Dodaj do ulubionych

Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych

IP: *.blast.pl 14.06.07, 20:30
Jestem klientem tej firmy i już w 80 % pieniądze zostały im zapłacone za
mieszkanie przy ulicy Borkowskiej, etap 5. Dostałem pismo, w którym Wawel
Service wzywa do podpisania aneksu do umowy w związku z rosnącymi cenami
usług budowlanych. Grozi, ze inwestycja nie zosatnie zrealizowana. W aneksie
nie ma podanej konkretnej ceny, jaką należy im dopłacić, tylko jakiś
współczynniki tylko im znany, czyli tak naprawdę nie wiadomo ile trzeba
będzie w rezultacie zapłacić. Nie wiem kto zgodziłby się podpisać aneks in
blanco??? W umowie przedwstępnej wyraźnie jest napisane, że ceny nie mogą
ulec zmianie. czy ktoś wie o co chodzi? A miała to być porządna i solidna
firma. Jeżeli jeszcze kogoś to dotyczy to niech pisze, może razem coś
wymyślimy.
Obserwuj wątek
    • Gość: notariusz Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ver.airbites.pl 14.06.07, 22:06
      A słyszałeś o takiej instytucji która nazywa się NOTARIUSZ? Jeśli komuś było
      żal 1000zł na niego to teraz musi podpisywać aneksy i nic nie zrobisz choćbyś
      chciał, z punktu widzenia prawnego umowa cywilna jest nic nie warta. Mogą wam
      podnieść nawet 50% a jak się nie zgodzisz to zapłacą wam karę 5 czy 10% a
      sprzedadzą dużo drożej. Sytuacja nie ma zastosowania do umów notarialnych - to
      po prostu zobowiązanie developera do sprzedania lokalu za określoną cenę. To
      także oświadczenie woli developera, co w języku prawniczym znaczy że ewentualna
      zmiana wymaga zgody obydwu stron. Jeśli jedna ze stron się nie zgadza, aneks
      jest bezskuteczny i obowiązuje umowa pierwotna. Aneks nie zmienia bowiem treści
      umowy głównej. Pozdrowienia
      • Gość: malkontent Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 00:36
        Bo to są złodzieje, rozwiazali juz umowy na innej inwestycji, teraz podwyżki -
        zwykłe gnidy!
      • Gość: japa Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ghnet.pl 15.06.07, 10:46
        dokladnie tak jest. Z umowa przedwstepna notarialna po zaplaceniu calej ceny z
        umowy jesli developer nie chce przeniesc na ciebie wlasnosci idziesz do sadu i
        sad robi to za CIEBIE. GENERALNIE LUDZIEEEEE podpisujcie wszyscy ZAWSZE
        PRZEDWSTEPNE NOTARIALNE, jest to koszt 1000-1800 PLN ale macie gwarancje
        ceny!!. Jesli deweloper nie chce z wawmi podpisac takiej umowy trzymajcie sie
        od niego z daleka.
      • Gość: Dranio Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 82.152.95.* 29.07.08, 01:39
        Szeczegolnie notariusze wspolpracujacy z firma wawel serwis sa na poziomie :>,
        wezwania do podpisania w roku 2007 umow wlasnosciowech jesli po nowym roku, 2008
        prowizja bylaby duzo mniejsza(czytaj -notariusze umia dbac o wlasna kase )
        Wezwanie do podpisania aneksu, to nic strasznego. Ceny sa podnoszone o wskaznik
        w budownictwie(sa do tego tabele). Normalne, wszystko drozej kosztuje :>
        pozdrawiam
    • nella27 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 15.06.07, 11:54
      Wawel bez problemu podpisywał umowy notarialne z gwarancja ceny.Przynajmniej
      kiedy ja kupowałam od nich mieszkanie.
    • Gość: orselinka Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ists.pl 18.06.07, 18:02
      Witamy w klubie! Jestesmy w dokladnie takiej samej sytuacji (etap 5, 80%
      naleznosci zaplacone) i nagle sie okazuje, ze stoimy przed jakas rewolucja
      cenowa. Maz byl dzis u nich w biurze wybadac sytuacje - przede wszystkim
      zoriebtowac sie o ile cena de facto skoczy i na ile realne sa grozby przerwania
      realizacji inwestycji. Wyszlo na to, ze przy mieszkaniu o metrazu ok. 50 m2
      bedzie to doplata rzedu 20 tys. ale to tak mniej wiecej bo oni maja zamiar
      przemnazac ilosc dni pozostala do oddania inwestycji przez ten tajemniczy
      wspolczynnik .. archiwum x na maksa! Podaje nasz adres e-mail - w grupie zawsze
      latwiej cos zdzialac (nawet jesli w gre wchodzi jedynie popsucie im pijaru...):
      k_zajac@o2.pl
      • Gość: hirsch Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:24
        Pozostaje jedynie dołączyć do klubu :-( (5 etap, 50%)
        Chodziła nam po głowie notarialna ale na tym się skończyło.
        Niestety obawiam się, że mogą nam zrobić co im sie podoba. Gdyby to była
        kwestia dopłaty 20 tys. przy 50 m2 to będzie można przeżyć ale boje się, że to
        zbyt optymistyczna prognoza. A miało być tak pięknie.
        Katalog ze wskaźnikami Sekocenbud kosztuje 100-200 zł - trochę szkoda kasy.
        Może ma ktoś znajomego budowlańca albo rzeczoznawce - oni mogą coś takiego mieć.
        Podaje naszego maila (W kupie siła - kupy nikt nie ruszy :-)
        hirsch(małpa)poczta.onet.pl
        • Gość: gosc Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ists.pl 19.06.07, 09:47
          polączmy wątki:
          www.komentuj.pl/watek.php?id_watku=22936&id_postu=33161#post_33161
          • Gość: klient Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 213.17.128.* 19.06.07, 10:35
            Witam wszystkich,
            Cieszę się, że jest taki odzew. Będę dzisiaj wieczorem do wszystkich pisać na
            adresy mailowe podane na forum. Już podjęliśmy pewne kroki w związku z tą
            sytuacją, szczegóły potem:)

Pozdrawiam!
            • Gość: klient WS Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 194.0.102.* 19.06.07, 19:51
              Witam,
              Też jestem klientem WS 5 etap. Chętnie się do Was przyłączę.
              email03@op.pl
        • Gość: Aśka Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.comarch.com 20.06.07, 11:21
          Witam,
          niestety tez dołączam do grona osób, które zostały wezwane do podpisania aneksu
          do umowy przedwstępnych i waloryzację należnych rat o wskaźnik SEKOCENBUDU :(
          Mam dokładnie taką samą sytuacje (etap V blok B7 50% wpłacone).

Mój mail Grzesik.Joanna@gmail.com
          • anna.b7 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 30.07.07, 15:40
            Hej wszystkim,

ja rowniez mam mieszkanie w etapie V...
            czy ktos tu napisal cos konkretnego oprocz pytan i dolaczen sie do naszego
            zacnego grona ktore doplaca kase developerowi ?? :D:D
            pozdarwiam,
            a.
      • Gość: klient Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.blast.pl 19.06.07, 22:48
        "Witamy w klubie! Jestesmy w dokladnie takiej samej sytuacji (etap 5, 80%
        naleznosci zaplacone) i nagle sie okazuje, ze stoimy przed jakas rewolucja
        cenowa. Maz byl dzis u nich w biurze wybadac sytuacje - przede wszystkim
        zoriebtowac sie o ile cena de facto skoczy i na ile realne sa grozby przerwania
        realizacji inwestycji. Wyszlo na to, ze przy mieszkaniu o metrazu ok. 50 m2
        bedzie to doplata rzedu 20 tys. ale to tak mniej wiecej bo oni maja zamiar
        przemnazac ilosc dni pozostala do oddania inwestycji przez ten tajemniczy
        wspolczynnik .. archiwum x na maksa! Podaje nasz adres e-mail - w grupie zawsze
        latwiej cos zdzialac (nawet jesli w gre wchodzi jedynie popsucie im pijaru...):
        k_zajac@o2.pl"

Nam powiedzieli przez telefon, że to będzie około 10 do 15 tys. A też mamy
        mieszkanie 50 m. Innym osobom powiedzieli, że to będzie od całej kwoty, czyli
        około 100 tys!!! Więc coś tu kręcą i to ostro! Każdemu mówią coś innego, więc
        chcą oszukać!
        Gdyby to chodziło o dopłacenie 20 tys nawet 30 i powiedzieliby szczerze, że im
        się nie opłaca i chcą zarobić, ale byliby uczciwi, to kurczę zapłacilibyśmy,
        niech mają, ale gdyby byli szczerzy a nie takie oszustwa!!
        Czy komuś też już opowiadali jakieś głupoty?

pozdrawiam
    • xxxyyyzzz4 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 19.06.07, 12:06
      Bardzo prosze wszystkich majacych ten sam problem o PILNY kontakt e-mail:
      slabesadlo@poczta.fm.

TO JEST BARDZO WAZNE!!!!!!!!!!!!
      • Gość: on Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 12:59
        ja tez V etap, wplacone 80%,bylem w biurze na rozmowie w sprawie aneksu i pani
        mi powiedziala, ze to moze byc podwyzka nawet o 20 %, ale daje tez materialy z
        tymi wspolczynnikami i tak za 2 polrocze 2006 byl 0,018%, za 1 polrocze 2007
        byl 0,072%, a za 2 polrocze 2007 przewiduja ciut wyzszy i ukaze sie podobno w
        pazdzierniku,(ale mi sie wydaje ze ostatnio materialy i wogole nawet troche
        spadly)ja zalozylem 0,08 i przy mojej umowie z 20 wrzesnia i wplacoe do tej
        pory 80% wychodzi mi drozej okolo 10% jakies 19 000 zl. pytalem co jak nie
        podpisze , bo w umowie faktycznie sa stale ceny i nie maja prawa teraz robic
        takiego aneksu , nic nie bylo mowy o waloryzacji, pani zaczela krecic, ale
        mowila ze raczej nie zerwa z nami umow tylko budowa moze stanac, ale nawet gdy
        nie podpisze jedna osoba ? nie wiem . pytalem tez ,czy mozna negocjowac ten
        aneks, tez nie powiedziala ani nie ,ani tak, wiec pomyslalem,ze moze sprobowac
        podpisac od teraaz a nie od pocztku umowy, bo jakby na to poszli to jestem w
        plecy nie okolo 20 tys , tylko 10 tys, rowniez prosze o kontakt jak ktos ma
        jakies pomysly i pozdrawiam sasiadow . moj meil rajmar5@interia.pl ,dzieki z
        gory za odpowiedzi .
        • Gość: gocha Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 195.205.146.* 19.06.07, 13:26
          szczerze mówiąć zazdroszczę osobom, które mają do zapłaty 20% ceny kupna
          mieszkania, ja mam mieszkanie w bloku B7, którego budowa stoi z powodu
          oczekiwania na zmianę pozwolenia na budowę zwiazaną z checią dobudowania naste
          pnego piętra i tak sobie czekam na miekania, które sobie deweloper chce
          dobudować i mam płacić za jego nieprzepartą cheć zysku. Do zapłaty zostało mi
          grubo ponad 50%.Dlatego myślę, że wspólne działnie i negocjacje podjęte z wawel
          service mogą przynieść jakiś wymierny skutek, ale tylko jeżeli zbierzemy się w
          jakąś grupę, delikatnie mówiąc "nacisku". Z zapewnien dewelopera wynika, że nie
          chce on odstąpić od umowy, tylko wymusić na klientach dopłaty do swojej zwłoki
          w budowie. dlatego powinniśmy razem podjąć jakieś kroki w naszej sprawie. mój
          mail gochahaha@wp.pl, pozdrawiam i sama sobie i nam wszystkim życzę powodzenia
          w tej gardłowej sparwie.
          • Gość: Ed Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.prz.rzeszow.pl 19.06.07, 16:14
            Niektórzy wypisują jakieś bzdury, że umowa przedwstępna zawarta w zwykłej
            formie pisemnej nie jest ważna. Oczywiście, że jest ważna, tylko w
            przeciwieństwie do zawartej w formie aktu notarialnego ma tzw. słabszy skutek,
            a więc można w opiarciu o nią domagać sie na przykład odszkodowania (w tym
            także utraconych korzysci). Jeżeli developer upadnie lub przywłaszczy
            pieniądze, to nawet umowa notarialna ma wartość papieru, na którym została
            spisana.
            Jeżeli developer zawierając umowę przewstepną wprowadził przyszłego nabywcę w
            bład, co do istotnych jej warunków (na przykład ceny), a obecnie zmienił te
            warunki w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, to dopuścił sie przestępstwa
            oszustwa (art. 286 k.k.)
            • Gość: Michał Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 19.06.07, 16:24
              Z tego co się orientuje to różnica między umową w formie aktu notarialnego a
              zwykłą jest taka, że w przypadku aktu można sądownie domagać się przeniesienia
              własności, czego nie można zrobić w przypadku zwykłej umowy. Poza tym mając akt
              notraialny można zabezpieczyć swoje interesy w księdze wieczystej.

Osobiście nie mam umowy z Wawel Service, ale nie radziłbym nikomu podpisywać
              aneksów, gdzie podany jest jakiś wskaźnik wzrotu ceny, który tak naprawdę nie
              wiadomo jaki będzie. Potem może okazać się, że cena wzrosła nie o 20 tyś, ale o
              100 tyś. Sam raczej nie zgodziłbym się na żadną podwyżkę, a w przypadku
              zerwania umowy przez dewelopera czy niedokończenia budowy, domagał się
              zadośćuczynienia na drodze cywilnej, chociaż zdaję sobie sprawę, że taka sprawa
              nie byłaby wcale łatwa i mogłaby się ciągnąć dość długo.

Tak w ogóle to jakie ceny mieliście za m2? Jeśli nie chcecie podawać dokładnie
              to chociaż w przybliżeniu.
            • Gość: juko Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:18
              Proponuje udac sie do Rzecznika Praw Konsumenta i umowic sie na spotkanie
              trojstronne (rzecznik, prezes i przedstawiciele mieszkancow(moga byc 3 osoby))
              To jest bardzo dobra metoda nacisku, jesli temu prezesowi zalezy na
              jakimkolwiek wizerunku firmy. Musiecie negocjowac. RzPK znajduje sie na ul.
              Kordylewskiego koło Urzedu Miasta. Wejscie od strony Powstania Warszawskiego.
              Powodzenia...
              • xxxyyyzzz4 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 19.06.07, 17:29
                Koniecznie sie za mna skontaktuj!!!!!!!!!: slabesadlo@poczta.fm
                • Gość: bartekzak@tlen.pl Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 217.8.182.* 23.06.07, 19:09
                  dzień dobry, jestem również jestem klientką wawel-service V etap przy
                  Borkowskiej, nie wiem co robić, nie mam z nikim kontaktu, proszę o pomoc w
                  sprawie aneksów do umowy, będę wdzięczna za każdą wiadomość
        • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 17:09
          skąd wziąłeś takie wskaxniki za I połrocze 2007 wskaźnik wysonik 13,1% było tak
          podane na stronie WAWel-service. Ja mam umowę w VI etapie i tam zawarli juz
          wskaxniki w umowach przedwstepnych też strasznie kręcą z ceną cały czas nic sie
          nie zgadza co mowią w biurze nie wiem co o tym wszystkim mysleć
          • Gość: Łukasz Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 19.06.07, 18:46
            Witam
            Wskaźniki są podawane raz na pół roku. Za II półrocze 2006 było to 3,3% czyli
            dziennie 0,018%,a za pierwsze półrocze 2007 jest 13,1% czyli 0,072 %
            dziennie.Jest to wskaźnik sekocenbud. Za II półrocze liczę,że będzie tylko
            troszkę większy (zakładam 17%).Ja także jestem klientem V etapu i mam ten sam
            problem. Jestem gotów porozmawiać wspólnie.Czekam na propozycje.

mail:borkVeta@interia.pl
            tel.:513 736 589
            • Gość: miech Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 195.116.22.* 20.06.07, 09:00
              Ciekawe czemu tym razem "Pan Prezes" nie wystawi jakiegoś sprostowania jak to
              miało miejsce na innym wątku tej firmy......

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=61000915&a=61422744

• Gość: maverick Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ists.pl 20.06.07, 09:59
                Warto sie zapoznac...
                prawo-nieruchomosci.krn.pl/Zerwanie-umowy-przez-dewelopera-3_2_7_238_7.html
              • Gość: analityk Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:56
                A skąd wiesz, że ktoś z Wawelu nie jest tutaj i podaje sę za mieszkańca, prosi
                o maila, bada Waszą strategię?
                Bądźcie ostrożni, bo niczym ich nie zaskoczycie...
                • Gość: peter Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 13:11
                  Mysle ze oni to czytaja. moj aneks czytal prawnik zajmujacy sie
                  przygotowywaniem umow wlasnie dla deweloperow i wiesz co...tylko sie
                  usmiechal!!! wiec nie ma tu mowy o strategii trzeba z nimi rozmawiac najlepiej
                  poprzez jakas kancelarie czy cos to zmieni nie wiem
                  • Gość: wacław Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 213.134.191.* 25.06.07, 21:31
                    mój prawnik się nie śmiał zabrał kase i kazał poszukać innego dewelopera
                    kupiłem w weronie drogo ale umowa ok podpisana notarialnie
    • agulat73 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 20.06.07, 13:42
      Czy ktoś z etapu VI dostał juz jakiekolwiek informacje dotyczące aneksów lub
      opóźnienia w realizacji budowy?
      • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 18:24
        w etapie VI juz w grudniu umowy zawierały wskaźnik sekocenbudu podniesli cene
        za m2 i wprowadzili wskaźniki
        • Gość: maverick Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: *.ists.pl 20.06.07, 18:32
          Zaniepokojony,
          Czy umowe uwzgledniajaca wskaznik sekocenbudu podpisales w formie aktu notarialnego?
          • Gość: Misiek Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: *.crowley.pl 20.06.07, 18:49
            Zaoszczędziliście na notarialnej umowie przedwstępnej i nic Was to nie
            nauczyło ? Dalej kombinujecie i rozpisujecie się na forum zamiast złożyć się po
            50-100 zł na porządnego prawnika ?
            • Gość: gość Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: 195.205.146.* 20.06.07, 20:45
              Misek spadaj do nory z takimi uwagami i nie wtrącaj się do sprawy która cię nie
              dotyczy, takich domorosłych filozofków to w zoo powinnni zamykać a nie komputer
              do łapska dawać
              • Gość: Misiek Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: *.crowley.pl 21.06.07, 22:12
                To jest forum publiczne i mam prawo się wypowiadać tak samo jak każdy. Uważam,
                że rada ze złożeniem się na prawnika jest bardzo dobra, bo sam miałem/mam do
                czynienienia z Wawel Serwisem (niestety) i uważam, że w tej sytuacji tylko
                dobry prawnik ma szansę coś zdziałać.

Teksty typu "do nory" czy "do zoo" świadczą tylko i wyłącznie o Twojej kulturze
                osobistej i poziomie intelktualnym, ale w końcu muszą być tacy ludzie, żeby
                Wawel Serwis miał kogo robić w "balona".
          • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 20:09
            umowy były nie w formie aktu notarialnego nie chcieli sie zgodzic na akt
            notarialny
            • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - Pytanie do Zaniepokojonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 20:10
              ale z tego co słysze inni też wywijaja numery z cenami np budosta na piasta
              kołodzieja przedłuzył termin i podnosi ceny koszmar z tymi deweloperami
    • agulat73 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 21.06.07, 09:52
      Do ZANIEPOKOJONEGO - czy możesz mi powiedzieć o ile podniesli ci ceny w grudniu
      w stosunku do umowy rezerwacyjnej. Ja podpisywałam umowę w listopadzie i cena
      była tak jak w rezerwacyjnej ok 3600 / m2.
      • Gość: dyson Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:47
        Jesli nie masz umowy w formie aktu notarialnego to cene to mozesz sobie w buty
        wsadzic... Przykro mi.
        • agulat73 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 21.06.07, 12:01
          to ze cene sobie moge w buty wsadzic to wiem ale zadałam pytanie o ile
          podnieśli ceny w grudniu - czytaj lepiej - a jak nie dotyczy to ciebie to daruj
          sobie takie komentarze
          • Gość: dyson Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:08
            Nie wiem o ile ale chodzi o to, ze moga podniesc ile im sie podoba i to nie raz
            a wybor jaki Tobie pozostanie to zwrot pieniedzy albo zaakceptowanie ceny.
            Developerzy to nie tylko zwykli naciagacze i szuje ale tez cwane bestie co
            zeruja na lekach i oczekiwaniach ludzi ktorzy z wytesknieniem patrza na swoje
            wymarzone mieszkanie.

Przedstawie ci mozliwy scenariusz:
            jedna podwyzka (znaczna)
            druga podwyzka (mniejsza) jak budowa bedzie przy koncowi bo ludziom bedzie
            trudno zrezygnowac bo juz tyle zaplacili i koniec budowy juz blisko
            w miedzyczasie zmniejsza standard mieszkania np
            a na koniec przez podpisaniem aktu dostaniesz jeszcze jakies wyliczenie indexow,
            inflacji i co tam sobie jszcze wymysla i doplacisz jeszcze troche

Sam bylem w podobnej sytuacji tylko inny developer.
            • Gość: gość Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ver.airbites.pl 21.06.07, 18:28
              Powinny wam podnieść do obecnych cen rynkowych, minimum 6000 / metr. Dlaczego
              jedni mają mieć lepiej a inni gorzej........... hehehe
              • Gość: Łukasz Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 21.06.07, 22:40
                Witaj
                Domyślam się,że napisałeś to tylko po to aby sprowokować,chyba że jesteś na tyle
                głupi aby tak naprawdę sądzić:)

Łączę wyrazy głębokiego współczucia...
        • Gość: Ed Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 19:17
          Trzeba żeby doszło w końcu do niektorych,że żaden akt notarialny nie
          gwarantuje wybudowania budynku.Brak jest po prostu uregulowań prawnych,które
          chroniłyby przyszłego nabywcę, bo Ministerstwo Sprawiedliwości zajmuje sie czym
          innym niż jakimiś oszukiwanymi obywatelami.Notariusze,oprócz brania za umowę
          przedwstępną takiej kasy jak za przyrzeczoną,za nic nie odpowiadają, a ich
          niektóre porady są zgodne ze starą galicyjska zasadą:Dum wie Notary.
          • Gość: prawnik Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 21:16
            dawno tylu bzdur w jednym poscie nie przeczytałem. oto bzdury:
            1. notariusz bierze tyle co za umowę końcową ... bzdura, powinien policzyć 50%,
            ale potem może policzyć 100% na końcu, czyli płacimy jak za 1,5 umowy, wiem
            jednak że większość notariuszy liczy 50% + 50%
            2. umowa zawarta w formie aktu notarialnego zgodnie z przepisami ustawy o
            własności lokali (z okazanym pozwoleniem na budowę) wywołuje taki skutek, że po
            pierwsze ujawniasz roszczenie w księdze wieczystej, pod drugie masz roszczenie o
            wydanie lokalu (a nie o odszkodowanie) po trzecie w razie nieprawidłowości
            możesz wystąpić do sądy aby przekazał realizację inwestycji innej firmie.
            zanim coś napiszesz, poczytaj!
            • Gość: Michał Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 21.06.07, 21:49
              Pytanie do prawinika: mając umowę zwykłą (nie w formie aktu notarialnego) czy w
              przypadku niewywiązania się z tej umowy przez dewelopera, nie można domagać się
              pokrycia również strat w związku z tym? Przez straty rozumiem wzrost cen
              mieszkań.
              • Gość: prawnik Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 22:43
                domagać się zawsze można. Trzeba potem przekonać do swoich racji sędziego, ale
                to nie wszystko. U nas niestety nie jest tak jak w USA gdzie sądy dają naprawdę
                sowite odszkodowania i może być tak, że po latach procesu wywalczymy jakieś
                grosze (np. sąd wypłacający odszkodowanie za półtoraroczny niesłuszny areszt -
                kwota ok 60tys zł to śmiech na sali).
                Ja uważam, że podstawą przy sporządzaniu umowy z developerem jest odżałowanie
                tego ok 1000zł taksy notarialnej i 150zł opłaty sądowej i zawarcie odpowiedniej
                umowy, to naprawdę nie jest wielka kwota przy dzisiejszych cenach nieruchomości.
                Polecam też rejestr klauzul zakazany (strony UOKIK). Jak developer nie zgadza
                się na akt (a takie historie tu czytałem) to w życiu nie wpłaciłbym ani złotówki
                i nic u niego nie kupił.
            • Gość: Ed Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 10:45
              Niech Pan(i)Prawnik najpierw przeczyta co się pisze a następnie komentuje.
              Może napisze jakie są maksymalne stawki notarialne (według taksy) za umowę
              przedwstępną, oraz co można począć z umową, jak budynek nie zostanie
              wzniesiony. Jakież to wielkie gwarnacje daje umowa.
              • Gość: prawnik Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 19:28
                1. umowa zawarta pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu - połowa taksy - w
                tym (umowa developerska) wypadku mamy niewątpliwie zastrzeżenie terminu
                2. Prosze Pana Eda o przeczytanie sobie ustawy o własności lokali i artykułu nr
                9 ust. 3, który mówi "W wypadku wykonywania umowy w sposób wadliwy albo
                sprzeczny z umową, na wniosek każdego nabywcy, sąd może powierzyć, w trybie
                postępowania nieporecesowgo, dalsze wykonywanie umowy innemu wykonawcy na koszt
                i niebezpieczeństwo właściciela gruntu."
                Czy teraz Pan Ed rozumie co daje zawarta w formie aktu notarialnego przedwstępna
                umowa zobowiązując do wybudowania i ustanowienia odrębnej własności lokalu czy
                mam to napisać jeszcze raz DUŻYMI LITERAMI?
                • Gość: Ed Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.prz.rzeszow.pl 26.06.07, 17:38
                  Hej Prawniku (zresztą nie ma takiego zawodu prawniczego), widzę że nie znasz
                  życia jeśli wierzysz, że jakaś umowa zawsze zapewni wybudowanie mnieszkania/.
                  • Gość: prawnik Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:59
                    otóż jest taki zawód wyobraź sobie, można poza korporacją prowadzić doradztwo
                    prawne w ramach działalności gospodarczej. Widzę że Panu Edowi skończyły się
                    argumenty merytoryczne to teraz zaczyna wypisywać swoje doświadczenia życiowe.
                    Powiem krótko, gdyby ludziom nie żal było wydania kilkuset złotych na prawnika
                    przed podpisaniem umowy przedwstępnej to nie byłoby takich sytuacji jak ta w tym
                    wątku, a tak ludzie nieświadomi podpisują papiery i tracą kupe forsy, wasz
                    wybór. Można się zabezpieczyć i walczyć o swoje, ale trzeba mieć argumenty, a
                    nie umowę cywilnoprawną, którą można sobie podpalić w kominku.
                    • Gość: Marek Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 26.06.07, 22:55
                      >a nie umowę cywilnoprawną, którą można sobie podpalić w kominku.
                      Chcesz powiedzieć, że umowa cywilno prawna nie zobowiązuje stron do niczego?
                      To po co w takim razie się ją podpisuje?
                      • Gość: prawnik Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 00:23
                        oczywiście można na podstawie umowy cywilnoprawnej bić się latami w sądzie o
                        jakieś śmieszne odszkodowanie, podczas gdy developer sprzeda raz jeszcze to samo
                        mieszkanie komu innemu po wyższej cenie, wliczając te kilkanaście tysięcy
                        odszkodowania.
                        • ani28krak Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 27.06.07, 14:46
                          Witam wszystkich i na wstępie zwracam się z wielką prośbą o zgłaszanie na forum
                          faktów w związku z zagrywkami - dewelopera Wawel Service a nie - prowadzenie
                          otwartej i niepotrzbnej walki między sobą. Chciałabym dowiedzieć się, czy ma
                          już ktoś aktualne informacje o jaką kwotę mają zamiar nam podnieść wpłatę w
                          przypadku konieczności podpisania aneksu i dopłaty do mieszkania i w jakim
                          terminie będziemy musieli wpłacić te pieniądze?
                          Pozdrawiam...
                          • Gość: SEN Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 14:31
                            Witam wszystkich,
                            Proszę o informację ,czy to forum jeszcze żyje - ostatni wpis na temat aneksu
                            pochodzi z końca czerwca.
                            Jeśli ktoś już się porozumiał ze spółką Millenia Fort ( to ona realizuje V
                            etap - nie Wawel Service)w sprawie dopłaty to będę niezwykle wdzięczny za
                            wszelkie informacje na ten temat.
                            Pozdrawiam wszystkich
                  • Gość: dE Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 19:47
                    Nie zapewni oczywiście i nikt rozsądny tak nie myśli.
                    Zabezpiecza jednak znacznie lepiej w sytuacjach jak poruszana w tym wątku
                    - wszak developer nie bankrutuje tylko chce renegocjować umowę ...
      • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:45
        cena w grudniu 3800 zł /m2
    • Gość: Michał Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 24.06.07, 11:39
      Jeszcze taka porada gdyby ktoś się zdecydował podpisać aneks o podwyżce cen o
      jakiś wskaźnik - niech w tym aneksie będzie jasno napisane, że w przypadku
      ujemnych wartości wskaźnika wzrostu cena będzie obniżana.
    • bajka125 Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 09.07.07, 00:21
      Do przyszłych mieszkańców Borkowskiej:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=46969
      Jestem mieszkańcem Borkowskiej i uważam, że "spółka" Wawel-Service - Ufo-Net -
      T-Mont - Greń to pomyłka.
      Zresztą Państwo ocenią z czasem sami.
      • Gość: Mieszkaniec xxx Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 213.158.197.* 30.09.07, 18:58
        A propos Grenia to niezłe rzeczy na jego temat słyszałem - szkoda mówić.
        Układy,knucia i niezbyt dobra obsługa nieruchomości - tragedia,itp. Najlepiej to
        zmienić zarządcę na kogoś kompetentniejszego!!! Pozdrawiam.
    • asia24pl Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 06.02.08, 21:29
      Witam potrzebuje sie skontaktować z osobami z VI etapu Millenia Fort
      na ulicy Borkowskiej które otrzymały aneks do umowy podnoszący cene
      za metr 2 bardzo prosze o kontakt.

Pozdrawiam,
      jonna19.wp.pl
      • Gość: tasior Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.n4u.airbites.pl 11.02.08, 19:05
        mamy ten sam problem, dokładnie dzis dostalismy aneks do umowy. Mamy informacje
        ze w poprzednim etapie udalo sie czesci osob obnizyc wysokosc doplat. Moze nam
        tez wspolne dzialanie wyjdzie na korzysc.
        mail ptaszyna03@interia.pl
      • Gość: MM Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ghnet.pl 11.02.08, 19:31
        Dzisiaj własnie dostałem aneks do umowy do 6 etapu.Wyszło mi dopłaty
        ponad 20 tyś.Bardzo prosze jakies osoby o kontakt którym Wawel też
        zrobił taką fajną niespodzianke!!!
        • Gość: asia Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.08, 21:55
          No ja tez mam podwyżkę o prawie 20 tys i to jeszcze nie koniec. Mam
          kontakt z osobami które są mieszkańcami VI etapu musimy razem coś
          wynegocjować proszę o kontakt jonna19@wp.pl
          • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 212.160.65.* 12.02.08, 08:19
            witam wszystkich co macie na mysli mówiąc ze to nie koniec czyzby
            były wprowadzone w aneksie jakieś wskaźniki sekocenbudu o które będa
            waloryzować cenę?
            • Gość: tasior Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 193.95.172.* 12.02.08, 12:05
              a z ktorego jestes etapu?
              • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 212.160.65.* 12.02.08, 12:23
                ja mam mieszkanko w VI etapie odbiór cos przebąkiwali o wrześniu
                • Gość: kk Wawel Service - aneksy do umów - etap VI !!!!! IP: *.netsite.pl 12.02.08, 17:53
                  my też dzisiaj dostaliśmy aneks z wyliczeniem dopłaty na koniec 2007 r - nie uwzględniają w nich dopłat w 2008 r - uzależnione od współczynnika waloryzacji... krótko mówiąc nie wiadomo jaka będzie ostateczna cena mieszkania.... a już wzrosła bardzo... decyzję o podpisie aneksu chcą mieć do piątku..... SKANDAL. Wredny Wawel-Service.
                  Trzeba działać wspólnie = pewnie nie obędzie się bez adwokata. Czekamy na kontakt od innych oszukanych przez Wawel!!!
                  hedzmedz@poczta.onet.pl
        • Gość: m Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 12.02.08, 17:48
          Wawel Service nie ma prawa wymagac podpisania aneksow i sam o tym dobrze wie,
          trzeba by zaplacic, poczekac az oddadza mieszkania i zawiadomic prokurature o
          popelnieniu przestepstwa, zwolnili kilku pracownikow ktorzy wczesniej
          sprzedawali mieszkania, teraz pracuja tam jakies niekompetentne osoby
          • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 19:37
            a jaka mieliście cene m2 w umowie? i ile chca Wam podnieśc na metrze
            z tego co wiem podobnie zrobił budostal na pasta kołodzieja wszyscy
            sa siebie warci a rząd szuka agentow zamiast zając się problemami
            zwyklych ludzi
          • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 19:39
            na kiedy macie odbiór mieszkania wg umowy?
            • asia24pl Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych 12.02.08, 20:17
              witam, myśle że musimy dziłąc wspólnie a mamy mało czasu więc
              ustalmy jakiś termin spotkania i uzgodnijmy pewne rzeczy potem
              ustalmy termin spotkania z prezesem firmy Wawel-service i negocjujmy
              prosze o kontak w tej sprawie osoby zainteresowane 501-74-49-34
              Joanna meil jonna19@wp.pl
              • Gość: tasior Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.n4u.airbites.pl 12.02.08, 20:47
                zdaniem adwokata z którym sie spotkalam nawet podpisanie tych aneksow nie daje
                nam warancji ze dostaniemy mieszkania. Pomoc moze umowa notarialna. Ten prawnik
                moze reprezenowac wiecej zainteresowanych osob. Oczywiscie nie namawiam nikogo,
                musze nadmienic ze nie jest tani, ale jesli ktos jest zainteresowany wspolnym
                wystapieniem w tej sprawie (chyba ze macie namiary na kogos sprawdzonego i w
                miare taniego) to moze napisac na moj adres a pozniej skontaktujemy sie
                telefonicznie i ustalimy strategie. W grupie mozemy wiecej. Szczegoly pod
                adresem mailowym:
                ptaszyna03@interia.pl
                • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 22:05
                  czyli macie obawy czy wogóle oddadza mieszkania? z tego co wiem w V
                  etapie oddali ludziom mieszkania ale dpłacali ludziska koło 17 tys.
                  • Gość: gi Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.ghnet.pl 12.02.08, 22:22
                    Ale dopłacali 17 tys. oprócz dopłaty wynikajacej z SEKOCENBUD-u? Czy
                    te 17 tys. to był sekocenbud?
                    • Gość: zaniepokojony Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 212.160.65.* 13.02.08, 07:02
                      z tego co wiem to 17 tys. aneks mieli dopłaty nie sekocenbud
                      • Gość: asia Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 21:02
                        Witam,

Proponuję wszytkim zaintereswanym VI etapem Millenia Fort przy
                        ulicy Borkowskiej spotkanie w poniedziałek to jest 18.02.2008 o
                        godzinie 18.00 w Galerii Krakowskiej na poziomie "0" przy wejściu
                        głównym to znaczy od strony poczty i nowego hotelu.
                        Mój numer 501 74 49 34 proszę o potwierdzenie swojej obecności smsem
                        z góry dziekuję i dozobaczenia :)

Pozdrawiam Asia
        • Gość: zainteresowany VI Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 213.134.169.* 17.02.08, 22:24
          Witam

Również otrzymałem aneks do etapu VI.
          Na forum zaproponowano spotkanie 18.02.08 o godz 18:00 Galeria Krakowska poziom
          0 wejscie glowne od strony poczty i nowego hotelu. Wybieram sie na nie i mam
          nadzieje, że zjawi sie sporo osób. pewnie już o nim wiesz mam nadzieje że sie
          jutro spotkamy i uda sie coś ustalić.
    • Gość: klient etap VI Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 213.134.169.* 17.02.08, 21:27
      Również jestem w podobnej sytuacji - mieszkanie przy ul. Borkowskiej etap VI.
      Dostałem podobny aneks, z którego nic nie wynika, a już napewno nic konkretnego
      poza tym, że firma chcę zwiększyć cenę mieszkania, ale nie wiadomo nic
      konkretnego o jaki procent czy kwotę.
      Czy podpiał(a) Pan(i) ten aneks? Jeśli tak to czy forma aneksu uległa zmianie?
      • Gość: fazek Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 14:11
        witam,propozycję aneksu dostałem e-milem 21.02,mam informację,że konkretne kwoty
        wyliczone będę w następnym tygodniu, Wawel prosi!!! o podpisanie,wzrost kosztów
        budowy 2006/2007 był duży,więc można zrozumieć aneks na np.20000zł.Mam
        informację,że będzie można podpisać nową umowę uwzględniającą tą kwotę ale już
        notarialnie,jeśli rzeczywiście ma to znaczenie może warto,nie mniej należy
        poinformować się u prawnika,czy można zagwarantować nam ,że jest to ostatnia
        podwyżka ceny i czy w ogóle trzeba płacić, cd dalej
        • Gość: fazek Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 14:13
          myślę,że wypowiedzi prawników na forum to tylko ogólne stwierdzenia,bez analizy
          umowy nie można nic powiedzieć,ryzyko nie podpisania aneksów jest takie , że
          budowa może nie być dokończona a to jest wariant zły dla wszystkich.
      • Gość: Dagabaga Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: 194.244.78.* 21.02.08, 14:51
        no to i ja dolaczylam do grona .-((( w moim przypadku 22tysiace i
        tez nic nie wiadomo ( Etap VI budynek B10)
        Jesli ktos z panstwa ma jakies informacje na ten temat...i tych
        mozliwych negocjacji prosze o kontakt:
        dagabaga@interia.pl
        P gory dziekuje
        • Gość: Życzliwy Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 21:20

Nie rozumiem na co czekacie. Deweloperzy boją sie jak ognia mediów,
          idźcie do gazet, uwagi, jaworowicz, zażądajcie spotkania z
          prezydentem i powiadomcie o tym media, a szybko zmięknie im rura i
          wycofają sie z podwyżek i podpiszą umowy notarialne. Inaczej nikt
          nic już u nich nie kupi! Do roboty!
          • Gość: Gruby Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.08, 08:51
            Ale chodzi Ci o spotkanie z prezydentem Kaczyńskim? media właśnie
            spowodowały, podwyżki krzycząc, przez cały ubiegły rok, o rosnących
            cenach mieszkań i materiałów budowlanych, więc nie dziwota, że nie
            można teraz wybudować mieszkania za 3 tys zł.
            • Gość: olimpia Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 11.03.08, 23:56
              Witam, obecnie Wawel Service zawiera w umowach przedwstepnych
              informacje o waloryzacji cen powtarzając kwestię wyliczeń
              secocenbudu. Pytanie czy na tym forum jest ktoś kto negocjuje z tym
              developerem mieszkanie/a na Człuchowskiej, które teoretycznie mają
              być do odbioru w czerwcu 2009. Chetnie dowiem sie waszych relacji z
              negocjacji.
              • Gość: lambada Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 14:16
                Ja nawet już podpisałem umowę, ale na odbiór do 30 marca 2009.
                Faktycznie mam zapis o waloryzacji wpłacanych rat z pominięciem
                pierwszej wpłaty, wahałem się z podpisaniem umowy bo normalne jest,
                że czym krótszy okres od podpisania do oddania mieszkania, tym kwota
                waloryzacji mniejsza ( chyba że podniosą ceny), ale nie wytrzymałem
                ciśnienia. Kupiłem małe mieszkanie, a obawiałem się, że albo je
                sprzedadzą, albo podniosą cenę i na to samo wyjdzie,
                • Gość: klient Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.chello.pl 25.03.08, 23:20
                  Czy udało się komuś coś z Wawel Servicem wynegocjować? I czy wie
                  ktoś jak postąpił Wawel Service w przypadku gdy ktoś nie zgodził się
                  na podpisanie aneksu ( wogóle albo w takim brzmieniu) - przede
                  wszystkim czy wypowiedzieli komuś umowe?
    • Gość: gr Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.crowley.pl 10.04.08, 15:52
      mnie tez dotyczy ten problem i na chwile obecna nie podpisałem wiec wstrzymali
      mi mozliwosc odbioru mieszkania pozostaje droga prawna która wydaje sie być wygrana
      • Gość: lambada Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.08, 19:54
        Wygrana może tak tylko za ile lat, a propo sądy ze wzgladu na
        straszny wzrost cen w usługach podchodza do tego problemu bardzo
        łagodnie i różnie się tak sprawa może skończyć, w każdym razie nie
        spotkałem prawnika , który rekomendował by drogę sądową raczyj
        doradzają , aby próbować się dogadać.
        • Gość: LuLis Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.eranet.pl 05.06.08, 20:55
          Jest jeszcze taka ciekawostka zwiazana z WawelService.
          My odebralismy mieszkanie w 22 grudnia 2006. Wprowadzilismy sie w
          okolicach kwietnia, tak jak wiekszosc sasiadów, niektorzy nawet
          pozniej. W maju wybralismy administratora. Do tej pory wszytko bylo
          ok, nie chcieli zadnych doplat, nic.
          W tym roku w czerwcu przyszlo pismo o niezaplaceniu za ogrzewanie,
          wode zimna i ciepla oraz oplaty za wspolne czesci bloku.
          My przy mieszkaniu 50m2 dostalismy doplaty 1800 zł, sasiedzi ktorzy
          wprowadzili sie dopiero w lipcu maja doplacic 1200 zł. Doszlismy do
          wniosku ze oni chca cos dorobic w ten sposob. Mieszkanie kosztowalo
          3060zł/brutto/m2, czyli dosc tanio ja na te czasy, no ale widac ktos
          doszed do wniosku ze to za malo i teraz, po roku rozsylaja faktury
          za media z okresu 22.12.2006 do 31.05.2007. Czy to jest zgodne z
          prawem ze po takim czasie wreczaja takie faktury? Najciekawsze jest
          to ze 22 grudnia byl odbior mieszkan, a po tym czasie jeszcze cos
          poprawiali, a pozwolenie na zamieszkanie bylo dopiero w kwietniu.
          • Gość: lambada Re: Wawel Service - aneksy do umów przedwstępnych IP: *.eranet.pl 09.07.08, 22:55
            A fakturę wystawił Wawel Service czy firma zarządzająca, która nie
            potrafiła dobrze rozliczyć kosztów? Chyba od 2006 roku udało wam się
            zatrudnić firmę zarządzającą, która rozlicza te sprawy na zlecenie
            wspólnoty, bo ta napewno powstała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka