Dodaj do ulubionych

Zax i WiFi

13.03.07, 00:16
Witam,

Czy ktoś z forumowiczów dzielił sygnał z Zax routerem WiFi (chcę mieć co
najmniej dwa komputery podpięte do access point'a)?
Są z tym jakieś problemy (MAC, TTL)?
Trzeba coś za to coś dopłacać?
Przymierzam się właśnie do kupna router'a (Linksys WRT54G czy jakiś taki) i
nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto gdyby z nimi podpisać umowę. ;)

Dzięki i pozdro.
Obserwuj wątek
    • martexoe Re: Zax i WiFi 13.03.07, 00:31
      z tego co wiem to sie placi bo oni konfiguruja routera i doplaca sie najprawdopodobniej 10 zl za kompa www.zax.pl tam jest wszystko
    • pierree Re: Zax i WiFi 13.03.07, 05:33
      Trzeba niestety doplacac co uwazam jest rozbojem w bialy dzien. Mozna to bardzo
      latwo obejsc, wystarczy sklonowac mac address, podwyzszyc TTL i wszystko bedzie
      dzialac (ten linksys po zmianie softu nadaje sie do tego idealnie).
      Pozdrawiam
      • fkgrl Re: Zax i WiFi 13.03.07, 13:32
        Dzięki pierree. Właśnie takie rozwiązanie chciałem zastosować, nie wiedziałem
        tylko czy aby to urządzenie na pewno ma takie możliwości.

Rozbój w biały dzień. Dokładnie. Goście chcą chyba dwa razy nam coś sprzedać.
        Pewnie mają jeszcze jakąś "interesującą" argumentację tak skonstruowanej oferty.

Pozdro.
    • xezaq Re: Zax i WiFi 13.03.07, 09:15
      TTL z jakim pakiety przychodzą możesz sprawdzić nawet pingiem, jeśli jest
      większy niż 1 (jestem przekonany) to zapominasz o tym problemie.
      Sam mam owego linksysa, łatwo się konfiguruje i możesz sobie go ustawić sam
      nawet bez ich wiedzy. Co do klonowania MAC'a - to wcale nie musi być konieczne.
      Ja używam z WRT54GL z chello nie chwaląc się im.

P.S. Do moralistów: używam tylko JEDNEGO kompa, za to przez WiFi.
      • lukas-comp Re: Zax i WiFi 13.03.07, 17:36
        niestety w prosty sposob nie sprawdzisz jaki faktycznie jest ustawiony TTL
        (zalezy czy jest on ustawiony globalnie czy nie). Czesto da sie ustawic TTL=1
        dla protokolu http i wtedy pozamiatane ;)
        Najlepiej zaopatrzyc sie w sniffer i "rozebrac" pakiety :)
      • majkel.w Re: Zax i WiFi 17.03.07, 11:58
        xezaq napisała:

> TTL z jakim pakiety przychodzą możesz sprawdzić nawet pingiem,
        Pingiem nie sprawdzisz. Co do zabezpieczen to maja blokade na TTL, zarowno
        wychodzacym od abonenta TTL 128 i 64 dla Linxa oraz przychodzacym - tutaj TYLKO
        czesc pakietow jest z TTL =1 ale tylko w polaczeniach TCP i UDP, wiec generalnie
        polaczenia nie zestawisz. Ponadto maja standardowy TTL = 255 i tu sie zaczyna
        finezja, bo jak masz router z podbiciem TTL +1 to jesli implementacja podbicia
        jest najprostsza tzn. +1 przed bramka to w przypadku gdy
        1. TTL =1 pakiet zostanie podbity do TTL =2 puszczony przez bramke i obnizony
        do TTL =1
        2. TTL =255, pakiet zostanie podbity do TTL = 0 i nie przejdzie przez bramke.

Nie wiem jaki mechanizm na Linksys ale z tym trzeba uwazac. Ja postaram sie z
        nimi ponegocjowac, bo sieci uzywam sporadycznie (poczta www gg po pracy), a mam
        juz router D- linka z WiFi i nie mam zamiaru placic dodatkowo za kolejny
        komputer. Jak sie nie uda to kupie router ze stalym TTL i podziele
        lacze z saisiadem do czasu az mi sie zwroci, czyli kolo roku :)

• fkgrl Re: Zax i WiFi 19.03.07, 12:04
          Czyli co? Nie da się podpiąć routera? A może można jakiś soft zainstalować na
          routerze (tam jest chyba jakiś linuks)?

Ja gadałem z jakimś gościem. Nie chcą zgodzić się na podpięcie routera bez
          dodatkowych opłat.

Wkurzyłem się. Nie na te 20PLN, tylko na wmawianie mi ciemnoty.

Szczerze nie polecam tej firmy. Lepiej zainteresować się konkurencją, tam nie ma
          problemów.
          • majkel.w Re: Zax i WiFi 19.03.07, 16:22
            Da sie, da, zalezy jakim sprzetem obecnie dysponujesz. Ja mam D_linka i planuje
            dokupic router najprostszy z TTL (tylko opcja musi byc wlasciwa) i podpiac
            D_linka jako switcha. Jak juz bede mial polaczenie to dam znac,
          • pierree Re: Zax i WiFi 19.03.07, 17:11
            Da sie! Na tym linksysie o ktorym piszesz wczesniej dziala to bez problemu,
            musisz tylko zmienic soft i podbic TTL. Jesli masz pytania pisz na maila.
            Pozdrawiam
            • majkel.w Re: Zax i WiFi 19.03.07, 19:09
              No i jest odpowiedz. Generalnie troche to niesmaczne ze strony Zaxu ze nie chce
              podlaczyc routera wybranym abonentom. Przeciez nikt tu nie bedzie podlaczla
              nikogo na lewo, a dodatkowe 20 pln czyni ich oferte srednio atrakcyjna...
    • misqu Re: Zax i WiFi 14.03.07, 10:19
      Zanim zaczniesz kombinować z TTL-kami i MAC-iem zadzwoń do nich i spróbuj
      negocjować u nich opcję router za darmo, mi się udało. Mam najprostszy router
      D-Linka z WiFi i hula jak tralala. Pani oczywiście podczas negocjacji próbowała
      używać argumentacji, że to wpływa na całą sieć itd. ale po tym jak powiedziałem
      że jestem informatykiem i wiem że to nie ma najmniejszego wpływu, było już po
      tzw. negocjacjach.
      Też uważam że jest to rozbój w biały dzień i tylko wyciąganie kasy.
      • fkgrl Re: Zax i WiFi 14.03.07, 23:44
        Masz rację. To rozsądne. Jutro tak zrobię. Pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka