Dodaj do ulubionych

Filozofia na UJ

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 15:24
Czy ktos moglby mi udzielic odpowiedzi na kilka nurtujacych mnie pytan dotyczacych studiowania filozofi na uj?
Czy przygotowujac sie samodzielnie do egzaminow (wielokrotne czytanie zadanej lektury, rozwiazwanie testow z lat ubieglych) mam duze szanse na zdanie/dosatnie sie na ten kierunek? Czy bez kursow przygotowawczych sie nie obedzie? Jak ciezkie sa studia i czy wg was da sie je pogodzic z rownoleglym studiowaniem calkowicie odmiennego kierunku w innym miescie?

z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam
radek
Obserwuj wątek
    • Gość: dr zbigniew O Re: Filozofia na UJ IP: w3cache.* / 192.168.1.* 24.06.03, 14:38
      Bez kursów przygotowawczych można się dostać. Studia nie sa trudne i można je
      pogodzic ze studiowaniem innego kierunku.
    • Gość: PRODUKCJA BEZROBOT Re: Filozofia na UJ IP: 80.48.253.* 02.07.03, 18:25
      JA W OGOLE NIE ROZUMIEM JAK MOZNA STUDIOWAC FILOZOFIE,CO TO W OGOLE ZA
      KIERUNEK.JA STUDIUJE SOCJOLOGIE I NIESTETY MIALAM FILOZOFIE.EGZAMIN ZDALAM
      DOBRZE ALE JAK MIALAM SIE TEGO UCZYC TO MNIE ROZWALALO.
      • Gość: magad Re: Filozofia na UJ IP: *.ists.pl / 192.168.6.* 02.07.03, 18:53
        Ostatnia wypowiedź do madrych nie należała. Nie rozumiesz człowieku tego, bo
        masz świadomość mocno zawężoną.
      • jeremiasz_inny Re: Filozofia na UJ 03.07.03, 01:29
        produkcja bezrob. napisalzech ?

wiesz, widze nie kumasz takze ze filozofie nie wybiera sie z motywem pracy w
        wyuczonym zawodzie...z reguly robi sie ja dla siebie, dla wlasnego rozwoju i
        czesto jako dodatkowy kierunek...
    • kallotomia Re: Filozofia na UJ 07.07.03, 15:51
      MOzna!!!TRzeba!!!Ale testy bywaja dziwne.Pogodzic tez mozna,znam osoby,ktore
      lacza filozofie z prawem,fakt,ze to genialni ludzie;)PRAWA zdecydowanie nie
      polecam.Pozdrawiam i trzymam kciuki.:)))
      • Gość: S Re: Filozofia na UJ IP: *.crowley.pl 23.07.03, 19:45
        kallotomia napisała:

> MOzna!!!TRzeba!!!Ale testy bywaja dziwne.Pogodzic tez mozna,znam osoby,ktore
        > lacza filozofie z prawem,fakt,ze to genialni ludzie;)PRAWA zdecydowanie nie
        > polecam.Pozdrawiam i trzymam kciuki.:)))

Pewnie,że można połączyć.Również znam ludzi,którzy łączą prawo z filozofią.Nie
        jest to kwestia geniuszu,ale odrobiny samozaparcia. Jestem na prawie i jeśli
        zdam egzamin wstępny we wrześniu,to będę również studiował filozofię.
        Notamiast nie wiem czemu kallotomia nie poleca prawa.Czy studiowała/studiuję
        ten kierunek czy może opiera się na obiegowej opinii,która niestety jest dla
        prawa krzywdząca.
        Zwłaszcza dla filozofów kierunek ten może być bliski. Nieprzypadkowo jeden z
        najbardziej znanych filozofów UJ Jan Woleński to również prawnik. Przykładów
        takich jest o wiele więcej. Obie dziedziny mają wspólne korzenie.U ich podstaw
        leży dążenie człowieka do zrozumienia i uporządkowania świata,w którym żyje.Te
        dyscypliny są jak siostry.Jedna jest piękna urodą,jaką daje jej nieskrępowana
        lotność myśli.Druga jest potężna siłą,która płynie z faktu obowiązywania prawa
        i państwowego porządku.Połączenie obu tych dziedzin daje bardzo duży kapitał
        intelektualny.

Jeśliby ktoś zdawał egzamin na filozofię jako kierunek równoległy, bardzo
        proszę nich napiszę jak się do niego przygotować,na co zwrócić uwagę. W tym
        roku obowiązuję te same książki co zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka