art Development z Krakowa i dosyc fajna sprawa, okolica
                                                    bardzo ladna, nie wiem bo jak mowicie o cenach 6900 pln za dziure w
                                                    ziemi to zastanawiam sie czy ta cena 5600 to nie zaden podstep ...
                                                    wydaje sie OK i najwazniejsze ze blok juz stoi i mieszkanie gotowe
                                                  • 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:21
                                                    Chyba zaden podstep.

Ceny tam sa 6.400-6.800 brutto i zostaly tylko duze mieszkania od
                                                    73m2 wzwyz.
                                                  • Gość: mloko Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.crowley.pl 23.11.07, 21:47
                                                    dzwonilem tam dzis specjalnie i powiedzieli ze owszem mieszkanie
                                                    jest duze 80 metrow ale za cene BRUTTO 5990 PLN, kurcze wydaje mi
                                                    sie ze to dobra cena bo nigdzie indziej nie znalazlem taniej a
                                                    bloczek jak sie patrzy ..
                                                  • 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 24.11.07, 16:58
                                                    Cena chyba w porzadku. Duze mieszkania zawsze gorzej sie sprzedaja
                                                    wiec developerzy czasem obnizaja ceny.
                                                  • 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 13:59
                                                    >>>>znam kilka inwestycji w których ludzie już lata mieszkają bez
                                                    pozwoleń na
                                                    > użytkowanie>>>

Ktos, ktorys, jakis.......

Przeciez Les ma swoja oficjalna strone i wyszczegolnia swoje
                                                    poprzednie inwestycje. Czy ktoras nie ma pozwolenia na uzytkowanie?

I to oni wybudowali "Moje Eldorado" ktore jest teraz tak koszmarnie
                                                    drogie.

• xyz.5 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:10
                                                    10iwonka10 napisała:

> Przeciez Les ma swoja oficjalna strone i wyszczegolnia swoje
                                                    > poprzednie inwestycje. Czy ktoras nie ma pozwolenia na uzytkowanie?

Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz ...
                                                    Na razie nie mają jeszcze prawomocnego pozwolenia na budowę.

A przy okazji: co się kryje dogłębniej pod hasłem "kupić" miejsce postojowe w
                                                    tej inwestycji, ktoś wie?
                                                    Płacisz za współwłasność, służebność, kota w worku? Ma to spore znaczenie przy
                                                    praktycznym egzekwowaniu swego prawa do parkowania na co dzień i kosztach z tym
                                                    związanych.

• Gość: budowlaniec Re: sam tego chciałeś ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:35
                                                    Leś do tej pory był tylko wykonawcą dla innych developerów. Troszkę zarobili i
                                                    teraz chcą sami spróbować developerki.
                                                    Żeby nie było ktoś/coś to podam jeden przykład inwestycja BMR przy ulicy
                                                    Pszczelnej, tam mają jazdy z odbiorem technicznym.
                                            • xyz.5 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:03
                                              > Zaraz czy przez parkingi nadzór moze nie dac pozolenia na >użytkowanie budynku??

Może, podobnie, jak i przy braku drogi.

> ? Bo czegoś nie rozumię. Nadzór budowlany w "wielkim skócie" sprawdza zgodnośc
                                              wykonania z projektem, to jeżeli w projekcie nie było parkingów to jak moze na
                                              tej podstawie nie wydać pozwolenia???

W życiu wiele jest możliwe:) Projektant może założyć, że np na 100 m2 podziemia
                                              zmieści się 100 samochodów..., albo że parkingi będą na jego terenie, na którym
                                              potem wybuduje kolejny blok, albo że droga będzie przebiegać po działce pana "Y"
                                              ("zapomni" przy tym o formalnych wpisach w kw). Teoretycznie możesz dochodzić i
                                              od projektanta, i od urzędnika, i od developera..., ale praktycznie lepiej to
                                              sprawdzić zanim ulokuje się kupę kasy. No chyba, że ktoś ma za jej za dużo ...

> Gorzej jak parkingi były a developer ich
                                              > nie zbudował. Ale takie coś podejrzewam, żeby nie przeszło przez gardła
                                              kupujących.

Tzn?

>A winny wszystkiemu system :)

I ludzie :)
                                              • 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:16
                                                ""Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz ...
                                                Na razie nie mają jeszcze prawomocnego pozwolenia na budowę.""

Nie maja i maja klauzule w umowie ze jesli nie dostana do konca roku
                                                to klient moze sie wycofac i dostaje z powrotem swoja pierwsza
                                                wplate.

Dlaczego ma byc pierwszy raz? Z takim negatywnym nastawieniem to
                                                najlepiej sobie namiot kupic i rozbic nad Wisla. Zero ryzyka.

• 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:16
                                                ""Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz ...
                                                Na razie nie mają jeszcze prawomocnego pozwolenia na budowę.""

Nie maja i maja klauzule w umowie ze jesli nie dostana do konca roku
                                                to klient moze sie wycofac i dostaje z powrotem swoja pierwsza
                                                wplate.

Dlaczego ma byc pierwszy raz? Z takim negatywnym nastawieniem to
                                                najlepiej sobie namiot kupic i rozbic nad Wisla. Zero ryzyka.

• xyz.5 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 14:37
                                                  10iwonka10 napisała:
                                                  >Z takim negatywnym nastawieniem to
                                                  > najlepiej sobie namiot kupic i rozbic nad Wisla. Zero ryzyka.

Eee tam, zero; przyjdzie wiatr, wandale, straż miejska;)
                                                  Po prostu patrząc na to, co dzieje się na rynku lepiej zerknąć w papiery zanim
                                                  podpisze się umowę i tyle. Oczywiście zawsze można liczyć na szczęście i
                                                  ograniczyć się tylko do spojrzenia na cenę i lokalizację. Byle się nie
                                                  przeliczyć ...

• 10iwonka10 Re: sam tego chciałeś ...? 23.11.07, 15:00
                                                    >>Eee tam, zero; przyjdzie wiatr, wandale, straż miejska;)>>

...no ale....duzo swiezego powietrza,straz miejska to jak ochrona za
                                                    darmo...wandali trzeba przegonic.;)

Zgadzam sie zawsze warto zerknac w papiery, spawdzic wiarygodnosc
                                                    developera.....

Z tego co wiem to jest projekt drogi dojazdowej do bloku- za czesc
                                                    mamy placic sasiadom za "uzytkowanie". Projekt miejsc postojowych
                                                    jest w porzadku.
                                                    Nie znam natomiast przepisu (jesli taki istnieje???)czy jest
                                                    wymagana jakas ilosc miejsc parkingowych dla "gosci". I to musze
                                                    sprawdzic. Bo patrzac na wielkosc dzialki to nie bedzie na to
                                                    miejsca.

• xyz.5 decyzja w rękach płacącego 26.11.07, 11:27
                                                    10iwonka10 napisała:

> Z tego co wiem to jest projekt drogi dojazdowej do bloku

Na jakim etapie budowy ma być gotowa droga (np oddają część, odnogę mololochu)?
                                                    Słynne Geo już swego czasu wybudowało bloki bez dojazdu (na papierze była
                                                    droga, a jakże).

>- za czesc
                                                    > mamy placic sasiadom za "uzytkowanie".

Jest odpowiedni wpis w KW?
                                                    Wiadomo jakie dodatkowe koszty wchodzą w grę?

>Projekt miejsc postojowych
                                                    > jest w porzadku.

Jaki będzie status PRAWNY owych miejsc?

>Bo patrzac na wielkosc dzialki to nie bedzie na to
                                                    > miejsca.

Mają być lokale użytkowe, siłą rzeczy trzeba do nich na ogół dojechać. Część
                                                    rodzin dokupuje drugi samochód. Na to wszystko dobrze popatrzeć z dwóch stron:
                                                    1. normy - które i tak nie są tu przestrzegane, 2. - praktyczna strona życia -
                                                    możliwość wjazdu/wyjazdu ze swojego "garażu" czy bloku, w krańcowych wypadkach
                                                    nawet wejścia do własnej klatki.

Nie jest prawdą, że wszystkie nowe osiedla to ciasnota i brak przestrzeni czy
                                                    infrastruktury. Z drugiej strony - będzie popyt na badziewie, będzie i podaż,
                                                    chyba że klienci zaczną stawiać developerom wymagania.
                                                  • Gość: ja chyba się już nie ogłaszają ... IP: *.ists.pl 05.12.07, 13:09
                                                    coś wiecie więcej na temat tej inwestycji?
                                                  • Gość: chamniak Re: chyba się już nie ogłaszają ... IP: *.gorn.agh.edu.pl 05.12.07, 14:16
                                                    A co chciałbys wiedzieć??? Maja pozwolenie na budowe z dnia 26.09.2007 i w chwili obecnej sa na etapie trybu odwoławczego gdyż mieli chyba 3 odwołania od decyzji. Osobiście mam nadzieje ze do końca roku będzie uprawomocnione to pozwolenie. Skonkretyzuj pytania, to postaram się odpowiedzieć
                                                  • Gość: ja Re: chyba się już nie ogłaszają ... IP: *.ists.pl 05.12.07, 14:56
                                                    > A co chciałbys wiedzieć???

właściwie napisałeś prawie wszystko; zapytam jeszcze, gdzie w Kraku mają biuro?
                                                    a jakiej treści są umowy? rezerwacyjne? przedwstępne? notarialne czy nie? Ile
                                                    trzeba wpłacić na poczatku?

>Osobiście mam nadzieje ze do końca roku będzie uprawomocnione to pozwolenie.

takie sprawy administracyjno-odwoławcze się ciagną, watpię, aby za 3 tygodnie
                                                    było już wiadomo, na czym stoją;

a przegladałeś papiery, projekt, czy wszystko jest w porzadku, czy wierzysz im w
                                                    ciemno? myślisz, że w tych odwołaniach nie ma źdźbła prawdy? wiadomo, czasu
                                                    brakuje na dociekanie szczegółów ...; ja poczekam z decyzją do nowego roku

• Gość: ja jeszcze ... IP: *.ists.pl 05.12.07, 15:10
                                                    wjazd ma być od Dobrego Pasterza czy Łepkowskiego?
                                                    czy sprzedają już mieszkania w całym bloku, czy będą segmentami je oddawać?
                                                    budują tam same mieszkania czy lokale użytkowe też?

Dzięki!
                                                  • Gość: chamniak Re: jeszcze ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 05.12.07, 17:31
                                                    a odnosnie sprzedazy to narazie sprzedaja pierwsze skrzydło (bez ostatniego pietra i mieszkań od południowej strony) podejrzewam ze jak dostana prawomocne pozwolenie to beda chcieli sprzedac je drożej. A czy po uprawomocnieniu inne skrzydła beda sprzedawac od razu to nie wiem.
                                                  • Gość: chamniak Re: chyba się już nie ogłaszają ... IP: *.ha3.agh.edu.pl 05.12.07, 17:27
                                                    Siedzibę mają na ulicy Kluczborskiej 33

Jeżeli chodzi o umowę to przy rezerwacji wpłaca sie 5 tyś zł - i jest to zwykła umowa cywilno-prawna, pózniej umowa przedwstepna w formie aktu notarialnego i dopłata do 10% wartości mieszkania + garażu (lekkie oszukaństwo brac kase jak nie ma pozwolenia na budowe ale.....). jak podasz e-maila to moge Ci tresc umowy przedwstepnej przesłać. Jeżeli chodzi o odwołania to wysyłka była do około 200 ludzi tak wiec musiał sie ktos znalezc, któremu cos nie odpowiada (wszystkie odwołania są nie bo nie - zresztą ustawa pozwala na to, nie musi byc uzasadnienia). Jeżeli chodzi o projekt to myśle ze i tak bym nic z tego nie wiedział (jak dostali pozwolenie na budowe to chyba musi byc ok - w urzedzie go sprawdzaja), troche papierów przegladałem ja nic się nie dopatrzyłem . Wjazd ma byc od łepkowskiego, bedziey korzystali z drogi jakiejs spółdzielni co znaczy ze bedziemy partycypowac w kosztach utrzymania drogi (nie sadze zeby były to duze kwoty przy tylu mieszkancach). Na parterze maja byc jakies lokale uzytkowe. Jak nie dostana do konca roku mozemy zrezygnowac bez zadnych konsekwencji (poza poniesionym kosztem u notariusza), szczerze mówiac tamta lokalizacja bardzo mnie interesuje i z wielkim bólem bede rezygnował. Codź wiedzę ze na rynku jest strasznie duzo ofert i cos sie znajdzie.
                                                  • Gość: ja Chamniak IP: *.ists.pl 07.12.07, 10:16
                                                    sorki za zwłoke w odp; dzieki za wszystkie informacje i chęć pomocy:)

ja az tak napalony na tę lokalizacje nie jestem, po prostu mieszkam na Prądniku,
                                                    więc to bardziej kwestia przyzwyczajenia (swoich terenów:);
                                                    faktem jest że 105 teraz fajnie kursuje, ale jednak na siłe nie chcę sie pakować
                                                    w niepewna inwestycje, poczekam na decyzję wojewody; zreszta , jak ktoś złozy
                                                    dalej sprawę do sądu, to też odpuszczę, szkoda zdrowia (i pieniędzy)

tak myslę, ze jesli teraz podpisują dopiero umowy na jedno skrzydło, to raczej
                                                    szybko wszystkich mieszkań w całosci nie braknie; a nie wiesz gdzie stanie
                                                    pierwsza część, chyba dalej od Łepkowskiego, a bliżej al. 29 list. ?
                                                  • Gość: Chamniak Re: Chamniak IP: *.ha3.agh.edu.pl 07.12.07, 13:39
                                                    Tak zgadza sie pierwsze skrzydło bedzie blizej 29 listopada. A co bedzie to pozyjemy i zobaczymy
                                                  • Gość: ja Re: Chamniak IP: *.ists.pl 07.12.07, 14:40
                                                    dzięki raz jeszcze; jak coś będzie wiadomo zawsze można wątek podciągnąć; ja nie
                                                    mam noża na gardle, więc te kilka miesięcy mogę spokojnie poczekać; a nuż trafi
                                                    sie coś lepszego, z lokalizacją do przyjęcia ,
                                                    trzym się!
                                                  • Gość: oni budują czy nie ? IP: 195.150.178.* 09.01.08, 15:00
                                                    ???
                                                  • Gość: chamniak Re: budują czy nie ? IP: *.ha3.agh.edu.pl 09.01.08, 18:52
                                                    Jeszcze nie i sami nie wiedza kiedy zaczna. Ja na 99% rozwiązuje umowę i szukam czegoś innego.
                                                  • Gość: ja Re: budują czy nie ? IP: *.ists.pl 11.01.08, 08:09
                                                    też widzę,że pusto i głucho, żadnych prac niet
                                                  • chamniak Re: budują czy nie ? 21.02.08, 16:49
                                                    Czy wiadomo już coś na temat pozwolenia na budowe??? W sumie to obserwuje z boku sytuacje bo wypowiedziałem umowę z Lesiem.
                                                  • Gość: kobitka Re: budują czy nie ? IP: 195.150.178.* 06.03.08, 12:53
                                                    znajoma sie dowiadywała i ponoć mieli zmieniać trochę plany, w
                                                    każdym razie pozwolenia nie mają jeszcze
                                                  • Gość: chamniak Re: budują czy nie ? IP: *.ha3.agh.edu.pl 19.06.08, 21:27
                                                    Podobnież w czerwcu mają zacząć budowę, tzn. geodeci mają ruszyć do pracy. Chyba na konkretne roboty ziemne jeszcze trochę trzeba poczekać, ja na szczeście nie musze bo w styczniu wypowiedziałem umowę.
    • Gość: pasterz Czy Leś w końcu ruszył do [rzodu z budową? IP: *.telnet.krakow.pl 19.06.08, 19:52
      czy po tych opóżnieniach, przetrzymywaniu zaliczki jest jakaś szansa że budowa ruszy?
      • Gość: Chamniak Re: Czy Leś w końcu ruszył do [rzodu z budową? IP: *.gorn.agh.edu.pl 20.06.08, 09:35
        Podobnież w czerwcu mają zacząć budowę, tzn. geodeci mają ruszyć do pracy. Chyba na konkretne roboty ziemne jeszcze trochę trzeba poczekać, ja na szczeście nie musze bo w styczniu wypowiedziałem umowę.
        • 10iwonka10 Re: Czy Leś w końcu ruszył do [rzodu z budową? 20.06.08, 20:05
          Ja niestety tez. Jeden plus ze dostalam wiecej niz wplacilam w
          przeliczeniu na funty ( funt strasznie spadl-zlotowka w gore!)

Oni to pewno w koncu wybuduja ale tempo maja slimacze.....
          • chamniak Re: Czy Leś w końcu ruszył do [rzodu z budową? 20.06.08, 20:45
            No widze, że więcej osób nie wytrzymało tego tempa. No ja niestety dostałem tyle samo w złotówkach :) ale za to będziemy odbierali pod koniec roku mieszkanie w inwestycji na marchołta (sm wspólnota inwest).
            Pozdrawiam
            • 10iwonka10 Re: Czy Leś w końcu ruszył do [rzodu z budową? 21.06.08, 21:13
              to niedlugo tylko 6 miesiecy....milego odbioru.

Ja niestety zmienilam troche plany i zamierzam kupic mieszkanie na
              rynku wtornym.Zniechecilam sie do developerow.....
    • Gość: wiedz Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.ha3.agh.edu.pl 24.08.08, 22:37
      Wyluzuj kolego. Kupiłes w Mardimeksie. kupiłes u Lesia, i nawet w Activie, i jak sie okazuje w Uniwersie również. Każdy wątek komentujesz bez sensu. Daj spokój wiem, że przedszkole dopiero za tydzień.
      • chamniak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 25.08.08, 22:30
        Poprzednia odpowiedz dotyczyła się komentarza, któy został już skasowany. Tak wieć należy go ignorować.
    • zaholec Z ciekawością czytam 15.09.08, 11:32
      rozmowę moich przyszłych sąsiadów. Może powinienem kilka pytań zadać?

Czy macie świadomość, że Wasze mieszkania zabiorą resztę słońca
      (proszę nie krzyczeć ,że nie wiem o czym piszę, wiem doskonale)
      mieszkańcom wielu mieszkań przy ul. Nuszkiewicza?
      Czy macie świadomość, że Wasze samochody to chyba na dachu będziecie
      stawiać bo pod blokami miejsca nie będzie.
      Czy macie świadomość jaka niechęć towarzyszy tej inwestycji, a co za
      tym idzie lokatorom tej inwestycji?
      Fatalna decyzja lokalnych władz i fatalna decyzja dewelopera. To nie
      będzie sielanka. Szkoda.

pozdrawiam

Żaholec
      • chamniak Re: Z ciekawością czytam 15.09.08, 12:28
        A co wszyscy myśleli, że będą mieli za oknami widok na łąkę. Tak się buduje w Krakowie. Czy ludzie mieszkający na Nuszkiewicza nadaja się do życia w społeczeństwie??? Bo sądzac po Twojej wypowiedzi to chyba nie. Dla mnie jest niezrozumiałym co są winni przyszli mieszkańcy, kupili bo jest oferta kupna. A jak takie życie nie odpowiada to zawsze można kupić 5 ha ziemi ogrodzić a na środku wybudować dom, wtedy sąsiedzi już nie będa przeszkadzać.
        • zaholec Re: Z ciekawością czytam 16.09.08, 08:15
          Właśnie skoro jest tyle ofert dlaczego wybierają ciasnotę? Do życia
          w społeczeństwie się nadajemy, o to się nie bój. Ale, z drugiej
          strony, niech nikt nie będzie zdziwiony jak się okaże, że nie ma
          gdzie zaparkować swojego auta. Budować jest łatwo, pomyśleć o
          konsekwencji zbyt ciasnej zabudowy już nie. Pytam w tym kontekście;
          co powoduje ludźmi ,że na własne życzenie wpychają się w ciasnotę i
          kłopoty codzienne. Nie próbuj nawet mi wmawiać, że reakcja na
          kłopoty z parkowaniem,wszechobecne psie gówna obróci się w stronę
          dewelopera czy urzędnika miejskiego. Ona obróci się w stronę
          parkującego, wyprowadzającego psa. Na każdej ulicy, nie tylko na
          Nuszkiewicza.
          Skoro podejmujesz temat spróbuj merytorycznie odpowiedzieć na moje
          pytania zamiast próbować mnie obrażać.

Żaholec
          • chamniak Re: Z ciekawością czytam 16.09.08, 09:54
            Dlaczego wybieraja ciasnotę, myśle, że innej oferty niż ciasnota na Pradniku, a nawet w całym Krakowie nie znajdą. Ja jak miałem zarezerwowane mieszkanie u "Lesia" to wykupiłem miejsce parkingowe, Ci którzy nie wykupią to ich problem gdzie będa parkowali, a że jest ciasno już teraz to będą parkowali pod Krokusem (mam nadzieję, że są świadomi tego). Deweloperowi budować jest łatwo jak mu na to pozwoli urzędnik, a że jest to biznes to deweloper chce zarobic jak najwiecej i zamiast parkingów czy miejsc postojowych projektuje jak najwiece PUM. Przecież na etapie starania się o WZ, Rada Dzielnicy opiniuje warunki zawarte WZ i moze wprowadzić pewne zapisy, np: zapewnienie 2 miejsc parkingowych na 1 mieszkanie. Za cisnotę odpowiada tylko i wyłącznie urzędnik.
            • zaholec Re: Z ciekawością czytam 16.09.08, 10:39
              Tak właśnie robimy od jakiegoś czasu. Tyle, że liczymy 3/2 miejsca.
              Co dalej nie tłumaczy skąd ten pęd do ciasnoty :)

pozdrawiam

Żaholec
          • chamniak Re: Z ciekawością czytam 16.09.08, 10:43
            A tak wogóle to Polak w naturze ma coś takiego, że zawsze mówi nie, nie podoba mi się. Przykłady: Gdzieś w bloku dom dziecka kupił mieszkanie dla dzieciaków (8 miała mieszkać) sąsiedzi protestowali, w Legnicy potężne złoża węgla brunatnego, ludzie mówią NIE bo nie chca kopalni, na bałtyku chieli postawic farmę wiatraków, ludzie mówia nie, gdzies chca wybuudowac autostrade, ludzie mówia NIE. i tak w nieskończoność można mnożyć podobne przypadki.
      • Gość: e-go Re: Z ciekawością czytam IP: *.ists.pl 06.12.08, 22:55
        ja również - i podpisuję się obiema rękami pod wypowiedzią
        wprawdzie jestem sąsiadką od Dobrego Pasterza, ale ta inwestycja
        jest i dla nas najgorszym z proponowanych dotychczas rozwiązaniem
        kiedyś tam było pole - w środku miasta
        pozniej plany na korty... a teraz czeka nas obrzydliwy moloch..
        wizualizacje pięęękne
        ale pojedźcie sobie na teren budowy.... masakra
        chyba że kupicie na najwyższym pietrze i nie będziecie spoglądać w
        dół :/
        poza tym poczta zupełnie już nie wyrabia, sklep - tesco - to jest w
        ogóle najobrzydliwszy sklep spożywczy, jaki kiedykolwiek widziałam...
        na Dobrego Pasterza korki.... gorąco polecam okolicę
        sąsiadka na walizkach na szczęście
    • chamniak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 16.09.08, 10:53
      A tak wogóle to ruszyli już z budową???
      • zaholec koparki już robią drogę technologiczną 16.09.08, 12:13

• chamniak Re: koparki już robią drogę technologiczną 16.09.08, 12:22
          Już :) dla Was już, a dla niektórych przyszłych właściceli dopiero, bo pozolenie na budowę miało być 10 mc temu. Dobrze, że zrezygnowałem, za 2 mc odbieram u innego dewelopera, niestety z okien tez bede miał widok na sąsiadów.
          • zaholec Re: koparki już robią drogę technologiczną 16.09.08, 12:28
            Hihi, piszę już bo jeszcze nie ma uprawomocnionego pozwolenia na
            budowę. Jest maleńka szansa, że nie będzie go nigdy.
            Swoją drogą ciekaw jestem kto zrekultywuje wtedy teren ? :)
            • nuszkra Re: koparki już robią drogę technologiczną 23.10.08, 13:57
              Chamniak, ciasnota - ciasnotą, ale balonem chyba nikt nie będzie
              dostawał się do swego mieszkania. I nie o upodobania tu chodzi, ale
              o prozaiczną niemożność egzystowania na osiedlu wg takich planów.
              Ciesz się, że zrezygnowałeś, bo przy obecnym rynku mieszkaniowym i
              toczących się w sprawie tej budowy postępowaniach sądowych, trzeba
              na głowę upaść, aby się w takie usytuowanie pchać.
              • chamniak Re: koparki już robią drogę technologiczną 23.10.08, 15:01
                Oj to najlepsza decyzja mojego życia :) no moze oprócz wyboru żony :). Jakie postepowania się toczą? Jak kiedys dzwoniłem do Lesia dla ciekawości jak sprawa formalna wygląda i powiedzieli, że maja ostateczne prawomocne pozwolenie na budowę.
                A zmiana wyszła mi na dobre bo 20 listopada odbieram u innego dewelopera.
                • nuszkra sądy 27.10.08, 12:21
                  chamniak napisał:

>Jakie postepowania się toczą?

I w WSA i w NSA, i administracyjne - o wznowienie postępowania, i
                  wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji pozwolenia na budowę.
                  W każdym razie ani wz, ani projekty budowy nie są czyste.

Bez względu na to, jak się sprawa zakończy, chyba tylko ktoś
                  niespełna rozumu zainwestuje w niepewną inwestycję przy obecnej
                  podaży mieszkań.

> Jak kiedys dzwoniłem do Lesia dla ciekawości jak sprawa f
                  > ormalna wygląda i powiedzieli, że maja ostateczne prawomocne
                  >pozwolenie na budowę.

A co miał Ci powiedzieć? Sam na siebie dołek miał kopać? Szczerze
                  też Ci nie powie, ile umów podpisał. Może zresztą tylko teren
                  przygotuje, a z budową się wstrzyma?

No, pozwolenie mają, ale to jeszcze nie znaczy, że inwestujący mogą
                  spać spokojnie. A jeśli Leś będzie budował za cudze pieniądze, a
                  nie swoje (kredyty), to on sam jakoś się wykręci, żeby wyjść na
                  swoje, gorzej z szarymi ludkami i ich zamrożoną forsą.

• nuszkra chytry dwa razy traci 27.10.08, 12:35
                  chamniak napisał:
                  > A zmiana wyszła mi na dobre bo 20 listopada odbieram u innego
                  dewelopera.

Twoje szczęście.
                  Jego bloki pewnie też dawno by już stały, a on kasę liczył, gdyby
                  nie chciał iść na maksa, tylko godziwe dla ludzi plany zaoferował.
                  Przecież wszystko wstępnie wskazywało na to, że w największy boom
                  się wstrzelił. A na razie tylko koszty ponosi, a bloki, kto wie
                  kiedy (i czy w ogóle) do zamieszkania będą.
    • chamniak Ruszyła budowa czy nie??? 23.01.09, 14:18
      Czy moze ktoś napisac co dzieje się na placu budowy.
      • Gość: e-go Re: Ruszyła budowa czy nie??? IP: *.189.255.138.szara.net.pl 17.04.09, 14:19
        budowa jakoś stoi - ja bym radziła osobom, które jeszcze mogą to
        zrobić, jak najszybciej zrywać umowy z tym Lesiem
        nie widac, aby cokolwiek się tam działo od jesieni, a widzę "plac
        budowy" z okna z kuchni
        pozdr
        aaaa i jeszcze jedna "deweloperka" chce coś wybudowac równolegle do
        Lesia, bo tam jeszcze jedna działka jest, na którje można upchnać
        jakiś blok wielorodzinny...
    • mrozna40 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 09.03.09, 12:11
      czy zagląda tu jeszcze ktoś kto kupił?sam kupiłem i mam mieszane
      uczucia.będę wdzięczny za każda informację.pozdrawiam.
      • nuszkra Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 05.04.09, 18:57
        Inwestor zmienił plany i buduje centrum wodne z uroczymi
        oczkami...;):):)
        • chamniak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 06.04.09, 11:10
          Taki duzy dopływ mają do wykopanych fundamentów?
          • mrozna40 Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 06.04.09, 21:53
            Czyżby ta dziura nabierała kształtów fundamentów?
            O, to niespodzianka:)
            • chamniak Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 06.04.09, 22:15
              Tak pozasłaniali budowę,nic nie widac przez te czarne płachty:) A to po co kopią dziurę?
              • nuszkra Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza 07.04.09, 13:51
                Na razie kopią (tzn kopali jesienią), może tam i jakie namiastki
                fundamentów też zrobili. W każdym razie, woda stoi i wygląda to
                nieciekawie, poziom wód gruntowych - wysoki. Gratuluję odwagi (gusta
                pominę), aby wkładać forsę w budowę, która może w każdej chwili
                zostać wstrzymana.
                • Gość: kl Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.chello.pl 13.05.09, 21:36
                  najpierw to muszą osuszyć stawy i ukryć wszystkie sprawki.
                  • Gość: kl Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.chello.pl 13.05.09, 21:42
                    i jeszcze zastanówcie się co się stanie w przypadku pożaru na tym
                    osiedlu, droga dojazdowa aktualną ulicą Nuszkiewicza, gdzie czasem
                    cięzko przejechać normalnym samochodem, przez parkujące samochody,
                    okno na oknie do sąsiada, i woda w piwnicy z wód gruntowych. Czy
                    ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć, jak to jest możliwe, aby wydać
                    pozwolenie na budowę dwa lata temu i do dnia disziejszego nic nie
                    wybudować. ta inwestycja jest lekko dziwna, zwłaszcza że od ponad
                    pół roku nic się nie dzieje i sprzęt z budowy zjechał. a o co chodzi
                    z tymi sprawami w sądzie?
              • Gość: e-go Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.ists.pl 31.05.09, 20:03
                oni tam nic nie kopią od jesieni - tam po prostu cała robota jest
                wstrzymana - jak ktoś nie wierzy, zapraszam na spacer po okolicy
                • Gość: hm Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.luksus.net.pl 23.08.09, 16:49
                  a może już ponownie się zabrali do pracy.Będę wdzięczny za informację,
                  bo mieszkam daleko, i nie mam możliwości śledzić na bieżąco postępu
                  prac.
    • Gość: Ja Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:31
      Co to za wpis ostrzeżenia w księdze wieczystej??
    • Gość: slaw wiem ktos moze na jakim jest etapie IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 25.10.09, 15:34
      budowa przy ul łepkowskiego?
      pozdrawiam
      • Gość: Luk Re: wiem ktos moze na jakim jest etapie IP: *.gorn.agh.edu.pl 26.10.09, 12:52
        Chyba na żadnym. Stoją w miejscu od roku
        • Gość: blublu czy ktoś się zdecydował mieszkać nad stawem? IP: 195.150.85.* 20.11.09, 16:33
          Ciekawe czy są chętni na kupno dziury w ziemi czy tak kopią i
          pompują sobie a muzom? A może jakiś nowy zalew rekreacyjny tu
          powstanie ...;)
          • Gość: luk Re: czy ktoś się zdecydował mieszkać nad stawem? IP: *.zax.pl 20.11.09, 18:49
            A wogóle robią coś?
            • Gość: tralalala Re: czy ktoś się zdecydował mieszkać nad stawem? IP: 195.150.85.* 21.12.09, 15:03
              Tak, odpompowali wodę i przygotowywują się do ... zwijania żagli.
              Jeszcze pewnie z ładnych parę lat minie zanim jakiś blok oddadzą, o i ile w ogóle.
    • Gość: baribal Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.gemini.net.pl 30.01.10, 21:36
      hej. zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w inwestycji na łepkowskiego od
      Lesia. Z tego co widać to już powoli dochodza do stanu zerowego. dzwoniłem do
      biura sprzedazy a tam taki miły pan zapewniał mnie ze juz wszystko jest ok,
      pozwolenia wyprostowane, projekt pozmieniany itd... Pytanie czy cos może jeszcze
      ta inwestycje powstrzymac? Czy mozliwe zeby jeszcze wspólnoty z sasiednich
      bloków jakos to powstrzymały, chyba tylko na drodze sadowej jak sądze w jakiejs
      wyzszej instancji skoro juz jest prawomocna pieczątka na pozwoleniu. Podoba mi
      sie cena tej inwestycji i lokalizacja. Prosze o jakieś sensowne opinie. Moze
      ktoś kto juz to kupił albo kupuje moze cos powiedzieć? pozdrawiam
      • Gość: Luk Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.zax.pl 31.01.10, 17:16
        Stan zerowy???. Ja tam ostatnio widziałem sam wykop pod fundament. Może się coś zmieniło przez 2 tygodnie. Ja miałem umowe kupna w 2007 roku na mieszkanie w tej inwestycji. Wg pierwotnych planów w czerwcu 2010 powinni kończyć - a tu, jest jak jest. Szczerze mówiąc ja bym nie zaryzykował po raz kolejny-chyba, że mieszkania miały by już pozwolenie na użytkowanie.
      • Gość: Wojtek Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.gemini.net.pl 10.04.11, 23:01
        Zastanawiając się nad zakupem mieszkania u 'Lesia' weźcie pod uwagę, że płacicie ekstra za metry, których de facto nie otrzymacie. Tak, niestety. Otóż deweloper ten oblicza powierzchnię mieszkania wg starej normy PN, wg której powierzchnię mieszkania oblicza się bez tynków. Powierzchnia użytkowa mieszkania wg normy ISO obliczana jest w stanie po otynkowaniu ścian, czyli płacicie za faktyczną powierzchnię mieszkania. Warto o tym wiedzieć.
        Kolejna kwestia to fatalne mieszkania 92 m2, w których powierzchnia komunikacyjna to przeszło 20m2. Dziwie się, że w ogóle byli chetni na płacenie za dodatkowe 10m2 korytarza, którego nijak nie da się wykorzystać. W ogóle cały segment C, zapewne również pozostałe -mają niezbyt fajnie rozwiązaną komunikację wspólną. Przypomina troszkę korytarze hotelowe czy też akademikowe. Wrażenie po obejrzeniu - takie sobie :(
        • Gość: Pawel Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: 192.250.56.* 03.11.11, 16:55
          Wszystkim mieszkancom oraz zainteresowanym polecam nowe forum

www.osiedlelepkowskiego.pl

pozdrawiam
          • Gość: gość Re: kto kupil M od Edmund LES na dobrego pasterza IP: *.gemini.net.pl 15.08.14, 13:57
            Nie kupować od tego dewelopera. Masa usterek, problem z egzekwowaniem podstawowych praw do usunięcia usterek w ramach rękojmi. Mieszkania bardzie źle wykonane, poniżej jakości. Nawet ta niska cena nie jest adekwatna do złej jakość mieszkań

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka