ksiezna_pani1 27.07.12, 15:49 Jedno z moich najukochańszych imion, może kiedyś nazwę tak swoją córkę "Filotea – imię żeńskie pochodzenia greckiego, oznaczające "przyjaciółka Boga", "miłująca Boga". Męski odpowiednik: Filoteusz" Do 1994 roku nie odnotowano żadnej Filoteii. Imieniny obchodzi 15 IX i 5 XI Co myślicie o Filoteii? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Filotea 27.07.12, 16:32 Całkiem niezła. Lubię zdrobnienie "Fila", ale Filomena i inne tego typu zupełnie mnie nie przekonują - Filotea już bardziej. I można fajnie zdrabniać - oprócz wariacji na temat Fili można też kombinować z Teją, Filotejką itp. Jedyne co mi w niej przeszkadza, to ta końcówka, jakoś drażni mnie zbitka "ea". Ale jak tak patrzę na znaczenie ... Chyba muszę się przekonać do "ea" i poważnie zastanowić się nad Filoteą Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Filotea 27.07.12, 17:16 Nie podoba mi się ani trochę. Kojarzy mi się z filetem. Ale za to bardzo lubię Filomenę. Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Filotea 27.07.12, 23:00 Pierwsze skojarzenie: "Nawet słoń, luba Filoteo, tylko raz do roku i to w celu mienia dziatek" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filotea 28.07.12, 00:03 Bardzo mi się podoba i mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Filotea 28.07.12, 15:10 Nie podoba mi się. Dla mnie to kolejne z listy "za bardzo greckie". Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Poprawka :) 29.07.12, 19:33 ksiezna_pani1 napisała: Do 1994 roku ni > e odnotowano żadnej Filoteii. Imieniny obchodzi 15 IX i 5 XI Co myślicie > o Filoteii? > Pozdrawiam Oczywiście Filotei Przepraszam za pomyłkę Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Filotea 08.11.12, 19:01 nie podoba mi sie- brzmi malo wdzięcznie imo Odpowiedz Link Zgłoś